|
Legfrissebb hozzászólások (3313 - 3412) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | az utóbbi pár hónapban találkozott már valaki megvásárolható kalcium-kloriddal? Hol? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Thx
Na így már vágom, nem tudtam, hogy így hívják. |
| | | | |
| | | | | | | | | | A glovebox egy plexi vagy bármilyen átlátszó dobozból van aminek van 2 db kesztyű az oldalán ami teljesen steril körülményet biztosít leginkább klónozásra használják vagy lenyomat készitéshez. Trágya mindegy mert mindegyikben van tápanyag. Disznó, ló , kecske és marhatrágya is megfelel. A lényeg hogy öreg legyen ne legyen szaga. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Mégvalami: a trágya/szalmáshoz jó a disznótrágya is? Történetesen van itt egy egész rakás disznókaki, történhetne vele valami jó is. |
| | | | |
| | | | | | | | | | HI
Srácok! Mi az a glove box? Nehezebb casing-elni a pf-hez képest? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Megjöttek a nagymami spórái. Méghozzá egy hét alatt, igaz légipostán küldtem. Amazonian vagyis mathias romero másnéven. (Ha jól olvastam.) Természetesen mikroszkópikus vizsgálatra. :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az a g... pokháló majdnem minden rajta van de még mielött kiraknám. Most probálok csinálni párat a régi jo pepecselös modszerrel ha igy is megjelenik akkog fingom sincs hogy hol lehet a probléma a dologban. minden eszköz gözsterillel tisztitva steril dobozokba 1,5 orás kuktázás után box ban oltva. :-( mi lehet a probléma?
mi a pokháló penész latin neve mert igy nem találtam rola semmit.Hátha megtudok rola vmit ami segithet. |
| | | | |
| | | | | | | | | | szerintem azért glovebox nélkül is megy, bár úgy kétségkívül sokkal izgalmasabb lehet :)
ha marad rés a pohár szájánál, még mindig kevesebb a fertőzés esélye, mint ha hermetikus környezetben kezd el erjedezni a kalapka. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kezdőknek riszliszt haladóknak a rozs gabonát ajánlom illetve trágya/szalma. A lenyomatot nagyon steril körülmények között kell végrehajtana leginkább glove box-ban speciális berendezésekkel persze ha nem akarsz eleve baktériumokat termeszteni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szasztok
Melyik a jobb pf tekhez? Bio-barnarizsliszt vagy rozsliszt? Ha locsolni akarok casing újraindításhoz, mit használjak? Én h2o2-es csapvízre gondoltam. Egyébként ezt hogyan csináljam ha nem akarom károsítani a telepet? Ami még nem tiszta az az. hogy spóralenyomat készítéskor kell hagyni az üveg alatt a lecsippantott kalapot szellőzni, vagy egyáltalán ne kapjon levegőt? Mert ha nem kap levegőt akkor megrohad ha meg kap akkor esetleg elfertőződik vagy mi. Király a fórum! A nagymamám már várja a spórákat. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Általában rozslisztes süti de van amikor például quéna mag/rozs süti. Casing pedig: Kókuszrost/vermi/kagylóhéjpor/mészkő. Általában 4 ugynevezett "flush"van. Flush= ahányszor megindul a gomba növekedési ciklus. Ha példaul casinget kiveszed a dobozából akkor terráriumba is lehet helyezni és a casing oldala is fényt kap akkor onnan is fog nőni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Mennyit??!!! :) Az szép! Elismerésem. Nekem 2sütis casingen olyan 40-50gramm (nyers) dutch king szokott megteremni. Mik a paraméterei a fél kilós termésednek? (fajta, süti alapanyaga, casing anyaga) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Pótolni kell a casing-et ugyanazzal amivel casingelted. Szüret után spriccelj rá vizet és már lehet a következő szüretet várni. Egyébként egy 2 sütis casingröl ha minden jól megy 350-400g-t sikerül aratni már akinek:) |
| | | | |
| | | | | | | | | | épp most szüretelem életem első casing-jét és valóban, egy sütiből annyit hoz ki, mint egyébként 4-5 süti tudna
ámde
amikor leszedem a gyereket, csúnya és mély seb képződik a casing felületén. ti ezt mivel gyógyítjátok? |
| | | | |
| | | | | | | | | | uhmm... mégsem. nekem még a bölcsiben ilyenek lesznek most a kicsik.ott nem lehet szellöztetni... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Elnézést kérek tanulatlanságomért, de legalább merek kérdezni.
Köszönom az infot igy össze áll a kép. |
| | | | |
| | | | | | | | | | A fehér pókháló penész nem gomba hanem egy penész fajta. Az oxigén csere miatt alakul lehet hogy nem szellőztetted sűrűn. Napi 4-5 szellőztetés a megoldás rá. |
| | | | |
| | | | | | | | | | találkoztam egy szimpatikus orángutánnal (ismerősöm ismerőse), aki most rendelt az osztjákoktól egy csomagot és minden rendben megjött, sőt, ami azt illeti, még kapott ajándékba egy panaeolus téglát is, amivel nem tud mit kezdeni, mivel nem fér sehova. Hogy tudná ezt a panaeolus téglát tárolni, hogy jó legyen pár hónapig? |
| | | | |
| | | | | | | | | | :-)
Igen sorry arra. (az is gomba)
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Pókháló penészre gondolsz? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Pech... :-(
Valaki tudja hodj a pokháló gomba az mé', meg hogy .... szo tud vki rola vmit?
az erő legyen veletek is... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Snazzy! 3 üvegből tünt el így a zöldesség... szoba átalakítás miatt a pincébe le kelett vinni a szekrényeket, és ott 12 c° körül lehetett... 3 nap után fel lettek hozva, és addigra eltünt belőle a micélium, és a zöldesség is... a fonálhálózat utólag viszanőtt.... veszteni nem veszt vele senki, ha kipróbálja.... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Bocsi Embrio ha ezt nem szabad de ezexerint nem érthető...
bricostore |
| | | | |
| | | | | | | | | | tényleg eltűnik így a zöld?
baszki most dobtam ki a penészes mexicana üveget...
szerencsére több zöld nincs.
amúgy amúgy, egy ilyen tejszerűen vizesedős bacival szemben sok esélye van a mic-nek?
mert nálam elég szép szálakban fut a búzaszemeken a mic, de kicsit az alja tejesedik. viszont ott a legszebb az üveg.
písz |
| | | | |
| | | | | | | | | | Crashee, hol van az b.i.o.t.r áruház? Azért kéne kókuszrost, mert a földes casinggel komoly gondjaim vannak... |
| | | | |
| | | | | | | | | | tudom. hogy hogyan lehet a zöldességet eltüntetni az üvegből! :) kb 12C°-ra kell eltenni az üvegeket, és eltűnik belőle a micélium és a zöldesség is. ha utána vissza van téve a 25-30C°-ra, akkor zöldesség nélkül visszanő minden :)
|
| | | | |
| | | | | | | | | | szerintetek így télen lehet kapni kalcium-kloridot olyan helyeken mint pl. az O.B.I? Vagy hol keresse az ember? |
| | | | |
| | | | | | | | | | b.i.o.t.r. áruházban lehet de hszerintem ha egy közeli virágossal vagy állatkereskedéssel lepaktálsz hogy néha hozzon mikor szolsz akkor tuti meg tudja oldani. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ti honnan szerzitek be a kókuszrostot? Tudtok vmi bp-i boltot ahol kapni ilyet? kösz |
| | | | |
| | | | | | | | | | ti egyébként hogy állitjátok be a ph-t? van itthon lime m meg gypsum om is meg ph testerem és nézegettem az itteni vizet sztem kb 8 as lehet meg ioncserélt viz ami kb 6 os,szal éppen nemjo:) a gypsum az csökkenti a ph t? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Elma man: Sima vermis casing is jó. A lényeg hogy a táptalajt nedvesitje vmi. Rengeteg casing fedőréteg létezik. Vermi/rost, sima nedves vermi, mohatőzeg és sorolhatnám. Ezekbe lehet rakni darált kagylóhéjakat és mészt ezek mind javitják a casing fedőréteg minőségét persze ilyenkor célszerű pH-t mérni. Törd szét a süti darabokat 50 ft nagyságúakara egy tiszta fagyasztós zacskóban. A tálca aljára 1cm vermi réteg, tetejére a süti darabok utána meg 3-4 cm vermi ismét a lényeg hogy a vermi nedves legyen. |
| | | | |
| | | | | | | | | | ma délután éppen rázogattam az üvegeket, és apám bejött a szobámba, és megkérdezte, hogy mit dugdosok! erre én lazán rávágtam, hogy teknős kaja, nézd meg, és egyáltalán nem dugdosom... erre ő megvonta a vállát, és tette tovább a dolgát... hehe |
| | | | |
| | | | | | | | | | :-D Jó vagy nem jo ez cashingnek én eddig igy csináltam s be is vált már ezt a lépést is kiiktattam.Megcsinálom sátorban az oltást s még mielött lezárom a dobozt kokuszrostot teszek rá. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sámán, azt úgy lehet, hogy a sütit darabkákra szedem, szépen elterítem egy kis fagyisdobozban, és arra vermit? ez jó casing-nek? |
| | | | |
| | | | | | | | | | A casing módszerrel 5 ször annyi nőlhet mint egy sima sütiröl. A casing nedveséget biztosit a táptalajnak, párát és védelmet nyújt. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ohh sorry a félre vezetésért. Anno nagy dilemma volt az mm.orgos táptalaj. Megtudta már vki?Amugy kérdezte már tölük valaki hogy mi van benne???
:-D |
| | | | |
| | | | | | | | | | amúgy miért kell lefedni? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem csak rozsos sütiket lehet casing-elni hanem minden táptalajt amit le fedünk egy réteggel azt úgy hivjuk hogy casing. |
| | | | |
| | | | | | | | | | A cashing az az amikor rozst oltasz s mikor kész a süti virágfoldel vagy kokusz rosttal vagy valamivel lefeded s abbol kezd el nöni a kiskrapek. |
| | | | |
| | | | | | | | | | most így hirtelen a casing jut az eszembe... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha leirod hogy mire is gondolsz akkior könnyebb
h2o2 = hidrogénperokszid...
:-D |
| | | | |
| | | | | | | | | | Úgy néz ki, hogy a zöldesség felszívódott az üvegekben :) le is kopogom :) a nedves sütim meg továbbra is ramaty, pedig nagyon igéretesen nőtt benne a milécium :( lehet hogy a nagy hőingadozás miatt terjed lassabban a fonálhálózat? amúgy leirnátok nekem a szakszavakat, hogy mi micsoda? néha irtok olyanokat, hogy azt se tudom, hogy eszik, vagy isszák :)
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Hi
Lehet kapni ilyen légfrissitő szerű fertötlenitőt de megfelelő porlasztással a h2o2 is megteszi. |
| | | | |
| | | | | | | | | | A mutáció két ok miatt lehetséges. 1. Genetika pl ha sokszor ugyanabból egymás után készül a lenyomat. 2. Kevés a pára tartalom és nem kap elég friss levegőt. Naponta 4-5 ször kell friss levegő neki és min 90% pára tartalom. Double end casing se a legjobb próbálj casinget csinálni. Valószinű ez miatt mutálnak a kalapok mivel nem kapott elég friss levegőt és nincs meg a pára neki. A casing ezek biztosítja. Védi a kiszáradás ellen, párát biztosit és nedvesiti a táptalajt. |
| | | | |
| | | | | | | | | | HI crashee!
Az általad említett sátorban hogyan oldod meg a steril levegőt?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | hello!! lenne néhány kérdésem:) csináltam néhány pf tek es sütit (masterspawn sokszrosítással hepa alatt )kurvagyorsan be is nőtte a micelium ahogy a nagykönyvben van.Kitettem a terrárimba double end casing el és kb 1 hétmulva megjelentek a pinhead ek viszont ittjön a csavar:) nincsenek kalapok csak mutált vmi gumók amik ojan ütemben nőnek mintha semmi baj nemlenne..fertőzésnek nyoma sincs és ezek között a brutálisan átmutálodott gumok között amiknek néhol van kalapszerü vmije néholmeg csak fehér gombocok, van normál gomba is.. a probléma okát nemnagyon értem és keresgéltem neten de semmit nemtaláltam rola..valoszinüleg ez genetikai mutáció de miből ered?lehet h a masterspawn om miceliuma ahonnan vágtam nemvolt jo?full rizomorphnak nézett ki egyébként és nőtt is rajta gombám amiken nemfordult elő mutált gomba.. A másik az lenne h lehetséges az hogy mielőtt kiteszem a sütiket a zárt dobozából elindul a pinhead form? ijenkon nincs levegőcsere viszont nagy a pára bent és fényt is ugyanugy kap mint a kintiek.. cserélni kell a levőt mindenképpen pinhead form hoz?? ha igen hogycsinálják azok akik benthagyják és bent várják meg mik elkezd nőni? hogy szellőztetik? válaszokat előre is köszi |
| | | | |
| | | | | | | | | | Én is tul vizeztem a sütiket az oldattal ugy oldottam meg hogy oltás után rakok rá kokusz rostot majd visszafolyatom. Mivel egy nagy lábosban csinálom az anyagot s utána sterilsátorban porciozom szét s ezzel együt van az oltás igy elvileg fertözés mentesen de legalábbis nagy százalékban meg tudom csinálni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | ha túl vizes a süti, akkor baj van? nem igazán akar így nőni.... |
| | | | |
| | | | | | | | | | mit kell csinálni, hogy ne álljon össze a zacc a fecsiben? csak úgy tudtam felrázni, hogy szívtam bele 1 kicsi buborékot. ezt nem kellett volna mi? :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | A pan cyan-nak trágya/szalma kell esetleg mehet bele nagyon kevés barnariszliszt vagy rozsliszt te feleslegesnek tartom. |
| | | | |
| | | | | | | | | | hát ezt most így nem is tudom... nagyon sötét színe volt, de szerintem zöld... bár mindig zöldezéskor támad ambícióm meglessni őket :) már nem tudok szint mondabi rá, mert nem is látok benne nagyon mást, csak fehérességet... 2 sütim is ilyen, hogy eltünedezőben van... volt egy 3. is , de azt még az elején elajándékoztam...(azóta se tudom, hogy mivan vele... a mikrós sütim meg olyan még mindig, mint a főtt rizs... ilyen cupákos ocsmányság... nagyon szépen fejlődött, amíg erőteljesen nem ráztam össze dühömben...ugyanis akkor kezdőttek vele a gondok.. a (a cupákolódás) decemberben nekiveselkedek a cyancambonak, és 1-2 üveg matiasnak.. remélem azokkal már több sikerrel járok, tanulva az eddigi egetverő hibáimból... azóta már nagyon sokat tanultam tőletek is, de mégis csak a saját tapasztalat számít a legtöbbet...
akkor a cyan cambo-nak megfelelő lehet egy trágya+barnarizsliszt keverék fele fele arányban? vagy tegyek hozzá rozst is? |
| | | | |
| | | | | | | | | | hali! rég jártam erre. a legutóbb mikor sütit csináltam maradt kicsi a fecsiben úgyhogy miért ne alapon beoltottam egy cserepes virág földjét vele, nemtudom, hogy ettöl e, de a virágföld felszine szép fehér bolyhos, és kezd átterjedni a lelógó levelekre is... mintha felzabálná a virágot szép lassan, de olyat mint termőtest vagy hasonló mégcsak kezdemény szinten sem látok rajta... majd ha lesz mivel lefényképezem. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha a táptalaj fertőzött akkor azonnal ki kell dobni vagy elkülöníteni mert a gombák toxikus méregeket termelnek ami rosszul létett illetve halált is okozhat, hiába ha másik oldalt zöld másik felén pedig egészségesen nől a gomba. Ha pedig eltünt akkor szerencsés voltál de az is lehet hogy nem is zöld volt hanem kék? |
| | | | |
| | | | | | | | | | pedig nálam úgytűnik, hogy eltünt...már a leg elején elkezdett zöldelni, de mostanra alább hagyott... ha zöldes a milécium, akkor nem is nő ki a gomba? én mindenképp szeretném felnevelgetni őket, addig is van min tapasztalnom, kisérleteznem. már teljesen beleéltem magam, hogy karácsonykor saját terméssel válhatok eggyé az ünnep szellemével! :D
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Hallotam olyanról hogy a micélium megette a penészt de ennek kb 1millio az 1-hez hogy megtörténik általában a zöld penész megnyeri a csatát. Faforgács nem helyetesiti a rostot. Olyat keress ami hasonló mint a rost vagy a vermi ami fogja a nedveséget és könyen szellőzik. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintetek helyettesíthető a kókuszrost valamilyen szinten faforgáccsal? |
| | | | |
| | | | | | | | | | hát az történt, hogy egyenként minden szem bezöldült, és befehéredett...a szemek naggya külön van, nem tapadnak egymáshoz... most alább hagyott a zöldesség, és ugyláttam, mintha eltünt volna a zöldesség... de lehet hogy az lesz, hogy az összes repül a kukába.. nem akar összejönni nekem sehogyan se... talán majd a pan cyan cambo... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Esélytelen de ha mégis akkor arra tanits meg pls... :-D A h2o2 segit kicsit de azt se oldja meg amin megjelenik az egyböl elkülönítöbe megy de onnan eddig csak egy bozontos tért vissza az egészségesek közé. |
| | | | |
| | | | | | | | | | az lehet hogy a zöldesség magától eltűnik a sütin?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | 1L trágyához kell min 2db 2-3dl-s süti ami bevan fonva teljesen micéliummal. |
| | | | |
| | | | | | | | | | akkor ehez nem is muszály nagy sütit csinálni? tegyük fel, akkor elég hozzá egy decis süti is? csak azért, mert szerintem így hamarabb meglenne...
az normális, hogy olyan a süti, mint a főtt rizs? az egész tiszta ragacs, és semmi fehérséget nem látni benne...(pedig volt) minden nap összerázom 2x-r... |
| | | | |
| | | | | | | | | | A trágyát nem oltod semmivel esetleg élő micéliummal. Úgy szokták hogy a sütit összetörik és hozzá adják a trágyához ezt úgy hivják angolul hogy spawning. Mert a trágyát lassaban emészti a micélium. Ha pedig trágya sütit csinálsz nem ártana bele nagyon kevés liszt féleség tetszésed szerint. Amikor ezzel meg vagy mehet az inkubátorba 27 fokra utána nől szobahőmérsékleten. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok tud valaki használható smartshop címet? Aki igen írja meg mailben plz. |
| | | | |
| | | | | | | | | | ha elvileg megvan kuktázva egy adag trágya, és be van oltva, akkor az szobahőmérsékleten nő egész évben? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szigetelőszalag bőven elég. |
| | | | |
| | | | | | | | | | egyik se, mert a nedvesség leszedi. befőttesgumi viszont nem olvad meg. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok! Ti mivel szoktátok leragasztani a poharakon az alufóliát PF-nél? (A cellux vagy a szigetelőszalag bírja jobban a kuktázást?) köszi |
| | | | |
| | | | | | | | | | ezúton szeretném megköszönni mindenkinek, aki segített, mert most nem tartanék ott ahol tartok... rengeteg infóval szolgált számomra az oldal, és a ti segítségetek!
I'love Daath2! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hallotam olyanról hogy perlitet is használtak vagy gyapjút. A vermikulitnak van a legjobb talaj javitó képessége. Ha casing-elsz nyugottan lehet hozzá adni mészkőt meg daralt kagylóhéjat a kókusz rosthoz. De én a trágyára esküszöm még casing se kell hozzá.
Slippy: Próbálj trágya sütit csinálni ha nincs kedved főzöcskézni zsákban. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Én úgy gondoltam hogy valamilyen maggal (egészben vagy kicsit megdarálva) |
| | | | |
| | | | | | | | | | kókuszrostban nincsen tápérték igy a micélium nemtud energiát nyerni...kókuszrost a kiszáradástol védi a micéliumot,microklimát ad a pinhead form hoz ,folyamatosan biztositja a megfelelő nedvességtartalmat és microorganizmusokat ad a micéliumnak az erős hozam eléréséhez.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kókuszrosttal sütit is lehet csinálni, vagy csak casinghez jó? |
| | | | |
| | | | | | | | | | akkor egyből trágyán csináljak mindent?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | A Pan cyan nem szereti még a rozst sem. Sütit meglehet enni de teljesen felesleges miért nem hagyod nőni? Amugy 250ml süti elég egy embernek de elég viccesnek találom azért:) Az érett micéliumnak a hatóanyag tartalma változó ugy kb 5-30mg-ig terjedhet. |
| | | | |
| | | | | | | | | | valahgol olvastam, hogy a beszőtt sütit is meg lehet enni, mert az is tartalmaz hatóanyagot.. mennyit kell megenni belőle, hogy valamit is érezni lehessen belőle? próbálta már valaki? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Jártadban keltedben állat kereskedésekben ill mezőgazdasági boltban kérdezd. Speciel BC mezögazdasági hypermarketben is kapható amikor töltik a polcokat. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Rendelt vki netről kokuszrostot? Amennyiban igen, akkor írja be hogy honnan.
Kössz
|
| | | | |
| | | | | | | | | | akkor ez valami gyorsan növő fajta. :)amúgy sima rozson nem terem? vagy ha rozs trágya szalma keveréket csinálok, az megfelelő lehet? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Azért kell sokáig főzni kuktázni mert abba nyilván több baci van. Arról se szabad megfeletkezni hogy a trágyában jó indulatú bacik is vannak ami segit a micéliumnak. Tehát azért sokan szeretik paszturálni (főzni) mert a kuktázás elpusztit minden ami benne van. Én amikor 10 ml használtam 3 nap mulva látszódot utána 6-7 nap alatt be is fonta de azt hozzá teszem hogy az összes fecsim lila ennél jobban nem is lehetne ebböl elég 0,5ml egy sütihez is. |
| | | | |
| | | | | | | | | | egyenlőre örülök, ha az alapokkal megleszek... a trágyát miért kell olyan sokáig főzni? akkor ha jól értelmezem, akkor a zsákba főzés közbe nem szabad hogy víz kerüljön. rájöttem, hogy az első szériás sütieimnél a spóraoldat készítését csesztem el... az összes rozsszem külön áll, és mindegyik fehér,és zöld keveréke. a mikrósomnál meg atom durván ragad az összes szem, mintha sulifixet nyomtam volna bele :) az elején száraznak tünt a mikrós süti, ezért hozzányomtam utólag 10 ml oldatot :) nem látszik, hogy fehéredne, csak ilyen kisebb nagyobb csomók vannak benne.... ez normális? |
| | | | |
| | | | | | | | | | A filter segít a levegőztetésben. A trágyát elég szobahőmérsékleten tárolni mert maga is emeli a hőt de az se baj ha inkubátorba helyezed. Ha pedig ujabbat akarsz elég egy steril pici micélium és ujra elindul a folyamat de én a te helyedben ujra megismételném a folyamatot. |
| | | | |
| | | | | | | | | | amúgy mire jó az a filter? akkor ezekszerint jóbb, ha boltba veszek trágyát...asszem valami kofuna néven fut.... :) akkor elvileg ha készen vagyok mindennel, és már nőnek a gombicsekek, akkor csak simán egy újabb adag steril trágyához hozzákeverek az előzőből, és folyamatosan nőnek ? milyen hőmérsékletet igényelnek? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hi
csak rozst simán s cashingnél kokusz rosttal teritem be. Amugy 600ft körül van a rost.A clonozással már 5-6 nap alatt teljesen befonalazodnak s lehet kirakni. Nekem ez nagyon bevált ugy hogy nem keverem semmivel a rozst csak naturba legözölöm s utána szaporitom. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha saját magad szerzel trágyát akkor azt nem árt főzni kb 24 orán keresztül hogy megöld benne mindenféle bacit. Ha pedig boltba akkor szerzel mellé szalmát. Szalmákat elvágot kb 2-5cm-es darabokba és beáztatod vizbe 24 oráig. Össekeversz trágyát+szalmát+vermit de csak úgy hogy nedves legyen. Kb 50/50 arányban inkább több szalma és vermi legyen benne. Utána bele töltöd egy zsákba amin filter van az így néz ki:
http://kepfeltoltes.hu/view/061119/19-11-06_1123_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
De ha nincs ilyened akkor sincs gond mert akkor másba is beteheted. Utána vagy főzöd forró vizbe vagy kuktázod 4 órán át. Amikor meg van és kihült hozzá adod a sütieidet megfelelő mennyiséget és lezárod véglegesen. Pár nap alatt be kolonizálja a micélium az egészet. A szalma utat biztosit a micéliumnak vermi javitja a levegő mozgását a trágyát pedig eszi a micélium. Amikor befonta akkor kinyitod a zacsit és nől belőle. De csinálhatsz trágyás sütiket is és csak beoltod fecsivel de az kicsit nehezebb fejlődik rajta a micélium. Amikor főzöd vagy kuktázod akkor ügyeljél hogy hozzá ne érjen a zacsi a kukta széléhez és elolvadjon. A trágyának abszolút nincsen szaga ha már egy picit öregebb. |
| | | | |
| | | | | | | | | | leirná nekem valaki, hogy a pan cyan cambo-t hogyan kell rendesen megcsinálni, hogy minden jó legyen? a jövő héten meg is csinálom, ha minden összejön. szerintem nem fogom kuktázni, hanem csak főzöm a trágyát... tutira nem lesz szaga a főtt trágyának? neki kéne veselkednem csinálni egy ujabb adag matias romerot, mert amiket eddig csináltam azt úgy ahogy van kidobom, vagy beleszórom egy lyukba a kertbe. a mikrós módszerrel készített sütimbe meg van 1 db zöld színű rozsmag, lehet hogy azt megtartom, aztán majd eldől, hogy mi lesz vele. nagyon fáj a fogam egy azurescens lenyomatra... szereznem kéne valahonnan. az fsre-nél nincsen :( |
| | | | |
| | | | | | | | | | Én is mutatnék képet de inkább nem teszem biztonsági okokból kifolyólag:) Ami a legeredményes volt az a rozslisztes süti casingelve 50/50 kokuszrost/vermi és kagylóhéj porral. Mondjuk pici mészkő se ártott volna bele de nem tudtam szerezni olyat ami kellet volna. Crashee te rozs vagy rozslisztet használsz? Born Slipy kókusz rostot kapsz a mezőgazdasági boltba kb 200ft egy kg ami ilyen tégla darabban jön. Amikor kész a sütit összetöröd kitörlöd tálcádat vagy dobozt alkoholal utána steril 1 cm nedves vermi utána a süti darabok és utána a kókusz+vermi keverék és be az inkubátorba 3-4 napig. |
| | | | |
| | | | | | | | | | nem a szagával van a problémám... nem vagyok ilyen téren finnyás. az a bajom, hogy a rozzal se tudok dolgozni itthon, mert nálunk szüleim mindig itthon vannak, és nincsen időm megcsinálni... komolyan mondom, hogy kifogok menni az erdőbe, aztán bográcsba megfőzöm...:) habár ebbe a pillanatba támadt egy olyan ötletem, hogy késő este hajnalba megfőzöm a pincébe :) a sütit is akkor és ott szoktam sütni, csak akkor mindig el kelett terelnem a kínos kérdéseket, hogy mitől lett zöld a gyúródeszka, minek kelett nekem krumplinyomó, és miért van olyan punci szemem :) most örülök, hogy támadt ez a pincés ötletem... asszem megyek is nagybevásárlást tartani holnap :)
crashee: honnan lehet beszerezni kókuszrostot, és milyen árban? A rozsos sütikhez szoktad adni a kókuszrostot? ha igen, akkor hogyan, és milyen arányban? előre is thx |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hi
rozs az az amire csinálom, a vermit cashinre használtam már csak e a kokuszrost sokkal er5edményesebb. Bocsi de üldözésimániám van igy inkább nem töltögetek fel képeket sehova de 3x akkorák s 1,5-2x annyit hoz amiota azzal teritem be. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Alap szabály hogy mindent sterilizálnod kell máshogy nem tudod. Mással nem tudsz ekkora nagy menyiséget csinálni.De bármennyire furcsán hangzik a lótrágyának nincsen szaga ha esetleg az a főproblémád. |
| | | | |
| | | | | | | | | | milyen közeget? csak simán biorozs, vagyis legalábbis valami ilyesmire emléxem... a trágyafőzés elmarad számomra... nemlehetne valahogyan máshogyan megcsinálni, trágya nélkül? muszály sterilizálni a trágyát? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hi
Neklem van még fél zsák vermi igaz vannak benne nylon cafatok de nekem nem volt probléma vele.(találtam jobb közeget) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem venne velem vki vermit, a lentebb írott helyről, utánjárás megtörténtével?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | éna pincét ajánlanám, amenyiben nem fűtött... szerintem akkor érdemes megcsinálni a fecsit, amikor a sütiket is csinálod... amíg fő a kuktába a cuccos, addig megcsinálod a fecsit, és akkor tutira tudod, hogy friss :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Na hi
Éppen most csináltam meg afecsimet, remélem velem van a gomba szelleme, mert kicsit szöszmötöltem + remegett a kezem mint a kocsonya :)) na mindegy
10-15 fok körül tudom tartani, esetleg kinnt vagy 1 pincében(hűtő kizárva), szerintetek melyik a legoptimálisabb? |
| | | | |
| | | | | | | | | | számomra sehogyan se valósítható meg a trágya főzés... a lenyomat az sokáig el áll nem? asszem kerítenem kell valahonnan azurescenst ...
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Hát paszturálzhatod is felforralsz vizet és 4 órán át főzöd. A hőmérséklet termőtest képződésnél ugyanannyi körülbelül. |
| | | | |
| | | | | | | | | | sajnos ez nekem nem fog összejönni... trágya, szalma az lenne, de nekem macerás trágyát kuktázni... :( ha nem kuktázom, akkor tutira nem sikerülhet? amúgy milyen hőmérsékletet igényel, a termőtest képződés? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Lótrágya vagy marhatrágya a jó. Ha van ismerősöd akinek van lova akkor jó vagy ha nincsen akkor pedig boltban is kapsz marhatrágyát. Műtrágya nem jó. Megtöltesz egy zsacskot általában olyan zacskóba rakják amin van egy filter hogy levegőzni tudjon de ha nincs az se nagy baj és össze keversz trágyát meg szalmát 50/50 arányban. A szalmát meg a lótrágyát 24 órán át áztatni kell vizben utána leszürni és összekeverni de csak ugy hogy nedves legyen de nem csurogjon vizböl ez fontos nagyon. Utána vagy paszturázod az abbol áll hogy a zacskót megfőzöd min 4 órán át vagy kuktázod min 4 orát. Utána ha kihült össze törsz pár darab sütit mindegy milyen és hozzá kevered a trágya+szalma zacskóhoz és be meleg helyre pár napig amig be nem fonja utána ki se kell nyitni és nőni fog benne a kalap vagy casingelheted is. Vermit is hozzá adhatsz ha gondolod amikor bekevered a trágyát meg a szalmát. A gomba a trágyán nő a legjobban és hatalmasra meg nő nem beszélve a méretéröl. |
| | | | |
|