|
Legfrissebb hozzászólások (1033 - 1132) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | Tényleg 0.7*0.7cm-est vagy elírtad? Vagy egy lap volt feldarabolva te meg pont egy olyan darabot kaptál amin csak egy printcikk volt?
Bálam is rozsdál a befőttesüvegek teteje, itt nincs belőle gond, lehet a kukta miatt, vagy lehet neked nem volt szerencséd.
Ha egy szkenner kerülne a közeledbe nem próbálnád ki ezen a könyvön? Ha egyszerre mindkét oldala ráfér fél-egy óra alatt bent van, aztán már csak szövegfelismerni kell, de azt sem muszáj.
Virágföldet ami a lavór alján/tetején van hogy sterilizáltad? 10-13 centi vastag micélium ez a köleses "csíra" és semmi más? Ahhoz azért jó sok üveg kellhetett.
Ez a hungarocell doboz teljesen zárt, a szellőzést csak a párologtató biztosítja semmi más?
A párologtatódnak mekkora a tartálya milyen gyakran kell benne cserélni a vizet?
Szerinted a páralecsapódás okozza azt hogy a doboz belseje melegebb mint a külső hőmérséklet? Kifejtenéd bővebben?
Szerintem jégaksival vagy egyszerűen egy hideg vizes palackkal is hidegen lehet tartani egy hungarocell dobozt belülrő mert nagyon jól szigetell, kívülről egy vizes törölköző érhet valamit, de a cubensisnek nem kell hideg a termőtest képzéshez, melegben is teremnie kell.
Elméletileg nekem is volt már dolgom egy B+ printtel, de nem tudnám megkülönböztetni az amazon-tól ami az első gomba volt amivel megismerkedtem, de azt sem tudnám megkülönböztetni a többi cubensistől.
adatvédelemmel kapcs használhatod a http://www.hidemyass.com-ot, akkor nem tudnak bemérni az IP-d alapján, ugyanitt egyszer használatos email címet is csinálhatsz a regisztráláshoz, szerintem max ennyi amit az épp ész keretein belül meg lehet tenni, de az itt lévőknek szerintem az 1%-a, ha használja ezt. |
| | | | |
| | | | | | | | | | fsre-től rendeltem spórát, abból készült egyszerre négy fecskendő és egy fecskendő liquid culture (cukros víz, spóra és levegő a fecsibe, két nap és oltás). nagyon kicsi lenyomatot kaptam, kb 0,7 cm X 0,7 cm-est, de óvatosan kapirgáltam nem volt para az öt fecsivel. az lc csődöt mondott, kettő üveg maradt hasznosítható.
sterilizálással nem volt gond, ami csődöt mondott ott szétrohadt-rozsdált a befőttesüveg-tető, vagy repedt volt az üveg, de volt, hogy a vatta volt bénán a tetejében. háromszor másfél óra forralás.
a casing ötlete tőletek jött, a megvalósítás antikvár könyv: Szili István - Vécsey Ede: Csiperke és más gombák háztáji termesztése. azt írja, hogy gyakorlatilag mindegy a micélium mennyisége, ha vastag azzal a fertőzést inkább el lehet kerülni, de a tápanyagból mindenképpen gomba lesz (kisebb felület-kisebb veszély). a csiperkét hatalmas zsákokban termesztik, és a tápanyag akármilyen messziről is a gombában köt ki. a gomba csodálatos élőlény!
a lavór (magas falú macskaalom) alja és fala 3-4 cm sterilizált föld, rá 10-13 cm micélium, teteje 3-4 cm steril virágföld. bekészítés után be a kazánházba 26 fokra, egész addig amíg a tetején megjelenik a fehér folt. a könyv szerint ez a legfontosabb pont: ha sok a fehér, nehezen indul, ha nincs, kevés lesz a termőtest.
amiben van: házi készítésű hungarocell doboz, rá fólia, fölé energiatakarékos izzó, mellé ultrahangos párologtató, ami közvetlen nyomja be a gőzt éjjel-nappal.
a szellőztetés értelemszerűen a géppel történik, ami levegő bemegy, ki is jön.
a páralecsapódással van kis bajom (a túl sok párával nincs!), vettem plexit, a mégis belekerülő vizet hetente leöntöm a cuccról (fél-egy-kettő liter, de volt már hogy megfeledkeztem róla és ellepte teljesen).
a párologtatóval a legnagyobb baj, hogy a lecsapódás hőátadással jár, bent a dobozban 28 fok van, a szobában 22. tegnap reggel óta hűtőben a cucc, mindjárt rakom ki, remélem beindul (első kör lesz). nem tudom, amikor az előző első kör volt, odakint még messze nem volt húsz fok felett. tanácsot erre szívesen vennék.
remélem az elmondottakból van, ami még neked is hasznos lehet.
neked milyen fajtád van? szerinted mekkora a különbség a különböző potenciájú gombák között? kiváncsi lennék a szélsőértékekre, amikkel találkoztál.
és még valami: daath-ból és egykalapalattból lehet gond? vigyázzak valamire, vagy a személyes adatot a szerver folyamatosan törli? megbízható tulajdonban van? a rendőrség ha kéri mit derít ki belőle? az informatikához nem értek, ezért szeretném ezeket tudni, te ebben is biztosan segítségemre lehetsz, látva az aktivitásodat. jó lenne ha egy ajánlott proxy vagy útmutató is benne lenne a faq-ban, de lehet hogy ez csak ábránd. [ kedves Én+Te+Ö=Gén, ha ezt olvasod, nem sértegetni akarlak, de ezek nagyon fontos dolgok.] |
| | | | |
| | | | | | | | | | Helló,
Ez mind jól hangzik, úgyhogy kérdeznék is egyből :)
Mivel takarsz hogy ilyen jó a pinszetet kapsz? Milyen vastag a táptalaj és a takaróréteg? A lavórt használod terráriumként, vagy az is be van rakva valahová? Kézzel szellőztetsz? Spóra vagy klón, esetleg izolált kultúra? |
| | | | |
| | | | | | | | | | szia tester!
köszönöm a gyors választ. igazad van a túléréssel kapcsolatban, de korábban két okból sem tudom leszedni őket, az egyik, hogy amikor nőni kezdneek a lavórban akkor kb. 4-500 db nő egyszerre, és közöttük az ég egy adta világon nincs egy milliméter szabad hely sem, ha megpróbálok kivenni egyet akkor a mellette lévő tíz (kisebb) is egyszerre szakad ki a földből. a másik ok az, hogy az egyik órában még csukva a kalap a másikban pedig már szórja is szét a spórát. erre különben már volt példa, fél nap alatt az egész fólia fekete spóralétől csöpögött, a hungarocell azóta barna.
szüretkor egyébként a teljes casing réteg szakad ki, és csak a fehér micélium és a köles figyel.
a tápanyaggal mindenképpen fogok valamit kezdeni, benézek a lovardába és elhozok egy vödör szart, szalmát is szerzek valahonnan.
teszek egy próbát a jelenlegi lenyomattal, de rendelek is ezzel egyidőben fsre-től másikat, másik fajtát (ha ajánlasz valamit örömmel veszem).
megtisztelő, hogy attól az embertől kaptam választ, akitől tudtán kívül rengeteget tanultam :) és a jövőben én is segítek megválaszolni a hülye kérdéseket, habár nem tudom ehhez nektek hogy van ennyi türelmetek :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha köleses casingen azt érted hogy a beszőtt köles jelenti önmagában a táptalajt, amit aztán betakarsz valamivel, akkor lehet hogy a köles (főleg ha madáreleség és keverve van valamivel) tápanyag szegénysége is hozzájárulhat a relatíve alacsony potenciához,. De 30-40 gramm friss gomba kb 3-4 gramm szárítottnak felel meg, ha 20g (2g szárított) már hat, az annyira azért nem alacsony. Na jó, akkor alacsony.
Ha tényleg a tápanyagszegény közeg miatt van, a kölest keverheted valamivel, szalma, trágya stb.
Lehet hogy túlérnek a gombák, próbálj meg még az előtt szüretelni,hogy felszakadna a burok.
Lehet hogy a fajta olyan amilyen, ossz szét pár lenyomatot de a potenciáról ne beszélj senkinek, vagy kérj az FSRE-től egy újat, rendelj egyet máshonnan, cserélj valakivel külföldi fórumon... |
| | | | |
| | | | | | | | | | sziasztok!
először is köszönetet szeretnék mondani Nektek, mert Nélkületek sohasem jutottam volna idáig a termesztésben. az egész fórumot letöltöttem, és párszor végigolvastam (ez minden hülyének elég kell legyen)
kölesen (madáreleség) casinggel b+ gombát tartok, de ismerőseim szerint a hatóanyagtartalommal van egy kis gond. nyersen 30-40 g kell egy jó nevetős bulihoz, 20 g elég egy lebutuláshoz.
hogyan növelhető a hatóanyagtartalom, mit tudnátok tanácsolni? volt, aki azt tanácsolta hogy fsre helyett vegyek spórafecskendőt. én arra gondolok, hogy talán a fehérrizs-barnarizs különbség állhatott elő most is, lehet, hogy az alapannyaggal van baj. oltás előtt vagyok, ezért lenne szükségem tanácsra.
szerintetek? |
| | | | |
| | | | | | | | | | köszi szépen a tanácsot, inkább betartom a "valamit csinálni kell, hogy jobb legyen"-t :P :D remélem jók lesznek, amúgy sima PF-ek, és remélem az ecuador is elég strapabíró lesz:) minden jót üdv |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha nem ázott el a repedésen beszivárgó víz miatt, akkor szerintem simán jó lehet, ha biztosabbra akarsz menni le törölgetheted kívülről egy kis hipós vízzel aztán le is ragaszthatod szigszalaggal hogy ne kerülhessen be fertőzés. Szerintem ez amúgy szükségtelen, csak azért hoztam fel hogy kielégítsem "a valamit tenni kell hogy jobb legyen"-t :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok! Velem az történt, hogy forraláskor nem figyeltünk eléggé, és pár poharunk megrepedt. nem mozognak a törés mentén, de elég repedtek:S szerintetek ezzel érdemes még foglalkozni, vagy hagyjam inkább őket?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | "AZ FBS-es üveg az én téveszmém volt, mivel nem igazán szükséges egy oltási port. A fedőn úgyis ott van a légcsere nyílás (pl egy lyuk kitömve vatelinnel), és ezen keresztül is be lehet szúrni a tűt."
Szerintem az ötlet nem rossz, az előző oltás sikertelensége miatt most amúgy is félelmeim vannak minden hibalehetőségtől, csinálok majd 2 FBS-es és egy vatelines nyílást minden üvegre.
Jövő hét közepén lesz időm megcsinálni a ventit, majd postolom az eredményeket. |
| | | | |
| | | | | | | | | | AZ FBS-es üveg az én téveszmém volt, mivel nem igazán szükséges egy oltási port. A fedőn úgyis ott van a légcsere nyílás (pl egy lyuk kitömve vatelinnel), és ezen keresztül is be lehet szúrni a tűt.
Terráriumon belüli ventivel nekem nem sikerült megoldani a szellőzést, úgyhogy majd vissza szólhatnál hogy neked hogy sikerült végül. (azért nem sikerült mert a 100%-os páratartalom ellenére is kiszárította a micéliumot ami rendesen be is kékült, pedig egy 3 voltos kis venti volt.)
|
| | | | |
| | | | | | | | | | OFF: Elkészült a gloveboxom, gyorsan fel is avattam két poharas-alufóliás sütivel, fazekas módszerrel, kíváncsi vagyok hogy sikeresebb lesz-e a glovebox nélküli körnél (így kiderülne hogy a box, vagy a csírátlanítás volt-e a "szűk keresztmetszet")... Következő lépés a kukta beszerzése lesz, ebbe már FBS-es befőtteseket fogok tenni, ill. a párásító csövét bevezetem a terrárium oldalába, időzítővel és egy szintén időzített ventivel lesz megfejelve a rendszer azokra a napokra mikor nem tudunk foglalkozni a gombákokkal.
De amiért offoltam eddig: jól gondolom hogy a terráriumban a ventit a doboz oldalának aljára érdemes helyezni? A terv az hogy vatelinnal szigetelt apró lyukakon jut majd be a friss levegő, a venti meg óránként 10 percre bekapcsol és kifújja a doboz aljára szálló CO2-t. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok!
Készítettem egy LC-t, ami elég jól fejlődött, tovább is oltottam nagyobb üvegekbe, az eredetit pedig tegnap hűtőbe tettem. Ma reggelre a sárgás-fehér micéliumok zöldes-szürkék lettek, amik pedig feltapadtak az üveg tetejére, és nem értek vízbe, azok elfeketedtek. Ez normális, hogy így megváltozott a színe? Egyébként már kivettem a hűtőből, nem merem visszatenni, a tetőt pedig lecseréltem, így csak néhány fekete, gondolom halott micéliumdarab maradt az üveg falán. |
| | | | |
| | | | | | | | | | ok, kösz szépen az infókat |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintem felesleges túlbonyolítani főleg ha először csinálod, minden változó amit bevezetsz csak nehezíti a dolgot ha ki kell deríteni hogy melyikükkel lehetett a gond, nem mintha olyan bonyolult lenne a gombatermesztés. A perlit sokáig megtartja a nedvességet, de úgyis szokás permetezni is termőre fordítás közben. A legyezés is elég tud lenni, minimum napi 3-5 alkalmat szoktak írni ilyenkor permetezni is lehet de ne legyen a sütiken állóvíz, ne tocsogjanak.
De ezek is megvannak az egykalapalatton, először olvasd el azt aztán ha marad még kérdés azt felteheted itt is vagy ott is, itt azért jobb mert más is hozzá szokott szólni nem csak én mint ott :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ok. Akkor kolonizálásra inkább marad szekrény. De perlit jobban párologtat, mintha víz lenne alján fűtővel, (jó, nem 23-ra állítva, legyen csak 20-21)? Ha perlit lesz alatta, akkor azt benedvesítem előtte jól természetesen, de azt idővel majd újra nedvesíteni kell, vagy kibírja azt a pár hetet azzal a beszívott nedvességgel? Ha a dobozon nem lenne netán lyuk, hanem csak legyezgetem párszor egy nap, az is jó lesz? Bocs, hogy ennyit kérdezek:) Kösziii |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha lehagyod a belső dobozt tiszta víz lesz minden, még a belső dobozban is sok szokott lenni ha nem zár rendesen. Lehet hogy főleg a sütik amik általában nincsenek lezárva teljesen csak alufóliával, ki lehetnek téve a párás és meleg környezetet kedvelő organizmusoknak. Csináltam már így egyébként és nem lett fertőzés de ez még nem azt jelenti hogy ne lenne nagyobb az esélye, de lehet hogy tévedek.
Szerintem is a vízben kéne mérni a hőmérsékletet, de a legjobb (csak éppen szükségtelen) megoldás az lenne ha egy beoltatlan vagy akár beoltott süti belső hőmérsékletét nézed. De ennyire azért nem fontos a hőmérséklet, nem éri meg ennyit bajlódni vele szerintem. Valami melegebb helyen (szekrény teteje, egy felső polc, egy felső szekrény, egy szigetelt doboz a szoba egy melegebb pontján), ahol nincsenek nagyobb hőmérséklet ingadozások végbe megy a kolonizáció, viszont ha egy TIT-ben túl magasra szökik a hőmérséklet akkor lehet hogy odaveszik minden.
termőre fordításnál szerintem nem jó ötlet melegíteni, magasabb hőmérsékleten nagyobb az esélye egy fertőzés elszaporodásának, a páratartalom sem lenne magasabb, de ha arra használnád hogy kiküszöböld a hőingadozásokat az lehet hogy jobb ötlet lenne.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Kösz tester
Még csak annyit, hogy ha TIT-el csinálom, de a második T-t lehagyom, vagyis a kis poharaim lennének közvetlenül a vízben az is jó megoldás? és a hőmérséklet érzékelőt vajon hova tegyem? a vízbe vagy csak lifegjen a levegőben? (sztem a vízbe) Teknősöket keltettem már ki ezzel a módszerrel, talán ez sem tér el sokban Telepfejlődéshez tudom, hogy alacsonyabb hő kell, pára miatt gondoltam, hogy jó lenne úgyan ez a megoldás, persze alacsonyabb hővel, 23 fok körül pl. és ferde tetővel, hogy ne rájuk csepegjen a víz és szellőzhessen is. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Shroomy: Egy pici 3 voltos venti nekem kiszárította telepet (a mici kékült a gomba repedezett) pedig egy zárt vödörbe volt belógatva, és a páratartalom is végig 90-100% között maradt. De ha tompításként és szűrésként van mögötte egy szűrő lehet hogy jó lesz.
Úgy már jobban működött a dolog hogy ha a venti egy szekrénybe szívta befelé a levegőt, ahol egy terrárium volt rajta pár lyukkal amikbe vatelin volt tömve. Volt egy LEDes lámpa is a szekrényben, ami a ventivel együtt ha jól emléxem óránként 15 percre bekapcsolt.
mertj: Ajánlom az inkubátor cikket: http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=Inkub%C3%A1tor
Amikor beszőtte a sütit már nem kell melegen tartani, szobahőmérsékleten is termőre lehet fordítani.
Vermikulit beszerzéssel és helyettesítéssel kapcs (ami kukta nélkül elég nehéz lesz) http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=Vermikulit
Lenyomat készítéshez érdemes megvárni míg a kalap teljesen kinyílik, szétterül. Ezt is lehet fogyasztani, semmi hátránya nincs, legfeljebb annyi hogy mivel még éretlenebb állapotban eléri a maximális hatóanyag szintet, már csak a súlya fog gyarapodni, a hatóanyagok nem. Magyarul ha egy gombát akkor vagy az előtt szüretelsz mikor a burok felszakad, akkor egy 10 grammos gombát eszel meg, ha megvárod hogy kiterüljön akkor egy 10,5 grammosat kell megenned hogy ugyan azt a hatást tapasztald mint a fejletlenebbnél.
A lenyomaton pár évig is életképesek maradnak a spórák, egy sötét száraz helyen vagy hűtőben tárolva. Erről a gomba kvízben van egy kérdés: http://www.egykalapalatt.info/kviz/Gomba/Gomba.html
A gombák általában a fény felé nőnek, és ott ahol a telepet fény éri. Pl ha egy átlátszó dobozban van a telep az a doboz oldalán is fog pinelni ami elég szar mert nem könnyű leszedni őket meg hozzá nyomódnak a doboz oldalához, viszont ha körberagasztod fekete szikszalaggal az alsó részt akkor nem ott már nem fognak pinelni (annyira), csak ott ahol a telepet fény érte. Ha túl erős a fény az is lehet hogy az árnyékos részen fognak pinek nőni.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Világos, akkor az lesz. Viszont a "terráriumot" sztem felszerelem egy ilyen elvű ventivel, azokra a napokra amikor nem leszek otthon. Rákötöm az időzítőre a már meglévő ultrahangos párásító mellé, így kicsit jobban cserélődik majd a levegő, csak be kell lőni hogy ne legyen túl huzatos. |
| | | | |
| | | | | | | | | | A dobozt én csináltam de hozzá kell tennem, hogy a ventilátor részt végül soha nem kapcsoltam be, utánaolvasás után neccesnek tartottam a vatelin szűrőt. Szal egyszerűbb sima still air boxnak megcsinálni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | még azt elfelejtettem megkérdezni, hogy ha a doboz egy polc alatt lenne, és csak egyik oldalról kapna fényt, akkor csak abba az irányba fognak nőni, illetve a sütinek csak arról az oldaláról ahonnan a fény jön? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok!
Lenne pár kérdésem, olvasgattam, de azért rákérdezek. A sütik kolonizálásához 26-30 fok kell, sötét. Ha ezt úgy oldom meg, hogy egy edénybe vizet rakok, abba vízmelegítőt hőfokszabályozóval 27 fokra állítva, a sütiket pedig egy olyan tálcára, hogy ne a vízben legyenek, vagy akár benne is lehetnek, hisz poharakban vannak még ekkor és persze edény letakar. Így sötét lenne, állandó hőfok, pára? az gond ha ekkor magas? Másik, hogy mikor már beszőtte az egész sütit, utána is jó lenne ez a megoldás? persze nem a vízben állna, és a doboz is átlátszó lenne, és teteje ferdén rajta, hogy szellőzzön, itt igazából a vízmelegítős megoldás a kérdés. Vermikulit helyett mit használhatok? Néztem spóralenyomat készítéshez mikor optimális leszedni a kalapot. Az igazából egybe esik a szürettel? Szóval ígyis úgyis akkor szedném le, nem? Spóralenyomat alufóliában, zacsiban, milyen körülmények között tárolandó és meddig tárolható?
Előre is köszönöm a válaszokat! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ma már elkezdtem délután megdolgozni, gyak. ugyanúgy álltam neki mint a cikkben a srác, szerencsére nem rideg a műa., simán bírta a kézi fúrót (bár óvatos is voltam), de a következő lépésnek én is a hevített kést gondoltam. Kevesebbet is kell smirglizni úgy... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az nem az én cikkem, úgy küldte valaki emailben hogy rakjam fel ha jól emlékszem, nem tudom mért nem írtam bele.
Én egy "4 kezest" csináltam de elég szar lett. Amúgy a 4 kéznek nem sok előnye van, csak az egyik oldalon a lyukak lentre, aztán a másikon meg fentre sikerültek, max annyiban jó hogy tűket fecsiket tudok pakolni abba a kesztyűbe amit éppen nem használok.
A box 26 literes és túl kicsi, G2G-t már elég nehézkes benne csinálni mert alacsony hozzá. A dobozt szerintem ne fúrd meg ne vágd majd mert könnyen tovább reped, hanem rajzold körbe aztán vágd ki egy felhevített rossz késsel.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Jogos, szerintem középtájékra (függőlegesen) fogom őket helyezni eleinte egy-egy kisebb lyukkal, ha a főpróba sikertelen lenne pedig kitágítom majd a lyukakat, hogy szabadabb legyen a mozgás.
P.S: most látom hogy pont olyan a dobozt vettem mint amilyen a "Túlnyomásos glovebox" c. cikkedben szerepel, de ennek szerencsére átlátszó a teteje. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Majd jól találd ki hogy hol legyenek a lyukak a kezednek, mert ha túl alacsonyra sikerül akkor G2G-t, meg klónozást lesz nehéz csinálni, ha túl magas és leejtesz valamit nem fogod tudni felvenni :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszi. :) Ez jó hír, legalább a nyolc sütiből egy életképes lett ezek szerint. Ma megvettem a gloveboxhoz a dobozt, a héten nekiállok fúrni-faragni hogy a klónozásnál ne lehesen gond. |
| | | | |
| | | | | | | | | | jasszer: épp hogy az érezhető mennyiség alsó határát súroltátok. ne keskenyedj el, kapsz tőlem egy nagy piros kalapot a fokozatosság miatt. elsőre mi is csak annyit ettünk hogy a legnagyobb vizuál a fénykorona volt meg szél nélküli hullámzás. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Újra itt. Beértek a korábban linkelt képen lévő gombák, kipróbáltuk őket, hatás gyakorlatilag minimális. Egy óra alatt elrágtunk egy-egy kisebb, kb. kétcentis, ill. egy-egy három-négy centi nagyságút is (szárítás nélkül voltak ekkorák, utóbbi pedig már "kinyílt"), de egyedül az árnyékokat találtuk érdekesnek a falon, meg a periférikus látás csorbult.
Létezik hogy fertőzés hatására drasztikusan csökkent a hatóanyag-tartalom, vagy csak a mennyiség volt kevés? (sajnos szűz fogyasztó vagyok, nincs ilyen irányú tapasztalatom sem, plussz mérlegünk sincs) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Rozzsal dolgozok, befőttes üvegben. Oltáshoz ki kellett nyitnom, mert nem tudtam tenni rá oltási portot vagy levegőztető nyílást. Amikor kinyitottam persze cuppant egy nagyot, de tudtam hogy ez lesz ezért aWC-ben csináltam és hipóval permeteztem 20 perccel előtte alaposan. Már 5 napja sterilizáltam, nem mozdult benne semmi. Így működnie kell, ugye?
A másik probléma meg az hogy a vatta csomó az egyikbe belecsúszott már amikor kint volt a WC-ből, gyorsan rászorítottam a tenyerem és tisztasági betétet ragasztottam rá, de horgolótűvel ki kellett húznom a vattát. Ergó rövid ideig nyitva volt. Lehet hogy rendben lesz? |
| | | | |
| | | | | | | | | | ha a salakmotorozás és a bázisugrás között még ráér :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Én egyik nagyimtól hallottam, aki lánykorában nagy laska és pereszke farmer volt, hogy az UV jót tesz, de utánanézve csak a D vitaminos dolgot találtam. De lehet majd megkérem h végezzen nekem ezzel egy dokumentált kisérletet, és ha sikeres, akkor (természetesen a nagyi beleegyezésével) publikálom. :D
Don Juan |
| | | | |
| | | | | | | | | | A fénynek annyi szerepe van, hogy az alapján tudja a gomba, hogy merre kell nőni, viszont tapasztalataim szerint a micélium a legdurvább homály árnyékban is elkezd termőtestet képezni attól a pár kósza fénysugártól is ami ott éri. Az UV fény hatására is beindulhat a termőtest képződést, ha azt vesszük alapul, hogy valószínűleg egy bizonyos energiájú fotonok hatására aktiválódó enzim (vagy enzimek) indítja el a termőtestképzés folyamatát. Az infra pedig valószínűleg hatástalan, mert a növények is bocsájtanak ki infrasugárzást, mégsem indítja be a termőtestképzést, és az energiája is kisebb a látható fénynél/infránál. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Egyébként nem értem hogy miért lenne igaz az hogy
" ha lenne hatása [az UV fénynek] akkor az infravörösnek is lenne"
Az egyik a látható fénynél rövidebb hullámhosszú sugárzás, a másik attól hosszabb. Még a látható fényen belül is lehetnek olyan tartományok amiknek vannak közvetlen élettani hatásai egy gombánál, és olyanok is amiknek egyáltalán nincsen. A fény még a növények életében is rengeteg szerepet tölt be a fotoszintézis ezek közül csak egy, és attól hogy a gombákban nem folyik fotoszintézis, más dolgokat még befolyásolhat.
Amúgy az előző posztomban az első mondat értelemsen úgy nézett volna ki hogy:
Egy kolóniának csak azon a részén fejlődnek primordiák ahol fényt kap a micélium, azon a részen, ahol nem kap fényt ott nem. Ha a kolóniát egyáltalán nem éri fény akkor is fejleszt termőtesteket egy idő után, ha más körülmények is (CO2, hőmérséklet, tápanyagok elfogyása, nedvesség tartalom, meg ki tudja még mi ) adottak ehhez. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sok gombafajnál a látható fénynek is szerepe van a primordia képződésben, pl a cubensisnél ha a kolónia egy része fényt kap, egy másik része meg nem, akkor ott fognak termőtestek képződni ahol a fény érte.
A termőtestek is a fény irányába nőnek, ha ez nincs akkor meg a légmozgás irányával szemben.
Az infra vagy hő sugaraknak is van szerepe, ha az okozott a hőmérséklet változást nézzük.
Az UV-nek még könnyen lehet hogy van fel nem ismert szerepe.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | szerintem az uvfény szinte mindegy, ha lenne hatása akkor infravörösnek is lenne, illetve a látható fénynek is, és mivel a gombák nem fotoszintetizálnak ezért igazából tökmindegy hogy van e fény vagy hogy nincs, addig amíg a fény nem "bántja" a fejlődésben, bár ez az én véleményem, meg szerintem ha működne akkor már tudnánk róla :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Attól hogy megállt az LC még lehet hogy jó. A gombákról is csinálhatsz lenyomatokat, sőt klónozhatod is őket de glovebox nélkül ezt valószínlűeg csak biopsziával tudnád fertőzésmentesen megoldani.
Én úgy tudom hogy a nagytestű gombák nem képesek vegyületeket (pl toxinokat) felvenni, legfeljebb elemeket (pl nehézfémeket amik viszont veszélyes mértékben felgyűlhetnek a termőtestekben, ha a táptalajban is jelen voltak). A veszélyt inkább az jelenti, hogy a baktériumok vagy a penész micéliuma anélkül fertőzi meg a termőtestet hogy azt látni lehetne. Vagy néhány penészfajta toxinja a saját spóráira is rátapad, így ha a termőtestre szállnak megmérgezik azt.
A süti egy belső, épp részét is tovább lehet szaporítani akár LC-ben is, mintha csak termőtestet klónoznál, csak ez nem feltétlenül klón lesz, inkább izolált kultúra.
UV-vel kapcsolatban én nem hallottam ilyesmit, ezek szerint te igen? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszi Csokker és Tester!
Sajnos ez a két süti az utolsó reményem, a biztosítéknak bekészített LC is megállt a fejlődésben, pedig szépen kimatekoztam a kellő mézmennyiséget -> egyre inkább úgy tűnik hogy a glovebox+kukta hiánya bosszulta meg magát. Elvetélt ötlet ezekből a gombákból újraoltani új sütiket? Gondolom ha fertőzöttek akkor a spóra viszi magával azt is...
(Ha nem muszáj nem rendelnék új spórákat - anyagilag nem vagyok toppon - persze az volna az ideális megoldás) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Valaki halott már esetleg olyanról, hogy ha UV-vel világitja meg a telepet termőtestképzés közben, akkor az jobb/nagyobb/potensebb vagy valamilyenebb gombikat fog hozni ? Mert én csak annyit tudtam kideríteni h D vitaminban gazdag lesz :D, de hát az is valami.
Don Juan |
| | | | |
| | | | | | | | | | az igen.. az a cordyceps nem gyenge.. kíváncsi vagyok anatómiailag milyen részeket távolítottak el a tag arcából, és miért nem tudtak neki beplasztikázni egy maszkot hogy ne ugy nézzen ki szegény mint egy kiharapott alma
tudtam én hogy a gombák még tartogatnak bőven meglepetéseket és jobban kellene kutatni őket, ha meg már termeszted is akkor meg szerintem : smoke it. ugyis van elég. kivonatot kellene csinálni vagy valahogy stabilizálni a hatóanyagot.. felverni valamivel hogy megálljon porba és akkor lehetne füstölni meg szippantani is.. mekkora flash lenne.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | hát ezt a zenét nem vágom hogy gondolta komolyan egy ilyen videóhoz :S |
| | | | |
| | | | | | | | | | Azt tényleg jó lenne tudni hogy miért nincs beszőve az a rész, és mért néz ki olyan trutyisan.
Arra van valami referencia hogy a nagytestű gombák termőtestei képesek felvenni más gombák által termelt toxinokat?
Egyébként nem valószínű hogy a penész a kolonizálás közben kívülről jutott volna be, tehát ha azért szakítottad meg a kolonizálást hogy ne terjedjen egyik sütiről a másikra akkor nem kellett volna, persze jobb ha a fertőzött sütiktől minél hamarabb megszabadulnak.
Valószínű hogy a táptalaj nem lett eléggé csírátlanítva, vagy az oltáskor a tűvel, vagy az oltóanyaggal került be a penész.
Én sem biztos hogy megenném, de ebben amúgy nem kell követni, és az a biztos hogy ha nem eszed meg, ha valami fertőzés gyanús. Ki tudja hogy mit sikerült ott kitenyészteni.
Abból kiindulva hogy az ízelt lábúak nagy részének megvan a saját (végzetes) gomba parazitája, az emberé sem várathat már sokat magára.
A Cordyceps egyik fajtája megfertőz egy hangyát, arra készteti hogy magasra másszon majd utolsó erejével ráharapjon valamire, hogy még a pusztulása után is stabilan álljon. Ezután egy termőtest nő ki a hangya fejéből, ami megint szélnek ereszti spóráit hogy újabb hangyákat fertőzzön meg. A megfertőzött egyedeket a többi hangya megpróbálja minél messzebb juttatni a kolóniától, de a spórát nem ismerik fel így egész hangya kolóniák is kipusztulhatnak, amerikában használják is termeszek, hangyák és darazsak ellen. http://www.youtube.com/watch?v=CCOQ0VU24xw
Amúgy az embernek is van egy hasonló parazitája csak még nem ébredt rá erre. A még fiatal, fejletlen egyedeket fertőzi meg a hallójáraton keresztül aztán agyban fejlődik tovább újabb hálózatokat kialakítva. Ha a hordozó folyamatosan újrafertőződik vagy a parazita gomba számára kedvező a táptalaj, a gazdatestet akár a saját társai pusztítására is késztetheti még akkor is ha eközben ő maga elpusztul. A szájon át terjed gyakran hanghullámok segítségével, de komolyabb hálózatokat is kialakított az egész bolygó felületén amin aztán a fertőzés elterjedése is hatalmas méreteket ölthet.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Ez bakteriális fertőzés, casinggel láttam már ilyet, nagyon durva, ahogy a 2 telep határvonalat alakít ki. Azokat a kalapos kisfiúkat meg ne edd meg, nagyon el tudja csapni a gyomrodat! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hát én erről a telepről nem szívesen ennék gombát ki tudja a felső rész mért nem kolónizálódott be . Lehet akár bakteriális fertőzés hódította meg az érintett területet .A gomba fonalhálózata pedíg felveheti a baktériumok által termelt toxinokat.Másrészt meg gusztustalan. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ilyenkor tavasszal nagyon beindul a zöld penész. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszi, kipróbálom majd.
A trutyi a kolonizálatlan része a sütinek, megszakítottam a folyamatot mielőtt teljesen benőtték volna a fonalak a múltkori masszív "penészhullám" miatt. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha végighúzol egy fültisztító pálcikát a színezett részen és a szín ráragad a vattára akkor penész, ha nem akkor csak bekékült. Mi az a trutyi a tetejükön? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintem sem a degeneráció hanem a fertőzés lenne a gond, de amúgy szoktak ilyet csinálni főleg letermett sütivel, az általában tisztább meg könnyebben is tisztítható.
Ha nagyjából steril körülmények között teremne, vagy nem is terem le hanem az oltás és a g2g transzferek így néznek ki hogy spóra->1l gabona->10l gabona->100l gabona->1000l gabona akkor még nincs észrevehető degeneráció.
Amúgy a legtöbb terméshullám cubensisről azt hiszem 10 vagy 11 volt de valószínűleg vegyszereket is segíthettek benne.
LC-nél meg könnyen át lehet lépni a sokadik generációval járó problémát ha a mester kultúrát, azaz az első LC-t csak LC-k oltására használjuk és csak ezekkel oltunk gabonát így az oltóanyag mindig csak második generációs lesz, a mester kultúra meg eláll a hűtőben.
Még jobb egy gomba vagy micélium darabka desztillált vízben hűtve tárolva, vagy agar-agaron kémcsőben, mert ezek biztosabban maradnak sterilek, és bármikor lehet belőlük gyártani egy mester LC-t, így egy törzs vagy klón éveken keresztül fenntartható.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | én a letermett dolgokkal nem foglalkoznék, szerintem durván megnő vele a fertőzés esélye |
| | | | |
| | | | | | | | | | a letermett gabonát hozzá keverni a strilizálthoz 1:8-10 arányban, ezek szerint nem akkora hülyeség? de nem lesz-e idő után degenerált a kalapos a sor dns átírástól? mint a sokadik generációs LC esetében?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | hella, rég jártam erre, remélem mindenki sikeresen növesztget :) ismerőssel történt jópofa dolog, gondoltam megosztom veletek:
srácék tartanak lovakat és a trágyát egy kupacba gyűjtik meg letakarják fóliával hogy ne terjedjen a szag a letermett táptalajt ehhez szokta hozzá borítani, mondván hogy kuka úgyis, egy szép napon faterja gondolta elviszi már a trágyát és leszedve a fóliát látta, hogy az egész rakás totál fehér - micélium, nem beszélve a fólia lyukain/szélén kinőtt kalaposokról, srác azt mondta ha 1 kg gombát nem tudott volna leszedni akkor semennyit... mindenesetre nem tűntek egészségesnek, így a szüret elmaradt, meg hát a fater is ott volt :D |
| | | | |
| | | | | | | | | | közben kiderült hogy nem az :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Csak ha a fecsiket nem egyszerre csinálod az oltással, mert mondjuk nem használod el az összes fecskendőt egyszerre, akkor illik sterilizálni a tűt mielőtt oltanál vagy újra oltanál vele.
Két süti között is szokás lángolni a tűt, mert ha az egyik süti fertőzött volt, az a tűvel együtt átkerülhet a másikra és megfertőzheti. |
| | | | |
| | | | | | | | | | hát én steril tűt vennék nem gyujtogatnék.. mindegy kösz az infot |
| | | | |
| | | | | | | | | | Én az alkoholos permetezést azért nem ajánlanám mert általában nyílt láng is jelen lesz ugyan abban a helységben (tű fertőtlenítéshez) és ez, főleg egy kis zárt térben könnyen robbanáshoz vezethet. Több termesztőre is rárobbant már a glovebox emiatt. Ahol később nyílt láng is lesz ott nem érdemes alkohollal permetezni, meg egyébként sem szükséges.
Permetezni lehet sima vízzel is, ilyenkor a cél csak az hogy a levegőben lévő szemcsék nagy része a permet cseppekhez tapadjon és lecsapódjon a falra, asztalra, glovebox oldalára ami hipós vízzel már könnyen fertőtleníthető ha kell.
Amúgy a külföldi fórumokon a nagy gombászok ha gloveboxot használnak sima szappanos vízzel mossák ki. A lényeg úgyis csak az, hogy abban a kis zárt térben a levegőben lévő penészspórák hamar a nedves alj és oldalrészekre tapadnak, így munka (mozgás) közben a levegőt felkavarva sem kerülhet már több fertőzés a levegőbe. Persze az a biztos ha a glovebox is le van fertőtlenítve hipós vízzel.
Az LC-re azt szokták mondani hogy kb fél évig jó. Ehhez azt is jó tudni hogy desztillált vízben több éven keresztül is eláll egy micélium darabka. Ha teljesen steril az LC akkor viszonylag sokáig életképes maradhat, de mivel ilyet nehéz csinálni házilag, hamar számottevően elszaporodhatnak benne a fertőzések, amik egy egy oltóanyag vételnél is bekerülhetnek.
Amúgy ezek mind le vannak írva az egykalapalatton az LC cikkben. Olcsó könnyen beszerezhető sütinek szalmát, kókuszrostot tudnék elképzelni egy kis gabonával vagy trágyával kiegészítve. A gabona, valószínűleg a kukorica sem fog termőre fordulni önmagában, kell mellé valami víztartó anyag vagy takaró réteg. |
| | | | |
| | | | | | | | | | a h2o2 a micéliumot nem bántja de a spórát igen most olvastam hogy az etanol 70%os oldata már megöli a baktériumokat, ha van otthon "tiszta szesz" vagy tudsz intézni valahonnan akkor ilyen spraybe összekeverheted és befujkálhatod előtte a térséget, de lehet kapni fertőtlenítőszereket is egy-két ezer forintért, szerintem nem hülyeség.. főleg ha nincs glovebox.. próbálj meg lezárni egy kis területet egy zsákkal vagy fóliával, pl a szekrényen, kicsit hülyén fog mutatni, nem lesz steril, de jobb mint a semmi ( +ajtó ablak bezár, alkar is fertötlenít, esetleg maszk, kevés ember a közelben )
lc-hez még annyi kérdésem lenne, hogy az meddig jó? mármint azt értem hogy hagyni kell neki időt amig elkezd nőni, de ha pl ahogy mondtad h ottfelejtjük valahol, nem pusztul el vagy valami? ( ja és ez agarra is, ha elkezd nőni akkor az benövi az egész petricsészét, de az utána meddig áll el? ) a fertőzést hogy látjuk meg az üvegekben? pl milyen szinű vagy mit kell keresni?
na és a főatrakció, ha mondjuk mindez megvan, lc vagy agar mindegy, akkor utána lőni kell egy sütit vagy valamit.. engem az érdekelne hogy mi a legegyszerűbb "süti"? mármint tudom vermikulit meg ezek, de engem az érdekel hogy mondjuk egy 2decis befőttesbe félig kukoricát, sterilizálom, az már elvileg jó nem? vagy esetleg azt is megkeverni utána valami cukorral meg mondjuk barnalisztel vagy ilyesmivel? az lenne a lényeg hogy a legközelebbi boltból mindent össze lehessen szedni, tud valaki egy receptet? :] |
| | | | |
| | | | | | | | | | Tester: Úgy gondoltam a szigetelést, hogy a doboz oldalán egy vonal mentén lévő lyukakat beborítom vatelinnel, amit vastag ragasztószalaggal alul-fölül a dobozhoz rögzítek.
A sterilizálás fazékban több órán át tartott, a tűt minden oltás után lángba tartottuk, vszeg a glovebox hiánya tette be a kaput - a helyszín egy körgangos belvárosi ház, szomszédok révén (gondolom) tele penésszel.
Ha fertőzött az LC is H2O2-dal lehet segíteni rajta? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Megmenthető igen.
Egy LC-ben akár már 1 nap után is látható a növekedés, dextrózosban lehet több hét is. Ha nem kell a hely vagy az üveg és nem lenne mivel beoltani az új adagot, ott lehet felejteni valahol egy szekrényben, mikor legközelebb megtalálod már lehet hogy lesz benne valami.
Egy pontból kezd el fejlődni a mici de a tér minden irányába, gömbszerűen, most olvasott szép magyar szakszóval élve gubacsot alkotva.
Eleinte tényleg olyan mintha szétázott volna.
Jasszer: vatelinnel nehéz lenne szigetelni ahogy én elképzelem, tyvekkel szokták még de az alufóliás módszer is ugyanúgy megfelel.
Valószínű hogy a spórás víz volt fertőzött vagy a sütik sterilizálása nem volt teljes.
Annak hogy oltás után jusson be valami az esélye kisebb. Esetleg oltás közben a tűvel.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | ilyen sütikből még megmenthető a micélium peroxiddal meg agarral hogy abból később LC-t készítsünk vagy egyszerűen csak agarról egyből ujra sütibe tehessük?
egyébként valaki segítene nekem, LCvel kapcsolatban, hány nap után kellene látszódnia valaminek, minek, és ha nem akkor hány nap után érdemes kidobni a kukába, ill. agarnál is ugyanez, ugyanis ha nem spórával hanem biopsziával dolgozol meg szövettel akkor elvileg csak 1"pont"ból indul meg a sejtosztódás és mivel látok benne valami ilyesmit, csak kevesebbet, http://www.youtube.com/watch?v=Jyj_2ou89DU&feature=related csak igazából nekem megtévesztésig hasonlít a szétázott szövethez és félek nem nő csak én hiszem azt :] |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszi a válaszokat, remélem az LC amit ezekkel párhuzamosan csináltam nem fertőzött, különben rendelhetek új spórát.
Lehetséges az is hogy nem az oltáskor fertőződtek el, hanem a kolonizálás alatt? A 3 réteg alufólia gondolom nem zár tökéletesen... Ha az LC-ből oltott új sütiket egy olyan dobozban helyezem el ami vatelinnel szigetelt oda bejuthat a penész? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Jo eg! :) ahany uveged van annyi fajta penesz-bakterium. Hajitsd jo messzire oket. Csak egy par tipp: epits gloveboxot, amikor csinalod a fecsiket akkor hasznalj erlenmeyer lombikot mivel keskeny a szaja es venned kell egy jo kuktat ami 15psi-t bir. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Barátom ez kuka...max 2hét és burjánzani fog a zöld penész |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok,
Nagy az én bánatom. Termesztésre adtam a fejem egy hónapja, ennek eredményeképpen 3 hete kolonizálnak a sütik, egészen eddig szépen alakultak, 2 napja tűntek fel ezek a csúfságok az üveg alatt:
http://kepfeltoltes.hu/090405/IMGP3067_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/090405/IMGP3070_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/090405/IMGP3073_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/090405/IMGP3075_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/090405/IMGP3076_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Megszakértenétek őket? 8 poharat csináltam (printből glovebox nélkül ugyan, de volt főzés, alkoholos fertőtlenítés, steril fecskendő, d*mestosos takarítás, kesztyű, orvosi maszk, 3 réteg alufólia feszülő befőttesgumival, letakart műanyagdoboz, stb), ebből 1 tűnik még tisztának, félek hogy mehet a kukába az egész... :/ |
| | | | |
| | | | | | | | | | A folpakk valóban necces, de nem a nyomás az, ami sterilizál, hanem a hő.
Azért kell a nyomás, mert magas nyomáson magasabb hőmérsékleten forr fel a víz. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Javítsatok ki, ha tévednék, de:
1) Nincs az a folpack, ami ilyen hőt kibírna. Kb. 1 perc után (term. teljesítményfüggő) egy szép olvadt műanyagod lesz.
2) A sterilizáshoz nem elsősorban a magas hőre van szükség, hanem a nyomásra, ami a kuktában fellép. |
| | | | |
| | | | | | | | | | jo rájöttem hogy a mosogato gép se jo mer nem elég meleg xD
DE viszont! :D a mikro! ha alufolia helyett folpakkot rakok a sütire akkor az tuti jo mer szntem nincs az a cucc ami tulélné a mikroba a 10 percet tuti! szerintetek? |
| | | | |
| | | | | | | | | | cup of tea : arra gondoltam h a beföttes tetejére kell e tetö :D de már rájöttem hogy csak alufolia kell rá azt kész . egy másik dolog! minap mikor kinyitottam menet közben a mosogato gépet oltárira gecinagy és forro gőz jött ki belölle. szerintetek egy ilyen mosás strelizálni tudja a sütit? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Omg: Arra gondolsz, hogy amikor a kuktában sterilizálódnak akkor kel l-e rá a fedő? Mer akkor igen. Ha nem akkor, hogy értetted?
Ákos93: Amíg fehér nincs baj. |
| | | | |
| | | | | | | | | | most eléggé beindult, amúgy nincs benne más csak fehér szóval tuti a mici az. :) 10-11 nap alatt kb 70% |
| | | | |
| | | | | | | | | | az a madártoll szerű valami ha fehér, akkor valószínűleg a növekedő micélium lesz, ami szerintem nem gond:) tényleg kicsit lassan nő, de ha már beindult én már nem bántanám a helyedben. szóval türelem. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ezeket pontosan hol olvastad? |
| | | | |
| | | | | | | | | | elnézést hogy elöbb kérdeztem mielött olvastam volna szóval amit megtudtam az egykalapalatt rol hogy a gombát nemkeresnek csak füvet kokaint heroint stb-t és hogy elvileg 2 hét alatt kimegy belölled :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem valószínű, de lehet hogy előfordulhat. Erowid szerint vizeletből 1-3 nap, egy másik nem túl megbízható forrás szerint hajból is kimutatható pár hónapig.
Próbáld ki! :) Vagy kérdezd meg a dopping teszten. |
| | | | |
| | | | | | | | | | hi skacok! lenne egy jogi kérdésem hogyha én tegyük fel sportolo vagyok és rendszeres dopping teszteken részt veszek és néznek drogokat is akkor ott megtalálhatjákhogy gombáztam? esetleg mennyi az az idő amire kiürül a szervezetböl? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Aha jól látod :) fehéredik az alja eléggé, egyébként bocsi a kép minősége miatt de nem bírtam jobbat csinálni :( sikerült azóta megoldanom h 26-28 fokon legyenek és persze sötétben. ja és honnan tudom ha nem elengedő az oxigént? megáll a szövődés?
u.i.: köszi a biztatást ;) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Amennyire a sötét falú bögréről készült homályos képen ki lehet venni sztem nincs vele baj :-)) Ha jól látom a pohár alja kezdett fehéredni, valszeg azért mert a sok spóroldat lefolyt oda. De ha kap elég oxigént be fogja a többi részét is szőni, kitartás! |
| | | | |
| | | | | | | | | | annyit azért nem :) 5-6 ml kb / pohár. az előbb csekkoltam és elkezdtek látszani kis fehér foltok, szóval talán mégis lesz valami belőle :) 1 picit bolyhosnak tűntek és még igencsak kis foltokban jelentkezik. |
| | | | |
| | | | | | | | | | az első LC próbálkozás úgy gondolom nem sikerült. nem adjuk viszont fel :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintem egyelőre várjál vele, működhet az! Lehet h a kicsit alacsonyabb hőmérséklet miatt lassabban indul be. A több spóraoldat meg nem boríthatja fel elvileg egy süti víztartalmát annyira hogy ártson. Hacsak nem nyomtál egy pohárba 2-3 fecsit :-) |
| | | | |
| | | | | | | | | | hali! én is próbálkozom gombákkal, de egyelőre nem sok sikerrel :) kedden oltottam őket, azóta a micéliumnak nyoma sincs. pf sütikről van szó, vermikulit + rozsliszt keveréke. másfél órát volt sterilizálva, teljesen sötét helyen van, a szekrény tetején (nem túl meleg). az oltásnál tippelek még problémára, mégpedig h az 1-2 ml-nél jóval több oldat került sütinként figyelmetlenségből |
| | | | |
| | | | | | | | | | gomba vs kender http://forums.mycotopia.net/fungi-growing-edible-medicinal-magic-mushrooms/26391-p silocybe-cubensis-mexican-vs-cannabis-sativa.html
A kender nem húz hasznot a párosulásból de árnyékot ad, a lehulló levelek pedig takaróréteget képezve megvédik a gombát a kiszáradástól.
Hosszabb távon a gomba is hasznos lenne, lebontja a szerves anyagokat amire ezután más gombafajok és baktériumok telepednek és bontják tovább, míg végül az a növények számára is felvehető állapotba kerülve, újból a növényi szövetekbe épülhet és bezárult a kör, folytatódhat a körforgás.
moha vs kender szerintem szép lehet, de haszna nem hiszem hogy lenne. CO2-t csak minimális mennyiségben használna, párásításra valamivel jobban bevállhat, de biztos lakik benne pár csúnyaság is amikből baj lehet.
Üveggolyó témához belebotlottam: http://www.mushroomgeeks.com/forum/showthread.php?p=254853
Neki úgy látszik beválik, de ekkora tűvel, meg ekkora üvegben nem csoda. |
| | | | |
| | | | | | | | | | hogy lehet az erdőben mohával megállapítani az égtájakat? mindig a déli oldala fás.
szóval moha. szereti a páratartalmat, nem kényes a hőm.re plusz világítom. vajon ha beleteszem a terráriumba hatékonyan csökkenti a CO2 mennyiséget, vagy más zöld növény[ legjobb lenne a kendert és kalapot együtt nevelni, kooperálnának:)]. |
| | | | |
| | | | | | | | | | a mágneses keverő meg a sima összerázás között semmi különbség nincs, használok laboratóriumi mágneses keverőt, itt nincs jelentősége, elvileg az üveged belülről steril, max érdemes egy darab akármit beletenni hogy felaprítsa a micéliumot ( persze nem fát hanem valami steril fémet ) de szerintem ha csak a nagy fehér gombolyagba belebököd a tűt az is ugyanugy megfelel, mint a biopsziánál.. de szerintem a legegyszerübb egy fogas csipesszel tépni egy mintát |
| | | | |
| | | | | | | | | | Veszteni nem lehet vele, legfeljebb nem aprít majd az sem. Üveggolyót próbáltam, nálam nem igazán működött, de rázogatni is féltem.
A mágneses keverőt egyszerűen össze lehet rakni, csak egy winyó-(ha nincs elfekvőben én a méhben találtam egyet)- ból kiberhált mágnes meg egy tápventi kell hozzá, ami megint csak nem nehéz beszerezni egy rossz PC-ből. http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=M%C3%A1gneses_kever%C5%91
|
| | | | |
| | | | | | | | | | jó ötlet lehet mágneses keverő helyett üvegszilánkokat dobni az LC-be? |
| | | | |
| | | | | | | | | | A rothadásért felelős baktériumok vagy a gabonán vagy az oltóanyaggal szoktak bejutni.
A gabona rothadása/savanyodása elkerülhető 1-2 napos elő áztatással (hideg vízben, lefedve). A szemek külsején és a búza héja (korpa) alatt is rengeteg csúnyaság van amik hőálló tokjukban hibernálva várják a jobb időket, ezek ebben a formában túlélik a kuktázást is, majd a szétroncsolt, magas víztartalmú szemeken megfelelő hőmérsékleten hamar életre kelnek és elszaporodhatnak, azaz megrohasztják a táptalajt. Előáztatással ezek az endospórák életre kelthetők, kibújnak a tokból így a kuktázással elpusztíthatóvá válnak, legalábbis a nagy részük, de kis számban nem okoznak nagy problémát.
Ez után puhára főzés (kb 30-60 perc, szétnyomva a szemek közepe már nem lisztes, de az sem jó ha sok szem szétfő és szétnyílik, de néhány mindenképp szétfog mire a többség optimális állapotba kerül) és 1.5-2 óra kuktázás, felrázás, oltás, felrázás, így nem lesz gond, ha csak nem az oltóanyag fertőzött.
Újra sterilizálni nem érdemes, bár attól függ milyen baktérium okozta, mennyire terjedt el, mennyire változtatta meg a pH-t, szóval nem érdemes és kész. :)
Dextrózos LC-vel mintha mindenkinek baja lenne, tényleg lassú, a méz jobb, a kicsapódott dolgok nem okoznak túl nagy gondot, a mézben még több lesz. Ha spóra volt az oltóanyag kis gömböcök később felhők fejlődnek belőlük. Érdemes lenne rázogatni de leginkább kevergetni aprítani.
Ha takarékoskodni kell a spórával az LC-t érdemes az oltások után csinálni úgy, hogy a fecsiben hagyott minimális mennyiségű spórás vizet az egyik LC-ből kiszívott tápoldattal felhígítani, és az így kapott nagyobb mennyiségű oltóanyaggal több kis LC-t is beoltani.
LC-ből jobb többet is csinálni egyszerre, olcsó egyszerű és minimális spóra is elegendő hozzá, de könnyen elfertőződhet. Házilag eszkábált mágneses keverő egyébként gyorsít és egyszerűsít a folyamaton, agitál, levegővel dúsítja a tápoldatot, aprítja a kifejlődött micéliumot így könnyebb kiszívni egy fecskendő tűjén keresztül és sokkal hamarabb és jobban elszaporodhat a sok apró darabka a majdani táptalajra kerülve is a több oltási pont miatt, nem csak a tápoldatban.
Amúgy ha egyik vektor kiiktatása sem segít (áztatás, oltóanyag csere, hosszabb kuktázás) akkor új adag gabona más forrásból még segíthet. |
| | | | |
| | | | | | | | | | elkezdetett a az üvegbe töltött gabona khmm igen, erjedni. nehéz beismernem magamnak hogy megint FAIL. nem adom fel. szóval ezt már dobjam ki és ne is pazaroljak energiát/időt arra hogy újra sterilizáljam? nem is kérdés hanem kijelentés.
Dextrózos LC készült volna, de azzal is gubanc van. eredetileg tiszta víz, és az aljára mindig leülepedő fölös cukor volt benne. mostanra megváltozott és ugyan fehér és leülepedő cucc van benne, de ez nagyobb darabos, pelyhes. ebből meg kevés van. amint tudok készítek képet.
kövi lépés deszt vagy ion cserélt vízzel fogok dolgozni. mielőtt kifutok az utolsó spóráimból.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Kössz az infót, ez hasznos volt. Grat az oldalért * * * * * |
| | | | |
| | | | | | | | | | ha csak mikroszkópikus vizsgálat céljára kell akkor nem illegális, de ha nincs szerencséd ezt személyesen is megkérdezhetik tőled, miközben a mikroszkópod keresik a szobádban. ez egyébként nem jellemző .
egy fecskendő könyebben fenn akadhat a vámon mint egy lenyomat, holland csomagokat gyakrabban átvizsgálják.. (de lehet hogy ezt már csak én hajtogatom és már nem is így van) |
| | | | |
|