|
Legfrissebb hozzászólások (623 - 722) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | Néhány kérdés: -mekkora az esély, hogy vegyszeres búzát fogtam ki? Gazdaboltos. zsákból. Sztem jó. egyáltalán, hogy lehet elkerulni, hogy ne vegyszereset fogj ki?
kettő: A tetőre elég 1 lyuk, polifillel vagy jobb ha két lyuk van?
3.: Milyen szappanal áztassam be, tusfordővel, bármivel? Antibacis soap lenne ugye jó, de az nincs. Nem lesz túl habos? Egyáltalán segít az antibacis szappan az e.sporák ellen?
tipp: expert micologus szerint: 24 oránál tovább ne aztassatok gabonát (rozst), mivel endo spora endo sporákat csinál. Remélem segít. |
| | | | |
| | | | | | | | | | úgy tűnik, holnap kiderül, gőzzel mit leeht elérni a buzával, mert ha csak nem jön valami áldás ma vagy holnap :) (meglehet azért, nnah), akkor kénytelen leszek gőzzel sterilizálni a búzát. gőz buza sterilizálás egy mondatban...heh.
max adok neki 4-5 orát, amíg nyugiba lehet csinálni itthon. vagy az Univerzális energia megáld kuktával:)
7decis jarokba lesznek, jaés volt már erre példa, hogy sikerült, jobb ha kettő száll el, mint az összes. BTW: rye graint (rozst) lehet sterilizálni gőzzel, 8 órán át (forrás shrmerry).
(vagy frakciozom, nemtom .még :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | espeke: a sütő nem jó, csak vízmentes dolgokhoz (petri csésze, csipesz, alufólia) ezek felmelegednek 200 fokra, és ott nem sok minden él túl.
Amiben víz van, az addig közel 100 fokos marad, amíg a víz el nem forr. Ha a külseje már kiszárad, akkor az cseébe legalább meg is ég :)
A vizes dolgokat 100 fok fölé pedig csak nyomással segítheted, tehát kuktát kell használni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kukta a bevált módszer :)
"As we've known for decades. Experimenting with oven sterilization of substrates is akin to experimenting with a square wheel. "
Erre gondoltam én is, hogy a kukta ugye nyomást csinál benne, amit egy sütővel nem lehet kihozni. Egy srác shroomeryn írta, hogy 20 percig szokta pre-sterilizálni a még száraz szubszrátot, majd lábasba, tesztet is csinált rá, hogy hagyta őket állni így, meg a hagyományossal és elő-sütöttel valmivel kevesebb volt a még oltatlan sub fertőzés rátája. Az, hogy áztatás, pre, meg sima lábas, stb varációk müködhetnek e azt nemtom, lényeg, hogy kukta került ki győztesen :) Az a bevált és okkal. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Még az előző témához: az előző előzőhöz :)
Sütőben sterilizálással probálkozott valaki?
Igazábol kukta helyetesítés miatt kérdem, konkrétan búzáról van szó, előbb-utóbb úgyis kérek kölcsön vkitől kuktát, csak hajt a kíváncsiság.
Shroomeryék szerint, ha lábasban, fedővel, a befőttek feléig vízzel töltjük, megakadályozzuk a kiszáradást. Mivel meg egy süti többet tud mint száz fok (most ismerekem kb a konyhával, de már épp sül a krumpli), szoval ennyivel müködhetne. De inkább a gyakorlatban vagyok rá kíváncsi, vkinek ilyen élmény? A mi sütőnkön csak két fok van (kicsi meg nagy láng), szal nemtom hány fokot 'tud'.
Szoval ez nem steam-sterilizáció (gőz), de az elméletileg nem baj, amíg tartja a fokot. Érdekel a véleményetek, probálkozz már vele vki? PF-el, spawnal, BÁRMIvel :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Üdv!
Még a termőre fordítás kérdéskörhöz: Egy nagyáruházban láttam, hogy árulnak csiperke termesztődobozt és abban volt egy kis segítség a termesztéshez. Benne található mini GYIK-ből, az ide vonatkozó kérdés: "-Termődobozomban csak 1-2 gomba termett. Ezeket leszedve több gombám már nem nőtt. Mi lehet a probléma? - A 20foknál magasabb termesztési hőmérsékleten a dobozban levő komposzt gyors elöregedéshez vezet, melynek következménye, hogy a termődobozunkon csak 1-2 gomba terem, a többi gombakezdemény bebarnul, lepuhul. Ugyanehhez a jelenséghez vezethet a túl gyakori öntözés is. Érdemes a kultúrát ezért inkább 15-16fok körüli hőmérsékleten tartani." (forrás: http://www.gombajo.hu) Mindenki levonhatja a maga kövezkeztetéseit! :)
Másik: Faanyagon termő (wood-lover), pl.: psilocybe azurescens termesztésével van valakinek közvetlen tapasztalata? Esetleg sclerotia-t képző fajokkal, pl.: Psilocybe mexicana A, Psilocybe galindoi való foglalkozás? Minden segítséget, hasznos infót szívesen várok! (Csak külföldi fórumokról van infóm...)
Köszi, A |
| | | | |
| | | | | | | | | | Olyan kérdésem volna, hogy a bio boltban beszerzett agar mellé kell-e valamit keverni és ha kell, milyen arányban? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Én próbáltam többször is friss, boltban vett shiitake gombát agaron feléleszteni, de nem jártam sikerrel. Viszont amint a spórát vettem le róluk, egyből működött, szépen növekedésnek indultak. Ez működhet szárítotton is szerintem. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintem is úgy lehet, hogy varázsgombánál a díler közelebbi kapcsolatban áll a termesztővel, mint más cuccoknál, mert nem annyira mainstream és elterjedt hogy több kézen is keresztül menjen. Szóval a díler általában termesztő is egyben, vagy közvetlen kapcsolatban áll a termesztővel, nincs közöttük több ember. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Miért nem kérsz friss gombát a dílertől? Kitalálsz valami mondvacsinált szöveget, pl.: "Valaki azt mondta, hogy frissen potensebb, mert nem oxidálódott a hatóanyag". Legrosszabb esetben kiröhög, hogy hülye vagy, jó esetben még válogathatsz is a génváltozatok között. Agaron elég jó eséllyel csinálhatnál belőlük klónt. Én minden esetre nem szarakodnék egy ennyire necces megoldással, mint a aszáraz és fertőzött alany feltámasztása. Főleg ha tapasztalattal sem bírok. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Fertőzött dolgokkal jobb gloveboxban dolgozni, mert a flowhood szétfújja a spórákat a petriben. |
| | | | |
| | | | | | | | | | "Ha abbol indulok ki, hogy sima barnarízslisztnek elég a főzés fazékban, akkor egésznek miért ne?"
Jó kérdés, ugye a főzés/kuktázás lényege az, hogy a közeget (most búzát, sütit) hosszabb időn keresztül olyan magas hőmérsékleten tartsuk, hogy az eleve rajta lévő baktériumok/gombák száma annyira lecsökkenjen, hogy a ráoltott gombánk elfoglalhassa a táptalajt mielőtt ezek a fertőzések elszaporodnának. Ha túl kevés az idő, vagy túl alacsony a hőmérséklet aminek a fertőzések ki vannak téve akkor nagyobb számban maradnak életben, rontva ezzel a gombánk esélyeit a területfoglalásnál.
A gabonaszemek nedvességtartalma nem egyenletes, belül szárazabb, kívül nedvesebb lehet, közöttük nagyméretű légrések vannak, ezek szigetelnek, emiatt a hőeloszlás sem egyenletes. Ezek miatt a szemek belsejében lévő fertőzések alacsonyabb hőmérsékletnek lehetnek kitéve, nagyobb számban maradnak életben.
A lisztes/vermikulitos keverék tömörebb, több vizet tartalmaz, kisebb légbuborékok vannak benne, ezek miatt jobban vezeti a hőt, egyenletesen átmelegszik főzés közben is, tehát elég neki a 100 fok is hogy az eleve rajta lévő penész és baktériumtelepek száma annyira lecsökkenjen, hogy a mi gombánk kerekedhessen felül, mikor a táptalajra kerül.
A magyarázat több helyen sántít de jobbat nem tudok.
A fenti elmélet alapján kölessel könnyebb jó eredményeket elérni kukta nélkül is, itt áztatják, mikrózzák többször is majd főzik: http://www.shroomery.org/forums/showflat.php?Cat=&Board=Growlog&Number=1218013&pag e=&view=&sb=5&o=&fpart=1&vc=1 Sok múlhat azon is hogy mennyire volt szennyezett a gabona és milyen kezeléseknek volt kitéve.
"Nem a termőtest a lényeg, hanem a spóra, ami teljes szárazságban is életképes. Amit viszont figyelembe kell venni az az, hogy nagyon nagy valószínűséggel fertőzött, tehát ha életképes is nem lehet fogyasztani."
Száraz termőtest darabból biztos hogy nagyon nehéz életképes kultúrát csiholni, ha egyáltalán lehetséges, a spórájával tényleg nagyobb esélyjel lehet indulni, de attól hogy fertőzött - hiszen megfordult már pár helyen az a gomba, a felületére került egy csomó penész spóra meg baktérium - még el lehet fogyasztani a vele termesztett gombát, ha sikerül belőle életképes kultúrát csiholni.
Szerencsés esetben a dílertől kapott termőtest gallérja még nem vállt le a kalapról, és így száradt meg. A spórák nagy része már ilyenkor is életképes, gloveboxban meg lehet próbálni levágni a kalapot, aztán egy steril fülpiszkálóval vagy tűvel kikaparni némi spórát a lemezek közül, hidratálni és futtatni lehetőleg agaron. Egy száraz termőtest darabot is meg lehet próbálni a tönk aljának vagy a kalap és a gallér közötti résznek a belsejéből, de nem sok esély van rá még labor körülmények közt is nehezen menne, ha egyáltalán életképes.
Pár hónapos vagy hetes kiszáradt termőtestdarab felélesztésével már találkoztam valamelyik fórumon, petriben megszáradt agaron lévő kultúrát is fel lehet fel lehet éleszteni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | lehet nem voltam teljes értheto :) szoval ötlet: kivágsz egy kis darabot szikével a gomba belsejéből, ami szárított. ha még szorult bele egy kis nedvesség (aka van benne élet) azt agaron izolálod petri csészékben, es a nem fertozott részt kivágod tovább viszed egy csészére, amig tiszta nem lesz. steril korulmenyek kozott persze. ez flowhood nelkul mennyire kivitelezheto a gyakorlatban? és tiszta miciről oltasz, vagy lc, vagy bármi. persze ehhez szükséges, hogy kezdetben legyen ott egy kis nedvesség, ezért sztem dealeres-szárított gombával csak nagy szerencsével lehet. vélemény?
Gombák tovább szaparodnak bármilyen részükről? Mert akkor ez bejöhet, amennyiben még 'él' az a rész. |
| | | | |
| | | | | | | | | | nanu: kalap alatt olvastam, hogy agarral megoldhato. végülis miért ne? hiszen ha maradt benne egy kis élet, és agarral dolgozol (amit még nem probáltam), akkor elvileg sikerülhet. pl, hogy kívágod a közepét, ami még érintetlen, relativ. legalább kis nedvességnek kell benne lennie. vagy friss gombával probálkozz biga :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | espeke Nem a termőtest a lényeg, hanem a spóra, ami teljes szárazságban is életképes. Amit viszont figyelembe kell venni az az, hogy nagyon nagy valószínűséggel fertőzött, tehát ha életképes is nem lehet fogyasztani. Másik dolog, hogy csak kinyílt gombafejek tartalmaznak életképes spórákat. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szoval, pl ha jól értem a rózs/búza etc. ugye nem mükszik, mert olyan fertozéseket tartalmaz, de ennyivel a barnarízs mukodhet.
Biga: agarra keress rá az egykalapalatton. Szerintem, amit dealertol kaptál, abba nincs nedvesség már, ha van benne vmi élet, egy probát megér, de nem értek ehhez. Csak elméletileg csutka száraz gomba = halott, viszont ha van benne min. nedvesség mehet agarral, talán. |
| | | | |
| | | | | | | | | | http://www.higherintellect.info/texts/drugs/nansnook3c/3357.html
Ha abbol indulok ki, hogy sima barnarízslisztnek elég a főzés fazékban, akkor egésznek miért ne? itt a srác nem tudott erre válaszolni, mert pressure cooker csinálta. Ugyanezzel a lendülettel ki lehetne iktatni a vermit (mint alternatíva), a fertozes-ellenes réteget meg pl kitomni vatelinnel? Szerintetek? Ezek szerint lehet csinálni egész rízs spawnt fazékba, pl előtte áztatni 1 napig, legalábbis, ha ez elég neki. Ez elég jó alternative, megér egy probát. Vélemény? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Espeke:
Igen, a Let's grow mushroom videó alapján csináltam a szalmás projektet azzal a különbséggel, hogy én lassú tűzön pasztörizáltam. A következőnél viszont szalmabrikettet akarok használni. Élből apróra van vágva, csak szét kell bontani, be kell áztatni és pasztörizálni. Remélem most jó lesz! Ezen kívül kísérletezek szemes barna rizzsel. Vermikulit hiányában egy kis perlitet tettem hozzá, hogy ne ragadjanak össze a szemek annyira (amúgy ez lehet felesleges volt). Lesz belőle süti is (megpróbálom úgy kezelni mint a PF sütiket) illetve spawn is. Valamelyik csak jó lesz. Meg is akartam kérdezni, hogy szerintetek a 2 decis sütik ilyen formában hozhatnak-e termőtestet? Mármint casing réteg nélkül.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Helló!
Számomra meglehetősen nehézkes lenne spórás fecskendőt szerezni, rendelni meg több okból sem szeretnék. A dílertől beszerzett gombarész jó eséllyel tovább szaporítható? Vagy nem esélyes? Esetleg ellenjavallt?
Köszönöm. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Soproni nekem is volt ilyen :) de kókuszrostal. A Let's grow mushrooms szerint csináltad? Én szalmát aprít-forrovízben áztat-pasztőr módszerrel csináltam, asszem kétszer letermett sutivel, amit jol átmostam, mert hátitáskában félig-becsomagolva hoztam haza.:) És müködött, de mivel nem nálam termett nem tudom pontosan a lány hogy csinálta.
Végülis: letermett süti miért NE müködne? Mici=mici.
Kókuszrostnal nekem par nappal késöbb szőtte be, meg egy hónapot hagytam állni (RR szerint 1-2 het 'stabilizacio' jót tesz neki), meg casing, és ami a dobozban még elkezdett nőni, az kinőtt a már említett segéd-lánynál :) Aztán semmi. 4,5 liter volt pedig. Nemtom hogy csinálta, de sztem sokféleképpen nem lehet elrontani.
Most mivel probálkozol épp? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha nem volt sokáig nyitva, akkor nem biztos, hogy elfertőződött (annyira, hogy baj legyen). |
| | | | |
| | | | | | | | | | Felnyitottuk a sporalenyomatot szabad levegon. Mistake. Szerintetek még müködhet? Vagy hasonló tapasztalatok.. ? |
| | | | |
| | | | | | | | | | vattateszt: ha fülpiszkálóval óvatosan megdörzsölöd a penészgyanús foltot és a vatta beszíneződik akkor penész |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nagyon köszi a segítségeket és a hozzászólásokat !!!!! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintem csak egyszerűen ott ért hozzá a haverod ás belilult. Még a folt formája is ujjlenyomatra emlékeztet. (Amúgy ha nem tudnám, hogy egy foltot kell keresnem, fel sem tűnt volna.) Az én sütijeimen is volt már ilyen. Szerintem amíg kékül és nem zöldül nincs miért aggódni. A penészedést amúgy sem lehet félreérteni, tudni fogod, ha fertőzött. Amúgy ilyen átszőtt sütit még nem láttam elfertőződni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az a "szőr" természetes. Nem fertőzés jele, egyszerű micélium -tehát ettől még ehetőek. A kékeszöld pöttyökhöz nem tudok hozzászólni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | A szalmát egy istállónál szereztem be. Búza szalmának gondolom, (de tuti, hogy valami kalászos). Az előkészítésnél mostam, forráztam (illetve kb 90 percig forrón tartottam a tűzhelyen). Fertőzés tuti nem volt. |
| | | | |
| | | | | | | | | | A folpack nem olvad rá, inkább rázsugorodik, le lehet róla szedni, vágni. Majd veszek vatelint, megpróbálom azzal is. Amit csináltam, azért beoltottam, de csak 1 ml LC-vel, ami lehet, hogy kicsit kevés lesz, viszont már nem tűnik nedvesnek, talán a macskaalomnak volt ideje felvenni a vizet. A mennyiségekkel, módszerrel egyelőre csak kísérletezek, ezért rakok csak pár deci búzát az üvegekbe. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintem azt lehetne megpróbálni hogy a vattát lecserélni vatelinre, nekem is volt ilyen gondom, igaz hogy sütőzacskónál, ott meg jóval nagyobb a vattacsomó mint a befőttesüveg tetejében, de az rendesen eláztatta a búzámat viszont a vatta is vizes volt.
Nálam 7 decis üvegben (5 deci búzával) a víz kb az üvegek 1/4-ig ér a kuktában.
A folpack nem olvad rá? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az üvegek tetején van egy egy centis lyuk, amiben vatta van, és erre tekerek folpackot. Múltkor kuktáztam, de most csak lábosban forraltam, gondoltam kipróbálom, hátha a kuktázástól, nagyobb nyomástól, gőztől megy bele a nedvesség. Szerintem ha a vattán keresztül menne bele a nedvesség, akkor a vattának nedvesnek kéne lennie, de az száraz. Az edényekben kevés vizet használok, kb az üveg harmadáig szokott érni. A búzaszemek egészben maradnak. Esetleg érdemes lenne csak áztatni a búzát, és nem főzni, így kicsit szárazabban felhasználni? Mert így az oltóanyag vizét nem hiszem, hogy fel tudja szívni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Soproni: Szalma honnan van, milyen pontosan? Főzni tulajdonképp csak baktérium meg gomba mentesítés miatt kell, ha nem főzted volna elég ideig be sem szövődött volna hanem hamarabb fertőződik el. Lehet hogy : - nem volt elég nedvesség tartalma - tápanyagtartalma, de ezt kétlem mert mért ne lett volna - vagy a termőtestképzéshez szükséges körülmények nem voltak meg, páratartalom, légcsere... Szalmán főzés nélkül is lehet gombát termeszteni, csak akkor más módszerrel kell fertőtleníteni(lúgozás, forrázás, H2O2, hipó, pasztőrizálás).
Korrupt: Az üveget mivel zárod le? A víz nem csaphat fel a tető fölé kuktázás közben? A szemek nem főnek szét (kicsattannak) az üvegben? Kuktázod igaz, és nem csak sima fazékba rakod az üvegeket? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok!
A sütis módszerről próbálok áttérni másra, de vannak nehézségeim. Búzára szeretnék oltani, de valahogy túl nedves marad a búza, valamiért berohad. A búzát áztatom, aztán kicsit főzöm, leszűröm, lecsepegtetem, megvárom, amíg kihűl, és utána teszem üvegekbe, és úgy kuktázom. Fél literes üvegekben csinálom, kb 2 deci búzát rakok bele. Most ehhez a 2 decihez raktam egy kanál macskaalomot, hátha felszívja a felesleges nedvességet, de már kuktázás után látszik az üvegen, hogy kicsapódott valamennyi nedvesség, párás belül, kicsit tapad az üveg falához, szóval szerintem ez sem fog sikerülni. Szóval segítséget kérnék, hogyan lehetne a megfelelő nedvességtartalmat elérni? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Tehát a folyamat a következő képen nézett ki: Köles lett beoltva (multi) Megvártam, míg szépen beszőtt minden szemet (persze időről időre feltörtem ütögetéssel) Ezután pasztörizált búza-szalmára rétegeztem (ahogy a videó mutatta) Zacsi lezár jó szorosan, egy-két luk rá a szellőzés miatt. Alkohollal leken, majd irány a sötét. Pár hét után úgy ítéltem, mindenhol egyenletesen beszőtte a szép fehér mici. Zacsit lebont és a kb fél futball labdányi telep ment egy darab alufóliára a standard terráriumba. No, itt jött 2db icike-picike gombatest, majd a nagy semmi... Ment az egész a kukába 1 hónap után...
Arra gondoltam, talán nem főztem meg eléggé a szalmát. Állagra és színre is kb olyan volt, mint normálisan. Lehet, ha sötétebb színűre főzöm jobban boldogul vele a gomba? Fene tudja, de ennyi kudarc után már a legtöbben feladták volna... |
| | | | |
| | | | | | | | | | ...vagy a fóliát sütőzacsival, abba mehet a tálca, bár így mondjuk csak a casing étszövést látni. Jó ötlet, köszi! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha csak ennyi a baj, az alutálcát ki lehet váltani sütőzacskóval, aminek a szájába vatelinből tekert hengert kötsz egy madzaggal, ezen keresztül szellőzhet majd. Egy hosszú tűvel a vatelinen át lehet beoltani, de a zacsin is be lehet szűrni a tűt, csak előtte le kell ragasztani szigszalaggal ott ahol majd beszúrod a tűt, meg utána is. A szilikon port nálam nem marad meg a celofánon, de a szigszalag alatt is szakadt már el zacskó a szúrás miatt, úgyhogy a hosszabb tű a vatelinen keresztül a jobb megoldás, bár jó lenne valami ragasztó amin be lehet szúrni a tűt de nem szakad szét ez a szar.
Sterilizálás meg oltás után a zsákot érdemes egyből egy tálcára rakni, amin majd hurcolászni lehet , mert ha a szájánál fogva emeled meg megszívja magát levegővel, a vatelin meg nem tudja kiszűrni teljesen a fertőzéseket
Ha kolonizálódott ezt is termőre lehet fordítani úgy ahogy van a zacskóban, nem kell neki terrárium. A zacskókat meg a vatelin hengert többször újra lehet használni, a HEWA jól bírja, más márka nálam repedt, szakadt a hegesztésnél.
Meg végülis befőttesüveggel is meg lehet csinálni, bele a búza, rá a vermiréteg, az üvegre egy lyukas fedő ami vatelinnel van kitömve, sterilizálás után ezen keresztül lehet beoltani, innentől ugyanaz mint ez a D casing. |
| | | | |
| | | | | | | | | | tester: igen, erről van szó.
Nekem is pont az jutott eszembe, hogy így nem látszik belőle semmi. Ahogy mondod, egynek elmegy. Köszi az infót! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Na meg leginkább szellőzés.
Ez a D Casing? http://www.youtube.com/watch?v=yXtK_IawHvk
Én inkább a rossz oldalát látom: - nem lehet összerázni, pedig ez lenne a legnagyobb előnye a gabonának a sütivel szemben, 3 rázással napokkal hamarabb kész a szövés. - nem látszik hogy éppen hol tart a kolonizálás meg az sem hogy nincs e valami fertőzés mondjuk a tálca alján.
Ugyanezt meg lehet csinálni befőttes üvegben is, azt ha kolonizálódott mehet rá egy másik befőttesüvegben sterilizált vermi réteg. Lehet variálni úgy is hogy a beszőtt gabona egy részével mondjuk szalmát oltunk, és csak kb két ujjnyi csírát hagyunk az üvegben, amire mehet a vermi réteg, aztán az üveg fedele, amin ha elég nagy a lyuk terrárium nélkül is termőre lehet fordítani így ahogy van.
A jó oldala gondolom az lenne hogy, hogy valamivel kisebb a fertőzés veszélye, de sztem ez minimális lehet a fenti módszerekhez képest.
Az a helyzet hogy nincsen foolproof módszer, elbaszni mindent el lehet, még a búzafőzést is (túlfőtt, nem elég főtt, szennyezett, kiszárad/megég), a sütit is(elázik, tömör, aránytalan), oltóanyagot (levegő megy a fecsibe, fertőzött eszköz stb), bármit, úgyhogy leginkább azzal lehet emelni a siker esélyét hogy több módszert is kipróbál az ember, valamelyik hátha bejön. Egynek ez is simán elmegy.
Amúgy most próbáltam pár három éves LC-t, a laskák közül mind működött, a többinél csak a maszterek (termőtestdarab ment egyenesen LC-be), amit maszterről oltottam tovább LC-t azok közül mind fertőzött lett idővel, pedig frissen azok is működtek. Nem tűnik lassabbnak mint annó, persze attól még lehet hogy az. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Soproni:
a termőre forduláshoz fény kell, és jót tesz a hőmérséklet esés és a casing is.
Normális esetben casing, -10 fokos változás, és fény szokott lenni a recept. Hogy akartad termőre fordítani? |
| | | | |
| | | | | | | | | | D-casing-et próbálta már valaki? Levegőzés szempontjából jobbnak tűnik. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Megígértem, hogy beszámolok mi lett a kiöregedett PF sütikből készített szalma teleppel: kuka. Baromi lassan szőtte be dwe még a sok idő után sem volt meggyőző a dolog. Csináltam hát egy tejesen friss telepet is friss köleses oltással. Ez gyönyörűen megindult és kb. 2 hét után szépen beszőtte a szalmát. DE Valaki mondja meg pls, hogy miért nem fordul termőre? Már olyan régen van a terráriumban, hogy 100 flush is lejöhetett volna róla, de mindössze 2 erőtlen kis korcs gombatestet sikerült felmutatnia. Azóta semmi... Mi lehet a baj? Mit rontottam el? Mindent a Let's grow mushroom! videó alapján csináltam (csak én 2 literes telepet kreáltam). A válaszokat előre is köszönöm. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Mennyire gond ha megoregedtek a gombak? Mert 2 napig nem voltam itthon es hat kinyiltak rendesen... es pl leszedtem volt ezelott 10 gombat mik nagyon szepen belilultak a tores, vagaspontnal, de ezek az oregek egyaltalan nem, csak az oldalan a bojhos micelium. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Golden, egyebkent nagyon boldog vagyok mert leszamitva hogy elso flush, eletem elso termese is:) szoval igy dupln koszonom az elismerest ;) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszönik jól vannak ;) Hamarosan rakok fel fotót. |
| | | | |
| | | | | | | | | | a mental disorder macskaalmos sütijeivel mi lett vajon? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Zoli az igen!! Milyen fajta amúgy? |
| | | | |
| | | | | | | | | | vagy néha fordítsd meg, hogy az ellenkező oldalról kapják a fényt. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szép munka! Nem feltétlen gond, ha oldalra nőnek. Akkor jelenthet problémát, ha elkezdenek nagyobbodni. Tehát a tényleges termőtestek mérete általában növekszik, a föld meg szárad, előfordulhat, hogy nem bírják el a saját súlyukat. Pl. félúton kidőlnek, pedig nőttek volna még. Én ezt támasztással szoktam megoldani. Esetleg a párás, nedves, vízcseppes terrárium fala felé kezdenek el nyúlni, így a kalapjuk is tartósan vízzel érintkezhet, ezáltal nagyobb az esélye a bakteriális fertőzések megtelepedésének is. Az érintkező felületeket ennek megelőzése érdekében akár le is törölheted egy papírzsepivel.
Egyébként úgyis helyezkednek majd jobbra-balra, egymáson át, keresztbe-kasul, ahogy gondolják és nekik az kényelmes. :)
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Ájjhh, valaki nyögje már ki...!
Mielőtt egyáltalán felhasználnád a macskaalmot, rostáld le egy konyhai szűrőben, esetleg ritkább szövésű szitában, hogy a morzsalékot, apró szemeket, port eltávolítsd a ténylegesen használható zeolitról.
Az alapos átrázogatás végeztével, miután többnyire csak a nagyobb szemek maradtak meg, zuhany alatt mosd át a szemeket -még mindig a szűrőben tartva őket. Így a maradék port is kimoshatod, ami a vízzel együtt szépen összegyűlik, majd eltávozik a szűrő alján.
Ha ily' módon sikerült a válogatás, az eredmény nem egy moslék lesz a végső áztatás után, mivel nem lesz mi moslékosodjon. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Markanevet nem tudok, de tudom, hogy zeolit volt, olyant vallasztottam mivel azt olvastam az kellene. Nedvesites utan megis moslek lett :-s Mit tegyek akkor a takaroretegbe? Agyaggranulatom eleg meretes szerintem ehez, perlit meg nem all rendelkezesemre, nalunk sajnos nem lehet meg kapni. Napokban kellene takarnom. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem, nem olyan kell legyen. Milyen macskaalmot használtál? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Fedoreteg mehet macskaalommal vermikulit helyett? Regeb probaltam hasznalni parasitani de nedvesites utan egy nagy moslek lett az eredmeny, massziv, ragados massza mintha sarat keszitettem volna. Az olyan kell legyen? |
| | | | |
| | | | | | | | | | spóra
és így már megvan 8 karakter a hozzászólás :)
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Emberek... én ilyet még nem láttam, mint a PF classic :O Irgalmatlan sebességgel szövi a sütit. 9 napja oltottam (spóra) és már van olyan süti, ami kb 80-85% -on van. Némelyik fonál, mint a jó vastag cérna. Huh... izgatottan várom, hogy mi sül lesz belőle :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nos, a kísérleti szalmás projekt inkubációs fázisba került. Nagy kíváncsisággal várom az eredményt! Mellé helyeztem 4 szintén kísérleti sütit is, ami inkább csak érdekesség, mint valódi kísérlet. A vermikulit/barna rizsliszt kombót megfejeltem egy kis áztatott kölessel és szalmával. Szépen rétegenként helyeztem el őket a poharakban és szó mi szó gyönyörűen átszövődtek. A vermikulitot nem tiszta vízzel, hanem 1/3 rész szalmateával kevertem össze (asszem ezt ajánlhatom bátran). Sokkal gyorsabb volt tőle a telep fejlődése. Megjegyzés: Ha más is hasonlókép rétegezné a sütijeit, ne a szalmával kezdjen, mert az beragadhat a pohár aljára és leszakadhat a telepről.
Ha újabb fejlemények vannak, azt is megírom, hátha érdekel valakit. |
| | | | |
| | | | | | | | | | folytatás:
valszeg nagy lenne a fertőzés lehetősége is pl zöld penész = kukába vele |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok
Elméletileg, ha véletlenül 3 pici szárított cubensis belepottyanna egy olyan kifőzött dunsztos üvegbe amiben kettő teáskanálnyi cukros lisztes víz van akkor esetleg 6 nap után micélium jelenne meg körben az üveg falán. Persze csak "elméletileg" E öröm e bodottá
|
| | | | |
| | | | | | | | | | A rozsos hozzaszolashoz: nem nem lehet a gombaoloszer gond, mivel nem tartalmazhat. Szoval valahol mashol van a gond. Laskagomba micelium eloallitassal meg tovabbszaporitassal foglalkozgatok, igy en is fogok tenni par kiserletet szalmas termesztessel (Shroomgod talan ha jol emlekszem). Oszt kikiserletezni milyen adalekadaggal lehet tuningolni a dolgot. A kavezacc egyebkent megfelelo termeszto kozeg...legalabbis a laskagombanak... a lilatehenes yenkik szoktak hasznalni akiknek annyi kozuk van a termeszethez mint nekunk a nanotechnologiahoz:) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Engem mindenképp érdekel, mit sikerül kihozni a dologból! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Üdv Mindenkinek!
Próbálta már valaki a főtt kukoricát táptalajnak? Nagy nemzetközi hipermarketlánc (nem a madaras :) ) boltjában lehet kapni vákuum zárású (nylon zacsiban), hőkezelt főtt kukoricát ami hűtés nélkül eláll. Tartósítószer nincs benne. Cukor rogyásig (kóstoltam :) ) (ahogy tudom, nem hozzáadott). Nedvesség is (szerintem) pont méret. A lényeg pedig, hogy nem kell a főzőcskével meg a kuktával bíbelődni. Az ötlet onnan jött, hogy éppen egy kóstolás után kint hagytam a kukoricacsövet (csak a csutkát) az asztalon, és kb. két nap múlva, olyan gyönyörű penésztelep fejlődött rajta, hogy ihaj. Oltottam is párat, de 1000 éves (legalább 4) spórával (ebből is látszik mennyire megihletett :) ). Ha valakit érdekel, majd beszámolok. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Három napja, három, három flushos PF sütit felhasználva beindítottam az első széna kísérletet (ennyi hármas csak szerencsét hozhat). Kíváncsi vagyok mi sül ki belőle, mert máris lehet látni, ahogy a mici munkához látott! Sokszor olvastam kérdésként, hogy a kimerült, vagy majdnem kimerült sütiket lehet e valamire használni, de érdemi válasz annál kevesebb van. Gondoltam erről a kísérletről, és annak eredményességéről (vagy eredménytelenségéről) beszámolok a köz okulására.
Mellette elraktam 1/2 kiló búzát erjeszteni, mivel a rozsos módszer vmiért nekem nem akar működni (lásd lejjebb). Ehhez szívesen fogadok tanácsokat (pl. honnan tudom, hogy megérett a táptalaj?) Minden 2-3 nap cserélem a vizet, illetve átmosom a magokat.
Köv beszámoló egy-két hét múlva... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Üdv mindenkinek!Lenne pár kérdésem a gombtermesztéshez értőkhöz.Remélem nem túl hülye kérdéseim vannak, de most kezdtem bele és tapasztalatlan vagyok még. :D A kérdéseim tehát ezek lennének: A kolonizálást a gloveboxban kell csinálni vagy berakhatom szimplán a poharakat a szekrényembe?A kolonizálást ugye teljes sötétségben kell csinálni, de az nem baj, ha a szellőztetés közben fény éri a sütiket ?A kolonizálásnak akkor van vége ha a sütiket fehérre beszőtte a gomba ?Ezután kell a sütiket kicsúsztatni a poharakból a gloveboxba ?A termőre fordítás szakaszában végig fényen kell tartani a boxot ? A válaszokat előre is köszönöm. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Srácok, az elképzelhető, hogy a BIO rozs, amit BIO boltban vettem mégiscsak tartalmaz valami gombaölő szert? Mert szinte kizárt, hogy egyik oltvány sem indul meg soha... Most kuktában főztem, tettem hozzá egy csipet gipszet. Vártam a főzéssel 3 órát, hogy hidratálódjanak. 300ml rozsra raktam 150ml vizet, ahogy az egyik videóban láttam (ami állítólag nagyon szépen szokott működni). Mit rontok el? Miért nem indul meg egy sem? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Én olyat is hallottam, hogy a kávé zacc kiváló táptalaj gombáknak. Érdekelne van-e erre tapasztalat. Illetve caseingnek lehet-e használni?
Asszem rájöttem amúgy miért nem sikeredik soha a rozsos módszer. Mert nem kuktában csírátlanítottam. Igazam lehet? |
| | | | |
| | | | | | | | | | En nem vagyok szakerto, de ha belegondolok hogy a koffein az emberi agyban fejti ki hatasat, akkor eleg elkepzelhetetlen hogy a gombakat stimulalna... maga a kv porkolt novenyi tormeleke lehet jot tesz a sutiben, nemtudom. |
| | | | |
| | | | | | | | | | :)
WC-s képeket én is szeretnék......!
M3th> Videókban bent van... igen, össze kel szarozni a konyhát :) Soproni> Én is olvastam hasonlót, hogy a sütikhez kávét is tesznek, és a koffein megdobja. Még nem teszteltem, esetleg valaki tapasztalat? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Tudom nem igazan magic mushroom tema. Csak gondoltam megosztom veletek. Ket hete beoltottam egy tekercs wc papirt laskagombaval es neki allt teremni. Hihetetlen milyen jopofak...A tekercs pappir tele van apro termotestekkel :D |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szarvasmarha trágyát hogyan kell sterilizálni táptalajhoz? :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszi a választ. Most egy órát főztem és mivel kuktám nincs csepegtetés után egy órát fedő alatt csírátlanítottam. Kíváncsian várom, hogy mi lesz az eredmény... A vermis sütikhez ezek szerint kicsit túladagoltam a vizet. Köszi a tippet. Eztán jobban odafigyelek.
Más:
Egy haveromtól (testépítő) kértem egy ampulla szteroidot, mondván a szteroid megnyomja a gomba fejlődését. Kaptam is, de kisült, hogy ez a cucc ötféle tesztoszteront tartalmaz. Tudja valaki hogy ennek lehet e gyakorlati haszna? És ha lenne, akkor milyen formában lehetne bevetni. Amennyire látom az ampullában ez egy elég sűrű, szinte szirup szerű cucc. Arra gondoltam, hogy az oltóvízhez keverem a spórákkal együtt, de nem vagyok benne biztos, hogy ez a hagyományos értelemben vett szteroidnak számít és így nem merem kipróbálni. Ötletekre, tippekre elrettentő történetekre mind vevő vagyok. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Búzánál kb 45 percig kell rotyogtatni hogy a szemek nagyobbik része megpuhuljon annyira hogy összenyomva szétkenődjenek, de maguktól még nem csattanjanak szét. Aztán egy alapos lecsepegtetés is kell hogy ne maradjon felesleges víz a szemeken, mert kuktázás alatt tovább főne, amit most el kell kerülni.
Sütinél az üveg alján gyűlik össze a víz, eláztatja -> megposhad. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Legalább 20x próbálkoztam rozsos telepet csinálni, de még egyszer sem indult meg soha! Nem tudom mit rontok el, már rongyosra néztem az összes fellelhető videót, de eredmény eddig semmi. Legtöbbször azt csináltam, hogy 24 órára beáztattam a rozst, aztán 15 percig főztem (lobogástól 15 perc). Utána 90 perc csírátlanítás gőzzel. Egyedül a gipszet nem raktam hozzá, amit a videó ajánl, mert itt olvastam, hogy anélkül is szép eredményeket lehet elérni. A kész befőttesüvegben szépen peregnek a szemek, nem vizes a dolog. Arra gondoltam, hogy talán gőzölés közben kiszárad (de akkor hova tűnik a víz? a két oltóluk túl kicsi és még ott a fólia is...).
Másik kérdésem:
Az elmúlt két vermis próbálkozásomnál történt, hogy a fonalak nem szőtték át az egész sütit, hanem egy ponton megálltak és egy rés keletkezett a táptalaj és a már átszőtt rész között. Mikor kibontottam az alsó résznek kicsit alkoholos szaga volt. (Amúgy semmi baja nem volt a végterméknek, de biztos ami biztos csak magamon teszteltem az első szüretet). Hogy ecetesedhet/alkoholosodhat meg pont az alsó rész? Elméletileg ott kapta a legtöbb hőt és ott a legvédettebb.
Mondjuk ha segítenétek rájönni, mi lehet az oka, hogy nem megy nekem a rozsos módszer, nem lenne szükségem a vermis-sütikre többet. Előre is köszi |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha a kalap alatt kicsivel fekete akkor tele van kraftal :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Leszedtem nehany abortot, es nemelyiknek nemcsak a kalapja, de belul is eleg feketes, ez azt jelenti hogy mar bomlasnak indult vagy csak tele van krafttal? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az elonye leginkabb az, hogy kibirsz valasztani egy szamodra szimpatikus genallomanyt, es azt klonozod, igy az abbol letrejovo kultura tobbe kevesbe olyan lesz mint a klon eredete.
Ugyan ez a hatranya is, hiszen ha hagyomanyosan sporabol csinalsz kulturat, ott rengeteg genallomany fog keveredni, aminek 1 resze szereti az adott korulmenyeket, masik resze nem. Ha klonozol egy gombat , akkor azt a genallomanyt klonozod ami az adott korulmenyeket szereti es punktum. Tehat ha nem tudsz teljesen allando korulmenyeket teremteni nekik akkor jobban jarsz multikulturaval, mert ott mindig azok fognak a legjobban fejlodni amelyikek az adott szitu legalkalmasabbjai, mig ha x helyrol klonozol egy atomnagy, szep gombat, az y korulmenyek kozott lehet hogy eppenhogy, vagy annyira se fog fejlodni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszi az infót diaZ! :)
Egy valamit még nem teljesen értek: Mi az előnye és hátránya a gomba klónozásának? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Natura:egyik ismerősöm próbálta a bentonit alapút de vizezésre tömör masszává ált össze , próbáld inkább a zeolit alapú bioluxot az tartja a szerkezetét.
M3th: natúr tőzeg kis mészkőporral szerintem jobban megfelelne ,üzemi csiperketermesztésnél is ezt használják. a savanyú pH miatt a penészgombák is szeretni fogják. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok! Új vagyok a fórumon. :)
P. Cubensis takarórétegnek savanyú tőzeg megfelelő? A natúr tőzegtől a pH szempontjából különbözik. Milyen vastagságban kell alkalmazni?
Valamint érdekelne, hogy érett szarvasmarhatrágyát hogyan kell sterilizálni? Az én tippem: Beteszem egy sütőzacskóba a cuccot, lezárom és ezt az egészet egy tepsiben berakom egy sütőbe magas fokozaton kb 1,5 - 2 órára. Mi a véleményetek? |
| | | | |
| | | | | | | | | | A betonit alapú, csomósodó (Cirmi) macskaalom is alkalmas takarórétegnek? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok ! Kicsit át kellett fogalmazzam a hsz.t hogy ne sértsek szabályt :) Végigolvasva a topicot, látom itt összegyűlik a tapasztalat esszenciája. Mivel nekem csak más területen vannak kertész tapasztalataim, ezért elkelne egy kis segítség a kezdeti nehézségek elkerülése végett. Pl. csak a holland leveleket/csomagokat bontogatják fel a határon, vagy esetleg van egy listájuk a feladókat illetően ami alapján minden külföldi küldeményt szelektálnak? Kinek mi a tapasztalata? Mi a véleményetek az Albino PE 1.0 áról? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Üdvözletem
Segítséget szeretnék kérni. Agaron szeretnék szelektálni, 2 különböző szárított laskából és nem tudom eldönteni melyik agaros táptalajt válaszzam: agar-méz(egykalap-on leírtak szerint(fullbio Akác- vagy repceméz a jobb?), Agar-sörélesztő(itt a keverési arány érdekelne), Agar-húsleves (mikro laborban ezt használnak)
Kísérletezni módjával tudok, 15 petri csészénél több nem fér el a gboxban. |
| | | | |
| | | | | | | | | | egyebkent maga a hipo mennyire veszelyes? pl gloveboxban azzal szoktam bepermetezni es mivel utanna csukva marad nem is parolog el belole...aztan bent matatok, mondju par csepp hiposviz ha erintkezik a dolgokkal az mennyire para? Sporanak gondolom para, micinek nem? Vagy ha egy kis fincsi hipo aroma is bezarodik a befottesuvegbe a sutivel? |
| | | | |
| | | | | | | | | | O2, só meg víz keletkezik, a H2O2 mondhatni semlegesíti a hipót, de amúgy sem jó ötlet keverni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hello! Ha H2O2 és NaOCl reakcióba lép egymással, lehet veszélyes? Gondolok itt pl klórgáz felszabadulásra. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Koszi, elsosorban kintre terveztem de egy kis dobozban a hutoben is probalkozok majd, egyenlore meg ugyis csak a micelium mennyiseget novelem. Legkesobb osszel beszamolok! :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha bebolyhosodott a süti lehet még plusz egy vermi réteggel korrigálni? Esetleg szétmorzsolni szalmára? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Próbálkoztam vele többször de egyszer sem sikerült termőre fordítani. Outdoor lehet könyebb lett volna, de az is vagy terem az adott évben vagy nem. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Van valakinek valami tapasztalata P. azurescens termesztes teren? Kaptam fel liter micit a minap es nagyjabol tisztaban is vagyok a dolgokkal, de azert jo lenne valakivel beszelni aki csinalt mar ilyet.. :) Udv |
| | | | |
|