|
Legfrissebb hozzászólások (533 - 552) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | A szemek nedvességtartalmának kell magasnak lennie -amit a főzés során tudsz növelni- és elkerülendő, hogy a szemek tocsogjanak a kuktázás után. Ergo a "csontszáraznak" tűnő üveget is kolonizálhatja normálisan. Ellenben ha eláztatod 15-20ml LC-vel akkor ott elég komoly fertőzésveszély lesz.
Ha bizonytalan vagy abban, hogy ez most jó vagy nem / ez most száraz vagy túl nedves... akkor csak kövesd a receptet és próbálkozz. Ha nem jön be ez a "csontszáraz" szubsztrát, akkor legközelebb ne hagyd annyira lecsepegni... Ki kell tapasztalni, nincs mese. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Most kuktáztam némi kölest, és ez is csontszáraznak tűnik. Ettől még felhasználható? Nem tudom mennyire hangzik barbár megoldásnak, de mivel szinte úszok az LC-ben arra gondoltam hogy eláztatom kicsit, extra mennyiséget fecskendezek rá hogy kicsit nedvesítsem a közeget. |
| | | | |
| | | | | | | | | | csak csapvízet használtam. bar lc-bol nem mindegyik lett jó, nem a vizet okolnam. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Csapvízből is lehet, csak komolyabban kell venni a sterilizálás folyamatát. Próbáld ki, hogy mikróban max fokozaton forrásig és utána alacsonyabb fokozaton mondjuk 2x5 percig. Cukrozás (vagy előre is cukrozhatod). Fazékban 45perc-1óra. Szerintem így működne a dolog. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Üdvözlet! Kényszermegoldásként használható csapvíz LC készítéséhez? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kiszárad a búza: - túlhevül az üveg, mert magas a láng / vékony a kukta talpa, az üvegeket egy alátéttel el lehet emelni. - nincs eléggé megfőzve
Beszőrösödik a szár: - nem fajtafüggő, ehető az a rész is
Spórás fecsi hűtőben hónapokig/évekig eláll.
Ez mind le van írva az egykalapalatton. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kissé off, bocsánat...
Üdv!
Egyes gombafajtáknál, mint pl.: " Cubensis Hawaii" beszőrösödik a szár. (egy youtubos videon láttam) A gyapjas szárrész is felhasználható, kiszárítható, fogyasztható?
A spora mennyire tűri jól a hideget?
Előre is köszönöm a válaszokat! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Miert van vajon, hogy a befottesuvegben kuktazott buzaim nagyjabol 100%-os aranyban megszaradnak? Nagy befottesuveg/kis buzamennyiseg miatt? Vagy nem ertem... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintetek termőre fordulnak a kiscicák -15fokban? Hóval casingeltem őket!!! Mekkora hozam várható? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Na faszi, hát az a nem mind1! :D
Hát ha a bolt azt mondta... ;) |
| | | | |
| | | | | | | | | | hát most jol beparáztattál ezzel:-S
A shop azt mondja, hogy semmi gond nem lesz vele. (amugy nem magyarban élek, hanem Angliában)
Megkérdeztem oket is, és ezt irták:
"we believe those products are legal in the UK" "we believe the products you ordered will arrive without problems"
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Wooops... A linkeket a Magic Mushroom topicba írtam, sry! |
| | | | |
| | | | | | | | | | mescalito!
Először is olvass! Alább adtam pár ugródeszka linket 1 óra utánaolvasással a kérdéseid 90%-ra választ kaphatsz.
Másodszor, mielőtt külföldről bármit is rendelnél (growkit, spóra...) olvass és gondold meg kétszer. Egy-két "kedvcsináló" sztori: http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=Lebuk%C3%A1sok
Szvsz ne akard elsietni a dolgot. Ha tényleg termeszteni akarsz akkor először behatóan tájékozódj a témában és csak utána lépj! |
| | | | |
| | | | | | | | | | szisztok!
Láttam egy videot, és elgondolkoztam azon milyen sterilnek kell lenni mindennek, és azon, hogy mily gyorsan novekednek a kis aranyosok:-) Csupán kiváncsiságbol foglakkoztat pár kérdés... (13 osszesen:-)
1. Mire szavaztok? Grow KIT amibe csak vizet kell tenni VS PF süti házilag kifőzve, doboz alatt beolva, 3 hétre eltesz, és egyéb pepecselés...
2. A Grow KIT "aratás" után ujrahasznosithato-e? - fog e még teremni vajon? - beolthato-e ujra (mit kell vele tenni, hogy olthato legyen) - vajon a sutit ki kell-e fozni szedés után ? - a tasakot ki kel e fozni / alkohollal letorolni ha ujra fel szeretném használni?
3. lvastam a "dextrose"-rol, hogy az gyorsabban noveszti a gombát, és minden palántát. Érdemes e ebben godolkozni? - a PF sutibe fozés elott kell-e beletenni, vagy csak oltáskor? (és hogyan?) - ha GrowKIT-je lenne valakinek, az hogy tegye bele? (sehogy?)
4. láttam a videot hogy egy bácsi terráriumot épit... - egy terráriumban csak egyféle gomának szabad lennie?
5. ujrahasznosithato-e a terrárium aratás után? Mit, és hogyan kell elmosni, fertotleniteni?
6- hányszor tudna valaki "aratni" a terráriumban? Tobbszor, vagy csak egyszer?
7. A terrárium aljára toltott vastag vermiculite-réteg felhasználhato-e ujra a sutikhez?
8. a használt pogácsákkal mi legyen? Kuka? Vagy ontoz, és még talán noni fog? Dobjam ki a kertbe hátha meghonosodik ott is?:-) vagy fozzem ki, és ujabb pogácsák lehetnek belole?
9. ha valaki oltaná sporával, akkor egy fecskendo mennyi pogira elég? Mi van ha tobbet /kevesebbet tenne rá az ember?
10. mire szavaznátok? Sporalenyomat, vagy fecskendo?
11. melyik lehet a jobb? 1 nagy terrárium, csak tobb kicsi?
12. ha a konyhában van egy kis penészesedés a plafonon, az bekavarhat-e az oltáskor? (láttam milyen sterilnek kell lenni mindennek... vajon a plafon penészsporái folyamatosan a levgeoben lehetnek? Mellyire kell erre ugyelni?)
13. terrariumban hogyan (és mivel) szokás ontozni? Kell-e ráspriccelni penészgomba-ölő szert?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Mit akarsz ebből a mixből kihozni? Szalmalé, riszliszt...? Ha ebből az egészből "advanced" süti lesz akkor nem értem a dolgot. Ha egyszer bevált a TEK akkor minek változtatsz rajta? Sztem a KV felesleges.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Igen, ugyanazokat az alapanyagokat használom. Csak nem feltétlenül ugyanattól a gyártótól. Mostanában a vizet ízesítem egy kis kávéval és keverek hozzá némi gipszet is. Reméltem, ezzel csak használok a telepeknek.
Most beindítok egy komplett új adagot. Kíváncsi leszek, mi lesz belőle. A terv: Főzök egy kis szalma teát amit felesbe keverek tiszta vízzel. Vermi+barna rizsliszt+gipsz. Vajon egy kis adag kávézaccot is érdemes hozzá adni, vagy ez már túlzás? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ugyanazzal a hozzávalókkal dolgoztál mint az elején?
Nemtom hallottál-e arról a legendáról, hogy sima rizsliszttel nem lesznek potensek a gombeszek, mert valami cucc hiányzik belőle és az csak a barna rizslisztben van meg...
Kókuszföldet például gipsszel és KVzaccal is szokták trágyázni, mert az Ca és N szegény táptalaj önmagában.
Én inkább a szubsztrátra gyanakodnék. |
| | | | |
| | | | | | | | | | udv
láttam a neten egy linket, és alatta van egy video is. csak kiváncsiságbol érdekel, hogy ez tényleg ilyen egyszerű?
http://www.growbox.org/
hallottatok már ilyenről?
továbbá kiváncsivá tett, hogy ha a box leterem, akkor ujra fel tudja használni a kis kockát? (ujra terem, vagy be kell spriccelnie ujabb adag sproákkal?)
nagyon érdekel a gombák villága, de az, hogy miként teremnek sosem értettem... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ezzel tökéletesen egyetértek. Kb. a helyes tájékoztatásnak valahogy úgy kéne kinéznie, hogy "Ecsém, olyan spóralenyomatot tudsz tőlem rendelni, amit egy nagyon kis faint alanyról szedtünk le, amit mi Kalap-kabát néven nevezünk. Szal' jó esélyed van rá, hogy neked is valami kraftos fog majd teremni." Ha ezt megértenék a népek, megszűnnének a "fajtákra" vonatkozó kérdések. Azt hiszem megállapodhatunk abban, hogy mindkettőnknek igaza van, és ahogy a népi bölcsesség mondja: adtunk a szarnak egy pofont. Hiszen ha van egy cubensis lenyomat, akkor termeszteni és bizakodni kell. Tény, hogy ha az ember eljutott odáig, hogy a kezében a lenyomat, konkrétan annyit termeszthet, amennyit nem szégyell. Ha meg többre vágysz, maj' többet rágsz, és pont.
No, de visszatérve a gyakorlati kérdésre: PF tech-el követhetek el olyan hibát, ami miatt lecsökken a telepek potenciálja? (elszámolt arányok, sok/kevés víz, alacsony páratartalom, túl-dunkolás vagy akármi) Mert az hihetetlen, hogy 3 különböző lenyomatról indított telepek mindegyikében csak a legkevésbé potens gének érvényesülhessenek. Azt is ki lehet zárni, hogy ennyire hozzá lennék szokva, mert barátaim is ugyanígy éreztek, még az is, aki életében másodszor fogyasztott gombát. Szóval tuti én rontottam el valamit, csak nem jöttem rá, hogy mit. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Aztán mondjuk kiderül hogy a kert végi illatosabb és szebb rózsa ugyanarról a tőről származik mint a kert eleji satnya, tehát ugyanaz a növény, ugyanaz a genetika, mégis más a megjelenése, más az illata, lehet hogy tényleg, az is lehet hogy a tudat. Amúgy szerintem is vannak mérvadó különbségek mondjuk egy kolumbiai meg egy thai gomba között, de egy feketepiaci lenyomat nem hiszem hogy onnan származik amit ráírnak. Van vagy 70 cubensis "fajta" amit gyakorlatilag lehetetlen megkülönböztetni, nem hiszem hogy egy spóra díler 70 féle tenyészetet tart fent, amikor 1et is elég neki. De oké, rendelek A-t meg egy B-t, lehet hogy nagyobb lesz köztük a különbség mint A és A közt, de ki tudja hogy legközelebb ugyanazt kapom-e A néven, egy másik dílertől származó A-ról nem is beszélve.
Forognak printek, vannak köztük különbségek, de sokszor nem nagyobbak annál amit ugyanabból a lenyomatból származó kultúránál is meg lehet figyelni, és a nevek is megbízhatatlanok. Lutri. Nemesítéssel biztos sok mindent el lehet érni, lásd a laska, én még most is elképedek hogy tud egy gomba ilyen agresszív meg ellenálló lenni, amit a psziló nem bírt azt a laska még simán beszőtte, legyen nyálkásodó búza vagy poshadó szalma. |
| | | | |
|