|
Legfrissebb hozzászólások (4203 - 4222) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | Mexican Palenque-ről nem tud valaki valamit? Nem nagyon találtam róla semmit. Milyen hőmérséklet kell neki? Ez milyen erős fajta? Mi az a Palenque? Balázs |
| | | | |
| | | | | | | | | | szarvasgombához először is tölgy alap kell, aminek nem egyszerű megadni azokat a körülményeket, amit szeret..ezután jöhet a spóra a tölgy kőrül élő földhöz, vagy 30 cm-rel a szint alá..~~nagyon nehéz manőver..eddig nem hinném hogy sokaknak sikerült. a Sz.gomba a föld alatt nő, nagyon érdekes faj..nem sokat tudok róla..a tölgy is asszem elengedhetetlen..fura!
Embrió: nos ha szétöntöm a gyantát petribe & azt berakom légmentesen zárt helyzetben a kuktába?? utána csak az oltás, vagy a gazdatest elhelyezésének idejében kell steril körülmények között dolgozni nem? mi ez a mézes történet..rögtön utánaolvasok~ |
| | | | |
| | | | | | | | | | embrio! Én nem tettem a köles közé se lisztet se vermit (mondjuk az nincs is). Csak vizet meg kölest. Ezt a gombás szlenget meg nem is nagyon ismerem. Én a sütin (akármiből is van) A kuktázás utáni pohárban maradt táptalajt értem.
A szarvasgomba tenyésztést meg kéne próbálni. Azt spórákból kell? szarvasgomba spórákat honnan lehetne szerezni? Egy kis gyerekkádat jo lenne beültetni szarvasgombával.
Balázs |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szija mindenkinek. 5napos keszulo sutijeim szaraznak tunnek. Forralt vizet beleoltani jo otlet szerintetek? Vagy tuti bukta? |
| | | | |
| | | | | | | | | | csáó. szerintem igen. nyisd ki az egyiket és szaglászd meg. |
| | | | |
| | | | | | | | | | megnéztem a 4(11 nap) napja összerázott magokat és nem csak a külsejük micéliummentes hanem a belsejük.Ez már biztos kuka? |
| | | | |
| | | | | | | | | | prop. mivel konyítok a konyhai műveletekhez és volt szerencsém dolgozni sok ilyen helyen ezért a különbözö sürítési eljárásokat is ellestem.az egyik és egyben a legkülönlegesseb alapanyagigényű az agar-agaros.sokban hasonlít a zselatinoshoz,az a prolibb.egy valamit is magára adó gombász csak is 1 osztályú,biotechnológia alapján készített import dél-kelet kinai fehérmoszat szárítmányt használ,az agart.mint a prolibbat igy eszt is elöször langyos vagy éppen meleg vizben gyorsan el kell keverni.és a keverés után lassú lángon fokozatosan melegítűnk és végén kiforraljuk úgy 1-2percig.majdan kihülési/dermedési fázis elején öntjük rá pl:hidegtálakra,vagy pudingokhoz belekeverve..stb.na de visszatérve ismét a gombához,esetünkben mikor a petri-be öntöt addig levegöt kap.a másik az,hogy benne hagyod az erőspistisbe a kukta után.de abban csak kb. fél cm réteg legyen.eldöntve hütöd hogy nagyobb felülete legyen.és majd azt oltod be.
az igazságot megvalva morfondirozások sorozata után rádöbbentem hogy viszonylag körülményes és nehéz eme folyamat.nem beszélve arról hogy fázisonként rengeteg ponton ellehet rontani fölleg a steril körülmények betartását.pont ezért van egyszerübb és szinte az oltással megegyezzö steril-körülmény-igényü módszer. de erről majd késöbb.ma fog végbemenni,miután tiszta lesz a levegö itt.ha esetleg valakit felspiráztam az nézzen utána ilyen címszavaknak mint: -HONEY TEK -STERIL LIQUID CULTURE -H2O2 TEK -KARO TEK
szép napot |
| | | | |
| | | | | | | | | | full. a sütit hogy érted? remélem nem tettél bele vermit meg lissztet..?:---)
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Az van, hogy ma csináltam pár jo kis vörösköleses sütit, és kicsit sok lett benne a víz. nos ma gész este csöpögtetem,és majd holnap ujrakuktázom. Ezzel nem lesz igy gond a további időben? Ugye? |
| | | | |
| | | | | | | | | | köszi Embrió! még nagyobb kedvem lett ebben az irányban tapogatózni...én magamhoz mérten szeretnék egy optimális talajt találni, ennek felleléséhez az agarfonálkorong egyelőre a legmegfelelőbb útnak tűnik, hiszen ebből több irányban is el lehet könnyedén indulni úgy, hogy 2 fals próba után is még remélhetőleg 2006-ot fogunk írni...másrészt úgy vettem ki, hogy ezek a korongok huzamosabb ideig is felhasználásra alkalmasak...summ:alapvető lépésnek tartom enek elkészítését elsajátítani, természetesen a klónozás a végső cél (nincs most gazdatest, csak száraz kulupok)... ezeket a dolgokat nem tudtam a klónok 'viselkedésmechanizmusáról'...pedig milyen kézenfekvő. a nyilvános infoval mi volt a gond? legál, semmi probléma, én köszönöm a segítséget! visszatérve, akkor mi van az agar előbb szétőntésével & utána kuktázásával? cub pes havaii fincsi & nem is kényes! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Cubensis PES Hawaii-t megéri venni? Csak azért kérdezek meg minden kis apróságot mert nem akarok semmit sem a véletlenre bízni ;) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az mennyire normális, hogy 3 napja összeráztam az akkor már 1 hetes pár centis részen fehéredő magokat és azóta semmi jelét nem látom a micéliumnak?Kuka? |
| | | | |
| | | | | | | | | | muszáj. segítek. értelmesen hozzászólók. ha a nyilvánosság mértékével valalmi gond van,az fájó részként elillan. még kérdés.?.
embrio |
| | | | |
| | | | | | | | | | bocs. muszáj ezt nyilvánosan intézni? lövölde tér? ott van? |
| | | | |
| | | | | | | | | | propio. crasheeivel együtt tudjuk javasolni a 7.kerületi Lövölde téri laborfelszerelés boltot,ahol akár egyenként lehet 2 részes üvegpetricsészét szerezni pottom 240ft körüli áron/db.
kérdés az hogy ama egyén aki agarral akar foglalkozni mit is remél töle,mihez folyamodna vele? elég körülményes dolog én nagyon sok energiát és pénzt beleinvesztáltam,sőt még majdnem meg is vakultam a folyamat miatt(UV lámpa miatt igaz)
az agar az egy olyan közeg ahol megfelelö körülmények között gyors micelium fejlödés megy végbe annak érdekébe hogy azt majdan jutassuk a gabonaszemek közé. a másik a klónozás. ha megfigyeljük a telepböl kinövö gombákat arra a megállapításra juthatunk,hogy nem egyformán és egymással versengve nönek hegyén-hátán.na most ez azért van mert a külömbözö életképessségü génállományok harcba vannak a dominanciáért hogy a fajfentartás körforgása meg legyen. ha ügyesek vagyunk és kiválasztjuk a számunkra a legmegfelelöbb gombát és abból megfelelő metszetet kihelyezűnk agarra-akkor 1 tipust kapunk a GENOM TYPE-ot. igy nem fognak 1mással versengeni hisz megegyezzik a tipusuk. igy kaphatunk szinte egyforma karakterisztikájú gomba mezőt. ez van sok netes fényképen ahol oly szép erdö látszik.ez biztos. ezzen dolgozok 1 ideje.majd beszámolok. tehát aki nem akar ennyire belemenni ebbe az maradhat a multispórás technológián,ahol keverednek 1 másssal a micelium kavalkádok,ez is eredményes csak nem egységes a látvány. hát kb. ennyi.
jó éjjt.
embrio |
| | | | |
| | | | | | | | | | az 1325. hozzászolástól kezdve 1-2 tucaton át vannak érdekességek ezzel kapcsolatban... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hogy is van ez az agar-agar tek? én nem tudok róla szinte semmit. egy kis felvlágosítást szeretnék kérni. Valaki le tudvá írni PONTOSAN az eljárást? Kell hozzá vermi? az például nincs. én most ezt a vörösköleses módszer próbálgatom. holnap lesz a kuktázás. előre is kösz a tanácsokat! Balázs |
| | | | |
| | | | | | | | | | diszkrét pufiborítékban találod a fecsi(ke)t.
haladók, legyetek oly jók & segítsetek: az agar tek-vel kapcsolatban azt nem értem, hogy miért nem mindjárt a különtöltött üvegeket kuktázzák..ahogy olvasgatom, először egyben az egész püré megy a nagynyomásba & utána kerül elosztásra..nem lehet ezt megfordítani: megfőzöm az alapot, szétöntöm, utána kikuktázom & úgy hagyom hülni? (hőálló petrit egyszerűen nem lelek..egész délelőtt azt vadásztam, de csak megrendelésre találtam 6-8 hét szállítással tonnás kiszerelésben több tízezerért..asszem marad a lyukas befőttes elfektetve...) minden tapasztalatalapú 5letet szívesen vennék. előre is kösz! |
| | | | |
|