|
Legfrissebb hozzászólások (5223 - 5242) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | Létre jött már megannyi leírás hogyan is lehet a legjobb eredményt produkálni. Valami nagy tapasztalatú kertész mindenki okulására nem írná le a folyamatot pontos arányokkal és lehetőség szerinti anyagokkal. Sok kérdést meg előzhetnénk és bárki elakad nem tartotta be az előírást.
Danika te meg cserélj gumit kukta fedelén :)
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Srácok az nagy gáz, ha kuktázásnál a gőz így a fedő pereme mentén is kijön lassacskán? Nektek csak a szelepen jött ki, máshol nem? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hello!!!
Kedves prop szerinted én a hasmra ütve találtam ki az agar agar vagy a malt megoldást nem tudom ismered e a mush mush nevü céget de ök irták hogy elégé megdobja a hozzamot hogy jobban érzékeltesem én földes megoldásal melozok amig nem használtam agar agart kb termésenként 6-8 db nagy méretü macsek jött le most hogy használom kb 30-35 db nagy méretü jön le termésenként szerintem ez elég meggyöző.és a másik prop ha igy nézzük akkor a vermukalit is elvonja a vizet mivel a vizz tárolását szolgája és a levegő áramlást a telepbe a kocsonya attól még hogy kocsonya tartalmaz vizet a kocsonya az nem egy élölény ami felveszi a vizet a gombák ugyan ugy kivonják a kocsonyából is a vizet mint a párából vagy magából a vizből.prop széteseös telep akkor valamit rosszul csinálsz nem hiába hivják bricknek téglának ha a gomba már beindult a tápföldnek kajak egybe kell lenni nem szabdna hogy szétesen valami arányt valszinü elrontotál. |
| | | | |
| | | | | | | | | | lényeg, hogy nem kell kilyukasztani, mert a termelődött széndioxidot ki lehet kergetni.. ennyi nekem elég köszi, p
|
| | | | |
| | | | | | | | | | O2 az oxigén(molekula), dioxidként még életemben nem hallottam. Erre írtam amúgy a dolgot: "fejlődés során keletkező O2 a perlit & a rács közötti lyukon kicsorog"
Azt hittem a gomba által fejlesztett gázra mondtad, hogy O2, azóta rájöttem, hogy a h2o2 által fejlesztett. Asszem. :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | köszönöm, megnyugtattál a végére!
O2 az dioxid nem? (a c lemareadtd, pedig azzal full..lekközelebb..)
a lyuk a doboz alján, szerintem a dédapám spriccelős leírásából való, ott ugyanis lefolyik, mint a kádadban..nemigaz?
tapasztalat?
p
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Propio remélem nem baj, ha én adok választ a kérdésedre. Tehát a gomba nem oxigént termel, hanem széndioxidot. Azért kell a lyuk a vödör aljára, mint azt én is olvastam. Sehol máshol nem írtak lyukat, de egy helyen kifejezetten írták, hogy ne legyen lyuk. Napi egy kiadós legyezés és elillan a felgyülemlett CO2, viszont a lyukban az a parás, hogy kimehet a pára. Tehát nem kell. |
| | | | |
| | | | | | | | | | sziasztok!
agar agar?? "hangosan" gondolkodom: bizonytalan vagyok, mert szerintem ha kocsonyát csinálunk a laza szerkezetű gombócból, a leendő kultúra nam fog tudni elegendő oxigént, nedvességet kinyerni belőle, hiszen az agar megköti, kiszorítja, sőt, ez már horror: elszippanthatja-e a vizet a vermiből, ami szerintem a víz kocsonyává alakítása során nem is elképzelhetetlen? ...
Siphersh Úr, köszönöm a tanácsot a /oxiddal kapcsolatban (még tisztább levegő, még nagyobb páratartalom, remek! miért nem jutott eszembe??) ..kukta előtt előmosás gyanánt próbának...
még egy kérdés: Mr Siphersh! több leírást átnyalaztunk & összevetettünk MZ/X-vel, de csak egy helyen olvastam, hogy a "fejlődés során keletkező O2 a perlit & a rács közötti lyukon kicsorog" majd ottan nekünk . na ezt a lyukasztgatósdit nem válthatnám-e ki +egy kiadós szellőztetéssel mert attól f.sok, hogy ottan nekem majd jól elillan a köd fele (tudom, pára és leginkább fölfelé száll, de..)
előre is kösz, p
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Hello!!
Agar agar=vörös alag vagy moszat ezt én se tudom de lehet kapni ilyen néven hogy agar agar Malt extract(maláta) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Propio a mail címed nem jó hová irhatok ?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Propio, peroxid:
A h2o2 öli a baktériumokat és a spórákat, jógomba spórákat és penészspórákat egyaránt, de nem öli a micéliumot, jó micéliumot és penészmicéliumot. Hőre bomlik, tehát ha kuktázás előtt teszed a táptalajba, akkor segíthet megölni a baktériumokat, és _valószínűleg_ nem fogja megölni a spórát. De egy óra a kuktában amúgy is mindent megöl, ez fölösleges.
Amikor már beindult a micélium-képződés, akkor lehet használni anélkül, hogy baja lenne a jó fejlődésnek. Konkrétumokat nem tudok mondani, mert az én fertőzéselleni sikereim peroxiddal elég szórványosak voltak.
Én arra használom inkább, hogy abba a vízbe teszem, ami abban a perlitben van, ami érintkezik a teljesen benőtt táptalajjal, így plusz oxigénhez jut a micélium, ami táplálja, és elősegíti a termőtestképződést, és megöli az arrajáró kósza baktériumokat. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Mi az az.
1L viz/20g agar agart ???
Sokat olvastam de ezt még nem. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hello!!
Tegyél 1L viz/20g agar agart és tuti a siker. |
| | | | |
| | | | | | | | | | neked is üdv wazzger!!
mi fog történni, ha nem belekapirgálom, a lenyomatot, hanem, mint oly kedvesen próbáltál rávezetni az általad oly tökéletesnek vélt lépésre, beáztatom peroxidba??
mennyire nézel hülyénelűk, ha nem lenyomatról beszélek?
miért hülyeség a peroxid löket??? eddig rendesen azt hittem, hogy szőlőcukros desztvíz plussz vmikor a peroxid az = biztosabb fonalasítóhatásfok = kissebb fertőzésveszély+gyorsabb(esetleg nagyobb hozam)
nem hinném, hogy ez olyan perlitet a vermi helyett kérdés lett volna, de ha igen, akkor is A KÉRDÉSRE tunál válaszolni vagy ha arra nem is, akkor arra, hogy a Köbükinek mi lesz a tortájával, ha PÉLDÁUL a kuktázás előtt durrant egy 3ezrelékes 4ml-s peroidot a leendő kultúrákba (kb 8x2dl)??
MAg Másh Úr valami olyan válasz amitől okosabb leszek ??? (vagy nekem már mindeggy-eee ;0)
e?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Hello!!!
Áztasd a spora lenyomatot 1 napig a h peroxidba.
Ne legyél hülye bazzeg gondolkozál már épp ésszel. |
| | | | |
| | | | | | | | | | sziasztok!
kérdésem NEM a "beteg" süti gyógyitására, hanem inkább a betegség esetleges kialakulásának megelőzésére vonatkozó:
H peroxid kukta előtt, avagy után javallott? ha utána, akkor a spóraoldat előtt, esetleg közvetlen után??? (ez a közvetlenül utána dolog kissé morbidnak hangzik)
előre is köszönet, p
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Hát, ha ezen a honlapon jobban szétnézel, s talán még ezt a topicot is elolvasod az ELEJÉTŐL, akkor azt hiszem nem lesz problémád. Egyéb esetekre ott a http://www.google.co.hu drogportál. Csak írd be a középen megjelenő szövegmezőbe a kulcsszavakat... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Azt szeretném kérdezni, hogy mi az ideális, ha biorozsos pohárban kuktázás után mennyi víz marad még? A rízs majdnem a tetejéig puffadt a pohárnak és, alsó 1/3nál víz nyomódott az üvegnek onnan tudom, hogy mennyi maradt még benne. |
| | | | |
| | | | | | | | | | hát... biorosz rizs lisz keverék.kb 2/1 3/4 között s egy nappal elötte beáztattam.a poharat a tüt s minden ezközt gözsteril géppel sterilizálok(260fok desztilált vizzel 20 percig). majd a pohárba bele rakom az ásztatott rozst kétréteg folia majd min 1 ora fözés.6-7ora hülés Utána a szintén a steril gépböl ki vett tüt rárakom a fecsire kicsit meginditom hogy tuti az oldat legyen ami kijön rajata majd beoltom.még két réteg folia. s elrakom. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Talán, ha leírnád, hogyan szoktad elkészíteni a táptalajt, spórafecsit stb. akkor még választ is kapnál...
Poharat biorozzsal csak a feléig érdemes megtölteni? Olvastam, hogy valaki 3/4ig töltötte. Ti hogy szoktátok? Pohár/rozs/víz arányra lennék kiváncsi. Thx! |
| | | | |
|