|
Legfrissebb hozzászólások (433 - 442) (Témakör: Magic Mushroom)
| | | | | | | | | | Amúgy szerintem is a kivonás (extrakció) lenne a megoldás, csak az körülményes, és nagy mennyiségű gombával érdemes megpróbálni.
Találtam egyik fórumon nemrégiben egy cikket amiben 1959 körül egy tucat tudós nekiállt tesztelni a pszilocint és a pszilocibint. Ehhez tiszta vegyületekre volt szükségük. Agaron és maltodextrózon kisérletezve letermeltek kilókat a gombából. :D Extrahálták alcsony alifás alkoholokkal, asszem még kromatográfiás módszerrel is tisztították stbstb. Végül kikristályosították őket. Na annak szerintem csak a hőmérséklet árhatott. Tiszta kristályokat akár fel is oldhattad desztvízben, elméletileg optimális hőmérsékleten végtelen ideig el kellene hogy álljon. És ezt tök precízen le is jegyezték.
Ha gondoljátok megkeresem és belinkelem. Ha jártas vagy egy kicsit a szerves és analitikai kémia területeken akkor nagyon érdekesnek találhatod! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem tudom mennyit akartok rááldozni erre páramentes dologra, de elég nagy űrtartalmú exszikkátorok vannak olyan 30k-ért. (http://hu.wikipedia.org/wiki/Exszikk%C3%A1tor)
Ez is szilikagéllel megy, csak ez csiszolatos üveg"edény". Laborokban is ilyet használnak és a bennük tárolt, mondjuk CaCl2 csövek is csont szárazak maradnak. Ezek erre vannak kitalálva.
Persze hátrányuk hogy nehezek, tehát nem túl mobilisak és drágák. De ha biztos megoldást akartok akkor ezt keresitek. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Gondolkoztam én is rajta, mert idén összefutottam a "tupperes" dobozokkal, ismerősök istenítették úgyhogy ki kellett próbálnom. A szeder kb 2szer tovább bírta benne mint egy átlag műa dobozban. Viszont ha az ételhordót alkohollal vagy domestossal mostam át a használat előtt, az is bírta ugyanaddig (1 hét).
Viszont a dobozban valamivel több oxigén marad mint egy vákuumzárt zacskóban. Egyébként a szilikagéles tasakok mintájára vannak oxigén absorberek is, viszont ezekhez kell valamennyi nedvesség is hogy működjenek (finom vasreszelék van bennük, ahogy rozsdál úgy köti meg az O2-t, de lehet hogy van más fajta is)
Simítózáras zacsiban tárolt csontszáraz gomba 3 év után is működött, de ez végig roppanós állagú volt, ha észrevettem hogy nedvesedik megint megszárítottam. Volt egy olyan zacsi amiben a tönkök hajlottak, a színűk is sötétebbé vált, ezek a hatásukat is elvesztették.
Hosszú távon porrá őrölve + letömörítve + csurig töltve egy ilyen befőttesüvegben szerintem sokáig eláll, vagy esetleg a port mézbe is lehetne keverni, ez mégjobban elzárná a levegőtől és a tömény cukor tartósítaná. Vagy nemtudom hogy egy alkoholos kivonat tovább bírja-e. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Tester: egy jó minőségű vákuumzáros műanyagdoboz megérne egy próbát. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Soproni: Hmm, érdekes ez a hullámoztatás.
A migrénes rohamok gyógyszeres kezelésére használt sumatriptan is egy triptaminvázas vegyület (mint a pszilocibin), és szintén a szerotoninrendszeren keresztül fejti ki a hatását. Triptaminfélékböl rengeteg van, sok közöttük a nem-pszichoaktív is - ezek emiatt elvileg jobbak lehetnek migrénre, hogy ne kelljen trippelni egy-egy fejfájásos roham elmulasztáshoz. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Gén:
A migrén témakörhöz visszatérve, az biztos, hogy a mush kordában tartja. Nálam a kibontakozott migrén úgy néz ki, hogy ha épp nem a földön/ágyban/kanapén fetrengek (ált. ezek között rohangálok, mert nem találok kényelmes testhelyzetet) akkor valószínűleg épp epét hányok a fürdőben, miközben azért könyörgök, hogy valaki lőjön le.
Ezt azért mondtam el, mert ehhez képest a trip alatt csak annyit voltam kénytelen átélni, hogy nem kényelmes sehogy sem feküdni, illetve következetesen takarom a kezemmel a szemeimet (fotofób vagyok a rohamok alatt, mint az állat). A görcsös fájdalom a fejemben, sokkal elviselhetőbb volt. SOKKAL! És kimondott érdekesnek találtam, hogy a gomba mintha hullámokban terjedt volna végig a testemen. A lábam felől indult és a fejem búbján csapott össze. Ezek a hullámok időlegesen "lefújták" a fájdalmat rólam (persze mindig visszatért). Egy idő után az volt az érzésem, hogy ha kérem a gombát, akkor küldi a hullámot.
Ezzel együtt továbbra is úgy gondolom, hogy migrén ellen a jó megoldás, ha időben beveszek egy lórúgás fájdalomcsillapítót, 1-2 görcsoldót, 1 liter vizet és ezután párom addig masszírozza a tarkómat, míg el nem tudok aludni. Gombán nincs esély az alvásra, viszont aki migrénes az fél tőle mint a tűztől. Ezért mondom, hogy nem ajánlom migrén-veszély esetén. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az átlagos fémfedeles csavaros befőttesüvegek tényleg nem mindig zárnak légmentesen, idővel bejut a párás levegő, emiatt a cucc benedvesedik, rossz esetben penészedik vagy rohad, jobb esetben csak gyorsabban elveszti a hatóanayag tartalmát mintha csont száraz maradt volna. Főleg ha nem állandó hőmérsékleten van, a hideg/meleg levegő térfogat különbsége miatt az üveg megszívja magát és a fémfedő is vetemedhet. A csattos -vagy csavaros fedelű de gumibetétes- üvegek jobban zárnak de drágák és ezek is törnek.
A sima befőttesüveg sem olyan rossz egyébként, ha felmelegíted mielőtt lezárnád, és a kupak behorpad akkor jól zár, időnként ellenőrizni sem árt hogy úgy maradt-e.
A simítózáras zacskó sem sokkal jobb, gondolom a zacsi minőségétől is függ, de a zár sem légmentes és a zacskó anyaga is átereszt idővel, nálam legalábbis pár nappal később látszott hogy a zacskó újra megszívta magát a vákuumozás után.
Fóliahegesztővel vagy vasalóval ki lehet kerülni a simítózár problémáját, de ha szar a zacskó anyaga akkor még mindig szívás.
A szilikagéles tasakokkal az a problémám, hogy ha csak nem külön erre a célra vásárolja az ember, akkor valószínűleg már rég megszívta magát vízzel, mire a zacskóba kerülne, ha meg véletlenül kiszakad az sem lenne túl egészséges ha a gombával keveredne. Sütőben magas hőmérsékleten lehet reaktiválni.
Vannak vákuumos hegesztők is vákuumálló zacskókkal, talán ez a legjobb megoldás, 2-3 réteget használva, a rétegek közt mylarral. Ezt egy ideig még a kutya sem szagolja ki annyira jól zár. De nyilván ez általában nem lehet megoldás.
Gombánál szerintem az a fontos hogy száraz legyen elrakáskor, úgyhogy vagy hővel vagy vegyszerrel (CaCl2, szilikagél) roppanósra kell szárítani, aztán mehet száraz papírzacskóba, majd egy simítózáras vagy hegesztett zacsiba. A papírzacsi sötétít, felesleges nedvességet vesz fel, és védi a a zacskót attól hogy a gomba esetleg kiszúrja. Az egész mehet még egy zacskóba, amiben már lehet szilikagél. végül az egész egy műanyagdobozba, hogy ne törjön össze a gomba.
Vannak ezek a kisebb méretű műanyag hordók csattos fedéllel, gumi betéttel, azok is légmentesen zárnak, legalábbis egy vezeték nélküli páratartalom mérő hónapokon keresztül 40% RH-t mutatott miközben kint 90% RH volt. (Nem volt benne szilikagél vagy hasonló.) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszönöm, köszönöm! (csak ilyen elméleti, síkon mozgolódom ám, minthogy írtam is, az anyagismertetőről jutott eszembe) |
| | | | |
| | | | | | | | | | H2O: A beföttesüveg nem optimális a sötétség és légmentesség szempontjából, ráadásul a törékenysége miatt is fokozottan kockázatos tárolóeszköz. Inkább pakold a maradék csiperkét egy zacsiba (légmentesen záródó ziploc a legjobb), rakj hozzá szilika géles tasakokat, aztán szívd ki szájjal a levegöt a zacsiból és zárd le. Utána tekerd/tedd bele még alufóliába vagy valami nem-átlátszó dobozba, hogy fénymentes is legyen, mielött a hüvös helyre viszed tárolni. |
| | | | |
|