 | 
Legfrissebb hozzászólások (533 - 552) (Témakör: Gomba termesztés)
 |  |  | | | |  |  |  | | Mennyi a minimális fény gombának és mi a tapasztalat ezzel? P. Cubensis, GT strain. Hallotam olyat, h 10 perc elég vagy 1 óra elég napfényből. Helyálló ez? Vagy minnél több (12/12 óra) annál jobb? Esetleg a kevés több? Vagy mi? Vannak tapasztalaitok ezzel?
Kszz! :) |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Annyi még hozzátartozik, hogy nem kell összecsinálni magad, ha a kuktázás után is még jócskán nedvesek a szemek... (ez nem azt jelenti hogy áll az alján a víz). Ha kuktából kivétel után/oltás után szépen összerázod 1-2x akkor azt a pár ml feleslegesnek tűnő nedvességet még fel fogják venni.
De az tényleg fontos, hogy ne álljon víz az üveg alján! Mondom, kicsit segíthet ha eloszlatod rázogatással. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | A szemek nedvességtartalmának kell magasnak lennie -amit a főzés során tudsz növelni- és elkerülendő, hogy a szemek tocsogjanak a kuktázás után. Ergo a "csontszáraznak" tűnő üveget is kolonizálhatja normálisan. Ellenben ha eláztatod 15-20ml LC-vel akkor ott elég komoly fertőzésveszély lesz.
Ha bizonytalan vagy abban, hogy ez most jó vagy nem / ez most száraz vagy túl nedves... akkor csak kövesd a receptet és próbálkozz. Ha nem jön be ez a "csontszáraz" szubsztrát, akkor legközelebb ne hagyd annyira lecsepegni... Ki kell tapasztalni, nincs mese. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Most kuktáztam némi kölest, és ez is csontszáraznak tűnik. Ettől még felhasználható? Nem tudom mennyire hangzik barbár megoldásnak, de mivel szinte úszok az LC-ben arra gondoltam hogy eláztatom kicsit, extra mennyiséget fecskendezek rá hogy kicsit nedvesítsem a közeget. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | csak csapvízet használtam. bar lc-bol nem mindegyik lett jó, nem a vizet okolnam. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Csapvízből is lehet, csak komolyabban kell venni a sterilizálás folyamatát. Próbáld ki, hogy mikróban max fokozaton forrásig és utána alacsonyabb fokozaton mondjuk 2x5 percig. Cukrozás (vagy előre is cukrozhatod). Fazékban 45perc-1óra. Szerintem így működne a dolog. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Üdvözlet! Kényszermegoldásként használható csapvíz LC készítéséhez? |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Kiszárad a búza: - túlhevül az üveg, mert magas a láng / vékony a kukta talpa, az üvegeket egy alátéttel el lehet emelni. - nincs eléggé megfőzve
Beszőrösödik a szár: - nem fajtafüggő, ehető az a rész is
Spórás fecsi hűtőben hónapokig/évekig eláll.
Ez mind le van írva az egykalapalatton. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Kissé off, bocsánat...
Üdv!
Egyes gombafajtáknál, mint pl.: " Cubensis Hawaii" beszőrösödik a szár. (egy youtubos videon láttam) A gyapjas szárrész is felhasználható, kiszárítható, fogyasztható?
A spora mennyire tűri jól a hideget?
Előre is köszönöm a válaszokat! |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Miert van vajon, hogy a befottesuvegben kuktazott buzaim nagyjabol 100%-os aranyban megszaradnak? Nagy befottesuveg/kis buzamennyiseg miatt? Vagy nem ertem... |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Szerintetek termőre fordulnak a kiscicák -15fokban? Hóval casingeltem őket!!! Mekkora hozam várható? |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Na faszi, hát az a nem mind1! :D
Hát ha a bolt azt mondta... ;) |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | hát most jol beparáztattál ezzel:-S
A shop azt mondja, hogy semmi gond nem lesz vele. (amugy nem magyarban élek, hanem Angliában)
Megkérdeztem oket is, és ezt irták:
"we believe those products are legal in the UK" "we believe the products you ordered will arrive without problems"
|
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Wooops... A linkeket a Magic Mushroom topicba írtam, sry! |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | mescalito!
Először is olvass! Alább adtam pár ugródeszka linket 1 óra utánaolvasással a kérdéseid 90%-ra választ kaphatsz.
Másodszor, mielőtt külföldről bármit is rendelnél (growkit, spóra...) olvass és gondold meg kétszer. Egy-két "kedvcsináló" sztori: http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=Lebuk%C3%A1sok
Szvsz ne akard elsietni a dolgot. Ha tényleg termeszteni akarsz akkor először behatóan tájékozódj a témában és csak utána lépj! |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | szisztok!
Láttam egy videot, és elgondolkoztam azon milyen sterilnek kell lenni mindennek, és azon, hogy mily gyorsan novekednek a kis aranyosok:-) Csupán kiváncsiságbol foglakkoztat pár kérdés... (13 osszesen:-)
1. Mire szavaztok? Grow KIT amibe csak vizet kell tenni VS PF süti házilag kifőzve, doboz alatt beolva, 3 hétre eltesz, és egyéb pepecselés...
2. A Grow KIT "aratás" után ujrahasznosithato-e? - fog e még teremni vajon? - beolthato-e ujra (mit kell vele tenni, hogy olthato legyen) - vajon a sutit ki kell-e fozni szedés után ? - a tasakot ki kel e fozni / alkohollal letorolni ha ujra fel szeretném használni?
3. lvastam a "dextrose"-rol, hogy az gyorsabban noveszti a gombát, és minden palántát. Érdemes e ebben godolkozni? - a PF sutibe fozés elott kell-e beletenni, vagy csak oltáskor? (és hogyan?) - ha GrowKIT-je lenne valakinek, az hogy tegye bele? (sehogy?)
4. láttam a videot hogy egy bácsi terráriumot épit... - egy terráriumban csak egyféle gomának szabad lennie?
5. ujrahasznosithato-e a terrárium aratás után? Mit, és hogyan kell elmosni, fertotleniteni?
6- hányszor tudna valaki "aratni" a terráriumban? Tobbszor, vagy csak egyszer?
7. A terrárium aljára toltott vastag vermiculite-réteg felhasználhato-e ujra a sutikhez?
8. a használt pogácsákkal mi legyen? Kuka? Vagy ontoz, és még talán noni fog? Dobjam ki a kertbe hátha meghonosodik ott is?:-) vagy fozzem ki, és ujabb pogácsák lehetnek belole?
9. ha valaki oltaná sporával, akkor egy fecskendo mennyi pogira elég? Mi van ha tobbet /kevesebbet tenne rá az ember?
10. mire szavaznátok? Sporalenyomat, vagy fecskendo?
11. melyik lehet a jobb? 1 nagy terrárium, csak tobb kicsi?
12. ha a konyhában van egy kis penészesedés a plafonon, az bekavarhat-e az oltáskor? (láttam milyen sterilnek kell lenni mindennek... vajon a plafon penészsporái folyamatosan a levgeoben lehetnek? Mellyire kell erre ugyelni?)
13. terrariumban hogyan (és mivel) szokás ontozni? Kell-e ráspriccelni penészgomba-ölő szert?
|
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Mit akarsz ebből a mixből kihozni? Szalmalé, riszliszt...? Ha ebből az egészből "advanced" süti lesz akkor nem értem a dolgot. Ha egyszer bevált a TEK akkor minek változtatsz rajta? Sztem a KV felesleges.
|
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Igen, ugyanazokat az alapanyagokat használom. Csak nem feltétlenül ugyanattól a gyártótól. Mostanában a vizet ízesítem egy kis kávéval és keverek hozzá némi gipszet is. Reméltem, ezzel csak használok a telepeknek.
Most beindítok egy komplett új adagot. Kíváncsi leszek, mi lesz belőle. A terv: Főzök egy kis szalma teát amit felesbe keverek tiszta vízzel. Vermi+barna rizsliszt+gipsz. Vajon egy kis adag kávézaccot is érdemes hozzá adni, vagy ez már túlzás? |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Ugyanazzal a hozzávalókkal dolgoztál mint az elején?
Nemtom hallottál-e arról a legendáról, hogy sima rizsliszttel nem lesznek potensek a gombeszek, mert valami cucc hiányzik belőle és az csak a barna rizslisztben van meg...
Kókuszföldet például gipsszel és KVzaccal is szokták trágyázni, mert az Ca és N szegény táptalaj önmagában.
Én inkább a szubsztrátra gyanakodnék. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | udv
láttam a neten egy linket, és alatta van egy video is. csak kiváncsiságbol érdekel, hogy ez tényleg ilyen egyszerű?
http://www.growbox.org/
hallottatok már ilyenről?
továbbá kiváncsivá tett, hogy ha a box leterem, akkor ujra fel tudja használni a kis kockát? (ujra terem, vagy be kell spriccelnie ujabb adag sproákkal?)
nagyon érdekel a gombák villága, de az, hogy miként teremnek sosem értettem... |
| |  |  |  |

|