|
Legfrissebb hozzászólások (273 - 292) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | Kiegészítések: -Szúrás előtt a szilikon portot alkohollal fertőtlenítsd. -Ha lehet, fedővel lefedve forrald az üvegeket. -Az oltás és a vákuum megszüntetése felcserélhető... sőt úgy jóval egyszerűbb. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Látom LC a téma... leírom megboldogult dédnagyapám receptjét, neki szinte mindig sikerült:
1, Végy néhány befőttes üveget, melyek jó állapotú kupakkal rendelkeznek. A kupakra készíts szilikon portot. 2, Tedd őket üresen a kuktába (a kupakokat is, külön), és önts rájuk megfelelő mennyiségű ENYHÉN domestosos (vagy valami hasonló) vizet. 3, 15-20 percig kuktázd (értelemszerűen a sípolastól kezdve). 4, Ha kezelhető hőmérsékletűre hűlt, öblitsd el (sima csapvízzel). Lehet, hogy kissé opálos lesz az üveg, ez nem gond. 5, Töltsd meg az üvegeket megfelelő mennyiségű vízzel. 6, Mikrohullámú sütőben forrald kb 5 percig. Ha nagyon nem akar felforrni, lehet, hogy túlhevült. Ez veszélyes lehet, mert ha ilyenkor megmozdítod, egy pillanat alatt felforr és gejzírként tör ki az üvegből. Erre vigyázz, mert ez valós veszély. 7, Keverd bele, amit szeretnél. 8, Csavard rá a kupakot. Teljesen. 9, Tedd őket egy-másfél órára forrásban lévő vízbe. 10, Ha TELJESEN kihűlt, oltsd be. Vigyazz: erős vákuum van az üvegekben, könnyedén beszippanthat mindent a fecsiből. 11, Fogj egy fecsit (nem fontos, hogy bontatlan legyen, ha kiürült, az is megteszi, amivel épp oltottál, de semmiképp se régi, állott legyen). Húzd ki belőle azt a részt amivel kinyomod/felszívod a cuccot, és legalabb félig tömd meg vattával. Sterilizáld a tűt lángban. 12, Szúrd a fecsit a szilikon portba. A vattán keresztül levegő áramlik be, ami elengedhetetlen a micélium növekedéséhez. Az ideális az, ha az üvegben egy picivel kisebb marad a nyomás, mint kint, így a kupak továbbra is légmentesen zár, viszont lesz bent elég levegő a micélium számára.
A tapasztalatok szerint ez a módszer kb 80-90 százalékban sikeres. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintem nem, legfeljebb bizonyonyos erkölcsi-jogi problémák akadhatnak vele. No nem mintha nem torrenteznék, "Miaz hogy! Nagyon is!" :)
De ha valami különösen hasznos, azért szeretek(!) fizetni.
Roger Rabbit sokat tett a varázsgombás meg minden más gombás otthontermesztésért, osztja az észt a Shroomery-n, meg minden.
A videó letölthető a legális forrásból is $8.99-ért (most kb. 1964 huf):
http://www.mushroomvideos.com/ |
| | | | |
| | | | | | | | | | Egyik sem. Egy bizonyos ponton az útjaink elváltak egymástól. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem kedvez nekik a tel es nincs futes arrafele, vagy csak idohiany? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Még nem. Addig is, ne offoljunk, mesélj, hogy vannak a kis teremtmények? :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sup? (Nem kaptam mail-t ha esetleg...) |
| | | | |
| | | | | | | | | | mycelium!
Furcsa állag alatt azt érted, hogy ilyen barna úszkáló búvárok lepik el a folyadékot? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Autoklávot bírja, akkor gondolom a kuktát is. Dextróznak furcsa állaga lett klávozás után, de ettől függetlenül jónak bizonyult. |
| | | | |
| | | | | | | | | | És ezt a kombót akkor már lehet kuktázni? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Thom, 2 dl vízhez 4g maláta kivonat + 4g dextróz a jó arány (4 %-os oldat). Ezen minden beindul gyorsan :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sima befőttes üveg, tetején kb 1 mm X 1mm lyuk, hogy a tű beférjen. Leragasztva arctörlős vattával. Oltás előtt egy egy csepp alkesz a vattára, lyukon elhúzom, majd oltom. A lángolt tű hegyét rakd csak bele, úgy hogy az alkesz vatta felette legyen annyira nyitva, hogy épp elférj. Visszaragasztod, majd kicsit meglögybölöd :) Inkubátor, vagy 24 C° felett.
Ha bolyhos fehér = Micélium, még nemtudni milyen :D Ha gyorsan nő és nyúlik = penészfajták Ha úszik és fekete a teteje = penészfajták Ha opálosodik = baktérium - olthatsz vele de én nem tenném :D Kristály tiszta de semmi sem indul - rossz oltóanyag.
A havernak van már egy két hónapos LC, amibe nem indult meg semmi de még mindig gyönyörű, szép tiszta.
Üdv
ps.: az első LC sosem sikerül :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nekem a mézes LC-ből egy se jött össze sajna, a dextrózos azért jobb mert teljesen átlátszó marad a lötty (jó ez se garancia semmire). A szellőző nyílást én elhagytam és nem történt semmi, szóval én kihagynám az is csak egy plusz hibaforrás. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Azzal már 1X próbálkoztam, akkor nem jött be, de lehet,hogy én rontottam el valamit, mert nekem csak sima nádcukor volt, nem bionádcukor. Most olvastam még olyat, hogy maláta+dexes, vagy csak malátakivonat, de ezzel nem tudom az arányokat. Shroom-on valami 1.5tea/1.5tea-t írtak, de hogy ez mi azt nemtoom.
Nézegettem még ilyen BIO KUKORICA MALÁTA SZIRUP-ot. Ezzel valakinek tapasztalata van?
Az meg nem egészen tiszta, hogy az lc-s üvegre kell-e szellőző. Úgy csináltam, hogy 1 szilikonport, és még pluszba 1 levegőcsövet ragasztottam bele, amit kitömtem vatelinnel.
béke. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Thom: Mézes LC Kuktázva?...
Állítólag nem, sajna nem próbálta semmi ismi csak főzve ott nem nyert. Amit ajánlanak és bevált, az Nádcukor (Biobolt) és 4% desztív. Kavarás után kávéfilteren szűrve és kukta 1 órára
Kubi: 3-4 nap a bolyhosodás. Egy ehetőnél több (kb 5-7 nap) Ráadásul gyönyörű sárga, ha meg már kifakul mehet a hűtőbe, mert elfogyott a kaja. Legalábbis náluk:
De érdekelne, ha esetleg főzöl (csinálj ilyet, olyat), oszd meg a tapasztalatokat :)
Peace
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Hi!
Mézes lc-t lehet kuktázni? |
| | | | |
|