|
Legfrissebb hozzászólások (5163 - 5262) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | peroxid-gyóccertá' kalminom-kolorid meg kertészboót |
| | | | |
| | | | | | | | | | Azt szeretném kérdezni, hogy kálcium-kloridot valamint hidrogén-peroxidot hol lehet vásárolni? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Valami nagy tudású angol zseni megfejthetné.
Addig vágom ,hogy szárazon összekeverjük a víz 2/3 részével hígítjuk majd főzzük és a párolgó vizet pótoljuk. A végén pedig 120 fokon 40 percig sterilizáljuk. Közben mit is kell vele csinálni.? |
| | | | |
| | | | | | | | | | MEA (Malt Extract Agar) 20 grams light malt extraxt (maláta) 2 grams yeast (élesztő) 15-20 grams agar (agar agar) 1 liter water (viz)
Smaller volumes can be prepared by simply using less ingredients in the same ratio)
The dry ingredients are put in a flask (erlenmeyer or similar) and water is added. Take care not to fill the flask for more than 2/3 of it's volume or it will boil over. When the water and dry ingredients are put in the flask the opening is stuffed with polyfill or hydrophobic cotton. Another option is to put a piece of Tyvek over it held in place with rubber bands. This allows for the agar to be re-melted in the microwave. A piece of aluminum foil is put on top and the flask is swirled.
The flasks are then sterilised in the pressure cooker at 121şC for 40 minutes.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Mit kell ezen agyalni ennyit?:D Reikizzétek minden nap:DDD |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az agar+maláta+élesztő koktél pontos arányát tudja valaki mert láttam valahol de már nem tudom hogyan is csinálták azt hiszem azon szaporítják a telepeket. Ez hasznos lehetne az állomány gyarapításra.
Minap láttam egy (A) származású kertésznél az állományt és éppen kísérletezett mi mindenen tudja megtermelni a C. D-King tipust. Amint láttam ez éppen a terítőn nem nőtt neki ki :) de azon kívül minden talajban. - perlit+rozs - perlit+saját kerti komposzt - vermikulit+rizsliszt - vermikulit+komposzt - madáreledel hogy melyiken terem a legjobban azt kideríteni már a mi dolgunk. |
| | | | |
| | | | | | | | | | jim-maláta-csaba utca(moszkvánál)-BIO BOLT OTT VAN ocsó bio rozs-130/kg egy elvarázsolt öreg picsa az eladó |
| | | | |
| | | | | | | | | | és mit szoltok ahoz ha fáradt sütiket vagy azokat amelyek nem indulnak-beoltanám agaros lötyivel-vagy talán dextrózzal.... csinált vki ilyesmiket...?
bele a tetjébe persze sterilen........hmmmmmmmmmmm? |
| | | | |
| | | | | | | | | | A külölöntböző anyagokkal való kísérletezésnél nem a tápérték számít énszerintem. Ugyanis vannak olyan ételek amelyeket úgy neveznek teljes értékű élelmiszer pl. barna rízs ez azt jeleni ha csak azt ennéd semmilyen tápanyagban nem szenvednél hiányt és életben maradnál vele bármeddig. Na tehát ez a gomba csak azt tudja enni amit kap tőled és neki sem szabad hiányt szenvedni. Az agar mix malátája szerintem cukrot helyettesíti ami egy kicsit gyorsít a dolgon tehát rosszat nem tehet semmiképp.
Ez nem szakértő vélemény józan paraszti gondolatok.
Malátát hol lehet kapni ? |
| | | | |
| | | | | | | | | | hELLO!!!
embrio intézz magdnak maláta kiivonatot mivel az agar az csak enrgiát tartalmaz.a másik nézzegetem tegnap otta a dolgot és találtam a búzát aminek 3x mindenbe a tartallma |
| | | | |
| | | | | | | | | | jó estét urak.
minden nap egy másik kisérlet legallábis nálam. remélem megtalálom a helyes formulát. KÉREM A VÉLEMÉNYEKET A KÖVETKEZŐKRE.:
-poharakba keverék:mag+vermi+agar mag+vermi mag+agar csak mag ezt érdemes kisérletzni-meg lesz a franko mód skacok csak kukta!!!!!!!!!!!!!!! a többi verébfing szerintem-kell a hőfok!! illetve javalom a dupla fözést mindig-tutti ami frutti-24 óra várásal a másik:a spora oldatba ne sporold a feketét-én cola szinü sűrű oldattal csinálom-sokkal gyorsabb-jobban fonalazódik.
a sütik ha megvannak gondoltam ha kivettem őket és nem indulnak csinálok agaros oldatott és a közepébe beoltom-talán tuning nekik nem?
ha tudtok valamit adni agyam fehérfoltjainak akkor ne sajnáljátok az infot. várom a hozzá szólást.
köszönet.
éljen a tudás!!!!!! remélem megmarad a bejegyzés. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hello!!!
Ugy döntötem komolyaban is megtanulmányozom a gombák táplákozását:)).eddig arra juttotam hogy megnézztem a barna rizs tápértékét és az enrgia tartalmát. érdemes megnézzni egy ilyen bios könyvbe hogy melyek azok a magvak amik nagyobb tápértékel rendelkeznek. a clonozáshoz használt agar agar, maláta,élesztő keverék se feltétln hülyeség szeritem.azon gondolkoztam mi van akkor ha az egész tápföldet vermuból és ebből a keverékből állitom össze ez ugye végerdménybe egy kocsonyás szerü dolog lessz ezzér gondoltam a vermukalit hozzá adásra mivel akkor az ugy jól levegüzik de lehet hülye vagyok.:DDD |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nos. Én nem áztatok kuktázás előtt. Egyszer áztattam, de akkor kiderült nem jó a spóra, így nem került oltásra a sor, de akkor 1 napig áztattam és 1 napig szárítottam, pont azért, mert az áztatott rozs nem tudom hogy mennyi vizet képes még felvenni. Ha nem akarsz kísérletezni akkor terítsd szét őket egy újságpapíron és szárítsd ki, de megpróbálhatod nedvesen is víz nélkül. Ha már beáztattad akkor elég 1x kuktázni. Én is 1x kuktáztam, de nem is áztattam szal. Érted. ;D
Árpa lehet, hogy jó, én maradok a rozsnál. Szerintem minden jó, ami teljes szemcsés. |
| | | | |
| | | | | | | | | | na ma áztatok...... kérdés danielhez: áztatás után 2szer kuktázol?
illetve hántolt árpa az bejöhet-------------------------------e? vettem azt is.
ja még egy kérdés:áztatás után ugye nem kell belle viz már? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Majd, ha sikeresen termeltem. Addig nincs sok értelme szerintem. :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | én Matias Romero és experimentben vagyok B+ Large Fruits-cal hm...? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem. Az áztatástól csak kikell és utána nem lesz esélye kuktázásnál. De bonyolítsd csak túl ahogy gondolod, majd számolj be róla.
Nekem eddig Burma, lesz még Thai Koh Samui meg van még Golden Teacherem is, de azt majd, ha expertebb leszek. Ma oltottam előszőr életemben. ;D
Srácok mennyire befolyásolja az, hogy kolonizálásnál csak 21 fok uralkodik szobámban? Mindenhol ilyen 23-26ot vagy 28-30at írnak. |
| | | | |
| | | | | | | | | | amig a baci nem hal meg addig mr.endo nyugizik-tehát az áztatás nem a leghiressebbbbb gyilok modus operandi;) |
| | | | |
| | | | | | | | | | daniel-az ásztatástól NEM FOG ELPUSZTULNI az endo mister. a tökömet rá. nektek mi a neve a neveltjeiteknek-fajta milyen |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az egésznek a lényege az, hogy amikor áztatod egy napig az endospórák kikelnek és utána beb*szod a kuktába, aztán akkor már nem lesz akkora a szájuk.
A Zepterbe kőkeményen 4db 3 decis pohár fér, de legalább működik.
Rízsfolyást meg nem tudom hova tenni kedves embrió. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Jimi az endospóra a baktériumok olyan formája amikor, mint egy kis mag, nagyon ellenálló és nem pusztul el a hőkezeléstől (termofil). Két féle módszer van. 3x kuktázod fél napos, vagy egy napos időközökkel. A másik ami lényegesen egyszerűbb, ha beáztatod vízbe 12 vagy 24 órán át, JÓL kiszárítód és utána kuktázod. De a legtöbbet mindjárt töltik a rozst a zacsiból a pohárba, szóval szerintem csak akkor csináljátok, ha sehogy se akar összejönni a rozsos dolog, mert mindig elfertőződik. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Mia az az endospora ??? Miért is akarjuk elpusztítani ? |
| | | | |
| | | | | | | | | | na figyu-az endospora tehát ha kukta-több mint120fok-meghalnak-eddig oké- majdan azok körülményeken kivül kibontakoznak- ha ezt meg várod-utána megint kukta-120fok- aztán ennyi barátom ott már nincs mr. endo.
kérdésem az igazán:
ha kihül az első fözés majdan-meddig várjak a konkrét kibontakozásig ugy tudom 18 óra-nekem ez a tippem-tudomásom
valami vissza igazolás-megerősítés.....thx
hány literes a Zepter.
amúgy több kilo rizs folyik meg még dupla fözéskor is- tehát kéne valami adat |
| | | | |
| | | | | | | | | | Vas-edény boltot ajánlom. Nekünk ilyen hipermodern Zepteres kukta van.
Endospórák meg nagyon sokáig eltudnak éldegélni és csak várnak arra a pillanatra, amikor megkapják a kedvező körülményeket és akkor...véged! :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | dani,honnan van kuktád illetve-nem tudsz olyan helyet ahol lehetne venni ócsón. valami használt adás-vételiben, nadzson kénne!!!!!!!!!!!
emberek és embriók FONTOS kérdés:
mennyi idő alatt élednek ujra kb. az endosporácskák?
nagyon kérem a válaszokat::::::::::))))))))))))
köszönet mindenkinek |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ma 4 poharat fogok oltani. A kukta már hül és a fecskendő is kész, de nem volt túl egyszerű, lehet elbasztam valamit? Arra gondolok, hogy belenyomtam felespoharba 10ml vizet es bele sporat, de mindig maradt az aljan spora. Kevesebb vízzel kell először vagy hogy? Valaki mondja már el a trükköt pls! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ma csodálatos ötletem támadt. Ugye írják, hogy a rozst érdemes beáztatni egy nappal előtte vízbe, hogy az endospórás bacik -amik amúgy kibírnák a kuktázást- kikeljenek és hőkezelésnél már ne legyenek olyan ellenállóak. Csináltam is. Beáztattam 2 kiló rozst, mondanom sem kell a lábost telitöltöttem vízzel, de annyira megszívta magát, hogy a tetején így is maradt száraz réteg. A szárítás meg még egy napot vett igénybe, szóval elég körülményes. Na és most jön az én ötletem. Mivan, ha beleteszem a rozst a pohárba, rá vizet és nem kuktázom azonnal, hanem várok egy napot? Megszívja magát, de nem kell kiszárítani, mert az arányok jók. Egyetlen gond az lehet, hogy a duzzadt rozs másképp viselkedik kuktázásnál, mint az épp nyakonöntöt. Vagy hagyjam az áztatást a francba, mert megy anélkül is simán? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Rozst ti beszoktátok előtte áztatni 24 órával? Azt olvastam érdemes. |
| | | | |
| | | | | | | | | | szívSN örülök,hogy neved io-ra végződik-rokon lenne? na min1. kérdés mi a neve a gyermekednek? érted...... |
| | | | |
| | | | | | | | | | nos uram,itt egy módszer,ami jó............ http://archives.thenook.org/tek/printing_spores.htm
de ha személyes illetve értelemszerű tapasztalatszerint:
-kis pici tűkőr -egy akkora üvegpohár.ami lefedi -és persze kalap+kis ídő
forraljunk víz-mossuk tűkör-szárit-kalap rá-lefed pohár= VÁR!!!!
12-20 óra. majdan sterilen egy borotva pengével lekapar. gondolom tudja mindenki milyen egyszerű űvegfelületről pengével csikokat csinálni,kapirgálni....stb
az alu-és-a papir felejtős. ez persze csak akkor ha utána-rőgtőn csinálod a szuszpenzionábilit |
| | | | |
| | | | | | | | | | hogyan készítsünk egyszerűen használható lenyomatot? gondolom doboz papír kukta, kalap csipesszel lekap, üvegben papírra lemezekkel lefelé ráhelyez..... eddig egyáltalán megállná a helyét? aztán? p |
| | | | |
| | | | | | | | | | Mint ez rövid keresgélés után kiderült talán a leg könyebben beszerezhető táptalaj az agar-agar szinte minden sarkon :). Valaki igazán leírhatná hogyan tovább mert láthatunk egy műveletet de az nem segít. http://www.fungifun.com/agar/
Addig viszont azt hidtem hogy a spórák a lemezeken teremnek és onnan lehet lekaparászni ez meg nézd mit csinál. :o( http://www.fungifun.com/cloning/
Botanikusok biológia tudósok ??? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az ajánlott oldalon láttam hogy ezek a huncut külföldiek még madár eledelel is csinálják ,valaki próbálta már.?
Ezt a csodamód megduzzadt gabona a fonáltól áll össze ?
Ugyan ott talált linkben mutatják hogyan kell a dobozka tetejét kilukasztani vajon mekkorát kell ütni a kalapáccsal ???
Bocs ez csak vicc akart lenni remélem jól szórakoztok :))))
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Erős a gyanúm, hogy kérdésem megint a sűllyesztőbe merül ezért felteszem mégegyszer:
Mi az általatok használt rozs/víz arány? 1. x gramm rozshoz x gramm víz 2. pohár feléig rozshoz annyi víz, hogy pont ellepje
Jimi BioRozs néven a DM-ben találod meg vagy valamilyen bioboltban, ha mákod van. Németül Roggen angolul rye. Teljes szemes kell, nem a darált. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszönöm a felvilágosítást minden témában és a hozzám való türelmet. Értetlenségem nem fiatal koromnak köszönhető , már talán túl öreg vagyok minimum 3x12 és megfontoltan kezdenék hozzá.
Mostmár csak figyelek ,és akkor kérdezek ha tényleg újabb probléma merül föl.
Be kell valjam azét Danika legutóbbi kérdése engem is izgat.
Na de ,hogy hozzam a szokott formám a bio rozs az liszté van őrőlve vagy csak dara mi a becsületes neve vagy csak simán rozs. :)) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sajnálom, én laikus vagyok... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kezdem megszokni igazság szerint. Ha ideges lennék szted segítenék neki? Segítek és közbe alázgatom, hogy mekkora lusti musti csacsi macsi. Valamit valamiért érted. :) Viszont rozsos dologra választ szeretnék hétfőig bezárólag kapni. :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Lehet, hogy én vagyok hülye, de 12 éves gyermekek miért termesztenének gombát?:D Majd, ha kicsit idősebb lesz, úgyis meg fogja érteni, Danika:)) Szerintem csak fel fogod idegesíteni magad, szal inkább ignoráld:D
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintem megadhatnánk Jiminek az értetlenség és túlkomplikáltságban kiemelkedő eredményt elért kitüntetést.
1. Vermikulit+barnarizsliszt+víz vagy Biorozs+víz
http://www.lycaeum.org/languages/hungarian/cubterm.htm
Melegen ajánlom, hogy olvasd el...
2. Miután a benőtt sütit kiteszik a terráriumban egy rázsra a perlit főlé és megvolt egy nagyobb hozamú termőtestképzés, érdemes rátenni a nedves perlitre, mert így rehidratálódik és nem szárad ki olyan hamar. Van aki egy napra berakja víz alá és hűtőbe helyezi. Elég látványos a változás a nem beáztatotthoz képest.
3. Kihelyezve már nem olyan kényesek, látom ezt sikerült megjegyezned. :P
Na és most jön az én kérdésem, miután ilyen sorozatosan jóságos voltam válaszadásban. :) Biorozs és víz arányra lennék kiváncsi. Két féle módszert hallottam, ti hogy csináljátok? 1. Kimérünk X gramm rozst és ugyanennyi mililiter vizet adunk hozzá 2. Poharat megtöltjük feléig rozzsal és annyi vizet adunk hozzá, hogy egy szinten legyen a rozs és a víz
Az elsőnél, amikor én csináltam sterilizálás után még maradt a pohár 1/3nál kb. víz. Van aki azt mondja ez jó van aki nem. Vélemény? A másodiknál szerintem nem fog víz maradni benne, de nem lesz túl száraz? thx
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Többek felszólításának engedve újra elolvastam elejétől de ha lehet még nagyobb a káosz. 1.Ha jól értettem több fajta táptalaj előállítható ezekközül egy a vermakulit módszer ? 2. Olvastam olyat ?? ,hogy valaki a sütiket nedves perlittel betakarja. Tudomásom szerint a készre benőtt sütit a vizes perlittől jól elválasztva csak a levegő páratartalma nedvesíti. Vagy mégsem ? 3. A pohárban sterilen fejlődő kicsik már kihelyezve nem olyan kényesek ? Gondolom abból az alumínium tálcában kapható benőtt kittek szinte bárhol termőre fordúlnak. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hello!!!
ez megegyezik a vermi+rizses modszerrel ez csak egy adalék agyag ugyan ugy mint a tápoldatok a szoba növénynél 1lvíz/20g agar agar vagy malt extract de annak asszem más az aránya. inkkáb csak javaslok para itt már minden ugy hogy prop úr javaslom neked amit én is tetem fogd meg magad töltsed le a mushmush oldalárol a leirást forditsd vagy forditasd le valakivel.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok!
Mr. Magic Másh!
(Írtam én olyat, hogy szétesett a süti? ..azt sem írtam viszont KONKRÉTAN, hogy vermi mellé gondoltam a hidrogénperoxidot, amire te agaragart írtál.....csak utaltam rá ... a kérdéseimben.)
gondolom porról beszélünk, mert az agarcsíkokkal elég macerás lehet figurázni
MagMásh nem avatsz be az általad tapasztalt agaros tuning mechanizmusába (pls ne azt a webcímet írd, hanem, hogy a TE dédimamád hogyan tanította!), meg érdekelne az is, hogy akkor ez csupán másik táptalaj, másik teknik, és végig elbeszéltél mellettem (akkor is érdekelne a dolog!!), vagy van vmi köze a vermi&brnrzslszt módszerhez is ?
JIMI! a perlit, ahogy írtd, a vermi pedig a táptalajhoz, de bizisten megtalálod ha visszaolvasod a fórumot!
kukta: ha nem lenne gumim a kuktához, bemennék egy nagy nagy kuktaboltba és találnék biztos egy szóló gumit, amire cimkét képzelnek, amin a nevem áll és az, hogy ingyé vagyok itt ne hagyj he!!
vagy használj fazekat!?
bocs a sok betű miatt, üdv, p |
| | | | |
| | | | | | | | | | Jimi egyszerűen nem hiszem el, hogy elolvastad a guideokat, mert ott ez benne van...A vermikulitot a pohárba kell a táptalajhoz rakni, míg a perlitet a terrárium aljára páraképzés végett.
"Csiperkés" dologhoz meg nem szólok semmit. Erősen kétlem, hogy ez épségben ideér Magyarhonba, de most hogy jön a képbe a chamignon gomba? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Diffúz vagyok bocs.
Kuktázás után a rozs frankón megduzzad és a feléig megtöltött pohár most már szinte elér a tetejéig! Beoltod és elrakod meleg helyre sötétbe. Akkor kell kivenni poharakból, amikor már az egész sütin látod, hogy benőtte a micéleum, tehát az egész tele van fehér fonalakkal. Utána kell terráriumba rakni és hőmérséklet utána már elég a szobádé is. Közvetlen fényre sose rakd őket, de amikor már kivetted a sütiket akkor szükségük van minimális indirekt fényre az alább leírtak miatt. Na most már megválaszoltam mindent. :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Biorozsnál csak biorozs kell. A másik az keverék (barnarizslist+vermikulit), de én olyat nem tok szerezni.
Hát meleg kell neki igen olyan 26-30 az nagyon jó neki azt írják. Arra, hogy vaksötét kell neki, szerintem igen a válasz. Bár pár helyen megemlítik, hogy a vége fele már elő kell venni, de szerintem elég annyi fény amikor megnézegeted, hogy mennyit nőtt a micéleum. Tudod ezek gyakran egy nagy trágyakupacon nőnek. A spóra belekerül a trágyába és bent meleg van valamint vaksötét. Miután elérte a micéleum a kaki szélét akkor máris fényt kap és ez ad jelt neki, hogy lehet küldeni a termőtesteket is a nagyvilágba. Szerintem ez alapján logikus a dolog, de bárki jobban tudja javítson ki, én még csak elméletben nyomom a termesztést. ;D |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ez tényleg nem. Semmi keverék ? Ezt kuktázukk és fölveszi a vizet és sterilizálódik azután ha lehült beoltás ? Majd néhány hét várakozás sötét meleg helyen ? Vak sötét ? Mikor vezsem ki a pohárból cicákat ? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Megtöltöd a pohár felét rozzsal. Ráöntesz annyi vizet, hogy elfedje. Önthetsz fél centivel többet is, de túl sokat nem érdemes. Na nehéz? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ebben igazad lehet. A receptúrát megtalálom a fórumban ? Bár elejétől végig olvastam már de úgy látom többeknek a víz hozzáadásával vannak gondjaik hogyan csináljam ,hogy tökéletes legyen. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Labortechnikai, illetve vegyészeti boltok (pl. Budapest - Reanal) by google...sztem hanyagold az agar-agart nem tudom kezdőként miért akarod a legbonyolultabbat csinálni. Ha csinálsz 12 pohárnyi rozsos sütit sztem az is bőven fedezni fogja havi szükségleteidet... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ami érdekelne. Hol kapható agar agar ? Milyen módon kell belőle táptalajt előállítani ? Használata ? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Látom olvasod a fórumot tehát leírom. Törölni fogják nemsoká mer kb 10 kérdésemet törölték és még azt is amiben arra utaltam ,hogy ez hány darab hozzászólás volt. Kérdeznék én de mit is ? Mert amikor oda írtam ,hogy kezdő vagyok törölték. Amikor oda írtam ,hogy írjanak a tapasztaltak törölték. Amikor írtam ,hogy törölték kérdésemet és csak mosolygom törölték. Ezt is törlik de leírtam ,hogy tudd. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem kapom fel a vizet csak már unom értetlenségedet...Kérdezz Jimi kérdezz rá az új módszerekre és bízva bízzál.
http://www.shroomery.org ha tudsz angolul itt aktuális dolgok vannak A-Z ig. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Melüljünk el kicsit mélyebben a vas és edény témakörben. Valószínűleg minden háztartási eszközöket forgalmazó boltban kapható pl. a kávéfőző gumialátéttel együtt gondolom én.
Légyszi ne kapd föl azonnal a vizet.
Nem azért szretném ha születne egy leírás mert nem találom. Mert fölmerültek új anyagok ezzel együtt új technikák és jó lenne ezt eggyütt látni és ha kíváncsi az oktondi pocok csak mondani kell lásd az 11235 ös hozzászólást. Mert mint tudjuk van publikálva termeszői leírás de most nem azon folyik a vita. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Majd szerzekk másik kuktát. Honnan szerezzek gumit? Figyelj Jimi szerintem ne feszegessed tovább a húrt, mert MINDEN fennvan neten ráadásul magyarul. Inkább kérdezz, mintsem olyat várj el másoktol amit már megtettek, max te nem vagy képes megtalálni vagy elolvasni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Létre jött már megannyi leírás hogyan is lehet a legjobb eredményt produkálni. Valami nagy tapasztalatú kertész mindenki okulására nem írná le a folyamatot pontos arányokkal és lehetőség szerinti anyagokkal. Sok kérdést meg előzhetnénk és bárki elakad nem tartotta be az előírást.
Danika te meg cserélj gumit kukta fedelén :)
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Srácok az nagy gáz, ha kuktázásnál a gőz így a fedő pereme mentén is kijön lassacskán? Nektek csak a szelepen jött ki, máshol nem? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hello!!!
Kedves prop szerinted én a hasmra ütve találtam ki az agar agar vagy a malt megoldást nem tudom ismered e a mush mush nevü céget de ök irták hogy elégé megdobja a hozzamot hogy jobban érzékeltesem én földes megoldásal melozok amig nem használtam agar agart kb termésenként 6-8 db nagy méretü macsek jött le most hogy használom kb 30-35 db nagy méretü jön le termésenként szerintem ez elég meggyöző.és a másik prop ha igy nézzük akkor a vermukalit is elvonja a vizet mivel a vizz tárolását szolgája és a levegő áramlást a telepbe a kocsonya attól még hogy kocsonya tartalmaz vizet a kocsonya az nem egy élölény ami felveszi a vizet a gombák ugyan ugy kivonják a kocsonyából is a vizet mint a párából vagy magából a vizből.prop széteseös telep akkor valamit rosszul csinálsz nem hiába hivják bricknek téglának ha a gomba már beindult a tápföldnek kajak egybe kell lenni nem szabdna hogy szétesen valami arányt valszinü elrontotál. |
| | | | |
| | | | | | | | | | lényeg, hogy nem kell kilyukasztani, mert a termelődött széndioxidot ki lehet kergetni.. ennyi nekem elég köszi, p
|
| | | | |
| | | | | | | | | | O2 az oxigén(molekula), dioxidként még életemben nem hallottam. Erre írtam amúgy a dolgot: "fejlődés során keletkező O2 a perlit & a rács közötti lyukon kicsorog"
Azt hittem a gomba által fejlesztett gázra mondtad, hogy O2, azóta rájöttem, hogy a h2o2 által fejlesztett. Asszem. :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | köszönöm, megnyugtattál a végére!
O2 az dioxid nem? (a c lemareadtd, pedig azzal full..lekközelebb..)
a lyuk a doboz alján, szerintem a dédapám spriccelős leírásából való, ott ugyanis lefolyik, mint a kádadban..nemigaz?
tapasztalat?
p
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Propio remélem nem baj, ha én adok választ a kérdésedre. Tehát a gomba nem oxigént termel, hanem széndioxidot. Azért kell a lyuk a vödör aljára, mint azt én is olvastam. Sehol máshol nem írtak lyukat, de egy helyen kifejezetten írták, hogy ne legyen lyuk. Napi egy kiadós legyezés és elillan a felgyülemlett CO2, viszont a lyukban az a parás, hogy kimehet a pára. Tehát nem kell. |
| | | | |
| | | | | | | | | | sziasztok!
agar agar?? "hangosan" gondolkodom: bizonytalan vagyok, mert szerintem ha kocsonyát csinálunk a laza szerkezetű gombócból, a leendő kultúra nam fog tudni elegendő oxigént, nedvességet kinyerni belőle, hiszen az agar megköti, kiszorítja, sőt, ez már horror: elszippanthatja-e a vizet a vermiből, ami szerintem a víz kocsonyává alakítása során nem is elképzelhetetlen? ...
Siphersh Úr, köszönöm a tanácsot a /oxiddal kapcsolatban (még tisztább levegő, még nagyobb páratartalom, remek! miért nem jutott eszembe??) ..kukta előtt előmosás gyanánt próbának...
még egy kérdés: Mr Siphersh! több leírást átnyalaztunk & összevetettünk MZ/X-vel, de csak egy helyen olvastam, hogy a "fejlődés során keletkező O2 a perlit & a rács közötti lyukon kicsorog" majd ottan nekünk . na ezt a lyukasztgatósdit nem válthatnám-e ki +egy kiadós szellőztetéssel mert attól f.sok, hogy ottan nekem majd jól elillan a köd fele (tudom, pára és leginkább fölfelé száll, de..)
előre is kösz, p
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Hello!!
Agar agar=vörös alag vagy moszat ezt én se tudom de lehet kapni ilyen néven hogy agar agar Malt extract(maláta) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Propio a mail címed nem jó hová irhatok ?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Propio, peroxid:
A h2o2 öli a baktériumokat és a spórákat, jógomba spórákat és penészspórákat egyaránt, de nem öli a micéliumot, jó micéliumot és penészmicéliumot. Hőre bomlik, tehát ha kuktázás előtt teszed a táptalajba, akkor segíthet megölni a baktériumokat, és _valószínűleg_ nem fogja megölni a spórát. De egy óra a kuktában amúgy is mindent megöl, ez fölösleges.
Amikor már beindult a micélium-képződés, akkor lehet használni anélkül, hogy baja lenne a jó fejlődésnek. Konkrétumokat nem tudok mondani, mert az én fertőzéselleni sikereim peroxiddal elég szórványosak voltak.
Én arra használom inkább, hogy abba a vízbe teszem, ami abban a perlitben van, ami érintkezik a teljesen benőtt táptalajjal, így plusz oxigénhez jut a micélium, ami táplálja, és elősegíti a termőtestképződést, és megöli az arrajáró kósza baktériumokat. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Mi az az.
1L viz/20g agar agart ???
Sokat olvastam de ezt még nem. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hello!!
Tegyél 1L viz/20g agar agart és tuti a siker. |
| | | | |
| | | | | | | | | | neked is üdv wazzger!!
mi fog történni, ha nem belekapirgálom, a lenyomatot, hanem, mint oly kedvesen próbáltál rávezetni az általad oly tökéletesnek vélt lépésre, beáztatom peroxidba??
mennyire nézel hülyénelűk, ha nem lenyomatról beszélek?
miért hülyeség a peroxid löket??? eddig rendesen azt hittem, hogy szőlőcukros desztvíz plussz vmikor a peroxid az = biztosabb fonalasítóhatásfok = kissebb fertőzésveszély+gyorsabb(esetleg nagyobb hozam)
nem hinném, hogy ez olyan perlitet a vermi helyett kérdés lett volna, de ha igen, akkor is A KÉRDÉSRE tunál válaszolni vagy ha arra nem is, akkor arra, hogy a Köbükinek mi lesz a tortájával, ha PÉLDÁUL a kuktázás előtt durrant egy 3ezrelékes 4ml-s peroidot a leendő kultúrákba (kb 8x2dl)??
MAg Másh Úr valami olyan válasz amitől okosabb leszek ??? (vagy nekem már mindeggy-eee ;0)
e?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Hello!!!
Áztasd a spora lenyomatot 1 napig a h peroxidba.
Ne legyél hülye bazzeg gondolkozál már épp ésszel. |
| | | | |
| | | | | | | | | | sziasztok!
kérdésem NEM a "beteg" süti gyógyitására, hanem inkább a betegség esetleges kialakulásának megelőzésére vonatkozó:
H peroxid kukta előtt, avagy után javallott? ha utána, akkor a spóraoldat előtt, esetleg közvetlen után??? (ez a közvetlenül utána dolog kissé morbidnak hangzik)
előre is köszönet, p
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Hát, ha ezen a honlapon jobban szétnézel, s talán még ezt a topicot is elolvasod az ELEJÉTŐL, akkor azt hiszem nem lesz problémád. Egyéb esetekre ott a http://www.google.co.hu drogportál. Csak írd be a középen megjelenő szövegmezőbe a kulcsszavakat... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Azt szeretném kérdezni, hogy mi az ideális, ha biorozsos pohárban kuktázás után mennyi víz marad még? A rízs majdnem a tetejéig puffadt a pohárnak és, alsó 1/3nál víz nyomódott az üvegnek onnan tudom, hogy mennyi maradt még benne. |
| | | | |
| | | | | | | | | | hát... biorosz rizs lisz keverék.kb 2/1 3/4 között s egy nappal elötte beáztattam.a poharat a tüt s minden ezközt gözsteril géppel sterilizálok(260fok desztilált vizzel 20 percig). majd a pohárba bele rakom az ásztatott rozst kétréteg folia majd min 1 ora fözés.6-7ora hülés Utána a szintén a steril gépböl ki vett tüt rárakom a fecsire kicsit meginditom hogy tuti az oldat legyen ami kijön rajata majd beoltom.még két réteg folia. s elrakom. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Talán, ha leírnád, hogyan szoktad elkészíteni a táptalajt, spórafecsit stb. akkor még választ is kapnál...
Poharat biorozzsal csak a feléig érdemes megtölteni? Olvastam, hogy valaki 3/4ig töltötte. Ti hogy szoktátok? Pohár/rozs/víz arányra lennék kiváncsi. Thx! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Remélem ezzel a hozzászolással nem sértem a szabályzatot. Tudna valaki segiteni beoltásban vagy országon belül tálcában? Nem tudom mi az amit mindig elronthatok de valahogy mindig elfertözödnek a kicsik, pedig ettöl sterilebben nem lehet csinálni a dolgokat(négy éve piercingelek tehát elég jol felvagyok szerelve) mi lehet a probléma? lehet hogy az odat alabbol fertözött??? a micéliumokig eljutottam de 11-ből 3 az arány.most van kettö de ezek sem tul biztatóak.a napokban szeretném meg csinálni a következö hármat de hát eedig csak pocsékba ment.Elöre is köszi mindenkinek aki segit s remélem fenn marad a hozzászolásom.
gfne@freemail.hu
Crashee THX |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hello!!!
Ez igaz!!! elnézést kérek hogy meggondolatlan voltam.
De szeritem ezt a forumot meg az egész daath tuti kurva meleg nem hiszem hogy a rendörök nem nézzegetnék.mindenki egyet gondoljon végig ha ide beir és utána esetleg megjelnek nálla a rendörök mit fog hozzá szolni irot bizonyitékal.ami nem cáfolható
remélem ilyen még nem volt és nem is lessz. kopp kopp kopp:)
Mégegyszer elnézést szerkesztő úrak. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Helósztok! Legyetek szívesek mellőzni az olyan témákat, amik drogokkal kapcsolatos konkrét tevékenységek megszervezésére vagy előmozdítására irányulnak. Ez a fórum az elméleti témáknak van, tehát például hogy úgy általában hogyan lehet pszilocibin-gombát termeszteni. Azt, hogy kinek milyen anyagi segítségre van szüksége, anyagokra, eszközökre, vagy hogy honnan lehet beszerezni ezeket, azt ne itt beszéljétek meg. Ha általános ismeretekre van szükséged, akkor jó helyen jársz. Ha valami tárgyi, anyagi dologra van szükséged, akkor nem. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sőt azt is olvastam, hogy a szemcsés táptalaj előnye az, hogy jól össze lehet rázni. Azt ajánlották, hogy rögtön kuktázás után kapjuk ki egy ronggyal az üveget és rázzuk össze...Inkább nem csinálom meg, mert nekem nem 5 centi vastag van, hanem sima üvegpohár.
Most a kérdés az, hogy később érdemes rázni? Alufóliával lesz lefedve, így hát nem tudom mennyire lehet szórakozni az ilyennel.
Másik kérdés, hogy megemlítik, hogy a szemcsés (grain) táptalajnál fontos a jó légcsere, így jóval felgyorsul a micéleumozás. Na most nagy hülyeség lenne venni valami iszonyat sűrű szűrőpapírt/textilt és azt rakni kuktázás után az alupapír helyére? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Na jó, hogy értelmeset is mondjak: Rozs és egyébb szemcsés dolgoknál olvastam, hogy érdemes kuktázás előtt beáztatni 24 órára, hogy a benne lévő kórokozók kikeljenek és így kuktázásnál jobban leölődnek. Valaki csinálta? Érdemes, szükséges? Thx! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Siph és most töröld ki saját magadat is. :)) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Van egy külön topik a témának, egyébként, az a címe, hogy "Fórum irányelvek". |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kedves Mindenki!
Arra szeretnélek kérni titeket, hogy ha kitörlök egy hozzászólást, ne írjatok olyan hozzászólást, amiből kiderül, hogy kinek a hozzászólását töröltem, mert akkor azt is törölnöm kell, hiszen kiderül belőle a lényeg, ami miatt töröltem a hozzászólást.
Lehet inkább levelet írni nekem, ez a topik maradjon meg a gomba körüli témáknak. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Jimi ezt nem személyes sértésnek kéne megélni (mint ahogy azt sokunk így tette elsőre), hanem előtte nézd át az irányelveket és gondolkozz el, hogy hol hibáztál. Valószínüleg vétettél az itteni szabályok ellen és így törölve lett a hozzászólásod. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Bázz, akkor innen tűnt el a válaszom...valaki megindokolná? Tiszta paranoia, komolyan mondom:D |
| | | | |
| | | | | | | | | | Én úgy tudom kedves Siph, hogy a desztillált vizet párologtatással tudják előállítani, míg az ioncserélt víz, egy "ioncserélő" rudon folyik végig, ami megköti az ionokat. De ezek szerint jó lesz az is. :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Igen, az tényleg ugyanaz. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ma beszereztem a kellékeket. Akartam benzinkútnál venni desztillált vizet, erre a nő azt mondta, hogy az ioncserélt az ugyanaz és mivel csak az volt, azt vettem. A spóraoldathoz szeretném használni, szerintetek megfelelő? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hi!
Biorozs kapható a következő helyen: BIOPONT Vegetáriánus Étterem és Biobolt a Darshan udvarban. Cím: 1086 Budapest, Krúdy Gy. u. 7.
És egész szemes kell hozzá.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszi az infót. BioRozs a DM-ben mennyire esélyes? Örőlt rozsliszt kell, vagy teljes szemcsés? |
| | | | |
| | | | | | | | | | - Ja a fehér az jó - ha nő gomba és nincsenek 3 -4 mm-es kis baseballütő szerű kinövések mert akkor egy vírusról van szó /rendszerint nem nő gomba rajta/ - a halványsárga - az sok pára /nembaj/ - nagyon sárga - penészfajta - szürke - penész - Folyósodás /rizs/rozs/búza...- bacilus
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Egy laikus véleménye az eddigiek alapján: Ha fehér:) akkor nincs gáz. Ha kicsit sárga, akkor sem. Ha nagyon sárga, talán. Ha ezen a két színen kívül bármi egyéb, akkor ki kell venni az egészet a vödörből, nagyon óvatosan, majd még óvatosabban át kell helyezni egy másik tárlóeszközbe. Jellemzően mindenki csak kuka néven emlegeti...Haladók ismerik a fogadjunkhogykétméterrőlisbeletalálok metódust ennek kapcsán.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Hi danika szétfesziteni nem fogja viszon t nem biztos hogy a pohár birja a hökezelést s szétrobbanhat, s akkor löttek a sterilizálásnak.de nincs para mert akkor még csak a talaj lett oda.
Tudna segiteni valaki hogy a pohárbol kirakott gombocok ha elkezdenek elszinezödni akkor mit lehet tenni??? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Spórát még talán áthozzák, de nagyobbat ne rendelj, mert bukta és jönnek a kékek. Olvasd vissza inkább a fórumot. |
| | | | |
| | | | | | | | | | hello! a kulfoldrol rendelt sporakkal/growing kitekkel van valakinek tapasztalata? minden erdekel a temaval kapcsolatban: mikor, mennyiert, milyen, mennyit parazik a postas? koszi:
redbull |
| | | | |
|