|
Legfrissebb hozzászólások (2873 - 2922) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | Acidtrexx:
Ne vedd ki, most jutott eszembe, hogy te teljesen hermetikusan lezárva tartottad őket, Nos miután eléggé beindult már nincsen bent elég oxigén. 5 lyukat szúrj rá egy forrósított tűvel, és nézd meg még 4 napon át ha nem indul tovább akkor tuti kuka.
Próba cseresznye ;)
Nekem pl. két réteg alufolcsi van a standard Whiskey-s poháron. Ahol beoltottam őket az az alsó réteg oltás után rakok rá mégegyet amíg be nem indulnak, aztán ha eltelt egy hét (30 C°) akkor csak a felsőt szedem le.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Hát egye fene akkor holnap kikapom csak csórok 1 kis Hiperolt:D Megvannak az előnyei ha az ember 1 laborban dolgozhat:D Köszi a tanácsokat!!! Mindenkinek minden jót! Peace... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Yon, az előzőekben vhol leírtam, hogyan rendeltem én anno az FSRE-től. Tököm se tudja melyikben, majd kibogarászod. Segíts magadon és isten is megsegít... Ja. Csináltam egy 2 sütis casinget, olyan sütikből, amik már legalább 3 flushön túl vannak. És nekiindultak. Sajnáltam őket kidobni, megesett rajtuk a szívem. :) Persze majd a végén kiderül jól lesznek-e ...
Szárított gomba évekig eláll száraz helyen. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Én a helyedben megkockáztatnám, hogy beleszagolok. Ha büdi akkor kuka, ha nem akkor tető gyorsan vissza. Én azt szoktam, hogy fejreállítom és kicsit megdöcögtetem, hogy ha tud, akkor váljon el az aljától a süti. Így több helye lesz a micinek. Nem tom nálad ez bejön-e, mert attól függ mennyire pakoltad meg a befőttest. Egyébként én 2-3 hétnél többet nem várok pf sütivel. Ha marad is egy kicsi amit nem szőtt be, akkor is kirakom. Majd a párában beszövi. Volt már olyan, hogy ott szőtte be az alját. Még gyorsabban is mint 30 fokon. Természetesen ilyenkor friss hidrogénperoxidos vizet lottyantok a perlitre. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszi moricz, és meddig tudom így tárolni? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem, nem nyálkás ugyan olyan kinézetre mint volt akkor mikor megcsináltam csak nem szőtte be szerinted kiszedjem? Lehet még a kerten kívül valami belőle? Azért köszi a választ! Peace... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Eightball:
Szárazon az a lényeg aztán pack, nejlon stb... rak6cc mellé silicagéles kis zacsikat, amiket pl. cipőkhöz adnak.
Acidtrexx:
Jujujúúújjj Az szerintem Bacilus amid van. Bár ha valakinek van más diagnózisa akkor írja meg.
Kicsit folyékony, nyálkás az egész a be nem szőtt helyen igaz? Az halott sajna, ha kicsike rész van így meghalva akkor még meglehetne menteni egy jó vágással, így viszon ki a kertbe és talán valamikor lesz egy kis telep. (Nem valószínű, csak nem tartom szépnek, ha valaki a kukába dobja szegényt ;)
Don't Give it up.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok!
Az érdekelne hogy hogyan kell szárított csiperkét tárolni! Légyszi segítsetek, fontos! köszi!
sziasztok |
| | | | |
| | | | | | | | | | Én is kiraknám de parázok h a benemszőtt terület elfertőződik, de akárhogy forgattam semmit sem nőtt most letakartam alufóliával az egészet. Valaki tudna mondani valamit h mit tenne? Thx előre is. Am én perlit meg minden nélkül értem el majd 90%-os páratartalmat. Peace... |
| | | | |
| | | | | | | | | | AcidTrexx tiszta ki vagy! bazz már a képről itélve én már rég kiraktam volna a terráriumba!ja és vegyél perlitet vagy dobjunk össze rá ha drága!! na pííííísz! ja és fura hogy nem hővel nőtte be a mici ijen gyorsan:) csináltam lenyomatot! és már negyeggyére flushholtam. Tisztelet Minden |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szalma+vermi együtt felesleges. A szalma a vermit helyetesítené a trágya/szalma tekben. Meg lehet csinálni de nem sok értelme van. Ha befónódott a süti akkor már rakhatod a terráriumba ilyenkor ellenállóbb a fertőzéseknek. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hé tapasztalt growerek! mért van az hogy a rozst casingoltam és csak a fedőréteget az 1es mici fonja és kb 4eggyére van ez hogy 1es mici a tetején és bepenészedik. nem vágom nem való nekem a casing:( |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszi a választ, most megnyugtattál :) van még egy két kérdésem, de először elolvasgatom a régebbi postokat, hátha találok rá választ... Mindenkinek szép napot! :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | szerintem biztosan nins fertozes, a gombak kalapja alatt a foldon is fekete a fold. a fekete es a lila meg ilyen helyzetben egyertelmuen spora, ahogy tudom ez a ket lehetseges szin is. a gombak szerinem azert nottek ekkorara mert ez nem az elso flush, gondolom emellett kevesebb gomba is nott mint az elozonel. :) egyebkent - gondolom tudod, hogy - a legmegfelelobb idopont a gomba leszedesere amikor a tonk es a kalap kozotti hartya epp hogy kezd elszakadni, elmeletileg ekkor a legnagyobb a hatoanyag tartalom. szerintem ne izgolj, mert mar lattam ilyen kepeket neten es szo sem volt megbetegedesrol. szep napot:) |
| | | | |
| | | | | | | | | | hát nem is tudom. én nagyon félek hogy valami fertőzést kapott, mert elpőször szépek nőttek. és amikor már nem akartak többet nőni, akkor beraktam a frizsibe, sokkolni őket és utánna lettek ilyen nagy hatalmassak és ilyen feketés(lilássas). de először csak az egyiknek a teteje volt fekete, de az tényleg fekete, és a kalap kinyilása előtt méghozzá, ha jól emlékszem :/ de lehet hogy csak most betrippeltem az egésszet... szóval igy kezdődött: http://i164.photobucket.com/albums/u30/olajosadri/DSC00338.jpg aztán egyet leszedtem és reggelre lett ez: http://i164.photobucket.com/albums/u30/olajosadri/DSC00341.jpg aztán ezeket is leszedtem: http://i164.photobucket.com/albums/u30/olajosadri/DSC00343.jpg de valahogy elég furcsák. olyan puhák a szárai és ráadásul úgy szét is fakadt: http://i164.photobucket.com/albums/u30/olajosadri/DSC00347.jpg az előző nem volt ilyen egyik sem. azok sokkal szebbek voltak, de igaz hogy jóval, de jóval kissebbek: http://i164.photobucket.com/albums/u30/olajosadri/DSC00316.jpg http://i164.photobucket.com/albums/u30/olajosadri/DSC00311.jpg Igaz egy picit itt is olyan feketés-lilássak, de csak egy picit. Az szerintem tuti spóra, vagy nem?azok is fertőzöttek? a sokkolásos utáninál lehet hogy tényleg csak spóra és csak az volt a baj hogy túl sokáig vártam a leszedésükkel? Szóval most nagyon nagy dilemmában vagyok és tele vagyok kérdésekkel! ja lehet még az is baj, hogy locsolgattam a rozst vizzel és ráment a viz a gombára :( szépen megkérek valakit hogy válaszolgasson nekem ezekre az igen bonyolult és kimeritő kérdéseimre, csakhogy tisztában legyek a dolgokkal :) Köszi |
| | | | |
| | | | | | | | | | S á M á N, szerinted a szena+vermi mukodokepes casing lehet? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szinte éreztem hogy ezt fogod kérdezni:) Az azért van a természetben is igy van hogy a spóra az elég könnyen száll a levegővel. Valóságban is úgy van millionyi spóra a levegőbe elfujja a szél és ott ahol lerakódik ott kezdi fonni persze ha van tápanyag a közelben. Sokan azt kérdezik hogy miért van az hogy kint a természetben túl éli a spóra hiszen sokkal nagyobb veszély van a fertőzésekre kint mint bent. Elöször is millionyi spóra lehet a levegőbe elfujja és ahol biztonságos ott probálja fónni a hálózatot. |
| | | | |
| | | | | | | | | | ja bocsi, de mi van akkor ha fekete a teteje? mennyire baj az? mitől lehet az? ha csak egy picikét a kalap egyik felin van egy kis feketés az is baj. vagy ha az egész... előre is köszi a válaszokat :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | ok, gondoltam, de csak azt nem értem, hogy hogy lehet az, hogy a legnagyobb, ami legfelül volt az kezdett el legelőször befeketedni és egyáltalán az mitől lett fekete, amikor az felett már nincs semmi...??? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Meg lehet nyugodni az nem fekete hanem lilás. Spórának hívják. Ami nálad van az egy normális jelenség ilyenkor a kalap alol szétszórja a spóráit a többire. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Érett trágya kell. Minnél öregebb annál jobb bizonyos hátárokon belül. A lényeg hogy ne nagyon tartalmazzon bogarakat. Kv zacc nem fontos bele. |
| | | | |
| | | | | | | | | | köszönöm válaszod. egy dolog még érdekelne.a trágyát kell komposztálni vagy valamilyen formában érlelni amíg felhasználod?vagy fogja az ember és ahogy kijön a lóból úgy már keverhetjük is be a kv zaccal és szalmával? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Tök jól néz ki ez a kókuszrost. Nagyon szívja a vizet (főleg vermikulittal) és kevés is elég belőle. Kíváncsi leszek rá, hogy bejön-e a casing. Egyébként végre sikerült (harmadszori próbálkozásra) barnarizst kolonizálnom. A kulcs szerintem az volt, hogy tyvek szellőzőt barkácsoltam a befőttes tetejére. Egy kicsit az elején még nem vettem le az alufóliát erről a szellőzőről, de később amint levettem, azonnal beindult a micélium. Sámán szerint nem kell oxidzsén a micinek, de már sok helyen olvastam, hogy ha cserélődik a levegő akkor gyorsabban nő a mici is. Ergo több esélye van a gombinak mint a riválisainak. Én ezt eddig csak alátámasztani tudom. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Magic Máshszoba: bocs hogy nem irtam le erthetoen termeszetesen nem azokra a redokre gondoltam. a kalap allatt a tonkon vannak vizszintesen a redok. de kozben raebredtem, hogy valoszinuleg nem fertozes. teljesen egeszseges.
a tragyat pedig nem feltetlenul kell sterilizalni, legalabbis en sok helyen olvastam hogy nem. ha csak pasztorizalod akkor azok a bizonyos "jo bacilusok" tulelik a fozest, a rosszak pedig nagyreszben meghalnak vagy "deaktivizalodnak" kb 2 hetre. a sterilizalas viszont minden bakteriumot es sporat es etc elpusztit. ha gondolod kuldok rola NEKED linket, shroomery, mycotopia.
mellesleg amit most tegnap eltettem(a tragyas), lathatoan fejlodik!:] persze lehet, hogy neked lesz igazad, de remelem nem.
neked pedig jobb napot kivanok, mint amilyen a tegnapi volt. peace :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Bazze ezt a trágyás/szalmás/zaccos teket egyszer tuti megcsinálom. A baj az, hogy kicsit bonyi. Vidéken könnyebb összehozni. Mondjuk az eredmény magáért beszél... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hello
a hippozas az nem olyan fontos de meglehet probalni en meg szemely szerint nem probaltam de a sracnak amiket belinkeltem kepet lejjeb az szerintem eleg meggyozo ez az o technikaja strawlog nevu tech a szart higitsatok fele aranyba cocuszrostal vagy vermivel meg meg kab 10/2 aranyba kv zaccot tegyetek bele ez fontos a kvzacc tehat nem nescafe:D es meg egy nagyon keves messzet lehet hozza adni a ph ertek beallitasa veget nezzetek meg azokat a kepeket amiket belinkeltem 300g egy gomba ez szerintem eleg meggyozo a szalmat tegyetek harisyaba vagy ilyen teszta fogo szarba ami lukacsos 70-80 fokos viz 1 ora aztatas vagy 3x leontotd forro vizzel 100 fokosal de a szalmabol ki kell nyomkodni a vizet amenyire csak lehet kb 0.5L suti 2x-3x annyi szalmat kepes befonni szart azt meg erzesel szorjatok de az ne legyen tobb menyiseg mint maga a suti es utan johet a retegeles eloszor szalma 2x annyi mint amenyi sutid van alura ra a suti ra a szaros kv zaccos vermi cuc ra megin szalma es ezt igy folytatod amig van sutid ha a suti elfogyot szalma legeyn a tetjen is megfogod szajat lekotod es isszonyat osszepreseled lekotod de szellozes legyen a ketvegen tehat mondjuk tuvel megbokdosod zsepit vagy egy orvosi maszkot ragasztasz a lukakra hogy a szellozese biztositot legyen vissza tesszed 30 fokba az egesz zsakot 1hetre vagy 1.5 hetre kiveszed fogod zacskostul bele az akvariumba es csak simman a kozepet kivagod vegig hosszanti irnyba de a zacskot rajta hagyodfontos hogy vastag zacsko loegeyn mer a preselsnel kiszakadhat ha tescos szatyoral csinalod:D |
| | | | |
| | | | | | | | | | A hippós rész nekem is sántít. |
| | | | |
| | | | | | | | | | "szart hippóba áztatja sterilizálás ellőt persze simma hippoba nem illatosba olyat vegyetek ami tiszta klor"
ez tutti?nem marad meg a klór és egyéb kemikália ami meggátolná a további nővekedést? érdekes amit mondasz,kifejtenéd jobban amit a lótrágyáról tudni lehet?
köszi
embrio |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hello!!!
Cambó a trágya az tuti fertőzőt volt a trágya az maga a fertő azt sterilizáálni kell amit nem kell az a szalma de a szart midneképpen 120 fokon 2 ora kukta
redők a kalp allat hát haver én erre anyit mondok hogy ez nagyon nagy szégyen hogy ennyire nem ismered a környezeted fertözés lenne a gomba kalapján a redő biztos hogy az nehogy megedd véletlenül sem a spora rekeszek igaz egyet kéárdezek te nem jártad ki az álltalános iskolát mert ez lb 4-5. osztályba tanitják nincs olyan gomba aminek nem lenne redője a kalapja allat de télleg haver menj és informálodj mer ez életem eddigi legesleg idiotabb tompáb kérdése amit te most feltettél itt |
| | | | |
| | | | | | | | | | Valakit ha nagyon szépen megkérek nem tudna nekem spórát küldeni? :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sárkány hátán:
jah amugy nem jo zacskoba tenni a tragyat sem a szalmat, szerintem, mert igy nem tud kesobb kifolyni belole a felesleges viz. es erdemes kulon csinalni a kettot majd kesobb osszekeverni.
egyebkent en ma csinaltam meg a dolgot. viszont mivel szalmat nem talaltam hirtelenjeben, szenat hasznaltam. de szerintem ez is jo lesz mert ugy a lovak is szenat esznek.. es az a tragya tele is van rostokkal, es taplalobb is. a tragyat 50 percig pasztorizaltam 70C korul, a szalmat pedig 1 oran at 75C-on. eltettem oket az inkubatorba elkeverve az apro darabokra szedett sutikkel. nemsokara kiderul, hogy sikerrel jarok-e. majd megirom. :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | ha a kis 2-3cm es gomba kalapja alatt, korbe redok vannak, az valami fertozes? ha igen, akkor mitol, milyen? felhasznalhato meg(fogyasztas, spora)? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hello!!!
Sámánal ne is foglakozatok kicsit zizi a srác:DDDDD
de viszont gyüjtsetek kv zaccot is a szalmás szaros cuchoz és ne marha hanem ló szart használjatok a marha az kényeseb sokkal jah meg még egy kevés meszet is kell hozzá adni egy jó öreg grower a következőkép csinálja és ez a grower nem én vagyok csak az informálodási kényszermnek kösszönhetően tudom ezekt a dolkoat.a grower egy nem magyar ember akitől azok a képek származnak amiket lejjeb belinkeltem a szart hippóba áztatja sterilizálás ellőt persze simma hippoba nem illatosba olyat vegyetek ami tiszta klor arányok és mégegyszer hangsulyozom ne legyetek tompák ez a modszer a legdurvábban termő modszer
kvzacc 2/10 marha vagy ló kula 5/10 bele a vermi vagy kokusz 5/10 jól összekever sterilizál kuktával is innkáb 2 óra fözzve 4óra
szalma fontos pasztörizálás 80-90 fokos vizbe áztatni fél órát-1orát kinyomkodni ezután amenyire csak birod zacskó alura szalma kb a süti mennyiséged 2x ese rá a süti széttröve rá a szaros kvzaccos éppenhogy meszes cucu ami ugyan annyi mint a süti rá a szalma megin rá a süti megin rá szaros zacc rá szalma zacskó lezár összenyom amennyire csak birjátok zacskó szája lekötöz be a 30 fokba 1 hétre vagy max 2 re amig be nem fonja be az akváriumba |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok.
Cambo, Nehari de nem tudnál adni egy mailt, hogy meglegyen a címed, mert szeretnék kérdezni egyet s mást... |
| | | | |
| | | | | | | | | | koszi szepen! :) amugy ma vettem en is marhatragyat.. 25 litert. pluszba 2500ert egy olyan homerot ami mer 100 fokig, hogy pasztorizalhassak en is nyugodtan.:)
mar csak szalmat kene szereznem... hol a legegyszerubb varosban? kisallat kereskedes? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ok, szóval 1,5 óra 70-80 ˙C -os hőmérsékleten. Cambo állatiul néznek ki a casingjeid. Csak így tovább! |
| | | | |
| | | | | | | | | | nem szoktam inkubatorba visszarakni casingeles utan. terrariumba teszem csak kicsit feljebb van veve a homerseklet mint termotestkepzesnel. igy sztem jobban hasonlit a termeszetes kozeghez. bar tudom ez nem fontos, mert semmi sem termeszetes a gombanak sztem az otthoni termeszteskor :P:) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Amikor a sütit hozzá adod akkor is nagyon sterilen kell dolgozni. Bármikor megfertőződhet nem csak oltásnál hanem a végén és akkor sajnos búcsút kell venni tőle. Vermi nem kell a casingedre mivel már túl késő mert már a teráriumba van. Legközelebb amikor veszed ki az inkubátorból ha megjelenik pár micélium folt akkor tehetsz rá casing réteget ami steril, így a lemaradott réssze utoléri a többit. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sárkány hátán:
sztem amit te irtal az inkabb sterilizalas. mindenhol azt olvastam, hogy a pastorizalasnal 1.5 orat fozod 70-75C korul. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Trágya/szalma pasztőrizálásnak jó az ha: vastagabb zacsiba belerakom a keveréket, forró vízben forralom 3 óráig, hagyom kihűlni és aztán megint forralom 3 óráig. |
| | | | |
|