|
Legfrissebb hozzászólások (3163 - 3212) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | az normális, ha a rozsszemek, ilyen szürkés barnásak? |
| | | | |
| | | | | | | | | | 60% vermi 40 % kókusz rost. 1 cm nedves vermi, összetört süti mindegy hogy mekkora és melyik felé néz felfelé inkább kissebb darabokból áljon ezt 3cm vastagan és a végén szintén 1cm kókusz rost/ vermis casing épp hogy ellepje. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Üdv!
Milyen vastagságú casing az optimális 50/50 kókusz-vermi casing esetén? Eddig virágfölddel casinggeltem közepes eredménnyel, de volt hogy le kellett kaparnom a földet a cuccról, hogy elkezdjenek nőni a gombák.
Továbbá megkérdezném azt is, hogy a casing alá, milyen vastagságú sütiréteg kerüljön?
Végül: Általában pf sütiket csinálok casinghez. Az előkészületek során, mekkora és milyen formájú darabokra érdemes felvagdosni az üvegekből kiszedett sütiket? És ezeket a darabokat, hogyan rakjam a casingbe (itt arra gondolok, hogy melyik oldala nézzen felfelé, vagy mind1)?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | S á M á N küldtem egy mailt.
check it :P |
| | | | |
| | | | | | | | | | a tarmőtalaj jó hogyha kölest meg rizslisztet meg kókuszrostal nyomom? |
| | | | |
| | | | | | | | | | FSRE nem garancia semmire, a lenyomat beküldőjének precizitásától, jóakarátától függ az eredmény. Ilyenkor legjobb szerintem, ha képet töltenél fel a dologról. Egyébként nemértem a kapott papír mindkét oldalán volt lenomat? Vagy csak a papír színére gondolsz? Mindenesetre a száraz spórák színe is inkább kékeslila, mint barna. |
| | | | |
| | | | | | | | | | szia !
köszi a vállaszt ! igen biztos, hogy kék, ami nekem is furcsa, nem akarom szegényeket kihajítani :) nagy precizitásal figyeltünk rájuk és ami furcsa, hogy úgye ott vannak ezek a kékek, ahol a spora is. és úgyanolyan kék színüek akár a spora lenyomat hátulja.
FSRE től jött a spora.
egyik oldala barna volt (amit lekapartunk), a másik meg élénk világoskék. lehet, hogy fertőzött spórát küldtek ? de nekik ez nem tünt volna fel ?:) |
| | | | |
| | | | | | | | | | A micélium általában idősebb korban kékül be. Ilyenkor a hatóanyag oxidálódik. Ritka esett a tiéd mivel a micélium iylen stádiumba nem igen kékül be. Ha a lenyomat ilyen volt akkor az fertőzés volt. Biztos vagy benne hogy kék szinű? Ha terjeszkedik akkor az a gyanúm hogy fertőzött amit azonnal hajítani kell. |
| | | | |
| | | | | | | | | | egyébként a spora lenyomat másik fele pont ilyen kék volt. bár azt nem kapartuk bele csak a sötétbarna sporákat, azért lehet valami összefüggésben ? pont ugyanugy terjeszkednek a kékek is, mint a fehérek :) ejj |
| | | | |
| | | | | | | | | | sziasztok !
hupikékre szineződik a micélium, az mitől lehet ?:) csak ott, ahol a spora be lett fecsizve, de ott elég rendesen. a sporával együtt terjeszkedik. ha jól tudom -már pedig miértne- akkor szimplán fehérnek kellene lennie.
valami tipp ?:)
nem szeretnem, ha szegény musik elol megenné a táplálékot a csunya kék gomboid. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Van egy pf sütim ami kb 6x gyorsabban szövi be a micéliumot mint a második helyezett süti. (Pedig ő is gyors.) Hogyan tudnám ezt a speedet a későbbi telepekbe átörökíteni. Vagy az, hogy gyorsan nő a micélium még nem jelenti azt, hogy sok gombi is lesz rajta?
A másik: Ha egy pf sütiből steril pengével kimetszek egy darabot és mondjuk rozsra teszem, akkor az nekiindul a fejlődésnek? Miért szoktak agar-agart használni a genom type -hoz? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Terráriumhoz nem kell tervrajz. Nagy minimum felül átlátszó doboz, aljára perlit (egyfélét kapni, ha kérdezik mezőgazdasági célra) párásítani. Doboz oldalára minél lejjebb a perli fölé lyukak, h "kifolyjon" a CO2. Sütik mondjuk befőttesüveg-tetőre téve egymástól min. 5 cm-re. Perlit helyett nekem meglepően jól múködött egy tálka H2O2-s víz is. (egyébként ajánlom,h fusd át a fórumot az elejétől, minden eddigi kérdésedre választ kaptál volna már) |
| | | | |
| | | | | | | | | | hasznos a perlit a terráriumba?(vagy kell eggyáltalán?) ha igen akkkor mijen fajtát ajállotok? lécci valaki adjon linket egy terrárium tervrajzához!!please! |
| | | | |
| | | | | | | | | | A köles/rozsliszt elég jó táptalajnak minősül. Hőfok is stimmel. Én szerintem vagy túlkevés oldatot hazsnáltál vagy nagyon megpakoltad a táptalajt a pohárba. De ha nem az utolsó a probléma akkor valószinű kevés oldatot használtál és több időbe fog telni még beszővi a micélium a táptalajt. Egyébként a spóra mikroszkopikus méretű még ha nem is látszik a spóra az oldatba akkor is jó. Türelem gombát terem:) |
| | | | |
| | | | | | | | | | psyFarmer : Szerintem az perlit. Nem? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ezt elfelejtettem: A spórát úgy kapartam bele (a print kb1.5 cm átmérőjű), igaz papíron van és eléggé hozzá van ragadva, de azért 1 kicsi fekete pötty azért látszott. |
| | | | |
| | | | | | | | | | SÁMÁN
PC, 28 fok, 1 dl-es pohárka alján szeretnék mic.-t növeszteni (darált köles+rozsliszt), casing-hez. Azért nem értem, mert, ha ennél több nem is sikerült, de a tavalyi próbáim során mindig frankón, gyorsan beszőtte ugyanilyen módszerrel.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Hőmérséklet, spóra mennyiségétöl, nagyon megpakoltad a táptalajt és igy a micélium nem kap elég oxigént. Ezek közül bármelyik lehet. Ha nem mondasz paramétereket nem tudok segíteni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nagyon lassan halad a micélium beindulás után, ennek mi lehet az oka? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Megnéztem, még 3 pf tek-en jelent meg a micélium. Tegnap még semmi ma meg már legalább 30%, mondjuk ez még csak a halványabbik mici. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Gén: igen én is valami ilyesmire jutottam, csak hát eddig az itt olvasottak alapján a teafőzést is óvatosan műveltem, mivel számomra a "meleg" úgy 60 foknál kezdődik (nemistudommiért). De ez már tényleg csak szőrszálhasogatás, be is fejezem ezennel. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köcce most már minden tiszta. Mellesleg megnéztem a Pszichonauták dokumentumfilmeteket. Elég karaj. Sokat tanultam belőle. Hajj csak már nőnének a gombik. Tudom a türelem gombát terem, de alig állom meg hogy csak napjában 2x nézzem meg őket és ne 10x. |
| | | | |
| | | | | | | | | | edgy: De az attól még igaz, hogy hö hatására gyengül a gomba, csak nem annyira mint gondolnánk (pld. kibírja a teafözést). Viszont a pld. 200 fokos sütöben szárítást már valszeg nem.
Sárkány hátán: Igen, kb. 20 g nyers gomba felel meg 2 g száraz gombának. Általában a száraz tömegben számolt dózist (is) szokták jelenteni az élménybeszámolóknál, nehogy valaki félreértésböl tízszer annyit toljon. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ööö a gyakorlatban mit jelent az hogy potensebb? Akkor 10x annyi kell nyersen? |
| | | | |
| | | | | | | | | | A friss potensebb,a nagyobb arányok csak azért vannak,mert nagy része a gombának víz.Amúgy legelsőre szerintem száraz 1 gramm az ideális. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Én a fogyasztásnál azt nem vágom, hogy ugyebár egy normál adag gombi kb 2 g. Ettől úgy jól elvan az ember. De én eddig szárítottat ettem. (2g-t) Ha a leendő termésemet nyersen akarom fogyasztani akkor abból mennyi felel meg 2 g-nek? Ha jól olvastam a gombák közel 90%-a víz. Akkor 10x annyi nyers gombi kell grammokban számolva? Egyébként mennyivel jobb nyersen fogyasztani? Jobban üt? Gyorsabban? Ha kalcium-kloriddal szárítom akkor tényleg nem veszít semmit a hatóanyagokból. Huhh de sok bajom van! :D |
| | | | |
| | | | | | | | | | Na most értem én, de akkor az Anyagok között kell javítani: "Fogyasztás
Bár sokak szerint a szárított gombának a füstje is pszichoaktív hatású, általában megrágják és lenyelik a friss vagy szárított gombát, mert a meleg hatására a hatóanyag nagy része elveszik."
Vajon Gén ehhez mit szól?
Pshy: a lapra a vágyott fajták neveit írod (3-5öt), a címedet a válaszboríték címzett részére, ezenkívül belöksz még egy eurót valami kartondarabra ragasztva, h ki ne szóródjon és kész. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kösz az infót!
pshyFarmer: Kell egy boríték az FSRE címével. Ebbe rakod bele a másik borítékot a te címeddel, az egy eurót keménylapra ragasztva és egy kb. 5 pontos listát amit szeretnél. A lista egy fontossági sorrend amiből remélhetőleg a neked legkedveltebb fajtát küldik, vagy amijük van. (Nekem a harmadikat egy amazoniant adtak de tökmind1.) A listán kívül más nem kell a lapon. (Bár én anno boldog karácsonyt kívántam nekik:) Egyébként ezek, meg hogy hogyan nézzen ki a címezés, mind szépen rajta van a honlapjukon. |
| | | | |
| | | | | | | | | | sárkány: szüret után vársz egy pár napot, hátha alakul még valami (a mezőgazdasági tevékenységektől elválaszthatatlan a türelem), aztán belevágod egy kifertőtlenített edénybe, ami teli van hideg vízzel (+ h2o2). fel fognak jönni a tetejére, ezért le kell nyomtatni (pl. megfordított fedővel). 12 óra hűtő, aztán hadd szóljon.
tápanyagpótláshoz (flush után) egyesek desztillált vízben felfőzött száraz kutya/macskatápot is injektálnak a süti belsejébe - elképesztő ivadékokat eredményez. |
| | | | |
| | | | | | | | | | bocsi sárkányhátán de te mit irtál a boritékba való lapra? a fajtát meg a cimedet? |
| | | | |
| | | | | | | | | | köszi szépen az infót! remélem ezekután majd én nyomatom neketek |
| | | | |
| | | | | | | | | | Én légipostán adtam fel mert úgy sokkal gyorsabban megjön. Az kb +250 Ft. Ha ráérsz akkor jó a sima is. A lényeg hogy semmiképpen se ajánlottan add fel. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Help me skacok!légipostán aggyam fel a fsre nek??? és az mennyi körül van ha igen? peace |
| | | | |
| | | | | | | | | | Edgy ennél a substrate tea-nél, ha jól értem felforralja a cuccost. A hő nem nyírja a nekünk lényeges anyagokat?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Tehát fogom a sütit amit épp leszüreteltem, és beáztatom steril vízbe. A beáztatásnál hogyan? Az egész sütit rakom bele a vízbe, hogy ellepje, vagy csak úgy hogy az alján pár centi víz legyeny és azt szívja fel a süti? Ha a sütivel később casinget akarok csinálni, akkor hány flush a megengedett. Teljesen kimerülttel gondolom nem jó dolog casingelni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | A rozsos sütit minden másnap célszerű felrázni óvatosan. A dunk tek egy jó dolog. Steril vízbe áztatni és be a hűtőbe 24 óráig. Körülbelül 4 szer flushol mire kimerül a süti. Utána meg lehet forgatni vermibe és vissza helyezni a terráriumba. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Slippy: azt olvastam h beoltáskor, 25, 50, 75%os beszövöttségnél érdemes összerázni. ?Kb. hetente? |
| | | | |
| | | | | | | | | | a rozsos sütiket milyen időnként kell összerázni?
amúgy szerintem az fsre-vel semmi para! |
| | | | |
| | | | | | | | | | én nem értem, mit parázik mindenki az fsre-től és a spóralenyomattól. mint mindent, ezt is lehet jól csinálni. az az 1-2 euro plusz postaköltség egyszerűen nem összeg, akkor sem, ha elveszted (okosak több címre is próbálnak rendelni), utána már úgyis csak rajtad múlnak a dolgok. ráadásul a legcsilivilibb growbox és fecskendő is lenyomatként kezdte egykoron.
és azt sem vagyok képes felfogni, miért árul némely cég "gyári" lenyomatot horribilis összegért. ki az, aki ezt megveszi, ha lehet tizedannyiért is? |
| | | | |
|