|
Legfrissebb hozzászólások (883 - 982) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | Kep! Szerintem kicsit felre ertettel, mondjuk teny hogy eleg kodosen fogalmazok. a lenyeg a kigyo tojas keltetesben van. :) es valamiert nagyon nem szereted a perlitet! :D remelem sikerult segitenem. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Valszeg pont azért nem ajánlják, mert a szalma/széna tekk amúgy is hajlamosabb az elfertőződésre, ha LC vagy spóra megy rá akkor még több az esély erre, tehát összeségében több energia, idő és anyagveszteséggel jár. |
| | | | |
| | | | | | | | | | nekem szénán beindult, csak elfertőződött... szalmán nekem sem akar nagyon, de lehet azt tul hamar oltottam be LC-vel, és a túl meleg elpusztította a gombafonalakat:S:S... legközelebb megint megpróbálom szénával és megírom mi lesz. |
| | | | |
| | | | | | | | | | fullspeed: valamiért nagyon nem akar beindulni a spóra/LC szalmán, nekem sem jött össze és több helyen is olvastam hogy másnak sem, igaz hogy olyat is lehet olvasni hogy vkinek így is működött.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Haha, köszi! :) Béla azt mondta, hogy próbált egész reggel kókuszrostot kapni a város különböző pontjain, de nem jött össze még, azobbiban, meg a másikban sem. Aztán végül valóban elment egy állatkereskedésbe, hogy vegyen egy kis kölest (a papagáj is éhes...). Rákérdezett a vermikulitra, majd miután a boltos nem ismerte ezt a fajta anyagot, megkérdezte mire kell.
Bélának pont az az alibi jutott az eszébe, amit a wikis oldalakon olvasott. Ment is a válasz: OLYASMI, AMI HÜLLŐK TARTÁSHOZ KELL! Majd a boltos Béla kezébe nyomott egy kokatömbnyi kókuszrostot! Felcsillant a szeme, mert teljesen elfeledkezett arról, hogy kókuszrost után kérdezzen az állatkereskedésbe, meg a lehangoltság miatt addigra teljesen kiment a fejéből, hogy kellene neki kókuszrost is. Ráadásul pont ez a fajta volt az, amit keresett (1000 Ft).
Tehát mázlija volt, és köszöni a leírásokat is! :) Végülis már tudja hogyan lesz a casing: Macskaalom, kókuszrost, kevés agyag, nameg a virágboltban vett nedvességtartó nem tudja mi (vermi helyett ezzel nőnek a sütik)
A kókuszrost, macskaalom és nedvességtartó (vermi helyettesítő) keverési arányaival kapcsolatban írnátok tanácsot, hogy mit hogyan? A kókuszrost jelenleg száraz állapotban van. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hat szerintem jobban jarna Bela ha elmenne inkabb egy hullokre specializalodott allatkereskedesbe es megkerdezne hogy milyen keltetokozeget ajanlanak neki a gabonasiklo tojasai kikeltetesehez a perliten kivul... :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Lenne egy kérdésem:
Béla nem rendelkezik vermikulittal, viszont van sárga agyagja. Ilyesmiből égetik a téglatömböket is. Arra gondolt, hogy takarórétegnek (a casinghez) kókuszrostot, meg vermikulitot használna fel, illetve a vermi helyett agyagot. Béla -aki hiteles- azt mondta, hogy az agyag nagy része vermikulit.
Az agyag aprítva össze lenne keverve a kókuszrosttal, hogy aztán egybe lehessen sterilizálni az elegyet. Mivel az agyagdarabkák mérete kisebb a vermikuliténál, Béla feltételezi, hogy kisebb arányban kellene a kókuszrostot belekeverni. Tud-e valaki tapasztalatról, vagy véleményről beszámolni az agyag viselkedésével kapcsolatban -a fenti körülmények között-? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Arra gondoltam, hogy pasztörizált szalmára ha spórafecsit oltok az működne-e, esetleg LC-t. Ha sikerülne akkor ki lehetne kerülni az egész kuktázós, vermikulitozós folyamatot, sőt sokkal jobb termés is születne. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Be, csak a következő évet nem éli meg. Bár Bár az is lehet... |
| | | | |
| | | | | | | | | | szerintetek magyar klímán beválna a cubensis outdoorban? valaki csinálta már? |
| | | | |
| | | | | | | | | | "PFtek". Vermikulit helyett egy másik nedvességtartó valamit használok, amit egy virágboltban vettem, nedvességtartás céljából. A rizsliszthez tettem pár szem diót csak úgy, mint tápanyag, gondoltam nem árthat. És persze a víz.
A mennyiségeket a Google-n is megtalálható gombás videóból lestem el. Lehet, hogy ez a virágboltos cucc nem tartja annyira a nedvességet...? Majd kiderül. |
| | | | |
| | | | | | | | | | shroomy: az szép, nálam a 7. már csak nagyon kínlódva ment le. Mi volt a táptlaj?
kep: Elárulod a diós sütid receptjét?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Azok a fekete foltok dióbelek. Valamit elbénázok, már másodszorra. A micélium 2 helyen kezdett el csak nőni, pedig 4 helyen oltottam be a poharakat. A második poharamban pedig alul kezdett el nőni egy kis micélium, meg egy nagyon pici valahol középen, és ennyi.
Meg kellene próbálnom a casinget talán. |
| | | | |
| | | | | | | | | | A képen nem látom rendesen de mi az a fekete valami? Az üveg koszos csak v vmi fertőzés? Más: elfelejtettem updatelni, de a casinges cucc a termések utáni beáztatással még 7-ik hullámban is szép mennyiséget hozott. Szóval a vizet kell pótolni is lesz termés bőven. (egyébként sokadik kísérlet után sikerült boltban vásárolt shiitake gombáról vett spóráról indítva termést produkálni :)).
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Hadox: Átlagos körülmények között nem kell a hőmérséklet ingadozással foglalkozni, de konkrét számokat nem hiszem hogy lehetne mondani.
graveworm: Max 5-ször szokták ezt megcsinálni, de attól is függ hogy mivel kezdődik az egész, meg hogy mi a cél.
Ha 1:10-hez arányt használsz ami relatíve biztonságos és gyors is, akkor:
1l gabona->10l gabona-> 100l gabona-> 1000l szubsztrát (fűrészpor, szalma, komposzt stb) -> kinti ágyások
de el lehet menni 1000 meg 10 000 liter gabonáig is. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Udv. Azt szeretnem megkerdezni hogy a spawn to spawn modszer meddig terjesztheto? Marmint ha nekem van 5 liter olto anyagom, es annak egy reszevel megint csinalok 5 litret es annak az egy reszebol megint csinalok akkor az egy ido utan a micelium romlasahoz vezethet? Marmint a termes szempontjabol, mint a novenyeknek az egymas utani generaciok romlasa. Vagy ez csak simma klonozas es hatartalan? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Én még azt szeretném megkérdezni, hogy mekkora hőmérséklet ingadozást visel el(ami komolyabban nem befolyásolja a hozamot) a kolonizáció, és a termő fázis alatt? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok. Lelkes amatőr vagyok e téren. : ) Az első (de biztos nem utolsó)kérdésem az lenne hogy ha nem talállok megfelelő befőtes üveget a sütiknek akkor a poharakra a 3 réteg alufoliát mivel rögzitsem hogy kuktázás közbenn ne ugorjanak le?
copelandia cyanescens - t ( hawaiian ) szeretnék nevelni. de hogy a babákat honnan fogom megszerezni. : D ha van ötlet várok emailt. Előre is thx
|
| | | | |
| | | | | | | | | | A "mennyi jön le egy sütiről" témához: Kísérletezgettem casingel és a harmadik flush után szűrt vízzel jól meglocsoltam a tálkát, állt is az alján míg fel nem szívta. Úgy voltam vele az se baj ha elfertőződik, csak kíváncsi voltam. A negyedik hullám nagyobb gombákat termett mint az azt megelőzők közül bármelyik. Ebből is látszik, hogy először a vízből fogynak ki (mivel a gomba ~90% víz), és ha azt bőségesen pótolja az ember jó eredményeket lehet elérni viszonylag kevés szárazanyag tartalomból is. Ha lesz 5. flush beszámolok arról is. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Én legutóbb úgy nem csináltam fecskendőt, hogy egy leszigszalagozott doboz kivágott tetejére ragasztott frissentartó fólián átnézve, oldalán vágott lyukakba beékelhettem volna a kezeimet.
Bent szétspriccelt hipóval fertőtlenítettem volna a levegőt Egy mécsest is betettem volna, a tű minden pohár beoltása közti fertőtlenítésére, hogy ne vigyek át semmit 1ikről másikra. Meg 70-es alkoholt+vattapamacsot a poharak tetejének megtisztítására.
Kivenném a tartójából a mécsest és az alumíniumot szépen áthevítettem alulról a lángon majd beletölteném a kiforralt és lehűtött vizet. Eddig minden tiszta. (kicsit hűlni hagyni, mert hőérzékeny) Aztán hozzákapartam volna a lenyomat majdnem egészét. A fecsivel ki-beszívogatva elkevergetném és így 20 ml sűrű spóraoldatot kapnék.(kétszeresére lazán felhígítható, de ennyi fér egy mécses aljába)
Én nem, a nagyim viszont tök ügyesen csinálja:)
kep: nem érdemes túl sok spórás vizet befecskendezni, mert elborít(hat)ja a jó víz arányt. Tényleg elég egy oltási helyre 0,25-0,35 ml.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Biztos hogy friss gombára értették. A Psilocybe cubensis fajon belül nincsenek nagy eltérések a "fajták" közt, és ezek inkább fantázianevek mint fajták amúgy. |
| | | | |
| | | | | | | | | | "és egy spóralenyomatból nemhiszem, hogy egy sütire való fecskendő jön ki."
Ez függ a gomba kalapjának méretétől is, hogy mekkora a lenyomat. Ezért teljesen felesleges így-úgy számolgatni. Másrészt mekkora fecskendővel dolgozol? Ez mind relatív és lehetnél egy kicsit pontosabb, hogy valaki, aki tájékozódni szeretne az ne olvasson össze minden egymásnak ellentmondó szöveget.
Én 10ml-es fecskendőbe kapartam körülbelül a gomba lenyomatom 4hetedét. Ezzel töltöttem meg 3 poharat, 4 lyukon át. De ez sok volt, mert nem kevés félrement a kapkodásom és amiatt, hogy az edényemből nem tudtam úgy felszívni a spóraoldatot, hogy a fecsibe ne kerüljön levegő és így folyamatosan folyt az oldalt a fecskendőből. Erre majd máskor vigyázni fogok.
Egy kérdés hozzátok: én a Psy Colombian spóralenyomatát kaptam meg és több helyen is azt olvastam, hogy 15-20 gramm kell ebből a gombából egy átlagos triphez. Azt viszont nem írják, hogy szárítva, vagy pedig frissen fogyasztva adott ez a dózis. Mivel nekem viszonylag kicsik a kapacitásaim nekem ez szárított gomba esetén egy iszonyatos mennyiségnek tűnik... Előfordulhat, hogy akár ekkora mennyiséget kell elfogyasztani belőle? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szép is lenne a 18-20gramm egy 3 decis sütiről. :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hmm valamire rosszul emlékeztem:). Utánaolvastam, és egy PF sütiről tényleg csak 2-3 gramm jön le:D |
| | | | |
| | | | | | | | | | Én az "egy körben"-t azt a sütik kimerülésére értettem:) és egy spóralenyomatból nemhiszem, hogy egy sütire való fecskendő jön ki. De amúgy tény:D nagy optimizmussal(ez így értelmes?:D) szoktam ezekhez a szüretelésekhez hozzáállni, és elég sokszor eltúlozom a dolgokat. |
| | | | |
| | | | | | | | | | hadox: ha 18-20 g lejön szárítva az nagyjából 180-200 gramm frissen. Vagyis nagyjából a süti egyik estéről reggelre átalakul egy halom friss gombává? :D
PF tekkel általában 3-4 ritkán 5 hullámban jön le sütinként szárítva 2-4g, az ahogy te is számolsz egy kiruccanás két főre. Ezek fényében vegyél pohár szettet a turulos teszkóban. |
| | | | |
| | | | | | | | | | :) Mondjuk a házkutatásnál itt sem találnának semmit, max egy rakat vizipipadohányt, meg a vizipipámat. Viszont ez a gumikesztyűs fénymásolós ez jó ötlet:D Szernitem én is ezt fogom csinálni. Amúgy azért írtam, hogy egy évre valót, mert kb ha nem is egyedül túrázok, hanem mindíg közösen valakivel, még akkor is bőven elég szerintem. Szerintem egy sütiről lejön olyan 18-20 gramm szárítva, most számoljunk túránként 1,5g-t fejenként az 1 tripben 3 gramm. Én nemterveztem, hogy most akkor majd 2-3 heti rendszerességgel zabálom:D Egy idő után unalmas lenne, tehát én olyan 2-3 hónaponként gondoltam egy-egy kiruccanást:D |
| | | | |
| | | | | | | | | | Jókat írtok én még a következőt szeretném hozzáfűzni. Kissé paranoid ember lévén én kesztyűben készítettem el a belső borítékot (amit küldenek vissza) és a címet is nyomtattam, de nem az otthoni nyomtatóval, hanem elvittem egy fénymásolóba és ott nyomtattam ki. Így a visszalevélen semmi sem szerepelt, ami hozzám köthető ténylegesen. Sok sikert srácok! |
| | | | |
| | | | | | | | | | "Ha ennyi elég lenne, akkor mindenki keresztbe-kasul küldözgetné a haragosainak (vagy az országgyülési képviselöknek) a mindenféle drogot levélben."
Így van! Emiatt gyakorlatilag nem is lehetsz gyanúsított, ha mindent letagadsz. Ez bennem megfordult még a postán is, feladás előtt. Aztán gondoltam, hogy tökmindegy, mivel nyomtattam a neveket, címeket is. Semmi kézírás. Tovább vezettem a dolgot és jött a következő: és az ujjlenyomatok?! :-D
Egyébként volt egy furcsa álmom. Nem sokat aludtam az éjjel, fel is keltem egyszer. Álmomban ültem a számítógép előtt és szívtam egy slukkot valami gombából. Azonnal beütött és felcsavart! (ennél a résznél tudatosan megfordult a fejemben, hogy hm, a Salviánál mondták, hogy azonnal beüt) Minden folyt és nem tudtam megfordítani a fejemet. Hátra akartam nézni, mert volt valaki itthon és előtte beszéltem azzal a személlyel, szóval tudni akartam, hogy lát-e, hall-e, vagy mond-e valamit. Végül sikerült megfordulnom a székben. Szólt egy zene a számítógépen, de amint elkezdődött a trip vele együtt egy másik zene is megszólalt, amit a gomba okozott! Nem lehetett leállítani. A történések alatt jöttek vissza a gondolatok, amiket a fórumokon olvastam a gombáról.
Ééss, megszólalt a mobiltelefonom -ébresztő funkció. Nagyon intenzív és tudatos volt ez a pár pillanat, ami történt. Ritka, az, amikor fizikálisan is érzem az álmaimat. Picit megijesztett, mert teljesen váratlanul jött és nem voltak álombeli előzmények. Még nem fogyasztottam gombát egyébként, egyelőre kuksolnak a sütik a szekrényben. Bolondok napján lettek beoltva.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | trippa: Ennyi erövel már azt is feltételezhetnéd, hogy sünik helyett a NBH kommandósai helikopterröl szitává lövik a helyet nagymamástul és macskástul...
Házkutatási parancshoz sokkal megalapozottabb gyanú kell, mint egy feladó nélküli, gombaspórát tartalmazó levél. A rendörök/vámosok sem hülyék és nem fogják rárúgni az ajtót senkire sem emiatt. Ha ennyi elég lenne, akkor mindenki keresztbe-kasul küldözgetné a haragosainak (vagy az országgyülési képviselöknek) a mindenféle drogot levélben. A maguknak gombatermesztö kiscsákóknak kb. zéró prioritása van a sokmilliós kokszdílerek között. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Induljunk ki a legrosszabb esetből. Nem a postás hozza ki a levelet hanem egy csapat süni, és bemennek a lakásodba érvényes(aláhúzva) házkutatási(ez is) paranccsal.
Nálam biztosan nem fognak találni vermikulitot, boxot vagy bármilyen kelléket az előállításhoz. De még csak egy könyvjelzőt se ami utalna rá. A böngészési előzmények közt se. Nem is a saját címemre jönne a levél, hanem a nagymamám macskájának postaládájába. Egyébként is mi az a gombaspóra és mivel mivan? ;)
Hadox: Egész évre? Jó terv, de azzal is számolj, hogy nem csak egyedül fogsz utazni. Legyen úgy félév:D
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Okés, köszönöm a válaszokat:) Ezek valamelyest megnyugtattak. Még azért gondolkozom rajta:D Mert nyáron mindenképpen ki akarom próbálni a gombát, és ugye az utcán a mérések hát nem a legjobbak:S Egy körben meg szinte egy egész évre valót(magamat ismerve) betudnék spájzolni:D:D:D |
| | | | |
| | | | | | | | | | A helyzet a spórával a következtő: nem tudnak érte megbüntetni,mint illegális kábítószer birtoklásért, mivel a spórában még nincs hatóanyag, viszont kábítószer termesztési előkészületek címszóval igen is rádvarrhatják a dolgot, elvégre nem igazán tudod bizonyítani ,hogy te egy laborban dolgozol és kizárólag mikroszkópos vizsgálat céljából szerezted be az adott lenyomatot.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Én 16-án rendeltem meg, 29-re megérkezett. Csak postai pecsét, meg bélyeg volt a borítékon -a nevemen és a címemen kívül, amiket szigorúan számítógéppel nyomtattam ki. Bevallom, hogy voltak félelmeim a 13 nap alatt, de jó érzés volt a kezemben tartani a levelet. Egyébként is szeretem a külföldről érkezett csomagokat. :)
A lényeg az, hogy most hűlnek a poharacskáim és reggel beoltom őket veszettség ellen. Talán minél kevesebbet van hangoztatva a dolog, annál kisebb az esélye, hogy több levelet ellenőriznek, Hollandiából.
Sok szerencsét! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem kockázat mentes semmiképp, de amit olvastál az volt az első és egyben azóta utolsó para az fsre-vel kapcsolatban. Hány éve is volt az? 5? 6? :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Csáó!
Az én kérdésem az lenne, hogy ez az FSRE mennyire biztonságos? Tehát a Hollandiából érkező leveleket is ugyan olyan gyakran ellenőrzik mint a csomagokat? Meg hogy annak kb mekkora a valószínűsége, ha a vámosbácsik kezébe kerülnek a spóráim, akkor börtönbe kerülök? Egyik haverom azt mondta, hogy megbüntetni nem tudnak miatta, mert illegális anyagot nem tartalmaz(még), de itt Daath-on meg olvastam, hogy igenis bánthatnak érte. Most akkor ez hogyvan? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszi:), amúgy neten annyira nem próbálkoztam... nem akartam onnan, de ez tetszik:) úton is van, köszi mégegyszer |
| | | | |
| | | | | | | | | | Angus :) ott van minden elrejtve a neten, ezek szerint nem voltál túl kitartó...de segítek! FSRE. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Amúgy, igen. Van ebben az első hozzászólás ellenőrzésben valami. Csak érted... eddig csak olvastam a fórumokat meg a weboldalt, most kellett először írnom. Egyetemistaként nem olyan bő a keret, hogy elszórjam a pénzem alig hatásos mindenfélére, de az empirikus elmetágítás meg elkél, elvégre festő szakra járok:) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Pedig, csak egy kis spóráért esedeztem volna xD mert nem akarok ügyet a rendelésből... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Lehet, hogy olyat mondtál, amit nem szabad? :)
A fórumra csak jóváhagyás után lehet szólni először, az újaknak kell egy kis idő, amíg megejelennek. Ha nem ez volt az első hozzászólásod, akkor azt nem engedték ki. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hmm miért nem látom a saját hozzászólásom... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szia Tester! A kérdésem a következő! Életképes az erjeztéses teknika???? Vagy valaki aki tapasztalattal rendelkezik írhatna pár sort erről a tekről! Thanx |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ja amúgy, akit érdekel kukta vaterán érdemes szétnézni 5-6 között már lehet 9 lityósat kapni. 2 szelep+szendvicstalp, a gumitömítés jól van elhelyezve ezért strapabíró és teljesen jól zár.
Link, akit érdekelne. Nekem is ilyen van bár más eladótól vettem asszem: http://www.vatera.hu/kukta_9_literes_162530429.html |
| | | | |
| | | | | | | | | | Én pl 1 v 2 réteg befőttesüveg tetőt rakok az aljára, eddig nem volt gond vele. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem para, sőt inkább a víz lenne a para, nemtudom hogy felmelegszik e annyira mint a gőz a nyomás alatt.
A kukta aljának vastagságától függ hogy kell e az üvegek alá valami, mert ha nem akkor túlságosan felmelegszik és elrepeszti az üvegeket, de a jobbfajta kuktáknak szendvicstalpa van és jobban eloszlik a hő az egész testen.
Ki kell próbálni. Én nem használok egyébként, de volt olyan kukta amiben kellett. Sütőzacsinál is jobb ha van alatta valami fémkosár, mert ha megolvad az alján a forrasztás, könnyebben kiszakad. Meg a kosárral kivenni/mozgatni is egyszerűbb miután kész lett. Elég szar amikor 10 liter szalmástrágya vagy fűrészpor landol a padlóra. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hali! Szerintetek para, ha a kuktába egymásra rakja az ember a poharakat, mondjuk 2 rétegben? Így csak az alsók lesznek vízben szóval a kérdés az, hogy a fentiek is megkapják azt a 130 celsiust vagy fontos, hogy minden pohár vízben álljon?
Ti raktok a kukta aljára rongyot, rácsot, alufóliát vagy csak úgy ala natúr teszitek be a poharakat? |
| | | | |
| | | | | | | | | | De tán fanaticusz ötlete volt a recept. Régebben is használtak már üvegekben gabonát, de annak a sterilizálásához kukta kellett és nem fejlődtek rajta termőtestek csak takaróréteggel, vagy ha tovább oltották trágyába. A PF recepthez nem kell kukta, elég főzni, és le is terem rajta a gomba.
Sajna nem gyűjtöttem ki a forrásokat amikor találkoztam velük, de nekem az állt össze, hogy az elején nem is hozta nyílvánosságra a süti receptet, csak árulta kikeverve a teket meg a fecsiket.
Aztán elkapták, meghurcolták kicsit, az utolsó posztjai már elég szánalmasak voltak, oldalakon keresztül magát sajnálta meg a receptet fényezte.
Kár hogy miután valakit bannolnak vagy törli magát egy fórumról, már nem lehet rákeresni hogy mit is írt a hogyishívják.
De az eset kapcsán legalább kiderült, hogy a spóra és a micélium sem tartalmaz tiltott anyagot a hifacsomók megjelenéséig, azokban viszont már kimutatható.
http://www.seanet.com/~rwmcpherson/pfcase.html http://www.fungifun.org/fanaticus/notice.php?ref=/fanaticus/index.htm |
| | | | |
| | | | | | | | | | Én + Te + Ő = gén: Igen, igen. Hiszen Gordon Wasson izolálta az '50es években. Tehát ismert már lassan 60 éve.
Vannak képek befőttes üvegben termesztett gombákról. Mindenféle tanulmányok születtek. Valahogy kellett csinálni gombát, de azok a kutatók a bioszintézist és ilyeneket vizsgáltak és nem hinném, hogy a hatásáért termesztették. Biztos megkóstolták nemazért :D |
| | | | |
| | | | | | | | | | Tudjátok mikortól datálódik a házi gomba termesztés?
Psilocybe Fanaticusék fejlesztették ki '91-ben és "publikálták" a High Timesban. De a teljes formula csak egy évre rá került ki. Tehát ezért PF tek. (1rész H2O+1rész barnarízsliszt+2 rész vermikulit) Már akkor meg volt ez a weboldal http://www.fanaticus.com/ szóval jövőre lesz 20 éves a tek.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Kérdés
Mitől lehet az, ha a sütik nem teremnek rendes gombákat, csak fehér amolyan gomba kalapokat spóra és szár nélkül? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szívesen.
Szerintem kell az a glovebox az agarhoz, de nem feltétlen kell fertőtleníteni. Ki lehet mosni hipós vízzel, kiöblíteni, betenni az eszközöket. A pengét még kint lángsterilizálni, és még melegen berakni a gloveboxba. Kb 10 perc alatt a levegőben lévő kosz a glovebox nedves falaira tapad, a szike meg lehűl. Vagy ha nagyon muszáj a gloveboxon belül egy öngyújtóval átfutni rajta.
A cubensis spórák víz alatt, keverés vagy rázás nélkül is kicsíráznak úgyhogy nem hiszem hogy a lecsapódó pára lenne a gond.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Gondolkodtam a dolgon (változás azóta sincs, úgyh ez is kuka), lehet h kaptak a spórák denszeszt.. A petrik nincsenek lezárva (parafilmet sehol nem kaptam, a maszkoló szalag meg leázik a gloveboxban lévő nagy párától), de kettesével hármasával nyomózáras zacskókban vannak (lehet h az abban lévő alkoholgőz ill a petriken belüli sok lecsapódott pára fojtja meg?). A lángsterilizálás után először az agarban lehűtöttem mindig az eszközt Az agart (1L-hez:250g burgonya leszűrt leve, 20g agar agar, 20g dextróz) 30 percig kuktáztam, most nem is ülepedett le annyira az üveg aljára mint korábban, mert már forrón öntöttem a kuktában lévő üvegre. Most meg fogok próbálkozni egy régi/új printtel, glovebox nélkül, alaposan kitakarított helységben. És köszi az észrevételeket tester! |
| | | | |
| | | | | | | | | | tester: kösz a segítséget. Sima bolti rizsliszttel csináltam, ami már eleve le volt darálva. Egyébként külön raktam azokat a gombákat, amik világosak, és nem kékülnek, majd kipróbálom csak azokat, kb egy hónapon belül, aztán kiderül, hogy érdemes volt-e aggódnom. Amúgy az is lehet, hogy fajtabeli különbség van csak, mert ugyanarról a sütiről van olyan, amelyik kékül. Egy részének halvány sárgásbarna színű kalapja van, ezek nem kékülnek, a másik részének sötétbarna, ezek kékülnek. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Korrupt: a sima rizsliszt gyorsrizs, vagy egyszerű fehér rizs? Lehet, hogy amiatt nem lett olyan potens, az még mindig vitatott hogy a kékülésnek mennyire van köze a hatóanyag tartalomhoz, (vannak olyan aktív fajok is amik nem kékülnek). Vagy ha mélyebben bele akarsz menni, a metol nevű anyaggal lehet erőteljesebbé tenni ezt a kékülést, hogy kiderüljön hogy tényleg ha tényleg nincs benne indol alapú aminosav vagy mi.
Roppanósra szárítást télen radiátoron is meg lehet csinálni, az a 40-50 fok nemhiszem hogy ártana. A macskaalom lehet hogy már megszívta magát vízzel, ha előtte beteszed a sütőbe újra aktív lesz. Ugyanez igaz a bioluxos alomra is, ha kisütöd fel fogja venni a levegő nedvességét, mint minden más hasonló kőzet.
Ha magas marad a víztartalma, és fagyasztás után felenged, már lehet hogy nem érdemes vissza tenni a hűtőbe, egyébként nem hiszem hogy baja lenne. A száraz de hajlékony gombák is elállnak egy jódarabig, nálam több mint egy évig.
Shroomy: a párás/alkoholgőzös elméletben én nem hiszek, a csírázás elmaradásának viszont sok oka lehet. Az agar tápanyagtartalma sztem nem nyom sokat a latba, a spórák minimális tápanyagtartalom mellett is kicsíráznak. Lehet h karamellizáció, sokáig volt sterilizálva a táptalaj, kaparásnál alkohol került a spórára a pengéről, vagy ha lángsterilizált és nem lett lehűtve, akkor megsütötte őket stb. Lehet h nincs elég víz, meg igazából nagyon sok minden lehet, minden körülményt meg csak te ismerhetsz. Légmentesen van lezárva az agar vagy van gázcsere?
Fecsi újrahasználásnál az is egy megoldás, ha valaki ellövi az egész tartalmat egy szittingben, akkor gyorsan újra lehet tölteni LC-vel, és így teletöltve mehet a hűtőbe. Következő oltásnál megint elhasználni az egészet, és megint egyből után lehet tölteni. Laskánál így a 6. töltésnél járok. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Fontos érvek, Mindenféleképpen úgy fogom csinálni ahogy ajánlottad, köszi, sokat segítettél . :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha újra elölről akarnám kezdeni, akkor úgy csinálnám, hogy mondjuk a print feléből csinálnék két lc-t, amik cukortartalma kicsit eltérő lenne, bár amiket eddig csináltam, 4%-nyi mézzel, azok jók lettek, de inkább kicsit kevesebb cukortartalmat írnak, mint többet, ezért csinálnék két kicsit eltérőt, valamelyik csak jó lesz, ha mégsem, akkor a print másik feléből megint lehet csinálni lc-t, az esetleges hibákat már kijavítva. Az igaz, hogy lcnél van esély a fertőzésre, de vagy szerencsém volt, vagy jó printet kaptam, nem tudom, de nekem jól sikerültek elsőre is. Az lct azért ajánlom egyébként, mert nekem nagyobb gondjaim a sütik elkészítésével voltak, túl vizesek lettek, és lcnél pár nap múlva már látszik, hogy elkezdi beszőni a sütit, míg sima spórás oltásnál pár hét is kell hozzá, és közben az is lehet, hogy rossz az egész, sosem kezd el fejlődni benne semmi. A süti anyaga, nedvességtartalma tapasztalatom szerint akkor jó, ha pl rozslisztből és vermikulitból csinálom, és fogok belőle egy marékkal, amit közepes erővel összeszorítok, akkor összeáll, de utána könnyen szétesik, szétmorzsolható ugyanolyanra mint előtte volt. Olyannak kell lennie, mint amiben szívesen élnél ha gomba lennél :). Szerintem megpróbálhatod, hogy negyed printből oltsz, a másik negyedből meg csinálsz lc-t, és ha nem sikerül, akkor még egyszer tudsz próbálkozni. A fajtáról fogalmam sincs, hogy milyen, de hatásosak. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszönöm a segítséget. Ilyen válaszra vártam :) Spóra lenyomatból hogyan érdemes gazdálkodni?, tesztelésnek (pl.: 3 süti) 1/4-ede elég a printnek? Sajnos ezekkel a mértékekkel nem vagyok tisztába még, ha szabad kérdeznem neked melyik fajta vált be? |
| | | | |
| | | | | | | | | | varazssuti:
Leírom, hogy én hogy szoktam oltani. A glovebox falait, és tetejét, meg az oldalára szerelt gumikesztyűt denaturált szesszel letörölgetem, belespriccelek párat a virágokhoz használt szórófejes, pumpálós öntözőből (nem tudom, mi ennek a neve), amiben ugyancsak denaturált szesz van. Lecsukom, és amíg a többi dolgot, sütit, tűt, LC-t előpakolom, addig úgy hagyom. Amikor mindent elővettem, akkor a kuktából átrakom a sütiket a gloveboxba, esetleg ahol megfogtam, ott letörlöm den. szeszes zsebkendővel, az LC-t is át szoktam törölni, meg a tűt és a fecskendőt is. Ha a fecskendő használt, párszor tele szoktam szívni szesszel, amit ugyanúgy vissza is nyomok az üvegbe, nem megy kárba. Ha mindent bepakoltam a gloveboxba, akkor belefújok párat a szórófejes valamiből, és várok fél órát, és utána kezdek el oltani. Ha a tűt így fertőtlenítem, akkor az LC-ből egy kicsit ki szoktam szívni a fecskendőbe, amit utána kinyomok, nem használom fel, nehogy a bennmaradt alkohol miatt gond legyen, de annyi amúgy sem hiszem hogy maradna benne, ami kárt okoz. Eddig még nem volt fertőzésem, szóval szerintem jól működik ez a módszer. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok! Szeretnék pár kérdést feltenni, nagyon megköszönném ha segítenétek Szeretnék hozzávágni ehez a gombás dologhoz :-) Glovebox dolognál nem világos pár dolog az addig oké hogy süti + kukta de utána ha csinálok egy kis dobozt előkészítem az oltásra a gloveboxot tegyük fel ott van üresen a doboz felülről belepermetezek vizet rátapad az oldalára az esetleges cumó hipóval meg letisztítom utána nem gáz hogy hipós marad belül a doboz? Befőttes üveget is gondolom nem árt letörölni a glovebox előtt,milyen arányban kell lennie a hipónak? Köszi előre is, Üdv. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Úgy éreztem a tavalyi két kudarcba fulladt agarozás után újra nekiállok. Most a neten megtalálható PDA recept szerint csináltam (krumplit megfőz, levét leszűr, stb.). Most 3 napja pihennek 27-28 fokon, és semmi jelét nem mutatja a fejlődésnek.. Egyszerűen már nem tudok mire gondolni miért nem működik. Legutóbb is ugyanígy jártam, kb egy hónap után telepedett meg vmi baci benne, más semmi :) Lehetséges h a gloveboxban használt alkohol, vagy a petri csészékben lecsapódott pára ami összeállt öli meg a spórákat? Ha tapasztaltabbaknak van 5lete szívesen veszek tanácsot! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Lett néhány gomba, ami nem kékül meg, frissen, szárazon és még szétrágva sem, ez jelentheti a hatóanyag hiányát, vagy más miatt kékülnek meg? Amire gondolok, hogy miért lett ilyen, talán a valamivel kevesebb fény, mert kicsit olyasmi színük volt, mint a fény nélkül nőtt hajtásoknak a krumplinál. Vagy az is lehet, hogy ezek azok a sütik, amikben csak sima rizslisztet használtam, és attól ilyenek. Az oltóanyag ugyanaz volt, mint amit a többinél használtam. A másik kérdésem, hogy a gombák nem akarnak "roppanósra" száradni, valamennyire hajlékonyak maradnak, pedig először kiszárítom a szobában, amennyire lehet, utána rakom a kb 6 centis macskaalomra egy tálcán, légmentesen, de kb egy hét alatt sem túl sokat szárad, valamivel szárazabbra számítanék. Utána fagyasztóban tárolom, szóval azért tönkremenni nem fog így sem, remélem. A válaszokat köszönöm, ha lesznek. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintem nem lenne jó ötlet mézes vízben dunkolni, mert a süti felületén maradt cukros víz hamar megpenészdne. Szalma vagy trágya kiáztatott levében lehetne, de szerintem nem sok értelme, bár ha éppen van kéznél szalmalé akkor miért ne, de nem hiszem hogy sokat számítana és megérné a fáradtságot.
Akkor már inkább szétmorzsolni a sütit és hozzákeverni valami friss táptalajhoz.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Kösz. Megmértem a páratartalmat, 90%, de olyan mérőm van, ami az egykalapalatt szerint nem ajánlott. Megpróbálok rátenni pár sütit a perlitre, de volt már olyan, hogy a gomba hozzáért a perlithez, és annyira vizes lett vagy megszívta magát, hogy miután leszedtem, és kicsit megnyomtam a tövét, szó szerint csöpögött, csurgott belőle a víz, és sokkal kisebbre is száradt össze, mint gondoltam volna. A tápanyagot lehet, vagy érdemes valamivel pótolni? Mondjuk az LChez használt mézes vízben dunkolni? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha jól látom csak abortok nőttek, ezért én elégtelen légcserére gyanakszom. Ha dunkolás ellenére is ilyen száraz a sütid felszíne, akkor viszont a pára is kevés lesz. Figyelj rá, hogy a perilt jó nedves legyen, de azért ne ússzon a vízben. A terrárium oldalán látsz lecsapódott párát? Az ismerősöm ismerőse szerint ő alig látta tőle a gombákat és elég szépen nőttek. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kösz a segítséget. A sütiket mindig dunkolni szoktam, már az első flushnél is. Egy sütit forgattam be vermivel, de annak ellenére, hogy szépen beszőtte, alig termett rajta valami, viszont most, a harmadik flushre indult be. A párát elégnek tippelem, de lehet, hogy kevés, a perlit elég nagy részén sütik vannak. Ami egyedül zavar, az, hogy a gombák töve meg a szára is kezd beszövődni, bolyhosodni, ez jelent e valamit, vagy normális, vagy a magas páratartalom miatt ilyenek? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha nem alacsony a páratartalom akkor lehet a süti víztartalma lett alacsony, vagy a légcsere kevés. Én gyakrabban szellőztetném és permetezném, esetleg be is hempergetném vermivel, miután leszedtem az elhalt gombákat és kapott egy napos hideg vizes áztatást. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Koszi sleepwalker. Meg kolonizalos szakaszban van a dolog, az a masfel hetes alacsony homerseklet tuti lelassitotta a dolgot, de az utolso 1 hetben szepen alakul. Most amugy 29 fok van a ladaban(terrariumfuto matrac segitsegevel) 80% para mellett. Apropo az optimalis 90-95%-os parat mivel eri el az ember? A jelenlegi "csinald magad" parasitom kimerul par darab papirzsepivel tomott vizzel teli poharral. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszönöm a segítséget. A dobozt, amiben tartom a sütiket eddig még nem fúrtam ki, mert sajnáltam, lehet, hogy ez is a baj, mert naponta csak kb háromszor tudok szellőztetni így, ha meg a doboz tetejét hagytam kicsit nyitva, akkor meg mintha elkezdtek volna kiszáradni. Egyébként szerintem is a szellőztetéssel lehet a baj, mert a gombák tövét is kezdi beszőni a micélium, kezdenek kiszőrösödni, meg néhány gomba is eléggé meg van nyúlva. Fúrok lyukakat, remélem az segíteni fog. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Korrupt:
1 g három decis sütiről szerintem kicsit kevés, kb a duplája már átlagosnak mondható. Próbáld meg kicsit javítani a szellőzést(több lyuk), de páraszint ne csökkenjen(kicsit több perlit vagy amit használsz). Én soha nem méregettem, de ha kívülről úgy tűnik, mintha egy kis köd lenne a terráriumban, az már ok.
pwm:
A 17-18 fok valószínűleg egy időre visszafogja a termőtest-képződést, de idővel ha stabilan 25-26 °C-on tudod tartani helyre jönnek. Gondolj csak bele, hogy cold shock-nál a hűtőben azért elég hideg van, és azt is kibírják. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Udv,
Lehet valami baja a sutinek ha bo egy hetig olyan 17-18 fok korul volt? Szerencsere par napja mar 25-26 fok (es ~85% para) uralkodik a ladikoban ami ugy tudom kozel van az idealishoz. Jelenleg egy kis bolyhot latok csak.
PS: elso balozo akarom mondani termeszto vagyok es GT a strain. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Alacsonyabb vízszint, alufólia+szigszallag.
Ha kuktázod (nem pedig csak fazékban főzöd) akkor lehetne lazítani valamivel, pl szalmával vagy kókuszrosttal, esetleg jóféle tőzeggel, tulképp bármivel.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Most megnéztem kicsit jobban a sütiket, és rájöttem, hogy sterilizáláskor megy beléjük a víz, ezt nem tudom, hogyan lehetne kiküszöbölni, a poharakra mit lehetne tenni, mert úgy látszik, az alufólia alatt valahogy beszivárog, a zacskó, amibe meg beletettem, az is van hogy kiszakad. Egyébként úgy látszik, hogy el van ázva, hogy mintha szét is lenne főve, vagy sötétbarna színe van, mondjuk volt néhány süti, amin csak kisebb elázott részek voltak, azokat beoltottam, szépen be is szőtte, csak a vizes részeket nem, de azokat meg kikapartam róla, úgy tettem a terráriumba, nem volt vele gond, sőt, azokon a "sérült" részeken nagyon gyorsan be is nőtte a micélium. A rizslisztes dolgot meg tényleg a tesztben olvastam, meg a hozzá kapcsolódó angol oldalon. Az egyik beszőtt rizses sütit összekevertem egy rozslisztessel, a másik kettőt hamarosan beteszem a terráriumba, esetleg külön teszem majd a gombákat, ha terem, úgy próbálom ki. Egyébként kb 3 decis sütiről egy gramm száraz gomba egy flush alatt milyen termésnek számít? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Miből látszik hogy egy rész elázott? Melyik részen szokott előfordulni? Már közvetlenül sterilizálás után látszik hogy el van ázva, vagy csak később?
Egyébként nem biztos hogy ez az ok, de lehet hogy hozzájárul, hogy az itthon kapható vermi túl kicsi szemcseméretű (0-2mm). Tömörebb, levegőtlenebb lesz tőle a süti mint a nagyobb szemcsésnél.
A sima rizsliszt (pontosabban gyorsrizs (hántolt, fényezett, előfőzött)) inkább csak legenda, de be van linkelve a forrás a kvízben ahol olvashattál róla. De ha te is kipróbálod eggyel több tapasztalat lesz ezzel kapcs.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok!
Lenne pár kérdésem. Nem tudom, hogy mitől, de a sütikben vannak elázott részek, pedig már alig teszek bele vizet, 2 rész vermi, 1 rész rozsliszt, meg kb fél rész vizet használok, két alufóliával takarom le, legumizom, meg még zacskóba is beleteszem kuktázáskor, szóval biztos, hogy nem kívülről megy bele a víz. A keverék egyébként meg teljesen egységes, homogén, nincsenek benne nagyobb darabok, szerintem jónak kéne lennie. Csináltam pár sütit sima rizslisztből, és valahol olvastam, hogy ami nem barna rizslisztből van, azon hatóanyag nélküli gombák lesznek, ez csak egy városi legenda, vagy tényleg így van?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Zoli: Szerintem az egész oldatban lebegnek mikromici fonalak, de a csomósok azért biztosan powerfullosak.
Chemence: A kálcium-klorid újra hasznosítható ahogy mondod, a másik problémád meg lehet hogy nem is olyan súlyos. a, mert így észre veszed ha nem teljesen steril és elfertőződik. b, nyugodtan sterilizáld újra rövidebb ideig, szvsz a benne lévő szmötyinek nem ártasz vele, ha nem égeted oda.
Egyszer sikerült 100% kisterilizálni egy üveg kukoricát hogy 3 hónapig állt a szekrényemben 27 fokon és nem mozdult benne semmi. Végül a harmadszori beoltással fertőztem el. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Üdv! Két kérdésem lenne.Az egyik, h sajnos nem sikerült oltani egyből sterilizálás után, és így jó pár nap elteltével már nem vagyok benne biztos h jó ötlet.Annak van értelme szerintetek, hogy még egyszer kifőzöm az egyszer már sterilizált sütiket? a másik, h az eddigi termést kalcium kloriddal szárítottam.Ezt újra tudom hasznosítani úgy mint a perlitet, h sütőbe beteszem egy órára mondjuk?mert ugye kristályvizét vesztené a dolog, csak ez granulátum, ráadásul étkezési cacl2, nem tudom mi a különbség de a vegyszerboltban így adták. szép napot mindenkinek:) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az Lc-nel vegulis celszeru csak a miceliumos reszt felszippantani nem? Marmint a felhon kivuli, miceliummentes reszek nem igazann celravezetoek nem? |
| | | | |
| | | | | | | | | | tisztelt Én+te+ö=gén! Teljes mértékben egyetértek veled és köszönöm,hogy helyre reguláztál. Nem volt szándékom a forum egyensúlyát megbontani,csak egy segélykiáltás volt a részemről,aki talán próbálkozna az élményszerzéssel.Még egyszer elnézést kérek! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az S-méretü kerti törpére asszociálható nicknéven regisztrált új fórumtagnak ezúton üzenem, hogy az ö beszerzési hozzászólásai sem fognak megjelenni itt, kár eröltetni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nekem minden lc-m zavaros, darás de mind működik. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ahanyszor neki allok elkesziteni a mezes LC-t a vegeredmeny orokke egy zavaros lotty lessz. Mi az oka ennek? Tiszta szalladekos, mintha kanalisbol meritettem volna :-s En csinalok valamit rosszul vagy ilyen kell legyen? |
| | | | |
| | | | | | | | | | :-w Na jooo :P Noveny illetve gombat klonozni csak nem megbocsajthatatlan bun? Nem ember klont kertem szepenn:) Ha valakinek megis modjabann al a segitseg azt megkerem nagyon szepenn, hogy vegye fel velem a kapcsolatot. Ez most nem keregetesnek szanom, csupann egy keres:) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Zoli a klónozást a Genfi Egyezmény és Az Emberi Jogok Nyilatkozata tiltja. Ne csábíts senkit hogy szakítson a tiltott gyümölcsből. (amúgy qva finom ám) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Valaki nem tudna postazni egy klont? nem tudom mi okbol de tiszta mutans termeseim lettek. Meghalalnam alahogy:) Pl visszakuldok 5 lenyomatot vagy hasonlo :) Elore is koszi annak aki tud es akar segiteni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hi! Már egy jó ideje próbálkozok gomba termesztéssel de valahogy eddig még nem sikerult.Pedig már rendeltem egy olyan készletet is ami totál egyszerü volt és szinte kizárt hogy megfertőződjőn mivel elvileg minden steril volt. ebben szeretnék segítséget kérni esetleg privátban. PLS HELP!!! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintem csak spawn-ként üzemelne ugyanúgy mint a gabonánál, valamiért nem fordul rajta termőre a gomba, csak ha van rajta takarás vagy vagy valami víztartó anyag van hozzá keverve.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Simán szemes barnarizzsel csak spawn-t lehet készíteni? Miért élek abban, hogy a főtt barnarizs is üzemel sütiként? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ja és lehet macskaalommal is termeszteni, nekem is sikerült félig meddig, de van is egy tek valahol, amiben ezt használják egy sütiben vermikulit helyett, de elég körülményes. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Több mint 20-an írták a gombás kérdőívben hogy szívták a gombát, kíváncsi lennék hogy működött e, mert amit eddig olvastam az alapján nem, én meg nem akarom kipróbálni mert inkább nem szívok semmit sem.
Ha valami mással együtt eszed, kajába főzve akkor hányás lehet a vége, éhgyomorra egyébként is jobban hat, persze biztos van aki bírja, de minek.
A spóraszám nem növeli az esélyeket csak ha az oltási pontok száma is nagyobb, magyarul ha a spórás víz nagyobb felületen van szétoszlatva. Nem nagy a különbség aközött hogy egy tucat spóra kel ki egy pontban, vagy 10000, a szövés akkor sem folyik gyorsabban, persze más szempontból még számíthat valamennyire, de nem valószínű hogy ezen múlna a siker. Ha sűrű spórás víz inkább érdemes hígítani és több sütit beoltani vele, ezzel lehet igazán növelni az esélyeket és a hozamot is. Ez egyébként le van írva a spórafecskendős cikkben is. |
| | | | |
| | | | | | | | | | zoli! lehet hogy mar keso, de macskaalommal semmikepp, teljesen mas anyag mint a vermikulit, szerintem az agyaggranulatum sem a legjobb, de biztos hogy a vermikulit ott is beszerezheto ahol te elsz! keress olyan allatkereskedest, ahol hullokkel foglalkoznak, mert a vermikulitot kigyok tojasainak a keltetokozegekent hasznaljak az extrem jo nedvszivo es nedvtarto tulajdonsagai miatt.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | hali! Lehet hogy hüyeséget kérdezek, de nem nagyon olvastam még arról hogy hő vagy kisebb meleg hatására a pszichoaktív anyagok menynire távolodnak el.
Lehetséges úgy is a gomba fgyasztása, hogy kirántjuk , szóval bepanírozzuk, és megsütjük, és megesszük?
ha valaki tudja esetleg, akkor válaszoljon Előre is köszönöm!
|
| | | | |
| | | | | | | | | | A sporaszam noveli a fertozesmentesseget? Marmintha egy fecsibe jovaltobb sporat kaparok akkor nagyobb eselye van lekuzdeni a fertozesek? Elkepzelesem szerint hamarabb "meghoditanak" a taptalajt minthogy a fertozesnek eselye legyen? |
| | | | |
|