|
Legfrissebb hozzászólások (3473 - 3572) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | Hi
A kuktára csak annyit hogy csak addig kell neki küldeni kakaoval amig fel nem forr.Utána vissza takarékra s akár orákig is gözölöghet minden probléma nélkül hizs a nyomás adott a hö is igy nem kell egy óráig melegiteni csak melegen tartani.
Én simán felforralom s utána nem is nézem mikor szedem ki de szerintem 2-3 ora altt sose volt. Jah irtam alább hogy csak megfözöm kis idöre rendesen vizben. Hát egés7zen addig jo az elmélet hogy megindulrajta a fonalazodás utána a rozs szemet összeesnek s ijen barna trutyi lessz belöle :-(
Ugy hogy marad még mindig a kukta.De amit még igy csináltam azokat egy hét után terittem cashingre.
Mindenkinek a kokusztrostot ajánlom e célre mert ki probáltam a földet a vermikulitot is de igy 3x4 akkor a termés ugyan annyi kanyarban.
Remélem ismét tudtam segieni.
AHOJ CRASH |
| | | | |
| | | | | | | | | | na megcsináltam a kuktás modszerrel is a cuccost. sokkal másabb az állaga, mint a mikrósnak... csak 30-40 percig kuktáztam a befőtteket, mivel attól féltem, hogy eldurran a kukta.. akkorát szólt, hogy a kutya elkezdett menekülni összevissza rohangálni a lakásba. a kuktán van egy nyomásmérő, és majdnem hogy kiakadt... kitaláltam egy módszert, hogy hogyan tudom "lebutítani" az extra teljesítményű vízmelegítőmet :) beleraktam egy 2l-eres korsóba, és feltöltöttem kaviccsal... :)
|
| | | | |
| | | | | | | | | | pár kérdés:
1. most akkor mi van a gomba legalitásával? több magyar nyelvű doksiban ellentmondó információkat találok; valahol azt olvasom, hogy a pszilocibin bármilyen formában illegális (nyers vagy száraz gomba), máshol meg azt, hogy csekély mennyiségű nyers gomba birtoklása, termesztése még legális (úgy tudom ez brit ill. német törvény, de hogy Mo.-on így van-e?). Na most akkor hogyisvanez?!
2. Melyik a legjobb tartósítási módszer? Méz? Aszalógép? Kalcium-klorid? (költség/minőség arányt figyelembe véve, persze)
3.Mikrós műanyagedényekben próbált már valaki kolóniát termeszteni? Működik? Megéri?
A válaszokat előre is köszönöm! |
| | | | |
| | | | | | | | | | hi
Én sose néztem az arányokat pontosan bár csak néhány keverék sütim van a többi már csak rozs (lusta vok) Amugy nálam a rozs / vermi 1/1 vermi / viz 1 /1 viz / liszt 1/3 arányban csináltam s ez tökéletesen bevált. |
| | | | |
| | | | | | | | | | saamaan:
Tudomásom szerint (ami pedig kizárólag utánaolvasáson alapul) a kültéri gombákat a legjobb nyár elején elültetni. Már csak kb 4 hét van a fagy beálltáig, tehát nagyjából épp annyi, amennyi az elültetendő kolónia elkészítéséhez szükséges. Magyarán nincs értelme most ültetni, mivel csupán csekély mennyiségű gomba nőne. De ennek a véleménynek nincs empirikus alapja! A gombát termeszetni vágyó "ismerősöd" várjon tavaszig, az én "ismerősöm" is addig fog :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | holnap lelépnek itthonról az ősök, aztán beindul Slippy bácsi konyhája... ti milyen üvegeket használtok a cuccosnak? nekem csak dunsztos üvegeim vannak, ami felfelé szűkül. fél littyós flakonokba fogom csinálni, és amikor eljön az ideje hogy kiszedjem őket, akkor szimplán egy szikével levágom a flakonok tetejét, aztán kicsúsztatom belőle. hogyan kell lennie a rozs/víz aránynak? ha rozst barna rizs lisztel keverek az megfelelő táptalaj lehet? bocs, hogy ennyit kérdezek, de remélem belejövök, aztán majd én segítek majd másoknak :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | a mikróba nem a hőmérsékleten van a legnagyobb hangsúly, hanem a technikán! a mikró lényege, hogy nem hevítéssel ad le hőt, hanem a (víz) részecskék mozgatásával termeli, és ezáltal lesz meleg amit beteszünk. javítsatok ki ha rosszul tudom, de nekem ez a szakmámámba vág... egyenlőre semmilyen más organizmust nem láttam szabad szemmel csak a fonál hálózat kialakulását.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | A helyzet az, h mikróban is csak 100 fokon forr a víz, a kukta titka éppen a nagy nyomásban rejlik. Nem mindegy h pár percig 100 fok körül van a cucc, vagy egy óráig 120-125 fokon. Ennek ellenére működhet, csak több a kockázat benne. |
| | | | |
| | | | | | | | | | cambo! köszi a képeket, valami ilyesmi féleség nő nálam is.... több mint 1 hete eltettem a pekedlit, de épp hogy csak az alját besződte egy kicsit, bár szerintem a 20c˙ körüli hőmérséklet miatt. most rátettem a radiátorra ahol 25c˙van. remélem így egy kicsit hamarabb beindul. most kísérletezek különféle módszerekkel, hogy ogyan is lehetne csinálni! Lehet hogy sikerült a kuktázást kivonnom a folyamatból, és ezt módszert szeretném veletek megosztani! (nem tom, hogy tényleg olyan jó, mint ahogy gondolom, mert még csak a fonalazódásnál tartok) rozst áztattam 24 órán keresztül, majd az üveget, amibe a magot tettem a mikróba sterilizáltam úgy hogy vizet tettem bele, majd hagytam forrni jó pár percig. ezután beletettem a magokat, és megint beraktam a mikróba sterilizálásra. ekkor a magok csírátlanítva, sterilizálva lettek, ráadásul kellő képpen megszívták magukat, és felpuffadtak. az üveg kupakját a melegszenyó sütőbe sterilizáltam addig, amíg fel nem hevült annyira, hogy már majdnem megolvadt rajta a műanyag belső réteg. a kupakot a mikróba tettem rá, mivel ott elvileg nem lehetett baci, mivel elötte kapcsoltam le pár másodperccel. ennél a módszernél fontos a sütőkesztyű, mivel minden forró. miután kihült a rozs, befecskendeztem a csiperke oldattal, és felraktam a szekrény tetejére... Nem tom, hogy mennyire fog beválni a módszerem, de egy próbát megér, mivel ha jó akkor rengeteg időt, és energiát meglehet vele spórolni. erről még nem olvastam itt a fórumon, ezért megosztottam veletek. ha valaki már próbálta a mikrós módszert, az dobjon meg egy mail-al hogy eszmét tudjunk cserélni... vélemények erről a módszerről?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Lenne egy kérdésem: Van-e még értelme most elkezdeni kültéri gombával próbálkozni, ha csak 2-3 héttel később lehet majd kiültetni? Azt írják, hogy 10 fok alatti hőmérsékletnél kezd nőni és az első fagyokig nő. |
| | | | |
| | | | | | | | | | nekem csak 1 ötletem lenne a sterilizáláshoz, de az halál biztos! pár perc mikrózás, és garantáltan nem marad élő organizmus... tudna nekem valaki képet küldeni a gombafonalak elterjedéséről, hogy mégis hogy kell hogy kinézzen, nehogy az legyen, hogy valami nemespenészt termelek... !? :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | nahh kitaláltátokmár multispore culture tekintetében a műanyag petricsészéket hogy sterilizáljam?:)asszem amgy megszivtam az első próbával,mert vagy 20 petricsészémben büdösvolt,annak ellenére h micelium nőtt az agar on:)érdekes..bár sztem a többi is halott a hanyagul sterilizált csészék miatt..amugy 2 ötletem van 1 peroxid 2 alkohol kb eddig jutottam:D ötletek? |
| | | | |
| | | | | | | | | | sajnos nálam a körülmények nem adatottak, hogy nagyüzemben tudjam csinálni... én egy nagy tömegnövelős műanyag dobozba csinálom... hátránya, hogy kicsi, és csak 1 üveg fér bele, de ez minden igényem kielégíti... nagyon nem értek a termesztéshez, és csak próbálgatom, hogy milyen is valójában.. elkelne egy kis segítség... nagyon ratykón csináltam az elsőt, és szerintem semmi se lesz belőle... az energiatakarékos izzó mekkora hőt ad le? |
| | | | |
| | | | | | | | | | en egy kartondobozban tartom oket "szoveskor", ami belulrol bevan vonva 2 reteg nejlonnal. a homersekletet pedig egy 18wattos energiatakarekos izzoval produkalom.
sajnos egyik azus poharamban megjelent egy kis zold potty. tized akkora sincs mint a mar befont reszek.. ilyenkor a tel kozelettevel mit lehet az ilyen sutivel csinalni? most gondolom nem praktikus kitenni a kertbe. lehetseges, hogy az azu felulkerekedik a zold peneszen, es kesobb a kis foltot(vagy amekkora lesz, remelhetoleg minel kisebb) lefecskendezem h2o2vel es minden ok? :P |
| | | | |
| | | | | | | | | | nem feltétlenül baj a magasabb hőmérséklet, nálam nyáron minimum 32 fok volt a lakásban, így a keltetőben is, mégis gyönyörűen működött. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hi kb 30 fokon már halodik tudomásom szerint. Nekem speciel egy szekrénybe egmelegszendvicssütőnek a lapja van beszerelve s hökapcsoloval igy a helység méretéből adod problémákat is kiköszöböltem, s már 2ik honapja tökéletesen müxik. Én is locsoltam be utolag rozst s meg is indult, de amugy az a tuti ha ujra kifözöd s utána küldesz neki még anyagot.
CRASH |
| | | | |
| | | | | | | | | | nagyon rossz ötlet volt a vízmelegítős módszerem, ugyanis egy 13 éves melegítőm van, és ezen nincsen szabályzásra lehetőség... az üveg nagyon felforrósodott, és amikor kivettem a melegítőt, és megfogtam elégette a kezem. gondoltam megmérem a hőmérsékletét a melegítőnek, és ráolvadt a műanyag hőmérő... mekkora hőmérsékleten pusztul ki a telep? |
| | | | |
| | | | | | | | | | ráztam 1-2 percig, de semmi... lehet hogy azért, mert volt 1-2 apró buborék a fecsibe? megtaláltam a vízmelegítőt, és csináltam is egy jó kis dobozt, amibe megtudom alkotni a megfelelő hőmérsékletet a fonalazódáshoz. :) az baj, ha 30c˙ feletti a hőmérséklet? |
| | | | |
| | | | | | | | | | belenyomtam az üvegbe 9 ml oldatot, hogy ne legyen olyan száraz... az miért van, hogy az oldatomban a spora összeállt egy csomóba? |
| | | | |
| | | | | | | | | | szerintem a 20 fok kevés, én 26 vagy 28 fokra emlékszem. |
| | | | |
| | | | | | | | | | úgy gondoltam az utánlocsolást, hogy fecskendővel spriccelnék bele az üvegtetején lévő lyukon... |
| | | | |
| | | | | | | | | | ne locsold be, oltás után nem illik nyitogatni az üveget. a hőmérsékletet akváriumi vízmelegítővel szokás biztosítani, ami nagyjából állandó szinten tartja (persze kell egy hőmérő is). |
| | | | |
| | | | | | | | | | amúgy hogyan oldjátok ti meg a megfelelő hőmérsékletet? |
| | | | |
| | | | | | | | | | én full amatőr vagyok, és segítettél ezzel a hsz-el! :) próbálkozok új módszerrel, és én nem kuktáztam, mivel szüleimmel lakok, ezért csak mikróba sterilizáltam, az üveg kupakját meg a sütőbe:) 1 ml oldatot jutattam az üvegbe. tegnap észrevettem, hogy elkezdett fehéredni az üveg alja foltokba. lehet hogy valami snassz penész, de ez még eldől... nekem 20 c˙-on vannak, és lassan akar beindulni szerintem mert már 1 hete eltettem őket... száraznak tűnik nekem a cuccosom... most belocsoljam? a jövő héten remélem megtudom majd csinálni szakszerűen... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hi!
Én is csak Vizes rozsra oltok, de már non eltértem a tecnikáktól. kb 15-20őercig kuktában fözök vagy bio rozs vagy bio rizst, majd tiszta edényekbe szét osztva lezárom öket.hideg,lehül,majd folyt. oltás vegyesbe klonozás dextróz fecsi perszemind ez egy légmentesen zárt fertötlenitett folia sátorban igy lényegében csak meglöttyintem az üvegböl az oldatot (se tü se emmi nehezités csak naturban 20ml anyagot beleküldeni) vissza zár, 27 fokba. 3 napnta ránézek ami nem jo kidobom ami jo azt kirakom.Igy mindig marad hely az utánpotlásnak. A végén a cashinget se tulzom el.Mivel nem rázogatom a rozs ezért egy steril szikével szét trancsirozom(minden nemü fertötlenités nélkül elvégre már van immunrendszere a micéliumnak) csapvizes vermikulittal vagy kokusz rostal befedem,s max egy hét s hatalmas hozamuk van. Mikor eléggé megszikkadtak kiveszem tálbol s kokuszrosttal befedett kaletetöbe, s párnaponta forgatom hogy minden oldalán szedjen fel kokusz rostot s igy minden irányból lessz rajta egy védö réteg s minden irányból nö belöle.
csak azért irtam le mind ezt hogy lássátok nem csak a sterilitáson mulik a dolog csak nem mindegy hogy mek fázisnál. Jah a folia sátor egy doboz nejlonnal bélelve a sátor pedig egy hatalmas takaro folia amibe belebujok dobozostul.
Remélem tudtam segiteni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | áztatott rozst oltottam, már elkezdte beszőni az alját a fonal... kicsit száraznak találom a cuccost... utána lehet locsolni? ha igen, hogyan... egyálltalán érdemes? |
| | | | |
| | | | | | | | | | jahh és télleg mivel sterilizáltad akkor a petricsészéket? most azonfilozok h alkohollal fogom aztán megvárom hepa alatt h megszáradjon utána öntöm bele a trutymákot :) az a szopás h h bepárásodtak a petricsészéim és attolfélek lecsuszik a viz az agar mediára és szétbassza a miceliumomat márha egyáltalán az az ami nő benne:) érdekes sose láttam még fertőzést ijentisztán de nagyonbrutálisan néz ki van egy amejikben rikító piros fertőzés van,egy másikban meg sötétzöld:) állat:) |
| | | | |
| | | | | | | | | | egy 30cm"es HEPA és egy 400m3/h ás radial venti van benne.. a doboz ami faforgácslapokbol van összeragasztva 2 részből áll.. egy 50 cm3 as dolgozorészből ,(amibe előlről lehet benyúlni )és felette egy szintén ijen méretű légmentessen lezárt tér,ahol a venti és a HEPA van..a dolgozórészre felülről esik a steril levegő és előlről távozik .. a felső dobozrészben a venti nemközvetlenül a HEPA-ra fúj hanem a hepára merőlegesen(hogy a nyomás minden oldalon kiegyenlítődjön) és a doboz hátsó részén szivja be a levegőt ami előtt kivülről egy porszűrő van h a HEPA tartos legyen..hát kb dióhéjban ennyi de ha kellenek még adatok pontosabban szoljatok!!
|
| | | | |
| | | | | | | | | | kuktát biztos nem! szanaszét olvad.nekem igy lett. flowhood-ról irnál nekünk? |
| | | | |
| | | | | | | | | | műanyagbol de sztem simán birja a hőt is.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | no hát. vettél HEPA-filtert és egy radiális ventillátort? ez majdnem a minimálbér árban van,ho,ho! aza kérdés hogy milyen anyagból van a csésze? müanyag vagy üveg? |
| | | | |
| | | | | | | | | | csaó van valakinek tapasztalata petricsészében micelium növesztésben? végre sikerült megterveznem és kiviteleznem a laminar flowhoodomat meg megvennem mindent ami ahozkell h prof steril dolgozószobát épitsek és végre először csináltam agar mediát és oltottam 24 petri csészére 3 fajt..egyvalami viszont aggaszt ,3. ik napja várom a miceliumot ami mintha eliskezdettvolna fejlődni ,viszont petri csésze alja mintha levegőfoltos lenne,bár sztem fertőzés gyanus...a petri csészéket ti mivel sterilizáltátok mert én hidrogén peroxiddal ami elméletileg még jo is a miceliumnak mert ellenállobb lesz a fertőzésekkel szemben.. lehet h a hidrogén peroxid nemelég jo a petri csésze fertőtlenitéséhez? mit javasoltok? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Van valakinek tapasztalata a P. cyanescens kültéri termesztésében?
Mert igencsak gondolkodom rajta, hogy tavasszal a közeli erdőben megkezdem a pszichedelikus növények termesztését :)
(mert, ahogy olvastam, bár sokáig tart, de nem sok gondozást igényel, és ha minden jól megy azután évekig magától fog nőni az EGÉSZ erdőben, ami jóóó)
(egyébként erre milyen törvények vonatkoznak? mert sztem nem nagyon tudják bizonyítani, hogy én telepítettem az erdőbe (persze nagy valószínűséggel senki sem veszi észre)) |
| | | | |
| | | | | | | | | | amugy 100%osan igaz az, hogy a legeslegfontosabb tulajdonsaga a gombi termesztonek: a Turelem! sajna ez nekem sem megy megfeleloen:) |
| | | | |
| | | | | | | | | | en 11.-en tettem el a gombikat es most kezd latszani :) erdemes 2hetig varni legalabb, sztem.
ha a sporalenyomatomat nem hagytam szaradni, hanem a papirokat/alukat bevagtam rogton egy zacsiba, mennyi esely van hogy nem mentek tonkre? ha enm sikerul veluk az oltas 2 het utan sem latszik semmi. erdemes masik -sikeresen keszult- lenyomattal oltani oket? ha igen legyen meg egy sterilizalas? vagy ha nincs semmi penesz akkor mehet igy? |
| | | | |
| | | | | | | | | | 5 nap alatt nem történt semmi...meddig érdemes még várni? |
| | | | |
| | | | | | | | | | hello Sámán!!!
Te te nem tudom biztosan kivagy de ha te vagy EzerF.C. akkor valamikor beszéljünk már légyszives mer kurva fontos lenne már küldj egy smst hogy mikor vagy fent vagy valami de erre az emil cimre ne küldj mer elfelejtettem a jeszavam:)Shroom@freemail.hu Ha meg nem te vagy akkor ki vagy te és honann tudod az én nevemet ha? |
| | | | |
| | | | | | | | | | perlitet a lehet kapni bármelyik tüzép telepen...
a vermikulitot lehet helyettesíteni 1 az 1-be perlittel?
csináltam rozsból sütit, de nekem száraznaktűnik az állaga, pedig bőven volt benne víz... mennyi idő után dől el, hogy sikerült-e az "akcióm"? |
| | | | |
| | | | | | | | | | nagyon kevés víz volt az alján, és ma reggelre mindent felszívott a rozs... jó kis dunszt képződött az üvegbe... bár félek, hogy nem lett jó fecsim, se az üveg sterilizálása... próbaképpen csak 1 üveggel csináltam... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Azt írják a 12 óra áztatás elég. Az ismerősök tapasztalata szerint is OK a dolog. Bár a nyáron volt olyan tapasztalat, hogy az áztatott kuktázott kölesbe bevette magát valami baci és ott nem akarta befonni a myc.
Szerintem alapban csak az áztatott cuccot tedd az üvegbe, 1-2 üvegbe meg tegyél az aljára egy ici-picit vizet (de tényleg csak nagyon nagyon keveset, csak a gőz miatt)
Aztán írd meg a tapasztalatot. Arra tényleg figyelj, hogy csak nagyon keveset az aljára mert, ha ott marad az gáz, és 12 óra után már jól megszívják magukat a magok.
Ja a múltkor nem írtam, hogy áztatás után javasolnak egy 5-10 perces főzést (nem forró vízben csak melegben) éppen csak annyira, hogy egy pár mag héjja kipattanjon. (állítólag akkor veszik fel a legtöbb vizet). Ismerősök így csinálták az biztos.
Az alján kis vízre tényleg kíváncsi vagyok, hogy fog összejönni neked, vagy az ismerőseidnek :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | kuktázáskor mennyi víz kell, hogy legyen az üvegbe, vagy nem kell bele víz, elég csak áztatni? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hello!!!
Szóval szerdán utlatam ellöte kedden rendeltem az mm től csütörtökön láttom kerresnek a bolt számárol vissza hivom őket erre itt az érdekes réssz:egy csávó ordibál a telefonba és ezt most ebbe a sorendbe ahogy mondom: az europai unio new yearsebe áradás van add meg az emil cimed találkozunk bécsbe és kinyomja.
hivom vissza nem vesszik föl.
vártam máig mer ugye kurvára nem volt érhető hogy mi a faszt akkar a gyerek felhivtam öket 11 kor a srác ennyit mondot bocsánat de az egyik kollegámal volt egy kis probléma. tegnap ota nem dolgozik nállunk már kerresük az ujj kollegát:).
hát szerintem az történt hogy a gyerk megkostolta az ujj munkahelye termését csak sokkat:DDDDDDD de azér hirtelen beparáztam mi a fasz de mondták ma nyugodjak meg hétfön postázák
|
| | | | |
| | | | | | | | | | "Psilocybe azurescens colonizes normal PF cakes in ~3-4 weeks at room temperature. "
~//~ http://www.fungifun.org/English/Psilocybe-Azurescens-Outdoor-Cultivation
e szerint jo a rizsliszt is. remelem jo is lesz. kesobb szeretnem osszekeverni forgaccsal amit elotte beaztattam par napig, ki is foztem.
mohatozeg hasznalhato azurenel?
szerencsere a homerseklet is benne van az idezetbe:) |
| | | | |
| | | | | | | | | | hogyan tudok arról meggyőződni a leg hamarabb, hogy jól csináltam e oldatot lenyomatból?
nagyon kezdő vagyok még, és van egy olyan érzésem, hogy rosszúl csináltam...
kisérletezés képpen csináltam olyat, hogy áztatott rozst beraktam a mikróba 5 percre (úszik a konyha az ázott/főtt rozsszagba), majd ezt lefedtem egy kupakkal, amit a sütőbe sterilizáltam, és 200c°-on tettem rá a kupakot... ezzel a módszerrel sikerrel járhatok, vagy egyből dobjam kompletten a szemétbe? végülis veszteni nem sok mindent veszthetek... max kidobtam az ablakon 80 ft-ot :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | az normális, hogy az 5 napja kreált poharak éppen hogy párásodnak, a 3 naposakat meg már majdnem teljesen beszőtte? elvileg ugyanaz a spiritusz van mindben. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az azúrnak teljesen mindegy milyen a hőmérséklete. A fontos az hogy megfelelő táptalaja legyen. Rizsliszt abszolut nem jó neki, sikerülhet de gyufa szál vastagságúak lesznek. Ami a legjobb trágya+szalma vagy rozs esetleg szóba jöhet még. |
| | | | |
| | | | | | | | | | az volt a baj meg, hogy a tetejen is csak nagyon vekonyan szotte be a szemeket a myc.. egyebkent razogattam. a vegen hagytam mar(elso honap vege) abba, akkor taknyosodott el mondjuk igazan :P
ami az azut illeti belovom 20-22 fokCra aztan kesz.. aztan majd kivancsi vagyok mi lesz:] |
| | | | |
| | | | | | | | | | cambo: én csak cubensisről tudok beszámolni, ott a lényeg az, hogy minél magasabb a hőmérséklet, annál gyorsabban kolonizálódik, ugyanakkor annál aktívabbak a konkurrens spórák (penész) is. tehát valamiféle középértéket kell belőni, és különben is, próba-szerencse. :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Cambo: a rozst felráztad minden második nap? szerintem azért nem fonta be micéliummal. |
| | | | |
| | | | | | | | | | A rozst a baktériumok végett kell beáztatni. A rozs tetejére menjen 1-2cm vermi. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nekem a rozsos tema nem jott ossze, valoszinuleg tul sok vizet adtam hozza(nem aztattam, nem tudtam, hogy kell/lehet:P). ket honap utan is csak a tetejuk volt feher.. az aljuk meg sokszor massza lett:\
egyebkent az azurencenshez senkinek sincs otlete? kolonizalashoz itt azt olvastam hogy 24 fokon a leggyorsabb.. fsre.hu (ahonnan van a spora) azt irja 18-22 fokC, mashol 16-24... ezekszerint osszesitve 20-22fokC optimalis.. dehat nem tudom :) HELP
The mushroom cultivator PDF, eleg jo konyv(csak le tudjatok szedni, jelenleg nem tul sok a seed) : http://dl.torrentreactor.net/download.php?id=564077&name=Ebook - Mushrooms - The Mushroom Cultivator pdf
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem kell kiszárítani, az áztatás csak azért van, h a nyugvó baci és penészspórák a aktiválódjanak, így elpusztulhatnak a kuktázás során. Akár mehet a kuktába azzal a vízzel is, amiben ázott, nem lényeg. |
| | | | |
| | | | | | | | | | eszembejutott mégvalami: a rozst áztatás után mindenképpen kikell szárítani? ha igen, akkor utána újból bekell öntözni, hogy nedves legyen? ezt most nagyon nem értem.... sürgős lenne a dolog, mert du. szeretnék kuktázni, és ha szárítani kell, akkor még ki is kell szárítanom.... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Üdv!
megfelelő az a módszer, ha rozs bevan áztatva 24 orára, majd kuktázva, és szimplán bevan oltva fecsivel? Vagy kell hozzá keverni még valamit? (esetleg ha még barna rizs lisztet keverek hozzá, az úgy jólehet?) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kedves Magicmászoba (Péter) megfog érkezni a küldeményed ne aggodj. |
| | | | |
| | | | | | | | | | I. Az én ismerőseim, bár van nekik még sosem csinálták vermikulittal a sütit (na jó volt már kókuszrost+vermi+köles :). Próbálták már hántolt kölessel, barnarizzsel. Mag+víz bele üvegbe és az kuktába. Összejön a dolog, szép nagy gyönyörűségek lettek belőle, de.. 1. véleményem szerint nem árt beáztatni a magokat mert azok a fránya elbújt bacik, meg penészsp_k miatt az első időszakban van egy enyhe, bukéja áztatás nélkül. (aztán minden megy rendben csak a bezártságot nem bírják a kicsikék sokáig) 2. a hántolt magok ha áztatás nélkül kerülnek az üvegbe (meg szerintem akkor is ha előtte áztatva voltak) összeállnak és nem bír közéjük menni a myc.
Szóval az ismerősök tapasztalata szerint hántolatlan köles (alias madáreleség) vermikulit nélkül. (bár a nyáron nem voltak full happyk az ismerősök)
II. Milyen érdekes dolgokat tapasztalsz MMo rendelésnél? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hello!!!
Volt már valakinek rendelése az mm.org tól mármint print rendelés mer nagyon érdekes dolgoba ütköztem nagyon nagyon gyors segitséget kérek akinek már volt dolga velük kérem irjon |
| | | | |
| | | | | | | | | | ha vermi helyett perlitet használok, akkor ugyan annyi mennyiség kell belőle? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Tudna nekem valaki segiteni Azurescens ugyben? Eltettem a vermi+barnarizses poharakat, de nem tudom pontosan, hogy hany fokon kene tartani. Minenhol kulonbozot irnak. nincs valakinek bevalt homerseklete? 3 napig 24 fok korul volt.. most levitem 19re.. de meg mindig nem tudom.. help! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ecuador teljesen jó kezdőknek. Cubenis nővekedési paraméterei ugyan azok. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hi! Szeretnék tanácsot kérni a tapasztaltabbaktól, hogy mégis milyen fajtával érdemes kezdeni? Ecuadori lesz hozva, de ha tudtok vmi jobbat kezdőfajtának azt nagyon megköszönném :) üdv : gardener_ |
| | | | |
| | | | | | | | | | Aszterix: Létretudod hozni pl perlittel de a vermikulit a legjobb. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hali Lenne egy kérdésem. Létre tudok-e hozni működőképes táptalajt vermikulit kihagyásával? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hmm enenk tuti szaga van ugy hogy ezt még hanyagolom egy darabig.
Köcce nem tom mikor de ki fogom prboálni de szerintem nyárnál hamarabb nem.
Amugy mi lett a HmmO kezdeményezéssel???
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Crashee: összekeversz tehén vagy ló trágyát egy kis szalmával és kuktázod 3×1,5 órát. A szalmát célszerű 3-5 cm-re darabolni. Be kell áztatni vizbe 24 óráig mielöt sterilizálod. Közben csinálsz egy rozsos sütit és amikor készen van hozzá adod a trágya/szalma keverékhez. Ezt akár egy nagy szemetes zsákba is meg csinálhatod vagy üvegbe. Iszonyatos nagy mennyiségre lehet számitani, nagyon szeretnek nőni rajta. A lényeg az hogy amikor a trágya/szalma sterilizálva van és kihűlt hozzá adod a sütit és lezárod légmentesen de csinálni kell rajta egy filtert hogy szellőzni tudjon. Berakod 27-28 fokra ameddig nem lesz az egész tele micéliummal. Aztán kibonthatod és minden megy magától:) De lehet csinálni trágya sütiket is:) én is elöször viccesnek találtam amikor szar sütiként emlegették:) |
| | | | |
| | | | | | | | | | A dupla oltás lényege nem igazán a szándékpsság volt hanem hogy nem katalogozáltam a printeket s volt egy dobozra valo aminek nem tudtam a fajtáját. :-D Én is gondolkodtam már hogy trágyával lehetne e de még nem néztem utána.Esetleg valami linket tudnál beszurni. Elöre nis thx.
Amugy már csak rozsra oltok s a indul meg a legjobban amibe 20ml anagot küldök. ill a a dextrozos moka a második befuto jelen pillanatban. |
| | | | |
| | | | | | | | | | és miben jobb ha azonos génnekkel redelkező szuperorganizmusból nönek?egyformák talán vagy beterítik az egész takarás tetejét? érdekelne... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Crashee: 2 fajtát felesleges oltani egy sütire mivel a végén úgyis 1 fajta fog nőni. Itt a géneken múlik minden hogy melyik fajta lesz. Tapasztalatból mondom. Crashee kiváncsi vagyok hogy csináltál e már trágya/szalma sütit. Nagyon jo eredményeket hozott csak kicsit macerás az elkészítése de ha nagy mennyiségre kivánkozol ez a legjobb megoldás persze casingelve. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hey all!
Igen siekrült.Gallérbol is kalapbol is, dextroz szirupbol is, söööt még klonozás oltással vegyitve is. most a legujjabb elvetemült 5let hogy két fajtát oltani egy sütire. Majd irok mhogy mi lett az eredmény.
Crashee |
| | | | |
| | | | | | | | | | és sikerült valaha a klónózás? nem irtok csak kérdeztek!! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hi
én agar s dextroz keveréket használok mezeileg csapvizzel s az tökéletesen bevált. |
| | | | |
| | | | | | | | | | tudja valaki hogy szügség van e egyáltalán arra hogy a vizet amit használni kellene az agar,malt extract keverékhez bekell e állitani ph szempontábol vagy az csak a casinghez fontos? mijenvizet használtok a medium elkészítéséhez? desztilláltviz csapviz ,RO,hó,eső,patak,v mineral? |
| | | | |
| | | | | | | | | | A harmadik flush után felesleges casinget csinálni. Rakd be a sütiket vizbe és be a hűtőbe. 4-5 flush után ugy sem terem már több. Általában összemegy a süti és nem tud tovább kalapot növeszteni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | valaki tudja-e, hogy olyan sütik, amik már vagy háromszor leteremtek (macskaeledel révén :) beáztatás után alkalmasak-e casing-nek? a shroomery gyakran hivatkozik erre, de nem olyan egyértelmű, mennyire öreg sütik jók erre. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Amikor megérinted a sütit vagy akár a kalapot azért kékül be mert a psilocybin oxidálódik. Ez természetes jelenség. Zöld penész észleléskor azonnal elkell távolitani a többi egészségestöl még a peroxid sem segít. |
| | | | |
| | | | | | | | | | találkoztam olyan tricoderma(zöldpenészel)ami belülröl kifelé támad.elöször a felső micélium réteg alatt elkékül,majd átmegy finom zöldesbe és onnan gyönyörű növénylomb-zölddé válik.innen már nincs visszaút,azzonnal dobja a spóráját.veszéjes. no meg álllati kártevők.kicsi pók,vagy atka jellegü sárga átlászós kis fenevadak ahol rajzanak ott a gomba teste megfeketül.szörnyü látvány.ha valaki esetleg kép szerint akarna tájékozódni a megbetegedésekről ajánlóm eztaz oldalt:
http://www.psychedelic.com/contamination_info.htm
nem árt szembenézni az ellenséggel! |
| | | | |
| | | | | | | | | | nekem is voltmár ijen green mold a neve..elég populáris fertőzés és gyorsan terjed ha azaz amiről szóvan...ezellen sokat nemlehet tenni kivéve ha kivágod sterilszikével azt a részt a helyét meg hidrogen peroxid bár ezcsak tipp,én soha nemtudtam kiirtani ezekután ..kb dobhato ki minnélelőb mert ha bennevan a terráriumban ferőzött a levegő és a többire is átmegy..szal ovatossan a fertőzésekkel..hameg kékesszinü akkormeg psylocibin kékje azmeg nemfertőzés hanem tulajdonság.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | S ez mit is takarna?? baj???nem baj???mert valahogy nem ott nem akarnak jönni az ujjoncok s ahova elér az ellevesesedik.
ahed thx for help |
| | | | |
| | | | | | | | | | ha kékeszöld, akkor az a hatóanyag kicsapódása, ahogy azt mondani szokták. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hi
Az normális hogy ahol hozzáértem a sütihez ott bezöldült??? Lehet ellene tenni vmit??
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok!
Valamelyikőtök találkozott már a Lizard King nevű fajtával vagy tud vmit róla? FSRE-n nincs róla semmi, meg máshol se nagyon...
Kösz |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hali!
Azt szeretném kérdezni, hogy ha nagyobb mennyiségű táptalajt akarnék sterilizálni, akkor mondjuk egy nagy tál jénait megtöltenék táptalajjal azt a sütőben mennyi ideig kéne max fokozaton sütni?
Balázs |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hi
:-D kemencében szerintem elég.Amugy a kukta az jo megoldás nekem legalábbis tökéletesen bevállik no meg a mosogató gép. Amugy ha nem áll rendelkezésre kukta akkor pl bele rakod egy szitába az anyagot egy lábos peremére akasztod s egy orán át gözölöd.azon melegében bele rakod az edénybe s lezárod.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | szerintetek, ha a sütiket kemencébe sterilizálom, az jó megoldás lehet? a kemence max hőmérséklete 4000 c° edények sterilizálásához jó a gőzborotva? |
| | | | |
| | | | | | | | | | ez az oldal zseniális:) kösz embrio ..remélem mások is megnézik... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Primordia Formation:
Relative Humidify: 95-100%.
Air Temperature: 74-78 °F.
Duration: 6-10 days. CO2: less than 5000 ppm. Fresh Air Exchanges: 1 -3 per hour.
Light: Diffuse natural or exposure for 12-16 hours/day of grow-lux type fluorescent light high in blue spectra at the 480 nanometer wavelength. (See Chapters IV and IX). |
| | | | |
| | | | | | | | | | szerintem az nyilvánvalo hogy neoncső amit embrio mond nemszügséges,viszont aztmondja ami szerintem absz igaz h ha profizmusra törekszel akkor beállitod az időkapcsolodat rákötve egy lámpára de csakazért h tutira menjél ...
|
| | | | |
| | | | | | | | | | bármiféle művelethez ajánlom a barrycidal nevű fertőtlenítőt. egészségügyben használatos, szóval nagyon hatékony, ugyanakkor nem olyan destruktív, mint a háztartási anyagok. a lényeg, hogy minden eszközre, munkaterületre szét kell fújkodni, aztán hadd száradjon fel vagy egy kicsit le is lehet törölni. valszeg ennek is köszönhetem, hogy elsőre sikerült lenyomatból oltani.
vízbe egyébként akkor szokás tenni a sütit (magyarul dunking), ha már letermett és kiszáradt. utána még nyomtam bele vízben kifőzött macskaeledelt is - akkora kövér dögök nőnek most ki belőle, hogy még. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Persze, hogy kell fény, Embrio, de szinte mindegy, hogy mennyi. Az ember szobájában van fény. A napfényben is benne vannak nanométerek. Nem kell, hogy süssön rá a nap. Gomba. Tudod. Mint minden más gombánál. A Nook-ról még nem hallottam egyébként. A fény pontosan arra kell, hogy a mic. érzékelje: jé, ez már a külvilághoz közeli hely, itt már lehet termőtestet hozni. Ezt a fényen kívül két dologból állapítja meg: hogy alacsonyabb a c2o koncentráció, és hogy hűvösebb van. Ez lényegébeb csak arról szól, hogy a micélium meg tudja állapítani: bennt van a tenyészet közepén, vagy a felszín, a külvilág közelében van. De olyan értelemben nincsen "szüksége" a fényre, mint a növényeknek. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hi
Én ennyire nem bonyoitottam tul a dolgokat. Csap víiz mikroba, jol felforralni, majd ki vesz lezár kihül.mikor kihült belekaparom a lenyomatot, s rögtön fel fecsibe s oltani... S ebböl is volt már szüret ugy hogy annyira nem lehet rossza modszer.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | nos. egy kisebb beföttes üveg 3 dl-esbe tégy ioncserélt vízet,a tetejét fúrd ki 1 cm vastag fúrószárral,ezután keress polietilén vattát ami nagyon hasonlit a sima pamutra csak rugalmas(tipp:kis plüss figurákat ezzel tömnek ki,lekell nyakazni kibelezni és heuréka ott a kincs)a vattát bele rakod a lyukba-ion viz(1-2dl.rácsavarod és kis alufóliával letakarod a tetejét--->kukta(semmi mikró meg sütö)35-40 perc.az elözö nap ugye már fogtál egy sima vizes poharat sima alj-jal és kimostad és alkoholal kitörölted , bekukkantasz és kiszedsz egy kalapot levágod steril ollóval és lezárod a tetejét.1 nap eltelt,spóra ledob.fürdöszoba,kisikkálod a kádat bref disinfecion nal vagy hipoóval+a zuhanyrózsát felfelé tartva be párásítod a helyíséget(ez egy kicsit megkötti a levegő szennyezéseit) kuktából kiszeded beföttest és pohár is a kádban/fürdöszobában utána már nem járkálunk ki-be,figyeljunk,alutető le injekciós fecsi és tü összeállitva,fellforrósítod a tüt beleszúrod a vattás ljyukba kiszivsz amennyi kell,a pohárról leveszed az alufólát,megint fellforósítod tüt(alkohollámpa)kalap kiszed,a lenyomatott megkaparod,belefecskendezed a vizet oszt nyomban gyorsan felszívod,közben nem lehelsz rá vagy pormaszk van rajtad.nekem már sikerült.
siphersh. mér mondod hogy nem kell fény?.az egyik legautentikusabb oldal a NOOK-on igy irják a glossaryban az L-nél:mushrooms needs light! méghozzá napi 12on/12off ciklusban hideg spektrumú fény azaz olyan fénycső amely 390-480 nanométer hosszúságú hullámok(kékes fény)bocsájt,kereskedelemben neoncső és cool white neve 230ft .szóval jót teszi neki és aki szép és egészséges testet akar az világít.én így tudom. és kiváncsi vagyok siphersh a h2o2-s tapasztalaidra,felkelteted figyelmemet ezel kapcsolatban! |
| | | | |
| | | | | | | | | | A sütiket bele teheted vízbe. Engedj egy befőtes üvegbe 1-2 deci vizet és kuktázad 1 órán át. Utána töltsd meg ásvány vízzel és tedd bele a sütiket. Tedd be a hűtőbe 24 óráig utána vedd ki és forgasd meg vermibe. Feckendőt meg nagyon egyszerűen lehet csinálni. Eszméletlen nagy mennyiségű fecsit lehet készíteni csak nagyon sterilnek kell lenni. Az úgynevezett glovebox-ban kell végre hajtani ahol egy lezárt dobozban sterilizálsz mindent és 2 lyuk van a doboz oldalán és kesztyű. Ha van bárkinek kérdése szívesen segítek. |
| | | | |
| | | | | | | | | | hát elég groteszkül elhiheted nekem:)de peroxidos vízvolt:)amugy már csináltam párszor ijet kissebb sütikkel és meginditotta a gombatermelést:)szal nemtudom:)azahelyzet h elégmaceráskérdés ez az egész bakteriumdolog stb mert pl volt ijen h kilett rakva a fertőződött süti a teraszra napra zacskoba h kilegyen dobva és mire hazaértem kinöttek a gombák rajta full egészségesenkinézők:))szal érdekes:)persze kilett dobva |
| | | | |
| | | | | | | | | | Igen, a lenyomatból spórafecsi egy eléggé kényes kérdés. Nekem még nem sikerült.
Trillanka, ne tedd vízbe a sütit. Elbakterizálódik. Főleg, ha nincs peroxid a vízben. A perlit egy kicsit legyen nedves. De ne tedd vízbe, hát hogy néz az ki. |
| | | | |
|