|
Legfrissebb hozzászólások (3823 - 3872) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | üdv gombafölde lakóinak. oltás után hány nappal kéne megjelennie a kis fehér fonalaknak a poharakban? és mikortól válik reménytelenné az egész? (rizsliszt + vermikulit, és kb 18-22 fok lehet amerre vannak, ecuadoriak ha ez számít)
ja és valóban: hajrá ecuador! ollé |
| | | | |
| | | | | | | | | | Oh! hát ezt nem tudtam..:D Hát így kezdetnek akkor egy 10liter is megtenné. |
| | | | |
| | | | | | | | | | 10 kiló vermikulit az kb 60-80 liter? Ha kilóra szeretnéd venni akkor jobb ha rendelsz egy egész zsákkal! :DDD |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok! Valaki egy pár kg vermikulittal ki tudna segíteni? |
| | | | |
| | | | | | | | | | MeDMaN: lehet, hogy csuviék is így fognak eljárni mert úgy néz ki a dolog hogy megrekedtek :S |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kedves Unokák!
Tapasztaltátok már, hogy nagymama szövésben leállt sütijeivel csodát tud művelni egy áthelyezés? Nagyi akarom mondani Darth Vader unokahuga már másodszor csinált olyat, hogy casinghez készítette elő a terepet. Félig benőtt sütit szegény ember flow hoodjánál (sütőajtó) áthelyezte a legnagyobb óvintézkedések mellett egy gyárból frissen kijött "kvázi steril" uzsis zacsiba. A süti egy részét felhasználta casinghez (sütidarabok egy kicsit összetörve direkt), a másik rész meg marad a zacsiban (természetesen kicsit megtörve), egy enyhe csavarás a szájára és irány az inkubátor. A benövetlen részt úgy elkezdi szőni a cica, hogy öröm nézni. DV unokahuga már el is tett rosszabb időkre alap grain gyanánt egy szép fehér köleses zacsit. Növésben leállt sütiknél szóljatok a nagyinak, hogy próbálja meg menteni ami menthető. Eszméletlen.
Na minden jót unokák! |
| | | | |
| | | | | | | | | | az remek, én is erre tippeltem, Han Soloéknak Jaba nem tudta megmondani milyen fajta, csak h nem a legerősebb... most már nyugiznak :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Lacicybin:
Bob bácsi Ecuadort növeszt most és totál ugyanilyen. ;-) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Han Solo egyik Naboon élő ismerősének az egyik haverjának az unokaöccse küldte ezeket a képeket... szeretnék megtudni, hogy ez vajon milyen fajta lehet... a segítséget előre is köszöni :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | remek remek... az nagyi azt mondja, az egyik sütije olyan mintha kicsit össze lenne esve... könöm az infót :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | 3-4 nap kell nek ispórából
Klónból vagy agarról a terjeszkedés már 2 nap műlva látszik 28 C°-on
|
| | | | |
| | | | | | | | | | hány nap alatt szokás megjelennie a myceliumnak? csak úgy kérdezem mert tűkön ülök :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hali!
A casing tényleg sokkal jobb mint a másik módszer. Én speciel mohatőzeget használok és ahogy elnézem nagyon jól érzik magukat a kicsikék. :-) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Darth Vader unokaöccsének az unokabáttyjának a régi koleszos szobatársa úgy csinálta. Régen míg fel nem jött Pöstre, hogy falun a holma x lyukas fazekak közt néha volt egy két nem lyukas is, hogy fogta a fazekakat és kétszer lefőzte az üvegeket úgy, hogy egyik nap 2 órán keresztűl, a másik nap meg 1,5 óráig főzte. Fontos hogy a két főzés közt ne legyen több mint 24 óra. És a Cellux meg az alatta lévő ruha is kibírja ha van elég víz a lábosban, és mivel fedő is van rajta, ezért a vízbűl annyi nem párolog el, hogy elfoggyon két óra alatt.
UI.:
PH: beállításra, jó a kréta.
Béke |
| | | | |
| | | | | | | | | | MeDMaN: szerintem lehet kapni kishazánkban mészkövet... vagy a helyedben utánnanéznék, hogy az iskolákban használatos kréták miböl vannak... csak tipp |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kedves Unokák!
ph puffereléshez, ph emeléshez a külföldi anyagok meszet írnak (a pontosság kedvéért mészkő örleményt "lime"), ami ugyebár nem azonos az oltott meg az égetett mésszel. Írják még a tört tojáshéjat is. A csőrkoptatót valaki (akarom mondani valaki nagymamája), próbálta már? Mert az ahogy néztem (nagyrészt) mészkőörlemény (talán sajtolt mészkőpor). Meg tud-e valaki erősíteni? Király lenne, mert mindenütt azt írják, hogy a ph elég fontos meg a termés is jobb tőle, az én nagymamám meg nem akar tökölni összetört tojáshéjjal (kivárni míg összegyűlik, kifőzni, levakarni a maradék fehérjét...).
Na minden jót! |
| | | | |
| | | | | | | | | | (=embrio=)
nem mikrót használtam, hanem szépen betekertem a mikrósdobozokat széles barna ragasztócsíkkal (hogy a víz még véletlenül se folyhasson bele) amivel a kartondobozokat ragasztják, beleraktam egy szép nagy kondérba, ráraktam a jól záró fedőt, és szépen rotyogtattam egy jó darabig...(1 óra) a dobozokon látszik is itt ott a ragasztómaradvány. Kuktám sajna még nincs, de ez van, próbálkozni csak lehet :) ja hőmérsékletet levittem 29-30°C-ra. a sütik teteje egyébként be van fedve vermivel. |
| | | | |
| | | | | | | | | | hiba-hiba. minek a rozsliszt,és a méz????? elég bele a vermikulit és a BARNARIZSliszt!no meg a viz. ez a bevált formula és most nyáron nem is érdemes kisérletezni--->televan penésszel a levegő. a másik:a mikrót a helyedben max patt.kukoricára használnám. ti gombát akartok termeszteni ezért semmi más nem jöhet szóba mint a KUKTA.én ha csinálom akkor csak is ebben. amúgy utálom a Pf-tek,az igazi a casing.az tuti.a földet régen és is mikróban sterilizáltam,de ha összejött akkor az mázli volt csupán. magokat és a földet a kuktában és beföttesüvegben sterilizálni. sőt a magokat egyszer lekuktázom várok 24 órát és mégegyszer,alkalmanként 1-1,5 órán keresztül. oltás csakis kis lyukba amit a tűvel szúrsz át alufóliatetőn. itta az amiból énis okoskodom(mostmár) http://www.thenook.org/archives/5.html
itta pf-tek:http://www.fungifun.org/English/Pftek
ezekután nem lehet sok fehér volt.mnden 1értelmű a képeken.
a stílusomért meg elnézést.
sok sikert. |
| | | | |
| | | | | | | | | | mézes üvegben vermi + biorozsliszt + mikróban felforralt evőkanál méz van, meg persze a víz. úgy oltottam, hogy a tetőket leemeltem annyira, hogy beférjen az injekciós tű. megpróbálom levinni 29-30°C-ra a hőmérsékletet... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Megkérdezhetem mi van a mézesüvegben.
Egy tipp a 34 C° az tutti sok nagon lassan fog fejlődni, max max 30 Másik tipp hogy oltottad a tálakat, és az üveget is ???
az fotos.
ha megírod írok véleményt Zérótól. Aztán okoskodunk egy jót. persze a 34 C° az gáz. Inkább 28 -29
Píísz |
| | | | |
| | | | | | | | | | Embrio
Szerintem adj inkább tippeket. ;-) Én is szivesen okosodnék még! :-))) |
| | | | |
| | | | | | | | | | mi vele a probléma? kifejthetnéd, mert ezzel a 2 tőmondattal nemsokat segítettél :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | ebből semmikor. ez nem eljárás. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szia Lacicybin
Csak help, de lehet hogy felesleges, Zéró szerint a macseknak max 30 fok az inkubálási idő (Zérónak is volt GT-je) És termőtest képződés az 23-25 max. C°
Csak Zéró tapasztalatai ezek voltak a legjobban hozott hőmérséklet. |
| | | | |
| | | | | | | | | | hali! elkészítettem 3 GT-t, ebböl 2 mikrósdobozkában van 2,5 dl és vermi+bio rozslisztböl állnak. a 3. egy mézesüvegben :) vermi+ biorozsliszt és mikróban kicsit karamelizált mézböl áll :) az inkubátorom egy cipősdoboz a konvektoron amiben 35°C van. mikorra várjam a bolyhos kiscicákat? :D thx |
| | | | |
| | | | | | | | | | MeDman: (j. remélem jól írtam)
Érdekes elgondolás a gyümölcsleves megoldás. Én megpróbálnám, ha foglalkoznék vele, de majd ajánlom Zérónak, ő már csinált mézes megoldást és működött. Ez az, fejleszéseket, ötleteket és meg lesz az eredmény.
Móricz HMMO
|
| | | | |
| | | | | | | | | | ha valaki szokott használni szőkítőport (nemtudom most hirtelen a vegyjelét), az legyen szives homályosítson fel hogy milyen arányban szokta azt oldani... és úgy egyáltalán hogyan használja... thx |
| | | | |
| | | | | | | | | | Observer
sima flourescent neon simán jó 12/12 órára beállítod és kész :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kösz. Én is ezt olvastam (sőt lehet hogy ugyanazt olvastuk). Viszont akkor gondolom mindegy hogy milyen erős fény kell neki (és gondolom kb annyi ideig amíg mondjuk süt nap). |
| | | | |
| | | | | | | | | | állítólag csak ahoz kell, hogy a gomba tudja, hogy merre kelljen nőni, de jó a mesterséges fény is, akár a neon is. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Átolvastam a topikot, és már nem is igazán akarok netről rendelni :) Inkább kiutazok bécsbe, az a legtisztább.
Jah, valaki tudna esetleg egy osztrák weboldalt ilyen témakörben? ;) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Srácok ekkora faszságot kérdeztem :) ? Lehet hogy nem is kell fény egyáltalán ? Én azt olvastam hogy kell valami minimális fény hogy beinduljon a folyamat meg hogy egyáltalán tudja merre induljon. Vagy ez nem így van ? (egyébként ha így van akkor valószínűleg jó a mesterséges fény de hogy kb milyen erős azt nemtudom) |
| | | | |
| | | | | | | | | | botanikus: van akinek bevált ez a módszer több alkalommal is, de olyan is akad akit ezért kishíján lecsuktak. Olvasd el a topicot aztán úgy döntesz ahogyan kedved tartja. Ja egyébként jelentem, hogy jövőhéten mesterségesen megtermékenyíti nagyi a cicákat :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szeva mindenki!
A véleményeteket szeretném kérni, külföldről történő rendelés ügyében. Mivel érdekel a gomba termesztés, és egy ideje gondolkodtam rajta, úgy határoztam, belevágok, csakhogy időközben az is kiderült, mennyire precíz dolog ez, és mennyi eszköz kell hozzá. Ezért gondoltam, hogy rendelek egy ilyen csomagot:
http://www.travellersgarden.com/productinfo.php?category=4&subcategory=0&productma in=813
Ebben elméletileg minden benne van ami kellhet. (kukta az van :d)
Na a kérdés maga az az lenne, hogy van-e valakinek tapasztalata ilyen rendelés terén. A cég semmilyen felelősséget nem vállal, ez természetes. A csomagok egy holland posta-szolgálattal jönnének ki, és állításuk szerint diszkrécióval kezelnék az rendelést. A csomagon nem lenne semmi jel, csak a címem, és a feladó címe. Amit nem tudok, hogy az unio révén hogyan kezelik a hollandiából érkező csomagokat. Egyáltalán átvizsgálják-e mindet, vagy nem. Szerintetek?
Az biztos, hogy ez lenne a legegyszerübb megoldás. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok!
Kérdésem lenne hozzátok. Mégpedig a következő: terráriumos időszakban mesterséges fénnyel is rávehető a micélium a termőtesthozatalra ? Ha igen mennyi és milyen ? |
| | | | |
| | | | | | | | | | srácok. tőzegget ne használjatok táptalajnak. megbuktam vele. krvabüdös. megőrülök. wá. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hali!
Arock777: dobtam egy mélt, légyszíves nézd már meg.Neharagudjatok, hogy ide írom, de máshova nem tudom és fontos lenne. Üdv |
| | | | |
| | | | | | | | | | Egy próbát megér de szerintem nem lesz igazán jó! Ha megfigyeled akkor inkább a fehérjedús tápanyagot kedvelik a gombik a mogyorót az olajos magvakhoz sorolnám és nem veszi fel a nedvességet sem igazán. ;-) |
| | | | |
| | | | | | | | | | felén lehet kapni konzerves földimogyorót müanyag visszazárható tetővel... mennyi tolerálják a gombák ha fém dobozban vannak? van valakinek ilyen tapasztalata? arra is gondoltam, hogy veszek 1 doboz földimogyorót, lemosom desztilláltvízzel a sót róla majd beáztatom, sterilizálom és beoltom :D vélemény? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kedves Unokák! Valakinek a nagymamája már elgondolkodott-e azon, hogy a sütiindító folyadékkultúrát, tartósítószert nem tartalmazó gyümölcslével próbálja meg elkészíteni. Sterilitás fixen biztosított, mivel ha tartósítószert nem tartalmaz akkor csak pasztörizálással sterilizálhatták. Az ötlet onnan jutott eszembe, hogy jópár napos gyümölcslét akartam inni és hirtelen a pohárban termett egy-két penészgomba. Annyire azért nem különböznek a kiscicáktól :) Lehet, hogy olyan lenne mint az agar kultúra. Csak a tetején jelenne meg a fonál. Jaaa azt ne is mondjam, hogy televannak cukorral. Lehet, hogy egy próbát megérne. Kérdezzétek meg a nagymamát és írjátok le mi a véleménye róla. Lehet, hogy a citromsav (amivel a savanyúságot szabályozzák) még borsot tör a nagymama orra alá. De, mint tudjuk a puding próbája .....
Na minden jót! |
| | | | |
| | | | | | | | | | IgazságPapa Lehet rendelni a http://www.gazdabolt.hu oldalon! 100 literes kiszerelésben van és 4050Ft + 1500 a kiszállítás. De ha kell akkor van még nekem egy tíz literes adag amit el tudok adni 60 Ft/liter áron ha érdekel. Pats |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok!
Ha valaki vett már Bp-n vermikulitot, és megirná, hogy hol tette ezt (esetleg, hogy mennyiért és milyen kiszerelésben), annak nagyon örülnék, előre is köszi! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintem van esély rá de baromira le kellene takarnod és rohadt sűrűn párásítani vagy berakni a takarás alá valami perlites vizes tálat ami párásít. Vagy valami ilyesmi! Konkrét tanácsot nem tudok ezzel kapcsolatban adni! |
| | | | |
| | | | | | | | | | fsre-n ezt írja: This Mushroom is relatively easy to grow! Temperature: 23.5 26.5 C Humidity: 95 - 99% nem tudom mi esélyem van rá =) |
| | | | |
| | | | | | | | | | A nepalról nem tudok semmit. Milyen hőmérséklet kell neki a fonalhoz meg a terméshez? Bob bávsi Ecu sütijén már van egy 1cm-es kalapos! :-))) A többi még kisebb de majd lesznek azok is nagyobbak! ;-) |
| | | | |
|