|
Legfrissebb hozzászólások (813 - 832) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | Sziasztok! Szeretnék egy kis segítséget kérni: növöget a csiperke, lassan eljön a szüret és a kóstoló ideje. 2-3g szárítottnak megfelelő frisset szeretnék elfogyasztani - ez úgy 20-30g lehet. Viszont nincs mérlegem, amivel kimérhetném, és nem vagyok annyira tapasztalt, hogy ránézésre tudjam. Tudna valaki viszonyítási alapot mondani, ami alapján nagyjából belőhetném az adagot? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Amikor írtam régebben, hogy nekem aztán nem kell kukta a köles sterilizálásához (legalábbis elég csak egyszer hőkezelésnek kitenni), egy sem fertőződik el, akkor -így utólag nézve- eléggé eltúloztam a dolgot.
Szinte az összes elfertőződött a legelsőt (valószínűleg nagyon akarhattam azt a gombát :)) és még egy kisebb üveget kivéve -mint az derült ki később. Hagytam egy kicsit ezt a dolgot, aztán 27g száraz csiperke után kimerült a földem. Elkezdtem csinálni kb. másfél hete kettő földet, ugyan azokban a méretekben. Ezúttal kuktával sterilizálva. Az egyik ecuadori csiperkével (spóravíz), a másik pedig az egyik gyorsan növő LC csiperke klónommal lett beoltva.
A klónt csak azért csináltam kipróbálásképpen, mert maradt 8-10cl kölesem, de nagyon úgy tűnik, hogy ígéretes lesz, mivel a kevés mennyiségű spawn simán beérte az ecuadori csiperkét a táptalaj szövési ideje szempontjából. Még két nap és mennek a terráriumba, mert nem fertőződtek el és mehettek fonni a kókuszrostot.
Annyit akartam még közölni veletek, hogy három hónapja pasztörizáltam kókuszrost+macskaalom keveréket vagy 6 üveggel, hogy később ne kelljen vele törődnöm. Egy hete nyitottam ki két üveget a két leendő aprajafalva érdekében és kellemes csalódás ért, mert a szaguk állott volt, azonban egy hét elteltével megerősíthetem, hogy nem fertőződtek el az üvegben.
Nagyon kíváncsi vagyok rájuk. A klónra azért, mert ilyenem nem volt még és majd meglátjuk mennyire nő egységesen aprajafalva! Ecuadori csiperkém sem volt még, ezért is akarom látni őket. :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | kep! Képpel sajnos nem rendelkezem. Kinnt semmilyen takarás nem volt, bevágtam a homokfal oldalába egy árnyékosabb helyre.(Ami nem jó ebben a kirakós dologban, hogy nem tudom mi de 2 batár-nagy gombámat is megrágcsálta:)...) A benntiek pedig naponta voltak permetezve egy zárt ládában, amin a szellőzést szolgálva ütöttem pár lyukat amit aztán vattával tömítettem. és általában naponta 2x10-perce kinyitottam a ládát, hogy teljes légcsere menyjen végbe. A ládás projectről majd linkelek képet.
Tegnap készítettem és oltottam kölesből táptalajt. Készítettem 2 üveg vörös, 2 üveg sárga, és 2 üveg vörös-sárga keveréket. Kíváncsi vagyok melyik lesz a nyerő, mert ilyen kísérletezésről még nem hallottam, és mozgat a dolog, melyik a legjobb. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az a sárgás elszíneződés szerintem normális, itt találsz róla leírást, a myco piss résznél. http://egykalapalatt.info/index.php?title=Krtevők_(gomba) Nálam általában a harmadik hullám körül szokott megjelenni a sütik egy részénél. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Linemer, én biztosan a nagy nedvesség tartalomra fognám a növekedést. Nekem a föld áztatása után nőtt egy 12, illetve 10 grammos gomba és pár kisebb, 4-6 grammok. Aztán jött egy igazi hullám, ahol a következők sikerültek: 10,10,10,6 grammok. Majd ezek után: 7,7,7,6,5,3,3 grammok. Majd a mostani, harmadik: 5,5,4,4,4,4 grammok.
Tehát ahogy szárad, úgy kisebb gombák is nőnek. A potenciájukat nem ismerem a nagyobbaknak. Eddig csak kisebbeket próbáltam valamiért, de szinte mindegyiket 20%-s fejlettségi szintjüknél szüreteltem le, így nem kellene, hogy különbség legyen. A gombák pedig erősnek tűnnek, vagy csak érzékenyebb lennék a pszilocinra. Más is dicsérte már. Szeretgetni kell őket. :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintem a sok földben lévő tápanyag és nedvesség miatt nőnek annyira kint a szabadban. A páratartalmat hogyan oldottad meg? Letakartad őket valamivel? Képed nincsen esetleg? :)
Nálam viszont megjelent egy furcsa, sárgásbarnás elszíneződés aprajafalván. Kép: http://img710.imageshack.us/img710/4573/sargas.jpg (a lyukak azok szög nyomai)
Fültisztítóval megdörzsöltem azokat a területeket és a pálcika is sárgás lett egy kicsit. Penészről lehet szó? A kép készítése előtt szüreteltem le 26 gramm gombát. Három darabról készítek spóralenyomatot -veszélyes lehet? A gombák mehetnek a kukába? Az egész föld egyébként felvett ilyen őszi hangulatot, ridegebbnek tűnik. Talán már kezd kimerülni (bár sok abortom nincsen, 10 kezdeményből 5-6 megnő). A maival együtt összesen 17 száraz grammot arattam le.
A múltkor azon gondolkodtam, hogy egy újabb takaróréteget érdemes lenne ráteríteni a már kimerülő földekre, majd hagyni, hogy azt ismét beszőhesse a micélium így frissen indíthat és a spawn már készen lenne. Esetleg ez kockázatos, mert a korábbi takaróréteg felületén nagy eséllyel vannak egy új rétegre már káros fertőzések -"koszos"?
Vissza az eredeti kérdéshez: tehát mit gondoltok erről az elszíneződésről?
Más: nemrégiben nem voltam itthon egy hétig, így igazából szellőztetni sem tudtam a földet. Tehát hazaérve fogadott 36 gramm gomba, nagy páratartalom és vízcseppek mindenhol. Pár nappal rá megjelent a pókhálós penészgomba, amit sikeresen eltávolított egy jó adag 2%-s hidrogén-peroxid oldat. Szeretném, ha ezt a "színezést" is meg lehetne magyarázni valami pozitív dologgal...
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Üdv ismét!
Kérdésem az lenne, hogy valaki próbálkozott-e működő CRT monitor tetején való szárítással. 32-34 fok mérhető, és enyhe felszálló levegő. Ugye ekkora temperatúra még nem rombolja a gomba hatóanyagait?
Tisztelettel, L |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ahoi!
Szeretnék megosztani veletek egy érdekes jelenséget. Állateledel boltban kapható szalmából csináltam egykalapalatt-on írt "szénaTEK"-et, méghozzá kölessel. 2 nagy ikeas ladat dobtam ossze, mindent papírforma szerint. Az egyik láda szépen meg is indult, a másikon viszont feltűnt egy-két zöldpenész kezdemény. Gyorsan fogtam, és a láda teljes tartalmát a kert egy árnyékosabb részén elástam. 2-3 centi vastag homokréteg takarta. Gondolván hátha ebből lehet valami. Hát lett is. Nem is egy, szárítottan 1G feletti kalapot szüreteltem(szár nélkül maga a kalap), míg a benti ládán ellenőrzött körülmények között sem teremnek közel ekkorák sem.
Mitől fordulhat elő ez a jelenség? Eléggé értetlenül állok a dolog előtt. A kinti termés tesztelése jövőhéten történik, hogy potenciájában van-e eltérés) |
| | | | |
| | | | | | | | | | A másik fórumon sajnos nem fűztek hozzá semmi ténylegeset, csak hogy szerintük nincs vele probléma. Viszont ami felvidított, hogy nőttek új testek, melyeknek immáron nincsen ilyen rozsdásodás a tönk körüli részen.
Bízom benne, hogy az első gombákon csupán a csapvízzel és hűtővel való sokkolás eredménye látszott meg. Köszönöm, hogy észrevetted! Én figyelmen kívül hagytam volna. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Igen, rendellenes, mert visszanéztem a korábbi képeket az áztatás előtti gombákról és ők nem voltak ilyen rozsdafoltosak. Talán csak így reagálnak a másik vízre... nem tudom. Meg egyébként is, szabadna elfertőznie egy egész, jól működő sütinek ezért, mert csapvíz alá tettem?
Izgalmas, jó lenne tudni, hogy miért. Feltettem a kérdést már egy külföldi fórumon, hátha tudnak valamit. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az is lehet hogy nem fertőzés, de az biztos hogy valami rendellenes jelenség.
Biztos van róla valami valahol! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ráadásul az elmúlt pár percben csináltam meg a klónt LC-vel. A tönk körüli részből kivágva... |
| | | | |
| | | | | | | | | | tester, szerinted ha levágnám azt a részt? A csapvizes áztatás után az összes gomba ilyen lett ott alul. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szép kis gombi. A tönk alján azok a rozsdafoltok = valamilyen fertőzés, de pontosan nem tudom hogy micsoda, azt sem hogy káros-e az emberre nézve.
Sütőben meg lehet oldani a sterilizálást, de nagyon könnyű elrontani, odaégetni, vagy nyersen hagyni, jobban járnál egy kuktával, egy kisebbet már 4 rongy körül lehet kapni.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Ez a hideg fürdő utáni gomba valóban nagy lett. Sajnos nem tudtam megvárni, amíg a spóratokok alatti hártya leválik, mert a test kifordult a kókuszrostból. Így is meg kellett tegnap támasztanom, mert máig sem bírta volna.
12 gramm lett és ne feledjük, a hártya még a kalap alatt feszül. :)
http://img12.imageshack.us/img12/37/12gnagy.jpg |
| | | | |
| | | | | | | | | | Csak a sütőben való sterilizáláshoz szólnék hozzá: lehet ott is csinálni, de nem érdemes, mert a magas hőfok miatt és a száraz levegőnek köszönhetően ott helyben kiszárad a táptalaj és nem fog benne fejlődni a gomba. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hello. Erdeklodni szeretnek a sutozacskoban valo sterilizalasrol, hogy sutobenn megoldhato-e. Mert ha igen sokkal egyszerubb volna. Csak nem tudom, hogy ez megoldhato-e. Megoldhato benne a dolog? Nem fog a sutobenn oda egni vagy valami hasonlo? Es ha lehetseges, akkor lehet sutozacskokat egymasra helyezni? Egyszerre tobb zacsi gabona fertotlenitese celjabol? Elore is koszi :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hello Kep! Gondolom odahaza jó meleg van. :-) Én Londonban élek, ahol a legnagyobb kánikula idején is csak 28-29 fok van, de az ritka. Ma például csak 22, szóval hideg tud itt lenni az alagsorban.
Eddig is dobozban voltak a drágák, de gondoltam egyet és átköltöztettem őket egy kisebbe az akváriumi vízmelegítővel együtt. Így most feltornásztam a meleget 26.4-re, ami nem rossz, de megfogadom a tanácsod, beszerzek egy 20 wattos égőt és belógatom azt is.
Bevízionáltam a fecsiméretű gombádat, jól nézett ki :-) Gratula! |
| | | | |
|