 | 
Legfrissebb hozzászólások (383 - 402) (Témakör: Gomba termesztés)
 |  |  | | | |  |  |  | | Kösz! Még egy kukta vs sima főzés szintű dilemmám van, h elegendő a Still airbox, vagy legyen Glovebox? Megéri a vesződés (megépítés,pénz) az utóbbival, vagy still airbox is tökéletes ha flottul kitisztítok mindent (és az így életben maradt agysejtjeimet tartalékolhatom a folyamat későbbi szakaszában nagy bizonyossággal bekövetkező fertőzésre. :D) |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | A megadott kultiválási hőfokok nem szentírások. Átszövetés más hőmérsékleten is megy csak eltérő sebességgel. (20-30 fok is működhet.) Persze a hőingadozás már nagyobb probléma, azt próbáld meg minimalizálni, szerintem +- 3-4fok nem para.
Termőre fordításnál pedig tapasztalataim szerint még kevésbé fontos a megadott hőmérsékletekkel szórakozni. Én általában azonos hőmérsékleten szövetem át és fordítom termőre. Teljesen átszövött szubsztrát, frisslevegő, megfelelő pára ~ casing (adott esetben) sokkal fontosabb mint a hőmérséklet csökkenés. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Valami olcsó megoldás van arra h a sütiket 28 fokon tartsam amíg a mici beszövi az egészet? Megmértem a leendő helyüket, és 24foknál nem több, ami 20-21 fokra is lemegy néha, szval hőingadozás az van. :D |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | 2 órányi kuktázás is mehet a kukába ha nem megfelelő körülmények között történik az oltás... Szóval azét a kuktázás sem jelent 100%-ot. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Kösz a tippeket. Már gondoltam rá h a tapasztalat hiányát a mennyiséggel fogom ellensúlyozni, ezért csinálok kapásból vagy 4 LC-t, mindegyiket más arányban, ott is amelyik bejön az legalább tényleg jó lesz. Sütinél szintén. Később biztos megpróbálkozom más TEKkel, csak előbb be akarom magam biztosítani a legegyszerűbb módszerrel, nehogy úgy járjak h nincs mivel oltani. :D |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | A PF teknek két nagy előnye van minden máshoz képest:
* Casing nélkül is hajlandó normálisan teremni * Nem szükséges kuktázni ahhoz, hogy elfogadható legyen a fertőzések aránya
Ha kuktázod, az nem fog ártani.
( Ha már van kuktád, akkor magos gombacsírát is lehet csinálni búzából, vagy rozsból és átoltani leforrázott kókuszrost-vermikulit keverékre (elementary coir tek-re keress). )
Ha viszonylag kevés frusztrációt szeretnél csinálj legalább 6 sütit, tuti hogy lesz fertőzött. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Ha van lehetőséged kuktázni, én azt mondom akkor inkább azzal. :) |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Engem pont az zavart össze, h a magyar nyelvű leírások között is hol azt írják h elég főzni, hol azt, hogy kuktázni mindenképp. De akkor nem ezen fogok spórolni. :) |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Ezek a TEKek nem véletlen vagy kibaszásból határoznak meg eljárási módokat. Ha elég lenne egy süti sterilizálásához egy "csiribí-csiribá" akkor azt ajánlaná.
Nincs semmi kőbe vésve, de ezeket a módszereket tényleg nem tegnap találták ki. Persze próbálkozni is lehet, nincs megtiltva. :) |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | PF Teknél mennyire fontos a kuktázás? Alapból ugye pont azért jó ez a tek, mert nem kell kuktázni, ugyanakkor sok helyen látom h mégis kuktáznak. Megéri ezzel vesződni, vagy elég ha csak 1 fazékban forralom őket 1órán keresztül? |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Szerencsésen hozzájutottam egy P. Cubensis Ecuador és P. Cubensis Pensacola nevezetű spóralenyomatokhoz, nagyjából 1 évesek. A jövőhét folyamán megpróbálok LC-t csinálni aztán jöhet a PF Tek :) |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Namaste!
Segítséget szeretnék agar agar használatához. A receptet megleltem korábbi hsz-ekben:
4 g burgonya keményítő 20 g glükúz 15 g agar 1 l víz
Valaki kérem ossza meg tapasztalatát, illetve működő képes módszerét, a recepttől a gyorsabb kolonizációig!
Köszönöm!
Psz
|
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Kérném az előző üzenetemet semmisnek tekinteni ;) Köszönöm szépen :D |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Hali :). Ha valaki lenne oly kedves és felvenné velem e-mailben a kapcsolatot, nagyon hálás lennék :). Szeretnék egy pici indulási támogatást kérni levélpapírra nyomva ;). Remélem van aki segít nekem. Köszönöm, sziasztok |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | :( senki nem válaszol...
"A tényálladék? Mi lesz most?..." |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Igen, kicsit szkeptikus így előre az ember, mégsem olyan mintaha rácsavarnál vagy rászorítanál valamit az üveg tetejére...
Hidd el, tuti frankó lesz csak úgy simán rá az a kis fólia! ;) Igazán polírra lehet csinálni ha kicsit igényesen és szorosan rásimítod a pofárra azt a 3 réteget. Nagyon fasza kics merev membránná áll össze az egész.
Fontos hogy minden lépést tarts be amit a TEKek írnak (miután beleteszed a mixet, hagyj vissza egy pár centit a tetején, először töröld le papírtörlővel a maszatot belül az üveg oldaláról és SZÁRAZ vermi/perlittel töltsd fel a poharat -> rá a fólia... ahogy a TEKek is írják.) Ez a száraz vermi/perlit réteg mintegy szűrőrétegként funkcionál így az oltást követően nem para ha nem ragasztod le a lyukakat, az odatévedő fertőző spórák fel fognak akani és nem jutnak el a "tápanyaghoz".
Ha az oltásnál kellően körültekintő vagy akkor 100% hatásfokkal fog működni a dolog.
|
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Assamoa: Köszönöm szépen. Olvastam erről de azt gondoltam, hogy ez kevésbé biztonságos a fertőzésekkel szemben, de jó akkor így fogom csinálni.
Az oltás után keletkező lyukakat leragasszam? Szigszalaggal? Sebtapasszal?
Miként biztosíthatom azt, hogy az alufólia a poháron maradjon? Rászigszalagozzam? Nem fog ráolvadni a szigszalag a pohárra? |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | bigacsiga!
Gondolom PF süti készítésére gondoltál.
Ez esetben ne használj hagyományos befőttesüveget mert átszövetés után nem tudod kicuppantani az üvegből a sütit. Értelemszerűen olyan üveg kell aminek a szája szélesedik.
(Természetesen használhatsz müa. poharat is, de akkor annak hőállónak kell lennie, mivel a kuktában több mint 100 fok lesz...)
Legolcsóbb és legpraktikusabb megoldás szvsz. -profi termesztők is ezt ajánlják- a sima üvegpohár. (Tescoban lehet kapni "gazdaságos" poharakat 4db valami 400-500 forint, PF sütihez találtá ki. Valami ilyesmit kell keresni, csak menő buborékbordák nélkülit:
http://tescoszines.hu/upload/termekek/1866_tesco-uditos-pohar-pottyos-kompi.jpg)
Pohárba bele a mix és azt lefedni ~3 réteg alufóliával és kész is. Oltásnál meg csak átbököd az alufóliát, semmi extra.
Swim szokott -fent említett- a poharak alá tenni még gézrongyot mivel sokszor megfőtt a süti mix alja annyira direktbe kapta a kukta aljától a meleget. Lehet próbálkozni: kövekkel, régi fém edényalátéttel, rongyokkal...stb.
|
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Sziasztok!
Ha műanyag poharat használok, befőttesüveg helyett, akkor az a kuktában meg fog megolvadni?
Ti tesztek valamit a kukta alja és a pohát/befőttesüveg közé?
Esetleg tudjátok hogy hol lehetne a célnak megfelelő befőttesüveghez jutni? |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Annyit még hogy a casing tek mikrózásos faszsága elhanyagolható. Fontos még hogy ne forrón használd fel a mixet, hagyd lehűlni kézmelegre.
És a szellőztetést (2-3x) napi szinten értettem, ha nem lett volna világos...
Persze úgyis a saját tapasztalatain keresztül jár sikerrel az ember, nem lehet ezt így neten keresztül garantálni. De ha PF sütin már van rutin akkor ez se fog komolyabb próblémát okozni. (A termőrefordításnál a legfontosabb trigger a friss levegő és a pára. Részedről meg a türelem ;) |
| |  |  |  |

|