 | 
Legfrissebb hozzászólások (3163 - 3212) (Témakör: Gomba termesztés)
 |  |  | | | |  |  |  | | Szürke szín nem jó jel. Általában a micélium beszürkül ha meghal. Milyen idős a rozsos süti? Hogyan halad a micélium hálózat?
Sárkány hátán: Forditsd meg fejjel lefelé és 1 hét mulva készen lesz. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | A pf sütijeim kb 90%-ban már be vannak szőve, de nagyon lelassultak. Nem akarják az alján azt a maadék 10%-ot beszőni. Fertőzésnek nyoma sincs de már vagy 3 napja nem látok érdemi változást. Mit csináljak? |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | az normális, ha a rozsszemek, ilyen szürkés barnásak? |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | 60% vermi 40 % kókusz rost. 1 cm nedves vermi, összetört süti mindegy hogy mekkora és melyik felé néz felfelé inkább kissebb darabokból áljon ezt 3cm vastagan és a végén szintén 1cm kókusz rost/ vermis casing épp hogy ellepje. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Üdv!
Milyen vastagságú casing az optimális 50/50 kókusz-vermi casing esetén? Eddig virágfölddel casinggeltem közepes eredménnyel, de volt hogy le kellett kaparnom a földet a cuccról, hogy elkezdjenek nőni a gombák.
Továbbá megkérdezném azt is, hogy a casing alá, milyen vastagságú sütiréteg kerüljön?
Végül: Általában pf sütiket csinálok casinghez. Az előkészületek során, mekkora és milyen formájú darabokra érdemes felvagdosni az üvegekből kiszedett sütiket? És ezeket a darabokat, hogyan rakjam a casingbe (itt arra gondolok, hogy melyik oldala nézzen felfelé, vagy mind1)?
|
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | S á M á N küldtem egy mailt.
check it :P |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | a tarmőtalaj jó hogyha kölest meg rizslisztet meg kókuszrostal nyomom? |
| |  |  |  |


 |  |  | | | |  |  |  | | FSRE nem garancia semmire, a lenyomat beküldőjének precizitásától, jóakarátától függ az eredmény. Ilyenkor legjobb szerintem, ha képet töltenél fel a dologról. Egyébként nemértem a kapott papír mindkét oldalán volt lenomat? Vagy csak a papír színére gondolsz? Mindenesetre a száraz spórák színe is inkább kékeslila, mint barna. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | szia !
köszi a vállaszt ! igen biztos, hogy kék, ami nekem is furcsa, nem akarom szegényeket kihajítani :) nagy precizitásal figyeltünk rájuk és ami furcsa, hogy úgye ott vannak ezek a kékek, ahol a spora is. és úgyanolyan kék színüek akár a spora lenyomat hátulja.
FSRE től jött a spora.
egyik oldala barna volt (amit lekapartunk), a másik meg élénk világoskék. lehet, hogy fertőzött spórát küldtek ? de nekik ez nem tünt volna fel ?:) |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | A micélium általában idősebb korban kékül be. Ilyenkor a hatóanyag oxidálódik. Ritka esett a tiéd mivel a micélium iylen stádiumba nem igen kékül be. Ha a lenyomat ilyen volt akkor az fertőzés volt. Biztos vagy benne hogy kék szinű? Ha terjeszkedik akkor az a gyanúm hogy fertőzött amit azonnal hajítani kell. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | egyébként a spora lenyomat másik fele pont ilyen kék volt. bár azt nem kapartuk bele csak a sötétbarna sporákat, azért lehet valami összefüggésben ? pont ugyanugy terjeszkednek a kékek is, mint a fehérek :) ejj |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | sziasztok !
hupikékre szineződik a micélium, az mitől lehet ?:) csak ott, ahol a spora be lett fecsizve, de ott elég rendesen. a sporával együtt terjeszkedik. ha jól tudom -már pedig miértne- akkor szimplán fehérnek kellene lennie.
valami tipp ?:)
nem szeretnem, ha szegény musik elol megenné a táplálékot a csunya kék gomboid. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Van egy pf sütim ami kb 6x gyorsabban szövi be a micéliumot mint a második helyezett süti. (Pedig ő is gyors.) Hogyan tudnám ezt a speedet a későbbi telepekbe átörökíteni. Vagy az, hogy gyorsan nő a micélium még nem jelenti azt, hogy sok gombi is lesz rajta?
A másik: Ha egy pf sütiből steril pengével kimetszek egy darabot és mondjuk rozsra teszem, akkor az nekiindul a fejlődésnek? Miért szoktak agar-agart használni a genom type -hoz? |
| |  |  |  |


 |  |  | | | |  |  |  | | Terráriumhoz nem kell tervrajz. Nagy minimum felül átlátszó doboz, aljára perlit (egyfélét kapni, ha kérdezik mezőgazdasági célra) párásítani. Doboz oldalára minél lejjebb a perli fölé lyukak, h "kifolyjon" a CO2. Sütik mondjuk befőttesüveg-tetőre téve egymástól min. 5 cm-re. Perlit helyett nekem meglepően jól múködött egy tálka H2O2-s víz is. (egyébként ajánlom,h fusd át a fórumot az elejétől, minden eddigi kérdésedre választ kaptál volna már) |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | hasznos a perlit a terráriumba?(vagy kell eggyáltalán?) ha igen akkkor mijen fajtát ajállotok? lécci valaki adjon linket egy terrárium tervrajzához!!please! |
| |  |  |  |



 |  |  | | | |  |  |  | | A köles/rozsliszt elég jó táptalajnak minősül. Hőfok is stimmel. Én szerintem vagy túlkevés oldatot hazsnáltál vagy nagyon megpakoltad a táptalajt a pohárba. De ha nem az utolsó a probléma akkor valószinű kevés oldatot használtál és több időbe fog telni még beszővi a micélium a táptalajt. Egyébként a spóra mikroszkopikus méretű még ha nem is látszik a spóra az oldatba akkor is jó. Türelem gombát terem:) |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | psyFarmer : Szerintem az perlit. Nem? |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Ezt elfelejtettem: A spórát úgy kapartam bele (a print kb1.5 cm átmérőjű), igaz papíron van és eléggé hozzá van ragadva, de azért 1 kicsi fekete pötty azért látszott. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | SÁMÁN
PC, 28 fok, 1 dl-es pohárka alján szeretnék mic.-t növeszteni (darált köles+rozsliszt), casing-hez. Azért nem értem, mert, ha ennél több nem is sikerült, de a tavalyi próbáim során mindig frankón, gyorsan beszőtte ugyanilyen módszerrel.
|
| |  |  |  |



 |  |  | | | |  |  |  | | Hőmérséklet, spóra mennyiségétöl, nagyon megpakoltad a táptalajt és igy a micélium nem kap elég oxigént. Ezek közül bármelyik lehet. Ha nem mondasz paramétereket nem tudok segíteni. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Nagyon lassan halad a micélium beindulás után, ennek mi lehet az oka? |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Megnéztem, még 3 pf tek-en jelent meg a micélium. Tegnap még semmi ma meg már legalább 30%, mondjuk ez még csak a halványabbik mici. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Gén: igen én is valami ilyesmire jutottam, csak hát eddig az itt olvasottak alapján a teafőzést is óvatosan műveltem, mivel számomra a "meleg" úgy 60 foknál kezdődik (nemistudommiért). De ez már tényleg csak szőrszálhasogatás, be is fejezem ezennel. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Köcce most már minden tiszta. Mellesleg megnéztem a Pszichonauták dokumentumfilmeteket. Elég karaj. Sokat tanultam belőle. Hajj csak már nőnének a gombik. Tudom a türelem gombát terem, de alig állom meg hogy csak napjában 2x nézzem meg őket és ne 10x. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | edgy: De az attól még igaz, hogy hö hatására gyengül a gomba, csak nem annyira mint gondolnánk (pld. kibírja a teafözést). Viszont a pld. 200 fokos sütöben szárítást már valszeg nem.
Sárkány hátán: Igen, kb. 20 g nyers gomba felel meg 2 g száraz gombának. Általában a száraz tömegben számolt dózist (is) szokták jelenteni az élménybeszámolóknál, nehogy valaki félreértésböl tízszer annyit toljon. |
| |  |  |  |


 |  |  | | | |  |  |  | | Ööö a gyakorlatban mit jelent az hogy potensebb? Akkor 10x annyi kell nyersen? |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | A friss potensebb,a nagyobb arányok csak azért vannak,mert nagy része a gombának víz.Amúgy legelsőre szerintem száraz 1 gramm az ideális. |
| |  |  |  |


 |  |  | | | |  |  |  | | Én a fogyasztásnál azt nem vágom, hogy ugyebár egy normál adag gombi kb 2 g. Ettől úgy jól elvan az ember. De én eddig szárítottat ettem. (2g-t) Ha a leendő termésemet nyersen akarom fogyasztani akkor abból mennyi felel meg 2 g-nek? Ha jól olvastam a gombák közel 90%-a víz. Akkor 10x annyi nyers gombi kell grammokban számolva? Egyébként mennyivel jobb nyersen fogyasztani? Jobban üt? Gyorsabban? Ha kalcium-kloriddal szárítom akkor tényleg nem veszít semmit a hatóanyagokból. Huhh de sok bajom van! :D |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Na most értem én, de akkor az Anyagok között kell javítani: "Fogyasztás
Bár sokak szerint a szárított gombának a füstje is pszichoaktív hatású, általában megrágják és lenyelik a friss vagy szárított gombát, mert a meleg hatására a hatóanyag nagy része elveszik."
Vajon Gén ehhez mit szól?
Pshy: a lapra a vágyott fajták neveit írod (3-5öt), a címedet a válaszboríték címzett részére, ezenkívül belöksz még egy eurót valami kartondarabra ragasztva, h ki ne szóródjon és kész. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Kösz az infót!
pshyFarmer: Kell egy boríték az FSRE címével. Ebbe rakod bele a másik borítékot a te címeddel, az egy eurót keménylapra ragasztva és egy kb. 5 pontos listát amit szeretnél. A lista egy fontossági sorrend amiből remélhetőleg a neked legkedveltebb fajtát küldik, vagy amijük van. (Nekem a harmadikat egy amazoniant adtak de tökmind1.) A listán kívül más nem kell a lapon. (Bár én anno boldog karácsonyt kívántam nekik:) Egyébként ezek, meg hogy hogyan nézzen ki a címezés, mind szépen rajta van a honlapjukon. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | sárkány: szüret után vársz egy pár napot, hátha alakul még valami (a mezőgazdasági tevékenységektől elválaszthatatlan a türelem), aztán belevágod egy kifertőtlenített edénybe, ami teli van hideg vízzel (+ h2o2). fel fognak jönni a tetejére, ezért le kell nyomtatni (pl. megfordított fedővel). 12 óra hűtő, aztán hadd szóljon.
tápanyagpótláshoz (flush után) egyesek desztillált vízben felfőzött száraz kutya/macskatápot is injektálnak a süti belsejébe - elképesztő ivadékokat eredményez. |
| |  |  |  |


 |  |  | | | |  |  |  | | bocsi sárkányhátán de te mit irtál a boritékba való lapra? a fajtát meg a cimedet? |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | köszi szépen az infót! remélem ezekután majd én nyomatom neketek |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Én légipostán adtam fel mert úgy sokkal gyorsabban megjön. Az kb +250 Ft. Ha ráérsz akkor jó a sima is. A lényeg hogy semmiképpen se ajánlottan add fel. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Help me skacok!légipostán aggyam fel a fsre nek??? és az mennyi körül van ha igen? peace |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Edgy ennél a substrate tea-nél, ha jól értem felforralja a cuccost. A hő nem nyírja a nekünk lényeges anyagokat?
|
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Tehát fogom a sütit amit épp leszüreteltem, és beáztatom steril vízbe. A beáztatásnál hogyan? Az egész sütit rakom bele a vízbe, hogy ellepje, vagy csak úgy hogy az alján pár centi víz legyeny és azt szívja fel a süti? Ha a sütivel később casinget akarok csinálni, akkor hány flush a megengedett. Teljesen kimerülttel gondolom nem jó dolog casingelni. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | A rozsos sütit minden másnap célszerű felrázni óvatosan. A dunk tek egy jó dolog. Steril vízbe áztatni és be a hűtőbe 24 óráig. Körülbelül 4 szer flushol mire kimerül a süti. Utána meg lehet forgatni vermibe és vissza helyezni a terráriumba. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Slippy: azt olvastam h beoltáskor, 25, 50, 75%os beszövöttségnél érdemes összerázni. ?Kb. hetente? |
| |  |  |  |


 |  |  | | | |  |  |  | | a rozsos sütiket milyen időnként kell összerázni?
amúgy szerintem az fsre-vel semmi para! |
| |  |  |  |

|