|
Legfrissebb hozzászólások (3753 - 3852) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | |
Hali! Valaki nem tudja ,hogy mivel lehetne helyettesíteni a vermit? |
| | | | |
| | | | | | | | | | A múltkor úgy gondolta valaki, hogy előre megcsinálja a sütiket, és meg is csinálta, de mintha kicsit száraz lenne a táptalaj, ezért lehet locsolni kéne egy kis vízzel.A kérdeésem a következő lenne, mennire kell nedvesnek lennie a táptalajnak, mert már minden oltásra kész, csak nem meri a száraz(abb) talajt beoltani, de nem is szeretné, ha tocsogna a h2o-ban. thx |
| | | | |
| | | | | | | | | | 2 cm vermi réteg nem vastag az pont megfelelő. Sok mindentől függhet hogy mennyit oltottál bele vagy milyen mélyen szúrtad be a tűt. Nem tövig nyomtad be? Mivel a vermi réteg nem tartalmaz semmilyen tápanyagot így nem is tud mit fogyasztani a myc. Legközelebb ha csinálod nyomd be tövig úgy hogy a tű hozzáérjen az üveg széléhez és látni fogod ahogyan lefelé csepeg. De az is lehet hogy több időt kell várnod. Előfordulhat hogy kicsit késöbb indul be. |
| | | | |
| | | | | | | | | | így van, han az oltásnál jár, a penészes üvegbe csak azért tett a mézesmázosbol, hogy meglássa hogyan reagál... semmiképp sem lesz fogyasztás belőle... közben csinált egy új sütit, biorozsliszt+vermi a szokásos módon... kupak kijukasztós azon bespriccelős módszer... kérdésem az lenne, hogy ha a spórák a fedő vermirétegre kerülnek akkor lesz e elegendő myc hogy egy 2 cm-es védőrétegen átjusson a táptalajig? arra is gondoltam már, hogy lehet h fertőzöttek a spóráim... :S |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sámán! Király, hogy 6 éve "találkozol olyan emberekkel" akik tenyésztenek cicusokat. Minden tiszteletem a tied, de... Tisztázzuk már le a folyamatokat casing-ig bezárólag Most itt az én "ismerőseim" verzióját írom le 1. spóra 2. bele fecsibe, vagy mézvíz verzió (az ismerősök ezt a fázist még nem hagyták ki, de írjatok ha van valami tutibb) 3. fecsi bele alapba (süti vagy magok) (az isemrősök még ezt sem hagyták ki. Tény és való próbálkoztak már olyannal hogy kókusz+vermi+köles, de a vélemény szerint kell valami amit kompletten besző a cyca-myca) 4. a beszőtt alap alá és fölé casing (Az általad is említett kókusz+vermi verzió tényleg kóser) (Az is igaz, hogy az ismerősök is általában megvárják, hogy egy kicsit átszője a casinget a cyca, de aztán raknak még rá egy vékony újabb casing réteget.)
Véleményem szerint lacicybin Han nevű ismerőse a 2. pontnál jár ezért a casing mint "takarás" véleményem szerint még nem "jáccik".
A kérdésem viszont még mindig fennáll, miszerint (és mostmár akkor konkrétan tőled kérdezem) a te "ismerőseid" a spórákat közvetlen a beszövendő alapra teszik és király módon beindul a szövés?
Na minden jót! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintem inkább probálkozzatok a hagyományos módszerrel és csináljatok casinget kókuszrozsbol és vermiböl meglátjátok az milyenre sikerül. Ha zöldpenészel találkozol akkor hajítsd jó messzire mert az terjed mint a villám. A peroxid már ezen nem tud segíteni. Véleményen szerint és a tapasztalataim szerint csak a fehér pókháló fertőzést őli meg de azt sem minden esetben. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Én Han helyében, egy sütin csak kipróbálnám mi lesz belőle. Az én ismerősöm sok mézet tett bele ezért nem akar elindulni. Egy javaslatom van még mézvíz témához. Az ismerősöm úgy szokta csinálni, hogy a fóliát teszi alulra és arra tekeri rá a tetőt. (ugyan ez kuktázásnál is) Ilyenkor a tető és a fólia közötti rész is sterilizálódik. Oltásnál átszúrod a fóliát és gyorsan, (mézvíznél erősen is) rátekered a tetőt. Annyi levegő marad az üvegben, hogy mézvíznél elinduljon a dolog, kuktás verziónál meg meg lehet lazítani, és nem tátong ott egy lyuk, vagy nem csak lazán van letakarva fóliával. Szóval lacicybin én szólnék Hannak, hogy próbálja ki. Ha veszett fejsze akkor vagy nem indul meg a myc. vagy az is elfertőződik. Ha meg szép fehér oltás után akkor OK.
Na minden jót! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Na a helyzet a mézes vizes témával... elég szomorú vagyok... szépen megjelentek fehér foltok a fojadék tetején és körbe a széllén majd a fehér foltok elkeztek a köepükröl kifelé feketedni... ez rothadás? :( ja igen a méz nem sűrűsödött össze az üvegben mint azt a tek írta és mutatta... jó ez még valamire vagy dobjam ki a fgrancba? volt még egy zöldpenésszel kicsit fertőzött üvegem... arra spricceltem kicsit belőle... csak hogy vizuálisan lássam h mi a helyzet... annak már úgyis mind1 :S |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hai!
Köszke a segítséget, egyébként szerintem friss lehet, egy srác adta a printet, és szerintem holle anyó csinálhatta, ecu.Arock, ha itt vagy, majd dobok rád egy mélt. |
| | | | |
| | | | | | | | | | 2,5 decis teljesen megfelel illetve a 3 decis is jó. Több helyen oltod be ugyan olyan gyorsan fonódik de rengeteg múlik hogy milyen friss és milyen fajta. Ha penészt észlelsz azonnal dobd ki a kukába mert tovább fertőzhet mindent. A test felveheti a toxikus anyagokat úgy hogy még nem észleled a külsején. A zöld penészel találkozol azt azonnal távolítsd el mert terjed mint a villám. Inkább dobd ki és ne kockáztassál inkább legyen 10/9 de akkor biztosra mész. |
| | | | |
| | | | | | | | | | psych: en is 2.5 deciseket hasznalok.. es egyikkel sincs gond. 31 napja oltottam, es semelyik sem peneszes. 12/11 jo volt, egyiken ossze van folyosodva egy ponton a cucc... azt kulon szekrenybe tettem. |
| | | | |
| | | | | | | | | | figyelmetlen vagyok. azt nem írtam, hogy a casinges próbálkozásnál természetesen csak a nem penészes részeket öntöttem egybe, a penészes részt hozzátettem k.rost-vermi-rizs közeghez egy befőttesüvegbe, azt majd meglátom milesz.
ha má van kókuszrost közte az amúgy olyan mint a föld és oda bele tudja üríteni a kalap a nemkívánatos toxikus cuccokat a penészből/avagy a penészt így könnyebben legyőzi ?
sose tudtam rendesen kifejezni magamat. :)
p |
| | | | |
| | | | | | | | | | High all!
Na az van, hogy a penészedős üvegemből kiöntöttem casingbe a rizseket meg búzákat. Nyitott sütőajtónál... És... 1. Nem volt teljesen beszőve minden mag, valószínű ezé ütötte fel a fejét jópár helyen a penész matyi.
Namármost azon agyalok, hogy szépen peroxidozzam le a részeket ott ahol parás, azt amúgy hagyjam úgy, vagy az egészet öntsem ki valami nagyobb cserépbe vagy valamibe, tegyek még hozzá kókuszrostot meg magokat, azt fedjem le, tegyem ki a kertbe, vagy vagy... ööö vagy mit? :)
Amúgy a másik 3al semmi probléma. Jelentem a vermi-biobúza fejlődik a leggyorsabban. Jóval gyorsabban mint a sima búzás, vagy tönkölybúzás.
Mittomén... valami reagot azé írjatok . :)
peace! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Üdv!
A PF-tekhez jó a 2,5 ös pohár is nem?két decis nem volt, a hármasra meg azt mondják túl nagy.Attól félek, hogy ha lassan szövi be, akkor valami fertőzésnek könnyebb esélye van megtámadni a süteményt. pisz |
| | | | |
| | | | | | | | | | Teljesen mind1 milyen vastag a vermi réteg az ideális 2cm. A micélium majd előfog bukkani. 2 hét mulva majd észlelni fogsz kis fehér pötyöket a vermin és majd abból alakulnak a testek. Elég az első stádiumba 8 óra fény hogy beinduljon a növekedés fázis aztán le csökkentheted 4 órára hogy a testek tudjanak nőni mivel a testek a fényfelé nőnek. Egy nap legalább 4-5 ször kell szellőztetni de óvatosan nehogy poros legyen a levegő vagy ilyesmi. Amikor látsz testeket formálódni onnantól számolj 3-4 napot és megnől teljesen. Akkor szedjed le őket mielött kinyílnak. |
| | | | |
| | | | | | | | | | off: mostantol nincs kedvem ekezettel irogatni, remelem nem tul nagy baj.:]
on: kossz a tippet meg is forditottuk, ime a kep: http://achd.atw.hu/hsa.jpg, de nem vastag a vermi reteg? kb mikorra varhato a(z elso) termes? 2 het mulva lehet jonne pestre a Nagy Úr. :P persze, ha nem lesz gomba nem utazik.. egyebkent most meg raer a mindennapi szelloztetes? eleg par naponta, addig amig az egesz suti ilyen "habos lesz" (par orat vilagitast kap naponta)?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Elfelejtettem említeni hogy fordítsd a sütit fejjel lefelé úgy hogy a vermi réteg felül legyen mivel ott fognak elsősorban nőni. A vermi ad a micéliumnak egy úgymond nővési felületet. |
| | | | |
| | | | | | | | | | A fehér szállak micélium fonalak és keresik a tápanyagokat tehát ez teljesen normális de látom kicsit elhamarkodtad nem hagytad benne a sütit hogy teljesen befonja és a fertőzések könnyebben jönnek létre mivel a micélium megvédi tőle de ahol nem teljesen fonta be ott a baktérium megtámadhatja és felemészti a tápanyagokat és a micéliumot is szal legközelebb várj még teljesen beszövi+ 5 napot min. |
| | | | |
| | | | | | | | | | sztem semmi baja..ilyen sütiből jött már nekem...jól érzi magát, fejlődik a mici az ég felé....aztán lehet, hogy valami gyász, de semmiképp sem kuka. |
| | | | |
| | | | | | | | | | itt tart DV.. de nem tudja, aggódik, hogy ezok a szálak nem kellenének oda... ez milyen gomba, penész? a kep: http://achd.atw.hu/hsa.jpg
|
| | | | |
| | | | | | | | | | szevasz tüt, fecsit a gyógyszertárból, vermit peströl rendelhetsz (keress vissza a cím itt van valahol lent). de van vermi mentes módszer is, ha visszakeresel megleled. (vagy ajánlom a teljes lista, bumm, lementeni bumm, végigrágni bumm) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hali!
Egy kis segítségre lenne szügségem ,zöldfülűként! Mindössze a spórát tudtam beszerezni eddig!Honnan a manóból lehet Vermit +tűt szerezni???!!!
...asszem az elkészítéssel nem lesznek gondok a beszerzéssel annál inkább! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Igazából az Ausztrál egy nagyon szép faj. Nagyon nagyra megnől és sárgás színe van nem úgy mint az ekvádori ami pirosos. Nem sok fog teremni belőle de a méretei kárpótolni fogja. Ami a potenciát illeti elég jó, véleményem szerint olyan közép kategoriás de amúgy nem sok különbség van közöttük tehát nem fogod jelentősen észlelni a különbséget. Ami pedig a hűtést illeti általában hűvös helyet kell neki keresni amely 18-25 max mert ha ennél is melegebb a hőmérséklet akkor nem formálódik test hanem a micélium tovább nől és csak elfogyasztja a tápanyagot és minnél tovább nől annál hajlamosabb lesz a fertőzésekre. A fekete elszíneződés pedig a rohadást jelenti amely a nem elegendő tápanyag miatt keletkezik vagy esetleg túl sok a pára. Ha lila színt látsz az nem gond mert akkor dobja le a spóráit. |
| | | | |
| | | | | | | | | | hey!
érdeklődnék kedves mindnyájatoknál, hogy a hűtést hogyan oldjátok meg ilyen melegben? Mazatek, pess hawaii és equadorim volt, van (még egy kevés). Azt írták hogy 20-25 c között terem. Namármost ritkán van 25 alatt a klíma a szekrényemben! nem nő, megáll, satnya és általában már növekedés közben feketedik, rohad a szár néhány helyen, (ha eljut odáig egyáltalán) a kalap is. 'szal hogyan hűtsek? Meg hajnalban oltottam10 pohár Australian-it. ezt a fajtát nemigazán ismerem. Ha valakinek volt esetleg közeebbi kapcsolata e távoli kontinens szülöttével, megköszönném a gyakorlati tanácsait, hogyan kommunikáljak velük! :) no, emelem kalapom! |
| | | | |
| | | | | | | | | | lacicybin! Ha már úszik benne valami fehér akkor már szerintem próbálkozhat Han, ugyanis olvastam egy olyan tek-et amiben myc. darabokat törött üveggel jól összerázva már lehet oltani. A linkelt tek azt írja, hogy a mézes cuccnál egyértelműen lehet látni hogy a méz megvilágosodik és az ottani képen láthatóan összesűrűsödik a myc. Sajnos az én ismerősöm szerintem túl sok mézet tett az üvegbe, így neki nem akar nagyon megindulni, de azért így is fog vele oltani. A másik javaslatom ha már így az újdonságoknál járunk (nem saját ötlet, de az ismerős már próbálja és működni látszik). Sütőzacsiba tett madáreleség (főként köles) nagyobb mennyiségben. A srácnak aki ezt a tek-et írta a sroomery-n azzal abból volt elege, hogy a sütispoharakba csak kevés cuccot lehet tenni. Hát a sütőzacsiba lehet rendesen az biztos. Arra vigyázzatok, hogy a kölest előtte mindenképp áztassátok ki, mert az egy óra kukta csak símán nem vágja gallyra a bacikat az tutti. Ha érdekel benneteket majd folytatjuk. Csá! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szia. Elöször vékony réteg vermi aztán casing keverék jelen esetedben magok aztán ujra vermi. Miután sterilizáltad akkor tedd vissza 27-30 fokra 3-5 napig aztán be a terráriumba. A terráriumodban eleve van perlit. Soha nekeverj perlitet a táptalajjal. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hoppsz... azt kifelejtettem, hogy a rizses keverékem alján van ilyen kékes-feketés folt. gondolom valami penész genyó, nem nagyon terjeszkedik, kb 2x2 cm az alján az üvegnek. Üveg eldobását kikerülendő, azt csinálom majd, hogy azt a részt nem kaparom ki, azt kész. Akkor má nincs para ugye? :)
ennyi voltam
písz |
| | | | |
| | | | | | | | | | High Mindenki
Ööö... csak úgy beírom, hogy mi van.
Van 4 befőttes üveg.
Bennük 4 féle keverék: - bio búza - tönköly búza - bio búza x tönköly búza x vermikulit (de nem a tetején, csak így elkeverve benne) - bio búza x barnarizs
Ami volt: kuktázás szépen, majd kihűlni hagyás, majd Large Fruits-al beoltás, home made spóraoldatból.
Ami lett: 4 nap múlva, 25-27 fokon mindegyiken fehérség.
Ami azóta csak több lett.
Most 28-30 fokon pihennek a drágák.
Ha beszövődtek, tervezem a casinget, bár a 4ből 1 legalább megmarad csak ilyen üveg szájából termősnek, akarok valami nagy kalapot a fejem fölé :)
Amire gondoltam casing ügyben:
Kihipózok mikrós dobozt, elkeverek ilyen tőzegkockát vízzel meg perlittel és akkor izé... mivan?
Aljára teszek 1 sor ilyen keveréket, rászórom a magokat, aztán újra keveréket? Vagy aljára perlit aztán arra magok és arra keverék? Vagy elkeverjem a magokat a keverékkel?
Aztán majd be a keltetőbe egy hétre utána meg párába, azt tom. Csak ezt nem, hogy itt pontosan mi a szitu. Meg azt sem hogy a large fruitsnak mi az ideális hőfok. csak fsre strainguide-ból amit írnak.
peace meg minden |
| | | | |
| | | | | | | | | | 2159. MeDMaN
Han Solo is elkezdte tesztelni... a multhéten fogott egy befőttes üveget, megfosztotta a kupakjátok és főzte őket 1 órán át... aztán egy kanál méz az üvegbe+víz és megint főzte egyfélórát, most lezárva... aztán hagyta kihűlni és egy steril ollóval vágott egy kb 1cm * 0,4cm-es darabot a lenyomatábol amit beledobott a üvegbe majd összerázta és mivel amúgy is meleg van berakta a ruhásszekrényébe a jó sötétbe... most egy kis fehér pötty úszik az üveg közepén + van egy a falán is, az alján pedig temérdek apró fehér "porszem" azokrol nemtudja mik lehetnek... talán a vízben kicsapódott cukor? mind1... egyenlőre szépen kezdődik... mikor kell ezzel oltani? sajna nem tudok angolul elég jól... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hali! Áruljátok már el a spórákat közvetlenül a sütialapra teszitek? Semmi fecsi semmi egyéb kunszt? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Be fognkak indulni, ne tedd ki a napra! Nem szeretik a változékony hőmérsékletet. Pohárba van? Ha igen fordítsd fejjel lefelé és várjál még 1 hetet és ha semmi nyoma akkor dobd ki. |
| | | | |
| | | | | | | | | | csámindenki na olyan 20 nap után az egyik pohárban megjelentek felül fehér fonalak. (de a többi hatban még mindig semmi) lehet még esélye hogy beszövi rendessen? (nem büdösek, legalábbis nem úgy mint az elözö kettö) az jó ötlet hogy törölközöbe csomagolva kiteszem oda ahol a nap süt? hátha így begyorsul. nem akarnám hogy pont most rohadjon be. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Véleményem szerint inkább spray-el mert ha áll a víz a terrárium alján akkor valószínűbb a fertőzés hiába erős a micélium de nem minden esettben tud ellene védekezni. Perlitet használsz? ha igen áztasd be vízbe kicsi peroxiddal és aztán leszűröd és mehet bele de akkor is kell locsolni a terrárium hogy megtartsd az optimális 90% pára tartalmat. De ne feled nem szabad locsolni a sütiket csak a terrárium oldalait. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintetek az jó megoldás, ha nem spray-vel permetezem a terráriumot, hanem az aljára töltök egy kis vizet? |
| | | | |
| | | | | | | | | | ja meg igen még a termesztésröl annyit mondtam neki hogy mit szeretne jobban ha támogatnám ha az utcán vennék kitudja miket ami kitudja mi és kitudja mi van benne, vagy saját magam által termesztett ellenörzött dolgokat használnék. |
| | | | |
| | | | | | | | | | med: "Ha rám hallgatsz azt csinálsz amit akarsz"
oksa ezt megfogadom :)
sámán: ok akkor még hagyom öket egy kicsit a pohárban. talán egy hetet még várok. anyámat úgy szereltem le hogy megmondtam neki mióta használok tudatmódosítokat, milyeneket mik a hatásaik, aztán meg megkérdeztem hogy ebben az utóbbi 3-4 évben milyen változást tapasztalt rajtam. azt mondta hogy pozitívat. énmeg megkérdeztem hogy hát akkor miröl beszélünk? :) kb ennyi. azóta oda-oda szúrogat de már csak olyan reflexszerüen. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Azért nem teljesen ugyan az a liquid culture és a spóra oldat. A LC az már kifejlett myceliumot tartalmaz folyadék közegben. A spóra oldat meg spórákat vízben. A fő kérdés számomra az, hogy a ti ismerősötök eredményesen csinál olyat, hogy rászórja a vermire a spórát és beindul a szövés? Én úgy vagyok vele, hogy minél kisebb valami annál sérülékenyebb. Nem véletlenül találták ki a spórafecskendőt sem. De ha a ti ismerősötök nem tököl ilyen spórakeltetési, meg spórahidratálási módszerekkel, minden elismerésem, és sok sikert hozzá. Ha sokszor nem indul be a szövés a közvetlen spórázásnál azért érdemes szerintem megfontolni, vagy a mézvíz, vagy a spórafecskendő készítés módszerét.
Na minden jót! |
| | | | |
| | | | | | | | | | A liquid culture azt jelenti hogy spóra oldat. Lenyomatból szokták készíteni steril viz kell ennyi. Én azt mondom szerezz gyakorlatot és után jöhet a spóra oldat készítése mivel nem olyan egyszerű tapasztalataim szerint főleg amikor még az elején jártam. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szia, elmondanád miért kell mézes víz? mert én a 6 évem alatt nem hallotam ilyesmiröl. Olyat hallotam hogy olyan vizet használtak ami trágyával volt keverve és azt használták ami be is vált vagyis jobban szaporodtak a spórák. 30 fok elég reális 25 fok alatt nagyon nehez indulnak be a szővések mivel a micélium meleget szereti mivel a föld alatt játszódik a folyamat. kb 5 fok különbség van a szövési illetve a termőtest képzés folyamatnál. Gt mondjuk elég könnyű de én inkább a potensebbeket választom mindig igaz hogy nehezebb jóval de ennyi idő után sikerül/t is. Csak hogy nevezzek párat mint pl pink buffalo, phil. stone és stb. |
| | | | |
| | | | | | | | | | ynul! A spórákat közvetlenül a vermire tetted? Nem tudom, de most találkoztam a Csillagok megháborodása első részének egyik szereplőjével és mondta, hogy épp most próbálkozik a mézes vizes verzióval (fertőtlenített víz+méz beoltava fecsivel vagy spórával). Azt mondta még nem nagyon látszik semmi, de egy régi GTeacheres szobahőmérsékleten tartott fecsivel próbálkozott. Majd kialakul. Lényeg a lényeg, hogy annyival nem több meló a mézesvizes cucc, és nem kell feleslegesen fertőtleníteni a sütis üvegeket. Elég csak akkor, ha a vízben megindult a myc. Szerintem hőmérséklet pont inkubátornak megfelelő a mostani viszonyok között.
Ha rám hallgatsz azt csinálsz amit akarsz :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szevasztok!
Szerintem meleg lehet neki és azért nem indul be. A 30 fok nekem soknak tűnik ugyanis Bob bácsi spórái is régiek és év elején beindultak de most hogy bejött a meleg nem akarnak semmit csinálni. Bob bácsi sem szabályozza a hőt és a spóráiból volt termése is. Ja és Bob bácsi spórái is FSRE-s cuccok. Azt hiszem Bob bácsi már csak ősz tájékán próbálkozik újra. Vagyishogy addig megcsinálja a régi rossz hűtőjét. ;-) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Be fog indulni ne aggodj csak idő kell neki. Hamarosan látni fogsz fehér foltokat. Jó hallani hogy mutterod is támogatja ezt az egészet bárcsak az enyém megértené tudja de lényegtelen. |
| | | | |
| | | | | | | | | | tiszteletem sámán. hát épp ez az. egyátalán be sem indulnak. ó ha legalább elfertözödést találnék örömömben megnyalnám a poharat annyira örülnék mert történne valami de be se indulnak. (14 nap alatt sem, vagy legalábbis nem látható, de kissebfajta bukéja az van de annyira nem orrfacsaró söt talán még kellemesnek is mondható) a hömérséklet meg hát nemtudom. szobahö. szerintem megvan a 28-30 fok. persze este talán nem annyi. amúgy a ruhásszekrényben vannak egy törölközöbe csavarva. bár lehet azt kéne amit anyám mondott hogy vmi melegágyat kialakítani vmi cipösdobozban. nemtudom. tanácstalanság... :( (persze nem adom fel) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Lehetséges hogy régi spórád van de a hőmérséklet ingadozás nagyon befolyásolja. 27-31 fokon rendben. Mikor oltottad a poharakat és milyen fertőzéssel találkoztál? |
| | | | |
| | | | | | | | | | üdv a szomszédom george lucas már a második hullámos poharakat dobja ki a szemétbe és nem érti ezt az egészet. azon agyal lehet hogy a spóralenyomat amit küldtek neki fertözött volt. van vkinek ilyesfajta negatív tapasztalata? fsre. (nagyon jó lenne vmi infó mert már dolgozna a csillagok megháborodásának következö részein és kéne egy kis inspiráció neki aszondta) amúgy vermivel, és rizsliszttel tolja. beszélget velük. de semmi. még csak be sem indulnak a pimaszok. egy sötét dobozban vannak, a hömérsékletet sajna nem tudja beállítani szóval az valószínüleg ingadozó de gondolom ez annyira nem lehet para. (vagy mindenki hösugárzóval csinálná és csak ö a csóró hülye?) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az összes süti elkezdett szövődni! türelem +27fokC!! thanks :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Igazából DV unokahuga szerint az a lényeg, hogy vagy élő myc. vagy fejlődésnek indult spóra legyen a folyamatban. Onnantól kezdve ha jók a körülmények nő a gomba. DV unokahuga már úgy is látott gombát, hogy a benőtt sütit kivette az üvegből és mivel látta, hogy még maradt egy kis mycelium az üvegben így azt is betette a terráriumba (mármint az üveget). A myc. szépen életre kelt. Na hogy ne legyen talaj nélkül szerencsétlen myc. rakott az üvegbe fertőtlenített vermit had szövögesse (természetesen az üveg tetejét feltette), aztán betette inku-ba. Jó ideig otthagyta. Myc. szövögette is meg nem is. Egy idő után úgy gondolta, hogy ezt az egész hóbelevancot beleönti egy alutálcába és kiteszi a terráriumba. Ma találkoztam vele és azt mondta, hogy látott két termőtestet fejlődésnek indulni. Szóval ha jók a körülmények és van egy kis kezdemény nem sok minden menthet meg benneteket a cicatartástól.
Na minden jót! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ugy nem jó bele tenni, ujra nem lehet felhasználni mivel megfertőzhet. Sokan a sütit szét szedik darabokra amikor teljesen beszötte és akkor berakják casing-be. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem biztos, hogy a leérett süti a legjobb. Bár Darth Vader unokahuga még nem próbálta. Viszont a termőtest belsejéből vett darabbal már próbálkozott, és ha nem is szőtte be teljesen azért jelentős volt a szövési mennyiség. Be is tette utána casingbe. Ezt úgy csinálta, hogy cucc amit be akarsz szövetni bele üvegbe, rá alufólia, rá befőttes üveg teteje. Amikor a termőtest darabot teszed bele (üveg fertőtlenítés, sterilizálás után) az alufóliát csak éppen annyira vágod fel steril késsel, hogy a termőtestdarab (szár BELSEJE) beférjen, majd rá gyorsan a befőttes tetejét. Kicsit lassabban indul meg.
Sok Sikert! Az ERŐ legyen veled :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | egyébkent "leérett" sutiből darabokat fel lehet használni, új, beoltatlan poharak kolonizálására? vagy ha esetleg ilyet akarnék akkor meg most vagy mielőtt terráriumba rakom? egyáltalán létezik ilyen? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Innentöl számítva 2 hét körülbelül de attol függ hány decis pohárba tetted ha 3dl akkor úgy körülbelül 3 hétet mondanék. Ha befonta teljesen akkor várj még vele 3-4 napot hogy belül is beszöjje és aztán tedd is be egyböl a terráriumba. Ne várd meg még az összes kész nem lesz mert addig is megfertőzödhet. Általábban nem egyszerre lesznek készek. |
| | | | |
| | | | | | | | | | aaaah most végignéztem az összes poharat 1 azaz egy pohár szövődik........ micsoda megkönnyebbüles, a pohar egyik felét teljesen az aljáig benőtte már a fonal, 8 nap alatt!!!: ) remelem a többire csak várni kell :) ha ez az egy teljesen beszövődik pár nap alatt, akkor tegyem a terráriumba, vagy várjam meg a többit? bár úgysem férne el olyan sok benne. :) ha nem merült volna le az elem a fényképezőben, akkor csináltam volna pár képet. nah mindegy majd valamelyik nap :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Általábban 2 hét alatt látható a termőtestek miután betetted a terráriumba. Elöször felbolyhosodik az egész süti és utána látni fogsz fehér kis pötyöket a vermi tetején. Abból lesz a test. Ugy tedd be a sütit hogy felfelé áljon a vermi.Közben meg figyeld a szín változásokat mert fertőzés lehet. A kék szin nem gond ha olyat látsz de gyakran össze tévesztik penészel. A kék szín a hatója miközben oxidál. A cambodia nem annyira tartozik a kedvenceim közé mert nem túl sok terem a sütin de egyébként elég potens és könnyű növeszteni. Teljesen mindegy milyen fényt használsz. A fény csak meg mutatja a testnek melyik irányba kell nőnie. Elég 5-6 óra fény neki amikor testek vannak a sütin de ha még nincs rajta akkor kell neki 8 óra. Elég egy 40 w égő. |
| | | | |
| | | | | | | | | | köszi a segítséget. még annyi, h neked milyen tapasztalataid vannak a cambodiával kapcs.. ellenállóképesség, erősség.. ha kiteszem a sütiket terráriumba ott kb mennyi idő alatt fejlődnek ki a ttestek? úgy tervezem neonnal világítom majd őket. egyebkent oltottam 2t transkeiel is. udv, és kösz mégegyszer! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ja és 1 fok ingadozás még elfogadható. 4 fajta tényező befolyásolja a termőtestek növekedését. 1. hőmérséklet csökkenés. 2. fény 3. oxigén 4. pára
Miközben a pohárban van
1. 27 fok 2. 0 óra fény 3. 0 % pára 4. 0% oxigén
És megjegyzem hogy 40 fok már megöli a spórákat a hideg szintén megölheti ha 2-3 fok alá megy. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem gond a 28-29 fok sem de ne ingadozznon a hőmérséklet. Szerintem be fog indulni csak adj időt neki. Ha mindent jól csináltál akkor jónak kell lennie. Általában pár nap után jelentkezik a szövés de előfordulhat hogy régi oldatod vagy lenyomatod van és azért ilyen lassan indul be. Amíg teljesen beszövi az 2-4 hétig eltarthat. A pohár alját fonja be utoljára ha leállna a szövés akkor egyszerűen fordítsd fejjel lefelé a poharaidat mivel az oxigén benne jobban kering addig ne is vedd ki a sütit még nem fonta be teljesen. |
| | | | |
| | | | | | | | | | http://www.shroomery.org/forums/showflat.php/Cat/0/Number/3388721/an/0/page/0
innen vettem többek között a hőmersekletet. a srác így csinálta... de most azthiszem megfogadom a tanácsod és nem fogom felpumpálni 29.5ig.. most 28 fok van a gombiknal, este hűvösebb lesz max egy fokkal, ennyi ingadozást szerinted még elfogadható?
egyébként 12 pohárhoz, 2x 10ml fecsit használtam és 1ben olyan 3négyzet mm spóra volt. amúgy nem sterilizálas közben, hanem előtte, amikor töltöttem a poharakat, spricceltem a táptalajra a peroxidot.. majd lefedtem 1cm vastagon a pohár tetejéig vermivel és azt is befújtam+ az alufóliákra is sterilizalas előtt és oltás után. megpróbáltam minél sterilebb lenni, valszeg ezert nem penészedtek és büdösodtek még eddig meg. |
| | | | |
| | | | | | | | | | A cambodiára azt mondják az a leggyorsabban fejlődő kalap de valójában szerintem nem az. Lehet több oka amiért nem kezdte befonni a micélium a táptalajt. 1. Túl sok táptalajt tettél bele 2. Hőmérséklet nem optimális úgy körülbelül 27 foknak kell lennie és nem ingadozhat. Elvileg 3 nap után kell hogy látszódjon a fehér foltok de előfordult nálam hogy 8 nap lett belőle de sztem várj max 14-16 napot és ha nem látsz semmit akkor nem is fogsz. Mennyi oldatot nyomtál bele? Én is észre vettem hogy a cambodia lassan szővödik. Ha bármilyen kérdésed lenne nyugottan kérdezz szívesen segítek. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok, minek spricceled peroxiddal sterilizálás közben? Akkor használd ha már a sütieid a terráriumba vannak mert az meg gátolja a penész illetve baktérimok tovább terjedését. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Vader nagyúr szivlelje meg a köv. jótanácsot: A gomba termesztés első és egyben legfontosabb hozzávalója a "türelem"-nek nevezett szubsztancia, hiánycikk Magyarföldén, a Tesco-ban nem kapni!
Egyébként ahelyett, hogy mindenki a vermikulit után szaladgálna, elég lenne valami profi virágföldet beáztatott rizzsel megkeverni és azt jól kifőzni(müködik).A micélium megbolondul ettől a keveréktől !
Másik sarkalatos pontja a dolognak a nedvesség kérdése, ezt csak megtanulni lehet, előbb v. utóbb ráérez mindenki.
Tiszteletem. |
| | | | |
| | | | | | | | | | "A poharakba egyébként sterilizáció közben folyamatosan h2o2-t spricceltem"
sterilizáció gyanánt, mikor töltöttem a poharakat, és nem közben ;) |
| | | | |
| | | | | | | | | | hali!
Darth Vader nagyúr küldte nekem ezt a levelet. tele van a hócipője hogy mindenki gombát termeszt az unokahugától kezdve Soloékig, neki meg nem megy. "szeretnék segítséget kérni... 14.én oltottam Cambodian spórával.. a hőmérséklet 28.5-30.5 fok között van. a sütik nem büdösek, nincs semmi szaguk. viszont a gomba abszolút nem fejlődik.. nem értem mi lehet a probléma. a spórakat úgy tettem a fecskendőbe, hogy, a fecsivel felszzvtam desztvizet(ion cserélt) majd a papíron lévő spórat(nem az összeset, letéptem a lenyomatból 2x 3mm^2-t a 2x 10ml fecskendohoz), a fecsivel belemostam egy kis tálba, majd onnan szívtam fel. 12 poharat oltottam így... egyiknek sincs semmi szaga. hagytam mindent rendesen kihulni, egy egész éjszakán át(a fecsit is reggel csináltam meg). a poharakat fazékban forraltam lefedve(1 óran at). lehetseges az, hogy ha nem tökéletesen zártam le a poharakat alufóliával(csinaltam a tetejükre egy lukat, és az oldalukat sem sikerült tökéletesen leragasztani mert picit nedvesek voltak), hogy kijött a víz? már mindenre gondolok, hogy miért nem fejlődhetnek... 7 nap utan valamit csak kellene latni azt hiszem. főleg, hogy a cambodia fejlődik a leggyorsabban optimalis körülmények között(28.5-30C) akár kétszer is gyorsabb mint a többi p.cub. A poharakba egyébként sterilizáció közben folyamatosan h2o2-t spricceltem(ha minden igaz ez vízzé es oxigénné alakul hő hatására és amúgy is, ami jót tesz a gombáknak is). egyébként a kilyukasztott alus poharra még egy réteg fóliát tettem, ezt csak kézzel szorítottam rá, majd reggel ezt szedtem le és a tűvel ezeket szurtam át oltásnál. a táptalaj 1/4 viz 1/4 sima rizs és 3/4 vermi. szerinteted van még remény? vagy ezeket dobjam ki és probálkozzak újra?"
vagy mondjam neki, hogy az erő sötét oldala ne is próbálkozzon ilyen nemes dologgal? ;] |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ja még valami! A mézes tartósítással kapcsolatban nekem úgy tűnt hogy nem olyan jó mint ahogy azt mondják. Egyrészt nem változik az állaga a dolognak nem lesz gusztustalan. Max az ízét nem érezni. (mondjuk ez jó) De nem tartja meg annyira a hatóanyagot mint ahogy azt állítják. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Minek használsz mézet? Ha cukrot teszel valamihez az nagy valószinűséggel meg fog erjedni ha nincs légmentesen lezárva. A méz nagyrésze cukor. ;-) Ha meg teljesen légmentesen zárod le akkor meg nem kap levegőt a gombi és azért nem fog rendesen fejlődni. Mondjuk én mindig hamarabb kiveszem a pohárból mint ahogy beszőné mert úgy vettem észre hogy egy idő után már kevés neki a levegő és nem igazán érzi jól magát. A casingben úgyis gyorsan behozza a lemaradást, és besző mindent. ;-) |
| | | | |
| | | | | | | | | | nos az enyémek úgy néz ki hogy megrekedtek a 3-5 napos szinten és megerjedtek... gondolom innen már nincs visszaút... a mézes alig indult be rögtön meg is állt... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintem ez elég változó. Nekem volt már olyan hogy 3 nap alatt látszott a fehérség, de volt olyan is hogy 10 nap múlva jelent meg kis folt. ;-) A teljes sikertelenség szerintem olyan három hét, ha nem látszik semmi. |
| | | | |
| | | | | | | | | | üdv gombafölde lakóinak. oltás után hány nappal kéne megjelennie a kis fehér fonalaknak a poharakban? és mikortól válik reménytelenné az egész? (rizsliszt + vermikulit, és kb 18-22 fok lehet amerre vannak, ecuadoriak ha ez számít)
ja és valóban: hajrá ecuador! ollé |
| | | | |
| | | | | | | | | | Oh! hát ezt nem tudtam..:D Hát így kezdetnek akkor egy 10liter is megtenné. |
| | | | |
| | | | | | | | | | 10 kiló vermikulit az kb 60-80 liter? Ha kilóra szeretnéd venni akkor jobb ha rendelsz egy egész zsákkal! :DDD |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok! Valaki egy pár kg vermikulittal ki tudna segíteni? |
| | | | |
| | | | | | | | | | MeDMaN: lehet, hogy csuviék is így fognak eljárni mert úgy néz ki a dolog hogy megrekedtek :S |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kedves Unokák!
Tapasztaltátok már, hogy nagymama szövésben leállt sütijeivel csodát tud művelni egy áthelyezés? Nagyi akarom mondani Darth Vader unokahuga már másodszor csinált olyat, hogy casinghez készítette elő a terepet. Félig benőtt sütit szegény ember flow hoodjánál (sütőajtó) áthelyezte a legnagyobb óvintézkedések mellett egy gyárból frissen kijött "kvázi steril" uzsis zacsiba. A süti egy részét felhasználta casinghez (sütidarabok egy kicsit összetörve direkt), a másik rész meg marad a zacsiban (természetesen kicsit megtörve), egy enyhe csavarás a szájára és irány az inkubátor. A benövetlen részt úgy elkezdi szőni a cica, hogy öröm nézni. DV unokahuga már el is tett rosszabb időkre alap grain gyanánt egy szép fehér köleses zacsit. Növésben leállt sütiknél szóljatok a nagyinak, hogy próbálja meg menteni ami menthető. Eszméletlen.
Na minden jót unokák! |
| | | | |
| | | | | | | | | | az remek, én is erre tippeltem, Han Soloéknak Jaba nem tudta megmondani milyen fajta, csak h nem a legerősebb... most már nyugiznak :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Lacicybin:
Bob bácsi Ecuadort növeszt most és totál ugyanilyen. ;-) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Han Solo egyik Naboon élő ismerősének az egyik haverjának az unokaöccse küldte ezeket a képeket... szeretnék megtudni, hogy ez vajon milyen fajta lehet... a segítséget előre is köszöni :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | remek remek... az nagyi azt mondja, az egyik sütije olyan mintha kicsit össze lenne esve... könöm az infót :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | 3-4 nap kell nek ispórából
Klónból vagy agarról a terjeszkedés már 2 nap műlva látszik 28 C°-on
|
| | | | |
| | | | | | | | | | hány nap alatt szokás megjelennie a myceliumnak? csak úgy kérdezem mert tűkön ülök :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hali!
A casing tényleg sokkal jobb mint a másik módszer. Én speciel mohatőzeget használok és ahogy elnézem nagyon jól érzik magukat a kicsikék. :-) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Darth Vader unokaöccsének az unokabáttyjának a régi koleszos szobatársa úgy csinálta. Régen míg fel nem jött Pöstre, hogy falun a holma x lyukas fazekak közt néha volt egy két nem lyukas is, hogy fogta a fazekakat és kétszer lefőzte az üvegeket úgy, hogy egyik nap 2 órán keresztűl, a másik nap meg 1,5 óráig főzte. Fontos hogy a két főzés közt ne legyen több mint 24 óra. És a Cellux meg az alatta lévő ruha is kibírja ha van elég víz a lábosban, és mivel fedő is van rajta, ezért a vízbűl annyi nem párolog el, hogy elfoggyon két óra alatt.
UI.:
PH: beállításra, jó a kréta.
Béke |
| | | | |
| | | | | | | | | | MeDMaN: szerintem lehet kapni kishazánkban mészkövet... vagy a helyedben utánnanéznék, hogy az iskolákban használatos kréták miböl vannak... csak tipp |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kedves Unokák!
ph puffereléshez, ph emeléshez a külföldi anyagok meszet írnak (a pontosság kedvéért mészkő örleményt "lime"), ami ugyebár nem azonos az oltott meg az égetett mésszel. Írják még a tört tojáshéjat is. A csőrkoptatót valaki (akarom mondani valaki nagymamája), próbálta már? Mert az ahogy néztem (nagyrészt) mészkőörlemény (talán sajtolt mészkőpor). Meg tud-e valaki erősíteni? Király lenne, mert mindenütt azt írják, hogy a ph elég fontos meg a termés is jobb tőle, az én nagymamám meg nem akar tökölni összetört tojáshéjjal (kivárni míg összegyűlik, kifőzni, levakarni a maradék fehérjét...).
Na minden jót! |
| | | | |
| | | | | | | | | | (=embrio=)
nem mikrót használtam, hanem szépen betekertem a mikrósdobozokat széles barna ragasztócsíkkal (hogy a víz még véletlenül se folyhasson bele) amivel a kartondobozokat ragasztják, beleraktam egy szép nagy kondérba, ráraktam a jól záró fedőt, és szépen rotyogtattam egy jó darabig...(1 óra) a dobozokon látszik is itt ott a ragasztómaradvány. Kuktám sajna még nincs, de ez van, próbálkozni csak lehet :) ja hőmérsékletet levittem 29-30°C-ra. a sütik teteje egyébként be van fedve vermivel. |
| | | | |
| | | | | | | | | | hiba-hiba. minek a rozsliszt,és a méz????? elég bele a vermikulit és a BARNARIZSliszt!no meg a viz. ez a bevált formula és most nyáron nem is érdemes kisérletezni--->televan penésszel a levegő. a másik:a mikrót a helyedben max patt.kukoricára használnám. ti gombát akartok termeszteni ezért semmi más nem jöhet szóba mint a KUKTA.én ha csinálom akkor csak is ebben. amúgy utálom a Pf-tek,az igazi a casing.az tuti.a földet régen és is mikróban sterilizáltam,de ha összejött akkor az mázli volt csupán. magokat és a földet a kuktában és beföttesüvegben sterilizálni. sőt a magokat egyszer lekuktázom várok 24 órát és mégegyszer,alkalmanként 1-1,5 órán keresztül. oltás csakis kis lyukba amit a tűvel szúrsz át alufóliatetőn. itta az amiból énis okoskodom(mostmár) http://www.thenook.org/archives/5.html
itta pf-tek:http://www.fungifun.org/English/Pftek
ezekután nem lehet sok fehér volt.mnden 1értelmű a képeken.
a stílusomért meg elnézést.
sok sikert. |
| | | | |
| | | | | | | | | | mézes üvegben vermi + biorozsliszt + mikróban felforralt evőkanál méz van, meg persze a víz. úgy oltottam, hogy a tetőket leemeltem annyira, hogy beférjen az injekciós tű. megpróbálom levinni 29-30°C-ra a hőmérsékletet... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Megkérdezhetem mi van a mézesüvegben.
Egy tipp a 34 C° az tutti sok nagon lassan fog fejlődni, max max 30 Másik tipp hogy oltottad a tálakat, és az üveget is ???
az fotos.
ha megírod írok véleményt Zérótól. Aztán okoskodunk egy jót. persze a 34 C° az gáz. Inkább 28 -29
Píísz |
| | | | |
| | | | | | | | | | Embrio
Szerintem adj inkább tippeket. ;-) Én is szivesen okosodnék még! :-))) |
| | | | |
| | | | | | | | | | mi vele a probléma? kifejthetnéd, mert ezzel a 2 tőmondattal nemsokat segítettél :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | ebből semmikor. ez nem eljárás. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szia Lacicybin
Csak help, de lehet hogy felesleges, Zéró szerint a macseknak max 30 fok az inkubálási idő (Zérónak is volt GT-je) És termőtest képződés az 23-25 max. C°
Csak Zéró tapasztalatai ezek voltak a legjobban hozott hőmérséklet. |
| | | | |
| | | | | | | | | | hali! elkészítettem 3 GT-t, ebböl 2 mikrósdobozkában van 2,5 dl és vermi+bio rozslisztböl állnak. a 3. egy mézesüvegben :) vermi+ biorozsliszt és mikróban kicsit karamelizált mézböl áll :) az inkubátorom egy cipősdoboz a konvektoron amiben 35°C van. mikorra várjam a bolyhos kiscicákat? :D thx |
| | | | |
|