|
Legfrissebb hozzászólások (2933 - 3032) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | mg007 Hát végülis szerintem teljesen mindegy hogy mivel vagy hogyan száritod de egy biztos: Akármit is csinálsz, a lényeg, hogy ne használj hõt a szárításhoz. A hõ nagyon ártalmas a pszichoaktív komponensekre. Drasztikusan csökkented a gomba hatását, ha hõvel szárítod. Mondjuk pontosan nem tudom mi számit a gomba esetében hönek, lehet hogy az még nem hogy kiteszed iróasztalra azt ott süti a nap de háát...nem tom inkább nem kockáztatnék.Másrészt meg gyorsabb. kalcium-kloriddal kb 3 -4 nap.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | szaisztok!! tudnátok nekem mondani pár dolgot az istállótrágyás szalmás autoklávolásról mit mennyi ideig kell,milyen trágyát használtok és milyen dobozt ,vagy müanyag hőálló zacskót csináltok az elkészítéséhez,mivel oltotok és utána mivel casingeltek? segítségeteket előre is köszi.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Egy oldalt mondjatok légyszíves ahonnan könnyen lehetne spórát beszerezni ... előre is kössz :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Cambo!a cicusok azok cambodsian fajtáuak? nagyon teccenek:) sámán te nem szoktál képeket feltölteni? nagyon érdekelne:) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sorra olvasom, h ki ilyen ki olyan technikával szárítja a gombáit. Mi van akkor ha egyszerűen csak kirakom egy fényes, száraz helyre és hagyom hogy magától kiszáradjon, mondjuk egy ablak előtti iróasztalra. Ez mitől rosszabb megoldás, mint különböző nedvszívó anyagok bevetése? Még sosem láttam olyat, h valaki az erdőn szedett vargányáját kalcium-kloriddal szárította volna... |
| | | | |
| | | | | | | | | | cső!
Lenne egy kérdésem, a spórák beszerzésével kapcsolatban, igazából egy jó oldal kellene ,ahol egy kevés angoltudással is könnyen lehet rendelni, ha tudnátok egy linket adni,azt nagyon megköszönném ;) ... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szárítással úgy jártam, hogy vettem vagy fél kiló kalcium-kloridot, (igaz nem volt drága) de még egyszersem használtam, mert a PC oldalsó ventijéhez odarakom és fél nap alatt csont száraz lesz. Remélem később csak elkopik... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Lacycibin:
Figy, a h2o2 NEM VESZÉLYES a Mycéliumra max később indul be egy héttel, nyugottan oltsd be. Mivel LC-d van az meg mycélium, ezért nem Gáz.
Tutti mert az evok haverok is így csinálják. |
| | | | |
| | | | | | | | | | egyebkent nincs jo otletem szaritasra.. most silica gelt hasznalok egy tal aljara dombtam belole vagy 5-6ot felette van egy halo azona gombak es egy teto az egeszen. |
| | | | |
| | | | | | | | | | na az a helyzet hogy többen félreértettetek, én a h2o2-vel 1 kis pusz esélyt akarok a sterilitásra, mivel beoltom aztán kifőzöm és csaak utánna oltom az LC-vel mikor már a h2o2 nem veszélyes rá... épp ezért kérdezem, hogy mikorra bomlik le... mikor biztonságos már az LC számára a h2o2-vel kezelt táptalaj? pl kukorica |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szia A h2o2 NEM roncsolja a mycéliumot (csak kicsit;) Mivel csak 3%-os
Van egy javaslata Csubakkának, forrald fel 2 nap x1,5 óráig a poharat, aztán LC+h2o2 fecsibe és oltás. kedves Wookie havernak már sok sok ilyenből lett macskája.
NEM PARA!
Így lehet klónozni is, gombinak le a fejjel, törzs banánszrűen megpucolva, 1 deci 3%-os h2o2-be bele, majd kéziturmix, és fecsibe fel.
FONTOS még aznap olts, ahogy kész a fecsi. Lehet utánna is.
Happy cicusmakin'
HMMO |
| | | | |
| | | | | | | | | | Bocsi, hogy már kétszer kérdeztem. :) Legközelebb jobban figyelek. Az zavart meg, hogy azt hittem kölest, vagy rozst casingeltél. Asszem én is kipróbálom, bár először rozsos sütit terveztem (de az még nem jött össze). Még arra lennék kíváncsi, hogy a caingnél is van-e több flush, mint a sima PF sütiknél. Ma dunkoltam az egyik Pf sütit, de most utána megforgattam vermiben is. Jól néz ki, és nagy reményeket fűzök hozzá. |
| | | | |
| | | | | | | | | | a 3008. hozaszolasban leirtam mindent :) koszi a valaszt! most van egy 8 sutis casingem kivancsi vagyok mi lesz belole!
egyebkent most ugy nedvesitem a casinget, hogy fogok egy steril fecsit, teszek bele 1% peroxidos vizet es ezt igy csopogtetem a vermire, oda ahol nem no gomba, es a gombak tovenel levo vermire. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Cambo: max egy hét. Még annyi se. Leírnád nekünk, hogy milyen fajta, és hogy miből csináltad. Mellesleg überfaszán néznek ki! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kukta helyett pasztőrizálhatsz is. Forrald vízben vagy hevítsd sütőben! Én a helyedben inkább így csinálnám, mint h2o2-vel. Véleményem szerint a h2o2 (főleg a 3%-os) önmagában nem fog minden baktériumot elpusztítani a táptalajban. Hogy zárt közegben mennyi idő a bomlása? Na, ez egy jó kérdés. Passz. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hidrogén peroxid roncsolja a micéliumot, ha beoltod akkor nagy valószínűséggel megfog halni a micélium. |
| | | | |
| | | | | | | | | | azért mert nincs kuktám... és nem is lesz a közeljövőben... tecsük fel hogy csinálok egy sütit a szokásos módon viszont a víz amit használok hozzá gyakorlatilag 3%-os h2o2 oldat... és ezt akarom sterilizálni... tehát azért akarom beoltani őket, hogy sterilebbek legyenek... aztán ha kész utánna jöhet az LC. Úgyhogy a kérdés továbbra is, hogy mennyi idő alatt bomlik le a h2o2 3%-os oldata... mennyi idő után olthatom a sütiket...? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Miért akarod hidrogénperoxiddal beoltani a sütijeidet?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | sziasztok!egy kérés,légyszi szavazzatok a kertpont.hu oldalon a baloldali sávban az"Amit a sziklakertről tudni kell" című cikkre!Nagyon köszönöm!!
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Üdv ismét! Valaki legyenszives mondja meg, hogyha h2o2-vel szerném beoltani sterilizálás előtt a sütikéiemt, akkor mennyit kell várnom, hogy lebomoljon a 3%-os oldat? mert nem szeretném az LC-met elpocsékolni... |
| | | | |
| | | | | | | | | | :D
Ezt ismertem, de köszi. :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | sorry benéztem a dolgot :(
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Szasztok
Egy ismerősöm "agaricus Cubensist-t" akar termeszteni kint a nyáron. Nincsen valakinek ismerőse aki csinált már ilyet.Egyszerű módszerek érdekelnék csak legyen kint is neki.
Szal valami tek kéne milyen mélyre ásson mivel takarja meg ilyesmi.
Vagy valami info a Shroomeryn kívűl.
Thx Móricz HMMO |
| | | | |
| | | | | | | | | | Vízben forralhatod. Sokan párna huzatot használnak de bármit használhatsz befőtes üveg is megteszi vagy egy erős zacskó. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sámán! nagyon jó ötlet a trágya! nagyon falja a kettes mici! jó ugy ha vizben felforralom? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok:)
Nem termesztettem gombát soha, nem is ismerek ilyen embert.. de érdekeltek a módszereitek.. :) bocsi hogy így beleszólok... Olvastam a gonosz bacikról... Szal lehet hogy hülyeség amit írok most: de miért nem próbáltok meg egy lájtos antibiotikumos oldatot hozzátenni az ültetőközeghez? mondjuk penicillint, vagy bármit, de csak hígan, mert a gombában is megjelenhet sztem.. de ha ritkán használja valaki a gombát ilyen kis mennyiségű antibiotikum nem veszélyes.. persze csak óvatosan, szal penicillinérzékeny ember ne kísérletezzen penicillinnel megbolondítani a gombáit:)
(Az atibiotikumot penészfajok, és néhány baktériumfajta termeli baktériumölő céllal...)
:) Na.. bocsi tényleg, csak felmerült az ötlet;)
Üdv, ATI |
| | | | |
| | | | | | | | | | KIpróbáltam a dunkolást. A sütiket 18 órára steril víz alá nyomtam. Látványos lett a következő flush. Akinek pf sütijei vannak annak ez kötelező! ;) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Utólag be lehet fecskendezni steril vizet. Casinget 2 sütiböl célszerű csinálni használhatsz 20-at is de ha csak az egyik fertőzött akkor azt a 19 db-ot is elveszted és akkor lőttek a 20dbos casingednek. Sokkal érdemesebb 10 db 2 sütis casinget csinálni. Amúgy a fedő réteg vastagsága nem változik. |
| | | | |
| | | | | | | | | | termeszetesen nem 10 cm^2, hanem 10 cm^3 a fecsi:) es amig oltok, a felso alut leszedem |
| | | | |
| | | | | | | | | | hazajottem.. viszont van egy kis galiba... a feny egyfeszt be volt kapcsolva.. az idozitot rossz fele kattintottam nagy sietsegemben. plusz a vermiretegek kiszaradtak sajna. most benedvesitettem oket. ilyenkor mit erdemes tenni? most rendbe jonnek? rehidratalodnak? a ket befottes uvegemben a csomoknal kialakultak kis feher tomor gombok.. sztem kis gombi kezdemenyek.
Sárkány hátán: a ventis dolog most van megoldas alatt.. ha sikerul, akkor elmondom hogy oldottam meg. egyebkent sima barnarizs+vermi+viz sutik. ugy csinalom, hogy fogok egy nagy talat bele a vermi(3/4)aztan a rizsliszt vagy rozsliszt(1/4) vegul pedig a viz(1/4) a viz, ha tehetem akkor mizse asvanyviz, mivel jo olcso, de sokban csak sima csapviz van. ezt a tapanyagot toltom 2 decis poharakba, a tetejukre egy centi vastagon pedig vermit teszek. majd ranyomok egy felbehajtott alufoliat, ra szikszallagozom vagy befottesgumizom, majd meg egy felbehajtott alut szoritok ra siman csak kezzel. az en kukatmba csak 4 pohar fer. beleteszem oket, felforralom a vizet, majd majdnem takarekra veszem, hogy azert lassan forogjon a kukta teteje es sisteregjen a goztol. altalaban 1 orat szoktam kuktazni.. ennel csak tobbet.
kozben a lenyomatbol megcsinalom a fecskendot.(ha igeny, ezt is leirom)
a poharakat miutan lehultek, 5 helyen oltom 4 egtaj+ kozepen. a 10 cm^2 fecsibol mindig csak egy vonasnyit teszek lyukankent.
majd beteszem oket az inkubatorba, 27-30 oC-ra. altalaban 8-10nap ahogy beszotte oket(GT).
annyi kerdesem meg lenne, hogy max hany sutibol erdemes casinget csinalni? vagy tok mindegy, osszetehetek 20at is? valtozik a casing vastagsaga ha no a sutik szama?
egyebkent nekem a leghatasosabb parasito eddig a vermi volt, ugy erzem, de tervezek egy ultrahangos parasitot is.. csak a baratnom nem nezi jo szemmel hogy ilyen sokat koltok(mult honapban 15ot koltottem melegitore..+ meg egyparezret mas felszerelesre) :D de megertett, es mivel en is ot, mert sajnos telleg nem ereszthetem el magam annyira mostansag, max kov. honapban veszek uh. parasitot:):P |
| | | | |
| | | | | | | | | | Darálva van? mert ha egyben van akkor rázhatod ha liszt akkor nem szükséges. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Fless!A KÖLESES SÜTIT KELL RÁZOGATNI???????(FONTOS) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hello strawlog tech.:): http://forums.mycotopia.net/attachment.php?attachmentid=35569&d=1159639164 2. http://forums.mycotopia.net/attachment.php?attachmentid=35558&d=11596382
szalma/ló vagy marha szar/kávé zacc/kész süti
fogsz egy vastag szatyrot alura tesszel pasztörizált és nem sterlizált szalmát ez fontos hogy ne legyen teljesen steril mer a bacik kellenek rá a süti kb 2-3x annyi szalmát tegyél alura mint amenyi sütid van tehát pasztörizált szalma alura rá a süti rá a marha vagy lószaros kvzaccos vermis keverék ami steril utána megin szalma és igy tovváb amig a zsákod tetejéhez nem érsz a lényeg hogy szalmával fejezd be fogod zsák szája leköt és összepréseled az egész elegyet amennyire csak az erőd és a szatyrod birja fontos a két végére mikro filteres vagy simma zsebkendőt tenni a szellözés céljából 1 hét befonta be a növesztőbe ennyi
300g/gomba vizzesen de azér ezek rendes erdei gombák nem ilyen csökevények amiket ti csináltok és ez is cubensis faj tehát eljött az idő hogy ne csökevény gombáitok legyenek :DDDD |
| | | | |
| | | | | | | | | | A perlit nagyon jó megoldás, a lényeg hogy ne álljon egy nagy tócsa a perliten lényege hogy nedves legyen jobban párásít mint akármi. Ha csomósodik akkor 2-3 nap mulva megjelenik a termőtest csak vigyázz arra nehogy overlay-ed legyen ami annyit jelent hogy a micélium teljesen átszövi a casinget és nem tud termőtestet képezni. Ezt úgy lehet megakadályozni hogy amikor kiveszed a casinget az inkubátorból akkor a micélium csak egy két helyen bukkanjon fel és a teráriumba tovább fog nőni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Még egy kérdés. A ventik miatt nem csökken le a páratartalmad? Az ultrahangos párásítón kívül van vmi olcsóbb mechanikus cucc amivel automatizálni lehet a dolgot? Nálam a perlit néha kicsit keveset nyomat. Tesóm kölcsönzött nekem egy melegvizes párásítót, de azt gyorsan elfelejtettem mert nagyon meleg párát nyomat. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Gratula, ha van időd légyszi írd le részletesebben, hogy hogyan csináltad a casingeket (mivel oltottad, miben kuktáztad, milyen arányban mi az alapanyag). Az utolsó kérdésedre talán tudok válaszolni. A kókuszrostot is kell sterilizálni tudtommal. Ha elég ideig kuktázod tuti nem fertőződik el. Ja, és sok szerencsét! ;) |
| | | | |
| | | | | | | | | | S á M á N, koszi szepen a valaszokat! a rozsos sutijeim is beindultak, nagyon szepen fejlodnek. es legalabb ezek utan nem kell daralnom tobbet barnarizst.:)
most eltettem meg egy ilyen 4 sutis casinget+ van 2 egesz szemu barnarizses, befottes casingem ami mar szepen atnotte magat a vermi retegen. ha felul elkezdenek csomosodni a szalak akkor mennyi ido mulva varhato a termes?
egyebkent az elozo casing is mar latszik 50%ban a vermin, nagyon varom hogy mi lesz(es hogy mikor?).
csinaltam most egy 30 literes muanyag dobozbol nekik terrariumot. ket oldalara tettem 1-1 kis fekete tapegyseges(gepbol) ventillatort. ugy csinaltam, hogy az egyik a doboz oldalanak a felso reszen van az fujja be az oxigent(friss levegot), a masik pedig a tul oldalon lent.. az pedig kifele hajtja a lent felgyulemlett szendioxidot. naponta 2x 15 percet. a casingeket pedig benedvesitettem 23 fok korul vannak.
ma elutazok 3 napra, szombaton jovok vissza. remelem addig nem tortenik semmi baj. ha a casing eleg nedves akkor 3 napot biztos kibir ilyen korulmenyek kozott, ugye? azert elegge izgulok, hogy ne a vegen szurjam mar el.
egyebkent agyaggranulatummal parasitok es dobaltam be par hiperol(vagy hogy irjak) tablettat a sterilitas vegett.
ha kokuszrostot hasznalok, akkor a benne levo tapanyag miatt mennyivel no meg a fertozes veszely? ugy tervezem most szerzek majd pesten.
kivanjatok sok szerencset! :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | de ha nem teszik meg, akkor marad a rosszbol is nemde?
Lenne egy olyan kérdésem, hogy a Psylocibe Baeocystis-t mikor érdemes kiültetni? most van egy olyan jó kétliternyi erős mycem... azt mivel keverjem be? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Igazából ezeket a zacskókat nem sterilizálni kell hanem paszturázni ha trágyát tartalmaz ami annyit jelent hogy vizben kell főzni. Vannak jó és rossz indulatú baktériumok ha kuktázva van 15psi-n akkor egyértelmű hogy a jó baktérium is megsemisül ezért paszturálják. |
| | | | |
| | | | | | | | | | egy másik fórumon épp most megy ennek a zacskós dolognak a tesztelése... az a gondjuk ha jól hámoztam ki, hogy a zacskó nem minden esetben bírja ki a sterilizálást (90 perc 15 psi-n) ami kibirja abban viszont szépen fejlődnek a dolgok... a srác csinált sajátokat ilyen uzsonnatartós (visszazárható) zacskóval, de az nem az a hagyományon ithon kapható uzsonnászacsi volt hanem elég erős anyagnak látszott és tolózárja volt amibe be tudott szorítani egy adag alkoholos vattát... a zacsikat konyharuhába tekerve kuktázza. próba cseresznye :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Lehet az lesz:D Legközelebb jobban odafigyelek! Bár nem tom hogy sikerült még is megfertőzni őket! Olvastam azt a hidegretevős módszert amit itt leírtatok (de az is csak a Born Slipy-nek sikerült) bár érdekes h utána nem élte túl a telepe:D szal biztosan nem olyan hatékony ez a módszer mint gondolta:D Köszi szépen mindenkinek a tanácsot (még ha közvetlen nem is nekem írta) Peace...
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Próbálkozni mindig lehet. Próbáld azt, hogy elrakod nagyon hidegre, és utána rakod ki a szabadba. Nagy reményeket ne fűzz hozzá, mert a feketepenész ellen ez nem sok. Ráadásul káros az egészségre. Rám hallgatsz, eldobod jó messzire és a drága idődet inkább egy újabb próbának szenteled. De azért ne csüggedj. A türelem (namit?namit?) gombát terem... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Olvastam valahol hogy a fertőzött sütiket megcsinálta kültérre a gyerek és (állítólag) le is gyűrte a fertőzést. Gondolom 1 próbát megér addig sem unatkozom:D Peace... |
| | | | |
| | | | | | | | | | A kérdés már csak az, hogy a zsák sima nylon vagy vmi spec levegőző valami. Mert ha sima akkor fogom magam és egy kissebb méretű kukászsákra ráeszkábálom a tyveket. Erre a mézes bigyóra majd kíváncsi lennék hogy működik-e. |
| | | | |
| | | | | | | | | | spawn bag ask google :P
http://www.magicmushrooms.org/products/images/Ganoderma%20Lucidum%201b.JPG
az ami rajta van szerintem 99,99% hogy tywek :) sosem használtam még ilyet :) viszont a mézes LC-m egyenlőre szépen fejlődik, szine olyan tejszerű mint mikor kifőztem, úgyhogy ma csináltam is még1et :) tegnap oltottam vele 1 adag rozst... majd meglátjuk mi lesz sok sikert mindenkinek! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Engem is érdekelnének ezek a spawn bagek (nem tom magyarul mi, gombazsák?) Ha valaki használt már ilyet akkor legyen szíves írjon róla vmit. (előnye hátránya stb.) És azt sem sikerült kiderítenem , hogy mi az a kis nyílás vagy szövet ami rajta van. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nekem Amazonian van, de még nincs hasonlítási alapom. Eddig bejött. Viszonylag ellenállónak tűnik és a hozammal is elégedett vagyok. Épp most áztattam vízbe 2 sütit és az eredmény gyors és megdöbbentő. Akinek pf tekje van annak a dunk, kötelező! :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Miböl gondolod hogy kint megjavul?:) Kint a természetben sokkal jobban van kitéve a fertőzéseknek csak valós életben milliónyi spóra van a levegőbe és még ha 1% túl éli az is már elég jónak számít. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Lenne még 1 kérdésem! Kültérre esetleg még meg lehetne csinálni a sütit? Vagy felejtsem el azt is? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Egyértelmű hogy kuka. Alternaria-nak hívják, gyorsan terjed és mérgező. Csomagold be nagyon jól ügyelve hogy ne nagyon terjedjen szét a lakásban. Fekete penész az egyik legrosszabb legmérgezőbb fertőzés. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hellósztok! Tudnátok segíteni? A Sütimen fekete színű penész jelent meg és az érdekelne h milyen penész ez és h gyógyítható e a dolog vagy mindenképp kuka? Ez a penészfaj mérgező??? Előre is köszi mindenkinek! Peace... |
| | | | |
| | | | | | | | | | láttam 1 teknikát amikor az illető több kilónyi lószart kuktáz ki egy vázsonzsatyorban majd egy nagyobb ládába tesz 1 réteget, arra pedig pár pohár összetört popcorn sütit majd befedi és leszórja cókuszrosttal vagy vermivel ... azt már nemtom. mindenesetre igen szép termést könyvel el a végén... gondolom ehez az egész helyiséget "sterilizálnia" kell. |
| | | | |
| | | | | | | | | | A sörfőzéshez használják. Itthon nem nagyon lehet kapni ha csak nincs vmi sörfőző ismerősöd. Van szirupban és por formában. Ami kell az a por formájú. Külföldön könnyebb hozzájutni. Trágya/szalma/rizse/vermi sütit lehet készíteni vagy rozsos sütit és utána azt hozzá adni a szalma/trágyához . Ezt nevezik spawn-nak. A trágya nem casing mivel vannak benne tápanyagok.
20/20/20/40 az arány. |
| | | | |
| | | | | | | | | | SÁMÁN! te a trágyát azt casingbe nyomod vagy sütibe? és mijen arányba kell a szalmát hozzá rakni? Valaki vágja az AMAZONIAN Fajtát? Thnx All! |
| | | | |
| | | | | | | | | | te Sámán ez a maláta kivonat pontosan mi is? és egyébként hol lehetne ezt beszerezni? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Vazze, légy oly jó, olvass vissza, és ne szemeteld tele a fórumot hülye kérdésekkel. Minden le van írva. Thx.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Ok de az elkészités és alapanyagok? Valaki légyszi! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Csiperke gombáról beszéltem. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok Milyen gomba is ez.? Valaki légyszi irja le! Meg a modját is az elkészitésnek ,alapanyagok stb. Előre is köszi!
|
| | | | |
| | | | | | | | | | 1. Rendesen fog nőni tovább de nem szabad bántani mert ilyenkor a micéliumnak átkell fonódni a casing rétegen mivel az ad neki egy felületet, legközelebb ne bántsd, gyakori probléma főleg kezdőknél hogy azt hiszik nem jól csinálták mert pár nap mulva nincsen nekik termés. Türelem és sterilitás a 2 fontos kulcs szó.
2. Első flush 80-100g második flush 20-30g harmadik 20g, szerencsén, genetikán és körülményektöl változhat.
3. A rozsliszt ugyanolyan jó mint a rizsliszt sőt még egy picit jobb. Ugyan addig kell sterilizálni. 15 psi 1.5 óráig.
4. 50%
5. Addig kell a casinged nedvesiteni ha meg fogod akkor pár csepp jöjjön ki belőle. A lényege hogy nedves legyen nem pedig csurom víz. Kagyló por nem kell hozzá egyenlőre, rost pedig nem ártana nagyobb termésre lehet számitani mivel a rost tartalmaz tápanyagot és a vermikulit pedig nem. |
| | | | |
| | | | | | | | | | jah, meg annyi, hogy a casingem alapja vermi+barnarizsliszt |
| | | | |
| | | | | | | | | | hali, lenne par kerdesem, kerlek valaszoljatok!! 1. szerintetek ha fogtam egy mikros dobozt, az aljara tettem 1cm steril vermit, majd 2db 2dl sutit 2-2 darabba vagtam(hosszara), azokat ratettem.. ezutan tettem ra kb 1cm vermit, majd 3 nap mulva fogtam a dobozt, a felso vermi reteget leontottem( persze maradt meg a sutidarabokon mert mar kezdte atnoni a cuccot) majd meg 2 2dl sutit tettem ra, mindegyiket vagy 20 darabba vagva es erre tettem ujra 1cm steril vermit akkor ez nem lesz gaz? rendesen no tovabb majd? Golden Teacherrer "dolgozok". 2. Szerintetek ebbol mekkora termes varhato, mondjuk 1 flush alatt? 3. egyebkent a 2 elso sutit 02.26-an tettem el es 8 nap mulva mar teljesen benotte kivul-belul a myc! meg kb 15 poharam fejlodik most barnarizs+vermi. emellett van meg 5 rozsliszt+vermi a rozsosokat ma tettem el es persze meg nem latok semmit.. altalaban 3-4 nap es mar eszreveheto a novekedes. onnantol mar gyorsan megy az egesz.. de a kerdesem az lenne hogy a rozsliszt+vermi is jo taptalaj? nem kell tobbet sterilizalni mint a rizsliszt+vermis sutit, mert ugye a sima rozsszemeket be kell aztatni 24 orara +1.5 ora kuktazas... hogy semmi elet ne maradjon benne..? 4. a sterilizalatlan vermikulit casing szerintetek az esetek mekkora reszeben okoz fertozest? 5. 3/1 arany (vermi/viz) casingnek jo? egyelore nincs kokusz rostom, igy is erdemes pl. kagylohej port adni hozza?(csinaltam mozsarban kagylobol.. szep kis munka volt :D)
bocsi a pontokba szedes miatt, csak erthetobb akartam lenni!!:) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Fehér tejszínűnek kell lennie. Semilyen más színű nem lehet mert akkor fertőzés. Maláta kivonattal próbálkoz szerintem a méz és hasonló dolgok nem tökéletesen alkalmas rá. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Dart Vadertöl kaptam ezt az üzenetet:
3 napja csináltam Liquid Culturet 4%-os virágméz oldatbol 200ml-ert majd beoltottam a maradék thai spórával... ma megnéztem és ami azt illeti szép kis fehér pöttyök/szálak vannak az oldatban láttam kicsit megkeveztem (ahogy a bort lötybölik a pohárban a szagértők :P), és láttam, hogy van 1-2 barna szál is benne... most az a méztöl van (kicsapódás?) vagy valami fertőzés lehet? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem tom nekem, miért nem jönnek össze a rozsos telepek. Következö alkalommal úgy próbálom meg, hogy egy kis tyvek szellőzőt csinálok a tetejére. Azt vettem észre, hogy ha tud szellőzni, akkor eltávozhat a fölös víz, illetve mintha a micéliumnak is jobb lenne. (Bár inkább a fölös víz elpárolgása miatt indulhattak neki.) Merthogy kíváncsiságból levettem az egyikről az alufóliát, és a két kis lyukon tudtak szellőzni és az egyik teljesen körbe lett szőve. A baj az, hogy nem tudom eldönteni, hogy gombaspóra-e vagy valami más amit nem szeretnénk. Illatra, hát nos nem olyan jó mint a vermis gombik, de mintha a rozs alapból is ilyen savanykás illatú lenne. Amellett mintha éreznék gombaillatot is. Haver is érzett. Nem tom, hogy megtartsam-e. Inkább majd küldök képeket!
Vermis sütit én nem rázogattam és jók lettek. Max az elején jó egy kicsit megforgatni, amikor az oldatot befecskendezed. |
| | | | |
| | | | | | | | | | hello!szeretném megtudni hogy a vermikulitos sütiket kell-e rázogatni? |
| | | | |
| | | | | | | | | | nem tuggyátok hogy lehet a nedvességet eltüntetni az üvegből? |
| | | | |
| | | | | | | | | | na az nekem is kellene mert tegnap kifogytam belőle... esetleg mailban megbeszélhetnénk a részleteket :)
SAMAN: lehet hogy spóra minőséggel volt a gond... de szerintem sikerült valami bacit is elkapnija... most beáztattam egy adag barna rozst... majd meglátjuk azzal mi lesz :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha büdi akkor fertőzés. Kénytelen leszek venni 100 liter vermikulitot. Na ez jó ideig rajtam lesz.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Sok mindentöl függhet. Spóra minőség, mennyiség, hőmérséklet, fertőzés, táptalaj. Erős a gyanúm hogy a spóra minőséggel volt a gond. |
| | | | |
| | | | | | | | | | most dobtam a kukába 7 sütit :( miért va naz hogy egyáltalán mégcsak be sem indultak??? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sajnos ez a süti hátrányai. A nagyokat lekell szedni és meghagyni a többit megnőni van amikor sohasem éri el a normális nagyságát de nem minden esetben. |
| | | | |
| | | | | | | | | | én is tegnap flusoltam meg a kicsikét 1 nagy nőt meg 2közepes jó fless adott. kiszórta a spóráit és nem nagyon akarnak a többi kicsik nöni. nyugtassatok meg hogy lesz még szüretem :s |
| | | | |
| | | | | | | | | | Zoli nem ez a része a dolognak a legnehezebb, úgyhogy gondold át, hogy bele akarsz-e vágni.
Az egyik süti második hozama elég gyér lett. Nem tudom miért. Lett egy viszonylag nagy gombi és sok kicsi vagy közepes. Van annak értelme, hogy a nagyot leszedem, és megvárom mi lesz a többivel? Esetleg nem szedem le a nagyot, akkor sem ha már elszórta a spóráit, hanem tovább várok és hagyom, hogy a kicsik háha nekiindultak. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Zoli! F.S.R.E! Nem hiszitek el mit találtam ma a cba ban......... gyesztenyelekvár,narancslekvárt aminek az üvege ivelő nyakú tehát kijönne a süti belöle.meg ijen kis sütiknek kaviáros üveg ivelő nyakkal. a lekváros üveg ára 700_500forint között.a kaviárosé.300 valamennyi. de jó még az ijen nutella ami pohárkiszerelésben van. csak ki a f@szom akar kaviárt enni (venni) na megérte keresgélnem:) boldog vagyok |
| | | | |
| | | | | | | | | | Na hali.
Hat eskuszom nem tudom mi van hey...szerintem valami termeszetfolotti ero nem akarja hogy en gombahoz jussak. Kb 1.5 eve foglalkozok ezzel az egesz temaval de sehogysem tudtam hozzaferni..eloszor probalkoztam postai utanvetellel rendelni, nem jott ossze; azutan probalkoztam kartyaval rendelni, elutasitottak....azutan meg felraktam ajanlott levelbe 50 eurot s hat nem elveszett?:D Volna egy kerdesem....eleg erdekesen fog hangzani, ojan csoves modra...mar csak az toletek ha kapok segitseget. Na szoval az volna a kerdesem hogy valaki nem tudna ha megkerem szepen nekem hazilag csinalni egy lenyomatot, es postann egy boritekbann elkuldeni, szerintem nem jelentene neki a vilagveget es nekem egy uj vilagot jelentene...Ha netan van valaki aki tud es akar segiteni az legyszi irjon a legyolo_galoca@yahoo.com-ra es ha erdelybe jon...pontosabban csikszeredaba az azelott szoljon es majd meghalalom jo sok galival:)) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Valamelyikőtöknek van valamilyen tapasztalata a B+ nevű fajtával? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Thx Sámán. Te hogyan csinálod a rozsos telepet? |
| | | | |
| | | | | | | | | | A cubensis micélium egy és ugyanaz csak a genetikája más. 2 fajta összenől amelyiknek erősebb a genetikája az győz és az az egy fajta fog nőni továbbra is de nem irtják ki egymást csak az egyik a másiká vállik de egyébként meg igazad van abba hogy több tápanyagaot használ fel ilyenkor. Sütit lehet casingelni vermis réteggel de ha már ezt szeretnéd akkor miért nem csinálsz sima casinget? A rozs valószinű túl vizes volt és azért fertőződött meg. Legközelebb probáld meg élő micéliummal nem pedig spórával. |
| | | | |
| | | | | | | | | | vermis sütit érdemes casingolni vagy gáz? szerintem bunkóság ugy rendelni hogyha nem kültem lenyomatot vissza. vagy nem? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Beoltottam eme leírás alpján 3 rozsos befőttesüveget. http://www.shroomery.org/8432/From-syringe-to-print-using-rye
Sajnos mind a három besült. Nem nőttek, megszagoltam, büdi, kidobtam. Nem tudom, hogy hol csesztem el, mert elég ideig voltak áztatva, és elég ideig is voltak kuktázva. És elő is főztem őket ahogy írja. Egyedüli eltérés az, hogy nem csináltam nekik levegőztetőt mert nem volt Tyvek-em. Bár Sámán szerint úgyse kell a micinek levegő. Segítene valaki akinek már vannak rozsos tapasztalatai plz! Lehet pf sütit is casingelni, de azt hallottam, hogy abban kevesebb a tápanyag. Thx! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az egyik kinyírja a másikat, de ehhez elhasznál egy csomó tápanyagot. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha 2 fajtát oltasz akkor is csak egy fajta fog teremni. Valamelyik spóra a kettő között fog nőni. Kicsi és kevés termőtest fog képződni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | persze mind az enyém. nekem bejön nagyon a gomba, nagyon megváltoztatta a mentális gondolkozásomat és tisztelgek az istene elött. olcsóbb mint a weed elöállitása, gyorsabb, jobb, érdekesebb.izgalmasabb.főleg kombózva mosojfűszerrel:) Kösz mindenkinek aki ellátott infókal.
mi lesz ha egy sütitbe 2 fajta gombi spór.t fecskendezünk??? brazil+goldenteacher=?????? próbálta már valaki? |
| | | | |
| | | | | | | | | | pshyFarmer! A linken a többi kép is a te zöldséges kertedről készült? Mármint ott kinn Hollandiában. Mert királyul néznek ki a többiek is. Téged mi vitt a zöldségtermesztésből a gomba irányába? Igazából az én ismerőseim is először zöldséget neveltek, aztán tértek át erre az egyszerűbb gombára.
Üdv! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha feladod a levelet a postán akkor fizetsz egy fix összeget oszt csá. (kb. 200-300Ft) A postásnéni-bácsi ragaszt majd rá vagy pecsétel vmit nem tudom, lényeg hogy azzal nem kell törődnöd. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hello!Minden Kertészmérnöknek... Még elég kezdö vagyok.Ezért a segitségetekre lenne szükségem.Lenne néhány kérdésem: 1.Ha jól értelmeztem az Fsre-én.Feladom erre a cimre a levelt: FSRE Postbus 98 6600 AB WIJCHEN Holland Benne egy másik levélel vissza fele megcimezve.Kérdés Bélyeget is kell rá raknom?. Beleteszem még az 1 Eurot valami keményre ragasztva pl kartonpapir darab.Meg egy listát 5 fajtával. Feladom.Nem ajánlva. Légipostán hogy gyorsabb legyen. 2.Vermit honnan lehet szerzni(Mo.-on)?Illetve mivel lehet helyetesiteni ha nincs.És akkor miböl áll a táptalaj és milyen arányban kell keverni az összetevöket? 3.A http://www.lycaeum.org/languages/hungarian/ethno.html oldalon gondolom jók a termesztési infók. 4.Melyik fajtát érdemes termeszteni szerintetek? Én a Golden T.re szavazok... Elöre is kösz minden tanácsot:by psylord |
| | | | |
| | | | | | | | | | szerintem ijen 10 forintos nagyságúak és 50es közötti. aztán alá vermi felé kokuszrost és még egy réteg vermi. )én igy nyomom de kb 3hete kaptam meg a lenyomatot és csináltam 23 sütit meg 5 casineget. annyira jó!!!!!!!!!! nem birom hogy ne csinájjak még. fanatikus lettem (persze hollandiába lakok:) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintetek mekkora darabokra érdemes felaprítani casingelés előtt a sütit? Olvastam már azt, h jobb ha minél nagyobb darabokra vágom, de azt is hogy minél apróbbra érdemes. Most mi az igazság? Thx |
| | | | |
| | | | | | | | | | mi lenne ha a gobát nem kiszáritanák hanem lefagyasztanák. szerintem ugy több hatóanyag marad benne meg a sulya is több lesz. ti vennétek fagyasztott gombát? |
| | | | |
| | | | | | | | | | hmm ez jól hangzik ez a módszer, köszi!
amúgy nem lettek vészesek a gombák, csak a szár tövénél van egy kis fehér penész, a gombát nem támadta meg és le lehetett kaparni, tiszta kék a belseje :) étvágygerjesztő...
majd írok ide a hatásról... ha nem írnék 1 hét múlva se akkor mérgező volt :D
peace and mushroom powa' |
| | | | |
| | | | | | | | | | Spórafecsihez egyszerű és bevált módszer: egy csíkzáras zacskóba, minél sterilebb körülmények között beletenni egy frissen kinyílt kalapot (ha nem árasztotta még el a szárát a fekete spóraeső akkor még mehet), lezárni a zacsit és várni mondjuk 12 órát, de úgyis látszik, ha kieresztette őket. Kalap kivesz sterilen. Előtte pl. mikróban forralt vizet felszívni a steril fecskendőbe és várni amíg kihűl. Ezután a spórás zacsit kívülről letörölni mondjuk alkohollal és beszúrni a tűt (vigyázva ne szaladjon ki a másik oldalon). Víz be, összeráz, felszív és kész a friss spóraoldat. Mehet pár órát hűtőbe oltás előtt, hogy rehidratálódjanak a spórák, de eláll így akár több hétig is. |
| | | | |
|