|
Legfrissebb hozzászólások (363 - 412) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | Én úgy olvastam hogy egy gombás fertőzés a v erticillium aka száraz mólé. Mint az egykalapalatton is le van írva az emberre ártalmatlan ezen a gombafajon kifejlődve, szóval nem para ha az is az esetedben.
Amúgy a képeden a megvastagodott szárra gondolsz mint fertőzés jele? Én inkább olyan göcsörtös-ráncos manifesztációit szoktam látni, de ki tudja...
A védekezés ellene nem egy egyszerű dolog, egy-két szakcikkből kiindulva. Szóval szerintem nem érné meg a fáradtságot, hacsak nem kiállításra készült a kiscicákkal... ;)
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Csináltam a 4 régi LC mellé 5 újat + 1 LC fecsit, aztán meglássuk mi lesz. :D A régi LC-k azt hittem meghaltak, mert radiátoron voltak 4 napig (azt hittem tökéletes lesz a maga 26-30 C hőmérsékletével) de 1x felhevült 34 fokra, ami már azért durva hőingadozás + termofil bacik + kitudja volt-e több is, esetleg már el is pusztultak a spórák. Erre ma mikor ránéztem mit látok? A két szőlőcukros LC-ben csak úgy úszkálnak a felhők :D Fertőzést az előbb említett okok miatt nem tudom kizárni, de adott egy kis reményt, hogy sikerülhet a projekt. :) A két régi mézesben még mindig semmi, szinte biztos, h túl sok méz ment bele és ez lassítja/állította meg a folyamatot. Ma talán még arra is lesz időm, h kuktázzam az első sütiket. (ha gond a helyzetjelentés sorry előre is!) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Tüdő: Nekem bevált amelyikről itt írtam, a tömítések is bírják. Keverés nélkül leég benne a szilvalekvár de azért annyira nem mint egy sima edényben. Egy nyomás/hő mérő néha jó lenne de annyira azért nem kell. http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=Kukta
Thom: Végülis a lapok megvannak a kenderforumon. Viszont a képek nincsenek meg véletlenül eredeti méretben?
Maniec: Az időt onnantól kell számolni hogy teljes gőzzel fúj. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kuktavásárláskor mire kell figyelni a méreten kívül? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Spórás fecsik (3ecu-3pens) kész, 4 LC szintén beoltva Ecu-val. Közben rájöttem h a lávalámpám körül állandó ~26fok körül van az idő, úgyhogy odafogom telepíteni őket. A dextrózos LCnek tényleg 2-3hét átlagban mire beindul a szövés? Mézesben holnap,holnapután már remélem látható lesz valami :) Plusz ha már van fecsim, nem várok, pár sütit ma beoltok ha sikerült a kuktázást megejteni. (erről jut eszembe, régi fajta kuktánál -amin nincs fokozat- van valami guide h hogyan-meddig kell sterilizálni?) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Tester Az egykalapalattról nekem vannak lementve html lapok.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Mielőtt egyben átemelték az összes cikket, valaki beletörölt a kalapba, és kirakta a főoldalra hogy "átalakítás alatt". Ezt csak akkor tudtam meg mikor két napra rá írt a kenderforum SAdminja, hogy örömmel látja hogy még foglalkozok az oldallal, és hogy érdekelné milyen újításokat tervezek. Kicsit gyanús volt hogy hamarabb tűnt fel neki a változás mint nekem, főleg hogy már 1 éve szólt pár kenderforum tag hogy SAdmin le akarja másolni a kalapot, csak nincs rá ember aki megcsinálja, úgyhogy nem válaszoltam. Két napra rá írta hogy csak most látja hogy valaki vandálkodott a kalapon, és hogy pont szóba került hogy átmásolják a cikkeinket, és hogy ez nekem is milyen jó lenne mert nem kellene foglalkoznom az oldal fenntartásával, vagy attól tartanom hogy valaki megint tönkrevágja a weblapot. Sőt ha segítek a másolásban, akkor még az is fel lenne tüntetve a cikkek alatt, hogy a kalapról vannak. Hát így történt hogy a forrás sem lett feltüntetve, mert erre sem válaszoltam.
Hogy valaki képes lehet idáig süllyedni azért hogy pár dollárral nagyobb bevétele legyen a reklámokból... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Azért a kenderfórumon az egykalapalattról másolt cikkek alá odanyomhattatok volna egy kreditet no. |
| | | | |
| | | | | | | | | | oks, kösz! :) közben indítottam kenderfórumon 1 naplót, ha van hozzám hasonló vállalkozó kedvű egyén ott végigkísérheti a projektet. :D |
| | | | |
| | | | | | | | | | A lyukak kitömésére (monotubeban) én vattát szoktam haszálni. De ha terráriumba teszel sütiket ott nem is feltétlen kell kitömni a lyukakat, csak a párologtató cuccot (agyaggolyó/perlit/macsakaalom) mindig nedvesen tartani.
Alapvetően ha van egy teljesen átszőtt szubsztrátod akkor nem kell "abszolút sterilitást" fenntartanod a továbbiakban. Azokon a kicsi fúrt lyukakon rohadtul nem fog annyira kiszellőzni a doboz mint kellene a testek fejlődéséhez (se terráriumban/monotube) manuálisan kell kiszellőztetni napi 3-4x.
Hogy a termőtesteknek nem marad elég hely attól ne parázz, olyanok mint a gáz, kitöltik a rendelkezésükre álló teret. Persze nem kiállítási darab lesz belőlük... de talán ki lehet bírni.
Nem kell nagyon parázni a méreteken, 35x25x15-öset használok általában (4-6 süti is elférhet egyszerre/ monotubera pedig tökéletes.)
A gloveboxos ládám csak a poén kedvéért lett átalakítva, teljesen abszurd az a doboz termesztésre. Max 2-3 emeletbe tudnék sütiket elképzelni benne, az alján pedig 8-10 cm perlittel. Ne az legyen az etalon, az csak érdekesség. :)
Nézz sok termesztési naplós képet! És nem kell túlgondolni! :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Közben rájöttem, hogy vatelinnel is ki lehet tölteni a réseket. Assamoa, a Gloveboxos leírásodban szereplő doboznál alacsonyabbat találtam (60x44x26cm-es), ilyen méretben jó terráriumnak is? Magasabbat nem láttam, de ha rászámítom a 3-4 ujjnyi perlit réteget, plusz a süti magasságát elég szűkös hely marad a termőtestnek... és ha jól tudom nem tesz neki jót, ha a nedves-vizes fallal érintkezik... de majd még megpróbálok jobban körülnézni, hátha találok valami normális méretűt, ami nincs aranyárban... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszönöm a tanácsokat! A terráriumnál ugye a perlit felett kb 1 centivel kellenek lyukak h a CO2 szabadon kiáramoljon. A lyukakat befedő tyvek papírt lehet helyettesíteni valamivel? Sebtapasz, vagy valami textil anyag? Mert fogalmam nincs hol lehet tyveket venni. Vagy legyen akvárium napi szellőztetéssel. Csak ez kevésbé steril gondolom. (bár lehet rosszul értelmeztem és tyvek szűrős terráriumnál is ugyanúgy kell szellőztetni?) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Így van. Először mindig low-tech megoldásokat érdemes keresni.
A still air azért is jobb, mert nem kell kesztyű (!!!), ami nagyon kényelmetlen és így megnöveli a fertőzési ablakot.
Egy otthoni glovebox esetében úgy is nagyon nehéz megoldani a légmentes záródást, így tulajdonképpen csak kényelmetlen still-air boxok lesznek.
A legnagyobb fegyver az otthoni gombászásban a gyorsaság. Ha csak 1 másodpercre nyitsz ki valamit, akkor 1/10 az esélye a fertőzésnek ahhoz képest, ha 10 másodpercig tökölnél vele.
A lényeg a kényelem és a rutin. |
| | | | |
| | | | | | | | | | A kukta kérdésben én nem nyilatkoznék, de ahogy cli_hlt írt róla én a helyedben nem ruháznék be az elején egy kuktába, csak ezért.
A still airbox vs glowebox kérdésben viszont az a tapasztalatom hogy mindenféle oltáshoz elegendő a stillair. Kockázatosabb műveletek mint az agar és a termőtestről oltás is működőképes így, csak ott még jobban észnél kell lenni. Szóval ha sok munkától kímél meg akkor mindenképpen stillair.
Semmiféle nagyberuházást nem tudok ajánlani elsőre, a lehető legmaszekabb legMacGyver-esebb megoldást próbálj ki az elején. Sokszor felesleges sok pénzt kiadni csak hogy ragaszkodj pl.: az atyaúristen vermiért miközbe a sima kertészeti perlit/macskaalom is pöpec helyette... 1000 Ft-os lekváros üveg helyett jó bármilyen pohár sütihez stb...stb... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kösz! Még egy kukta vs sima főzés szintű dilemmám van, h elegendő a Still airbox, vagy legyen Glovebox? Megéri a vesződés (megépítés,pénz) az utóbbival, vagy still airbox is tökéletes ha flottul kitisztítok mindent (és az így életben maradt agysejtjeimet tartalékolhatom a folyamat későbbi szakaszában nagy bizonyossággal bekövetkező fertőzésre. :D) |
| | | | |
| | | | | | | | | | A megadott kultiválási hőfokok nem szentírások. Átszövetés más hőmérsékleten is megy csak eltérő sebességgel. (20-30 fok is működhet.) Persze a hőingadozás már nagyobb probléma, azt próbáld meg minimalizálni, szerintem +- 3-4fok nem para.
Termőre fordításnál pedig tapasztalataim szerint még kevésbé fontos a megadott hőmérsékletekkel szórakozni. Én általában azonos hőmérsékleten szövetem át és fordítom termőre. Teljesen átszövött szubsztrát, frisslevegő, megfelelő pára ~ casing (adott esetben) sokkal fontosabb mint a hőmérséklet csökkenés. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Valami olcsó megoldás van arra h a sütiket 28 fokon tartsam amíg a mici beszövi az egészet? Megmértem a leendő helyüket, és 24foknál nem több, ami 20-21 fokra is lemegy néha, szval hőingadozás az van. :D |
| | | | |
| | | | | | | | | | 2 órányi kuktázás is mehet a kukába ha nem megfelelő körülmények között történik az oltás... Szóval azét a kuktázás sem jelent 100%-ot. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kösz a tippeket. Már gondoltam rá h a tapasztalat hiányát a mennyiséggel fogom ellensúlyozni, ezért csinálok kapásból vagy 4 LC-t, mindegyiket más arányban, ott is amelyik bejön az legalább tényleg jó lesz. Sütinél szintén. Később biztos megpróbálkozom más TEKkel, csak előbb be akarom magam biztosítani a legegyszerűbb módszerrel, nehogy úgy járjak h nincs mivel oltani. :D |
| | | | |
| | | | | | | | | | A PF teknek két nagy előnye van minden máshoz képest:
* Casing nélkül is hajlandó normálisan teremni * Nem szükséges kuktázni ahhoz, hogy elfogadható legyen a fertőzések aránya
Ha kuktázod, az nem fog ártani.
( Ha már van kuktád, akkor magos gombacsírát is lehet csinálni búzából, vagy rozsból és átoltani leforrázott kókuszrost-vermikulit keverékre (elementary coir tek-re keress). )
Ha viszonylag kevés frusztrációt szeretnél csinálj legalább 6 sütit, tuti hogy lesz fertőzött. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha van lehetőséged kuktázni, én azt mondom akkor inkább azzal. :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Engem pont az zavart össze, h a magyar nyelvű leírások között is hol azt írják h elég főzni, hol azt, hogy kuktázni mindenképp. De akkor nem ezen fogok spórolni. :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ezek a TEKek nem véletlen vagy kibaszásból határoznak meg eljárási módokat. Ha elég lenne egy süti sterilizálásához egy "csiribí-csiribá" akkor azt ajánlaná.
Nincs semmi kőbe vésve, de ezeket a módszereket tényleg nem tegnap találták ki. Persze próbálkozni is lehet, nincs megtiltva. :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | PF Teknél mennyire fontos a kuktázás? Alapból ugye pont azért jó ez a tek, mert nem kell kuktázni, ugyanakkor sok helyen látom h mégis kuktáznak. Megéri ezzel vesződni, vagy elég ha csak 1 fazékban forralom őket 1órán keresztül? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerencsésen hozzájutottam egy P. Cubensis Ecuador és P. Cubensis Pensacola nevezetű spóralenyomatokhoz, nagyjából 1 évesek. A jövőhét folyamán megpróbálok LC-t csinálni aztán jöhet a PF Tek :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Namaste!
Segítséget szeretnék agar agar használatához. A receptet megleltem korábbi hsz-ekben:
4 g burgonya keményítő 20 g glükúz 15 g agar 1 l víz
Valaki kérem ossza meg tapasztalatát, illetve működő képes módszerét, a recepttől a gyorsabb kolonizációig!
Köszönöm!
Psz
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Kérném az előző üzenetemet semmisnek tekinteni ;) Köszönöm szépen :D |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hali :). Ha valaki lenne oly kedves és felvenné velem e-mailben a kapcsolatot, nagyon hálás lennék :). Szeretnék egy pici indulási támogatást kérni levélpapírra nyomva ;). Remélem van aki segít nekem. Köszönöm, sziasztok |
| | | | |
| | | | | | | | | | :( senki nem válaszol...
"A tényálladék? Mi lesz most?..." |
| | | | |
| | | | | | | | | | Igen, kicsit szkeptikus így előre az ember, mégsem olyan mintaha rácsavarnál vagy rászorítanál valamit az üveg tetejére...
Hidd el, tuti frankó lesz csak úgy simán rá az a kis fólia! ;) Igazán polírra lehet csinálni ha kicsit igényesen és szorosan rásimítod a pofárra azt a 3 réteget. Nagyon fasza kics merev membránná áll össze az egész.
Fontos hogy minden lépést tarts be amit a TEKek írnak (miután beleteszed a mixet, hagyj vissza egy pár centit a tetején, először töröld le papírtörlővel a maszatot belül az üveg oldaláról és SZÁRAZ vermi/perlittel töltsd fel a poharat -> rá a fólia... ahogy a TEKek is írják.) Ez a száraz vermi/perlit réteg mintegy szűrőrétegként funkcionál így az oltást követően nem para ha nem ragasztod le a lyukakat, az odatévedő fertőző spórák fel fognak akani és nem jutnak el a "tápanyaghoz".
Ha az oltásnál kellően körültekintő vagy akkor 100% hatásfokkal fog működni a dolog.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Assamoa: Köszönöm szépen. Olvastam erről de azt gondoltam, hogy ez kevésbé biztonságos a fertőzésekkel szemben, de jó akkor így fogom csinálni.
Az oltás után keletkező lyukakat leragasszam? Szigszalaggal? Sebtapasszal?
Miként biztosíthatom azt, hogy az alufólia a poháron maradjon? Rászigszalagozzam? Nem fog ráolvadni a szigszalag a pohárra? |
| | | | |
| | | | | | | | | | bigacsiga!
Gondolom PF süti készítésére gondoltál.
Ez esetben ne használj hagyományos befőttesüveget mert átszövetés után nem tudod kicuppantani az üvegből a sütit. Értelemszerűen olyan üveg kell aminek a szája szélesedik.
(Természetesen használhatsz müa. poharat is, de akkor annak hőállónak kell lennie, mivel a kuktában több mint 100 fok lesz...)
Legolcsóbb és legpraktikusabb megoldás szvsz. -profi termesztők is ezt ajánlják- a sima üvegpohár. (Tescoban lehet kapni "gazdaságos" poharakat 4db valami 400-500 forint, PF sütihez találtá ki. Valami ilyesmit kell keresni, csak menő buborékbordák nélkülit:
http://tescoszines.hu/upload/termekek/1866_tesco-uditos-pohar-pottyos-kompi.jpg)
Pohárba bele a mix és azt lefedni ~3 réteg alufóliával és kész is. Oltásnál meg csak átbököd az alufóliát, semmi extra.
Swim szokott -fent említett- a poharak alá tenni még gézrongyot mivel sokszor megfőtt a süti mix alja annyira direktbe kapta a kukta aljától a meleget. Lehet próbálkozni: kövekkel, régi fém edényalátéttel, rongyokkal...stb.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok!
Ha műanyag poharat használok, befőttesüveg helyett, akkor az a kuktában meg fog megolvadni?
Ti tesztek valamit a kukta alja és a pohát/befőttesüveg közé?
Esetleg tudjátok hogy hol lehetne a célnak megfelelő befőttesüveghez jutni? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Annyit még hogy a casing tek mikrózásos faszsága elhanyagolható. Fontos még hogy ne forrón használd fel a mixet, hagyd lehűlni kézmelegre.
És a szellőztetést (2-3x) napi szinten értettem, ha nem lett volna világos...
Persze úgyis a saját tapasztalatain keresztül jár sikerrel az ember, nem lehet ezt így neten keresztül garantálni. De ha PF sütin már van rutin akkor ez se fog komolyabb próblémát okozni. (A termőrefordításnál a legfontosabb trigger a friss levegő és a pára. Részedről meg a türelem ;) |
| | | | |
| | | | | | | | | | ledger!
Swim ezt a receptet szokta követni monotubehoz: http://www.shroomery.org/55/60-40-Vermiculite-and-Coco-Coir-Casing-Tek
De itt a shroomyn kb. ezer féle receptet találsz. Swimnek a linkelt jött be, szimplán azért mert elsőre ez beadta és ezért nem is kellett másikat kipróbálnia. :P (Igaz ő 50/50%-ot használ és vermi helyett perlitet.)
Olvasgathatsz hozzá... de kb. annyit hogy a már kész az átszőtt szubsztrátod, akkor készíts egy kis jó összetételű (megfelelő nedvességtartalmú casingmixet) szépen rétegezd rá a szubsztrátra (ne tömörítsd rá meg mittom én, de nem is kell kiszintezni) és zárd le a tubot. Szellőztesd 2-3x és légy türelemmel. Voálá!
Ha így se "megfelelő" a hozam akkor pimpeld meg a szubsztrátod trágyával vagy csinálj klónt. Ez a bonyolultabb, intenzív megoldás. Ha lusta vagy akkor extenzív módon csinálj több tubot! :P |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok, én még soha nem próbálkoztam a tálcás módszerrel, mindig csak a pf-tekkel termesztettem a kis drágaságokat. Aki már csinálta legyen szíves adjon tippet hogy mi lenne a legideálisabb casing-nek. Valahol olvastam h sima vermi is megteszi, ez igaz? Köcce. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Azért fecskendő és a lenyomat között elég nagy a különbség.
Fecsire fél év szavatosságot mondanak... nekem közel 1 éves működött, de az végig hűtőben volt és egészen sűrű volt a fecsi tartalma a csírázást gátló széntől.
Lenyomat -leírások szerint- évekig elállhat. |
| | | | |
| | | | | | | | | | nekem 2.5 éves hűvös helyen tárolt fecsim nem működött, de lehet én rontottam el. LC-t akartam csinálni anno. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Száraz, sötét helyen volt tárolva. Legalább 3 pakettban tárolva :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintem ha száraz, hűvös helyen volt tárolva, akár érdemes lenne egy próbát tenni vele. Meg amúgy is, mit veszíthetnétek vele? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hey! Haverom megtalálta a ~6 évvel ezelőtt rendelt spóralenyomatát. Szerintetek felhasználható még? :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | sziasztok
valyon létezik magyar fsr? mintha emlékeznék olyanra, hogy itt a daathon is indult volna egy, vagy ezt az emléket én hoztam létre magamnak?
béke és szeretet |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hello! Nemrég rendeltem kész telepet. Rengeteget olvastam a témában de a kész teleppel nem tudom mit kell kezdeni. Első szüretig még rendben van, de utánna ujra fel kell majd tölteni vizzel hogy ujra teremjen vagy csak hagyni ugy? |
| | | | |
| | | | | | | | | | A kávéban nem a koffein a pláne, hanem minden más. A gombák nagyon szeretik a kávézaccot. Sajnos minden más is, és nagyon könnyen és csúnyán elfertőződik.
A pici gombák valószínűleg genetikai okok miatt vannak (ilyen a fajta, bár a GT nem ilyen kicsi), vagy a tápanyaga kevés / nemolyanmintkéne. Panaeolusnál fordul elő, hogy magon termőre fordítva sok-sok kicsi gomba az eredmény, míg trágyán normális méretű.
Hm... Egykalapalatton kint van az "átalakítás alatt" tábla. Mi történik? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szalmát swim haverotok mivel szokta trágyázni (Ló- és tehénszaron kívül)? Valami jó kis házkörüli trágyára fáj a haverom foga... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Annyit küzdöttem ezért a telepért és most ért csak a hidegzuhany. GT névvel kaptam a printet és rá volt még írva, hogy Small. A print nem volt nagyobb egy 5 forintosnál. A gombák amiket terem nem nagyobbak mint a Caps billenytű. Ki is röhögöm magam ha egy liter szalma teremni fog egy Lvl1. utazásnyit. |
| | | | |
|