DAATH

Két elmélet közül mindig a mulatságosabbat válaszd!

Ismeretlen

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok


Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


Legfrissebb hozzászólások (343 - 392)
 (Témakör: Gomba termesztés)

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2013. május 15. 12:27
 
 
Hogy lehet megnézni, regisztráció kell ?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2013. május 15. 10:56
 
 
Szép kis kalaposok!

Gratulálok! :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2013. május 14. 17:27
 
 
Pár nap híján 1 éve h rátaláltam erre az oldalra és elkezdtem infót gyűjteni a pszichedelikumokról. Az út elég döcögősen indult, konkrétan nem volt senki aki a környezetünkben segíteni tudott volna nekünk, ekkor határoztam el (és tanácsolták többen is) h álljak a saját lábamra... és 1 év után itt a munka gyümölcse. :) https://www.kenderforum.org/attachments/80/48448d1368541149-2013-05-14-16.09.26.jp
g
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2013. május 14. 10:00
 
 
Morning!

Van valakinek olyan ismerőse (látta youtube-on) akinek kinti Cubensis termesztéssel van valami tapasztalata.

Egyszer egy kislány a téren kitett egy-két letermett sütit majd egy kiskalap után elhalt a téma.

Üdv
HMMO
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cli_hlt2013. május 5. 22:18
 
 
A légmentes zárás rossz, kell egy kevés gázcsere. Nem annyi, mint termőre fordításkor, és ilyenkor fontos a tisztaság is, tehát nem kell nyitogatni, vagy legyezgetni! Elég egy lyuk vattával betömve (ha a táptalajjal nem érintkezik).
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2013. május 3. 20:48
 
 
Köszönöm! Akkor nem nyúlok hozzá és reménykedem, hogy rendben lesz :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2013. május 3. 18:54
 
 
Jaa. :)

Kolonizáció alatt nem kell nekik légcsere.

(Bocsi, lehet én voltam a hülye. :P)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2013. május 3. 17:26
 
 
Lehet fejeztem ki magam teljesen érthetően... :) Arra vagyok kíváncsi, hogy a kolonizáció alatt kell-e levegő csere? Eddig többnyire csak sütiztem, és a sütik nincsenek légmentesen lezárva. Ez viszont olyan dobozba került, ami légmentesen zár. Jó lesz így?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2013. május 3. 17:15
 
 
Nyílván még nem kolonizált rendesen a szubsztrát nincs értelme szellőztetni.

0. Megcsinálod a tubot. Lyukat fúrsz rá és szépen kimosod.
1. Beleteszel egy kukászsákot (lehetőleg feketét) a dobozba.
Ebbe belerétegzed a spawnt és a pasztörizált szalmát.
2. Visszahajtod a zsák száját és hagyod kolonizálni.
3. Mikor teljesen kolonizált, visszavágod a zsák száját és bevattázod a lyukakat, ha eddig nem tetted volna meg.
(Opcionálisan casingeled, bár erősen ajánlott.)
4. Napi 3x szép alaposan meglegyezed/szellőzteted és ha nem tettél casinget akkor párásítasz.
5. Szüretelsz.

Kb. Bár az egykalapalatton jobban le (volt?) írva és képekkel is illusztrálva volt.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2013. május 3. 15:35
 
 
...és mi védi így meg a még átszövetlen táptalajt az elfertőződéstől?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2013. május 3. 14:02
 
 
Van aki <1cm-es lyukakat fúr a doboz oldalára ízléses mennyiségben (praktikus hogyha a subsztrát/casing felett van 1-3cm-el) és kitömi vatelinnel/vattával.

Van aki nem tesz rá lyukakat és csak manuálisan szellőzteti a tubot.
(Ajánlott napi 3x kiadós szellőzetés.)

(Önmagukban a lyukak nem váltják ki a szellőztetést!)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2013. május 3. 13:20
 
 
Elég kezdő vagyok szalma témában, tanácsot szeretnék kérni: műanyag dobozokba lett töltve összemorzsolt süti és szalma keveréke. A dobozok vízhatlanok, tehát nem tud levegőzni a tartalmuk. Célszerű kilyukasztgatni? Ha igen, hogyan/mennyire?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2013. április 30. 12:32
 
 
Itt :)

HMMO
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Thom2013. április 28. 21:38
 
 
Akkor most lyukasztgatni kell és a lyukakon nőnek ki a cicusok, vágjam le róla a zacskót és mint 1 sütit rakjam ki?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2013. április 26. 16:47
 
 
Sok helyen olvastam, hogy a sütiket illik 1hétig bent tartani az üvegben, miután teljesen be lett szőve. Ha ezt nem teszem meg (egykalapalatton sincs említve e metódus ) származhat belőle végzetes hiba? Esetleg mikor kiszedném a sütit darabokban jön ki, vagy hasonló? Dunk&Rollozni majd az első flush után fogok csak.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Thom2013. április 21. 21:47
 
 
Zsákba tömtem szalmát, sütit, kvzaccot, vermit, trágyát rétegezve. Eddig minden ok, már majdnem átszőtte az egészet, csak azt nem tudom eldönteni, hogy kilyukasztgassam, vagy felvágjam. Olvastam mindkettőt, ezért most nem tudom melyiket kell. Az a gáz, hogy ugye erre nem tudok takaróréteget tenni, márpedig a páratartalmat nem tudom 85% fölé vinni. Tehát nem tudom, több értelme lenne kilyukasztgatni mint felvágni a kiszáradás végett?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2013. április 20. 23:51
 
 
köszönöm a választ, a mézes LCnél télleg elfogult voltam.. :D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2013. április 20. 21:44
 
 
Ha az oltási portokon jutott volna be a penész akkor inkább a süti tetejéről indult volna ki a fertőzés, mert a lyukakon keresztül először ide jutnak a penész spórák. Ha a táptalaj sterilezése nem volt elég, akkor a süti belsejéből vagy külsejéből indult volna ki, persze ránézésre nehéz eldönteni hogy belülről indult vagy kívülről. Ha meg a tűvel vagy oltóanyaggal jutott be akkor az oltási pontokon jelenik meg először a süti külső részén, de ennyiből még nem lehet eldönteni hogy mi miatt fertőződött el.

Az LC-ről ránézésre nem lehet egyértelműen eldönteni hogy fertőzött-e, és attól hogy fertőzött még működhet mert a micélium elnyomhatja ha másik táptalajra kerül mikor átoltod sütire vagy gabonára.

A dunk and rollal szerintem ráérsz akkor foglalkozni ha a sütik nem akarnak teremni, addig felesleges bevezetni egy plusz kockázati tényezőt (fertőzés)
Minél tisztább körülmények közt csinálod annál nagyobb esély van a fertőzés elkerülésére. Meg lehet úszni szabad kézzel, nyílt levegőn is de attól még biztosabb egy still air box, fertőtlenített gumi kesztyű stb.

A só 70% RH-nál kezd el folyósodni, ha szórsz egy csipetet egy ragszalag darabra és berakod a terráriumba akkor láthatod ha megfolynak a kristályok, (felesleges mert a 70% RH biztos hogy meglesz)
Ha a sütik szikkadnak, a micélium bőrösödik, kékül, a bolyhok leszáradnak akkor emelni kell az RH-n valahogy.

Nem feltétlenül kell napi permetezés de ezt majd a sütik eldöntik, ha száradnak vagy nincs pin képződés 2 hétig akkor én gyakrabban permeteznék és szellőztetnék még pár napig, ha így sincs változás akkor pár süti dunk, pár meg dunk+roll.

Amúgy attól hogy nálad nem vált be az mézes LC még nem kéne elhamarkodott következtetést levonni és szarnak leírni, mert sok embernél sok alkalommal működött már, sokan számoltak be arról hogy a szőlőcukorban lassabban indul be a növekedés mint a mézben köztük én is, mondjuk jópár mézet kipróbáltam mire találtam egy olyat ami nálam működött, szóval azt hogy a méz gyorsabb mint a szőlőcukor és működik is, a te negatív tapasztalataid még nem fogják megcáfolni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2013. április 19. 18:29
 
 
Szerencsére 6ból 1 se lett fertőzött, vagy legalábbis nem látszik. Viszont lenne pár kérdésem még...

-Ha az LC fertőzött az már a pohárban kiderül? (már majdnem teljesen átlett szőve az egész)

-Dunk&Roll-nál annyit kell csinálnom, h 24órára vízbe rakom a sütiket, aztán vermikulitban megforgatom párszor és irány a terrárium? (tisztaságra mennyire kell ügyelni? kézzel meglehet fogni? sima csapvízbe is lehet rakni őket? )

-Terráriumba perlitet berakhatom 1-2nappal a sütik kiszedése előtt? Csakhogy már meglegyen a páratartalom... úgy csinálom, h 50L-es az egész, 12L perlitet rakok bele, van rajta 8db 2-3centis lyuk amit vatelinnel kitömök.

-Honnan lehet tudni h megvan a kívánt páratartalom? /nincs mérőm:S/

-Naponta kell vizet permetezni a doboz falára?

-Szellőztetések napi 3x elég?

A válaszokat előre is köszönöm!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2013. április 12. 18:00
 
 
Azt hiszem penész ütötte fel a fejét 1-2 sütinél...

https://www.kenderforum.org/attachments/80/46518d1365780066-asd2.png
https://www.kenderforum.org/attachments/80/46517d1365780066-asd1.png

Ilyenkor mik a lehetőségek? Kukázzam, várjak h a Cubensis felülkerekedik-e, H2O2?
Mostmár ideje lesz ezt is beszerezni, a kész LC-ket is lekezelem vele. Sütit lehet egyáltalán H2O2vel oltani? Miután már van valami micélium kezdemény... vagy lehet az kavart be, h nem fedtem semmivel az oltási pontokat? Pedig pont azt olvastam pár hete, h a száraz vermi réteg bőven elég. A tűket lánggal és denaturált szesszel is sterilizáltam... ehh :/
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2013. április 8. 22:43
 
 
Én úgy olvastam hogy egy gombás fertőzés a v erticillium aka száraz mólé.
Mint az egykalapalatton is le van írva az emberre ártalmatlan ezen a gombafajon kifejlődve, szóval nem para ha az is az esetedben.

Amúgy a képeden a megvastagodott szárra gondolsz mint fertőzés jele? Én inkább olyan göcsörtös-ráncos manifesztációit szoktam látni, de ki tudja...

A védekezés ellene nem egy egyszerű dolog, egy-két szakcikkből kiindulva. Szóval szerintem nem érné meg a fáradtságot, hacsak nem kiállításra készült a kiscicákkal... ;)

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Thom2013. április 7. 16:57
 
 
Help!

Ez lenne a verticillium fertőzés? Ha igen milyen dolog váltja ki?

http://kepfeltoltes.hu/view/130407/DSC00896_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A szüretről kicsit lecsúsztam, mert el kellett utaznom.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2013. április 3. 16:55
 
 
Csináltam a 4 régi LC mellé 5 újat + 1 LC fecsit, aztán meglássuk mi lesz. :D A régi LC-k azt hittem meghaltak, mert radiátoron voltak 4 napig (azt hittem tökéletes lesz a maga 26-30 C hőmérsékletével) de 1x felhevült 34 fokra, ami már azért durva hőingadozás + termofil bacik + kitudja volt-e több is, esetleg már el is pusztultak a spórák. Erre ma mikor ránéztem mit látok? A két szőlőcukros LC-ben csak úgy úszkálnak a felhők :D Fertőzést az előbb említett okok miatt nem tudom kizárni, de adott egy kis reményt, hogy sikerülhet a projekt. :) A két régi mézesben még mindig semmi, szinte biztos, h túl sok méz ment bele és ez lassítja/állította meg a folyamatot. Ma talán még arra is lesz időm, h kuktázzam az első sütiket. (ha gond a helyzetjelentés sorry előre is!)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Thom2013. április 3. 14:17
 
 
Azok sajnos nincsenek meg.

Olyat nem lehetne csinálni, hogy a Shroomeryről menteni le képeket, és azokat felrakni?
Vagy ahhoz engedélyt kell kérni?

Help!
Valaki nem tudja milyen fajta lehet ez?:
http://kepfeltoltes.hu/view/130403/DSC00893_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Próbálkozott már valaki kávézaccal, mint táptalaj?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2013. április 3. 10:17
 
 
Tüdő:
Nekem bevált amelyikről itt írtam, a tömítések is bírják. Keverés nélkül leég benne a szilvalekvár de azért annyira nem mint egy sima edényben. Egy nyomás/hő mérő néha jó lenne de annyira azért nem kell.
http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=Kukta

Thom:
Végülis a lapok megvannak a kenderforumon. Viszont a képek nincsenek meg véletlenül eredeti méretben?

Maniec:
Az időt onnantól kell számolni hogy teljes gőzzel fúj.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Thom2013. április 3. 09:59
 
 
Az árát! :D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tüdő2013. április 2. 20:22
 
 
Kuktavásárláskor mire kell figyelni a méreten kívül?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2013. március 29. 12:10
 
 
Spórás fecsik (3ecu-3pens) kész, 4 LC szintén beoltva Ecu-val. Közben rájöttem h a lávalámpám körül állandó ~26fok körül van az idő, úgyhogy odafogom telepíteni őket. A dextrózos LCnek tényleg 2-3hét átlagban mire beindul a szövés? Mézesben holnap,holnapután már remélem látható lesz valami :) Plusz ha már van fecsim, nem várok, pár sütit ma beoltok ha sikerült a kuktázást megejteni. (erről jut eszembe, régi fajta kuktánál -amin nincs fokozat- van valami guide h hogyan-meddig kell sterilizálni?)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Thom2013. március 29. 10:47
 
 
Tester
Az egykalapalattról nekem vannak lementve html lapok.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2013. március 28. 19:06
 
 
Mielőtt egyben átemelték az összes cikket, valaki beletörölt a kalapba, és kirakta a főoldalra hogy "átalakítás alatt". Ezt csak akkor tudtam meg mikor két napra rá írt a kenderforum SAdminja, hogy örömmel látja hogy még foglalkozok az oldallal, és hogy érdekelné milyen újításokat tervezek. Kicsit gyanús volt hogy hamarabb tűnt fel neki a változás mint nekem, főleg hogy már 1 éve szólt pár kenderforum tag hogy SAdmin le akarja másolni a kalapot, csak nincs rá ember aki megcsinálja, úgyhogy nem válaszoltam.
Két napra rá írta hogy csak most látja hogy valaki vandálkodott a kalapon, és hogy pont szóba került hogy átmásolják a cikkeinket, és hogy ez nekem is milyen jó lenne mert nem kellene foglalkoznom az oldal fenntartásával, vagy attól tartanom hogy valaki megint tönkrevágja a weblapot.
Sőt ha segítek a másolásban, akkor még az is fel lenne tüntetve a cikkek alatt, hogy a kalapról vannak.
Hát így történt hogy a forrás sem lett feltüntetve, mert erre sem válaszoltam.

Hogy valaki képes lehet idáig süllyedni azért hogy pár dollárral nagyobb bevétele legyen a reklámokból...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cli_hlt2013. március 22. 06:36
 
 
Azért a kenderfórumon az egykalapalattról másolt cikkek alá odanyomhattatok volna egy kreditet no.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2013. március 20. 18:11
 
 
oks, kösz! :) közben indítottam kenderfórumon 1 naplót, ha van hozzám hasonló vállalkozó kedvű egyén ott végigkísérheti a projektet. :D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2013. március 20. 17:19
 
 
A lyukak kitömésére (monotubeban) én vattát szoktam haszálni.
De ha terráriumba teszel sütiket ott nem is feltétlen kell kitömni a lyukakat, csak a párologtató cuccot (agyaggolyó/perlit/macsakaalom) mindig nedvesen tartani.

Alapvetően ha van egy teljesen átszőtt szubsztrátod akkor nem kell "abszolút sterilitást" fenntartanod a továbbiakban. Azokon a kicsi fúrt lyukakon rohadtul nem fog annyira kiszellőzni a doboz mint kellene a testek fejlődéséhez (se terráriumban/monotube) manuálisan kell kiszellőztetni napi 3-4x.

Hogy a termőtesteknek nem marad elég hely attól ne parázz, olyanok mint a gáz, kitöltik a rendelkezésükre álló teret. Persze nem kiállítási darab lesz belőlük... de talán ki lehet bírni.

Nem kell nagyon parázni a méreteken, 35x25x15-öset használok általában (4-6 süti is elférhet egyszerre/ monotubera pedig tökéletes.)

A gloveboxos ládám csak a poén kedvéért lett átalakítva, teljesen abszurd az a doboz termesztésre. Max 2-3 emeletbe tudnék sütiket elképzelni benne, az alján pedig 8-10 cm perlittel. Ne az legyen az etalon, az csak érdekesség. :)

Nézz sok termesztési naplós képet! És nem kell túlgondolni! :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2013. március 19. 22:02
 
 
Közben rájöttem, hogy vatelinnel is ki lehet tölteni a réseket. Assamoa, a Gloveboxos leírásodban szereplő doboznál alacsonyabbat találtam (60x44x26cm-es), ilyen méretben jó terráriumnak is? Magasabbat nem láttam, de ha rászámítom a 3-4 ujjnyi perlit réteget, plusz a süti magasságát elég szűkös hely marad a termőtestnek... és ha jól tudom nem tesz neki jót, ha a nedves-vizes fallal érintkezik... de majd még megpróbálok jobban körülnézni, hátha találok valami normális méretűt, ami nincs aranyárban...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2013. március 19. 16:07
 
 
Köszönöm a tanácsokat! A terráriumnál ugye a perlit felett kb 1 centivel kellenek lyukak h a CO2 szabadon kiáramoljon. A lyukakat befedő tyvek papírt lehet helyettesíteni valamivel? Sebtapasz, vagy valami textil anyag? Mert fogalmam nincs hol lehet tyveket venni. Vagy legyen akvárium napi szellőztetéssel. Csak ez kevésbé steril gondolom. (bár lehet rosszul értelmeztem és tyvek szűrős terráriumnál is ugyanúgy kell szellőztetni?)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2013. március 19. 15:55
 
 
Még anno csináltam egy how-to glovebox építésből.
(link: http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=Speci%C3%A1lis:AWCforum/st/id150)

Azóta én is stillairként használom, azóta is szeretem. 4000Ft-ból megvan.

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cli_hlt2013. március 19. 15:13
 
 
Így van. Először mindig low-tech megoldásokat érdemes keresni.

A still air azért is jobb, mert nem kell kesztyű (!!!), ami nagyon kényelmetlen és így megnöveli a fertőzési ablakot.

Egy otthoni glovebox esetében úgy is nagyon nehéz megoldani a légmentes záródást, így tulajdonképpen csak kényelmetlen still-air boxok lesznek.

A legnagyobb fegyver az otthoni gombászásban a gyorsaság. Ha csak 1 másodpercre nyitsz ki valamit, akkor 1/10 az esélye a fertőzésnek ahhoz képest, ha 10 másodpercig tökölnél vele.

A lényeg a kényelem és a rutin.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2013. március 18. 23:55
 
 
A kukta kérdésben én nem nyilatkoznék, de ahogy cli_hlt írt róla én a helyedben nem ruháznék be az elején egy kuktába, csak ezért.

A still airbox vs glowebox kérdésben viszont az a tapasztalatom hogy mindenféle oltáshoz elegendő a stillair. Kockázatosabb műveletek mint az agar és a termőtestről oltás is működőképes így, csak ott még jobban észnél kell lenni.
Szóval ha sok munkától kímél meg akkor mindenképpen stillair.

Semmiféle nagyberuházást nem tudok ajánlani elsőre, a lehető legmaszekabb legMacGyver-esebb megoldást próbálj ki az elején. Sokszor felesleges sok pénzt kiadni csak hogy ragaszkodj pl.: az atyaúristen vermiért miközbe a sima kertészeti perlit/macskaalom is pöpec helyette... 1000 Ft-os lekváros üveg helyett jó bármilyen pohár sütihez stb...stb...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2013. március 18. 21:08
 
 
Kösz! Még egy kukta vs sima főzés szintű dilemmám van, h elegendő a Still airbox, vagy legyen Glovebox? Megéri a vesződés (megépítés,pénz) az utóbbival, vagy still airbox is tökéletes ha flottul kitisztítok mindent (és az így életben maradt agysejtjeimet tartalékolhatom a folyamat későbbi szakaszában nagy bizonyossággal bekövetkező fertőzésre. :D)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2013. március 18. 19:55
 
 
A megadott kultiválási hőfokok nem szentírások.
Átszövetés más hőmérsékleten is megy csak eltérő sebességgel.
(20-30 fok is működhet.)
Persze a hőingadozás már nagyobb probléma, azt próbáld meg minimalizálni, szerintem +- 3-4fok nem para.

Termőre fordításnál pedig tapasztalataim szerint még kevésbé fontos a megadott hőmérsékletekkel szórakozni.
Én általában azonos hőmérsékleten szövetem át és fordítom termőre.
Teljesen átszövött szubsztrát, frisslevegő, megfelelő pára ~ casing (adott esetben) sokkal fontosabb mint a hőmérséklet csökkenés.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2013. március 18. 19:06
 
 
Valami olcsó megoldás van arra h a sütiket 28 fokon tartsam amíg a mici beszövi az egészet? Megmértem a leendő helyüket, és 24foknál nem több, ami 20-21 fokra is lemegy néha, szval hőingadozás az van. :D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2013. március 17. 19:26
 
 
2 órányi kuktázás is mehet a kukába ha nem megfelelő körülmények között történik az oltás...
Szóval azét a kuktázás sem jelent 100%-ot.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2013. március 17. 18:45
 
 
Kösz a tippeket. Már gondoltam rá h a tapasztalat hiányát a mennyiséggel fogom ellensúlyozni, ezért csinálok kapásból vagy 4 LC-t, mindegyiket más arányban, ott is amelyik bejön az legalább tényleg jó lesz. Sütinél szintén. Később biztos megpróbálkozom más TEKkel, csak előbb be akarom magam biztosítani a legegyszerűbb módszerrel, nehogy úgy járjak h nincs mivel oltani. :D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cli_hlt2013. március 17. 15:56
 
 
A PF teknek két nagy előnye van minden máshoz képest:

* Casing nélkül is hajlandó normálisan teremni
* Nem szükséges kuktázni ahhoz, hogy elfogadható legyen a fertőzések aránya

Ha kuktázod, az nem fog ártani.

( Ha már van kuktád, akkor magos gombacsírát is lehet csinálni búzából, vagy rozsból és átoltani leforrázott kókuszrost-vermikulit keverékre (elementary coir tek-re keress). )

Ha viszonylag kevés frusztrációt szeretnél csinálj legalább 6 sütit, tuti hogy lesz fertőzött.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2013. március 17. 15:06
 
 
Ha van lehetőséged kuktázni, én azt mondom akkor inkább azzal. :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2013. március 17. 14:29
 
 
Engem pont az zavart össze, h a magyar nyelvű leírások között is hol azt írják h elég főzni, hol azt, hogy kuktázni mindenképp. De akkor nem ezen fogok spórolni. :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2013. március 17. 13:51
 
 
Ezek a TEKek nem véletlen vagy kibaszásból határoznak meg eljárási módokat.
Ha elég lenne egy süti sterilizálásához egy "csiribí-csiribá" akkor azt ajánlaná.

Nincs semmi kőbe vésve, de ezeket a módszereket tényleg nem tegnap találták ki.
Persze próbálkozni is lehet, nincs megtiltva. :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2013. március 17. 13:44
 
 
PF Teknél mennyire fontos a kuktázás? Alapból ugye pont azért jó ez a tek, mert nem kell kuktázni, ugyanakkor sok helyen látom h mégis kuktáznak. Megéri ezzel vesződni, vagy elég ha csak 1 fazékban forralom őket 1órán keresztül?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2013. március 16. 12:14
 
 
Szerencsésen hozzájutottam egy P. Cubensis Ecuador és P. Cubensis Pensacola nevezetű spóralenyomatokhoz, nagyjából 1 évesek. A jövőhét folyamán megpróbálok LC-t csinálni aztán jöhet a PF Tek :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Natura2013. március 16. 11:56
 
 
Namaste!

Segítséget szeretnék agar agar használatához.
A receptet megleltem korábbi hsz-ekben:

4 g burgonya keményítő
20 g glükúz
15 g agar
1 l víz

Valaki kérem ossza meg tapasztalatát, illetve működő képes módszerét, a recepttől a gyorsabb kolonizációig!

Köszönöm!

Psz
 

Korábbi 10 20 50 100 hozzászólás (összesen: 5690)


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!