DAATH

Az ember mindenben makacsul az értelmet keresi.

John Garder Morál

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok


Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


Legfrissebb hozzászólások (373 - 392)
 (Témakör: Gomba termesztés)

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cli_hlt2013. március 22. 06:36
 
 
Azért a kenderfórumon az egykalapalattról másolt cikkek alá odanyomhattatok volna egy kreditet no.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2013. március 20. 18:11
 
 
oks, kösz! :) közben indítottam kenderfórumon 1 naplót, ha van hozzám hasonló vállalkozó kedvű egyén ott végigkísérheti a projektet. :D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2013. március 20. 17:19
 
 
A lyukak kitömésére (monotubeban) én vattát szoktam haszálni.
De ha terráriumba teszel sütiket ott nem is feltétlen kell kitömni a lyukakat, csak a párologtató cuccot (agyaggolyó/perlit/macsakaalom) mindig nedvesen tartani.

Alapvetően ha van egy teljesen átszőtt szubsztrátod akkor nem kell "abszolút sterilitást" fenntartanod a továbbiakban. Azokon a kicsi fúrt lyukakon rohadtul nem fog annyira kiszellőzni a doboz mint kellene a testek fejlődéséhez (se terráriumban/monotube) manuálisan kell kiszellőztetni napi 3-4x.

Hogy a termőtesteknek nem marad elég hely attól ne parázz, olyanok mint a gáz, kitöltik a rendelkezésükre álló teret. Persze nem kiállítási darab lesz belőlük... de talán ki lehet bírni.

Nem kell nagyon parázni a méreteken, 35x25x15-öset használok általában (4-6 süti is elférhet egyszerre/ monotubera pedig tökéletes.)

A gloveboxos ládám csak a poén kedvéért lett átalakítva, teljesen abszurd az a doboz termesztésre. Max 2-3 emeletbe tudnék sütiket elképzelni benne, az alján pedig 8-10 cm perlittel. Ne az legyen az etalon, az csak érdekesség. :)

Nézz sok termesztési naplós képet! És nem kell túlgondolni! :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2013. március 19. 22:02
 
 
Közben rájöttem, hogy vatelinnel is ki lehet tölteni a réseket. Assamoa, a Gloveboxos leírásodban szereplő doboznál alacsonyabbat találtam (60x44x26cm-es), ilyen méretben jó terráriumnak is? Magasabbat nem láttam, de ha rászámítom a 3-4 ujjnyi perlit réteget, plusz a süti magasságát elég szűkös hely marad a termőtestnek... és ha jól tudom nem tesz neki jót, ha a nedves-vizes fallal érintkezik... de majd még megpróbálok jobban körülnézni, hátha találok valami normális méretűt, ami nincs aranyárban...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2013. március 19. 16:07
 
 
Köszönöm a tanácsokat! A terráriumnál ugye a perlit felett kb 1 centivel kellenek lyukak h a CO2 szabadon kiáramoljon. A lyukakat befedő tyvek papírt lehet helyettesíteni valamivel? Sebtapasz, vagy valami textil anyag? Mert fogalmam nincs hol lehet tyveket venni. Vagy legyen akvárium napi szellőztetéssel. Csak ez kevésbé steril gondolom. (bár lehet rosszul értelmeztem és tyvek szűrős terráriumnál is ugyanúgy kell szellőztetni?)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2013. március 19. 15:55
 
 
Még anno csináltam egy how-to glovebox építésből.
(link: http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=Speci%C3%A1lis:AWCforum/st/id150)

Azóta én is stillairként használom, azóta is szeretem. 4000Ft-ból megvan.

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cli_hlt2013. március 19. 15:13
 
 
Így van. Először mindig low-tech megoldásokat érdemes keresni.

A still air azért is jobb, mert nem kell kesztyű (!!!), ami nagyon kényelmetlen és így megnöveli a fertőzési ablakot.

Egy otthoni glovebox esetében úgy is nagyon nehéz megoldani a légmentes záródást, így tulajdonképpen csak kényelmetlen still-air boxok lesznek.

A legnagyobb fegyver az otthoni gombászásban a gyorsaság. Ha csak 1 másodpercre nyitsz ki valamit, akkor 1/10 az esélye a fertőzésnek ahhoz képest, ha 10 másodpercig tökölnél vele.

A lényeg a kényelem és a rutin.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2013. március 18. 23:55
 
 
A kukta kérdésben én nem nyilatkoznék, de ahogy cli_hlt írt róla én a helyedben nem ruháznék be az elején egy kuktába, csak ezért.

A still airbox vs glowebox kérdésben viszont az a tapasztalatom hogy mindenféle oltáshoz elegendő a stillair. Kockázatosabb műveletek mint az agar és a termőtestről oltás is működőképes így, csak ott még jobban észnél kell lenni.
Szóval ha sok munkától kímél meg akkor mindenképpen stillair.

Semmiféle nagyberuházást nem tudok ajánlani elsőre, a lehető legmaszekabb legMacGyver-esebb megoldást próbálj ki az elején. Sokszor felesleges sok pénzt kiadni csak hogy ragaszkodj pl.: az atyaúristen vermiért miközbe a sima kertészeti perlit/macskaalom is pöpec helyette... 1000 Ft-os lekváros üveg helyett jó bármilyen pohár sütihez stb...stb...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2013. március 18. 21:08
 
 
Kösz! Még egy kukta vs sima főzés szintű dilemmám van, h elegendő a Still airbox, vagy legyen Glovebox? Megéri a vesződés (megépítés,pénz) az utóbbival, vagy still airbox is tökéletes ha flottul kitisztítok mindent (és az így életben maradt agysejtjeimet tartalékolhatom a folyamat későbbi szakaszában nagy bizonyossággal bekövetkező fertőzésre. :D)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2013. március 18. 19:55
 
 
A megadott kultiválási hőfokok nem szentírások.
Átszövetés más hőmérsékleten is megy csak eltérő sebességgel.
(20-30 fok is működhet.)
Persze a hőingadozás már nagyobb probléma, azt próbáld meg minimalizálni, szerintem +- 3-4fok nem para.

Termőre fordításnál pedig tapasztalataim szerint még kevésbé fontos a megadott hőmérsékletekkel szórakozni.
Én általában azonos hőmérsékleten szövetem át és fordítom termőre.
Teljesen átszövött szubsztrát, frisslevegő, megfelelő pára ~ casing (adott esetben) sokkal fontosabb mint a hőmérséklet csökkenés.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2013. március 18. 19:06
 
 
Valami olcsó megoldás van arra h a sütiket 28 fokon tartsam amíg a mici beszövi az egészet? Megmértem a leendő helyüket, és 24foknál nem több, ami 20-21 fokra is lemegy néha, szval hőingadozás az van. :D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2013. március 17. 19:26
 
 
2 órányi kuktázás is mehet a kukába ha nem megfelelő körülmények között történik az oltás...
Szóval azét a kuktázás sem jelent 100%-ot.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2013. március 17. 18:45
 
 
Kösz a tippeket. Már gondoltam rá h a tapasztalat hiányát a mennyiséggel fogom ellensúlyozni, ezért csinálok kapásból vagy 4 LC-t, mindegyiket más arányban, ott is amelyik bejön az legalább tényleg jó lesz. Sütinél szintén. Később biztos megpróbálkozom más TEKkel, csak előbb be akarom magam biztosítani a legegyszerűbb módszerrel, nehogy úgy járjak h nincs mivel oltani. :D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cli_hlt2013. március 17. 15:56
 
 
A PF teknek két nagy előnye van minden máshoz képest:

* Casing nélkül is hajlandó normálisan teremni
* Nem szükséges kuktázni ahhoz, hogy elfogadható legyen a fertőzések aránya

Ha kuktázod, az nem fog ártani.

( Ha már van kuktád, akkor magos gombacsírát is lehet csinálni búzából, vagy rozsból és átoltani leforrázott kókuszrost-vermikulit keverékre (elementary coir tek-re keress). )

Ha viszonylag kevés frusztrációt szeretnél csinálj legalább 6 sütit, tuti hogy lesz fertőzött.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2013. március 17. 15:06
 
 
Ha van lehetőséged kuktázni, én azt mondom akkor inkább azzal. :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2013. március 17. 14:29
 
 
Engem pont az zavart össze, h a magyar nyelvű leírások között is hol azt írják h elég főzni, hol azt, hogy kuktázni mindenképp. De akkor nem ezen fogok spórolni. :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2013. március 17. 13:51
 
 
Ezek a TEKek nem véletlen vagy kibaszásból határoznak meg eljárási módokat.
Ha elég lenne egy süti sterilizálásához egy "csiribí-csiribá" akkor azt ajánlaná.

Nincs semmi kőbe vésve, de ezeket a módszereket tényleg nem tegnap találták ki.
Persze próbálkozni is lehet, nincs megtiltva. :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2013. március 17. 13:44
 
 
PF Teknél mennyire fontos a kuktázás? Alapból ugye pont azért jó ez a tek, mert nem kell kuktázni, ugyanakkor sok helyen látom h mégis kuktáznak. Megéri ezzel vesződni, vagy elég ha csak 1 fazékban forralom őket 1órán keresztül?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2013. március 16. 12:14
 
 
Szerencsésen hozzájutottam egy P. Cubensis Ecuador és P. Cubensis Pensacola nevezetű spóralenyomatokhoz, nagyjából 1 évesek. A jövőhét folyamán megpróbálok LC-t csinálni aztán jöhet a PF Tek :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Natura2013. március 16. 11:56
 
 
Namaste!

Segítséget szeretnék agar agar használatához.
A receptet megleltem korábbi hsz-ekben:

4 g burgonya keményítő
20 g glükúz
15 g agar
1 l víz

Valaki kérem ossza meg tapasztalatát, illetve működő képes módszerét, a recepttől a gyorsabb kolonizációig!

Köszönöm!

Psz
 

Korábbi 10 20 50 100 hozzászólás (összesen: 5690)


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!