|
Legfrissebb hozzászólások (863 - 912) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | Töltöttem fel egy nagyobb felbontású képet a shiitake-s casingről:
http://kepfeltoltes.hu/100610/mcas2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Már valaki ott kukucskál középen. Mit szóltok maga a Földhöz és annak állapotához? Nem nőtte túlságosan át a micélium a fedőréteget (kókuszrost+macskaalom)? Gondolkodom rajta, hogy ráöntsek majd steril macskaalmot, amikor már jobban megnőttek a testek, de ez a lépés nem akadályozná a következő hullámokat a fejlődésben (például fény)?
Ma gyűjtöttem egy kis szalmát, melyet pasztörizálás után beoltottam egy szépen beszőtt és egészséges sütivel. A szalma elég nedves volt még, ezért vágnom kellett légnyílásokat a fedő alufólián, nehogy bepenészedjen a telep. Majd meglátjuk. :)
Nem értem egyébként, hogy sokan miért használják a PF, sütis technikát. Véleményem szerint drágább, körülményesebb és lassabb is. Casinges módszerhez is kell ugyan úgy terrárium és az azt biztosító feltételek. Nekem a sütijeim azok tapasztalatnak nagyon jók voltak, abból sokat szereztem.
Most már csak úgy összeállnak a dolgok és nem tűnnek olyan bonyolultnak. Szerencsére mással is így van mostanában. Az előbb dobtam össze egy spórás fecsit, hogy beoltsam a kölesemet. -A kívánságlistám szerint- azt a gyakori fajta shiitake mexikóis csiperke gombát kaptam a boltban, amit a lista elején kértem. :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | No, utána olvastam az outdoor termesztésnek (egész érthető kis leírás: http://www.lycaeum.org/languages/hungarian/astort.htm). Lenne pár kérdésem: Ugye mikor megvan a táptalaj gombóc, akkor feldaraboljuk, és beletesszük a műanyag dobozba, rá a kartont, és a többit. A műanyag dobozra rá kell tenni a tetejét, vagy nem lényeges? Az kiültetés idejéről nem volt egyértelmű információ. Azt írja, hogy ha tavasszal, vagy nyár elején ültettük ki, akkor le kell takarni fóliával. Az okozhat problémát, ha én csak nyár közepe felé tudnám kiültetni? Az utolsó kérdés: Van valami igazság ebben:"Ezek a világ legerõsebb fajtájú gombái, nem ritka, hogy hétszer erõsebbek, mint egy normális P. Cubensis."? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hmm. Akkor elvileg működhet a termesztés outdoorban is?:) Most így újra felkeltette az érdeklődésemet, mert lakásban nem lett volna elég helyem. Most viszont ha ez működik, akkor megpróbálom én is kint valahol az erdőben egy párásabb helyen. Várom a tapasztalatokat, kep:) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Fúh, az előző hozzászólásomban végig búzáról beszéltem! A "búza" szavakat mind váltsátok le kölesre! :) Bocs! |
| | | | |
| | | | | | | | | | @deeptrip
Nem tudom, de a sárga köles jóval elterjedtebb, mint a vörös -és működik is.
Ma gondoltam rá, hogy újabb kolóniákat hozok létre ezért előkerestem az üveget, amiből a korábbi adag átszőtt búzát öntöttem casingbe. A nagy izgatottság miatt elfelejtettem kimosni azt, de amit 4 nap után látok... kicsit meglepett:
http://kepfeltoltes.hu/100601/hehe_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Haha. :) Szobahőmérsékleten volt az üveg végig, zárt tetővel. Amikor átöntöttem a búza nagy részét emlékszem rá, hogy nem volt fehér rész a falhoz tapadt szemeken (különben azokat is átsöpörtem volna). Asszem' az üveget nem mosom ki. :) Steril késsel átkaparom a maradékot egy új talajba. Tanulság: NEM SZABAD PAZAROLNI! :)
Egyébként én nem vártam meg, amíg az egész adag búzát átszövi a micélium. Az első látható fejlődés után jól felráztam, majd vártam három napot. Ekkora már jó sok helyen be volt szőve. Felráztam megint. Az utolsó rázás után már nem volt olyan látványos a fejlődés kívülről. Ismét két nap után már öntöttem a casingbe az üveg tartalmat és közben is láttam, hogy sok beszövetlen rész maradt.
A casing pedig hogyan áll jelenleg? Szerintem holnap után legkésőbb már megy a kukába (terrárium). :) Illetve meglátom hogyan áll holnap, mert ma már nem találtam beszövetlen részt a takaróréteg (kókuszrost+macskaalom) alatt, valamint az utóbbi réteg jelentős mértékben megvékonyodott. Vigyázni kell, nehogy átszője a micélium a takaróréteget.
Kis spriccelővel jó ötletnek találtam a locsolást, mert a kókuszrost térfogati aránya jóval kisebb lett a macskaaloméhoz képest. Ez azt jelenti, hogy szárad a takaróréteg.
Majd még írok, megyek főzni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kösz az infót srácok jól hangzik! Sárga vagy vörös köles között van különbség? |
| | | | |
| | | | | | | | | | A köles szerintem is az egyik leghálásabb csíra. Én csak 1/2 órát tartom forrázás után ázva, utána viszont 1-1,5 fazék+fedő befőttesüvegben. Gipszet nem használok. Sose fertőződött el, gyorsan indul de kell 3 hét a teljes beszövéshez. Gyorsabb csírát tudok de biztosabbat nem. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Valaki próbált már szárított gombát feléleszteni és abból LC-t csinálni, vagy közvetlen oltani vele? Valahol olvastam hogy lehetséges, de mivel nem steril a gomba, könnyen elfertőződhet. Arra gondoltam hogy H2O2-s vízbe áztatom a termőtestet és erjesztett gabonára rakom. Működhet? |
| | | | |
| | | | | | | | | | hanaura:
én erre most nagyon rákaptam és tényleg csodálatos dolog! Alig várom az első gombákat! És ami a legjobb, hogy tudom kivel, kikkel fogom elfogyasztani. :)
deeptrip:
jórészt Tester leírása alapján csináltam mindent (egykalapalatt). Felforraltam kellő mennyiségű vizet, majd ráöntöttem a kölesre, amihez még korábban raktam egy kis gipszet. Lefedtem és hagytam állni ~2 órán keresztül. Kuktázni nem kuktázok semmit. Lábos+fedő eddig tette a dolgát. Nagyjából 150 percig voltak a gázon, amihez hozzávettem a felforrási időt is. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kep ilyesfajta minőségi információkból mindig jöhet ide! A kölest meddig áztattad/kuktáztad? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kep!
Ezek nagyon jónak és működőnek tűnő tapasztalatok, jó, hogy megosztod ezeket! Én azt vettem észre, legalább is a "magam körében", hogy manapság nem igazán van gombatermesztős időszak, én személy szerint (nem mint ha a gombát nem lehetne rosszul alkalmazni) sokkal jobban örülnék annak ha ezt kultiválnák sokan, mint ha bármi más, kevésbé természetes segítőt. Én legalább is a lehetőségekhez mérten minél organikus dolgokat érzem közelebbnek a szívemhez, így különösen nagy öröm ilyen jó leírásokat olvasni! |
| | | | |
| | | | | | | | | | No, mostanra már szereztem némi tapasztalatot és szeretnék veletek megosztani pár gondolatot. Volt egy sütim, ami megállt a fejlődésben. Körülbelül 1 hónap után kivágtam a sütiből egy kis benőtt részt, majd betettem egy légmentesen zárható tasakba, amiben két hétig állt. Észrevettem, hogy a micélium elkezdte benőni a kis műanyag zacsit. Fogtam, aztán kivittem az erdőbe, ahol ástam neki egy kis lyukat és visszatakartam a kiszedett földréteggel. Négy napja történt ez és ma mentem vissza, hogy megnézzem mi lett vele. Nem tudtam a pontos helyet, ahova temettem, meg az eső is esett, szóval keresni kezdtem az "oltási pontot", aztán észrevettem, hogy mindenféle fadarabok vannak beszőve micéliummal. Előbb utóbb ott lesz valami. :)
Elkezdtem kölessel is kísérletezni és eléggé megdöbbentett, hogy milyen gyorsan lehet vele dolgozni. Az oltás után 1 napra már látni lehetett a micéliumot az üvegben. Itt döntöttem el, hogy ezentúl mindig hagyom állni majd a fecskendőben a spórákat, ha erre kerülne a sor, mert sokkal gyorsabban kikelnek (ahogy azt már olvashattam...). Ezek után összeráztam és rá még egy nappal már tele volt az üveg a fehér micéliummal. Csináltam még két búzás befőttesüveget és átöntöttem egy pár szem beszőtt kölest a szűz táptalajokba. Mondanom sem kell, hogy mára már azok is tele vannak fehér pontokkal. :)
Miután beoltottam a másik két üveget gondoltam megcsinálom a casinget is az első üvegből. Kókuszrost és macskaalom keverék a fedőréteg. Ma gumikesztyűvel megturkáltam a casinges tálat, hogy megnézzem hogyan áll a micélium fejlődése egy nap után. NAGYON JÓL! Bárhol túrtam meg a fedőréteget a tálban minden ponton be volt már szőve valamennyire a köles. Pár nap és indulhat a termőtestképzés. :)
Ezzel a gabonás felhasználással -ha okosan van csinálva- mindig lehet tettre kész komplett "gombaföldet" létrehozni úgy, hogy nem fogyunk ki a spórákból.
A következő: kerestem megfelelő helyeket az erdőben, ligetekben, hogy a szabadban is tudjam művelni a dolgot. Találtam is remek párás, madársemlakta földeket, úgyhogy a következő adag búzák azok kintre fognak elmenni. Majd beszámolok!
UI.: Nem blogolásra akarom használni a fórumot, csak bátorítani szeretnék másokat is... MERT a shiitake gomba nagyon finom és gondoltam viccesebb így termeszteni, mint megvenni az intersparban. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ennél összeszedettebben, tagoltabban, részletesebben sehol máshol nem fogsz találni a számodra szükséges gombatermesztési eljárásokról leírásokat magyarul, mint itt:
http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=Kateg%C3%B3ria:Gomba
Célra törekvő és egyenes. Szeretném én is megköszönni a szerkesztő(k)nek és azoknak, akik hozzájárultak az írásokhoz ezt a remek munkát! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok!
Olvasgattam a fórumot és felmerült bennem néhány kérdés, melyekre máshol sem találtam (számomra) egyértelmű választ. Tudom, hogy elég fárasztó és amatőr kérdések ezek, de ha lehet válaszoljatok.
1. Muszáj sütiket készíteni és azokból kezdeni a termesztést? Nincs valamilyen más módszer?
2. Egy 10ml-es fecskendő hány db és mekkora sütire elég? Kb mennyi hozam várható (személyes tapasztalataitok alapján)?
3. Egy-egy sütit hányszor lehet újrahasznosítani?
4. Growkitekkel kapcsolatban van valamilyen tapasztalatotok? Megéri vásárolni vagy jobb inkább a saját készítésű?
5. Hogyan készíthetek saját lenyomatot?
Válaszotok ide, vagy e-mailben várom. Előre is köszönöm. Üdv! |
| | | | |
| | | | | | | | | | tester,
az osszetetelerol ennyit talaltam: Organic sprouted barley, water sajnos aranyok nem voltak feltuntetve. wikipedia a kovetkezo aranyokat hozza barley malt syrupra altalanossagban: approximately 65 percent maltose, 30 percent complex carbohydrate, 3% protein
a PDA-t ki fogom probalni, az Oat Flakes Agarhoz tudnal receptet adni?
koszi, s |
| | | | |
| | | | | | | | | | Jó lenne tudni a szirupok összetételét is, a neve nem igazán elég. Házilag könnyebb a PDA vagy az oat flakes agar. |
| | | | |
| | | | | | | | | | sziasztok,
agarral kapcsolatban lenne egy kerdesem: Malt Extract Agart szeretnek kesziteni es a receptek 'light malt extract'-ot emlitenek. malata kivonatot nem sikerult sehol talalnom, csak malata szirupot (clearspring arpa vagy rizs malata szirup). Helyettesitheto az MEA-ban a light malt extract sziruppal? Arpa szirupot, vagy rizst erdemes valasztani/melyik pontosan a light malt extract?
Van valamilyen bevallt agar receptetek amihez az osszetevoket itthonrol konnyen ossze lehet szedni?
koszi, s |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kep! Szerintem kicsit felre ertettel, mondjuk teny hogy eleg kodosen fogalmazok. a lenyeg a kigyo tojas keltetesben van. :) es valamiert nagyon nem szereted a perlitet! :D remelem sikerult segitenem. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Valszeg pont azért nem ajánlják, mert a szalma/széna tekk amúgy is hajlamosabb az elfertőződésre, ha LC vagy spóra megy rá akkor még több az esély erre, tehát összeségében több energia, idő és anyagveszteséggel jár. |
| | | | |
| | | | | | | | | | nekem szénán beindult, csak elfertőződött... szalmán nekem sem akar nagyon, de lehet azt tul hamar oltottam be LC-vel, és a túl meleg elpusztította a gombafonalakat:S:S... legközelebb megint megpróbálom szénával és megírom mi lesz. |
| | | | |
| | | | | | | | | | fullspeed: valamiért nagyon nem akar beindulni a spóra/LC szalmán, nekem sem jött össze és több helyen is olvastam hogy másnak sem, igaz hogy olyat is lehet olvasni hogy vkinek így is működött.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Haha, köszi! :) Béla azt mondta, hogy próbált egész reggel kókuszrostot kapni a város különböző pontjain, de nem jött össze még, azobbiban, meg a másikban sem. Aztán végül valóban elment egy állatkereskedésbe, hogy vegyen egy kis kölest (a papagáj is éhes...). Rákérdezett a vermikulitra, majd miután a boltos nem ismerte ezt a fajta anyagot, megkérdezte mire kell.
Bélának pont az az alibi jutott az eszébe, amit a wikis oldalakon olvasott. Ment is a válasz: OLYASMI, AMI HÜLLŐK TARTÁSHOZ KELL! Majd a boltos Béla kezébe nyomott egy kokatömbnyi kókuszrostot! Felcsillant a szeme, mert teljesen elfeledkezett arról, hogy kókuszrost után kérdezzen az állatkereskedésbe, meg a lehangoltság miatt addigra teljesen kiment a fejéből, hogy kellene neki kókuszrost is. Ráadásul pont ez a fajta volt az, amit keresett (1000 Ft).
Tehát mázlija volt, és köszöni a leírásokat is! :) Végülis már tudja hogyan lesz a casing: Macskaalom, kókuszrost, kevés agyag, nameg a virágboltban vett nedvességtartó nem tudja mi (vermi helyett ezzel nőnek a sütik)
A kókuszrost, macskaalom és nedvességtartó (vermi helyettesítő) keverési arányaival kapcsolatban írnátok tanácsot, hogy mit hogyan? A kókuszrost jelenleg száraz állapotban van. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hat szerintem jobban jarna Bela ha elmenne inkabb egy hullokre specializalodott allatkereskedesbe es megkerdezne hogy milyen keltetokozeget ajanlanak neki a gabonasiklo tojasai kikeltetesehez a perliten kivul... :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Lenne egy kérdésem:
Béla nem rendelkezik vermikulittal, viszont van sárga agyagja. Ilyesmiből égetik a téglatömböket is. Arra gondolt, hogy takarórétegnek (a casinghez) kókuszrostot, meg vermikulitot használna fel, illetve a vermi helyett agyagot. Béla -aki hiteles- azt mondta, hogy az agyag nagy része vermikulit.
Az agyag aprítva össze lenne keverve a kókuszrosttal, hogy aztán egybe lehessen sterilizálni az elegyet. Mivel az agyagdarabkák mérete kisebb a vermikuliténál, Béla feltételezi, hogy kisebb arányban kellene a kókuszrostot belekeverni. Tud-e valaki tapasztalatról, vagy véleményről beszámolni az agyag viselkedésével kapcsolatban -a fenti körülmények között-? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Arra gondoltam, hogy pasztörizált szalmára ha spórafecsit oltok az működne-e, esetleg LC-t. Ha sikerülne akkor ki lehetne kerülni az egész kuktázós, vermikulitozós folyamatot, sőt sokkal jobb termés is születne. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Be, csak a következő évet nem éli meg. Bár Bár az is lehet... |
| | | | |
| | | | | | | | | | szerintetek magyar klímán beválna a cubensis outdoorban? valaki csinálta már? |
| | | | |
| | | | | | | | | | "PFtek". Vermikulit helyett egy másik nedvességtartó valamit használok, amit egy virágboltban vettem, nedvességtartás céljából. A rizsliszthez tettem pár szem diót csak úgy, mint tápanyag, gondoltam nem árthat. És persze a víz.
A mennyiségeket a Google-n is megtalálható gombás videóból lestem el. Lehet, hogy ez a virágboltos cucc nem tartja annyira a nedvességet...? Majd kiderül. |
| | | | |
| | | | | | | | | | shroomy: az szép, nálam a 7. már csak nagyon kínlódva ment le. Mi volt a táptlaj?
kep: Elárulod a diós sütid receptjét?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Azok a fekete foltok dióbelek. Valamit elbénázok, már másodszorra. A micélium 2 helyen kezdett el csak nőni, pedig 4 helyen oltottam be a poharakat. A második poharamban pedig alul kezdett el nőni egy kis micélium, meg egy nagyon pici valahol középen, és ennyi.
Meg kellene próbálnom a casinget talán. |
| | | | |
| | | | | | | | | | A képen nem látom rendesen de mi az a fekete valami? Az üveg koszos csak v vmi fertőzés? Más: elfelejtettem updatelni, de a casinges cucc a termések utáni beáztatással még 7-ik hullámban is szép mennyiséget hozott. Szóval a vizet kell pótolni is lesz termés bőven. (egyébként sokadik kísérlet után sikerült boltban vásárolt shiitake gombáról vett spóráról indítva termést produkálni :)).
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Hadox: Átlagos körülmények között nem kell a hőmérséklet ingadozással foglalkozni, de konkrét számokat nem hiszem hogy lehetne mondani.
graveworm: Max 5-ször szokták ezt megcsinálni, de attól is függ hogy mivel kezdődik az egész, meg hogy mi a cél.
Ha 1:10-hez arányt használsz ami relatíve biztonságos és gyors is, akkor:
1l gabona->10l gabona-> 100l gabona-> 1000l szubsztrát (fűrészpor, szalma, komposzt stb) -> kinti ágyások
de el lehet menni 1000 meg 10 000 liter gabonáig is. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Udv. Azt szeretnem megkerdezni hogy a spawn to spawn modszer meddig terjesztheto? Marmint ha nekem van 5 liter olto anyagom, es annak egy reszevel megint csinalok 5 litret es annak az egy reszebol megint csinalok akkor az egy ido utan a micelium romlasahoz vezethet? Marmint a termes szempontjabol, mint a novenyeknek az egymas utani generaciok romlasa. Vagy ez csak simma klonozas es hatartalan? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Én még azt szeretném megkérdezni, hogy mekkora hőmérséklet ingadozást visel el(ami komolyabban nem befolyásolja a hozamot) a kolonizáció, és a termő fázis alatt? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok. Lelkes amatőr vagyok e téren. : ) Az első (de biztos nem utolsó)kérdésem az lenne hogy ha nem talállok megfelelő befőtes üveget a sütiknek akkor a poharakra a 3 réteg alufoliát mivel rögzitsem hogy kuktázás közbenn ne ugorjanak le?
copelandia cyanescens - t ( hawaiian ) szeretnék nevelni. de hogy a babákat honnan fogom megszerezni. : D ha van ötlet várok emailt. Előre is thx
|
| | | | |
| | | | | | | | | | A "mennyi jön le egy sütiről" témához: Kísérletezgettem casingel és a harmadik flush után szűrt vízzel jól meglocsoltam a tálkát, állt is az alján míg fel nem szívta. Úgy voltam vele az se baj ha elfertőződik, csak kíváncsi voltam. A negyedik hullám nagyobb gombákat termett mint az azt megelőzők közül bármelyik. Ebből is látszik, hogy először a vízből fogynak ki (mivel a gomba ~90% víz), és ha azt bőségesen pótolja az ember jó eredményeket lehet elérni viszonylag kevés szárazanyag tartalomból is. Ha lesz 5. flush beszámolok arról is. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Én legutóbb úgy nem csináltam fecskendőt, hogy egy leszigszalagozott doboz kivágott tetejére ragasztott frissentartó fólián átnézve, oldalán vágott lyukakba beékelhettem volna a kezeimet.
Bent szétspriccelt hipóval fertőtlenítettem volna a levegőt Egy mécsest is betettem volna, a tű minden pohár beoltása közti fertőtlenítésére, hogy ne vigyek át semmit 1ikről másikra. Meg 70-es alkoholt+vattapamacsot a poharak tetejének megtisztítására.
Kivenném a tartójából a mécsest és az alumíniumot szépen áthevítettem alulról a lángon majd beletölteném a kiforralt és lehűtött vizet. Eddig minden tiszta. (kicsit hűlni hagyni, mert hőérzékeny) Aztán hozzákapartam volna a lenyomat majdnem egészét. A fecsivel ki-beszívogatva elkevergetném és így 20 ml sűrű spóraoldatot kapnék.(kétszeresére lazán felhígítható, de ennyi fér egy mécses aljába)
Én nem, a nagyim viszont tök ügyesen csinálja:)
kep: nem érdemes túl sok spórás vizet befecskendezni, mert elborít(hat)ja a jó víz arányt. Tényleg elég egy oltási helyre 0,25-0,35 ml.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Biztos hogy friss gombára értették. A Psilocybe cubensis fajon belül nincsenek nagy eltérések a "fajták" közt, és ezek inkább fantázianevek mint fajták amúgy. |
| | | | |
| | | | | | | | | | "és egy spóralenyomatból nemhiszem, hogy egy sütire való fecskendő jön ki."
Ez függ a gomba kalapjának méretétől is, hogy mekkora a lenyomat. Ezért teljesen felesleges így-úgy számolgatni. Másrészt mekkora fecskendővel dolgozol? Ez mind relatív és lehetnél egy kicsit pontosabb, hogy valaki, aki tájékozódni szeretne az ne olvasson össze minden egymásnak ellentmondó szöveget.
Én 10ml-es fecskendőbe kapartam körülbelül a gomba lenyomatom 4hetedét. Ezzel töltöttem meg 3 poharat, 4 lyukon át. De ez sok volt, mert nem kevés félrement a kapkodásom és amiatt, hogy az edényemből nem tudtam úgy felszívni a spóraoldatot, hogy a fecsibe ne kerüljön levegő és így folyamatosan folyt az oldalt a fecskendőből. Erre majd máskor vigyázni fogok.
Egy kérdés hozzátok: én a Psy Colombian spóralenyomatát kaptam meg és több helyen is azt olvastam, hogy 15-20 gramm kell ebből a gombából egy átlagos triphez. Azt viszont nem írják, hogy szárítva, vagy pedig frissen fogyasztva adott ez a dózis. Mivel nekem viszonylag kicsik a kapacitásaim nekem ez szárított gomba esetén egy iszonyatos mennyiségnek tűnik... Előfordulhat, hogy akár ekkora mennyiséget kell elfogyasztani belőle? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szép is lenne a 18-20gramm egy 3 decis sütiről. :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hmm valamire rosszul emlékeztem:). Utánaolvastam, és egy PF sütiről tényleg csak 2-3 gramm jön le:D |
| | | | |
| | | | | | | | | | Én az "egy körben"-t azt a sütik kimerülésére értettem:) és egy spóralenyomatból nemhiszem, hogy egy sütire való fecskendő jön ki. De amúgy tény:D nagy optimizmussal(ez így értelmes?:D) szoktam ezekhez a szüretelésekhez hozzáállni, és elég sokszor eltúlozom a dolgokat. |
| | | | |
| | | | | | | | | | hadox: ha 18-20 g lejön szárítva az nagyjából 180-200 gramm frissen. Vagyis nagyjából a süti egyik estéről reggelre átalakul egy halom friss gombává? :D
PF tekkel általában 3-4 ritkán 5 hullámban jön le sütinként szárítva 2-4g, az ahogy te is számolsz egy kiruccanás két főre. Ezek fényében vegyél pohár szettet a turulos teszkóban. |
| | | | |
| | | | | | | | | | :) Mondjuk a házkutatásnál itt sem találnának semmit, max egy rakat vizipipadohányt, meg a vizipipámat. Viszont ez a gumikesztyűs fénymásolós ez jó ötlet:D Szernitem én is ezt fogom csinálni. Amúgy azért írtam, hogy egy évre valót, mert kb ha nem is egyedül túrázok, hanem mindíg közösen valakivel, még akkor is bőven elég szerintem. Szerintem egy sütiről lejön olyan 18-20 gramm szárítva, most számoljunk túránként 1,5g-t fejenként az 1 tripben 3 gramm. Én nemterveztem, hogy most akkor majd 2-3 heti rendszerességgel zabálom:D Egy idő után unalmas lenne, tehát én olyan 2-3 hónaponként gondoltam egy-egy kiruccanást:D |
| | | | |
| | | | | | | | | | Jókat írtok én még a következőt szeretném hozzáfűzni. Kissé paranoid ember lévén én kesztyűben készítettem el a belső borítékot (amit küldenek vissza) és a címet is nyomtattam, de nem az otthoni nyomtatóval, hanem elvittem egy fénymásolóba és ott nyomtattam ki. Így a visszalevélen semmi sem szerepelt, ami hozzám köthető ténylegesen. Sok sikert srácok! |
| | | | |
|