DAATH

A műalkotás nem más, mint a természetnek valamely egyéniségen keresztül szemlélt része.

Émile Zola

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok


Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


Legfrissebb hozzászólások (693 - 792)
 (Témakör: Gomba termesztés)

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2011. május 22. 07:08
 
 
Üdv Mindenkinek!

Próbálta már valaki a főtt kukoricát táptalajnak? Nagy nemzetközi hipermarketlánc (nem a madaras :) ) boltjában lehet kapni vákuum zárású (nylon zacsiban), hőkezelt főtt kukoricát ami hűtés nélkül eláll. Tartósítószer nincs benne. Cukor rogyásig (kóstoltam :) ) (ahogy tudom, nem hozzáadott). Nedvesség is (szerintem) pont méret. A lényeg pedig, hogy nem kell a főzőcskével meg a kuktával bíbelődni.
Az ötlet onnan jött, hogy éppen egy kóstolás után kint hagytam a kukoricacsövet (csak a csutkát) az asztalon, és kb. két nap múlva, olyan gyönyörű penésztelep fejlődött rajta, hogy ihaj.
Oltottam is párat, de 1000 éves (legalább 4) spórával (ebből is látszik mennyire megihletett :) ).
Ha valakit érdekel, majd beszámolok.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2011. május 21. 19:58
 
 
Három napja, három, három flushos PF sütit felhasználva beindítottam az első széna kísérletet (ennyi hármas csak szerencsét hozhat). Kíváncsi vagyok mi sül ki belőle, mert máris lehet látni, ahogy a mici munkához látott!
Sokszor olvastam kérdésként, hogy a kimerült, vagy majdnem kimerült sütiket lehet e valamire használni, de érdemi válasz annál kevesebb van. Gondoltam erről a kísérletről, és annak eredményességéről (vagy eredménytelenségéről) beszámolok a köz okulására.

Mellette elraktam 1/2 kiló búzát erjeszteni, mivel a rozsos módszer vmiért nekem nem akar működni (lásd lejjebb). Ehhez szívesen fogadok tanácsokat (pl. honnan tudom, hogy megérett a táptalaj?) Minden 2-3 nap cserélem a vizet, illetve átmosom a magokat.

Köv beszámoló egy-két hét múlva...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Padre2011. május 9. 22:51
 
 
Üdv mindenkinek!Lenne pár kérdésem a gombtermesztéshez értőkhöz.Remélem nem túl hülye kérdéseim vannak, de most kezdtem bele és tapasztalatlan vagyok még. :D A kérdéseim tehát ezek lennének: A kolonizálást a gloveboxban kell csinálni vagy berakhatom szimplán a poharakat a szekrényembe?A kolonizálást ugye teljes sötétségben kell csinálni, de az nem baj, ha a szellőztetés közben fény éri a sütiket ?A kolonizálásnak akkor van vége ha a sütiket fehérre beszőtte a gomba ?Ezután kell a sütiket kicsúsztatni a poharakból a gloveboxba ?A termőre fordítás szakaszában végig fényen kell tartani a boxot ? A válaszokat előre is köszönöm.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2011. május 7. 20:29
 
 
Srácok, az elképzelhető, hogy a BIO rozs, amit BIO boltban vettem mégiscsak tartalmaz valami gombaölő szert? Mert szinte kizárt, hogy egyik oltvány sem indul meg soha...
Most kuktában főztem, tettem hozzá egy csipet gipszet. Vártam a főzéssel 3 órát, hogy hidratálódjanak. 300ml rozsra raktam 150ml vizet, ahogy az egyik videóban láttam (ami állítólag nagyon szépen szokott működni).
Mit rontok el? Miért nem indul meg egy sem?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2011. április 20. 20:30
 
 
Én olyat is hallottam, hogy a kávé zacc kiváló táptalaj gombáknak. Érdekelne van-e erre tapasztalat. Illetve caseingnek lehet-e használni?

Asszem rájöttem amúgy miért nem sikeredik soha a rozsos módszer. Mert nem kuktában csírátlanítottam. Igazam lehet?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kolorize2011. április 17. 19:27
 
 
En nem vagyok szakerto, de ha belegondolok hogy a koffein az emberi agyban fejti ki hatasat, akkor eleg elkepzelhetetlen hogy a gombakat stimulalna... maga a kv porkolt novenyi tormeleke lehet jot tesz a sutiben, nemtudom.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soka2011. április 16. 13:09
 
 
:)

WC-s képeket én is szeretnék......!

M3th> Videókban bent van... igen, össze kel szarozni a konyhát :)
Soproni> Én is olvastam hasonlót, hogy a sütikhez kávét is tesznek, és a koffein megdobja. Még nem teszteltem, esetleg valaki tapasztalat?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
deeptrip2011. április 7. 15:03
 
 
Képet, képet!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
graveworm2011. április 7. 10:18
 
 
Tudom nem igazan magic mushroom tema. Csak gondoltam megosztom veletek. Ket hete beoltottam egy tekercs wc papirt laskagombaval es neki allt teremni. Hihetetlen milyen jopofak...A tekercs pappir tele van apro termotestekkel :D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
M3th2011. április 6. 21:50
 
 
Szarvasmarha trágyát hogyan kell sterilizálni táptalajhoz? :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2011. március 30. 21:37
 
 
Köszi a választ. Most egy órát főztem és mivel kuktám nincs csepegtetés után egy órát fedő alatt csírátlanítottam. Kíváncsian várom, hogy mi lesz az eredmény...
A vermis sütikhez ezek szerint kicsit túladagoltam a vizet. Köszi a tippet. Eztán jobban odafigyelek.

Más:

Egy haveromtól (testépítő) kértem egy ampulla szteroidot, mondván a szteroid megnyomja a gomba fejlődését. Kaptam is, de kisült, hogy ez a cucc ötféle tesztoszteront tartalmaz. Tudja valaki hogy ennek lehet e gyakorlati haszna? És ha lenne, akkor milyen formában lehetne bevetni. Amennyire látom az ampullában ez egy elég sűrű, szinte szirup szerű cucc. Arra gondoltam, hogy az oltóvízhez keverem a spórákkal együtt, de nem vagyok benne biztos, hogy ez a hagyományos értelemben vett szteroidnak számít és így nem merem kipróbálni.
Ötletekre, tippekre elrettentő történetekre mind vevő vagyok.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. március 30. 00:18
 
 
Búzánál kb 45 percig kell rotyogtatni hogy a szemek nagyobbik része megpuhuljon annyira hogy összenyomva szétkenődjenek, de maguktól még nem csattanjanak szét.
Aztán egy alapos lecsepegtetés is kell hogy ne maradjon felesleges víz a szemeken, mert kuktázás alatt tovább főne, amit most el kell kerülni.

Sütinél az üveg alján gyűlik össze a víz, eláztatja -> megposhad.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2011. március 29. 18:15
 
 
Legalább 20x próbálkoztam rozsos telepet csinálni, de még egyszer sem indult meg soha! Nem tudom mit rontok el, már rongyosra néztem az összes fellelhető videót, de eredmény eddig semmi. Legtöbbször azt csináltam, hogy 24 órára beáztattam a rozst, aztán 15 percig főztem (lobogástól 15 perc). Utána 90 perc csírátlanítás gőzzel. Egyedül a gipszet nem raktam hozzá, amit a videó ajánl, mert itt olvastam, hogy anélkül is szép eredményeket lehet elérni.
A kész befőttesüvegben szépen peregnek a szemek, nem vizes a dolog. Arra gondoltam, hogy talán gőzölés közben kiszárad (de akkor hova tűnik a víz? a két oltóluk túl kicsi és még ott a fólia is...).

Másik kérdésem:

Az elmúlt két vermis próbálkozásomnál történt, hogy a fonalak nem szőtték át az egész sütit, hanem egy ponton megálltak és egy rés keletkezett a táptalaj és a már átszőtt rész között. Mikor kibontottam az alsó résznek kicsit alkoholos szaga volt. (Amúgy semmi baja nem volt a végterméknek, de biztos ami biztos csak magamon teszteltem az első szüretet). Hogy ecetesedhet/alkoholosodhat meg pont az alsó rész? Elméletileg ott kapta a legtöbb hőt és ott a legvédettebb.

Mondjuk ha segítenétek rájönni, mi lehet az oka, hogy nem megy nekem a rozsos módszer, nem lenne szükségem a vermis-sütikre többet.
Előre is köszi
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
diaZ2011. március 27. 20:42
 
 
Ha a kalap alatt kicsivel fekete akkor tele van kraftal :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kolorize2011. március 26. 11:52
 
 
Leszedtem nehany abortot, es nemelyiknek nemcsak a kalapja, de belul is eleg feketes, ez azt jelenti hogy mar bomlasnak indult vagy csak tele van krafttal?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kolorize2011. március 22. 10:50
 
 
Az elonye leginkabb az, hogy kibirsz valasztani egy szamodra szimpatikus genallomanyt, es azt klonozod, igy az abbol letrejovo kultura tobbe kevesbe olyan lesz mint a klon eredete.

Ugyan ez a hatranya is, hiszen ha hagyomanyosan sporabol csinalsz kulturat, ott rengeteg genallomany fog keveredni, aminek 1 resze szereti az adott korulmenyeket, masik resze nem. Ha klonozol egy gombat , akkor azt a genallomanyt klonozod ami az adott korulmenyeket szereti es punktum. Tehat ha nem tudsz teljesen allando korulmenyeket teremteni nekik akkor jobban jarsz multikulturaval, mert ott mindig azok fognak a legjobban fejlodni amelyikek az adott szitu legalkalmasabbjai, mig ha x helyrol klonozol egy atomnagy, szep gombat, az y korulmenyek kozott lehet hogy eppenhogy, vagy annyira se fog fejlodni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
M3th2011. március 20. 20:10
 
 
Köszi az infót diaZ! :)

Egy valamit még nem teljesen értek: Mi az előnye és hátránya a gomba klónozásának?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
diaZ2011. március 20. 15:59
 
 
Natura:egyik ismerősöm próbálta a bentonit alapút de vizezésre tömör masszává ált össze , próbáld inkább a zeolit alapú bioluxot az tartja a szerkezetét.

M3th: natúr tőzeg kis mészkőporral szerintem jobban megfelelne ,üzemi csiperketermesztésnél is ezt használják. a savanyú pH miatt a penészgombák is szeretni fogják.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
M3th2011. március 20. 10:44
 
 
Sziasztok! Új vagyok a fórumon. :)

P. Cubensis takarórétegnek savanyú tőzeg megfelelő? A natúr tőzegtől a pH szempontjából különbözik. Milyen vastagságban kell alkalmazni?

Valamint érdekelne, hogy érett szarvasmarhatrágyát hogyan kell sterilizálni? Az én tippem: Beteszem egy sütőzacskóba a cuccot, lezárom és ezt az egészet egy tepsiben berakom egy sütőbe magas fokozaton kb 1,5 - 2 órára. Mi a véleményetek?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Natura2011. március 19. 14:43
 
 
A betonit alapú, csomósodó (Cirmi) macskaalom is alkalmas takarórétegnek?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
str8122011. március 14. 12:41
 
 
Sziasztok !
Kicsit át kellett fogalmazzam a hsz.t hogy ne sértsek szabályt :)
Végigolvasva a topicot, látom itt összegyűlik a tapasztalat esszenciája. Mivel nekem csak más területen vannak kertész tapasztalataim, ezért elkelne egy kis segítség a kezdeti nehézségek elkerülése végett. Pl. csak a holland leveleket/csomagokat bontogatják fel a határon, vagy esetleg van egy listájuk a feladókat illetően ami alapján minden külföldi küldeményt szelektálnak? Kinek mi a tapasztalata? Mi a véleményetek az Albino PE 1.0 áról?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
ethylamide242011. március 14. 01:37
 
 
Üdvözletem

Segítséget szeretnék kérni. Agaron szeretnék szelektálni, 2 különböző szárított laskából és nem tudom eldönteni melyik agaros táptalajt válaszzam: agar-méz(egykalap-on leírtak szerint(fullbio Akác- vagy repceméz a jobb?), Agar-sörélesztő(itt a keverési arány érdekelne), Agar-húsleves (mikro laborban ezt használnak)

Kísérletezni módjával tudok, 15 petri csészénél több nem fér el a gboxban.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
bufo2011. február 28. 03:26
 
 
Ez azert nem semmi.. :) http://www.shroomery.org/forums/showflat.php/Number/10925421
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kolorize2011. február 21. 18:31
 
 
egyebkent maga a hipo mennyire veszelyes? pl gloveboxban azzal szoktam bepermetezni es mivel utanna csukva marad nem is parolog el belole...aztan bent matatok, mondju par csepp hiposviz ha erintkezik a dolgokkal az mennyire para? Sporanak gondolom para, micinek nem? Vagy ha egy kis fincsi hipo aroma is bezarodik a befottesuvegbe a sutivel?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. február 19. 12:09
 
 
O2, só meg víz keletkezik, a H2O2 mondhatni semlegesíti a hipót, de amúgy sem jó ötlet keverni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kajszi2011. február 19. 09:17
 
 
Hello!
Ha H2O2 és NaOCl reakcióba lép egymással, lehet veszélyes? Gondolok itt pl klórgáz felszabadulásra.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
bufo2011. február 16. 20:40
 
 
Koszi, elsosorban kintre terveztem de egy kis dobozban a hutoben is probalkozok majd, egyenlore meg ugyis csak a micelium mennyiseget novelem. Legkesobb osszel beszamolok! :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soka2011. február 16. 18:53
 
 
Ha bebolyhosodott a süti lehet még plusz egy vermi réteggel korrigálni?
Esetleg szétmorzsolni szalmára?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. február 16. 17:51
 
 
Próbálkoztam vele többször de egyszer sem sikerült termőre fordítani.
Outdoor lehet könyebb lett volna, de az is vagy terem az adott évben vagy nem.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
bufo2011. február 16. 17:12
 
 
Van valakinek valami tapasztalata P. azurescens termesztes teren? Kaptam fel liter micit a minap es nagyjabol tisztaban is vagyok a dolgokkal, de azert jo lenne valakivel beszelni aki csinalt mar ilyet.. :) Udv
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2011. február 6. 15:20
 
 
Ezek a klónok egyre többen és egyre szebbek lesznek... Harmadik hullám, még pár óra a szüretig. Remélem, hogy akad, aki irigykedik és motiválja ez a kép! :)

http://img525.imageshack.us/img525/7994/szur3.jpg

Spórák begyűjtve.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kolorize2011. február 2. 22:28
 
 
Nos elkezdte fonogatni a sutit de ahogy gondoltam nem lett jo, tul suru lett illetve tul vizes, nem birta beszoni, a tetejen van nehany pamacs es annyi. Kerdes: Ha csinalok egy darasabb mixet, es gloveboxban belerakom a micelium pamacsokat az uj mixbe, majd osszerazom, ezaltal kepbejohet egy befottesuvegnyi telep az uj mixbol?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
fullspeed2011. január 28. 18:57
 
 
2005-ös sporalenyomatbol nő a micélium. nehézkesen, lassacskán, de 6 évet kibírt.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2011. január 26. 20:26
 
 
Ami azt illeti, nekik is csak a súlyuk az, ami klónos beütést mutat. Remélem vitaminban azért nincsen hiány a prototípushoz képest (elismerem, a páratartalom folyamatosan magasabb).

Íme: http://img809.imageshack.us/img809/4669/klonk.jpg

14 gramm. 13 nap alatt összesen 30.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kolorize2011. január 24. 22:24
 
 
egy teljes gombafej print volt de kb csak 1/3 at kapartam bele 10ml be ,valoszinu sok mellement meg eleg nehezen ment inkabb ratapadtak a ture mintsem hogy lepotyogtak volna, aztan a sporas tut martogattam a vizbe meg ilyenek 8)
Miutan vegeztem (elmeletileg) steril alufoliaba becsavartama fecsit h holnap ujra elovegyem. Evegett most nem akarom kibontani meg osszefogdosni :/
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2011. január 24. 18:49
 
 
A printeden egy teljes kalap lenyomata volt, mielőtt a spórákat lekapartad? A nagyobb fekete pontok azok csomóba összeállt spórák. Próbáld meg, hogy a fecskendőt függőlegesen ráállítod egy vízszintes felületre, majd vársz egy pár órát, amíg a spórák leülepszenek a fecsi aljára. Így jobban láthatod a spórák összmennyiségét.

Egyébként én úgy szoktam elkészíteni a spórás fecsit, hogy forralok egy kis vizet, majd várok, amíg kihűl. Két pohárba öntöm. Az egyikbe beleteszem a fecskendőt, majd a tubusból kihúzom a fehér(?) "nyomó" részt. A másik pohárban lévő vízzel megtöltöm fecsit "felülről", de csak addig, hogy maradjon benne levegő a későbbi összerázás miatt. Ezután kényelmesen bele lehet kaparni a spórákat a lenyomatról, majd óvatosan visszahelyezve a "nyomó részt" biztonságosan felrázható.

Érdemes figyelembe venni a rendelkezésre álló spórák mennyiségét. Ha nem sok, akkor nem feltétlen kell teletölteni vízzel a 10 ml-es fecskendőt (legyen inkább sűrűbb). A vízbe pedig azért szükséges belehelyezni a fecskendőt, hogy a folyadék, amit felülről töltesz be ne folyjon ki alul.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kolorize2011. január 24. 17:47
 
 
A gloveboxon belul elefant voltam a porcelanboltban...
az okes ha szabad szemmel epphogy par darab fekete potty uszkal a fecsiben?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2011. január 23. 15:44
 
 
Klónok, második próbálkozás. Az első így nézett ki: http://img715.imageshack.us/img715/2299/602ye.jpg

Sajnos egy hullám után nem termett többet, ami a fertőzött talajra lett fogva. 3 nagy, 1 kicsi, összesen 14 gramm.

Másik föld, új próbálkozás:
http://img545.imageshack.us/img545/1896/69846913.jpg

Első hullám, szintén 14 gramm. Viszont most 1x12+1x2 mennyiségekben. Érdekes, hogy 1 nagy termett a kisebbek "helyett". A páratartalom magasabb volt, mint anno, ez lehet az oka?

Verticillium fertőzés jelei (első hullám)?
http://img406.imageshack.us/img406/6633/23knk.jpg


Pár nap és szüretelhető lesz a második hullám, ami bizonyosságot tesz remélhetőleg arról, hogy ez a kolónia nem csak az első hullámig terem.


@kolorize

Okés lesz úgy, ahogyan írtad. Ha hasonló módon csomagolták a vizet, mint a mellé adott fecsit, akkor hagyd a további fertőtlenítést.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kolorize2011. január 23. 14:04
 
 
A fecsi sima fecsi nem sporafecsi, printem van.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kolorize2011. január 23. 14:00
 
 
Nos vettem fecsit amit egy kis desztillalt vizzel egyutt kaptam meg. Termeszetesen minden 1 kis zacsiban foglal helyet, igy 1 pakkent aruljak. A kerdes: szerintetek az megfelelo-e ha a zacsit hipoba oblogetem ugy 10 percig aztan lemosom csapvizzel es berakom a gloveboxba... majd bent kinyitom, es akkor a fecsi meg a viz is steril, a vizet se kell felforralni ugye? valahol olvastam h az ioncsereltet is meg felforraljak, szerintetek forraljam fel ezt is?
Masik kerdes: denaturalt szesz helyett lehet e alkalmazni alkoholos aftershave et?:D (itt nem lehet denaturaltszeszt kapni csak receptre)
Mert ugye csak az oltasi lyukakat torolnem le vele, elmeletben a sutivel nem erintkezik szoval miert ne?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2011. január 22. 20:45
 
 
tester: (Y) :)
espeke: én úgy szoktam, hogy megnyalok egy cseppet. ha édes akkor jó, ha "fúúúúújjj" íze van, akkor kuka
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. január 20. 22:18
 
 
Házilag őrölt barnarizs liszttel tényleg sokkal jobb állaga lett a macskaalmos keveréknek (rostálás nélkül is)
Rozsliszttel egy ragacsos trutymó lett, a búzalisztet még kipróbálom, de szerintem a házi őrlés is sokat jelent, mert grizes volt az a brizsliszt rendesen.
Ha a bolti búzaliszt önmagában nem lesz jó kipróbálom a gríz+liszt keveréket, meg a házilag darált búzát is ha lesz időm.
Kössz a tippet!

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2011. január 20. 22:03
 
 
LC-n miből látni, hogy fertőzött? Ált. nincs jele, de ha mégis? Pl az összeragadt, lesüllyedt darabok fertőzés..lehet?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2011. január 20. 21:58
 
 
főzőkanállal tessék kevergetni, akkor nem lesz 'tömbös'. tester en is szitaltam, de nem lattam nagy különbséget (bioluxos alom) ha szitalom vagy sem, csak az idő ment vele.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2011. január 18. 08:30
 
 
Térfogat.

Egyébként nem szoktam túl komolyan venni a méricskélést. Kiindulok kb. ennyiből, aztán annyi vizet vagy almot adok hozzá, hogy "jó legyen" :)

Először nekem is összeállt: elkezdte beszőni a micélium, aztán elég hamar meg is állt. De a következő levegősebb keverékkel már szépen elboldogult, termés is lett belőle.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. január 18. 02:28
 
 
Az jó lenne.

Nekem eddig mindíg összeállt és tömör lett a sok törmelék meg por miatt és csak akkor sikerült valamennyire ha átszitáltam az almot és csak a nagyobb szemcsék kerültek a sütibe.

Az egység az térfogat vagy tömeg?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2011. január 18. 00:26
 
 
tester: korábban már írtam róla néhány sort, de akkor még1x :)

Képeim sajnos nincsenek, majd legközelebb dokumentálom a dolgokat és ha gondolod, egykalapalatt-ra is írok egy kisebb tutorialt a közjó érdekében.

...én úgy szoktam csinálni, hogy először ledarálom a barnarizst (ez lesz az egységnyi mennyiség). Utána hozzáadok 2 egység macskaalmot. Jól elkeverem, és öntök rá egy bő egység vizet. Ekkor jól hallgatóan sercegni kezd. Megint jól elkeverem és várok egy kicsit, mert egy kis időbe telik, mire beszívja a vizet a macskaalom (5-10 perc elég). Ekkorra alábbhagy a sercegés is. Ez után kiderül, hogy sok/kevés/elég volt-e a víz. Ha "tocsog" a vízben a cucc, akkor sok a víz és hozzáadok még egy kis macskaalmot.
Először mindig úgy szoktam keverni, hogy egy kicsit több legyen a víz, mint amit a macskaalom be bír szívni. Ilyenkor adok hozzá még egy _kevés_ száraz almot, újból elkeverem, és várok egy picit... és már kész is van.
Akkor jó, ha szépen összeáll és nem csepeg. A keverést kanállal célszerű, mert ha kézzel gyúrja az ember, tömör gombócok lesznek a dologból, amit a micélium nem szeret. Ha mégis találunk nagyobb összeállt darabokat a keverékben, azt tenyér közt szét lehet morzsolni. Az üvegbe kanállal szoktam adagolni, és ha szükség van rá, közben _kicsit_ lenyomkodom. Akkor jó, ha nincsenek benne nagyobb üregek, de szemmel láthatóan jó levegős.

Ha már itt tartunk, még egy apróság, ami nekem nagyon szépen bevált: újabban edénynek tescos poharakat használok. 400 ft 4 darab (3 decis), jó vastag falú, felfelé tágul, simán bírja a kuktázást. Néhány réteg alufóliával + szigszalaggal szoktam befedni. LC-vel oltok, tehát nem szoktam spórolni az oltóanyaggal. Így megvan az a jó tulajdonsága, hogy a lefolyik az aljáig a cucc és a pohár teljes magasságában kezdi beszőni a micélium. Így hamarabb és biztosabban végez.

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2011. január 17. 23:54
 
 
Persze, hogy szereti! :)

De csak az ásványi alapút. Én zöld zsákos bioluxot használok (zeolit). Párásítani is bevált...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. január 17. 23:51
 
 
mental_disorder:
a macskaalmos sütiről igazán írhatnál részletesebben, mert biztos hogy sok embert érdekel.
Képek is jók lennének, én se nagyon láttam még és nekem nem sikerült rendesen pedig próbálkoztam vele.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kolorize2011. január 17. 23:00
 
 
ezt konkretan termokozegnek vettem, parasitani majd enis macskaalmot fogok hasznalni...vagy azt is szereti a mici?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2011. január 17. 22:17
 
 
kolorize: szerintem normális, nekem is ilyen volt. Bár azóta csak macskaalmot használok: olcsóbb, hozzáférhetőbb, tökéletesen működik.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kolorize2011. január 17. 22:04
 
 
Az normalis, hogy a frissen vett csomag vermikulitomnak a reszecskeit egyszeruen ujjal osszebirom preselni es megvaltozik az alakjuk? Csak mert elmeletileg ez egy asvanyi anyag ugye es ilyen puha asvannyal en meg nem talalkoztam de lehet csak hulye vagyok
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2011. január 17. 20:16
 
 
off:

Most eszem egy rúd kókuszos sütit. Az alján koncentráltabban van kókusz és bizony úgy néz ki, mintha be lenne szőve micéliummal. :) (nem véletlen ám az asszociáció...)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Baracuda2011. január 13. 09:23
 
 
Köszi Kep az Infót!
Nem fogok berágni ...

Igen ... egyik pillanatban azt hiszem hogy már mindent tudok másik pillanatban meg pl. azt se tudom mi azaz LC.
Összezavarodok mert sok helyről olvasok sok mindent és mindenki mást mondt mindenki azt mondja hogy szerinte mi a jó...
Ebből kell szűrnöm hogy szerintem mi a jó egy olyan embernek, aki ilyet még nem csinált.

De még mindig vannak kérdéseim amik megválaszolatlanok...

Remélem azért nem zavartalak be.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2011. január 13. 01:01
 
 
Nem kell túlságosan komolyan venni. A hidrogén-peroxidot nem azért teszed a perlithez, hogy megfelelő legyen az oxigén és a páratartalom.

A H2O2-t fertőtlenítéshez használják. A sterilitás végett olvashattad, hogy perlit mellé szükséges lehet a terráriumban. Szerintem felesleges (ebbe most nem mennék bele.)

A friss oxigént rendszeres légcserével oldhatod meg, attól függően, hogy milyen a terráriumod és mennyi időd van rá. Elég az is, ha újsággal, vagy fedéllel hessegetsz egy párat felette. A páratartalom pedig nagyban függ a külső hőmérséklettől. Tudod, ha kiteszel egy pohár vizet a napra, meg egyet árnyékba, akkor a napra tett víz láthatóan gyorsabban párolog el az edényből. Érdemes lehet a terrárium falát is bespriccelni vízzel, mert onnan gyorsabban párologhat (ha gond lenne az alacsony páratartalom). Erre szoktak körülbelül 85% feletti értéket mondani, de az azt jelentené, hogy kívülről nem is látnám a gombákat és sokat kellene kézzel szellőztetnem… nőnek ezek jóval az alatt is.

Már ne haragudj, de mi az, hogy kell-e meleget csinálni? A termőtestek képzésehez szükséges egy minimális hőmérséklet. Ennyi. Nálam nem volt gond sem 20 celsius fokon, sem pedig 26-on a hozammal.

Ha beteszed a terráriumot a szekrénybe, ahova beszűrödik a fény a gombákra, az már elég fényforrás. Olvastam már kék ledekről is, hogy azt szeretik. Biztos. Nekem szeretik a természetes fényt is, ameddig csak érheti őket egy nap, éri is.

Sok az ellentmondás, talán típusfüggő. Nem mondom, hogy hülyeség az, amit máshol írnak (miért mondanám! Ha azokat betartod, biztos sikeres leszel. Korrekt tanácsok, valahol pedig el kell indulni), de gyakorlás útján majd úgyis kitapasztalod, hogy neked és nekik mi a legmegfelelőbb.

Egykalapalatt pont info weboldalon és ebben a témában szinte minden szükséges infót megtalálsz. Annyit, hogy jó eséllyel nem is kell majd kérdezned…

Nem személyeskednék, de a te hozzászólásaid is ellentmondásosak.
Peti visszatalált??
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Baracuda2011. január 12. 23:05
 
 
Kérdésem lenne rem jól fogtam fel...

Ha perlitbe tettem hidrogén-peroxidot faszáúl vizes meg minden akkor elég oxigén lesz a dobozban a sütiknek és elég lesz a páratartalma is ugye? oks ha nem szoljatok!
Kérdés itt is van hogy a meleget ezektől függetlenül is kell csinálni ?
hogy?

Azt is olvastam hogy a gomba fény felé nő azaz érdemes egy lámpát helyezni a doboz mellé külömben rosz irányba kezd el nőni de akkor mi a helyzet azzal a kijelentéssel hogy " sötét, meleg helyre kell tenni" ?? nemváogm!

ja igen ... mi ez a mézes cukros cuccozás mire kell a cukor mert az nem írja senki! :S

üdv
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2011. január 12. 22:10
 
 
Gondoltam megér annyit, hogy megosszam veletek. Felnyitottam az üveget és örömmel tapasztaltam, hogy majd' 2 hónap után, vattával kitömve, fertőzésmentes maradt a spawn.

http://img440.imageshack.us/img440/3968/007sxj.jpg
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2011. január 11. 14:46
 
 
Jó.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Baracuda2011. január 11. 14:20
 
 
Nah asszem ezen ist tudok vältoztatni :)
Remélem nemsokára úgy tudok írni nektek ogy már
bevan oltva a kis cuccos :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Baracuda2011. január 11. 10:48
 
 
Na király :)
az egyik számomra nehéz dolgot elintéztem ... a vemikulitot :)
ÁÁh már csak az a f...om spöra kéne...:S
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Baracuda2011. január 10. 07:57
 
 
[beszerzés]
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2011. január 3. 00:53
 
 
Egy számomra ismeretlen jelenséggel találkoztam... mi lehet ez?

Sütivel oltottam szalmát. Egy alufóliával lefedett jénaiban nőtt, hogy lássam kívülről hogyan halad. Elkészült, ezért kinyitottam. Két fekete folt volt a szalma tetején (középtájt kb. 6 cm. átmérőjű, és a szélén egy kisebb), amit a micélium (még?) nem hódított meg - bár a szélével elboldogult. A folt környékén jól látszik, hogy a micélium be tudta kebelezni.

Gondoltam "ez penész lesz, bukta". De nem! Megnéztem közelebbről és határozottan nem az. Szaga sincs, csak a szokásos gomba illatot éreztem. A micélium makk egészségesnek tűnik. Sajnos megfelelő minőségű képet nem tudok készíteni, ezért megpróbálom leírni ahogy csak tudom:

A szalmaszálak külső felületén vannak apró fekete pöttyök. Nem csak a "süti" külső felületén, hanem lejjebb is megjelentek (de csak a felszín közelében). Kb. negyed-háromnegyed mákszem méretűek. A szalmaszálak, szalmacsomók belsejében semmi nyomuk, csak a külső felületen látszanak. Némelyik határozottan olyan, mintha a szalmaszáltól merőlegesen kifelé ágaskodna, némelyik csak egy pici mákszemhez hasonlít. Többnyire egyenként fordulnak elő 1-2mm távol egymástól, de van, ahol kb. 10 is van egy kupacban.

Kicsit "ragaszkodnak" a szalmához, többször végig kell húzni az ujjam, hogy lejöjjenek. Nyomásra egyszerűen csak kilapulnak/elkenődnek. Kb mintha gyurma lenne. Nem látni nedvet vagy hasonlót (megfordult a fejemben az is, hogy talán valami rovar odapetézhetett... de nem úgy tűnik... na meg hogy került volna oda?!).

Szóval a kérdésem röviden annyi, hogy WTF?!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2010. december 27. 15:52
 
 
az mit jelent, ha két máskor, másik lenyomatrol készült fecsibe 1-1 fekete, kb 2 gyufaszálvég nagyságú mákhoz hasonlo vmi uszkál? kétlem, hogy osszeragadt mici, de ki tudja. csak ezekbe a fecsikbe van.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2010. december 21. 17:35
 
 
Soka: én az első néhány próbálkozást leszámítva csak zeolitot használtam. Maximálisan meg vagyok vele elégedve. Jó állagúak a sütik.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2010. december 21. 14:20
 
 
tester: nekem az egykalapalatt-ba a PM küldés nem ment:) lehet elkuldi, de mindenestre nem jelzi az elküldöttben.

buzakorpa, tönkölybúza-dara, barnarízsliszt kombohoz mit szóltok? vermit kihagynám, mert nincs:) arányilag?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. december 21. 11:57
 
 
Á, az csak egy szem köles a micélium tetején :)
Tényleg durva amúgy.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. december 21. 11:33
 
 
AZTAMINDENIT, DURVA!! :)

Itt van előttem egy üveg kevéske kölessel, aminek a tetejére az vagyon írva, hogy 11.23. Szépen szövögette a mici, aztán felrázás után kiszáradt a köles a radiátor és amiatt, hogy van egy vatta a tetején a légcsere miatt.

Egyébként most szívok már sokadszorra a radiátor miatt... Vennem kell egy akváriumi vízmelegítőt, mert a nagyon száraz a meleg (ami egyébként tartja a stabil 28 fokot...) a radiátor fölött és kiszárítja a táptalajt, spawn-t (ha van hova szöknie a víznek, ugye a vattás légcserenyílás).

No, és mit látok ma? Megfordítottam picit az üveget és látom, hogy a kupak/fedő aljára van ragadva egy csomó beszőtt köles és apró gombák lefele kukucskálnak! Ezek szerint a köles is elég, hogy kijöjjenek....

http://kepfeltoltes.hu/101221/heh_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Elnézést a gyatra minőségért, de az üveg össze-vissza töri szegény fénysugarakat.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soka2010. december 20. 19:14
 
 
Köszi, működik!
Nem tudtam, hogy van ez a WikiEd!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
dora2010. december 20. 09:27
 
 
"orvosi" steril viz alatt gondolom MilliQ-t ertett. szerintem felesleges, csak komolyabb dolgoknal szamit igazan.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tüdő2010. december 19. 22:54
 
 
A szerkesztőablak jobb oldalán van a "Vezérlőpanel".
Ha abban a bal alsó gombot("Váltás WikiEd és sima szerkesztő között") megnyomod akkor kapsz egy kurzort.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. december 19. 21:57
 
 
Azon belül hová nem lehet írni, és milyen hibaüzit kapsz vagy hogyhogy nem lehet?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soka2010. december 19. 19:29
 
 
(illetékes(ek): Egykalapalatt.info-ra nem lehet írni.)
Nekem is lenne ilyen sütis kérdésem.
PF sütiben a vermit szeretném Zeolittal(macskaalommal) helyesíteni. Ettől nem lesz lazább a süti? Nem fog szétesni?
Illetve láttam/olvastam, hogy kávét, tisztított dióbelet is be lehet keverni. Ezeknek lesz valami stimuláló hatása a micire, vagy a kalapokra?

Köszi
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2010. december 17. 13:10
 
 
buzadara/buzakorpa/barnarizsliszt/csapvíz sütikombo mukodhet? csak lábas van.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soka2010. december 15. 11:24
 
 
Kéretik az előzőt törölni...
Spawn és monotub amiket kerestem.
Bocsesz
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2010. december 13. 14:37
 
 
Egy kérdés: Szükség van kuktára? Tudom, sima edénybe is meg lehet csinálni, csak annyi kell, hogy ne szemes gabona legyen. 3 szoros sterilizálással (egymas utan 3x), szerintem müködhet. Szerintetek?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. december 13. 08:41
 
 
A fürdőszobát szerintem is felesleges fertőtleníteni, még akkor is ha oltás megy majd benne (pl csírával szalmát).

A lényeg ugye az lenne, oltás közben a levegőben ne szállingózzon por vagy penész a levegőben, vagy ne hullhasson bele a sterilizált táptalajba.
Ezt úgy is el lehet érni ha egyszerűen lezuhanyzik az ember.
A pára összegyűjti a levegőből a szennyeződéseket és pár perc múlva kicsapódik a falakra, ezután már csak arra kell figyelni hogy ne legyen bent légmozgás, amivel újabb szennyeződések kerülhetnek be a levegőbe, vagy esetleg felkavarhatják a már bent lévőket, ami a nedvesség miatt elég nehéz lenne.

Persze nem árt néha alaposan kitakarítani, fertőtleníteni.

Ugyanez igaz a gloveboxra is, azt sem kell mindig fertőtleníteni, elég átmosni, vagy permetezőflakonnal beteríteni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. december 12. 11:25
 
 
Spóralenyomatot úgy egyszerűbb venni, hogy fogod az ideális kalapot és ráteszed egy annak megfelelő méretű alufóliadarabkára, amit előtte tömény alkohollal átitatott fülpucolóval alaposan átkentél, és hagytad, hogy az alkohol elpárologjon töménységtől függően pár másodperc alatt (96%-t használok). Végül a fólia és a kalap kettős fölé helyezünk egy poharat, hogy védjük a további szennyeződésektől a lenyomatunkat.

Általában egy egészséges kalapból készíthető több lenyomat is. Előnyei a papírral szemben: a fólia olcsó, kisebb helyet foglal, egyszerűbb megtisztítani, könnyebb róla kaparni a spórákat, félrekaparásnál nem szóródnak szét a spórák ezer helyre, mint például egy borítékban, kényelmesebb vele dolgozni, és egyszerűbben visszazárható. A spórákat könnyen elkenhetjük, miközben vesszük ki a kalapot a két papírlemez közül, blabla.

Orvosi desztillált víz receptre? Desztillált vizet öt literes kiszerelésben is lehet kapni a teszkóban párszáz forintért, ha valakinek erre lenne szüksége, de nekem problémám még nem volt a csapvízzel sem, amit pár percig forraltam mikróban, majd hűtés után kaparhattam bele a spórákat.

"A perlitbe meg hidrogénperoxid kell kis részben (1 dcl. 30 %-os hidrogén 3 liter viz)."

1 dl 30%-os hidrogénperoxid? Veszélyes, talán szükségtelen is.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Styx2010. december 11. 10:47
 
 
Nem értem minek bonyolítjátok a helyzetet. A siker titka röviden: A spóranyomatot ugy a legegyszerűbb elkészíteni, hogy borítékba teszed a kalapot 24 órára (peresze olyan kalapot aminek barna a lemeze abban sok a spóra). A kalaphoz tiszta eszközzel érhetsz csak. A boritékban 24 órát hagyod állni majd kiveszed és leragasztod az egészet. Ha a perlitágyba túl sok a víz akkor nagyon magas a pára nem lesz spórás gombád. A boritékban steril késsel kaparod ki a spórát amihez orvosi desztillált vizet használsz, ami kis üvegcsébe van (egészségügyből lehet könnyen szerezni patikában csak vényre adják, pedig csak víz) ezzel oltod a talajt !. A vermukulitos a legjobb (barnariszliszt 1/4, Viz 1/4, Vermi 2/3 rész) megoldás. Nem kell semmi szoba fertőtlenités meg ilyen hülyeségek. Egy egyszerű átlátszó dobozban jól működik az egész, szellőztetni napi egyszer bőven jó, ventilátor sem kell. Nincs szükség szoba fertőtlenitésre. A benzinkutas desztiláltvíz nem igazán jó,átbaszós, csak az orvosi. A spórához csak tiszta eszközzel lehet érni. A perlitbe meg hidrogénperoxid kell kis részben (1 dcl. 30 %-os hidrogén 3 liter viz). A perlitből ki kell szorítani a vizet, nem túl erősen 3-4 centi vastagon elég a láda aljára. Ezek a buktatói a folyamatnak. Ja és 40 perc sima kuktázás is bőven elég, nem kell semmi extra. Mindig meg kell várni amíg minden részt besző a micélium a befőttes üvegben. A 0,7 üveg tetejére elég 4 db. 5 mm átmérőjű lyuk amit pappírzsepivel takarsz le úgy hogy a széleit leragasztod szigetelő szallaggal. A teljesen átlátszó műanyag láda a legjobb a célra. A micélium és a szabad hely aránya kb: 1:10 - 1:20 -hoz legyen. A micélumot alma nagyságúra érdemes darabolni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2010. december 10. 01:50
 
 
Hogyan csinálj egy 'tiszta szóbát'?

http://archives.mycotopia.net/discus/messages/5/46.html
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2010. december 10. 01:47
 
 
ez elég?

olvastam a Lysol sprayrol, de ez csak USA-ban elérhető.

http://www.lysol.com
http://en.wikipedia.org/wiki/Lysol#Ingredients

Vmi hasonló Magyarországon?

Kösz a tippeket!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2010. december 9. 20:42
 
 
én a fürdőszobát tömény (~15%) hypos/flóraszeptes/domestosos vízzel szoktam szórófejes flakonból és/vagy ronggyal. a dobozban pedig 3%os hyperol oldatot használok.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2010. december 9. 16:46
 
 
írjatok meg legyszi, mivel fertőtlenítetek, pl a területet körülötte vagy egy szobát. klórmeszes víz? hypo?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2010. december 9. 01:37
 
 
Hjaj emberek... baj van. Néhány napja oltottam szalmát. Nagyjából ugyanúgy, mint eddig: előtte beáztattam enyhén mosogatószeres vízbe 2 órára. Utána kinyomkodtam, beleraktam egy párnahuzatban a fazékba. Öntöttem rá vizet, amihez adtam némi meszet (1. hibalehetőség: kicsivel többet, mint általában - úgy emlékszem, hogy kb. másfél evőkanálnyit... azt hogy mennyi vízhez, meg nem mondom... de nem volt túl sok... 3-5 liter lehetett kb.) és bár nem szoktam, de valamiért ("menjünk biztosra"), adtam hozzá pár csepp mosogatószert is. Másfél óráig 70-76 fokon tartottam (most különösen pontos voltam, 5 percenként ellenőriztem). Aztán hagytam hűlni, kinyomkodtam belőle a vizet, és megvártam míg teljesen kihűl. Közben a szokottnál is jobban kitakarítottam a fürdőszobát. Körbenyaltam mindent flóraszepttel, a kádat különösen (abban szoktam dolgozni). Aztán a megszokott módon összemorzsoltam a sütit (még apróbbra, mint szoktam... mondván, hogy legyen több oltási pont) és elkevertem a szalmával. Egy átlátszó falú edénybe tettem, hogy ne kelljen kinyitnom ahhoz, hogy kövessem a beszövés menetét. Betettem az inkubátorba, majd vártam, hogy 2 napon belül elkezd fehéredni. Odáig szép lassan eljutott, hogy a süti darabkái már újra fehérnek látszanak. De ennyi az egész... a szalma érintetlennek látszik. Mit csinálhattam rosszul? A kicsivel több mész és a mosogatószer lehet a baj? Elfertőződött volna (nem hiszem... most beleszagoltam és teljesen OK)? Nem kellett volna olyan apróra morzsolni? Vagy ha kisebb a spawn aránya ez van (ez most kb 5:1... az eddigi kisérleteim kb. 2:1 voltak)? Tanácstalan vagyok...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2010. december 1. 20:10
 
 
Verticillium illik rá, de nem vagyok benne bíztos.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2010. december 1. 20:06
 
 
Locsolás után sokkal rosszabbul néznek ki. Lehet elkapta vmi baci? Vízcseppek altal? Talan a masodik flush jobb lesz. Bármilyen ötlet?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Korrupt2010. december 1. 08:27
 
 
A vékony, magas gombák szerintem a kevés szellőztetés miatt vannak. Szellőztess gyakrabban, attól nem lesz bajuk. A zacskóba esetleg tegyél perlitet, és akkor szerintem nem is kell majd permetezni őket vízzel. A gombákon lévő kék foltok valószínű attól vannak, hogy permetezéskor a víz hozzájuk ér, és ott bekékülnek.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2010. november 30. 11:52
 
 
Lehet csak nekem tunnek száraznak:) Van bennt nekik víz, nemtudom hogyan csavarjam feljebb a páratartalmat:)

Kell egy jobb permetezo:)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2010. november 30. 11:41
 
 
Kösz :)

Beindultak:) Kicsit vékonyabbak, mint elképzeltem. Egy-két gombának megrepedt a kalapja, még egész kiskorában. Arra gondoltam ez a nedvességtartalom miatt lehet. Aljan sok kék folt van, de ez inkább psilocybin kék, mint penész. Az a furcsa, hogy mindegyik kicsit vékonyabb, mint itt: http://www.shamanic-extracts.com/xcart/images/d_157.jpg

Az mitől lehet?

Köszi
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2010. november 28. 22:46
 
 
Nem vagyok még túlzottan tapasztalt, de megpróbálok tanácsot adni :)
Mit jelent, hogy nagyon lassan nőnek? Mikor kezdtek el nőni? Mekkorák?

Én a helyedben nem locsolnám. Ha arra gyanakszol, hogy azért állt meg a növekedés, mert nincs elég nedvesség a sütiben, távolítsd el a pineket, és inkább dunkold hűtőben 1 napig, aztán próbálkozz vele újra.

Szerintem nem a vermi a legjobb. Drága, viszonylag körülményes beszerezni, és azt mondják nem túl egészséges a pora. Én a macskaalomra esküszök: bio-lux márkájú, zöld papírzsákban árulják. Csak az ásványi alapú (jelen esetben zeolit) a jó... agyagosat vagy bármi mást nehogy megvegyél. Azt írják, hogy nehezebb eltalálni a megfelelő nedvességtartalmat macskaalomnál, de nekem nem volt vele gondom: kezdőként, méricskélés nélkül, elsőre sikerült. Annyi vizet raktam hozzá, amivel már épp elkezd tocsogni, aztán kevertem hozzá még egy kis macskaalmot, hogy felszívja. Nem árt, ha keverés közben 5-10 percre hagyod állni: időbe telik mire felszívja a vizet (közben érdekes sercegő hangot ad)... ha sietsz, végül szárazabb lesz a táptalajod, mint szeretnéd.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2010. november 26. 12:49
 
 
Mitől lehet az, hogy kinőttek a gombakezdemények (apro meg nagyobb pinheadek), de nagyon lassan nől? Zacskóba van, alján víz a humidity miatt, growbox volt, lehet nem áztattam be eléggé az elején. Kicsit száraznak látszik. Ha meglocsolom jó lesz?:) Hőmérséklet rendben van.

Vermikulit helyett mit lehet még használni barnarízsliszt mellé? Illetve milyen táptalajok vannak, amiket lehet? Azt írtátátok, hogyha nem vermi, akkor muszáj kuktázni. Ez igaz? Vermi a legeslegjobb, legbevaltabb? Tehat, ha mondjuk nekem nincsen kuktám..

thx

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2010. november 15. 16:01
 
 
Azt hiszem bátran mondhatom, hogy bevált... :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2010. november 12. 18:30
 
 
Vasárnap megírom, hogy mennyire vált be a ventilátoros-időkapcsolós-szellőztetős kókányolásom: 6 óránként bekapcsol fél órára egy 8 centis házhűtő ventilátor és szívja ki a levegőt a dobozból. Addig is reménykedek :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2010. november 11. 08:51
 
 
Nem desztillált vizet használtam... nagyon apró szemcsékről van szó... kb. mint a liszt. Ha megmozgatom az üveget, akkor jönnek fel az aljáról, egy kis rázásra pedig el is keverednek, kicsit zavarosabbá téve az oldatot.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. november 11. 08:44
 
 
Ami kicsapódott főzés után az lehet akár vízkő is, ha nem deszt vizet használtál.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2010. november 11. 01:15
 
 
Újabb kérdésekkel bombáználak benneteket tapasztaltabb kollégák!

1, Oltottam nem rég szalmát: vasárnap tettem ki őket teremni. Ez az első kísérletem, egyelőre takaróréteg nélkül. Bár egy kis (sterilizált) nedves perlittel+macskaalommal megszórtam a tetejét, hogy mégse száradjon ki olyan könnyen (de nem fedtem be teljesen). Szövődik még 1-2 adag, velük szeretnék takaróréteggel kísérletezni majd. Akik kinn vannak, eddig teljesen szépek. Semmi szag, szép fehér. Szerintetek mikorra várhatom, hogy elkezdenek pinesedni?

2, Ti hogy oldjátok meg, ha 1-2 napra magára kell hagynotok az épp cseperedő gombákat? Sajnos nekem most 2 napig nem lesz alkalmam velük lenni. Arra gondoltam, hogy egy számítógép ház hűtő ventilátorból, adapterből és időkapcsolóból összekókányolt szerkezettel fogom megoldani. Napi 3x15 percig fogja szívni a dobozból a levegőt (persze megfelelő szűrőn át). Vélemény? Tapasztalat? Ötlet?

+ az előző hozzászólásaimhoz kapcsolódóan:

A "talán fertőzött" sütik egyre szebben nőnek! Mióta beindultak, csak gyorsulnak. Az egyik már az üveg oldalát majdnem teljesen benőtte. Valamint beindult a harmadik is, ami eddig semmi életjelent nem mutatott... bár tőle aztán végképp semmit se várok :)

LC: a tiszta fehér cukros és a tiszta barna cukros oldat nem igazán vált be. Kiöntöttem. A barna+fehér cukros már "szöszös" kicsit, a mézes kicsit jobban... bár eddig csak szebb, gyorsabb mézes LC-im voltak :(

Csináltam két üveg újabb mézes LC-t: kb. kétszeres adag vizet használtam, mint szoktam (mert a keveset nehézkes kiszívni), és ehhez kicsit több mézet. Az oldat szokatlanul... akarom mondani aránytalanul sárga lett és valami rögtön "kicsapódott" belőle főzés után (valami apró, szemcsés cucc). (Peroxid most nem került bele). Egyszerűen elnéztem az arányokat? Túl sokat főztem (1,5-2 óra)? Vagy az lehet az oka, hogy ez megint egy új fajta a méz?

A válaszokat előre köszönöm! :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2010. november 2. 20:16
 
 
Nah... végre eljutottam odáig, hogy meglett mindenem (többek közt a szalmám :)) ahhoz, hogy szalmát olthassak. Kb. 1:1 és 1.5 rész szalma:1 rész süti közt volt az arány. Mennyi idő lesz a beszövés ill. mikorra várhatok termést szerintetek? (Persze ha mindent jól csináltam)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. október 31. 18:53
 
 
Én nekem is voltak ilyen fertőzött, nem fejlődő üvegeim. Felnyitás után viszont elkezdtek jobban mozogni, gondolom a friss levegő miatt. Persze soha nem tudták beszőni az üveget, csak részben. Nem érdemes velük már törődni.

tester, igazad lehet, hogy valóban a táptalajjal lehet valami, mert mind a két földemen megállt a termelés. Tanulóóóópééénz.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. október 31. 13:21
 
 
Lehet hogy lenyomja a fertőzést, de én számítani már nem számítanék rájuk.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2010. október 31. 13:17
 
 
Kb. két hete oltottam három sütit új LC-vel. 4-5 nap után se láttam rajtuk semmit, kezdett gyanús lenni, hogy valami nem ok. Felnyitottam az LC üvegét és beleszagoltam:"igen, ennek szaga van" :( Gondoltam "erről ennyit". Viszont valamiért nem dobtam még ki őket az inkubátorból... amíg van hely, miért ne maradhatnának? Úgy 3 napja beindult kettő. Az egyik kimondottan szépen nő, a másik visszafogottabban. Vajon várhatok tőlük valamit?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2010. október 29. 23:44
 
 
Mindenképp! De odáig még van 1 vagy 2 hullám, ha minden jól megy :)
 

Korábbi 10 20 50 100 hozzászólás (összesen: 5690)


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!