DAATH

Másokat ismerni tudás; magunkat ismerni valódi bölcsesség. Másokon uralkodni hatalom; magunkon uralkodni valódi erő.

Lao-ce

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok


Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


Legfrissebb hozzászólások (843 - 892)
 (Témakör: Gomba termesztés)

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. június 17. 12:32
 
 
Hullámonként, látod kep-nek kb 2g-je lett szárazon.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. június 17. 00:44
 
 
http://shrooms.net/images/Cambodian.jpg

Az fsre oldalán a listában is ott van a te gombád, amire ha rákattintasz kiad egy képet, kis leírással ötvözve.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
morpheus2010. június 16. 15:14
 
 
P. cubensis cambodian sporat kaptam fsre-től, 4 napja van az egyik süti termöre forditva. Kerestem képet hogy nézhet ki a cambodian, de sajnos nem talaltam. ha valaki tudna segiteni kép ugyben azt megkoszonnem. A masik az, hogy az egykalapalatt-on azt irtak hogy egy sutirol atlag 2-4 g gomba varhato szarazon, ez az osszes termeshullam hozama, vagy egy termeshullámé?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. június 16. 09:37
 
 
Ma reggelre már mindegyikük beért a szüretre!! A nagyobbak a spóráikat is leadták -én meg végeztem. :)

Összesen 20 gramm jött le, mint első hozam. 5 nap alatt már volt 2 szüretelhető darab és a 6. napra mind beértek.

KÉPEK!

Szüret előtt: http://img30.imageshack.us/img30/1605/sz1a.jpg
Méretek (17 db +pinheadek): http://img41.imageshack.us/img41/5410/sz2r.jpg
Szárításra készen: http://img25.imageshack.us/img25/2024/sz3a.jpg

Az utolsó képen azok a durva kék elszíneződések azért vannak, mert ott kentem be alkohollal a törzseket, hogy klónozni tudjam őket. Fúh, remek ajándék. :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. június 15. 14:28
 
 
A kettő legnagyobbat fogom klónozni. Az első testet, amelyik olyan görcsösen nőtt, valószínűleg holnap szüretelem le, mert a mai napon vált le a spóratokok alatti hártya a fejről. Így az 5. napra a kalapok színe is megváltozott, nagyon szép, szerintem. Helyesen néznek ki:

http://kepfeltoltes.hu/100615/mek_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/100615/mek2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. június 15. 01:47
 
 
Ha a tönk alja össze van nőve, akkor valszínűleg egy törzs.
Az egy szem szál gombák is lehetnek jó termők, mert lehet hogy csak a körülmények/versenytársak miatt nem fejlesztett egymás hegyén-hátán ttesteket.

Nekem amúgy még mindig nem tiszta, hogy egy termőtestben jelen lehet-e több törzs is, vagy csak egyetlen spórapárból kifejlődött micéliumból állhat.
Másképp feltéve uezt a kérdést: egy termőtestből lehet-e izolálni több törzset.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. június 14. 19:17
 
 
Remek! A nyár végére már alaposan kitapasztalok majd egysmást a gombatermesztésről. Sok mindent tisztázott bennem ez a cikk. Akkor tehát csinálok LC-t a későbbiekben, köszönöm a tanácsot!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
deeptrip2010. június 14. 18:59
 
 
Kep nem néztél elég jól körül ezek szerint, mert már rég fennvan:

http://egykalapalatt.info/index.php?title=Olt%C3%B3anyagok#.C3.81ltal.C3.A1nos
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. június 14. 18:11
 
 
Köszönöm az informatív postot. Lehet, hogy csak én nem láttam eddig, de érdemes lenne vele bővíteni az egykalapalatt.info-t az idő függvényében. :)

Elolvasva az utolsó hozzászólásodat még jobban érdekel a dolog. A második képet megtekintve látható, hogy csak a talaj egyik oldalán fejlődtek ki jobban termőtestek és azok is csokorban vannak! Konkrétan egy oldalra koncentrálódtak, ez biztos nem véletlen. Ebből milyen következtetéseket vonhatunk le? Azok a gombák egy törzshöz tartoznak?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. június 14. 17:06
 
 
A termőtestet klónozod úgy, hogy egy darabjából indítasz új kultúrát, pl belerakod egy LC-be. Ez garantálja hogy csak olyan törzs kerül az új táptalajra, ami annak a termőtestnek a képzésében részt vett.

Multikultúránál több törzs lakik a sütin. A spórák kicsíráztak, fejlődésnek indul az elsődleges micélium, ez még nem képes termőtestet képezni. Ha két kompatibilis ("fiú-lány") spóra micéliuma találkozik, összekapcsolódnak, innentől másodlagos micélium fejlődik, ami már képes termőtestet hozni.
Tehát már 2db spóra is alkothat egy törzset, és elfoglalhat egy egész sütit.
Két ilyen törzs között mindenképp vannak eltérések, nyilván a csiperke az csiperke marad, de attól még lehetnek köztük szembetűnő különbségek, ugyanúgy mint két ember közt.
Kalapforma, érési idő, ideális körülmények, stb. pl van olyan laska ami csak hidegben terem, és van olyan ami melegben is, pedig ugyanaz a faj, csak épp két fajta.
Van olyan fajta ami spórákról szaporítva is megőrzi ezeket a tulajdonságokat, van ami csak klónozással szaporítható, vegetatívan.

Multispóránál több millió spórából jön létre egy összetett kolónia, van olyan törzs ami az adott körülmények között, szóval számunkra csak a helyet foglalja a sütin.
Akadhat olyan törzs is, ami csak más körülmények között teremne.

a Psylocibe cubensis a faj
a penis envy/amazonian stb meg a fajta változat, fajtának csak ritkán lehet nevezni őket, mert gyakran nincs is olyan tulajdonsága, ami alapján meg lehetne különböztetni a többitől, kivéve a nevét.

Tehát ha valaki elédrak egy termőtestet vagy egy kultúrát, te akkor sem tudod megmondani hogy milyen néven árulták, ha mikológus vagy, és mikroszkóppal vizsgálod. Persze vannak kivételek, szerencsére egyre több.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. június 14. 13:13
 
 
Itt akadtam el:

"Ha ezt a törzset klónozod és csak ezzel oltod be a sütit"

Tehát ha az adott törzs "maradványaival" oltok be egy meghódításra váró táptalajt, akkor egységesebb hozamot várhatok? Ha így van, akkor nem értem, mert még mindig ugyan arról a gombafajról / típusról van szó, egyszerűen csak tovább lett szaporítva. Illetve a körülmények változhatnak egy második, harmadik táptalajon az "ideális"-hoz képest. Vagy valóban lehetnek eltérések egy fajon belül és ezért különböztetünk meg törzseket?

Például ha egy gyenge táptalajon, kellemetlenebb körülmények között fejlődő gombáról veszek spóralenyomatot, majd azt tovább ültetem sokkal jobb körülmények közé, akkor az utód kalapról lejövő spórák jobb hozamot adhatnak, mint a szülő gomba spórái, immáron már azonos körülmények között? (amikor ezt a mondatot visszaolvastam hangosan elkezdtem röhögni, de azért remélem érthető :D) Ez esetben a klónozás csak sima spóralenyomat vétel lenne?

A kép pedig csal, eredetiben tényleg nem ilyen. :( Ha valóban penésszel állunk szemben, akkor az idővel gondolom ki fog derülni és abban nyilvánul majd meg, hogy beszövi az egész réteget!


 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. június 14. 12:34
 
 
Pl egy spóralenyomatból készített fecsivel oltott süti multispóra kultúra.
A sütin több törzs alakul ki egymás mellett , de nem mind hoz termőtestet. Némelyik törzs olyan jól érzi magát az ottani körülmények közt, hogy több termőtestet is hoz, ezért nőnek néhol egy foltról, csokorban.
Ha ezt a törzset klónozod és csak ezzel oltod be a sütit, nem kell osztoznia más törzsekkel a helyen/tápanyagon/nedvességen, az egész süti egységesen terem, egyszerre, nincsenek üres foltok ahól amúgy olyan törzsek laknának amik nem teremnek olyan jól az adott körülmények között.

Pedig eléggé penésznek tűnik. de te tudod.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. június 14. 10:19
 
 
Bevallom egy picit csaltam. Nem állítottam be a fényképezőgépen helyesen a fehéregyensúlyt ezért később korrigáltam azt, plusz szaturáltabbá tettem a színeket. Eredetileg nem ennyire zöldesek azok a területek... Az önmegmagyarázásom közepette nagy kő esett le a szívemről. A TELEP RENDBEN VAN!!!! :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. június 14. 09:40
 
 
Azok a szürkészöld "telepek", mind macskaalom. Annak van ilyen furcsa színe, főleg hogy a micélium is beszőtte őket egy picit. Valamint a második képen a középső területen lévő gombákon azok a zöldes / kékes elszíneződések sem fertőzések, hanem tegnap hozzájuk értem (gumikesztyűvel), amikor megpróbáltam kiszedni az abortot.

Mit jelent a multispóra kultúra és miért lenne érdemes klónozni?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. június 14. 09:27
 
 
Ha ezek a szép kis csokrok multispóra kultúrából fejlődtek, érdemes lenne klónozni a legnagyobbat/legkorábbit.

Viszont mintha penészes lenne, a nagyított képeken jól látszanak a szürkészöld telepek.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. június 14. 08:46
 
 
No, a képek:

1:
http://kepfeltoltes.hu/100614/ek_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
2:
http://kepfeltoltes.hu/100614/ek2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
3:
http://kepfeltoltes.hu/view/100614/ek3_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Érdemes megnézni a fejlődést! Összehasonlításképpen a június 10-i (5131.) hozzászólásban elküldött képhez képest. Ez eddig 4 nap!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. június 13. 21:55
 
 
Köszi! Én is szeretem nézegetni gombaföldét. :) Majd készítek képet, ha majd még jobban megnőnek. A nagyobb, amelyikről beszéltem (a legelső, már 4 cm körül van, elég vaskos. Éjszaka szerintem megint nőni fog egy cm-t, nem is beszélve a többiről. Nagyon izgalmas!!

A következő három adag köles 3-4 napon belül készen lesz ("shiitake mexican von IS"). Majd vennem kell megint egy zárható dobozt, mert jelenleg nincsen kapacitásom a következőket is felnevelni. Sajnálom őket kintre rakni, de egy adaggal mindenképpen megpróbálkozom majd, mivel többen is kíváncsiak az eredményre, beleértve engem is.

Valószínűleg hasonlóképpen dolgozom majd, mint a bentlakóknál. Egy "kész" dobozt fogok kiültetni, termőtestképzés előtti fázisban.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
deeptrip2010. június 13. 20:45
 
 
Kep gratula, tényleg jól néznek ki!!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. június 13. 19:21
 
 
Kiszedtem az egyik csokorból egy Abort-ot. Olvastam, hogy érdemes őket eltávolítani, mert idővel elrohadnak és utat nyithat bizonyos fertőzéseknek, valamint azt, hogy hatóanyagukat tekintve potensebbek.

A kb. 1.5cm-s abort szinte feketére "kékült", úgyhogy tényleg lehet benne energia. :) Elkezdem őket gyűjteni, aztán csak lesz egy kisebb-nagyobb adag.

Azt kérdezném tőletek, hogy -tudom idővel úgyis kiderül majd- nem károsítom a csokorban lévő többi gombát azzal, hogy kiszedek közülük egyet? Mert az elkülönített alany helyén most keletkezett egy lyuk.

Egyébként szépen fejlődnek már! Az a nagyobbacska, amit lejjebb linkeltem az valóban nagy lett, a többihez képest legalábbis. Lassan túlnépesedés lesz.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. június 11. 07:17
 
 
Nem bírom, csodálatos!!! :) Bennük gyönyörködöm egész nap!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. június 11. 07:07
 
 
Reggelre így néz ki:

http://kepfeltoltes.hu/100611/mcas3_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

(jó ez a shiitake, így olcsóbb, mint a spárban megvenni)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. június 10. 18:39
 
 
Töltöttem fel egy nagyobb felbontású képet a shiitake-s casingről:

http://kepfeltoltes.hu/100610/mcas2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Már valaki ott kukucskál középen. Mit szóltok maga a Földhöz és annak állapotához? Nem nőtte túlságosan át a micélium a fedőréteget (kókuszrost+macskaalom)? Gondolkodom rajta, hogy ráöntsek majd steril macskaalmot, amikor már jobban megnőttek a testek, de ez a lépés nem akadályozná a következő hullámokat a fejlődésben (például fény)?

Ma gyűjtöttem egy kis szalmát, melyet pasztörizálás után beoltottam egy szépen beszőtt és egészséges sütivel. A szalma elég nedves volt még, ezért vágnom kellett légnyílásokat a fedő alufólián, nehogy bepenészedjen a telep. Majd meglátjuk. :)

Nem értem egyébként, hogy sokan miért használják a PF, sütis technikát. Véleményem szerint drágább, körülményesebb és lassabb is. Casinges módszerhez is kell ugyan úgy terrárium és az azt biztosító feltételek. Nekem a sütijeim azok tapasztalatnak nagyon jók voltak, abból sokat szereztem.

Most már csak úgy összeállnak a dolgok és nem tűnnek olyan bonyolultnak. Szerencsére mással is így van mostanában. Az előbb dobtam össze egy spórás fecsit, hogy beoltsam a kölesemet. -A kívánságlistám szerint- azt a gyakori fajta shiitake mexikóis csiperke gombát kaptam a boltban, amit a lista elején kértem. :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Hadox2010. június 9. 18:40
 
 
No, utána olvastam az outdoor termesztésnek (egész érthető kis leírás: http://www.lycaeum.org/languages/hungarian/astort.htm). Lenne pár kérdésem:
Ugye mikor megvan a táptalaj gombóc, akkor feldaraboljuk, és beletesszük a műanyag dobozba, rá a kartont, és a többit. A műanyag dobozra rá kell tenni a tetejét, vagy nem lényeges?
Az kiültetés idejéről nem volt egyértelmű információ. Azt írja, hogy ha tavasszal, vagy nyár elején ültettük ki, akkor le kell takarni fóliával. Az okozhat problémát, ha én csak nyár közepe felé tudnám kiültetni?
Az utolsó kérdés: Van valami igazság ebben:"Ezek a világ legerõsebb fajtájú gombái, nem ritka, hogy hétszer erõsebbek, mint egy normális P. Cubensis."?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Hadox2010. június 4. 23:14
 
 
Hmm. Akkor elvileg működhet a termesztés outdoorban is?:) Most így újra felkeltette az érdeklődésemet, mert lakásban nem lett volna elég helyem. Most viszont ha ez működik, akkor megpróbálom én is kint valahol az erdőben egy párásabb helyen. Várom a tapasztalatokat, kep:)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. június 1. 14:29
 
 
Fúh, az előző hozzászólásomban végig búzáról beszéltem! A "búza" szavakat mind váltsátok le kölesre! :) Bocs!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. június 1. 13:48
 
 
@deeptrip

Nem tudom, de a sárga köles jóval elterjedtebb, mint a vörös -és működik is.

Ma gondoltam rá, hogy újabb kolóniákat hozok létre ezért előkerestem az üveget, amiből a korábbi adag átszőtt búzát öntöttem casingbe. A nagy izgatottság miatt elfelejtettem kimosni azt, de amit 4 nap után látok... kicsit meglepett:

http://kepfeltoltes.hu/100601/hehe_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Haha. :) Szobahőmérsékleten volt az üveg végig, zárt tetővel. Amikor átöntöttem a búza nagy részét emlékszem rá, hogy nem volt fehér rész a falhoz tapadt szemeken (különben azokat is átsöpörtem volna). Asszem' az üveget nem mosom ki. :) Steril késsel átkaparom a maradékot egy új talajba. Tanulság: NEM SZABAD PAZAROLNI! :)

Egyébként én nem vártam meg, amíg az egész adag búzát átszövi a micélium. Az első látható fejlődés után jól felráztam, majd vártam három napot. Ekkora már jó sok helyen be volt szőve. Felráztam megint. Az utolsó rázás után már nem volt olyan látványos a fejlődés kívülről. Ismét két nap után már öntöttem a casingbe az üveg tartalmat és közben is láttam, hogy sok beszövetlen rész maradt.

A casing pedig hogyan áll jelenleg? Szerintem holnap után legkésőbb már megy a kukába (terrárium). :) Illetve meglátom hogyan áll holnap, mert ma már nem találtam beszövetlen részt a takaróréteg (kókuszrost+macskaalom) alatt, valamint az utóbbi réteg jelentős mértékben megvékonyodott. Vigyázni kell, nehogy átszője a micélium a takaróréteget.

Kis spriccelővel jó ötletnek találtam a locsolást, mert a kókuszrost térfogati aránya jóval kisebb lett a macskaaloméhoz képest. Ez azt jelenti, hogy szárad a takaróréteg.

Majd még írok, megyek főzni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
deeptrip2010. május 30. 22:24
 
 
Kösz az infót srácok jól hangzik! Sárga vagy vörös köles között van különbség?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tüdő2010. május 30. 18:13
 
 
A köles szerintem is az egyik leghálásabb csíra. Én csak 1/2 órát tartom forrázás után ázva, utána viszont 1-1,5 fazék+fedő befőttesüvegben. Gipszet nem használok. Sose fertőződött el, gyorsan indul de kell 3 hét a teljes beszövéshez.
Gyorsabb csírát tudok de biztosabbat nem.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kajszi2010. május 30. 15:53
 
 
Valaki próbált már szárított gombát feléleszteni és abból LC-t csinálni, vagy közvetlen oltani vele? Valahol olvastam hogy lehetséges, de mivel nem steril a gomba, könnyen elfertőződhet. Arra gondoltam hogy H2O2-s vízbe áztatom a termőtestet és erjesztett gabonára rakom. Működhet?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. május 29. 08:47
 
 
hanaura:

én erre most nagyon rákaptam és tényleg csodálatos dolog! Alig várom az első gombákat! És ami a legjobb, hogy tudom kivel, kikkel fogom elfogyasztani. :)

deeptrip:

jórészt Tester leírása alapján csináltam mindent (egykalapalatt). Felforraltam kellő mennyiségű vizet, majd ráöntöttem a kölesre, amihez még korábban raktam egy kis gipszet. Lefedtem és hagytam állni ~2 órán keresztül. Kuktázni nem kuktázok semmit. Lábos+fedő eddig tette a dolgát. Nagyjából 150 percig voltak a gázon, amihez hozzávettem a felforrási időt is.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
deeptrip2010. május 29. 02:09
 
 
Kep ilyesfajta minőségi információkból mindig jöhet ide! A kölest meddig áztattad/kuktáztad?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
spirit2010. május 29. 01:53
 
 
Kep!

Ezek nagyon jónak és működőnek tűnő tapasztalatok, jó, hogy megosztod ezeket!
Én azt vettem észre, legalább is a "magam körében", hogy manapság nem igazán van gombatermesztős időszak, én személy szerint (nem mint ha a gombát nem lehetne rosszul alkalmazni) sokkal jobban örülnék annak ha ezt kultiválnák sokan, mint ha bármi más, kevésbé természetes segítőt.
Én legalább is a lehetőségekhez mérten minél organikus dolgokat érzem közelebbnek a szívemhez, így különösen nagy öröm ilyen jó leírásokat olvasni!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. május 28. 19:54
 
 
No, mostanra már szereztem némi tapasztalatot és szeretnék veletek megosztani pár gondolatot. Volt egy sütim, ami megállt a fejlődésben. Körülbelül 1 hónap után kivágtam a sütiből egy kis benőtt részt, majd betettem egy légmentesen zárható tasakba, amiben két hétig állt. Észrevettem, hogy a micélium elkezdte benőni a kis műanyag zacsit. Fogtam, aztán kivittem az erdőbe, ahol ástam neki egy kis lyukat és visszatakartam a kiszedett földréteggel. Négy napja történt ez és ma mentem vissza, hogy megnézzem mi lett vele. Nem tudtam a pontos helyet, ahova temettem, meg az eső is esett, szóval keresni kezdtem az "oltási pontot", aztán észrevettem, hogy mindenféle fadarabok vannak beszőve micéliummal. Előbb utóbb ott lesz valami. :)

Elkezdtem kölessel is kísérletezni és eléggé megdöbbentett, hogy milyen gyorsan lehet vele dolgozni. Az oltás után 1 napra már látni lehetett a micéliumot az üvegben. Itt döntöttem el, hogy ezentúl mindig hagyom állni majd a fecskendőben a spórákat, ha erre kerülne a sor, mert sokkal gyorsabban kikelnek (ahogy azt már olvashattam...). Ezek után összeráztam és rá még egy nappal már tele volt az üveg a fehér micéliummal. Csináltam még két búzás befőttesüveget és átöntöttem egy pár szem beszőtt kölest a szűz táptalajokba. Mondanom sem kell, hogy mára már azok is tele vannak fehér pontokkal. :)

Miután beoltottam a másik két üveget gondoltam megcsinálom a casinget is az első üvegből. Kókuszrost és macskaalom keverék a fedőréteg. Ma gumikesztyűvel megturkáltam a casinges tálat, hogy megnézzem hogyan áll a micélium fejlődése egy nap után. NAGYON JÓL! Bárhol túrtam meg a fedőréteget a tálban minden ponton be volt már szőve valamennyire a köles. Pár nap és indulhat a termőtestképzés. :)

Ezzel a gabonás felhasználással -ha okosan van csinálva- mindig lehet tettre kész komplett "gombaföldet" létrehozni úgy, hogy nem fogyunk ki a spórákból.

A következő: kerestem megfelelő helyeket az erdőben, ligetekben, hogy a szabadban is tudjam művelni a dolgot. Találtam is remek párás, madársemlakta földeket, úgyhogy a következő adag búzák azok kintre fognak elmenni. Majd beszámolok!

UI.: Nem blogolásra akarom használni a fórumot, csak bátorítani szeretnék másokat is... MERT a shiitake gomba nagyon finom és gondoltam viccesebb így termeszteni, mint megvenni az intersparban.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. május 27. 18:06
 
 
Ennél összeszedettebben, tagoltabban, részletesebben sehol máshol nem fogsz találni a számodra szükséges gombatermesztési eljárásokról leírásokat magyarul, mint itt:

http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=Kateg%C3%B3ria:Gomba

Célra törekvő és egyenes. Szeretném én is megköszönni a szerkesztő(k)nek és azoknak, akik hozzájárultak az írásokhoz ezt a remek munkát!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
fake2010. május 27. 16:50
 
 
Sziasztok!

Olvasgattam a fórumot és felmerült bennem néhány kérdés, melyekre máshol sem találtam (számomra) egyértelmű választ.
Tudom, hogy elég fárasztó és amatőr kérdések ezek, de ha lehet válaszoljatok.

1. Muszáj sütiket készíteni és azokból kezdeni a termesztést? Nincs valamilyen más módszer?

2. Egy 10ml-es fecskendő hány db és mekkora sütire elég? Kb mennyi hozam várható (személyes tapasztalataitok alapján)?

3. Egy-egy sütit hányszor lehet újrahasznosítani?

4. Growkitekkel kapcsolatban van valamilyen tapasztalatotok? Megéri vásárolni vagy jobb inkább a saját készítésű?

5. Hogyan készíthetek saját lenyomatot?

Válaszotok ide, vagy e-mailben várom. Előre is köszönöm.
Üdv!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
stewie2010. május 17. 23:02
 
 
koszi, ki fogom probalni
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. május 16. 21:24
 
 
http://books.google.com/books?id=aWsF-e8tPzIC&pg=PA1300&lpg=PA1300&dq=agar+oat+fla
ke+mushroom&source=bl&ots=9EEI4gP8Ri&sig=UEouEXMvGMvynhCl6pbfvMCJjug&hl=en&ei=00Xw
S9--CNGHOLjE7IsI&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=3&ved=0CCYQ6AEwAg#v=onepage&
q&f=false


http://i521.photobucket.com/albums/w337/gerilori/Oatflakemedium.jpg
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
stewie2010. május 16. 16:15
 
 
tester,

az osszetetelerol ennyit talaltam: Organic sprouted barley, water
sajnos aranyok nem voltak feltuntetve.
wikipedia a kovetkezo aranyokat hozza barley malt syrupra altalanossagban:
approximately 65 percent maltose, 30 percent complex carbohydrate, 3% protein

a PDA-t ki fogom probalni, az Oat Flakes Agarhoz tudnal receptet adni?

koszi,
s
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. május 16. 12:39
 
 
Jó lenne tudni a szirupok összetételét is, a neve nem igazán elég.
Házilag könnyebb a PDA vagy az oat flakes agar.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
stewie2010. május 16. 00:02
 
 
sziasztok,

agarral kapcsolatban lenne egy kerdesem:
Malt Extract Agart szeretnek kesziteni es a receptek 'light malt extract'-ot emlitenek. malata kivonatot nem sikerult sehol talalnom, csak malata szirupot (clearspring arpa vagy rizs malata szirup).
Helyettesitheto az MEA-ban a light malt extract sziruppal?
Arpa szirupot, vagy rizst erdemes valasztani/melyik pontosan a light malt extract?

Van valamilyen bevallt agar receptetek amihez az osszetevoket itthonrol konnyen ossze lehet szedni?

koszi,
s
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
bufo2010. május 14. 18:34
 
 
Kep! Szerintem kicsit felre ertettel, mondjuk teny hogy eleg kodosen fogalmazok.
a lenyeg a kigyo tojas keltetesben van. :)
es valamiert nagyon nem szereted a perlitet! :D
remelem sikerult segitenem.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
deeptrip2010. május 11. 21:57
 
 
Valszeg pont azért nem ajánlják, mert a szalma/széna tekk amúgy is hajlamosabb az elfertőződésre, ha LC vagy spóra megy rá akkor még több az esély erre, tehát összeségében több energia, idő és anyagveszteséggel jár.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
fullspeed2010. május 11. 21:33
 
 
nekem szénán beindult, csak elfertőződött... szalmán nekem sem akar nagyon, de lehet azt tul hamar oltottam be LC-vel, és a túl meleg elpusztította a gombafonalakat:S:S...
legközelebb megint megpróbálom szénával és megírom mi lesz.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. május 11. 21:20
 
 
fullspeed:
valamiért nagyon nem akar beindulni a spóra/LC szalmán, nekem sem jött össze és több helyen is olvastam hogy másnak sem, igaz hogy olyat is lehet olvasni hogy vkinek így is működött.

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. május 11. 10:13
 
 
Haha, köszi! :) Béla azt mondta, hogy próbált egész reggel kókuszrostot kapni a város különböző pontjain, de nem jött össze még, azobbiban, meg a másikban sem. Aztán végül valóban elment egy állatkereskedésbe, hogy vegyen egy kis kölest (a papagáj is éhes...). Rákérdezett a vermikulitra, majd miután a boltos nem ismerte ezt a fajta anyagot, megkérdezte mire kell.

Bélának pont az az alibi jutott az eszébe, amit a wikis oldalakon olvasott. Ment is a válasz: OLYASMI, AMI HÜLLŐK TARTÁSHOZ KELL! Majd a boltos Béla kezébe nyomott egy kokatömbnyi kókuszrostot! Felcsillant a szeme, mert teljesen elfeledkezett arról, hogy kókuszrost után kérdezzen az állatkereskedésbe, meg a lehangoltság miatt addigra teljesen kiment a fejéből, hogy kellene neki kókuszrost is. Ráadásul pont ez a fajta volt az, amit keresett (1000 Ft).

Tehát mázlija volt, és köszöni a leírásokat is! :) Végülis már tudja hogyan lesz a casing: Macskaalom, kókuszrost, kevés agyag, nameg a virágboltban vett nedvességtartó nem tudja mi (vermi helyett ezzel nőnek a sütik)

A kókuszrost, macskaalom és nedvességtartó (vermi helyettesítő) keverési arányaival kapcsolatban írnátok tanácsot, hogy mit hogyan? A kókuszrost jelenleg száraz állapotban van.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
bufo2010. május 11. 01:03
 
 
Hat szerintem jobban jarna Bela ha elmenne inkabb egy hullokre specializalodott allatkereskedesbe es megkerdezne hogy milyen keltetokozeget ajanlanak neki a gabonasiklo tojasai kikeltetesehez a perliten kivul... :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. május 10. 23:45
 
 
Lenne egy kérdésem:

Béla nem rendelkezik vermikulittal, viszont van sárga agyagja. Ilyesmiből égetik a téglatömböket is. Arra gondolt, hogy takarórétegnek (a casinghez) kókuszrostot, meg vermikulitot használna fel, illetve a vermi helyett agyagot. Béla -aki hiteles- azt mondta, hogy az agyag nagy része vermikulit.

Az agyag aprítva össze lenne keverve a kókuszrosttal, hogy aztán egybe lehessen sterilizálni az elegyet. Mivel az agyagdarabkák mérete kisebb a vermikuliténál, Béla feltételezi, hogy kisebb arányban kellene a kókuszrostot belekeverni. Tud-e valaki tapasztalatról, vagy véleményről beszámolni az agyag viselkedésével kapcsolatban -a fenti körülmények között-?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
fullspeed2010. május 10. 21:46
 
 
Arra gondoltam, hogy pasztörizált szalmára ha spórafecsit oltok az működne-e, esetleg LC-t. Ha sikerülne akkor ki lehetne kerülni az egész kuktázós, vermikulitozós folyamatot, sőt sokkal jobb termés is születne.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. május 7. 23:27
 
 
Be, csak a következő évet nem éli meg. Bár Bár az is lehet...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kajszi2010. május 7. 17:59
 
 
szerintetek magyar klímán beválna a cubensis outdoorban? valaki csinálta már?
 

Korábbi 10 20 50 100 hozzászólás (összesen: 5690)


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!