|
Legfrissebb hozzászólások (363 - 382) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | Én úgy olvastam hogy egy gombás fertőzés a v erticillium aka száraz mólé. Mint az egykalapalatton is le van írva az emberre ártalmatlan ezen a gombafajon kifejlődve, szóval nem para ha az is az esetedben.
Amúgy a képeden a megvastagodott szárra gondolsz mint fertőzés jele? Én inkább olyan göcsörtös-ráncos manifesztációit szoktam látni, de ki tudja...
A védekezés ellene nem egy egyszerű dolog, egy-két szakcikkből kiindulva. Szóval szerintem nem érné meg a fáradtságot, hacsak nem kiállításra készült a kiscicákkal... ;)
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Csináltam a 4 régi LC mellé 5 újat + 1 LC fecsit, aztán meglássuk mi lesz. :D A régi LC-k azt hittem meghaltak, mert radiátoron voltak 4 napig (azt hittem tökéletes lesz a maga 26-30 C hőmérsékletével) de 1x felhevült 34 fokra, ami már azért durva hőingadozás + termofil bacik + kitudja volt-e több is, esetleg már el is pusztultak a spórák. Erre ma mikor ránéztem mit látok? A két szőlőcukros LC-ben csak úgy úszkálnak a felhők :D Fertőzést az előbb említett okok miatt nem tudom kizárni, de adott egy kis reményt, hogy sikerülhet a projekt. :) A két régi mézesben még mindig semmi, szinte biztos, h túl sok méz ment bele és ez lassítja/állította meg a folyamatot. Ma talán még arra is lesz időm, h kuktázzam az első sütiket. (ha gond a helyzetjelentés sorry előre is!) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Tüdő: Nekem bevált amelyikről itt írtam, a tömítések is bírják. Keverés nélkül leég benne a szilvalekvár de azért annyira nem mint egy sima edényben. Egy nyomás/hő mérő néha jó lenne de annyira azért nem kell. http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=Kukta
Thom: Végülis a lapok megvannak a kenderforumon. Viszont a képek nincsenek meg véletlenül eredeti méretben?
Maniec: Az időt onnantól kell számolni hogy teljes gőzzel fúj. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kuktavásárláskor mire kell figyelni a méreten kívül? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Spórás fecsik (3ecu-3pens) kész, 4 LC szintén beoltva Ecu-val. Közben rájöttem h a lávalámpám körül állandó ~26fok körül van az idő, úgyhogy odafogom telepíteni őket. A dextrózos LCnek tényleg 2-3hét átlagban mire beindul a szövés? Mézesben holnap,holnapután már remélem látható lesz valami :) Plusz ha már van fecsim, nem várok, pár sütit ma beoltok ha sikerült a kuktázást megejteni. (erről jut eszembe, régi fajta kuktánál -amin nincs fokozat- van valami guide h hogyan-meddig kell sterilizálni?) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Tester Az egykalapalattról nekem vannak lementve html lapok.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Mielőtt egyben átemelték az összes cikket, valaki beletörölt a kalapba, és kirakta a főoldalra hogy "átalakítás alatt". Ezt csak akkor tudtam meg mikor két napra rá írt a kenderforum SAdminja, hogy örömmel látja hogy még foglalkozok az oldallal, és hogy érdekelné milyen újításokat tervezek. Kicsit gyanús volt hogy hamarabb tűnt fel neki a változás mint nekem, főleg hogy már 1 éve szólt pár kenderforum tag hogy SAdmin le akarja másolni a kalapot, csak nincs rá ember aki megcsinálja, úgyhogy nem válaszoltam. Két napra rá írta hogy csak most látja hogy valaki vandálkodott a kalapon, és hogy pont szóba került hogy átmásolják a cikkeinket, és hogy ez nekem is milyen jó lenne mert nem kellene foglalkoznom az oldal fenntartásával, vagy attól tartanom hogy valaki megint tönkrevágja a weblapot. Sőt ha segítek a másolásban, akkor még az is fel lenne tüntetve a cikkek alatt, hogy a kalapról vannak. Hát így történt hogy a forrás sem lett feltüntetve, mert erre sem válaszoltam.
Hogy valaki képes lehet idáig süllyedni azért hogy pár dollárral nagyobb bevétele legyen a reklámokból... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Azért a kenderfórumon az egykalapalattról másolt cikkek alá odanyomhattatok volna egy kreditet no. |
| | | | |
| | | | | | | | | | oks, kösz! :) közben indítottam kenderfórumon 1 naplót, ha van hozzám hasonló vállalkozó kedvű egyén ott végigkísérheti a projektet. :D |
| | | | |
| | | | | | | | | | A lyukak kitömésére (monotubeban) én vattát szoktam haszálni. De ha terráriumba teszel sütiket ott nem is feltétlen kell kitömni a lyukakat, csak a párologtató cuccot (agyaggolyó/perlit/macsakaalom) mindig nedvesen tartani.
Alapvetően ha van egy teljesen átszőtt szubsztrátod akkor nem kell "abszolút sterilitást" fenntartanod a továbbiakban. Azokon a kicsi fúrt lyukakon rohadtul nem fog annyira kiszellőzni a doboz mint kellene a testek fejlődéséhez (se terráriumban/monotube) manuálisan kell kiszellőztetni napi 3-4x.
Hogy a termőtesteknek nem marad elég hely attól ne parázz, olyanok mint a gáz, kitöltik a rendelkezésükre álló teret. Persze nem kiállítási darab lesz belőlük... de talán ki lehet bírni.
Nem kell nagyon parázni a méreteken, 35x25x15-öset használok általában (4-6 süti is elférhet egyszerre/ monotubera pedig tökéletes.)
A gloveboxos ládám csak a poén kedvéért lett átalakítva, teljesen abszurd az a doboz termesztésre. Max 2-3 emeletbe tudnék sütiket elképzelni benne, az alján pedig 8-10 cm perlittel. Ne az legyen az etalon, az csak érdekesség. :)
Nézz sok termesztési naplós képet! És nem kell túlgondolni! :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Közben rájöttem, hogy vatelinnel is ki lehet tölteni a réseket. Assamoa, a Gloveboxos leírásodban szereplő doboznál alacsonyabbat találtam (60x44x26cm-es), ilyen méretben jó terráriumnak is? Magasabbat nem láttam, de ha rászámítom a 3-4 ujjnyi perlit réteget, plusz a süti magasságát elég szűkös hely marad a termőtestnek... és ha jól tudom nem tesz neki jót, ha a nedves-vizes fallal érintkezik... de majd még megpróbálok jobban körülnézni, hátha találok valami normális méretűt, ami nincs aranyárban... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszönöm a tanácsokat! A terráriumnál ugye a perlit felett kb 1 centivel kellenek lyukak h a CO2 szabadon kiáramoljon. A lyukakat befedő tyvek papírt lehet helyettesíteni valamivel? Sebtapasz, vagy valami textil anyag? Mert fogalmam nincs hol lehet tyveket venni. Vagy legyen akvárium napi szellőztetéssel. Csak ez kevésbé steril gondolom. (bár lehet rosszul értelmeztem és tyvek szűrős terráriumnál is ugyanúgy kell szellőztetni?) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Így van. Először mindig low-tech megoldásokat érdemes keresni.
A still air azért is jobb, mert nem kell kesztyű (!!!), ami nagyon kényelmetlen és így megnöveli a fertőzési ablakot.
Egy otthoni glovebox esetében úgy is nagyon nehéz megoldani a légmentes záródást, így tulajdonképpen csak kényelmetlen still-air boxok lesznek.
A legnagyobb fegyver az otthoni gombászásban a gyorsaság. Ha csak 1 másodpercre nyitsz ki valamit, akkor 1/10 az esélye a fertőzésnek ahhoz képest, ha 10 másodpercig tökölnél vele.
A lényeg a kényelem és a rutin. |
| | | | |
| | | | | | | | | | A kukta kérdésben én nem nyilatkoznék, de ahogy cli_hlt írt róla én a helyedben nem ruháznék be az elején egy kuktába, csak ezért.
A still airbox vs glowebox kérdésben viszont az a tapasztalatom hogy mindenféle oltáshoz elegendő a stillair. Kockázatosabb műveletek mint az agar és a termőtestről oltás is működőképes így, csak ott még jobban észnél kell lenni. Szóval ha sok munkától kímél meg akkor mindenképpen stillair.
Semmiféle nagyberuházást nem tudok ajánlani elsőre, a lehető legmaszekabb legMacGyver-esebb megoldást próbálj ki az elején. Sokszor felesleges sok pénzt kiadni csak hogy ragaszkodj pl.: az atyaúristen vermiért miközbe a sima kertészeti perlit/macskaalom is pöpec helyette... 1000 Ft-os lekváros üveg helyett jó bármilyen pohár sütihez stb...stb... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kösz! Még egy kukta vs sima főzés szintű dilemmám van, h elegendő a Still airbox, vagy legyen Glovebox? Megéri a vesződés (megépítés,pénz) az utóbbival, vagy still airbox is tökéletes ha flottul kitisztítok mindent (és az így életben maradt agysejtjeimet tartalékolhatom a folyamat későbbi szakaszában nagy bizonyossággal bekövetkező fertőzésre. :D) |
| | | | |
| | | | | | | | | | A megadott kultiválási hőfokok nem szentírások. Átszövetés más hőmérsékleten is megy csak eltérő sebességgel. (20-30 fok is működhet.) Persze a hőingadozás már nagyobb probléma, azt próbáld meg minimalizálni, szerintem +- 3-4fok nem para.
Termőre fordításnál pedig tapasztalataim szerint még kevésbé fontos a megadott hőmérsékletekkel szórakozni. Én általában azonos hőmérsékleten szövetem át és fordítom termőre. Teljesen átszövött szubsztrát, frisslevegő, megfelelő pára ~ casing (adott esetben) sokkal fontosabb mint a hőmérséklet csökkenés. |
| | | | |
|