|
Legfrissebb hozzászólások (3393 - 3442) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | Azért kell sokáig főzni kuktázni mert abba nyilván több baci van. Arról se szabad megfeletkezni hogy a trágyában jó indulatú bacik is vannak ami segit a micéliumnak. Tehát azért sokan szeretik paszturálni (főzni) mert a kuktázás elpusztit minden ami benne van. Én amikor 10 ml használtam 3 nap mulva látszódot utána 6-7 nap alatt be is fonta de azt hozzá teszem hogy az összes fecsim lila ennél jobban nem is lehetne ebböl elég 0,5ml egy sütihez is. |
| | | | |
| | | | | | | | | | egyenlőre örülök, ha az alapokkal megleszek... a trágyát miért kell olyan sokáig főzni? akkor ha jól értelmezem, akkor a zsákba főzés közbe nem szabad hogy víz kerüljön. rájöttem, hogy az első szériás sütieimnél a spóraoldat készítését csesztem el... az összes rozsszem külön áll, és mindegyik fehér,és zöld keveréke. a mikrósomnál meg atom durván ragad az összes szem, mintha sulifixet nyomtam volna bele :) az elején száraznak tünt a mikrós süti, ezért hozzányomtam utólag 10 ml oldatot :) nem látszik, hogy fehéredne, csak ilyen kisebb nagyobb csomók vannak benne.... ez normális? |
| | | | |
| | | | | | | | | | A filter segít a levegőztetésben. A trágyát elég szobahőmérsékleten tárolni mert maga is emeli a hőt de az se baj ha inkubátorba helyezed. Ha pedig ujabbat akarsz elég egy steril pici micélium és ujra elindul a folyamat de én a te helyedben ujra megismételném a folyamatot. |
| | | | |
| | | | | | | | | | amúgy mire jó az a filter? akkor ezekszerint jóbb, ha boltba veszek trágyát...asszem valami kofuna néven fut.... :) akkor elvileg ha készen vagyok mindennel, és már nőnek a gombicsekek, akkor csak simán egy újabb adag steril trágyához hozzákeverek az előzőből, és folyamatosan nőnek ? milyen hőmérsékletet igényelnek? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hi
csak rozst simán s cashingnél kokusz rosttal teritem be. Amugy 600ft körül van a rost.A clonozással már 5-6 nap alatt teljesen befonalazodnak s lehet kirakni. Nekem ez nagyon bevált ugy hogy nem keverem semmivel a rozst csak naturba legözölöm s utána szaporitom. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha saját magad szerzel trágyát akkor azt nem árt főzni kb 24 orán keresztül hogy megöld benne mindenféle bacit. Ha pedig boltba akkor szerzel mellé szalmát. Szalmákat elvágot kb 2-5cm-es darabokba és beáztatod vizbe 24 oráig. Össekeversz trágyát+szalmát+vermit de csak úgy hogy nedves legyen. Kb 50/50 arányban inkább több szalma és vermi legyen benne. Utána bele töltöd egy zsákba amin filter van az így néz ki:
http://kepfeltoltes.hu/view/061119/19-11-06_1123_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
De ha nincs ilyened akkor sincs gond mert akkor másba is beteheted. Utána vagy főzöd forró vizbe vagy kuktázod 4 órán át. Amikor meg van és kihült hozzá adod a sütieidet megfelelő mennyiséget és lezárod véglegesen. Pár nap alatt be kolonizálja a micélium az egészet. A szalma utat biztosit a micéliumnak vermi javitja a levegő mozgását a trágyát pedig eszi a micélium. Amikor befonta akkor kinyitod a zacsit és nől belőle. De csinálhatsz trágyás sütiket is és csak beoltod fecsivel de az kicsit nehezebb fejlődik rajta a micélium. Amikor főzöd vagy kuktázod akkor ügyeljél hogy hozzá ne érjen a zacsi a kukta széléhez és elolvadjon. A trágyának abszolút nincsen szaga ha már egy picit öregebb. |
| | | | |
| | | | | | | | | | leirná nekem valaki, hogy a pan cyan cambo-t hogyan kell rendesen megcsinálni, hogy minden jó legyen? a jövő héten meg is csinálom, ha minden összejön. szerintem nem fogom kuktázni, hanem csak főzöm a trágyát... tutira nem lesz szaga a főtt trágyának? neki kéne veselkednem csinálni egy ujabb adag matias romerot, mert amiket eddig csináltam azt úgy ahogy van kidobom, vagy beleszórom egy lyukba a kertbe. a mikrós módszerrel készített sütimbe meg van 1 db zöld színű rozsmag, lehet hogy azt megtartom, aztán majd eldől, hogy mi lesz vele. nagyon fáj a fogam egy azurescens lenyomatra... szereznem kéne valahonnan. az fsre-nél nincsen :( |
| | | | |
| | | | | | | | | | Én is mutatnék képet de inkább nem teszem biztonsági okokból kifolyólag:) Ami a legeredményes volt az a rozslisztes süti casingelve 50/50 kokuszrost/vermi és kagylóhéj porral. Mondjuk pici mészkő se ártott volna bele de nem tudtam szerezni olyat ami kellet volna. Crashee te rozs vagy rozslisztet használsz? Born Slipy kókusz rostot kapsz a mezőgazdasági boltba kb 200ft egy kg ami ilyen tégla darabban jön. Amikor kész a sütit összetöröd kitörlöd tálcádat vagy dobozt alkoholal utána steril 1 cm nedves vermi utána a süti darabok és utána a kókusz+vermi keverék és be az inkubátorba 3-4 napig. |
| | | | |
| | | | | | | | | | nem a szagával van a problémám... nem vagyok ilyen téren finnyás. az a bajom, hogy a rozzal se tudok dolgozni itthon, mert nálunk szüleim mindig itthon vannak, és nincsen időm megcsinálni... komolyan mondom, hogy kifogok menni az erdőbe, aztán bográcsba megfőzöm...:) habár ebbe a pillanatba támadt egy olyan ötletem, hogy késő este hajnalba megfőzöm a pincébe :) a sütit is akkor és ott szoktam sütni, csak akkor mindig el kelett terelnem a kínos kérdéseket, hogy mitől lett zöld a gyúródeszka, minek kelett nekem krumplinyomó, és miért van olyan punci szemem :) most örülök, hogy támadt ez a pincés ötletem... asszem megyek is nagybevásárlást tartani holnap :)
crashee: honnan lehet beszerezni kókuszrostot, és milyen árban? A rozsos sütikhez szoktad adni a kókuszrostot? ha igen, akkor hogyan, és milyen arányban? előre is thx |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hi
rozs az az amire csinálom, a vermit cashinre használtam már csak e a kokuszrost sokkal er5edményesebb. Bocsi de üldözésimániám van igy inkább nem töltögetek fel képeket sehova de 3x akkorák s 1,5-2x annyit hoz amiota azzal teritem be. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Alap szabály hogy mindent sterilizálnod kell máshogy nem tudod. Mással nem tudsz ekkora nagy menyiséget csinálni.De bármennyire furcsán hangzik a lótrágyának nincsen szaga ha esetleg az a főproblémád. |
| | | | |
| | | | | | | | | | milyen közeget? csak simán biorozs, vagyis legalábbis valami ilyesmire emléxem... a trágyafőzés elmarad számomra... nemlehetne valahogyan máshogyan megcsinálni, trágya nélkül? muszály sterilizálni a trágyát? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hi
Neklem van még fél zsák vermi igaz vannak benne nylon cafatok de nekem nem volt probléma vele.(találtam jobb közeget) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem venne velem vki vermit, a lentebb írott helyről, utánjárás megtörténtével?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | éna pincét ajánlanám, amenyiben nem fűtött... szerintem akkor érdemes megcsinálni a fecsit, amikor a sütiket is csinálod... amíg fő a kuktába a cuccos, addig megcsinálod a fecsit, és akkor tutira tudod, hogy friss :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Na hi
Éppen most csináltam meg afecsimet, remélem velem van a gomba szelleme, mert kicsit szöszmötöltem + remegett a kezem mint a kocsonya :)) na mindegy
10-15 fok körül tudom tartani, esetleg kinnt vagy 1 pincében(hűtő kizárva), szerintetek melyik a legoptimálisabb? |
| | | | |
| | | | | | | | | | számomra sehogyan se valósítható meg a trágya főzés... a lenyomat az sokáig el áll nem? asszem kerítenem kell valahonnan azurescenst ...
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Hát paszturálzhatod is felforralsz vizet és 4 órán át főzöd. A hőmérséklet termőtest képződésnél ugyanannyi körülbelül. |
| | | | |
| | | | | | | | | | sajnos ez nekem nem fog összejönni... trágya, szalma az lenne, de nekem macerás trágyát kuktázni... :( ha nem kuktázom, akkor tutira nem sikerülhet? amúgy milyen hőmérsékletet igényel, a termőtest képződés? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Lótrágya vagy marhatrágya a jó. Ha van ismerősöd akinek van lova akkor jó vagy ha nincsen akkor pedig boltban is kapsz marhatrágyát. Műtrágya nem jó. Megtöltesz egy zsacskot általában olyan zacskóba rakják amin van egy filter hogy levegőzni tudjon de ha nincs az se nagy baj és össze keversz trágyát meg szalmát 50/50 arányban. A szalmát meg a lótrágyát 24 órán át áztatni kell vizben utána leszürni és összekeverni de csak ugy hogy nedves legyen de nem csurogjon vizböl ez fontos nagyon. Utána vagy paszturázod az abbol áll hogy a zacskót megfőzöd min 4 órán át vagy kuktázod min 4 orát. Utána ha kihült össze törsz pár darab sütit mindegy milyen és hozzá kevered a trágya+szalma zacskóhoz és be meleg helyre pár napig amig be nem fonja utána ki se kell nyitni és nőni fog benne a kalap vagy casingelheted is. Vermit is hozzá adhatsz ha gondolod amikor bekevered a trágyát meg a szalmát. A gomba a trágyán nő a legjobban és hatalmasra meg nő nem beszélve a méretéröl. |
| | | | |
| | | | | | | | | | trágya és szalma? honnan a fenéből szerezzek trágyát? csináljak? esetleg műtrágya nem jó hozzá? :D se szalmám, se trágyám... na akkor elrakom a printet a szekrénybe, hátha egyszer járok falun, és lesz gyomrom trágyát, meg szalmát gyüjteni... :) akkor az egészet ugyan olyan eljárással kell készíteni, mint egy sima cubensist (kuktázás, meg minden?)? vagy elég rászorni egy kupac szaros szalmára, aztán nő, mint a gomba? :) gondolom ez se olyan egyszerű, mint ahogy azt képzelem... még a cubensis is megizzaszt, mert nincs szabad időm szüleim nélkül, hogy megcsináljam a kuktázást... |
| | | | |
| | | | | | | | | | This print was sent to you in order to contribute to worldpeace and respect let the positive vibes reach and teach you...
Ez a lenyomat a világbékéért és tiszteletért lett küldve és érjen el a pozitiv vibrálás és hagyd hogy tanitson...
A zyz egy cubensis faj ami a legpotensebb közé sorolják a pink buffalo után.
A pan cyan csak és kizárolagosan trágya/szalmán nő.
A magokat szükséges összerázni mindennap úgy terjed a micélium. Ha nem tetted valószinű azért állt meg a fejlődésben. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Metametta! azt hogy érted, hogy nem mindig sikerül? Nem tudnátok adni valami támpontot, hogy hogyan kezdjek neki ennek a fajnak sikeres előállításához? pl.: mekkora hőmérséklet kell a fonalhálozat kialakulásához, hány fokon indul a termőtest képződés, mikor kell kiültetni... vagy ugyan úgy kell, mint az azurescens-t? előre is thx
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Metametta:
Köszi szépen az infókat :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | (OOPS bocs... rákerestem : syzygy az valóban az amit írtam, de egyben: The name of a potent strain of Psilocybe Cubensis magic mushroom... meg egy hawaii-i spóráscég neve is, akik mckenna könyveiben nyomulnak a hirdetéseikkel. bizti jó.) |
| | | | |
| | | | | | | | | | (kalap, a syzygy az sejtésem szt a syzygia latin szó röv vált . ien fúziós cucc lehet, keresztezés, egymásba oltása két fajtának. próba ki azt először. -talán... ) |
| | | | |
| | | | | | | | | | (slippy, az jó, az kinti, kambódzsa a cam, a cyn, h cyanescens, a pan-t tudod. a levél, h béke meg minden... :) ez egy bestseller gomba több helyen, nem mindig sikerül. angkor mellett találták az archepéldányt állítólag anno,nem lehet rossz. sok szerencsét!) |
| | | | |
| | | | | | | | | | nekem is most jött meg, így most van 2 p.c. printem az egyiken az van hogy "syzygy". Ez mi a szösz? az egyik kb 1cm átm. a másik kb 3 cm. melyiket csináljam meg szerintetek először fecsinek? (egyszer próbáltam de az nem lett jó)+ azt sem vágom mennyire kell hűvösön vagy hidegen tartani az oldatot.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | az fsre-től ma kaptam meg a levelet, és kaptam hozá egy üzit is! az a gáz, hogy nem tudok valami jól angolul. mit jelent?: This print was sent to you in order to contribute to worldpeace and respect let the positive vibes reach and teach you...
nem azt kaptam amit kértem, és küldtek helyette "pan cyan cambo"-t.. halottatok erről a fajtáról? egyáltalán milyen ez? én azurescens-t szerettem volna.. elvileg a gyatra angolommal annyit irtam nekik, hogy szabadtérit szeretnék, de erről a fajtáról lövésem sincs, hogy milyen lehet... |
| | | | |
| | | | | | | | | | bio rozs a táptalaj.. 25-30c°között van a hőmérséklet. nemhiszem, hogy kiszáradt volna a táptalaj, mert eléggé rendesen összevan tapadva.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hi
Én ha felráztam akkoe mindig vagy megált a fejlödésben vagy visszqa fejlödött ugy hogy én csak akkor szedem szét amikor már teljesebn be van fonva s ez müxik. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Milyen magokat használsz slippy? Ha rozs akkor mindennap rázd fel 3 szor. Vagy pedig forditsd fejjel lefelé. Ha teljesen megállt a fejlődésbe a micélium hálozat akkor valószinűleg a hőmérséklet miatt vagy ki száradt nagyon a táptalaj. |
| | | | |
| | | | | | | | | | nem akar tovább nőni a fonálhálozat! mit csináljak? lehet hogy azért, mert egy picit szárazabbak a magok? |
| | | | |
| | | | | | | | | | vegyiáru-boltban lehet kapni. ez egy sebészeti fertőtlenítő, valami 3 olyan brutálisan hoszú nevű vegyületből áll, hogy szerintem abból még főzni is lehet valamit :) egyéb előnyei: nem gyúlékony, nem irritálja a bőrt. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hi skinnerd!
Te ezt a barricidal-t patikában vetted vagy rendelted? 3 patikában sem találtam:( , devan itthon jó kis 96%-os denaturált szeszem gondolom az is jó bacigyilok(csak rohadt büdös). |
| | | | |
| | | | | | | | | | hmm.. en ugy csinalnam, hogy fognek egy nagy fem szurot, beledobalnek par silica gel-t majd ra a gombakat. a szurot 45fokos szogben tennem a foldre, majd fentrol szembol, szinten 45 fokos szogbol nyomnek egy ventit :P a levego nyomasa oda preselne a gombikat a homoru szurobe igy nem szallna szanaszet. |
| | | | |
| | | | | | | | | | hi! Tudtok valami olyan fajta szárítási módszert ami a gombit több mint egy évig eltartja? Ha készítek egy "szélcsatornát" :), az elég jó? Kb. erre gondoltam: egy kartondoboznak a 2 oldalát kivágom, a tetején átfűznék egy cérnát, amire a gombák lennének felfűzve.A kartondoboz egyik oldalához odaraknék egy elég jó teljesítményű ventillátort. Szerintetek ez jó szárítási módszer? |
| | | | |
| | | | | | | | | | kalap úr: nincs feltüntetve az üvegen, olyan 0.75 liter lehet és 1300 ft körül van az ára. ez 2-3 termesztési ciklusra bőven elég. |
| | | | |
| | | | | | | | | | a szabadtéri fajtákat mikor érdemes kiülteni? pl.:azurescens |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kössz az ötleteket.
Skinnerd: ez a barricidal milyen kiszerelésben/áron kapható?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | úgytűnik, hogy az egyik üvegből eltünt a zöldesség magától... :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | slippy Elvileg nem tortent semmi gazos dolog. Meg ajanlatos is ossze razni mikor a Mici megerossodik.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | pazarlós, de beválik: egy első eresztéses fejlett tesetet hagysz még a párában... mikor már látod a spórékat valahová ledobva, odamész egy steril pistásüveggel & 1 fertőtlen ollóval. belevágod az üvegbe a kalapot. úgy rázogatod, (ha kell,) hogy a kalap rendesen legyen az aljában... ha egy foltot ledob, óvatosan arrábbbizgeted a kalapot. ezt 4 nap alatt megcsinálod 4x..az egész üveg alja tele lesz spóráva. ügyesen & gyorsan kiveszed ezután a kulup & visszazárod. steril, éles ollóval ráversz egy nagyot a kupakra & az előkészített desztvizet befecskendezed. kiszívod mielőbb az egészet, de vigyázz, mert a kiszívásnál sok ragadhat az üvegfalra, ha nem vigyázol. hűtőben akár éveket is kibír egy rendes oltásig. zöldet elkülöníteni, gyorsan terjed!, ha gombatest zöldül, gyorsan leszedni, külön szárítani. |
| | | | |
| | | | | | | | | | forrásban levő desztillált vízből steril fecsivel fertőtlenített pohárba fecskendezel. kicsit hűl, steril tűvel a lenyomatot belekaparod. kicsit lötykölöd, fecsivel felszívod, mehet a hűtőbe. a lényeg a gumikesztyű, maszk, munkaterületre bőségesen fújkodott barricidal fertőtlenítő. nálam eddig 4-ből 4 működött. |
| | | | |
| | | | | | | | | | hi!
Én olyan fecsi készítési módszert szeretnék valakitől, ami nagyon nagy százalékban beválik.(eddig minicake-be kaparós/felszeletelős/szeletet üvegbe dobós módszerrel félig beszőtt majd berohadt poharakat kaptam).
thx |
| | | | |
| | | | | | | | | | úgy tűnik. hogy megált a növekedésbe a fonálhálózat... az üveg oldalára volt tapadva, és én fogtam aztán megütögettem... most jól el van kavarodva a rozsba... :) az lehetséges, hogy nem fog tovább nőni? |
| | | | |
|