|
Legfrissebb hozzászólások (393 - 442) (Témakör: Magic Mushroom)
| | | | | | | | | | Szerintetek mennyire reális az a vélemény, miszerint helyesen szárított és tárolt gomba 1-2 hónap alatt érezhetően gyengül a frissen szárítotthoz képest? |
| | | | |
| | | | | | | | | | sun5000: a száraz spóra sokáig. Évekig. A fecskendő néhány hónapig, az oldat elkészítésétől és tárolásától függően. Az oldatból egy idő után kiülnek a spórák az edény / fecskendő falára, amit rázással sem lehet leszedni, le kell kaparni. Fecskendő esetében kispriccel / beszív.
mescalito: Psilocybe cubensis. A B+ fajtája pl. tökéletes.
wonderstag: vagy amire tester céloz, ti. hogy megnövekedett tolerancia miatt inkább csak a mellékhatásokat érzed, vagy rosszul termesztett / szárított gombát ettél (penészes, rohadt, stb). Az ehető gomba érzékeny élelmiszer, ennek megfelelően kell tartósítani és tárolni. Ugyanez vonatkozik a varázsgombára is. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Mescalinto!
Amit Te keresel az a Psilocybe cubensis. Ezen belül az alfaj nagyjából mind1.
Ajánlom figyelmedbe a PF TEK-et. Ez a legegyszerűbb módja a gombatermesztésnek. Ezt az oldalt ajánlom olvasd végig: http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=Gomba_list%C3%A1k
Ezen az oldalon is nézz szét alaposan, nézd meg a videókat! http://www.mushroomvideos.com/Links
Ha már összeállt a fejedben a kép a dologról, hogyan is fog kinézni, szörfölj kicsit ezen az oldalon: http://www.shroomery.org/forums/showflat.php/Cat/0/Number/9061081
Azt ajánlom, hogyha tényleg érdekel a dolog akkor olvass nagyon sokat utána, így sok pénzt spórolhatsz! Ha kirajzolódik a fejedben, hogy mit/hogyan fogsz csinálni, akkor rájössz, hogy egy jól felszerelt háztartásban már minden megvan a termesztéshez, sok felesleges kiadást elkerülhetsz. Másrészt ha felkészülten kezdesz neki akkor jobb eséllyel érsz el (rész)sikereket és nem adod fel az első tucat elfetrőződött spawn után. :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | sziasztok!
melyik ami konnyen termelhető, és hatásos is egyben?
milyen felszereléssel állnátok neki, hogy a legjobb legyen?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | A varázsgomba spóra meddig áll el? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintem egy a gomba nem egy rekreációs drog, és egy idő után elveszti a varázsát, főleg ha túl gyakran használják. Milyen gyakran fogyasztotok?
A hatáson a set/setting/dózison kívül a fogyasztás módja is változtathat, porrá őrölve, folyadékban (tea, bor stb), és a gomba"fajtákat" is meg lehet próbálni keverni, friss gomba is máshogy hat mint a száraz, és ezeket is lehet keverni.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Miért van az, hogy van az h régebben 2g cubensistől sem tapasztaltam semmiféle negatív fizikai tünetet, legutóbb meg 1,5g-től a feljövő utáni 2. órában olyan hányinger és fejfájás jön rám, hogy könyörögtem haveromnak, hogy inkább lőjön le vagy valami mert ezt már nem lehet bírni? aztán kb. 1 óra múlva elmúlt persze (sokkal többnek tűnt), de pokoli volt megélni, mintha szabályosan megmérgeztem volna magam. Fogyasztás módja azonos volt (éhgyomorra, szétrágva, nyersen szárítottan lenyelve) Viszont ezek után azt mondom inkább a lap.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Egykalapalatton olvastam, hogy egy tag eléggé panaszkodott a hatásáról és óva is intett tőle minket. De ez nem szentírás...
|
| | | | |
| | | | | | | | | | kambodzsai gombát evett már valaki? valami infótok van róla esetleg? köszi |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszönöm, továbbítom az infót. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nincs igazán veszélyes kölcsönhatás, viszont néha a stimulánsoktól egy kellemetlen "feszítő" érzés lehet a trip alatt(de nem mindig).
Összességében viszont nem rossz ötlet, csak ugye a testhőmérsékletre és a fojadékpótlásra kell vigyázni, valamint jó ha van egy józan kísérő. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kérdés: Van egy barátom, aki kipróbálná a gombát, de ő eddig csak amfetamint tolt és tol. Azt szeretné tudni, hogy jár-e valami veszéllyel, a két szer egyszerre való fogyasztása? Csak egy 0.5g-t fogyasztana holnap este (Szilveszter), de tuti, hogy lesz benne más is. Vélemények? Tapasztalatok? Előre is köszi. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Üdv!
Pszichoaktív gombafajok vannak dögivel. http://fsre.nl/?page_id=165 << Itt fel van egy pár sorolva. (Névre kattintva ad egy kis leírást róluk.) Psilocybe Cubensis az egy faj. Ezen belül van egymillió változat.
Hallottam már olyat, hogy pl.: PC Thai Koh Samuira szokták volt mondani, hogy a legvizuálisabb változat.
Itt van egy egész jól összeszedett írás ebben a témában, érdemes végigolvasni: http://www.shroomery.org/forums/showflat.php/Number/10560039 |
| | | | |
| | | | | | | | | | Azért írhatnak általánosságban mert a véletlennek és a termesztésnek köszönhetően akár nagyobb eltérés lehet két ugyanolyan gomba között mint a különböző fajok közt. A szárított-friss élmény közti eltérést nem tudom milyen, de annyi biztos hogy az élményt megtervezed türelmesen és nem biztos hogy a gomba igazodni fog hozzá szóval ha egy héttel hamarabb be kell habzsolnod hogy nehogy megromoljon akkor keresztbe tesznek a tervednek. Dózisról egy igazi gombázót kellene megkérdezned, nem nagyon értek hozzá, de szerintem jobb ha átütő (persze csak bizonyos határokon belül) az első élmény. Ehhez azonban nem csak dózis és set meg setting kell hanem hogy kezelni tudd az élményt, át tudd magad adni neki és ne kapaszkodj a materiális világba. |
| | | | |
| | | | | | | | | | köszönöm :) egykalapalatt a napi olvasmányaim között szerepel,de azért kérdeztem itt konkrétan a fajtákról mert ott többnyire csak általános infókat találtam (lehet én voltam túl felületes),ha úgy gondolod ez csak dózis függő, --mennyit ajánlanál a kivánt hatás eléréséhez,figyelembe véve hogy first times vagyok?--,számít-e hogy firss a gomba vagy szárított,tudom hogy a pszilocibin később pszilocinná alakul a szervezetben,de mégis mennyiben különbözik a friss és szárított gomba élmény?
béke :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Javítsatok ki ha én írok hülyeséget de szerintem ilyen hogy az egyik csak röhögtet meg moziztat , a másik meg nem, olyan nem igen van. Bizonyára a könyöködön jön már ki a Set & Setting, de szerintem ezt is az határozza meg, meg persze a dózis, Tudtommal a Psylocibe fajokból kb. 10 pszichoaktív anyagot izoláltak amiből vagy 6 elhanyagolható, 2 műszerrel mérhető, és a Pszilocin és Pszilocibin okozza az hatást, ráadásul szárított formában a Pszilocin nagy része is elbomlik. Szóval a gombafajok közötti különbség a termesztésben és a Pszilocibin tartalomban van.(Meg persze a kinézetben, a névben, a belső felépítésben, stb.). A milyen fajtát ajánlotok azért érdekes mert ha utcán veszed akkor örülhetsz hogy hozzájutottál és tuti nem tudják mi a latin neve amit árulnak, arról meg nem esett szó hogy termeszteni is akarsz. Ha mégis ez a helyzet akkor nyugodt szívvel ajánlhatom a Psylocibe Cubensis-t de (remélem nem hágom át az irányelveket) tanulmányozd át a http://egykalapalatt.info összes gombás cikkét. Sok sikert ! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hello! Nagyon sok különböző psilocybe fajtáról olvastam,de nem nagyon tüntették fel mi a különbség köztük,valaki esetleg tudna valami listát készíteni a különböző gombákról :)?pl.hatóanyagtartalom,hatás
Egész konkrétan valami olyasmit keresek ami nem csak röhögtet és moziztat(ilyet is olvastam néhány helyen) Komoly utazást szeretnék először valami kissebb 2g körüli adaggal hogy megtudjam hogy viszonyulok hozzá,majd ha úgy gondolom kész vagyok rá jöhet 4-5g-s adag Nyáron szeretném kipróbálni egy nyugis és gyönyörű tóparton a legjobb barátommal eegyütt és úgy gondolom szellemileg is felkészültem rá,címszabakban valahogy így(tudom hogy hülye a emgfogalmazás,de több beszámolóban is olvastam hasonlókat is nagyon tetszettek) -filozofálós,beszélgetős, nevetős,szeretetfles,természetben gyönyörködős szakasz -aztán amint komolyabbra fordul az utazás a saját belső világomat szeretném részben bejárni :)
Milyen fajtát ajánlotok? :))
a válaszokat előre is köszönöm
bééke :)
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Rendben, köszönöm! Nem sajnáltam rá az oltóanyagot, mert szerencsére van bőven.. Most már csak reménykedem, h sikerül az első próbálkozás:) De kiváló az oktató anyag és így meg van rá az esély!:) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha nem sajnálod az oltóanyagot akkor miért ne, 3 napnak még nem kéne sokat számítania. A kuktázás sem öli meg az összes fertőzést, ami marad elkezd szaporodni. Minél több ideje van rá, annál nagyobb az esélye hogy elhatalmasodik és a micélium nem tudja majd lenyomni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Tester bácsi!:)
Egy olyan kérdéssel fordulnék hozzád, ha a befőttesüveg kuktás részéig eljutottam, főztem is rendesen, ahogy írtad, de egy olyan probléma adódott, h az oltást még csak ma tudnám megcsinálni, de az előkészületek már kedden megtörténtek..és nem tudom, h 3nap elteltével hatékony lesz-e..mert azt írtad hagyjuk hűlni egész éjszakára, na én hagytam 3napig sajnos és nem tudom, h újra csináljam-e neki az alapot, vagy olthatom így is? Köszönöm a segítséget! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Tényleg inkább fűnél van értelme, meg ha mostohább a környezet. Nálam több befőttesüveg is bepenészedett de vizes helyen, volt olyan is ami rendesen zárt, az viszont száraz maradt.
A környéken még nem találtam fóliahegesztőt, de szereztem egy kb 20 éves házit, csak át kell alakítani. Meg várom hogy az alma megszáradjon, meg a tejszínhab elfogyjon. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Olvasom itt a tárolásról szóló diskurzust egy ideje. Saját tapasztalat, hogy a kiszárított, kávédarálón porrá őrölt gombák sima (szerintem nem is tökéletesen záródó) gyógyszeres üvegben kb 4 év után is ugyanolyan potensek, nem tudnék különbséget tenni. Szerintem nem ér ennyi faksznit az egész hogy hegesztgessem. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Miért ez most hülyeség? Tényleg komoly erőfeszítéseket tettem valamiért, ami más megvilágosításból teljesen haszontalannak tűnik. És ez jó, egyrészt mulatságos, ha van némi öniróniája az embernek, másrészt egy fejlődő gondolatiságot hoz, hip-hopp annak az ellenkezője az igaz, nincsenek többé szokások, a neuronok közötti kapcsolatok könnyen újraalakíthatók. He-he! (ezzel csak az időmet töltöttem, mert nagyon várom a válaszokat a tisztaság topikba) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Komoly installációkra készteti az embert a probléma megoldása, az biztos... :) (Saját installációm készítése közben, viszont mindig eszembe jutott a dolog a chips-ről. Vagyis, ha nyitva hagyom a zacsit, néhány órán belül annyi vizet szív magába, hogy elveszti élvezeti élményét, de ha visszahajtom a zacskó száját, és úgy rakom el, hetekig friss marad. Ez azt jelenti, hogy hiába marad a zacskóba némi levegő, pára, nem elég ahhoz, hogy károsítsa az anyagot. A gombát sem tárolnám tovább, mint a csipszet, sokkal egészségesebb étek ez, így nem nagyon aggódom, csak elfogy, és nem fog rámrohadni... nyugtatom magam) |
| | | | |
| | | | | | | | | | " "Én egy komolyabb hegesztőmasinával (amibe van külön vákuumozó beépítve) lehet csak sima vákuumot használnék. De ilyen porszívós-vákuumnál jó ötletnek hangzik a töltőgáz"
Nem látom a különbséget, szerintem a porszívő erősebb(= valamivel több levegőt kiszív) mint egy vákuumos hegesztő motorja, kivéve ha nem lehet a szívás közben lehegeszteni a zacsit, mert mondjuk a porszívóval nem férek rendesen hozzá amikor hegeszteném, és közben megint megszívja magát a zacskó."
Így gondoltam én is. Nyílván erősebb egy porszívó, és ez lehet hátrány is. Ha leveszed minimumra akkor is össze-vissza szívja a zacsit, közbe hegeszteni... nagyon ügyesnek kell lenni, hogy jó legyen a végeredmény. Ezért gondoltam, hogy egy erre gyártott géppel sokkal könnyebb és jobb lenne. De ezt már csak játékon kívül... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem tudnám kimutatni hogy melyik kombóval áll el tovább a cucc, mert ha az elért hatás erősségét próbálom összehasonlítani az nagyon szubjektív lenne.
A vákuumot azért nem hagynám ki, mert egy levegővel teli lehegesztett zacsi könnyebben kidurranhat, meg több helyet is foglal a kelleténél, előnyét meg nem látom. Bár az is előny hogy nem kell vákuum, hiszen minek kiszívni a levegőt ha nincs benne oxigén csak CO2.
"Én egy komolyabb hegesztőmasinával (amibe van külön vákuumozó beépítve) lehet csak sima vákuumot használnék. De ilyen porszívós-vákuumnál jó ötletnek hangzik a töltőgáz"
Nem látom a különbséget, szerintem a porszívő erősebb(= valamivel több levegőt kiszív) mint egy vákuumos hegesztő motorja, kivéve ha nem lehet a szívás közben lehegeszteni a zacsit, mert mondjuk a porszívóval nem férek rendesen hozzá amikor hegeszteném, és közben megint megszívja magát a zacskó.
Viszont a kalapos egészben száradt gombák közt rengeteg levegő marad még a vákuumozás után is a zacskóban, kivéve ha egy síkban egymás mellett vannak a gombák elszórva, ez viszont sok helyet foglal, sok zacskó, és a gomba is törik, de a vákuumos fóliázásnak tényleg csak így lenne értelme.
Nitrogént szoktak használni ilyesmire, de körülményesebbnek tűnik beszerezni és használni mint a CO2-t, egy szifon patronban valamivel több mint 4 liter gáz van ami elég sok zacsi kitöltéséhez elég, ráadásul már ott van a konyhában.
Fűnél van ezeknek inkább értelme, a vákuumozott zacsi a szagot is jobban tartja, meg egy kinti ültetvényél azért már vannak mennyiségek amiket hosszabb távra el kell tenni, és gyorsabban is veszti el a hatását mint a gomba. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Héliumot, argont, neont illetve nitrogént elég olcsón lehet szerezni, tehát ha elég sok gomba van, akkor szerintem megérné. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Félreértettél. Nem a hegesztés módjára vagyok kíváncsi, hanem hogy milyen kombinációban érted el a legjobb eredményt. :D (Ami persze nem azonnal derül ki.) Hegesztés+vákuum Hegesztés+vákuum+töltőgáz Hegesztés+töltőgáz (ha ezt egyáltalán kipróbálod).
Én egy komolyabb hegesztőmasinával (amibe van külön vákuumozó beépítve) lehet csak sima vákuumot használnék. De ilyen porszívós-vákuumnál jó ötletnek hangzik a töltőgáz. N2O meg CO2 között gondolom nem lehet nagy különbség, mindkettő elég indifferens. Persze inert gáz lenne a tökély... :P |
| | | | |
| | | | | | | | | | Oké, de mit vegyek figyelembe? Nem hiszem hogy azt a zacsit fogom használni amit adnak hozzá, mert úgy nem biztos hogy visszavennék, ha meg a zacsim túl vastag hozzá, lehet hogy nem hegeszti le rendesen.
Biztos hogy CO2-zök és vákuumozok de ezeknek nem kéne befolyásolni hogy milyen hegeszteni.
Egyébként próbáltam még a ruhák tárolásához árult, porszívóval vákuumozható zsákokat, dupla simítózárral, de ez is felengedett egy idő után.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha kipróbáltad, akkor légyszi oszd meg a tapasztalatokat: vákuummal, töltőgázzal vagy... hogyan volt jobb lehegeszteni! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nehezen szánom el magam új dolgok vételére, mert egy az hogy nem fér már el a házban, meg azért a nagyon max 20 zacskóért felesleges lenne kiadni azt 5 rongyot is, ráadásul az ilyen olcsó elektronikai dolgokban nem bízok.
Még gyógynövényekhez meg aszalt gyümölcsökhöz tudnám felhasználni, ezekkel együtt lenne kb évi 20 hegesztés.
Az lesz hogy veszek egyet a környéken, lehegesztem amit le kell, aztán 3 napon belül visszaviszem, de előtte még csinálok almacsipszet a konvektoron. Ha meg tetszik akkor megtartom.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Sütőzacskó nem vált be, az sem biztos hogy gáztömör és a fapados módszerekkel (hajsütő, forrasztópáka) nem sikerült lehegeszteni, úgyhogy nálam kiesett.
A simítózáras zacsit viszont le lehet hegeszteni a zár felett, úgyhogy ha az anyaga gáztömör akkor így légmentesen le lehet zárni. Felbontás után meg a simítózárral visszazárni. Esetleg magát a simítózárat összeolvasztani.
Egészben lévő termőtesteknél rengeteg levegő marad a zacskóban vákuumozás után is, úgyhogy szerintem CO2 vagy N2O-val fel lehet fújni a zacsit kiszorítva belőle a levegőt, hogy a vákuumozás után csak a CO2 és a gomba maradjon. Vákuumozásra a porszívó elég jól működött egy szűkítő fejjel. |
| | | | |
| | | | | | | | | | cli_hlt: A szilikagél frissen sülve nálam is 20% RH körüli értéket adott, de a zeolit is, ha a sütőből jött. A nem frissen sült darabos vagy granulált szilikagél viszont nem vitte 40% alá a páratartalmat, akkor olvastam is ezt valahol de most nem találom (úgyhogy lehet hogy rosszul emlékszem).
Assamoa: Köszi ezt még nem olvastam.
Tárolásra visszatérve kicsit már extrém de ott van a védőgáz (CO2 vagy N2O szifonból). Kinyomni a zacskót aztán kiszívni belőle, hogy az a kevés ami bent marad is csak a védőgáz legyen, O2 nélkül. Ehhez is mindenépp gázzáró anyagból készült vákuumzárható (vagy nyomásálló) zacsi kell. A sütőzacskó lehet hogy jó lenne az anyagát tekintve, már csak a hegesztésre kell találni valami egyszerű módszert (forró kés, vasaló?) Majd kipróbálom.
CO2-nek meg lenne az az előnye is hogy sok kártevőre halálos, nálam egyszer kirágta valami moly a zacskót és a gombába is belekóstolt, de már csak a bábját találtam meg, nem gondoltam volna hogy van ilyen.
N2O nem tudom mennyire lenne jó védőgáznak, de szerintem jobbnak kéne lennie mint a levegő. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nekem lement 20% alá frissen kisütött szilikagéllel. Persze lehet, hogy rossz a páramérő, megpróbálom másikkal is valamikor. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szilikagéllel csak 40% RH-ig lehet levinni a páratartalmat, de ezt tartja.
Assamoa: engem érdekelne a link |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha a páramentesítés az ember szilikagéllel, vagy hasonló nedvszívóval végzi, akkor érdemes előtte letesztelni: egy fél marék nedvszívót be kell zárni egy műanyag dobozba egy páratartalommérővel. Ha 1 órán belül nem megy le nagyon (mondjuk 20% alá) a páratartalom, akkor regenerálni kell a nedvszívót.
A Porty macskaalom pl. gyári állapotban használhatatlannak találtatott, sütni kellett 1 óráig, hogy működjön rendesen.
A szilikagél akkor a legjobb, ha szinte teljesen tejfehér. Ha csak opálos, átlátszó, akkor abban sok víz van már. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Amúgy szerintem is a kivonás (extrakció) lenne a megoldás, csak az körülményes, és nagy mennyiségű gombával érdemes megpróbálni.
Találtam egyik fórumon nemrégiben egy cikket amiben 1959 körül egy tucat tudós nekiállt tesztelni a pszilocint és a pszilocibint. Ehhez tiszta vegyületekre volt szükségük. Agaron és maltodextrózon kisérletezve letermeltek kilókat a gombából. :D Extrahálták alcsony alifás alkoholokkal, asszem még kromatográfiás módszerrel is tisztították stbstb. Végül kikristályosították őket. Na annak szerintem csak a hőmérséklet árhatott. Tiszta kristályokat akár fel is oldhattad desztvízben, elméletileg optimális hőmérsékleten végtelen ideig el kellene hogy álljon. És ezt tök precízen le is jegyezték.
Ha gondoljátok megkeresem és belinkelem. Ha jártas vagy egy kicsit a szerves és analitikai kémia területeken akkor nagyon érdekesnek találhatod! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem tudom mennyit akartok rááldozni erre páramentes dologra, de elég nagy űrtartalmú exszikkátorok vannak olyan 30k-ért. (http://hu.wikipedia.org/wiki/Exszikk%C3%A1tor)
Ez is szilikagéllel megy, csak ez csiszolatos üveg"edény". Laborokban is ilyet használnak és a bennük tárolt, mondjuk CaCl2 csövek is csont szárazak maradnak. Ezek erre vannak kitalálva.
Persze hátrányuk hogy nehezek, tehát nem túl mobilisak és drágák. De ha biztos megoldást akartok akkor ezt keresitek. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Gondolkoztam én is rajta, mert idén összefutottam a "tupperes" dobozokkal, ismerősök istenítették úgyhogy ki kellett próbálnom. A szeder kb 2szer tovább bírta benne mint egy átlag műa dobozban. Viszont ha az ételhordót alkohollal vagy domestossal mostam át a használat előtt, az is bírta ugyanaddig (1 hét).
Viszont a dobozban valamivel több oxigén marad mint egy vákuumzárt zacskóban. Egyébként a szilikagéles tasakok mintájára vannak oxigén absorberek is, viszont ezekhez kell valamennyi nedvesség is hogy működjenek (finom vasreszelék van bennük, ahogy rozsdál úgy köti meg az O2-t, de lehet hogy van más fajta is)
Simítózáras zacsiban tárolt csontszáraz gomba 3 év után is működött, de ez végig roppanós állagú volt, ha észrevettem hogy nedvesedik megint megszárítottam. Volt egy olyan zacsi amiben a tönkök hajlottak, a színűk is sötétebbé vált, ezek a hatásukat is elvesztették.
Hosszú távon porrá őrölve + letömörítve + csurig töltve egy ilyen befőttesüvegben szerintem sokáig eláll, vagy esetleg a port mézbe is lehetne keverni, ez mégjobban elzárná a levegőtől és a tömény cukor tartósítaná. Vagy nemtudom hogy egy alkoholos kivonat tovább bírja-e. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Tester: egy jó minőségű vákuumzáros műanyagdoboz megérne egy próbát. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Soproni: Hmm, érdekes ez a hullámoztatás.
A migrénes rohamok gyógyszeres kezelésére használt sumatriptan is egy triptaminvázas vegyület (mint a pszilocibin), és szintén a szerotoninrendszeren keresztül fejti ki a hatását. Triptaminfélékböl rengeteg van, sok közöttük a nem-pszichoaktív is - ezek emiatt elvileg jobbak lehetnek migrénre, hogy ne kelljen trippelni egy-egy fejfájásos roham elmulasztáshoz. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Gén:
A migrén témakörhöz visszatérve, az biztos, hogy a mush kordában tartja. Nálam a kibontakozott migrén úgy néz ki, hogy ha épp nem a földön/ágyban/kanapén fetrengek (ált. ezek között rohangálok, mert nem találok kényelmes testhelyzetet) akkor valószínűleg épp epét hányok a fürdőben, miközben azért könyörgök, hogy valaki lőjön le.
Ezt azért mondtam el, mert ehhez képest a trip alatt csak annyit voltam kénytelen átélni, hogy nem kényelmes sehogy sem feküdni, illetve következetesen takarom a kezemmel a szemeimet (fotofób vagyok a rohamok alatt, mint az állat). A görcsös fájdalom a fejemben, sokkal elviselhetőbb volt. SOKKAL! És kimondott érdekesnek találtam, hogy a gomba mintha hullámokban terjedt volna végig a testemen. A lábam felől indult és a fejem búbján csapott össze. Ezek a hullámok időlegesen "lefújták" a fájdalmat rólam (persze mindig visszatért). Egy idő után az volt az érzésem, hogy ha kérem a gombát, akkor küldi a hullámot.
Ezzel együtt továbbra is úgy gondolom, hogy migrén ellen a jó megoldás, ha időben beveszek egy lórúgás fájdalomcsillapítót, 1-2 görcsoldót, 1 liter vizet és ezután párom addig masszírozza a tarkómat, míg el nem tudok aludni. Gombán nincs esély az alvásra, viszont aki migrénes az fél tőle mint a tűztől. Ezért mondom, hogy nem ajánlom migrén-veszély esetén. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az átlagos fémfedeles csavaros befőttesüvegek tényleg nem mindig zárnak légmentesen, idővel bejut a párás levegő, emiatt a cucc benedvesedik, rossz esetben penészedik vagy rohad, jobb esetben csak gyorsabban elveszti a hatóanayag tartalmát mintha csont száraz maradt volna. Főleg ha nem állandó hőmérsékleten van, a hideg/meleg levegő térfogat különbsége miatt az üveg megszívja magát és a fémfedő is vetemedhet. A csattos -vagy csavaros fedelű de gumibetétes- üvegek jobban zárnak de drágák és ezek is törnek.
A sima befőttesüveg sem olyan rossz egyébként, ha felmelegíted mielőtt lezárnád, és a kupak behorpad akkor jól zár, időnként ellenőrizni sem árt hogy úgy maradt-e.
A simítózáras zacskó sem sokkal jobb, gondolom a zacsi minőségétől is függ, de a zár sem légmentes és a zacskó anyaga is átereszt idővel, nálam legalábbis pár nappal később látszott hogy a zacskó újra megszívta magát a vákuumozás után.
Fóliahegesztővel vagy vasalóval ki lehet kerülni a simítózár problémáját, de ha szar a zacskó anyaga akkor még mindig szívás.
A szilikagéles tasakokkal az a problémám, hogy ha csak nem külön erre a célra vásárolja az ember, akkor valószínűleg már rég megszívta magát vízzel, mire a zacskóba kerülne, ha meg véletlenül kiszakad az sem lenne túl egészséges ha a gombával keveredne. Sütőben magas hőmérsékleten lehet reaktiválni.
Vannak vákuumos hegesztők is vákuumálló zacskókkal, talán ez a legjobb megoldás, 2-3 réteget használva, a rétegek közt mylarral. Ezt egy ideig még a kutya sem szagolja ki annyira jól zár. De nyilván ez általában nem lehet megoldás.
Gombánál szerintem az a fontos hogy száraz legyen elrakáskor, úgyhogy vagy hővel vagy vegyszerrel (CaCl2, szilikagél) roppanósra kell szárítani, aztán mehet száraz papírzacskóba, majd egy simítózáras vagy hegesztett zacsiba. A papírzacsi sötétít, felesleges nedvességet vesz fel, és védi a a zacskót attól hogy a gomba esetleg kiszúrja. Az egész mehet még egy zacskóba, amiben már lehet szilikagél. végül az egész egy műanyagdobozba, hogy ne törjön össze a gomba.
Vannak ezek a kisebb méretű műanyag hordók csattos fedéllel, gumi betéttel, azok is légmentesen zárnak, legalábbis egy vezeték nélküli páratartalom mérő hónapokon keresztül 40% RH-t mutatott miközben kint 90% RH volt. (Nem volt benne szilikagél vagy hasonló.) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszönöm, köszönöm! (csak ilyen elméleti, síkon mozgolódom ám, minthogy írtam is, az anyagismertetőről jutott eszembe) |
| | | | |
| | | | | | | | | | H2O: A beföttesüveg nem optimális a sötétség és légmentesség szempontjából, ráadásul a törékenysége miatt is fokozottan kockázatos tárolóeszköz. Inkább pakold a maradék csiperkét egy zacsiba (légmentesen záródó ziploc a legjobb), rakj hozzá szilika géles tasakokat, aztán szívd ki szájjal a levegöt a zacsiból és zárd le. Utána tekerd/tedd bele még alufóliába vagy valami nem-átlátszó dobozba, hogy fénymentes is legyen, mielött a hüvös helyre viszed tárolni. |
| | | | |
|