|
Legfrissebb hozzászólások (553 - 562) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | Tester mester, tőled mindig értékes információk érkeznek. És nem restellsz más kérdései miatt kutatómunkába temetkezni. Köszönet érte.
Viszont a fajtákkal kapcsolatban nem értek veled egyet. Természetesen én is sokszor olvastam már ezt az álláspontot itt is, illetve egyéb oldalakon is, de a tapasztalatom (ami igaz, nem akkora mint a a tied) mást mutat. Én igenis figyeltem meg szembetűnő különbségeket a különböző fajták között. Gondolkodtam is rajta sokat, hogy mi lehet emögött. Arra jutottam, hogy más fajok rokon fajtáinál is megfigyelhető hasonló dolog. Pl.: Vörös rózsából több ezer alfaj létezik. A legtöbb számunkra tök ugyanolyannak tűnik, és a genetikájukat tekintve tényleg nincs is szinte semmi eltérés. Ha mondjuk az illatért felelős gént vesszük: mindegyiknek ugyanott van, ugyanazt a funkciót tölti be, mégis vannak olyan alfajok, amiknek édesebb az illatuk, mint a másikaknak. Vannak olyanok, amiknek standard rózsa illatuk van, de valamiért még a kert végében is érzed azt. És akad olyan, aminek egyáltalán nem érzed az illatát. Mindezekért ugyanannak a génnek, ugyanannak az illóolajokat termelő növényi sejtnek, talán még ugyanannak az illatanyagnak a valamilyen formában másként történő fejlődése, apró eltérése, dózisbeli mérhetetlenül kicsi eltérése a felelős. (Gondolom én) Természetesen a gomba trip az gomba trip, mint ahogy a rózsa illat is rózsa illat marad. De lehetnek különbségek. Abban természetesen igazad van, hogy mivel egy multispórás telepnél az adott fajtán belül, sőt az adott telepen belül is lehetnek különbségek. Hiszen ezért vadásztok egy-egy jó génvonalra, amit klónozhattok. Ám, ha utána gondolsz, hogy mondjuk sikerült elkülönítened egy különösen potens génállományt, ami jelentéktelennek láttatja a telepen növő összes többit, már csak el kell keresztelned mondjuk Tester Dancer-nek, és máris egy újabb "fajtával" bővült a lista. Ha pedig erről spóralenyomatokat csinálsz, azt azért teszed, mert reméled, hogy legalább részben továbbörökít valamit abból ami miatt különlegesnek számít.
Viszont a lenti kérdésem továbbra is áll. Mitől lehet, hogy az utóbbi két hónapban vagy 20 multispórás sütiről szüretelt gombára mind ugyanaz volt a jellemző: jelentősen rövidebb és érezhetően gyengébb hatás. (Három fajta, tehát legalább három különböző spóralenyomat) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Micélium hatóanyag tartalom: Mycelium growth was observed from 4 to 6 days. Fruiting bodies were observed from 24 to 48 days. The average amount of time for the primordia to appear was 32 days. Samples of mycelium were taken after 13 days of growth, 20 days of growth, and at various other days of growth. A total of 29 samples of the white mycelium growth were analyzed. No psilocyn or psilocybin was detected in any of these 29 samples. Nine of the 29 samples were confirmed by GCIMS, and again no psilocyn was detected.
Samples were analyzed after the first sign of growth of mycelium knots. A total of 22 mycelium knot samples were analyzed by TLC. Samples were considered to be consistent with a standard if their relative Rr value and their color matched the standard also spotted on the plate. Samples were considered to indicate a standard if their relative Rr value matched the standard but the color was not as dark as the standard spotted. Of the 22 mycelium knot samples, 17 were consistent with psilocyn. Of these 17 samples, 8 were also consistent with psilocybin and I indicated there was psilocybin in the sample. Four samples were consistent with the psilocybin standard spotted on the TLC plate, and one of these samples also indicated there was psilocyn in the sample. There was no psychoactive drugs detected in one of the samples. http://www.fanaticus.com/forensic.htm
Nem találtam egyik hivatkozott doksiban sem ami erre utalt volna amit itt írtak: Mycelium growth was obtained with two of the syringes; analysis of samples of the mycelium by GC/MS and GC/IRD confirmed psilocin http://www.seanet.com/~rwmcpherson/pfcase.html#fedlaw
Persze ettől még lehet hogy van.
Fajták: Szerintem nem érdemes fajtanevekhez kötni tulajdonságokat, mert általában nincs semmi ami megkülönböztetné őket a nevükön kívül. Ugyanabból a lenyomatból származó fajtánál is megvannak ezek a különbségek, méretben, megjelenésben, és hatásban is.
Hatás: http://daath.hu/showTopic.php?id=11 |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszönöm az infót. Azóta már kénytelenek voltunk kidobni a telepeket, mivel termőtestet továbbra sem hozott, illetve a barátom, miután odaadtam neki nem megfelelően tárolta és így még meg is poshadt (vagy nem tudom mi lett vele, de állítólag gyorsan, sokat vesztett a gusztusosságából). Végül arra a következtetésre jutottam, hogy ami nem megy, azt nem kell erőltetni. Nem kísérletezek többet sem magokkal, sem szalmával. Maradok a jól bevált PF tech-nél. Könnyen kezelhetőek, nem igényelnek sok odafigyelést és kiszámítható a hozamuk. Az igazat megvallva így is több termésem van, mint amit meg tudok enni.
Viszont valami érdekes, de nem túl pozitív dolog történik erre nálunk. Az utóbbi néhány hónapban egyszerre 3 fajtát növesztettem: Keepers Creeper, PESA és Cambodian. PESA-t most csináltam először. Lassan nő a mici, viszont baromi nagy gombatesteket hoz (bár az első 3 kóstolás alkalmával azt kellett mondanom, hogy nem egy nagy durranás) A Cambodian kb azt hozza amit vártam tőle. Inkább érzelmi, mint vizuális a hatása. Lehet vele röhögni. És nem mellékes, hogy szép hozamot is produkál. De valahogy az sem az igazi. Viszont az eddigi kedvencem a KC a legnagyobb csalódás. Mindhárom közül ezen a fajtán érzem a legnagyobb visszaesést. Mindegyik fajtára igaz, hogy konkrétan nem tudok tőlük egy bizonyos szintnél magasabbra jutni. Valahogy nem azt hozzák, amit szoktak/kellene. Kb 1 óra alatt megjön a hatás, de nem bontakozik ki. Azt nem gondolom, hogy keveset eszek, mert 2g-nél kevesebbel nem szoktam indítani. És mindegy mennyit eszek, jelentősen rövidebb a trip, mint mondjuk a fél évvel ez előttieknél. Gondoltam arra, hogy talán túl korán szedtem le, még jóval azelőtt, hogy felpattantak volna a spóratokok. Ezért változtattam, és a következő adagnál nagyon figyeltem a szedés idejére. Így sem vettem észre javulást. Mi a túrótól lehet ez? Lehet gyenge minőségű a rizsliszt amit vettem? Vagy talán valami más okozza? Mindig multival nyomom, szóval elméletileg kéne, hogy legyen jobb is meg rosszabb is, de mostanában csak rosszabb van. Járt már így valaki? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Soproni!
Kb. egy hónapja érdeklődtél micéliumból való hatóanyag kivonással kapcs. Nemtom érdekel-e még a téma, de most belebotlottam 1-2 új infóba.
Overview: Többen próbálkoztak a hatóanyag kivonással, de nem csak kizórólag termőtestből. Anno még linkeltem egy 1958-ban készült tanulmányt, ahol "active fungal material" alatt értették a tudósok a termőtestet, sclerotiát és a micéliumot is. Későbbiekben az a tucat tudós főként a slerotiából és a micéliumból kinyert hatóanyagból dolgoztak.
Van olyan feljegyzés/TEK, ahol nagymennyiségű LC leszűrésével nyert micéliumból extrahálták a hatóanyagokat. Be kell látni, ha működik is a dolog elég fapados módszer LC-vel masszív módon micit csinálni. De legalább egyszerű.
A masszív micélium termesztésre sokan keresték a megoldást, de sokan belebuktak. Egyfajta áttörést jelenthet MushTANK házi bioreaktorja(v3.0): http://www.shroomery.org/forums/showflat.php/Number/15189807/fpart/1/vc/1 bár erről a szerkezetről nem tudom, hogy működött-e végül.
Lényeg ami a lényeg, hogy házilag nagymennyiségű micéliumot max agaron tudsz termeszteni és abból lehet extrahálni, alacsony hatásfokkal.
Így marad a háztáji termőtest/sclerotia termesztés és az abból való kivonás. De ha engem kérdezel, inkább sclerótiával próbálkozz ilyen célzattal. Termőtest képzéssel szemben: -kevesebb helyet foglal a termesztési procedúra -G2G minden előnye felhatványozódik -ha gabonát tudsz olcsón szerezni, nagyon kicsi lesz az össz kiadásod -sclerótiának nagyobb a szárazanyag tartalma mint a termőtestnek (bár ez lehet kontra is, adott esetben) -oltástól kezdve semmi dolgod vele, csak harvestelni kell (1-3 hónapra rá, oltástól számítva -gabona összetételtől függően-)
Ha valakit érdekel a hatóanyag kivonás (és olvasott egy kicsit a témában) az kérem szóljon hozzá(m) és brainstormoljunk! :D |
| | | | |
| | | | | | | | | | Üdvözlet! Mézben szeretném hosszú távon tárolni a gombáimat, azt szeretném megtudni hogy csak akkor érdemes e beágyazni őket, mikor roppanósra száradtak, vagy meg lehet ezt tenni mikor még csak hajlik, vagy alig-alig roppan. Ha így rakom mézágyba, jól sejtem hogy a hatóanyag lebomlik mivel a nedvességtartalom jelen maradt, és onnan már sehova sem tud távozni? |
| | | | |
| | | | | | | | | | az lenne a kérdésem, hogy gombaspórákat hogyan a legcélszerűbb szállítani, elkerülve az elfertőződést? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Azért hajlok e felé mert nem tudok mindig ott lenni, hogy levegőztessek vagy hogy odatudjak figyelni arra hogy eléggé párás legyen... ezért arra gondoltam, hogyha beruháznék erre ezzel nem lenne gondolm mert 1 rendeléssel letudnék mindent. Láttam már, hogy hogyan lehet ezt megoldani de igazat adok neked! Még van időm nézelődni... és spórolok inkább egy kicsit...
Egy kérdés, ha a micélium benőtte az egész sütit és kiveszem a befőttesből, - mert láttam egy videóban - érdemes a kész sütit még 1x áztatni egy északát? Mert azt olvastam hogy még ilyenkor is fontos a streil környezet de a videóban a tag kivette a sütiket, lemorzsolta az aljáról a száraz vermit és beletobta egy lábos vízbe. Az a gond, hogy ahány ember annyi szokás -ami nem gond - de én azon gondolkodtam, hogy a 2-3 hét alat míg a mici benövi a sütit veszít némi nedvességet a táptalaj. Azt is észrevettem, hogy itt az emberek nagyon nagyon óvatosak ennél a lépésnél is. Biztos mindenki ismeri ezt a videót - 5:51 mp -nél történik az amiről beszéltem. http://www.youtube.com/watch?v=zGQok-UnyJE&feature=related
Szerintetek? |
| | | | |
| | | | | | | | | | A maradék 25 rongyból meg vehetnél egy kuktát, szalmapelletet, vatelint meg sütőzacskót, 4 üveg befőttet, meg egy nagy átlátszó műanyag dobozt.
Amúgy ez az 50 ezres "terrárium" se garancia arra h sikerülni fog. |
| | | | |
|