DAATH

Azokat a problémákat, amelyeket egy bizonyos szintű gondolkodásmód okozott, nem lehet megoldani ugyanolyan szintű gondolkodással.

Albert Einstein

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok


Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


Legfrissebb hozzászólások (333 - 432)
 (Témakör: Gomba termesztés)

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2013. június 30. 13:24
 
 
Kíváncsi leszek hogy Viharban született Daenerys képes lesz e meghódítani a 7 királyság gabonájának valamennyi tagját, az tuti hogy táposak lettek :) A macskád anyjának a szobatársának a fia szintén elrakott pár rosszul sikerült sütit a kertbe, és kíváncsian várja az eredményt olyan ősz magasságában... :) Az unokatestvére pedig Daenerys egyik rokonát száműzte egy doboz szalmára, ma fogja megnézni mit csinált egy hétig a sötétben. :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2013. június 30. 10:57
 
 
Sziasztok, olvastam egy cikket, nincs mese ezek erős akaratú macskák...

Szóval a cikkben a figura olyan 2006-2007 környékén egy csomó letermett/fertőző gabonát és sütit temetett el a kertjének a komposztjában, aztán olyan 2013 áprilisa körül ásta szét a komposztot a kertjéhez és mit ad isten talált benne liluló fakorhadékokat, sokat, meg magok maradványait. Érezte is az erős macskaszagot.
Gondolta mi baj lehet, eltette őket egy nejlonzacskóba kicsit megöntözve vízzel.
Aztán olyan június közepe július eleje felé elővette a fadarabokat és hát az egyik kis csücsökben már egy kezdemény csücsült. Téveszthetetlenül az egyik macskája. Mivel nem is tudta melyik az így elnevezte Denerys-nek (mert nagy vihar lett miután megtalálta) és hát gondolom most várja hogy kinyíljon és jóóól meg lehessen simogatni némi fóliával. Biztos érdekes lesz a kísérlet.

A kis darabot egy vermis pohárba tette letakarta, a többi darabot eltette és csinált belőle egy két gabonás üveget, hátha beszövi azt is.

Szóval ezek a macskák aztán tényleg erősebbek mint Chuck Norris, 6-7 telet túlélt a komposztban, pedig hát trópusi macsek, gondolom meg is lepődött.

Peace
HMMO
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2013. május 28. 08:49
 
 
Vagy valami más kinti shroom :D
Lehet négy nap is volt az már, de tényleg úgy nézett ki a videón, hogy szereti a trágyát, de viszont van olyan hely ahol nincs semmi sem. Meg gondolom a hidegebb időjárás az biztos lelassítja majd.

Ja ha jól tudom akkor equadori a macsek, de 1 nappal azelőtt egy kis spóraoldatnyi Z-strain is oda lett hagyintva.

LEHET azokból lettek a csomók :)

Béke
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2013. május 27. 20:54
 
 
Spórából 3 nap alatt 1Ftos csomók? Asszép!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2013. május 27. 19:39
 
 
Fejlemény...

Az ismerősöm aki a youtube-on látta, annak elindult a micélium a birkatrágyán.
a dolog úgy nézett ki, hogy a tejesládában apróra aprított trágya, vízben áztatva, majd leöntve, aztán nyomtatópapíron lévő spóranyomatot kaparta bele, majd darabra aprította a nyomatot a tejes ládába és jóóól összekeverte, 3 nap múlva gyönyörű fehér fonalak kb 1 Ft-os nagyságban itt ott. :)

Na erre kíváncsi leszek...

HMMO
Biotechnical Researching Facility
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2013. május 27. 09:04
 
 
Úgynéz ki kicsit bunkóbbá is változtam :D

Szóval köszönöm a tanácsaid, átadom őket!

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2013. május 27. 09:00
 
 
Hát volt itt minden, más őrület, munkahely, stb... de most ismét folytatom az elméleti kísérletezgetést, esetleg csiperketermesztésbe kezdek, már egy gyönyörű pincém is van hozzá.
És hát érdekel mi történt errefelé azóta, szép gyarapodás van (már elolvastam)
Meg persze tartom a kapcsolatot azóta is a Star Wars Univerzum lakóival és látogatom Őket hátha beszámolhatok egy két érdekes dologról.

Úgy is mondhatjuk eddig kerestem az utam de végre békére leltem :)
És kívánom mindenkinek, hogy meglelje!

És hogy ne legyen off:

Egy ismerősöm kapott jóóóóminőségű tehéntrágyát és azt áztatta, majd sima "mezei" aratott búzát oltott, és azt keverte és már szövi szépen, kinti trükközés készül vele, ha jól tudom.

Üdvözletem minden macskásnak! :)
HMMO
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2013. május 26. 22:25
 
 
Cubensis kint is leterem de télen elfagy úgyhogy évente újítani kell, nekem még nem jött össze pedig volt pár próbám, de volt már akinek sikerült hazai klímán.

Én nem sok esélyt adok a spóráknak a birkatrágyán, hátránnyal indulnak (nincs hőkezelve a táptalaj úgyhogy tele van konkurens gombákkal bacikkal) meg szerintem tömény magában, kéne hozzá szalma vagy forgács.

Kinti ágyást forgáccsal és/vagy fűrészporral érdemes oltani mert a gabonát felzabálják vagy berohad még mielőtt tovább terjedhetne a gomba, úgyhogy spóra->gabona->fűrészpor->forgács a sorrend, mert a spóra->fűrészpor nem működik igazán (LC-vel sem, ugyanúgy ahogy szalma alapú szubsztrátot sem lehet közvetlenül LCvel oltani)

Amúgy az utóbbi 10 évben mit csinált a macskád, és hogyhogy visszatalált?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2013. május 24. 22:17
 
 
Kísérlet:

Szóval véleményetek szerint?
A neten láttam egy srácot, aki birkatrágya nyomára bukkant, össze is szedte, majd hagyta megszáradni, majd rákapart egy adag lenyomatot, majd feláztatta, aztán az árnyékba tette egy tejesláda félében.

Még csak kísérletet csinál, de érdekes lehet, szerintetek, működhet.
Láttatok már ehhez hasonlót?

HMMO
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2013. május 15. 13:43
 
 
Köszönöm!

moricz: Azt hittem direkt linknél nem kér reget, de ezek szerint igen... nembaj van még ott pár napló, megéri. :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2013. május 15. 12:27
 
 
Hogy lehet megnézni, regisztráció kell ?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2013. május 15. 10:56
 
 
Szép kis kalaposok!

Gratulálok! :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2013. május 14. 17:27
 
 
Pár nap híján 1 éve h rátaláltam erre az oldalra és elkezdtem infót gyűjteni a pszichedelikumokról. Az út elég döcögősen indult, konkrétan nem volt senki aki a környezetünkben segíteni tudott volna nekünk, ekkor határoztam el (és tanácsolták többen is) h álljak a saját lábamra... és 1 év után itt a munka gyümölcse. :) https://www.kenderforum.org/attachments/80/48448d1368541149-2013-05-14-16.09.26.jp
g
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2013. május 14. 10:00
 
 
Morning!

Van valakinek olyan ismerőse (látta youtube-on) akinek kinti Cubensis termesztéssel van valami tapasztalata.

Egyszer egy kislány a téren kitett egy-két letermett sütit majd egy kiskalap után elhalt a téma.

Üdv
HMMO
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cli_hlt2013. május 5. 22:18
 
 
A légmentes zárás rossz, kell egy kevés gázcsere. Nem annyi, mint termőre fordításkor, és ilyenkor fontos a tisztaság is, tehát nem kell nyitogatni, vagy legyezgetni! Elég egy lyuk vattával betömve (ha a táptalajjal nem érintkezik).
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2013. május 3. 20:48
 
 
Köszönöm! Akkor nem nyúlok hozzá és reménykedem, hogy rendben lesz :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2013. május 3. 18:54
 
 
Jaa. :)

Kolonizáció alatt nem kell nekik légcsere.

(Bocsi, lehet én voltam a hülye. :P)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2013. május 3. 17:26
 
 
Lehet fejeztem ki magam teljesen érthetően... :) Arra vagyok kíváncsi, hogy a kolonizáció alatt kell-e levegő csere? Eddig többnyire csak sütiztem, és a sütik nincsenek légmentesen lezárva. Ez viszont olyan dobozba került, ami légmentesen zár. Jó lesz így?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2013. május 3. 17:15
 
 
Nyílván még nem kolonizált rendesen a szubsztrát nincs értelme szellőztetni.

0. Megcsinálod a tubot. Lyukat fúrsz rá és szépen kimosod.
1. Beleteszel egy kukászsákot (lehetőleg feketét) a dobozba.
Ebbe belerétegzed a spawnt és a pasztörizált szalmát.
2. Visszahajtod a zsák száját és hagyod kolonizálni.
3. Mikor teljesen kolonizált, visszavágod a zsák száját és bevattázod a lyukakat, ha eddig nem tetted volna meg.
(Opcionálisan casingeled, bár erősen ajánlott.)
4. Napi 3x szép alaposan meglegyezed/szellőzteted és ha nem tettél casinget akkor párásítasz.
5. Szüretelsz.

Kb. Bár az egykalapalatton jobban le (volt?) írva és képekkel is illusztrálva volt.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2013. május 3. 15:35
 
 
...és mi védi így meg a még átszövetlen táptalajt az elfertőződéstől?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2013. május 3. 14:02
 
 
Van aki <1cm-es lyukakat fúr a doboz oldalára ízléses mennyiségben (praktikus hogyha a subsztrát/casing felett van 1-3cm-el) és kitömi vatelinnel/vattával.

Van aki nem tesz rá lyukakat és csak manuálisan szellőzteti a tubot.
(Ajánlott napi 3x kiadós szellőzetés.)

(Önmagukban a lyukak nem váltják ki a szellőztetést!)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2013. május 3. 13:20
 
 
Elég kezdő vagyok szalma témában, tanácsot szeretnék kérni: műanyag dobozokba lett töltve összemorzsolt süti és szalma keveréke. A dobozok vízhatlanok, tehát nem tud levegőzni a tartalmuk. Célszerű kilyukasztgatni? Ha igen, hogyan/mennyire?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2013. április 30. 12:32
 
 
Itt :)

HMMO
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Thom2013. április 28. 21:38
 
 
Akkor most lyukasztgatni kell és a lyukakon nőnek ki a cicusok, vágjam le róla a zacskót és mint 1 sütit rakjam ki?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2013. április 26. 16:47
 
 
Sok helyen olvastam, hogy a sütiket illik 1hétig bent tartani az üvegben, miután teljesen be lett szőve. Ha ezt nem teszem meg (egykalapalatton sincs említve e metódus ) származhat belőle végzetes hiba? Esetleg mikor kiszedném a sütit darabokban jön ki, vagy hasonló? Dunk&Rollozni majd az első flush után fogok csak.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Thom2013. április 21. 21:47
 
 
Zsákba tömtem szalmát, sütit, kvzaccot, vermit, trágyát rétegezve. Eddig minden ok, már majdnem átszőtte az egészet, csak azt nem tudom eldönteni, hogy kilyukasztgassam, vagy felvágjam. Olvastam mindkettőt, ezért most nem tudom melyiket kell. Az a gáz, hogy ugye erre nem tudok takaróréteget tenni, márpedig a páratartalmat nem tudom 85% fölé vinni. Tehát nem tudom, több értelme lenne kilyukasztgatni mint felvágni a kiszáradás végett?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2013. április 20. 23:51
 
 
köszönöm a választ, a mézes LCnél télleg elfogult voltam.. :D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2013. április 20. 21:44
 
 
Ha az oltási portokon jutott volna be a penész akkor inkább a süti tetejéről indult volna ki a fertőzés, mert a lyukakon keresztül először ide jutnak a penész spórák. Ha a táptalaj sterilezése nem volt elég, akkor a süti belsejéből vagy külsejéből indult volna ki, persze ránézésre nehéz eldönteni hogy belülről indult vagy kívülről. Ha meg a tűvel vagy oltóanyaggal jutott be akkor az oltási pontokon jelenik meg először a süti külső részén, de ennyiből még nem lehet eldönteni hogy mi miatt fertőződött el.

Az LC-ről ránézésre nem lehet egyértelműen eldönteni hogy fertőzött-e, és attól hogy fertőzött még működhet mert a micélium elnyomhatja ha másik táptalajra kerül mikor átoltod sütire vagy gabonára.

A dunk and rollal szerintem ráérsz akkor foglalkozni ha a sütik nem akarnak teremni, addig felesleges bevezetni egy plusz kockázati tényezőt (fertőzés)
Minél tisztább körülmények közt csinálod annál nagyobb esély van a fertőzés elkerülésére. Meg lehet úszni szabad kézzel, nyílt levegőn is de attól még biztosabb egy still air box, fertőtlenített gumi kesztyű stb.

A só 70% RH-nál kezd el folyósodni, ha szórsz egy csipetet egy ragszalag darabra és berakod a terráriumba akkor láthatod ha megfolynak a kristályok, (felesleges mert a 70% RH biztos hogy meglesz)
Ha a sütik szikkadnak, a micélium bőrösödik, kékül, a bolyhok leszáradnak akkor emelni kell az RH-n valahogy.

Nem feltétlenül kell napi permetezés de ezt majd a sütik eldöntik, ha száradnak vagy nincs pin képződés 2 hétig akkor én gyakrabban permeteznék és szellőztetnék még pár napig, ha így sincs változás akkor pár süti dunk, pár meg dunk+roll.

Amúgy attól hogy nálad nem vált be az mézes LC még nem kéne elhamarkodott következtetést levonni és szarnak leírni, mert sok embernél sok alkalommal működött már, sokan számoltak be arról hogy a szőlőcukorban lassabban indul be a növekedés mint a mézben köztük én is, mondjuk jópár mézet kipróbáltam mire találtam egy olyat ami nálam működött, szóval azt hogy a méz gyorsabb mint a szőlőcukor és működik is, a te negatív tapasztalataid még nem fogják megcáfolni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2013. április 19. 18:29
 
 
Szerencsére 6ból 1 se lett fertőzött, vagy legalábbis nem látszik. Viszont lenne pár kérdésem még...

-Ha az LC fertőzött az már a pohárban kiderül? (már majdnem teljesen átlett szőve az egész)

-Dunk&Roll-nál annyit kell csinálnom, h 24órára vízbe rakom a sütiket, aztán vermikulitban megforgatom párszor és irány a terrárium? (tisztaságra mennyire kell ügyelni? kézzel meglehet fogni? sima csapvízbe is lehet rakni őket? )

-Terráriumba perlitet berakhatom 1-2nappal a sütik kiszedése előtt? Csakhogy már meglegyen a páratartalom... úgy csinálom, h 50L-es az egész, 12L perlitet rakok bele, van rajta 8db 2-3centis lyuk amit vatelinnel kitömök.

-Honnan lehet tudni h megvan a kívánt páratartalom? /nincs mérőm:S/

-Naponta kell vizet permetezni a doboz falára?

-Szellőztetések napi 3x elég?

A válaszokat előre is köszönöm!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2013. április 12. 18:00
 
 
Azt hiszem penész ütötte fel a fejét 1-2 sütinél...

https://www.kenderforum.org/attachments/80/46518d1365780066-asd2.png
https://www.kenderforum.org/attachments/80/46517d1365780066-asd1.png

Ilyenkor mik a lehetőségek? Kukázzam, várjak h a Cubensis felülkerekedik-e, H2O2?
Mostmár ideje lesz ezt is beszerezni, a kész LC-ket is lekezelem vele. Sütit lehet egyáltalán H2O2vel oltani? Miután már van valami micélium kezdemény... vagy lehet az kavart be, h nem fedtem semmivel az oltási pontokat? Pedig pont azt olvastam pár hete, h a száraz vermi réteg bőven elég. A tűket lánggal és denaturált szesszel is sterilizáltam... ehh :/
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2013. április 8. 22:43
 
 
Én úgy olvastam hogy egy gombás fertőzés a v erticillium aka száraz mólé.
Mint az egykalapalatton is le van írva az emberre ártalmatlan ezen a gombafajon kifejlődve, szóval nem para ha az is az esetedben.

Amúgy a képeden a megvastagodott szárra gondolsz mint fertőzés jele? Én inkább olyan göcsörtös-ráncos manifesztációit szoktam látni, de ki tudja...

A védekezés ellene nem egy egyszerű dolog, egy-két szakcikkből kiindulva. Szóval szerintem nem érné meg a fáradtságot, hacsak nem kiállításra készült a kiscicákkal... ;)

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Thom2013. április 7. 16:57
 
 
Help!

Ez lenne a verticillium fertőzés? Ha igen milyen dolog váltja ki?

http://kepfeltoltes.hu/view/130407/DSC00896_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A szüretről kicsit lecsúsztam, mert el kellett utaznom.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2013. április 3. 16:55
 
 
Csináltam a 4 régi LC mellé 5 újat + 1 LC fecsit, aztán meglássuk mi lesz. :D A régi LC-k azt hittem meghaltak, mert radiátoron voltak 4 napig (azt hittem tökéletes lesz a maga 26-30 C hőmérsékletével) de 1x felhevült 34 fokra, ami már azért durva hőingadozás + termofil bacik + kitudja volt-e több is, esetleg már el is pusztultak a spórák. Erre ma mikor ránéztem mit látok? A két szőlőcukros LC-ben csak úgy úszkálnak a felhők :D Fertőzést az előbb említett okok miatt nem tudom kizárni, de adott egy kis reményt, hogy sikerülhet a projekt. :) A két régi mézesben még mindig semmi, szinte biztos, h túl sok méz ment bele és ez lassítja/állította meg a folyamatot. Ma talán még arra is lesz időm, h kuktázzam az első sütiket. (ha gond a helyzetjelentés sorry előre is!)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Thom2013. április 3. 14:17
 
 
Azok sajnos nincsenek meg.

Olyat nem lehetne csinálni, hogy a Shroomeryről menteni le képeket, és azokat felrakni?
Vagy ahhoz engedélyt kell kérni?

Help!
Valaki nem tudja milyen fajta lehet ez?:
http://kepfeltoltes.hu/view/130403/DSC00893_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Próbálkozott már valaki kávézaccal, mint táptalaj?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2013. április 3. 10:17
 
 
Tüdő:
Nekem bevált amelyikről itt írtam, a tömítések is bírják. Keverés nélkül leég benne a szilvalekvár de azért annyira nem mint egy sima edényben. Egy nyomás/hő mérő néha jó lenne de annyira azért nem kell.
http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=Kukta

Thom:
Végülis a lapok megvannak a kenderforumon. Viszont a képek nincsenek meg véletlenül eredeti méretben?

Maniec:
Az időt onnantól kell számolni hogy teljes gőzzel fúj.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Thom2013. április 3. 09:59
 
 
Az árát! :D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tüdő2013. április 2. 20:22
 
 
Kuktavásárláskor mire kell figyelni a méreten kívül?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2013. március 29. 12:10
 
 
Spórás fecsik (3ecu-3pens) kész, 4 LC szintén beoltva Ecu-val. Közben rájöttem h a lávalámpám körül állandó ~26fok körül van az idő, úgyhogy odafogom telepíteni őket. A dextrózos LCnek tényleg 2-3hét átlagban mire beindul a szövés? Mézesben holnap,holnapután már remélem látható lesz valami :) Plusz ha már van fecsim, nem várok, pár sütit ma beoltok ha sikerült a kuktázást megejteni. (erről jut eszembe, régi fajta kuktánál -amin nincs fokozat- van valami guide h hogyan-meddig kell sterilizálni?)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Thom2013. március 29. 10:47
 
 
Tester
Az egykalapalattról nekem vannak lementve html lapok.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2013. március 28. 19:06
 
 
Mielőtt egyben átemelték az összes cikket, valaki beletörölt a kalapba, és kirakta a főoldalra hogy "átalakítás alatt". Ezt csak akkor tudtam meg mikor két napra rá írt a kenderforum SAdminja, hogy örömmel látja hogy még foglalkozok az oldallal, és hogy érdekelné milyen újításokat tervezek. Kicsit gyanús volt hogy hamarabb tűnt fel neki a változás mint nekem, főleg hogy már 1 éve szólt pár kenderforum tag hogy SAdmin le akarja másolni a kalapot, csak nincs rá ember aki megcsinálja, úgyhogy nem válaszoltam.
Két napra rá írta hogy csak most látja hogy valaki vandálkodott a kalapon, és hogy pont szóba került hogy átmásolják a cikkeinket, és hogy ez nekem is milyen jó lenne mert nem kellene foglalkoznom az oldal fenntartásával, vagy attól tartanom hogy valaki megint tönkrevágja a weblapot.
Sőt ha segítek a másolásban, akkor még az is fel lenne tüntetve a cikkek alatt, hogy a kalapról vannak.
Hát így történt hogy a forrás sem lett feltüntetve, mert erre sem válaszoltam.

Hogy valaki képes lehet idáig süllyedni azért hogy pár dollárral nagyobb bevétele legyen a reklámokból...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cli_hlt2013. március 22. 06:36
 
 
Azért a kenderfórumon az egykalapalattról másolt cikkek alá odanyomhattatok volna egy kreditet no.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2013. március 20. 18:11
 
 
oks, kösz! :) közben indítottam kenderfórumon 1 naplót, ha van hozzám hasonló vállalkozó kedvű egyén ott végigkísérheti a projektet. :D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2013. március 20. 17:19
 
 
A lyukak kitömésére (monotubeban) én vattát szoktam haszálni.
De ha terráriumba teszel sütiket ott nem is feltétlen kell kitömni a lyukakat, csak a párologtató cuccot (agyaggolyó/perlit/macsakaalom) mindig nedvesen tartani.

Alapvetően ha van egy teljesen átszőtt szubsztrátod akkor nem kell "abszolút sterilitást" fenntartanod a továbbiakban. Azokon a kicsi fúrt lyukakon rohadtul nem fog annyira kiszellőzni a doboz mint kellene a testek fejlődéséhez (se terráriumban/monotube) manuálisan kell kiszellőztetni napi 3-4x.

Hogy a termőtesteknek nem marad elég hely attól ne parázz, olyanok mint a gáz, kitöltik a rendelkezésükre álló teret. Persze nem kiállítási darab lesz belőlük... de talán ki lehet bírni.

Nem kell nagyon parázni a méreteken, 35x25x15-öset használok általában (4-6 süti is elférhet egyszerre/ monotubera pedig tökéletes.)

A gloveboxos ládám csak a poén kedvéért lett átalakítva, teljesen abszurd az a doboz termesztésre. Max 2-3 emeletbe tudnék sütiket elképzelni benne, az alján pedig 8-10 cm perlittel. Ne az legyen az etalon, az csak érdekesség. :)

Nézz sok termesztési naplós képet! És nem kell túlgondolni! :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2013. március 19. 22:02
 
 
Közben rájöttem, hogy vatelinnel is ki lehet tölteni a réseket. Assamoa, a Gloveboxos leírásodban szereplő doboznál alacsonyabbat találtam (60x44x26cm-es), ilyen méretben jó terráriumnak is? Magasabbat nem láttam, de ha rászámítom a 3-4 ujjnyi perlit réteget, plusz a süti magasságát elég szűkös hely marad a termőtestnek... és ha jól tudom nem tesz neki jót, ha a nedves-vizes fallal érintkezik... de majd még megpróbálok jobban körülnézni, hátha találok valami normális méretűt, ami nincs aranyárban...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2013. március 19. 16:07
 
 
Köszönöm a tanácsokat! A terráriumnál ugye a perlit felett kb 1 centivel kellenek lyukak h a CO2 szabadon kiáramoljon. A lyukakat befedő tyvek papírt lehet helyettesíteni valamivel? Sebtapasz, vagy valami textil anyag? Mert fogalmam nincs hol lehet tyveket venni. Vagy legyen akvárium napi szellőztetéssel. Csak ez kevésbé steril gondolom. (bár lehet rosszul értelmeztem és tyvek szűrős terráriumnál is ugyanúgy kell szellőztetni?)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2013. március 19. 15:55
 
 
Még anno csináltam egy how-to glovebox építésből.
(link: http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=Speci%C3%A1lis:AWCforum/st/id150)

Azóta én is stillairként használom, azóta is szeretem. 4000Ft-ból megvan.

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cli_hlt2013. március 19. 15:13
 
 
Így van. Először mindig low-tech megoldásokat érdemes keresni.

A still air azért is jobb, mert nem kell kesztyű (!!!), ami nagyon kényelmetlen és így megnöveli a fertőzési ablakot.

Egy otthoni glovebox esetében úgy is nagyon nehéz megoldani a légmentes záródást, így tulajdonképpen csak kényelmetlen still-air boxok lesznek.

A legnagyobb fegyver az otthoni gombászásban a gyorsaság. Ha csak 1 másodpercre nyitsz ki valamit, akkor 1/10 az esélye a fertőzésnek ahhoz képest, ha 10 másodpercig tökölnél vele.

A lényeg a kényelem és a rutin.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2013. március 18. 23:55
 
 
A kukta kérdésben én nem nyilatkoznék, de ahogy cli_hlt írt róla én a helyedben nem ruháznék be az elején egy kuktába, csak ezért.

A still airbox vs glowebox kérdésben viszont az a tapasztalatom hogy mindenféle oltáshoz elegendő a stillair. Kockázatosabb műveletek mint az agar és a termőtestről oltás is működőképes így, csak ott még jobban észnél kell lenni.
Szóval ha sok munkától kímél meg akkor mindenképpen stillair.

Semmiféle nagyberuházást nem tudok ajánlani elsőre, a lehető legmaszekabb legMacGyver-esebb megoldást próbálj ki az elején. Sokszor felesleges sok pénzt kiadni csak hogy ragaszkodj pl.: az atyaúristen vermiért miközbe a sima kertészeti perlit/macskaalom is pöpec helyette... 1000 Ft-os lekváros üveg helyett jó bármilyen pohár sütihez stb...stb...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2013. március 18. 21:08
 
 
Kösz! Még egy kukta vs sima főzés szintű dilemmám van, h elegendő a Still airbox, vagy legyen Glovebox? Megéri a vesződés (megépítés,pénz) az utóbbival, vagy still airbox is tökéletes ha flottul kitisztítok mindent (és az így életben maradt agysejtjeimet tartalékolhatom a folyamat későbbi szakaszában nagy bizonyossággal bekövetkező fertőzésre. :D)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2013. március 18. 19:55
 
 
A megadott kultiválási hőfokok nem szentírások.
Átszövetés más hőmérsékleten is megy csak eltérő sebességgel.
(20-30 fok is működhet.)
Persze a hőingadozás már nagyobb probléma, azt próbáld meg minimalizálni, szerintem +- 3-4fok nem para.

Termőre fordításnál pedig tapasztalataim szerint még kevésbé fontos a megadott hőmérsékletekkel szórakozni.
Én általában azonos hőmérsékleten szövetem át és fordítom termőre.
Teljesen átszövött szubsztrát, frisslevegő, megfelelő pára ~ casing (adott esetben) sokkal fontosabb mint a hőmérséklet csökkenés.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2013. március 18. 19:06
 
 
Valami olcsó megoldás van arra h a sütiket 28 fokon tartsam amíg a mici beszövi az egészet? Megmértem a leendő helyüket, és 24foknál nem több, ami 20-21 fokra is lemegy néha, szval hőingadozás az van. :D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2013. március 17. 19:26
 
 
2 órányi kuktázás is mehet a kukába ha nem megfelelő körülmények között történik az oltás...
Szóval azét a kuktázás sem jelent 100%-ot.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2013. március 17. 18:45
 
 
Kösz a tippeket. Már gondoltam rá h a tapasztalat hiányát a mennyiséggel fogom ellensúlyozni, ezért csinálok kapásból vagy 4 LC-t, mindegyiket más arányban, ott is amelyik bejön az legalább tényleg jó lesz. Sütinél szintén. Később biztos megpróbálkozom más TEKkel, csak előbb be akarom magam biztosítani a legegyszerűbb módszerrel, nehogy úgy járjak h nincs mivel oltani. :D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cli_hlt2013. március 17. 15:56
 
 
A PF teknek két nagy előnye van minden máshoz képest:

* Casing nélkül is hajlandó normálisan teremni
* Nem szükséges kuktázni ahhoz, hogy elfogadható legyen a fertőzések aránya

Ha kuktázod, az nem fog ártani.

( Ha már van kuktád, akkor magos gombacsírát is lehet csinálni búzából, vagy rozsból és átoltani leforrázott kókuszrost-vermikulit keverékre (elementary coir tek-re keress). )

Ha viszonylag kevés frusztrációt szeretnél csinálj legalább 6 sütit, tuti hogy lesz fertőzött.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2013. március 17. 15:06
 
 
Ha van lehetőséged kuktázni, én azt mondom akkor inkább azzal. :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2013. március 17. 14:29
 
 
Engem pont az zavart össze, h a magyar nyelvű leírások között is hol azt írják h elég főzni, hol azt, hogy kuktázni mindenképp. De akkor nem ezen fogok spórolni. :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2013. március 17. 13:51
 
 
Ezek a TEKek nem véletlen vagy kibaszásból határoznak meg eljárási módokat.
Ha elég lenne egy süti sterilizálásához egy "csiribí-csiribá" akkor azt ajánlaná.

Nincs semmi kőbe vésve, de ezeket a módszereket tényleg nem tegnap találták ki.
Persze próbálkozni is lehet, nincs megtiltva. :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2013. március 17. 13:44
 
 
PF Teknél mennyire fontos a kuktázás? Alapból ugye pont azért jó ez a tek, mert nem kell kuktázni, ugyanakkor sok helyen látom h mégis kuktáznak. Megéri ezzel vesződni, vagy elég ha csak 1 fazékban forralom őket 1órán keresztül?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2013. március 16. 12:14
 
 
Szerencsésen hozzájutottam egy P. Cubensis Ecuador és P. Cubensis Pensacola nevezetű spóralenyomatokhoz, nagyjából 1 évesek. A jövőhét folyamán megpróbálok LC-t csinálni aztán jöhet a PF Tek :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Natura2013. március 16. 11:56
 
 
Namaste!

Segítséget szeretnék agar agar használatához.
A receptet megleltem korábbi hsz-ekben:

4 g burgonya keményítő
20 g glükúz
15 g agar
1 l víz

Valaki kérem ossza meg tapasztalatát, illetve működő képes módszerét, a recepttől a gyorsabb kolonizációig!

Köszönöm!

Psz
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
proZac2013. március 8. 16:23
 
 
Kérném az előző üzenetemet semmisnek tekinteni ;) Köszönöm szépen :D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
proZac2013. március 7. 16:40
 
 
Hali :). Ha valaki lenne oly kedves és felvenné velem e-mailben a kapcsolatot, nagyon hálás lennék :). Szeretnék egy pici indulási támogatást kérni levélpapírra nyomva ;). Remélem van aki segít nekem. Köszönöm, sziasztok
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
proZac2013. március 6. 21:27
 
 
:( senki nem válaszol...

"A tényálladék? Mi lesz most?..."
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2013. február 16. 19:07
 
 
Igen, kicsit szkeptikus így előre az ember, mégsem olyan mintaha rácsavarnál vagy rászorítanál valamit az üveg tetejére...

Hidd el, tuti frankó lesz csak úgy simán rá az a kis fólia! ;)
Igazán polírra lehet csinálni ha kicsit igényesen és szorosan rásimítod a pofárra azt a 3 réteget. Nagyon fasza kics merev membránná áll össze az egész.

Fontos hogy minden lépést tarts be amit a TEKek írnak (miután beleteszed a mixet, hagyj vissza egy pár centit a tetején, először töröld le papírtörlővel a maszatot belül az üveg oldaláról és SZÁRAZ vermi/perlittel töltsd fel a poharat -> rá a fólia... ahogy a TEKek is írják.)
Ez a száraz vermi/perlit réteg mintegy szűrőrétegként funkcionál így az oltást követően nem para ha nem ragasztod le a lyukakat, az odatévedő fertőző spórák fel fognak akani és nem jutnak el a "tápanyaghoz".

Ha az oltásnál kellően körültekintő vagy akkor 100% hatásfokkal fog működni a dolog.

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
bigacsiga2013. február 16. 18:45
 
 
Assamoa:
Köszönöm szépen. Olvastam erről de azt gondoltam, hogy ez kevésbé biztonságos a fertőzésekkel szemben, de jó akkor így fogom csinálni.

Az oltás után keletkező lyukakat leragasszam? Szigszalaggal? Sebtapasszal?

Miként biztosíthatom azt, hogy az alufólia a poháron maradjon? Rászigszalagozzam? Nem fog ráolvadni a szigszalag a pohárra?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2013. február 16. 17:54
 
 
bigacsiga!

Gondolom PF süti készítésére gondoltál.

Ez esetben ne használj hagyományos befőttesüveget mert átszövetés után nem tudod kicuppantani az üvegből a sütit.
Értelemszerűen olyan üveg kell aminek a szája szélesedik.

(Természetesen használhatsz müa. poharat is, de akkor annak hőállónak kell lennie, mivel a kuktában több mint 100 fok lesz...)

Legolcsóbb és legpraktikusabb megoldás szvsz. -profi termesztők is ezt ajánlják- a sima üvegpohár. (Tescoban lehet kapni "gazdaságos" poharakat 4db valami 400-500 forint, PF sütihez találtá ki.
Valami ilyesmit kell keresni, csak menő buborékbordák nélkülit:

http://tescoszines.hu/upload/termekek/1866_tesco-uditos-pohar-pottyos-kompi.jpg)

Pohárba bele a mix és azt lefedni ~3 réteg alufóliával és kész is. Oltásnál meg csak átbököd az alufóliát, semmi extra.

Swim szokott -fent említett- a poharak alá tenni még gézrongyot mivel sokszor megfőtt a süti mix alja annyira direktbe kapta a kukta aljától a meleget.
Lehet próbálkozni: kövekkel, régi fém edényalátéttel, rongyokkal...stb.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
bigacsiga2013. február 15. 21:23
 
 
Sziasztok!

Ha műanyag poharat használok, befőttesüveg helyett, akkor az a kuktában meg fog megolvadni?

Ti tesztek valamit a kukta alja és a pohát/befőttesüveg közé?

Esetleg tudjátok hogy hol lehetne a célnak megfelelő befőttesüveghez jutni?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2013. január 28. 00:03
 
 
Annyit még hogy a casing tek mikrózásos faszsága elhanyagolható. Fontos még hogy ne forrón használd fel a mixet, hagyd lehűlni kézmelegre.

És a szellőztetést (2-3x) napi szinten értettem, ha nem lett volna világos...

Persze úgyis a saját tapasztalatain keresztül jár sikerrel az ember, nem lehet ezt így neten keresztül garantálni.
De ha PF sütin már van rutin akkor ez se fog komolyabb próblémát okozni.
(A termőrefordításnál a legfontosabb trigger a friss levegő és a pára. Részedről meg a türelem ;)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2013. január 27. 23:55
 
 
ledger!

Swim ezt a receptet szokta követni monotubehoz:
http://www.shroomery.org/55/60-40-Vermiculite-and-Coco-Coir-Casing-Tek

De itt a shroomyn kb. ezer féle receptet találsz.
Swimnek a linkelt jött be, szimplán azért mert elsőre ez beadta és ezért nem is kellett másikat kipróbálnia. :P (Igaz ő 50/50%-ot használ és vermi helyett perlitet.)

Olvasgathatsz hozzá... de kb. annyit hogy a már kész az átszőtt szubsztrátod, akkor készíts egy kis jó összetételű (megfelelő nedvességtartalmú casingmixet) szépen rétegezd rá a szubsztrátra (ne tömörítsd rá meg mittom én, de nem is kell kiszintezni) és zárd le a tubot. Szellőztesd 2-3x és légy türelemmel.
Voálá!

Ha így se "megfelelő" a hozam akkor pimpeld meg a szubsztrátod trágyával vagy csinálj klónt. Ez a bonyolultabb, intenzív megoldás.
Ha lusta vagy akkor extenzív módon csinálj több tubot! :P
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
ledger2013. január 26. 19:18
 
 
Sziasztok, én még soha nem próbálkoztam a tálcás módszerrel, mindig csak a pf-tekkel termesztettem a kis drágaságokat. Aki már csinálta legyen szíves adjon tippet hogy mi lenne a legideálisabb casing-nek. Valahol olvastam h sima vermi is megteszi, ez igaz? Köcce.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2012. november 28. 21:39
 
 
Azért fecskendő és a lenyomat között elég nagy a különbség.

Fecsire fél év szavatosságot mondanak... nekem közel 1 éves működött, de az végig hűtőben volt és egészen sűrű volt a fecsi tartalma a csírázást gátló széntől.

Lenyomat -leírások szerint- évekig elállhat.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
costa2012. november 28. 18:46
 
 
nekem 2.5 éves hűvös helyen tárolt fecsim nem működött, de lehet én rontottam el. LC-t akartam csinálni anno.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Elma_MAn2012. november 27. 17:04
 
 
Száraz, sötét helyen volt tárolva. Legalább 3 pakettban tárolva :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2012. november 27. 15:17
 
 
Szerintem ha száraz, hűvös helyen volt tárolva, akár érdemes lenne egy próbát tenni vele.
Meg amúgy is, mit veszíthetnétek vele?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Elma_MAn2012. november 26. 20:57
 
 
Hey!
Haverom megtalálta a ~6 évvel ezelőtt rendelt spóralenyomatát. Szerintetek felhasználható még? :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
dclxvi2012. november 1. 11:46
 
 
sziasztok

valyon létezik magyar fsr?
mintha emlékeznék olyanra, hogy itt a daathon is indult volna egy, vagy ezt az emléket én hoztam létre magamnak?

béke és szeretet
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
penorbe2012. szeptember 26. 01:17
 
 
Hello!
Nemrég rendeltem kész telepet. Rengeteget olvastam a témában de a kész teleppel nem tudom mit kell kezdeni. Első szüretig még rendben van, de utánna ujra fel kell majd tölteni vizzel hogy ujra teremjen vagy csak hagyni ugy?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cli_hlt2012. szeptember 3. 15:38
 
 
A kávéban nem a koffein a pláne, hanem minden más. A gombák nagyon szeretik a kávézaccot. Sajnos minden más is, és nagyon könnyen és csúnyán elfertőződik.

A pici gombák valószínűleg genetikai okok miatt vannak (ilyen a fajta, bár a GT nem ilyen kicsi), vagy a tápanyaga kevés / nemolyanmintkéne. Panaeolusnál fordul elő, hogy magon termőre fordítva sok-sok kicsi gomba az eredmény, míg trágyán normális méretű.

Hm... Egykalapalatton kint van az "átalakítás alatt" tábla. Mi történik?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2012. július 30. 18:22
 
 
Szalmát swim haverotok mivel szokta trágyázni (Ló- és tehénszaron kívül)?
Valami jó kis házkörüli trágyára fáj a haverom foga...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
emmerrich2012. július 14. 08:26
 
 
Annyit küzdöttem ezért a telepért és most ért csak a hidegzuhany. GT névvel kaptam a printet és rá volt még írva, hogy Small. A print nem volt nagyobb egy 5 forintosnál. A gombák amiket terem nem nagyobbak mint a Caps billenytű. Ki is röhögöm magam ha egy liter szalma teremni fog egy Lvl1. utazásnyit.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
emmerrich2012. július 13. 03:08
 
 
Álmodtam valamit és a véleményetek érdekelne.
Adott a szalmagolyó amit termőre fordítás előtt dunkoltam 16 órán keresztül hűtőben. Most, hogy lassan fejlődnek a termőtestek meg szeretném próbálni, hogy főzök ki kis kávézaccot vízben, sterilizálom és fecsivel be a szubsztrát közepébe, vagy több helyre kevesebet.
Szerintetek nem okozok ezzel több kárt mint hasznot?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
psychedelic2012. július 12. 23:00
 
 
Én egyszer próbáltam minimális darált kávé hozzáadásával és úgy tűnt, hogy gyorsabban fejlődött.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
hemplar2012. július 12. 22:12
 
 
most olvastam egy érdekes dolgot (itt http://kekgazdasag.hu/userfiles/projektek/harmadik-eset.pdf ), hogy a koffein tartalmú biomasszán a gombák turbó módra fejlődnek.
ugyan varázsgombát még nem termesztettem, de ebből kiindulva a kávézaccot, vagy akár a még nem használt őrölt kávét is lehetne közegként használni. puttó módszerként vízben oldott koffeintablettát lehetne bevetni. na mind1, csak egy teória, majd egyszer kipróbálom :D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2012. július 12. 21:34
 
 
Csak tippelek, de lehet hogy a szubsztrát alacsony nedvességtartalmú.
A termőtest 10-20% szárazanyag, többi víz. Így lehet, hogy az első 3 cm után a nedvességtől való duzzadás nehézkesen megy.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
emmerrich2012. július 12. 17:21
 
 
A véleményetek érdekelne, hogy normális dolog-e az, hogy a szalma 4 nap alatt kb. 3cm nagyságú gombákat hozott és csak nagyon lassan fejlődik.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2012. július 9. 15:20
 
 
Akkor már azért megérte termeszteni, hogy ez boldoggá tett Téged. :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
emmerrich2012. július 9. 14:52
 
 
Elkezdett a szalma pinelni és már akad rajta néhány szép kalapos is.

Úgy néz ki, hogy sikerült a vermikulitot perlittel helyettesíteni. Minden teljesen jó. Megnyugodtam, boldog vagyok.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2012. július 7. 01:38
 
 
A szalma nagyon nehezen pinel takarás nélkül, nálam plusz 2-3 hét is kellett a casingeshez képest (szalma szemeteszsákban, a zsák szája egyenesre húzva, derékszögben lehajtva vs. monotube nyitott fedéllel. (a monotubeban takarás nélkül le sem pinelt).
30 fok körül még nem kéne hogy gond legyen a pineléssel, de biztos fajtától is függ.

A tőzeg és az avar között én nem látok nagy különbséget, végülis mindkettő bomló növényi eredetű szerves anyag.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2012. július 6. 18:03
 
 
A hőmérsékletet próbáld _állandósítani_ 24-25 fokra, lehetőleg ne ingadozzon 5-6 fokokat.

Amúgy elég jól hangzik a terráriumod. Szép munka! :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
emmerrich2012. július 6. 16:27
 
 
A terrárium egy régi LEHEL hűtőszekrény.
A légcserét a kompresszora biztosítja naponta 5x15percig. A kompresszorra csináltam vatelin és némi zsugorcső segítségével egy levegőszűrőt, hogy ne a szűretlen levegőt nyomja be.
A kompresszor nyomás oldali kivezetésére vettem az autósboltban 1 méter üzemanyag csövet amit kilyukasztottam pár helyen és vízbe tettem, hogy a levegő ne szárazon kerüljön be a terráriumba hanem párásan. Egyéb párásító eszközként perlitet használok amit tálkákba raktam a könnyebb mozgatás és tisztítás érdekében.
A világítás 2db. Led villanykörte, kékes színspektrumú.
A hőmérséklet volt az amivel komolyan meggyűlt a bajom, tekintettel erre az embertelen melegre. A megoldás annyiból állt, hogy kólásüvegekbe fagyasztottam le vizet. naponta 3x cseréltem őket és így a legnagyobb melegben is 22-28°C között tudom tartani a hőmérsékletet.
Az egész terráriummal nem lenne baj, ha nem lenne ilyen meleg.
A gond szerintem az lehet, hogy a fagyos üvegen lecsapódik a pára. Ez kiszáríthatja a levegőt.
Megpróbáltam orvosolni a dolgot és csináltam egy egyszerű terráriumot egy SPAR-os narancsos vödörből amit betettem a már meglévő terráriumba próba cseresznye alapon. És most imádkozom.
Szalma a táptalaj és nem használok casing-et mert egyenlőre nem értem, hogy mi az okosság a receptekben. Az én agyrémem szerint a casingnek az a szerepe mint az avarnak a természetben. Nem engedi a telepet kiszáradni, de szellős valamennyire. Ja és nincs benne tápanyag. Így nem értem miért kell tőzeg a casingbe.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cli_hlt2012. július 6. 14:38
 
 
Úgy veszem ki, hogy levegő és hőmérséklet kb. ok a termőre forduláshoz.

Fényt kap-e? Páratartalmat tudsz-e mérni? Használsz-e casing-et?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
emmerrich2012. július 4. 16:45
 
 
Szép napot mindenkinek.

Akadt egy kis problémám amire az elmúlt 5000 Hsz.-ban nem találtam választ.

Megcsináltam terráriumnak egy kivénhedt LEHEL hűtőszekrényt. Már nem hűtött, de a kompresszora tökéletes levegőztetni. Tettem bele rengeteg tálcát vizes perlittel, a kompresszor csöve is vízben van és csak időszakosan kapcsol be(naponta 4x15 perc). Elkezdett kúszni a hőmérséklet olyan 30°C köré és fölé. Raktam be 2L-es kólásüvegben jeget. A hőmérsékletet így 22-26°C között tudom tartani.

A Szalmagombóc viszont nem akar még pin-elni sem. Pedig már 2 hete bent van. Nem fertőződik, nem vettem észre száradást(bár erre nem vennék mérget mert nincs páratartalom-mérőm), egy minimális bolyhosodás fellelhető. És semmi más változás. Mi lehet a gond???
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2012. június 13. 18:14
 
 
Szerintem a bazídium szó nem arra utal, amire Assamoa használja, de amúgy sztem is a fényhiány a legvalószínűbb.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2012. június 11. 18:56
 
 
Asszem csak annyit, hogy kevsebb fény érte.

Laskánál igazán szembetűnő, hogy kevesebb fény mellett fakó, fehéres-sárga tölcsér lesz a bazídium, míg több fénynél sötétbarna kalap alakul ki.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Vuk.2012. június 10. 15:16
 
 
sápadtas(világosabb) kalap jelez valamit ?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
marko.odon2012. június 9. 16:46
 
 
Nemtom, mit jelent az, hogy "ha megcsíped, fonal", de lehet bruising is, ami ártalmatlan, csak arra utal, hogy azon a helyen valami baja van a sütinek (megsérült vagy csak egyszerűen száraz). A standard procedúra, hogy egy fülpiszkálóval megdörzsölöd, és megnézed, hogy mi marad a vattán. Ha kékes spórák, akkor penész, ha semmi, akkor nem.

De egyszerűen lehet pár napot várni is, és ha penész, akkor hamar nyilvánvaló lesz, mert, izé, penészes lesz, ha meg bruising, akkor úgy marad.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Vuk.2012. június 8. 13:54
 
 
kék folt a sütin, belecsípve fonál = penész ?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cli_hlt2012. június 5. 10:13
 
 
Dunkold, aztán meglátod.

Kapjon fényt, szellőzzön. A hőmérséklet nálam nem volt probléma. Persze lehet, hogy szerencsém volt anno.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mescalito2012. június 5. 03:35
 
 
megjott a jó idő, 25 fok kint, a szobában meg vagy 27-28 lehetett...

A terrárium leállt, semmi haladás. Pinhead-ek berohadtak, és csak pér suti termett, az is csak kb osszesen 15 testet hozott, aztán semmi:-/

Rettento gyorsan kiszáradt mind:-(

Mit tgeyek? dunkolás ujra, és vissza a terráriumba?

valamint irjatok, hogy LÉGYÖLŐT tehetek-e CUBENSIS MELLÉ?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
psychedelic2012. június 2. 11:38
 
 
Valahol olvastam egyszer, hogy ha közvetlenül a pinheadekre fújod a vízpermetet, akkor nagyobb valószínűséggel lesznek abortok. Én ezért a terrárium tetejére szoktam, és így nem éri közvetlenül őket a nedvesség.
 

Korábbi 10 20 50 100 hozzászólás (összesen: 5690)


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!