DAATH

A szabadság az, ha vágyaink szerint cselekedhetünk.

John Stuart Mill

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok


Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


Legfrissebb hozzászólások (1053 - 1152)
 (Témakör: Gomba termesztés)

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2009. május 7. 06:17
 
 
A dobozt én csináltam de hozzá kell tennem, hogy a ventilátor részt végül soha nem kapcsoltam be, utánaolvasás után neccesnek tartottam a vatelin szűrőt. Szal egyszerűbb sima still air boxnak megcsinálni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mertj2009. május 7. 00:39
 
 
még azt elfelejtettem megkérdezni, hogy ha a doboz egy polc alatt lenne, és csak egyik oldalról kapna fényt, akkor csak abba az irányba fognak nőni, illetve a sütinek csak arról az oldaláról ahonnan a fény jön?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mertj2009. május 7. 00:25
 
 
Sziasztok!

Lenne pár kérdésem, olvasgattam, de azért rákérdezek.
A sütik kolonizálásához 26-30 fok kell, sötét. Ha ezt úgy oldom meg, hogy egy edénybe vizet rakok, abba vízmelegítőt hőfokszabályozóval 27 fokra állítva, a sütiket pedig egy olyan tálcára, hogy ne a vízben legyenek, vagy akár benne is lehetnek, hisz poharakban vannak még ekkor és persze edény letakar. Így sötét lenne, állandó hőfok, pára? az gond ha ekkor magas?
Másik, hogy mikor már beszőtte az egész sütit, utána is jó lenne ez a megoldás? persze nem a vízben állna, és a doboz is átlátszó lenne, és teteje ferdén rajta, hogy szellőzzön, itt igazából a vízmelegítős megoldás a kérdés.
Vermikulit helyett mit használhatok?
Néztem spóralenyomat készítéshez mikor optimális leszedni a kalapot. Az igazából egybe esik a szürettel? Szóval ígyis úgyis akkor szedném le, nem?
Spóralenyomat alufóliában, zacsiban, milyen körülmények között tárolandó és meddig tárolható?

Előre is köszönöm a válaszokat!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
jasszer2009. május 6. 23:48
 
 
Ma már elkezdtem délután megdolgozni, gyak. ugyanúgy álltam neki mint a cikkben a srác, szerencsére nem rideg a műa., simán bírta a kézi fúrót (bár óvatos is voltam), de a következő lépésnek én is a hevített kést gondoltam. Kevesebbet is kell smirglizni úgy...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. május 6. 22:19
 
 
Az nem az én cikkem, úgy küldte valaki emailben hogy rakjam fel ha jól emlékszem, nem tudom mért nem írtam bele.

Én egy "4 kezest" csináltam de elég szar lett.
Amúgy a 4 kéznek nem sok előnye van, csak az egyik oldalon a lyukak lentre, aztán a másikon meg fentre sikerültek, max annyiban jó hogy tűket fecsiket tudok pakolni abba a kesztyűbe amit éppen nem használok.

A box 26 literes és túl kicsi, G2G-t már elég nehézkes benne csinálni mert alacsony hozzá.
A dobozt szerintem ne fúrd meg ne vágd majd mert könnyen tovább reped, hanem rajzold körbe aztán vágd ki egy felhevített rossz késsel.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
jasszer2009. május 6. 20:55
 
 
Jogos, szerintem középtájékra (függőlegesen) fogom őket helyezni eleinte egy-egy kisebb lyukkal, ha a főpróba sikertelen lenne pedig kitágítom majd a lyukakat, hogy szabadabb legyen a mozgás.

P.S: most látom hogy pont olyan a dobozt vettem mint amilyen a "Túlnyomásos glovebox" c. cikkedben szerepel, de ennek szerencsére átlátszó a teteje.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. május 6. 20:34
 
 
Majd jól találd ki hogy hol legyenek a lyukak a kezednek, mert ha túl alacsonyra sikerül akkor G2G-t, meg klónozást lesz nehéz csinálni, ha túl magas és leejtesz valamit nem fogod tudni felvenni :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
jasszer2009. május 6. 20:11
 
 
Köszi. :)
Ez jó hír, legalább a nyolc sütiből egy életképes lett ezek szerint. Ma megvettem a gloveboxhoz a dobozt, a héten nekiállok fúrni-faragni hogy a klónozásnál ne lehesen gond.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
hejhó :)2009. május 5. 21:52
 
 
jasszer:
épp hogy az érezhető mennyiség alsó határát súroltátok.
ne keskenyedj el, kapsz tőlem egy nagy piros kalapot a fokozatosság miatt.
elsőre mi is csak annyit ettünk hogy a legnagyobb vizuál a fénykorona volt meg szél nélküli hullámzás.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
jasszer2009. május 5. 21:30
 
 
Újra itt. Beértek a korábban linkelt képen lévő gombák, kipróbáltuk őket, hatás gyakorlatilag minimális. Egy óra alatt elrágtunk egy-egy kisebb, kb. kétcentis, ill. egy-egy három-négy centi nagyságút is (szárítás nélkül voltak ekkorák, utóbbi pedig már "kinyílt"), de egyedül az árnyékokat találtuk érdekesnek a falon, meg a periférikus látás csorbult.

Létezik hogy fertőzés hatására drasztikusan csökkent a hatóanyag-tartalom, vagy csak a mennyiség volt kevés? (sajnos szűz fogyasztó vagyok, nincs ilyen irányú tapasztalatom sem, plussz mérlegünk sincs)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
hejhó :)2009. május 5. 14:08
 
 
Rozzsal dolgozok, befőttes üvegben. Oltáshoz ki kellett nyitnom, mert nem tudtam tenni rá oltási portot vagy levegőztető nyílást. Amikor kinyitottam persze cuppant egy nagyot, de tudtam hogy ez lesz ezért aWC-ben csináltam és hipóval permeteztem 20 perccel előtte alaposan.
Már 5 napja sterilizáltam, nem mozdult benne semmi. Így működnie kell, ugye?

A másik probléma meg az hogy a vatta csomó az egyikbe belecsúszott már amikor kint volt a WC-ből, gyorsan rászorítottam a tenyerem és tisztasági betétet ragasztottam rá, de horgolótűvel ki kellett húznom a vattát. Ergó rövid ideig nyitva volt. Lehet hogy rendben lesz?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
hejhó :)2009. május 3. 14:17
 
 
ha a salakmotorozás és a bázisugrás között még ráér :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Don_Juan2009. május 3. 13:44
 
 
Én egyik nagyimtól hallottam, aki lánykorában nagy laska és pereszke farmer volt, hogy az UV jót tesz, de utánanézve csak a D vitaminos dolgot találtam. De lehet majd megkérem h végezzen nekem ezzel egy dokumentált kisérletet, és ha sikeres, akkor (természetesen a nagyi beleegyezésével) publikálom. :D

Don Juan
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Csokker2009. május 2. 18:12
 
 
A fénynek annyi szerepe van, hogy az alapján tudja a gomba, hogy merre kell nőni, viszont tapasztalataim szerint a micélium a legdurvább homály árnyékban is elkezd termőtestet képezni attól a pár kósza fénysugártól is ami ott éri. Az UV fény hatására is beindulhat a termőtest képződést, ha azt vesszük alapul, hogy valószínűleg egy bizonyos energiájú fotonok hatására aktiválódó enzim (vagy enzimek) indítja el a termőtestképzés folyamatát. Az infra pedig valószínűleg hatástalan, mert a növények is bocsájtanak ki infrasugárzást, mégsem indítja be a termőtestképzést, és az energiája is kisebb a látható fénynél/infránál.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. május 2. 15:47
 
 
Egyébként nem értem hogy miért lenne igaz az hogy

" ha lenne hatása [az UV fénynek] akkor az infravörösnek is lenne"

Az egyik a látható fénynél rövidebb hullámhosszú sugárzás, a másik attól hosszabb.
Még a látható fényen belül is lehetnek olyan tartományok amiknek vannak közvetlen élettani hatásai egy gombánál, és olyanok is amiknek egyáltalán nincsen. A fény még a növények életében is rengeteg szerepet tölt be a fotoszintézis ezek közül csak egy, és attól hogy a gombákban nem folyik fotoszintézis, más dolgokat még befolyásolhat.

Amúgy az előző posztomban az első mondat értelemsen úgy nézett volna ki hogy:

Egy kolóniának csak azon a részén fejlődnek primordiák ahol fényt kap a micélium, azon a részen, ahol nem kap fényt ott nem. Ha a kolóniát egyáltalán nem éri fény akkor is fejleszt termőtesteket egy idő után, ha más körülmények is (CO2, hőmérséklet, tápanyagok elfogyása, nedvesség tartalom, meg ki tudja még mi ) adottak ehhez.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. május 2. 13:17
 
 
Sok gombafajnál a látható fénynek is szerepe van a primordia képződésben, pl a cubensisnél ha a kolónia egy része fényt kap, egy másik része meg nem, akkor ott fognak termőtestek képződni ahol a fény érte.

A termőtestek is a fény irányába nőnek, ha ez nincs akkor meg a légmozgás irányával szemben.

Az infra vagy hő sugaraknak is van szerepe, ha az okozott a hőmérséklet változást nézzük.

Az UV-nek még könnyen lehet hogy van fel nem ismert szerepe.

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
the.r822009. május 2. 12:44
 
 
szerintem az uvfény szinte mindegy, ha lenne hatása akkor infravörösnek is lenne, illetve a látható fénynek is, és mivel a gombák nem fotoszintetizálnak ezért igazából tökmindegy hogy van e fény vagy hogy nincs, addig amíg a fény nem "bántja" a fejlődésben, bár ez az én véleményem, meg szerintem ha működne akkor már tudnánk róla :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. május 2. 11:38
 
 
Attól hogy megállt az LC még lehet hogy jó.
A gombákról is csinálhatsz lenyomatokat, sőt klónozhatod is őket de glovebox nélkül ezt valószínlűeg csak biopsziával tudnád fertőzésmentesen megoldani.

Én úgy tudom hogy a nagytestű gombák nem képesek vegyületeket (pl toxinokat) felvenni, legfeljebb elemeket (pl nehézfémeket amik viszont veszélyes mértékben felgyűlhetnek a termőtestekben, ha a táptalajban is jelen voltak).
A veszélyt inkább az jelenti, hogy a baktériumok vagy a penész micéliuma anélkül fertőzi meg a termőtestet hogy azt látni lehetne.
Vagy néhány penészfajta toxinja a saját spóráira is rátapad, így ha a termőtestre szállnak megmérgezik azt.

A süti egy belső, épp részét is tovább lehet szaporítani akár LC-ben is, mintha csak termőtestet klónoznál, csak ez nem feltétlenül klón lesz, inkább izolált kultúra.


UV-vel kapcsolatban én nem hallottam ilyesmit, ezek szerint te igen?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
jasszer2009. május 2. 10:30
 
 
Köszi Csokker és Tester!

Sajnos ez a két süti az utolsó reményem, a biztosítéknak bekészített LC is megállt a fejlődésben, pedig szépen kimatekoztam a kellő mézmennyiséget -> egyre inkább úgy tűnik hogy a glovebox+kukta hiánya bosszulta meg magát. Elvetélt ötlet ezekből a gombákból újraoltani új sütiket? Gondolom ha fertőzöttek akkor a spóra viszi magával azt is...

(Ha nem muszáj nem rendelnék új spórákat - anyagilag nem vagyok toppon - persze az volna az ideális megoldás)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Don_Juan2009. május 1. 16:59
 
 
Valaki halott már esetleg olyanról, hogy ha UV-vel világitja meg a telepet termőtestképzés közben, akkor az jobb/nagyobb/potensebb vagy valamilyenebb gombikat fog hozni ? Mert én csak annyit tudtam kideríteni h D vitaminban gazdag lesz :D, de hát az is valami.

Don Juan
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
the.r822009. május 1. 02:29
 
 
az igen.. az a cordyceps nem gyenge..
kíváncsi vagyok anatómiailag milyen részeket távolítottak el a tag arcából, és miért nem tudtak neki beplasztikázni egy maszkot hogy ne ugy nézzen ki szegény mint egy kiharapott alma

tudtam én hogy a gombák még tartogatnak bőven meglepetéseket és jobban kellene kutatni őket, ha meg már termeszted is akkor meg szerintem : smoke it.
ugyis van elég.
kivonatot kellene csinálni vagy valahogy stabilizálni a hatóanyagot.. felverni valamivel hogy megálljon porba és akkor lehetne füstölni meg szippantani is.. mekkora flash lenne..
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
deeptrip2009. április 30. 23:26
 
 
hát ezt a zenét nem vágom hogy gondolta komolyan egy ilyen videóhoz :S
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Én+te+ö=gén2009. április 30. 17:19
 
 
Ú2...de szerencsére jön Dr.Soh és mütét közben lehet a zenére koncentrálni!
http://www.youtube.com/watch?v=yAHLM4M2z6w
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Én+te+ö=gén2009. április 30. 17:10
 
 
Ú, ez kicsit off... de lehetöleg ne orr-/szájüregben termesszetek gombát:
http://www.youtube.com/watch?v=ZmHkC2JM53c
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. április 30. 16:03
 
 
Azt tényleg jó lenne tudni hogy miért nincs beszőve az a rész, és mért néz ki olyan trutyisan.

Arra van valami referencia hogy a nagytestű gombák termőtestei képesek felvenni más gombák által termelt toxinokat?

Egyébként nem valószínű hogy a penész a kolonizálás közben kívülről jutott volna be, tehát ha azért szakítottad meg a kolonizálást hogy ne terjedjen egyik sütiről a másikra akkor nem kellett volna, persze jobb ha a fertőzött sütiktől minél hamarabb megszabadulnak.

Valószínű hogy a táptalaj nem lett eléggé csírátlanítva, vagy az oltáskor a tűvel, vagy az oltóanyaggal került be a penész.

Én sem biztos hogy megenném, de ebben amúgy nem kell követni, és az a biztos hogy ha nem eszed meg, ha valami fertőzés gyanús.
Ki tudja hogy mit sikerült ott kitenyészteni.

Abból kiindulva hogy az ízelt lábúak nagy részének megvan a saját (végzetes) gomba parazitája, az emberé sem várathat már sokat magára.

A Cordyceps egyik fajtája megfertőz egy hangyát, arra készteti hogy magasra másszon majd utolsó erejével ráharapjon valamire, hogy még a pusztulása után is stabilan álljon. Ezután egy termőtest nő ki a hangya fejéből, ami megint szélnek ereszti spóráit hogy újabb hangyákat fertőzzön meg.
A megfertőzött egyedeket a többi hangya megpróbálja minél messzebb juttatni a kolóniától, de a spórát nem ismerik fel így egész hangya kolóniák is kipusztulhatnak, amerikában használják is termeszek, hangyák és darazsak ellen.
http://www.youtube.com/watch?v=CCOQ0VU24xw

Amúgy az embernek is van egy hasonló parazitája csak még nem ébredt rá erre.
A még fiatal, fejletlen egyedeket fertőzi meg a hallójáraton keresztül aztán agyban fejlődik tovább újabb hálózatokat kialakítva.
Ha a hordozó folyamatosan újrafertőződik vagy a parazita gomba számára kedvező a táptalaj, a gazdatestet akár a saját társai pusztítására is késztetheti még akkor is ha eközben ő maga elpusztul. A szájon át terjed gyakran hanghullámok segítségével, de komolyabb hálózatokat is kialakított az egész bolygó felületén amin aztán a fertőzés elterjedése is hatalmas méreteket ölthet.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Csokker2009. április 30. 14:50
 
 
Ez bakteriális fertőzés, casinggel láttam már ilyet, nagyon durva, ahogy a 2 telep határvonalat alakít ki. Azokat a kalapos kisfiúkat meg ne edd meg, nagyon el tudja csapni a gyomrodat!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Ruski2009. április 30. 14:43
 
 
Hát én erről a telepről nem szívesen ennék gombát ki tudja a felső rész mért nem kolónizálódott be . Lehet akár bakteriális fertőzés hódította meg az érintett területet .A gomba fonalhálózata pedíg felveheti a baktériumok által termelt toxinokat.Másrészt meg gusztustalan.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
jasszer2009. április 30. 13:21
 
 
Nálunk sajnos egy komplett kollekció összejött penészből, bár valóban a zöld volt túlnyomó többségben.

http://kepfeltoltes.hu/090430/IMGP3150_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A kis pöttyök miatt kell hogy fájjon a fejem?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. április 30. 01:06
 
 
Ilyenkor tavasszal nagyon beindul a zöld penész.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
jasszer2009. április 29. 22:57
 
 
Köszi, kipróbálom majd.

A trutyi a kolonizálatlan része a sütinek, megszakítottam a folyamatot mielőtt teljesen benőtték volna a fonalak a múltkori masszív "penészhullám" miatt.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. április 29. 22:20
 
 
Ha végighúzol egy fültisztító pálcikát a színezett részen és a szín ráragad a vattára akkor penész, ha nem akkor csak bekékült.
Mi az a trutyi a tetejükön?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
jasszer2009. április 29. 21:16
 
 
Sziasztok ismét,

A múltkori csúnya fertőzés után kihajítottam a sütik javát, maradt kettő:

http://kepfeltoltes.hu/090429/IMGP3146_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/090429/IMGP3147_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Mit gondoltok? A másodikon a folt (megint) penész lehet, vagy csak az ujjam nyoma? (véletlenül hozzáértem)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. április 27. 11:28
 
 
Szerintem sem a degeneráció hanem a fertőzés lenne a gond, de amúgy szoktak ilyet csinálni főleg letermett sütivel, az általában tisztább meg könnyebben is tisztítható.

Ha nagyjából steril körülmények között teremne, vagy nem is terem le hanem az oltás és a g2g transzferek így néznek ki hogy
spóra->1l gabona->10l gabona->100l gabona->1000l gabona
akkor még nincs észrevehető degeneráció.

Amúgy a legtöbb terméshullám cubensisről azt hiszem 10 vagy 11 volt de valószínűleg vegyszereket is segíthettek benne.

LC-nél meg könnyen át lehet lépni a sokadik generációval járó problémát ha a mester kultúrát, azaz az első LC-t csak LC-k oltására használjuk és csak ezekkel oltunk gabonát így az oltóanyag mindig csak második generációs lesz, a mester kultúra meg eláll a hűtőben.

Még jobb egy gomba vagy micélium darabka desztillált vízben hűtve tárolva, vagy agar-agaron kémcsőben, mert ezek biztosabban maradnak sterilek, és bármikor lehet belőlük gyártani egy mester LC-t, így egy törzs vagy klón éveken keresztül fenntartható.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Vogue2009. április 27. 08:29
 
 
én a letermett dolgokkal nem foglalkoznék, szerintem durván megnő vele a fertőzés esélye
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
hejhó :)2009. április 25. 20:18
 
 
a letermett gabonát hozzá keverni a strilizálthoz 1:8-10 arányban, ezek szerint nem akkora hülyeség?
de nem lesz-e idő után degenerált a kalapos a sor dns átírástól?
mint a sokadik generációs LC esetében?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Vogue2009. április 24. 15:52
 
 
hella,
rég jártam erre, remélem mindenki sikeresen növesztget :)
ismerőssel történt jópofa dolog, gondoltam megosztom veletek:

srácék tartanak lovakat és a trágyát egy kupacba gyűjtik meg letakarják fóliával hogy ne terjedjen a szag
a letermett táptalajt ehhez szokta hozzá borítani, mondván hogy kuka úgyis, egy szép napon faterja gondolta elviszi már a trágyát és leszedve a fóliát látta, hogy az egész rakás totál fehér - micélium, nem beszélve a fólia lyukain/szélén kinőtt kalaposokról, srác azt mondta ha 1 kg gombát nem tudott volna leszedni akkor semennyit... mindenesetre nem tűntek egészségesnek, így a szüret elmaradt, meg hát a fater is ott volt :D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
the.r822009. április 22. 10:53
 
 
közben kiderült hogy nem az :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
the.r822009. április 19. 19:22
 
 
kérdés, ez lehet mici?
http://i43.tinypic.com/992hip.jpg
ilyen darabosnak tünik, mintha kiszáradt volna az edény, elvileg valami agar akarhatott lenni
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. április 13. 19:17
 
 
Csak ha a fecsiket nem egyszerre csinálod az oltással, mert mondjuk nem használod el az összes fecskendőt egyszerre, akkor illik sterilizálni a tűt mielőtt oltanál vagy újra oltanál vele.

Két süti között is szokás lángolni a tűt, mert ha az egyik süti fertőzött volt, az a tűvel együtt átkerülhet a másikra és megfertőzheti.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
the.r822009. április 13. 17:02
 
 
hát én steril tűt vennék nem gyujtogatnék..
mindegy kösz az infot
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. április 12. 23:38
 
 
Én az alkoholos permetezést azért nem ajánlanám mert általában nyílt láng is jelen lesz ugyan abban a helységben (tű fertőtlenítéshez) és ez, főleg egy kis zárt térben könnyen robbanáshoz vezethet.
Több termesztőre is rárobbant már a glovebox emiatt.
Ahol később nyílt láng is lesz ott nem érdemes alkohollal permetezni, meg egyébként sem szükséges.

Permetezni lehet sima vízzel is, ilyenkor a cél csak az hogy a levegőben lévő szemcsék nagy része a permet cseppekhez tapadjon és lecsapódjon a falra, asztalra, glovebox oldalára ami hipós vízzel már könnyen fertőtleníthető ha kell.

Amúgy a külföldi fórumokon a nagy gombászok ha gloveboxot használnak sima szappanos vízzel mossák ki.
A lényeg úgyis csak az, hogy abban a kis zárt térben a levegőben lévő penészspórák hamar a nedves alj és oldalrészekre tapadnak, így munka (mozgás) közben a levegőt felkavarva sem kerülhet már több fertőzés a levegőbe. Persze az a biztos ha a glovebox is le van fertőtlenítve hipós vízzel.

Az LC-re azt szokták mondani hogy kb fél évig jó.
Ehhez azt is jó tudni hogy desztillált vízben több éven keresztül is eláll egy micélium darabka.
Ha teljesen steril az LC akkor viszonylag sokáig életképes maradhat, de mivel ilyet nehéz csinálni házilag, hamar számottevően elszaporodhatnak benne a fertőzések, amik egy egy oltóanyag vételnél is bekerülhetnek.

Amúgy ezek mind le vannak írva az egykalapalatton az LC cikkben.
Olcsó könnyen beszerezhető sütinek szalmát, kókuszrostot tudnék elképzelni egy kis gabonával vagy trágyával kiegészítve.
A gabona, valószínűleg a kukorica sem fog termőre fordulni önmagában, kell mellé valami víztartó anyag vagy takaró réteg.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
the.r822009. április 12. 18:30
 
 
a h2o2 a micéliumot nem bántja de a spórát igen
most olvastam hogy az etanol 70%os oldata már megöli a baktériumokat, ha van otthon "tiszta szesz" vagy tudsz intézni valahonnan akkor ilyen spraybe összekeverheted és befujkálhatod előtte a térséget, de lehet kapni fertőtlenítőszereket is egy-két ezer forintért, szerintem nem hülyeség.. főleg ha nincs glovebox..
próbálj meg lezárni egy kis területet egy zsákkal vagy fóliával, pl a szekrényen, kicsit hülyén fog mutatni, nem lesz steril, de jobb mint a semmi ( +ajtó ablak bezár, alkar is fertötlenít, esetleg maszk, kevés ember a közelben )

lc-hez még annyi kérdésem lenne, hogy az meddig jó? mármint azt értem hogy hagyni kell neki időt amig elkezd nőni, de ha pl ahogy mondtad h ottfelejtjük valahol, nem pusztul el vagy valami? ( ja és ez agarra is, ha elkezd nőni akkor az benövi az egész petricsészét, de az utána meddig áll el? )
a fertőzést hogy látjuk meg az üvegekben? pl milyen szinű vagy mit kell keresni?

na és a főatrakció, ha mondjuk mindez megvan, lc vagy agar mindegy, akkor utána lőni kell egy sütit vagy valamit.. engem az érdekelne hogy mi a legegyszerűbb "süti"? mármint tudom vermikulit meg ezek, de engem az érdekel hogy mondjuk egy 2decis befőttesbe félig kukoricát, sterilizálom, az már elvileg jó nem? vagy esetleg azt is megkeverni utána valami cukorral meg mondjuk barnalisztel vagy ilyesmivel? az lenne a lényeg hogy a legközelebbi boltból mindent össze lehessen szedni, tud valaki egy receptet? :]
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
jasszer2009. április 11. 00:57
 
 
Tester:
Úgy gondoltam a szigetelést, hogy a doboz oldalán egy vonal mentén lévő lyukakat beborítom vatelinnel, amit vastag ragasztószalaggal alul-fölül a dobozhoz rögzítek.

A sterilizálás fazékban több órán át tartott, a tűt minden oltás után lángba tartottuk, vszeg a glovebox hiánya tette be a kaput - a helyszín egy körgangos belvárosi ház, szomszédok révén (gondolom) tele penésszel.

Ha fertőzött az LC is H2O2-dal lehet segíteni rajta?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. április 11. 00:05
 
 
Megmenthető igen.

Egy LC-ben akár már 1 nap után is látható a növekedés, dextrózosban lehet több hét is. Ha nem kell a hely vagy az üveg és nem lenne mivel beoltani az új adagot, ott lehet felejteni valahol egy szekrényben, mikor legközelebb megtalálod már lehet hogy lesz benne valami.

Egy pontból kezd el fejlődni a mici de a tér minden irányába, gömbszerűen, most olvasott szép magyar szakszóval élve gubacsot alkotva.

Eleinte tényleg olyan mintha szétázott volna.

Jasszer:
vatelinnel nehéz lenne szigetelni ahogy én elképzelem, tyvekkel szokták még de az alufóliás módszer is ugyanúgy megfelel.

Valószínű hogy a spórás víz volt fertőzött vagy a sütik sterilizálása nem volt teljes.

Annak hogy oltás után jusson be valami az esélye kisebb.
Esetleg oltás közben a tűvel.

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
the.r822009. április 10. 20:17
 
 
ilyen sütikből még megmenthető a micélium peroxiddal meg agarral hogy abból később LC-t készítsünk vagy egyszerűen csak agarról egyből ujra sütibe tehessük?

egyébként valaki segítene nekem, LCvel kapcsolatban, hány nap után kellene látszódnia valaminek, minek, és ha nem akkor hány nap után érdemes kidobni a kukába, ill. agarnál is ugyanez, ugyanis ha nem spórával hanem biopsziával dolgozol meg szövettel akkor elvileg csak 1"pont"ból indul meg a sejtosztódás és mivel látok benne valami ilyesmit, csak kevesebbet, http://www.youtube.com/watch?v=Jyj_2ou89DU&feature=related csak igazából nekem megtévesztésig hasonlít a szétázott szövethez és félek nem nő csak én hiszem azt :]
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
jasszer2009. április 10. 17:32
 
 
Köszi a válaszokat, remélem az LC amit ezekkel párhuzamosan csináltam nem fertőzött, különben rendelhetek új spórát.

Lehetséges az is hogy nem az oltáskor fertőződtek el, hanem a kolonizálás alatt? A 3 réteg alufólia gondolom nem zár tökéletesen... Ha az LC-ből oltott új sütiket egy olyan dobozban helyezem el ami vatelinnel szigetelt oda bejuthat a penész?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
S á M á N2009. április 10. 05:23
 
 
Jo eg! :) ahany uveged van annyi fajta penesz-bakterium. Hajitsd jo messzire oket. Csak egy par tipp: epits gloveboxot, amikor csinalod a fecsiket akkor hasznalj erlenmeyer lombikot mivel keskeny a szaja es venned kell egy jo kuktat ami 15psi-t bir.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shine2009. április 9. 17:06
 
 
Barátom ez kuka...max 2hét és burjánzani fog a zöld penész
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
jasszer2009. április 5. 22:24
 
 
Sziasztok,

Nagy az én bánatom. Termesztésre adtam a fejem egy hónapja, ennek eredményeképpen 3 hete kolonizálnak a sütik, egészen eddig szépen alakultak, 2 napja tűntek fel ezek a csúfságok az üveg alatt:

http://kepfeltoltes.hu/090405/IMGP3067_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/090405/IMGP3070_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/090405/IMGP3073_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/090405/IMGP3075_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/090405/IMGP3076_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Megszakértenétek őket? 8 poharat csináltam (printből glovebox nélkül ugyan, de volt főzés, alkoholos fertőtlenítés, steril fecskendő, d*mestosos takarítás, kesztyű, orvosi maszk, 3 réteg alufólia feszülő befőttesgumival, letakart műanyagdoboz, stb), ebből 1 tűnik még tisztának, félek hogy mehet a kukába az egész... :/
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cli_hlt2009. április 5. 17:26
 
 
A folpakk valóban necces, de nem a nyomás az, ami sterilizál, hanem a hő.

Azért kell a nyomás, mert magas nyomáson magasabb hőmérsékleten forr fel a víz.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Ghörbe Kriszti2009. április 5. 09:02
 
 
Javítsatok ki, ha tévednék, de:

1) Nincs az a folpack, ami ilyen hőt kibírna. Kb. 1 perc után (term. teljesítményfüggő) egy szép olvadt műanyagod lesz.

2) A sterilizáshoz nem elsősorban a magas hőre van szükség, hanem a nyomásra, ami a kuktában fellép.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
omg2009. április 1. 12:43
 
 
jo rájöttem hogy a mosogato gép se jo mer nem elég meleg xD


DE viszont! :D a mikro! ha alufolia helyett folpakkot rakok a sütire akkor az tuti jo mer szntem nincs az a cucc ami tulélné a mikroba a 10 percet tuti! szerintetek?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
omg2009. március 29. 22:16
 
 
cup of tea : arra gondoltam h a beföttes tetejére kell e tetö :D de már rájöttem hogy csak alufolia kell rá azt kész . egy másik dolog!
minap mikor kinyitottam menet közben a mosogato gépet oltárira gecinagy és forro gőz jött ki belölle. szerintetek egy ilyen mosás strelizálni tudja a sütit?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cup_of_tea2009. március 28. 21:23
 
 
Omg:
Arra gondolsz, hogy amikor a kuktában sterilizálódnak akkor kel l-e rá a fedő? Mer akkor igen. Ha nem akkor, hogy értetted?

Ákos93:
Amíg fehér nincs baj.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Ákos932009. március 28. 12:10
 
 
most eléggé beindult, amúgy nincs benne más csak fehér szóval tuti a mici az. :) 10-11 nap alatt kb 70%
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
sleepwalker2009. március 28. 02:16
 
 
az a madártoll szerű valami ha fehér, akkor valószínűleg a növekedő micélium lesz, ami szerintem nem gond:) tényleg kicsit lassan nő, de ha már beindult én már nem bántanám a helyedben. szóval türelem.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Ákos932009. március 26. 17:23
 
 
peace! lehet, hogy laikus dolog de ismét belinkelnék egy képet, hogy hogyan áll a pohár :D belül ilyen madártoll szerű képződmények vannak, ez nem gond?

http://img152.imageshack.us/img152/5919/9nap.jpg
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
omg2009. március 26. 09:56
 
 
egy kérdésem van http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=PF_tek#Linkek itt levan irva részletesen ez a termesztési teknika csak azt nemtudom kivenni hogy mikor sterilizálod a sütit akkor rávan rakva a beföttes üveg vagy nincs ?

tester:
http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=Drogteszt#Drogok_kimutathat.C3.B3s.C
3.A1ga


" * Varázsgomba fogyasztást az általános drogtesztek (valószínűleg) nem vizsgálnak, ehhez specifikus drogtesztet kell végeztetni az alannyal.

Tehát abban az esetben, ha nem keresik kifejezetten a gomba használatára utaló maradványokat, akkor egy szokványos drogteszttel ez nem mutatható ki. "
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. március 25. 22:57
 
 
Ezeket pontosan hol olvastad?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
omg2009. március 25. 22:09
 
 
elnézést hogy elöbb kérdeztem mielött olvastam volna szóval amit megtudtam az egykalapalatt rol hogy a gombát nemkeresnek csak füvet kokaint heroint stb-t és hogy elvileg 2 hét alatt kimegy belölled :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. március 25. 20:33
 
 
Nem valószínű, de lehet hogy előfordulhat.
Erowid szerint vizeletből 1-3 nap, egy másik nem túl megbízható forrás szerint hajból is kimutatható pár hónapig.

Próbáld ki! :)
Vagy kérdezd meg a dopping teszten.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
omg2009. március 25. 20:01
 
 
hi skacok!
lenne egy jogi kérdésem hogyha én tegyük fel sportolo vagyok és rendszeres dopping teszteken részt veszek és néznek drogokat is akkor ott megtalálhatjákhogy gombáztam? esetleg mennyi az az idő amire kiürül a szervezetböl?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Ákos932009. március 24. 22:28
 
 
Aha jól látod :) fehéredik az alja eléggé, egyébként bocsi a kép minősége miatt de nem bírtam jobbat csinálni :( sikerült azóta megoldanom h 26-28 fokon legyenek és persze sötétben. ja és honnan tudom ha nem elengedő az oxigént? megáll a szövődés?

u.i.: köszi a biztatást ;)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2009. március 24. 21:51
 
 
Amennyire a sötét falú bögréről készült homályos képen ki lehet venni sztem nincs vele baj :-)) Ha jól látom a pohár alja kezdett fehéredni, valszeg azért mert a sok spóroldat lefolyt oda. De ha kap elég oxigént be fogja a többi részét is szőni, kitartás!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Ákos932009. március 24. 14:22
 
 
Jelenleg így néz ki az egyik pohár, ha valami nincs rendben szerintetek szóljatok :)

http://img4.imageshack.us/my.php?image=s6300304.jpg
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Ákos932009. március 23. 19:47
 
 
annyit azért nem :) 5-6 ml kb / pohár. az előbb csekkoltam és elkezdtek látszani kis fehér foltok, szóval talán mégis lesz valami belőle :) 1 picit bolyhosnak tűntek és még igencsak kis foltokban jelentkezik.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
costa2009. március 23. 10:24
 
 
az első LC próbálkozás úgy gondolom nem sikerült. nem adjuk viszont fel :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2009. március 23. 07:53
 
 
Szerintem egyelőre várjál vele, működhet az! Lehet h a kicsit alacsonyabb hőmérséklet miatt lassabban indul be. A több spóraoldat meg nem boríthatja fel elvileg egy süti víztartalmát annyira hogy ártson. Hacsak nem nyomtál egy pohárba 2-3 fecsit :-)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Ákos932009. március 22. 20:04
 
 
hali! én is próbálkozom gombákkal, de egyelőre nem sok sikerrel :) kedden oltottam őket, azóta a micéliumnak nyoma sincs. pf sütikről van szó, vermikulit + rozsliszt keveréke. másfél órát volt sterilizálva, teljesen sötét helyen van, a szekrény tetején (nem túl meleg). az oltásnál tippelek még problémára, mégpedig h az 1-2 ml-nél jóval több oldat került sütinként figyelmetlenségből
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. március 13. 01:40
 
 
gomba vs kender
http://forums.mycotopia.net/fungi-growing-edible-medicinal-magic-mushrooms/26391-p
silocybe-cubensis-mexican-vs-cannabis-sativa.html


A kender nem húz hasznot a párosulásból de árnyékot ad, a lehulló levelek pedig takaróréteget képezve megvédik a gombát a kiszáradástól.

Hosszabb távon a gomba is hasznos lenne, lebontja a szerves anyagokat amire ezután más gombafajok és baktériumok telepednek és bontják tovább, míg végül az a növények számára is felvehető állapotba kerülve, újból a növényi szövetekbe épülhet és bezárult a kör, folytatódhat a körforgás.


moha vs kender
szerintem szép lehet, de haszna nem hiszem hogy lenne. CO2-t csak minimális mennyiségben használna, párásításra valamivel jobban bevállhat, de biztos lakik benne pár csúnyaság is amikből baj lehet.

Üveggolyó témához belebotlottam:
http://www.mushroomgeeks.com/forum/showthread.php?p=254853

Neki úgy látszik beválik, de ekkora tűvel, meg ekkora üvegben nem csoda.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
hejhó :)2009. március 12. 23:58
 
 
hogy lehet az erdőben mohával megállapítani az égtájakat?
mindig a déli oldala fás.

szóval moha.
szereti a páratartalmat, nem kényes a hőm.re plusz világítom.
vajon ha beleteszem a terráriumba hatékonyan csökkenti a CO2 mennyiséget, vagy más zöld növény[ legjobb lenne a kendert és kalapot együtt nevelni, kooperálnának:)].
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. március 12. 19:03
 
 
Próbáld ki...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
the.r822009. március 12. 15:59
 
 
a mágneses keverő meg a sima összerázás között semmi különbség nincs, használok laboratóriumi mágneses keverőt, itt nincs jelentősége, elvileg az üveged belülről steril, max érdemes egy darab akármit beletenni hogy felaprítsa a micéliumot ( persze nem fát hanem valami steril fémet ) de szerintem ha csak a nagy fehér gombolyagba belebököd a tűt az is ugyanugy megfelel, mint a biopsziánál.. de szerintem a legegyszerübb egy fogas csipesszel tépni egy mintát
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. március 11. 14:07
 
 
Veszteni nem lehet vele, legfeljebb nem aprít majd az sem.
Üveggolyót próbáltam, nálam nem igazán működött, de rázogatni is féltem.

A mágneses keverőt egyszerűen össze lehet rakni, csak egy winyó-(ha nincs elfekvőben én a méhben találtam egyet)- ból kiberhált mágnes meg egy tápventi kell hozzá, ami megint csak nem nehéz beszerezni egy rossz PC-ből.
http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=M%C3%A1gneses_kever%C5%91

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
costa2009. március 11. 12:06
 
 
jó ötlet lehet mágneses keverő helyett üvegszilánkokat dobni az LC-be?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. március 11. 03:21
 
 
A rothadásért felelős baktériumok vagy a gabonán vagy az oltóanyaggal szoktak bejutni.

A gabona rothadása/savanyodása elkerülhető 1-2 napos elő áztatással (hideg vízben, lefedve).
A szemek külsején és a búza héja (korpa) alatt is rengeteg csúnyaság van amik hőálló tokjukban hibernálva várják a jobb időket, ezek ebben a formában túlélik a kuktázást is, majd a szétroncsolt, magas víztartalmú szemeken megfelelő hőmérsékleten hamar életre kelnek és elszaporodhatnak, azaz megrohasztják a táptalajt.
Előáztatással ezek az endospórák életre kelthetők, kibújnak a tokból így a kuktázással elpusztíthatóvá válnak, legalábbis a nagy részük, de kis számban nem okoznak nagy problémát.

Ez után puhára főzés (kb 30-60 perc, szétnyomva a szemek közepe már nem lisztes, de az sem jó ha sok szem szétfő és szétnyílik, de néhány mindenképp szétfog mire a többség optimális állapotba kerül)
és 1.5-2 óra kuktázás, felrázás, oltás, felrázás, így nem lesz gond, ha csak nem az oltóanyag fertőzött.

Újra sterilizálni nem érdemes, bár attól függ milyen baktérium okozta, mennyire terjedt el, mennyire változtatta meg a pH-t, szóval nem érdemes és kész. :)

Dextrózos LC-vel mintha mindenkinek baja lenne, tényleg lassú, a méz jobb, a kicsapódott dolgok nem okoznak túl nagy gondot, a mézben még több lesz.
Ha spóra volt az oltóanyag kis gömböcök később felhők fejlődnek belőlük.
Érdemes lenne rázogatni de leginkább kevergetni aprítani.

Ha takarékoskodni kell a spórával az LC-t érdemes az oltások után csinálni úgy, hogy a fecsiben hagyott minimális mennyiségű spórás vizet az egyik LC-ből kiszívott tápoldattal felhígítani, és az így kapott nagyobb mennyiségű oltóanyaggal több kis LC-t is beoltani.

LC-ből jobb többet is csinálni egyszerre, olcsó egyszerű és minimális spóra is elegendő hozzá, de könnyen elfertőződhet.
Házilag eszkábált mágneses keverő egyébként gyorsít és egyszerűsít a folyamaton,
agitál, levegővel dúsítja a tápoldatot, aprítja a kifejlődött micéliumot így könnyebb kiszívni egy fecskendő tűjén keresztül és sokkal hamarabb és jobban elszaporodhat a sok apró darabka a majdani táptalajra kerülve is a több oltási pont miatt, nem csak a tápoldatban.

Amúgy ha egyik vektor kiiktatása sem segít (áztatás, oltóanyag csere, hosszabb kuktázás) akkor új adag gabona más forrásból még segíthet.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
hejhó :)2009. március 10. 23:54
 
 
elkezdetett a az üvegbe töltött gabona khmm igen, erjedni. nehéz beismernem magamnak hogy megint FAIL.
nem adom fel.
szóval ezt már dobjam ki és ne is pazaroljak energiát/időt arra hogy újra sterilizáljam? nem is kérdés hanem kijelentés.

Dextrózos LC készült volna, de azzal is gubanc van.
eredetileg tiszta víz, és az aljára mindig leülepedő fölös cukor volt benne. mostanra megváltozott és ugyan fehér és leülepedő cucc van benne, de ez nagyobb darabos, pelyhes. ebből meg kevés van. amint tudok készítek képet.

kövi lépés deszt vagy ion cserélt vízzel fogok dolgozni. mielőtt kifutok az utolsó spóráimból.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
borozsda2009. március 10. 18:55
 
 
Kössz az infót, ez hasznos volt.
Grat az oldalért * * * * *
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. március 10. 04:07
 
 
ha csak mikroszkópikus vizsgálat céljára kell akkor nem illegális, de ha nincs szerencséd ezt személyesen is megkérdezhetik tőled, miközben a mikroszkópod keresik a szobádban.
ez egyébként nem jellemző .

egy fecskendő könyebben fenn akadhat a vámon mint egy lenyomat, holland csomagokat gyakrabban átvizsgálják.. (de lehet hogy ezt már csak én hajtogatom és már nem is így van)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
borozsda2009. március 9. 19:38
 
 
[beszerzés]
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
borozsda2009. március 9. 19:08
 
 
Hali
Én egy gomba kutató vagyok:)
Érdekelne ha külföldről rendelek psilocybe cubensis spórákat mikroszkópos tanulmány cérjáral, akkor az törvénybe ütközik-e???
És esetleg később lehet-e belőle valami rendörségi ügyem?
Kérlek írjatok!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
the.r822009. március 9. 13:52
 
 
szétnéztem elég sok helyen, de most látom csak hogy tényleg ott van az oldal legalján az utolsó 2 mondat kb, csak sajnos az annyira nem részletes.. egyéb problémák is vannak, pl. hogy nem férek hozzá tul sok eszközhöz de remélem estig sikerül alkotni valamit, vettem fertötlenítő sprayt amivel majd egy barátságos kis környezetet remélem ki tudok majd alakítani, de majd a részletekről csak később, egyenlőre álljon össze a kép
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. március 9. 12:54
 
 
Szárított gombás LC-vel is lehet próbálkozni de azért nem kell rá mérget venni hogy fertőzés mentes lesz vagy egyáltalán beindul valamikor.

Helység levegőjénél fontos az is hogy ne legyen légmozgás, tisztítani hipós vízzel vagy alkohollal lehet de alkohol használata után ne használj nyílt lángot és mind a két esetben várj vagy 15 percet míg a vízpermet elvégzi a dolgát, rátapadnak a porszemek/spórák és leülepszik, ilyesmit belélegezni sem leányálom.

A legjobb talán gloveboxot vagy stillair boxot használni ami egy egyszerű karton doboz is lehet két lyukkal a kezednek meg esetleg egy fólia a tetején.

Ha megpróbálnád a szárított gombás LC-t majd szólj vissza hogy sikerült-e meg szétnézhetnél az egykalapalatton mert ezekre a kérdésekre már meg volt ott is a válasz.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
the.r822009. március 9. 10:26
 
 
na szóval van ez a rész ami nem világos nekem LC-nél, kiszárított gomba darabbal akkor elvileg működnie kellene ennek is, viszont ha a hidrogénperoxid csak a spórák növekedését gátolja, a fonalazódást nem, akkor a mézes desztvizes oldatomhoz ha h2o2-t is rakok elvileg akkor nönie kellene a fonálnak, és fertőzödnie meg abszolut nem, ugye?
illetve ha steril körülményeket akarok egy kisebb "térségben" akkor mivel tudnám azt elérni? arra gondolok h például valami antibakteriális spray vagy valami hasonló fertötlenítővel befujom a helyet mielőtt elkezdem a munkát, csak mivel?
még annyit hogy valószinüleg a szárított kalap nem egybe lesz a tönkkel, vagy szét lesz darabolva, de gondolom a belsejével ugyanugy mennie kellene a mókának, viszont ami "beszerezhető" az gondolom nem természetes úton lett kiszárítva hanem pl. lámpával sütővel vagy akármivel, ez mennyire befolyásolja az eredményeket?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. március 8. 00:09
 
 
A legtöbb gomba nem szereti az aromás gyantás fákat mint pl a dió vagy a fenyőfélék, cédrus, de ez nem azt jelenti hogy egyáltalán nem nő rajtuk, hanem csak nehezen/lassan tudja lebontani őket, de ez pont elég ahhoz hogy közben elfertőződjön a kultúra.

Szili István is ír a laskához is alkalmas fákról, a könyvet le lehet tölteni az egykalap alól.

Egyébként előfordulhat hogy az azurescense nőne fenyőn, a suba állítólag nő.
Itt van még egy jó kinti TEK
http://forums.mycotopia.net/faq-frequently-asked-questions/14997-waylits-woodlover
-tek.html
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
TriptaMAN2009. március 7. 23:40
 
 
Ez a legmegfelelőbb táptalaj az outdoornak:
4 liter fűrészpor
2 liter fatörmelék
480 ml búzakorpa
240 ml gipsz
Sütőzacskóba teszed,ragasztani kell rá egy kis tyweket,és kukta.
Keményfa nem mind jó.Tölgyet ajánlják,de szerintem necces mert nagyon magas a csersav tartalma.Nyárfa a legjobb,bár nem kemény.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
precíz2009. március 7. 20:17
 
 
Köszi a tippeket tester! Psylocibe cyanescens valószínűleg jobban működne. Az egyik cikkben írják a fenyőmulcsot, mint táptalajt. Úgy tudtam, hogy gyantás fák nem alkalmasak gombatermesztésre. Javíts ki, ha tévedek. Asztalostól a keményfa forgács talán jobb.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. március 7. 19:45
 
 
Gabonával nem lehet jól kinti táptalajt oltani, sütivel szintén, tehát mindenképp érdemes még bent beszövetni kartonpapírt, szalmát, fűrészport, szecskát vagy valami mást és azt kiültetni/elásni.

Ha a beszőtt gabona spawn kerül a földbe hamar elszaporodhat rajta valamilyen baktérium vagy más gomba fajta (penész, élesztő) és a bogarak is szeretik, sok féle tápanyagot tartalmaz sok "kártevőnek" lehet a táptalaja, a kartonpapír/ szalma/fa viszont gomba specifikusabb, más organizmus nem kedveli annyira.

Ha a fertőzött kultúrákat elástam mindig felzabálták vagy elrohadt (baktérium).
A szalmás/kókuszrostos cuccok viszont megmaradtak, sőt fejlődtek és a felszínre is törtek, de végül kiszáradtak (nem locsoltam és a táptalaj szerkezete is túl laza volt az előre bekevert szalma miatt, úgyhogy hamar kiszáradt hiába volt rajta pár réteg újságpapír mulchnak, cubensis volt egyébként, szerintem van esély hogy termőre fordul, de következő évre valszinűleg elfagyna a mici.)

The.r82: Ha az LC-re gondoltál http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=LC

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
the.r822009. március 7. 17:44
 
 
amikor nekiálltam keresgélni találtam valami egészen fantasztikusat : http://thenook.org/archives/3462.html
ez lehet hogy csak nekem új, de aki már csinált ilyet tarthatna egy élménybeszámolót, nagyon megtetszett ez a módszer

ja mégvalami, arról a kartonpapírosról tudnál kicsit részletesebb leírást adni, mert ugyan jól tudok angolul de néhány rész nem tiszta, pl hogy akkor csak simán letépem az oldalát a darabkának, fertőtlenítem és kész? vagy hogyisvanez?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
the.r822009. március 7. 17:19
 
 
ez az utolsó tucat hsz 4 életet mentett kb, kösz, rajok vagytok
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
precíz2009. március 7. 13:13
 
 
Ez jó gondolat! Úgy emlékszem, nem volt még szó itt outdoor fajokról. Van egy szerintem elég jó magyar nyelvű cikk róluk és egy angol PDF, azokból elég sok infót le lehet szedni.
http://www.magic-mushrooms.net/growing-psilocybe-azurescens.pdf
http://www.lycaeum.org/languages/hungarian/astort.htm

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soka2009. március 7. 12:50
 
 
Psilocybe azurescens( Astoria Ossip ) termesztéséhez szeretnék instukciókat kérni.(outdoor) Mivel még nem találkoztam vele, ezért a hatóanyag tartalma is érdekelne.

Egyenlőre ennyi:
"Termesztése hasonló a Psilocybe Cyanescens-hez: az áttszött köles/árpa/rozs(pehely)-t feldaraboljuk, esetleg elõáztatott kartonpapírt teszünk hozzá, majd cserje alá, árnyékos helyre, sok mulcsal keverve kisebb gödörbe ültetjük, amire sok levelet, magot szórunk (még nyáron). Kimondottan szereti az Ammophila Maritima fûfajta társaságát. Száraz idõben locsolni kell. Ha a hõmérséklet 10°C alá süllyed, beindul a termõtestképzõdés."
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. március 4. 02:12
 
 
Ha nincs szaga, nem nyálkásak, tapadósak a szemek és nem is kopp száraz akkor nincs más tippem.

Szerintem fertőzés lehet, ki tudja milyen okból, talán az LC a ludas, lehet hogy az utolsó használatnál elfertőződött.

A fertőzésen vagy magas hőmérsékleten kívül (pl oltás előtt nem hűlt le teljesen, vagy oltás után volt kitéve magasabb hőnek) nem tudok másra gondolni, persze az ok ezer féle lehet, de ez a szép benne :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Airborn2009. március 3. 22:29
 
 
a kuktázásnál a beindulástól számított másfél órát úgy értem, hogy feltekertük 3asra a villany "tűz"helyet, majd mikor már nagyon jött belőle a gőz, visszavettük másfelesre és onnantól másfél óra.
a búza a bábolna takarmányboltból van, amit beírtam egy kalap alá is

(a második kör LCbe, amit az elsővel oltottunk be, raktunk ebből a búzából darálva, ha ez számít :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. március 3. 18:55
 
 
Milyen búza honnan van?

Még a nagyon félresikerült, fertőzött LC vel oltott túl száraz vagy tocsogós (az üveg alján 1 ujjnyi vízzel) nyákos akármis üvegekben is be kell indulnia a micinek.

Ha egyáltalán nem indul be akkor lehet hogy:
túl száraz (kopogós),
esetleg extrém szétfőtt / nyákos,
elfertőződött (bakteriális vagy élesztős terjedhet el ilyen gyorsan, de ez vagy a szagából, vagy a szemek pergéséből (tapadós, taknyos szemek) kiderül)

az is előfordulhat hogy vegyszeresen kezelték, rovar vagy gombafertőzött búzát alávethetnek ilyesminek, még ha élelmezési akkor is, ha nem teljes kiőrlésű lesz annyira nem törődnek vele mert a toxinok a mag külsejében, a búza korpában maradnak.
De ez nem valószínű.

Szerintem elfertőződhetett, a kuktázási idő elég rövidnek tűnik, 1.5-2 óra biztonságosabb onnantól számítva hogy a legmagasabb fokozaton kifújta a gőzt.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Airborn2009. március 3. 15:36
 
 
kétszer oltottunk búzát, mind a kétszer behalt a dolog, mi lehet a gond?
elmondom, hogy csináltuk:

búzát beáztattuk 1 nappal a kuktázás előtt, aznap felraktuk főzni, először kb 40-50 percre, másodszor kb 1 órára vagy vmivel több. a második alkalommal a főzés után szerintem elég puha volt és sok szem szét is nyílt.
fogtuk a főtt gabonát, egy részét betöltöttük üvegekbe, másik részét szárítottuk kicsit és úgy. tetejére vágtunk tyveket és spárgával rákötöttük majd kukta, beindulástól másfél órára.
lehülés után belőttük őket LCvel, ami biztos jó, mert átoltottuk anno új LCkbe, amik szintén kikeltek.

nos ennyi...a búzán először 2-3 hét után sem volt semmi, most 1 hét telt el és ezen sem látszik :/
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. február 27. 20:20
 
 
LC-t csinálni abból a szempontból nem jó ötlet, hogy ha csak egy pici fertőzés is volt a fecsiben, az a két év alatt elszaporodhatott annyira, hogy az LC-ben tápanyaghoz jutva hamar tovább szaporodhat annyira, hogy oltás után nagyobb területet hódíthasson el a gombától kolonizálás közben, magyarul elfertőzze a kultúrát.

Viszont ha a fecsiben desztillált víz van a fertőzéseknek nem lehetett (akkora) esélyük a szaporodásra. Ha nem keltek ki a spórák a fecsiben akkor valószínű hogy a víz desztillált, de legalábbis alacsony oldott szilárd anyag tartalmú, ami nem biztosított elég tápanyagot ahhoz hogy a spórák kikeljenek.
Csapvízben még hűtőben is kicsíráznának a spórák.

de mivel az LC-hez egy minimális mennyiségű spóra is elég érdemes csinálni párat, hátha sikerül valamelyik.

Amúgy kultúrát szerintem karton papírral is viszonylag hatékonyan lehet tisztítani
Csak sterilizálni kell egy ragasztóktól megtisztított karton papír darabot, petribe rakni, innentől ugyanúgy lehet kezelni mintha agar-agar lenne, persze kicsit nehezebb vagdalni, meg lehet hogy megbújik egy két fertőzés a papírban, de egy egészséges cikket kivágva és ugyanilyen papírra költöztetve _idővel_ le lehet tisztázni egy kultúrát.

Ilyesmi
http://www.shroomery.org/8512/Cardboard-Cloning-Tek
egy kis módosítással (csak a kartonlap a hullámos rész nélkül)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Orion2009. február 27. 19:35
 
 
A profik. :-)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
deeptrip2009. február 27. 18:27
 
 
Jaja mézes LC a nyerő!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Airborn2009. február 27. 14:01
 
 
hát egy próbát szerintem mindenképp megér
szerintem csinálj belőle LCket vagy agaros cuccot
 

Korábbi 10 20 50 100 hozzászólás (összesen: 5690)


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!