|
Legfrissebb hozzászólások (5193 - 5242) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | Rozst ti beszoktátok előtte áztatni 24 órával? Azt olvastam érdemes. |
| | | | |
| | | | | | | | | | szívSN örülök,hogy neved io-ra végződik-rokon lenne? na min1. kérdés mi a neve a gyermekednek? érted...... |
| | | | |
| | | | | | | | | | nos uram,itt egy módszer,ami jó............ http://archives.thenook.org/tek/printing_spores.htm
de ha személyes illetve értelemszerű tapasztalatszerint:
-kis pici tűkőr -egy akkora üvegpohár.ami lefedi -és persze kalap+kis ídő
forraljunk víz-mossuk tűkör-szárit-kalap rá-lefed pohár= VÁR!!!!
12-20 óra. majdan sterilen egy borotva pengével lekapar. gondolom tudja mindenki milyen egyszerű űvegfelületről pengével csikokat csinálni,kapirgálni....stb
az alu-és-a papir felejtős. ez persze csak akkor ha utána-rőgtőn csinálod a szuszpenzionábilit |
| | | | |
| | | | | | | | | | hogyan készítsünk egyszerűen használható lenyomatot? gondolom doboz papír kukta, kalap csipesszel lekap, üvegben papírra lemezekkel lefelé ráhelyez..... eddig egyáltalán megállná a helyét? aztán? p |
| | | | |
| | | | | | | | | | Mint ez rövid keresgélés után kiderült talán a leg könyebben beszerezhető táptalaj az agar-agar szinte minden sarkon :). Valaki igazán leírhatná hogyan tovább mert láthatunk egy műveletet de az nem segít. http://www.fungifun.com/agar/
Addig viszont azt hidtem hogy a spórák a lemezeken teremnek és onnan lehet lekaparászni ez meg nézd mit csinál. :o( http://www.fungifun.com/cloning/
Botanikusok biológia tudósok ??? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az ajánlott oldalon láttam hogy ezek a huncut külföldiek még madár eledelel is csinálják ,valaki próbálta már.?
Ezt a csodamód megduzzadt gabona a fonáltól áll össze ?
Ugyan ott talált linkben mutatják hogyan kell a dobozka tetejét kilukasztani vajon mekkorát kell ütni a kalapáccsal ???
Bocs ez csak vicc akart lenni remélem jól szórakoztok :))))
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Erős a gyanúm, hogy kérdésem megint a sűllyesztőbe merül ezért felteszem mégegyszer:
Mi az általatok használt rozs/víz arány? 1. x gramm rozshoz x gramm víz 2. pohár feléig rozshoz annyi víz, hogy pont ellepje
Jimi BioRozs néven a DM-ben találod meg vagy valamilyen bioboltban, ha mákod van. Németül Roggen angolul rye. Teljes szemes kell, nem a darált. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszönöm a felvilágosítást minden témában és a hozzám való türelmet. Értetlenségem nem fiatal koromnak köszönhető , már talán túl öreg vagyok minimum 3x12 és megfontoltan kezdenék hozzá.
Mostmár csak figyelek ,és akkor kérdezek ha tényleg újabb probléma merül föl.
Be kell valjam azét Danika legutóbbi kérdése engem is izgat.
Na de ,hogy hozzam a szokott formám a bio rozs az liszté van őrőlve vagy csak dara mi a becsületes neve vagy csak simán rozs. :)) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sajnálom, én laikus vagyok... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kezdem megszokni igazság szerint. Ha ideges lennék szted segítenék neki? Segítek és közbe alázgatom, hogy mekkora lusti musti csacsi macsi. Valamit valamiért érted. :) Viszont rozsos dologra választ szeretnék hétfőig bezárólag kapni. :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Lehet, hogy én vagyok hülye, de 12 éves gyermekek miért termesztenének gombát?:D Majd, ha kicsit idősebb lesz, úgyis meg fogja érteni, Danika:)) Szerintem csak fel fogod idegesíteni magad, szal inkább ignoráld:D
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintem megadhatnánk Jiminek az értetlenség és túlkomplikáltságban kiemelkedő eredményt elért kitüntetést.
1. Vermikulit+barnarizsliszt+víz vagy Biorozs+víz
http://www.lycaeum.org/languages/hungarian/cubterm.htm
Melegen ajánlom, hogy olvasd el...
2. Miután a benőtt sütit kiteszik a terráriumban egy rázsra a perlit főlé és megvolt egy nagyobb hozamú termőtestképzés, érdemes rátenni a nedves perlitre, mert így rehidratálódik és nem szárad ki olyan hamar. Van aki egy napra berakja víz alá és hűtőbe helyezi. Elég látványos a változás a nem beáztatotthoz képest.
3. Kihelyezve már nem olyan kényesek, látom ezt sikerült megjegyezned. :P
Na és most jön az én kérdésem, miután ilyen sorozatosan jóságos voltam válaszadásban. :) Biorozs és víz arányra lennék kiváncsi. Két féle módszert hallottam, ti hogy csináljátok? 1. Kimérünk X gramm rozst és ugyanennyi mililiter vizet adunk hozzá 2. Poharat megtöltjük feléig rozzsal és annyi vizet adunk hozzá, hogy egy szinten legyen a rozs és a víz
Az elsőnél, amikor én csináltam sterilizálás után még maradt a pohár 1/3nál kb. víz. Van aki azt mondja ez jó van aki nem. Vélemény? A másodiknál szerintem nem fog víz maradni benne, de nem lesz túl száraz? thx
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Többek felszólításának engedve újra elolvastam elejétől de ha lehet még nagyobb a káosz. 1.Ha jól értettem több fajta táptalaj előállítható ezekközül egy a vermakulit módszer ? 2. Olvastam olyat ?? ,hogy valaki a sütiket nedves perlittel betakarja. Tudomásom szerint a készre benőtt sütit a vizes perlittől jól elválasztva csak a levegő páratartalma nedvesíti. Vagy mégsem ? 3. A pohárban sterilen fejlődő kicsik már kihelyezve nem olyan kényesek ? Gondolom abból az alumínium tálcában kapható benőtt kittek szinte bárhol termőre fordúlnak. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hello!!!
ez megegyezik a vermi+rizses modszerrel ez csak egy adalék agyag ugyan ugy mint a tápoldatok a szoba növénynél 1lvíz/20g agar agar vagy malt extract de annak asszem más az aránya. inkkáb csak javaslok para itt már minden ugy hogy prop úr javaslom neked amit én is tetem fogd meg magad töltsed le a mushmush oldalárol a leirást forditsd vagy forditasd le valakivel.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok!
Mr. Magic Másh!
(Írtam én olyat, hogy szétesett a süti? ..azt sem írtam viszont KONKRÉTAN, hogy vermi mellé gondoltam a hidrogénperoxidot, amire te agaragart írtál.....csak utaltam rá ... a kérdéseimben.)
gondolom porról beszélünk, mert az agarcsíkokkal elég macerás lehet figurázni
MagMásh nem avatsz be az általad tapasztalt agaros tuning mechanizmusába (pls ne azt a webcímet írd, hanem, hogy a TE dédimamád hogyan tanította!), meg érdekelne az is, hogy akkor ez csupán másik táptalaj, másik teknik, és végig elbeszéltél mellettem (akkor is érdekelne a dolog!!), vagy van vmi köze a vermi&brnrzslszt módszerhez is ?
JIMI! a perlit, ahogy írtd, a vermi pedig a táptalajhoz, de bizisten megtalálod ha visszaolvasod a fórumot!
kukta: ha nem lenne gumim a kuktához, bemennék egy nagy nagy kuktaboltba és találnék biztos egy szóló gumit, amire cimkét képzelnek, amin a nevem áll és az, hogy ingyé vagyok itt ne hagyj he!!
vagy használj fazekat!?
bocs a sok betű miatt, üdv, p |
| | | | |
| | | | | | | | | | Jimi egyszerűen nem hiszem el, hogy elolvastad a guideokat, mert ott ez benne van...A vermikulitot a pohárba kell a táptalajhoz rakni, míg a perlitet a terrárium aljára páraképzés végett.
"Csiperkés" dologhoz meg nem szólok semmit. Erősen kétlem, hogy ez épségben ideér Magyarhonba, de most hogy jön a képbe a chamignon gomba? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Diffúz vagyok bocs.
Kuktázás után a rozs frankón megduzzad és a feléig megtöltött pohár most már szinte elér a tetejéig! Beoltod és elrakod meleg helyre sötétbe. Akkor kell kivenni poharakból, amikor már az egész sütin látod, hogy benőtte a micéleum, tehát az egész tele van fehér fonalakkal. Utána kell terráriumba rakni és hőmérséklet utána már elég a szobádé is. Közvetlen fényre sose rakd őket, de amikor már kivetted a sütiket akkor szükségük van minimális indirekt fényre az alább leírtak miatt. Na most már megválaszoltam mindent. :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Biorozsnál csak biorozs kell. A másik az keverék (barnarizslist+vermikulit), de én olyat nem tok szerezni.
Hát meleg kell neki igen olyan 26-30 az nagyon jó neki azt írják. Arra, hogy vaksötét kell neki, szerintem igen a válasz. Bár pár helyen megemlítik, hogy a vége fele már elő kell venni, de szerintem elég annyi fény amikor megnézegeted, hogy mennyit nőtt a micéleum. Tudod ezek gyakran egy nagy trágyakupacon nőnek. A spóra belekerül a trágyába és bent meleg van valamint vaksötét. Miután elérte a micéleum a kaki szélét akkor máris fényt kap és ez ad jelt neki, hogy lehet küldeni a termőtesteket is a nagyvilágba. Szerintem ez alapján logikus a dolog, de bárki jobban tudja javítson ki, én még csak elméletben nyomom a termesztést. ;D |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ez tényleg nem. Semmi keverék ? Ezt kuktázukk és fölveszi a vizet és sterilizálódik azután ha lehült beoltás ? Majd néhány hét várakozás sötét meleg helyen ? Vak sötét ? Mikor vezsem ki a pohárból cicákat ? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Megtöltöd a pohár felét rozzsal. Ráöntesz annyi vizet, hogy elfedje. Önthetsz fél centivel többet is, de túl sokat nem érdemes. Na nehéz? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ebben igazad lehet. A receptúrát megtalálom a fórumban ? Bár elejétől végig olvastam már de úgy látom többeknek a víz hozzáadásával vannak gondjaik hogyan csináljam ,hogy tökéletes legyen. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Labortechnikai, illetve vegyészeti boltok (pl. Budapest - Reanal) by google...sztem hanyagold az agar-agart nem tudom kezdőként miért akarod a legbonyolultabbat csinálni. Ha csinálsz 12 pohárnyi rozsos sütit sztem az is bőven fedezni fogja havi szükségleteidet... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ami érdekelne. Hol kapható agar agar ? Milyen módon kell belőle táptalajt előállítani ? Használata ? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Látom olvasod a fórumot tehát leírom. Törölni fogják nemsoká mer kb 10 kérdésemet törölték és még azt is amiben arra utaltam ,hogy ez hány darab hozzászólás volt. Kérdeznék én de mit is ? Mert amikor oda írtam ,hogy kezdő vagyok törölték. Amikor oda írtam ,hogy írjanak a tapasztaltak törölték. Amikor írtam ,hogy törölték kérdésemet és csak mosolygom törölték. Ezt is törlik de leírtam ,hogy tudd. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem kapom fel a vizet csak már unom értetlenségedet...Kérdezz Jimi kérdezz rá az új módszerekre és bízva bízzál.
http://www.shroomery.org ha tudsz angolul itt aktuális dolgok vannak A-Z ig. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Melüljünk el kicsit mélyebben a vas és edény témakörben. Valószínűleg minden háztartási eszközöket forgalmazó boltban kapható pl. a kávéfőző gumialátéttel együtt gondolom én.
Légyszi ne kapd föl azonnal a vizet.
Nem azért szretném ha születne egy leírás mert nem találom. Mert fölmerültek új anyagok ezzel együtt új technikák és jó lenne ezt eggyütt látni és ha kíváncsi az oktondi pocok csak mondani kell lásd az 11235 ös hozzászólást. Mert mint tudjuk van publikálva termeszői leírás de most nem azon folyik a vita. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Majd szerzekk másik kuktát. Honnan szerezzek gumit? Figyelj Jimi szerintem ne feszegessed tovább a húrt, mert MINDEN fennvan neten ráadásul magyarul. Inkább kérdezz, mintsem olyat várj el másoktol amit már megtettek, max te nem vagy képes megtalálni vagy elolvasni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Létre jött már megannyi leírás hogyan is lehet a legjobb eredményt produkálni. Valami nagy tapasztalatú kertész mindenki okulására nem írná le a folyamatot pontos arányokkal és lehetőség szerinti anyagokkal. Sok kérdést meg előzhetnénk és bárki elakad nem tartotta be az előírást.
Danika te meg cserélj gumit kukta fedelén :)
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Srácok az nagy gáz, ha kuktázásnál a gőz így a fedő pereme mentén is kijön lassacskán? Nektek csak a szelepen jött ki, máshol nem? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hello!!!
Kedves prop szerinted én a hasmra ütve találtam ki az agar agar vagy a malt megoldást nem tudom ismered e a mush mush nevü céget de ök irták hogy elégé megdobja a hozzamot hogy jobban érzékeltesem én földes megoldásal melozok amig nem használtam agar agart kb termésenként 6-8 db nagy méretü macsek jött le most hogy használom kb 30-35 db nagy méretü jön le termésenként szerintem ez elég meggyöző.és a másik prop ha igy nézzük akkor a vermukalit is elvonja a vizet mivel a vizz tárolását szolgája és a levegő áramlást a telepbe a kocsonya attól még hogy kocsonya tartalmaz vizet a kocsonya az nem egy élölény ami felveszi a vizet a gombák ugyan ugy kivonják a kocsonyából is a vizet mint a párából vagy magából a vizből.prop széteseös telep akkor valamit rosszul csinálsz nem hiába hivják bricknek téglának ha a gomba már beindult a tápföldnek kajak egybe kell lenni nem szabdna hogy szétesen valami arányt valszinü elrontotál. |
| | | | |
| | | | | | | | | | lényeg, hogy nem kell kilyukasztani, mert a termelődött széndioxidot ki lehet kergetni.. ennyi nekem elég köszi, p
|
| | | | |
| | | | | | | | | | O2 az oxigén(molekula), dioxidként még életemben nem hallottam. Erre írtam amúgy a dolgot: "fejlődés során keletkező O2 a perlit & a rács közötti lyukon kicsorog"
Azt hittem a gomba által fejlesztett gázra mondtad, hogy O2, azóta rájöttem, hogy a h2o2 által fejlesztett. Asszem. :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | köszönöm, megnyugtattál a végére!
O2 az dioxid nem? (a c lemareadtd, pedig azzal full..lekközelebb..)
a lyuk a doboz alján, szerintem a dédapám spriccelős leírásából való, ott ugyanis lefolyik, mint a kádadban..nemigaz?
tapasztalat?
p
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Propio remélem nem baj, ha én adok választ a kérdésedre. Tehát a gomba nem oxigént termel, hanem széndioxidot. Azért kell a lyuk a vödör aljára, mint azt én is olvastam. Sehol máshol nem írtak lyukat, de egy helyen kifejezetten írták, hogy ne legyen lyuk. Napi egy kiadós legyezés és elillan a felgyülemlett CO2, viszont a lyukban az a parás, hogy kimehet a pára. Tehát nem kell. |
| | | | |
| | | | | | | | | | sziasztok!
agar agar?? "hangosan" gondolkodom: bizonytalan vagyok, mert szerintem ha kocsonyát csinálunk a laza szerkezetű gombócból, a leendő kultúra nam fog tudni elegendő oxigént, nedvességet kinyerni belőle, hiszen az agar megköti, kiszorítja, sőt, ez már horror: elszippanthatja-e a vizet a vermiből, ami szerintem a víz kocsonyává alakítása során nem is elképzelhetetlen? ...
Siphersh Úr, köszönöm a tanácsot a /oxiddal kapcsolatban (még tisztább levegő, még nagyobb páratartalom, remek! miért nem jutott eszembe??) ..kukta előtt előmosás gyanánt próbának...
még egy kérdés: Mr Siphersh! több leírást átnyalaztunk & összevetettünk MZ/X-vel, de csak egy helyen olvastam, hogy a "fejlődés során keletkező O2 a perlit & a rács közötti lyukon kicsorog" majd ottan nekünk . na ezt a lyukasztgatósdit nem válthatnám-e ki +egy kiadós szellőztetéssel mert attól f.sok, hogy ottan nekem majd jól elillan a köd fele (tudom, pára és leginkább fölfelé száll, de..)
előre is kösz, p
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Hello!!
Agar agar=vörös alag vagy moszat ezt én se tudom de lehet kapni ilyen néven hogy agar agar Malt extract(maláta) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Propio a mail címed nem jó hová irhatok ?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Propio, peroxid:
A h2o2 öli a baktériumokat és a spórákat, jógomba spórákat és penészspórákat egyaránt, de nem öli a micéliumot, jó micéliumot és penészmicéliumot. Hőre bomlik, tehát ha kuktázás előtt teszed a táptalajba, akkor segíthet megölni a baktériumokat, és _valószínűleg_ nem fogja megölni a spórát. De egy óra a kuktában amúgy is mindent megöl, ez fölösleges.
Amikor már beindult a micélium-képződés, akkor lehet használni anélkül, hogy baja lenne a jó fejlődésnek. Konkrétumokat nem tudok mondani, mert az én fertőzéselleni sikereim peroxiddal elég szórványosak voltak.
Én arra használom inkább, hogy abba a vízbe teszem, ami abban a perlitben van, ami érintkezik a teljesen benőtt táptalajjal, így plusz oxigénhez jut a micélium, ami táplálja, és elősegíti a termőtestképződést, és megöli az arrajáró kósza baktériumokat. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Mi az az.
1L viz/20g agar agart ???
Sokat olvastam de ezt még nem. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hello!!
Tegyél 1L viz/20g agar agart és tuti a siker. |
| | | | |
| | | | | | | | | | neked is üdv wazzger!!
mi fog történni, ha nem belekapirgálom, a lenyomatot, hanem, mint oly kedvesen próbáltál rávezetni az általad oly tökéletesnek vélt lépésre, beáztatom peroxidba??
mennyire nézel hülyénelűk, ha nem lenyomatról beszélek?
miért hülyeség a peroxid löket??? eddig rendesen azt hittem, hogy szőlőcukros desztvíz plussz vmikor a peroxid az = biztosabb fonalasítóhatásfok = kissebb fertőzésveszély+gyorsabb(esetleg nagyobb hozam)
nem hinném, hogy ez olyan perlitet a vermi helyett kérdés lett volna, de ha igen, akkor is A KÉRDÉSRE tunál válaszolni vagy ha arra nem is, akkor arra, hogy a Köbükinek mi lesz a tortájával, ha PÉLDÁUL a kuktázás előtt durrant egy 3ezrelékes 4ml-s peroidot a leendő kultúrákba (kb 8x2dl)??
MAg Másh Úr valami olyan válasz amitől okosabb leszek ??? (vagy nekem már mindeggy-eee ;0)
e?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Hello!!!
Áztasd a spora lenyomatot 1 napig a h peroxidba.
Ne legyél hülye bazzeg gondolkozál már épp ésszel. |
| | | | |
| | | | | | | | | | sziasztok!
kérdésem NEM a "beteg" süti gyógyitására, hanem inkább a betegség esetleges kialakulásának megelőzésére vonatkozó:
H peroxid kukta előtt, avagy után javallott? ha utána, akkor a spóraoldat előtt, esetleg közvetlen után??? (ez a közvetlenül utána dolog kissé morbidnak hangzik)
előre is köszönet, p
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Hát, ha ezen a honlapon jobban szétnézel, s talán még ezt a topicot is elolvasod az ELEJÉTŐL, akkor azt hiszem nem lesz problémád. Egyéb esetekre ott a http://www.google.co.hu drogportál. Csak írd be a középen megjelenő szövegmezőbe a kulcsszavakat... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Azt szeretném kérdezni, hogy mi az ideális, ha biorozsos pohárban kuktázás után mennyi víz marad még? A rízs majdnem a tetejéig puffadt a pohárnak és, alsó 1/3nál víz nyomódott az üvegnek onnan tudom, hogy mennyi maradt még benne. |
| | | | |
| | | | | | | | | | hát... biorosz rizs lisz keverék.kb 2/1 3/4 között s egy nappal elötte beáztattam.a poharat a tüt s minden ezközt gözsteril géppel sterilizálok(260fok desztilált vizzel 20 percig). majd a pohárba bele rakom az ásztatott rozst kétréteg folia majd min 1 ora fözés.6-7ora hülés Utána a szintén a steril gépböl ki vett tüt rárakom a fecsire kicsit meginditom hogy tuti az oldat legyen ami kijön rajata majd beoltom.még két réteg folia. s elrakom. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Talán, ha leírnád, hogyan szoktad elkészíteni a táptalajt, spórafecsit stb. akkor még választ is kapnál...
Poharat biorozzsal csak a feléig érdemes megtölteni? Olvastam, hogy valaki 3/4ig töltötte. Ti hogy szoktátok? Pohár/rozs/víz arányra lennék kiváncsi. Thx! |
| | | | |
|