|
Legfrissebb hozzászólások (253 - 302) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | Én időhiány miatt egyszer 1 hónappal kuktázás után oltottam 6 poharat, mindegyik jó lett. (nem volt se víz hozzáadása, se újbóli sterilizálás) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Be nem oltott de már sterilizált egy hetes sütiket lehet még használni? víz hozzáadása+ újboli sterillizálás? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Felesleges, legalábbis én skippeltem. Inkább fedd le még egy réteg kávéfilterrel v. ahhoz hasonló anyaggal. |
| | | | |
| | | | | | | | | | polifillel tömködné egy ismerős az oltási lyukakat, érdemes vajon neki előtte alkoholba/hipóba áztatnia a polifilt? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Igen, működik, csak ritkán nézem! :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Assamoa, műxik még az e-mailcímed?:) proZac vagyok, csak elfelejtettem az előző accomat -_- |
| | | | |
| | | | | | | | | | hahó, fecskendö sötét kb 21 fokos helyen tárolva meddig áll el úgy hogy használható legyen ? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Jaja zacskónál minimum két óra :D de jobb a 2,5h, dúsított fűrészpor+fadarabkáknál 2 órával is gyakran fertőződött belülről. Mellesleg nem szabad 24 °C felé menni, mert befülled. A sütiknél nincs akkora felület odabenn, azok azért nem füllednek. Mértem ha kint 22 van a zsák körül, akkor a belseje gyakran 27-28 is az oltás utáni 3. napon.
Apropó hogy oltasz be egy zacsit? Hogy van előkészítve és kuktázva. Ha leírnád a procedúrát megköszönném. :)
Üdv M |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az olyan módszer ahol mindig ugyanaz lesz a fertőzés, általában nem a sterilizálás/pasztőrözés után fertőződik meg, hanem előtte a kiindulási szubsztrátban már eleve benne van.
Ergó a sterilizálás/pasztőrözés nem megfelelő módszerrel történik. Lehet hogy a autoklávos módszernél a hőátadás nem megfelelő és/vagy nem elég hosszú idejű.
Próbálkozhatnál kisebb tömegű zacskókkal vagy hosszabb sterilizálási idővel. Esetleg szakaszos sterilizálás? (endospóra?) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Vajon mi lehet az oka annak, hogy ugyanolyan összetételű táptalaj, ami sütiben jól működik, autokláv zacskóban rendre berohad? Baktériumos fertőzés jeleit mutatja: irgalmatlan bűz és nyálkás folyadék jelenik meg 2-3 nap után. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hmm, az utolsó gondolat jó ötlet! :D |
| | | | |
| | | | | | | | | | Jaja, relatíve vastag, jó szellős takaróréteg napi több kis permet, úgy hogy meg se mozduljanak a takaróréteg kis szemcséi sem. Jó messziről, mintha a pára csapódott volna rá. Ha jól csinálod nem éri el a szubsztrátot a víz, csak a takaróréteget nedvesíti. A gomba leszívja a vizet onnan magának. Csiperkéknél' bevált, hogyha csak a magokat takarom, hogy a magok alá tiszta, alignedves vermikulitréteg kerüljön, ezzel felfogva az esetleges több vizet, így nem baktériumosodott el.
HMMO
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Ön nyert :D sárgásbarna és kemény, ha félbevágod, belül fehér - akkor szklerócia.
TT képzéshez kell egy takarás és rendszeres vizezés. A kucsmagombákhoz hasonlóan a szkleróciumból nő majd a gomba ami a takarás alatt van. Ha megfelelő vizet kap, meg légcserét (jóval több mint a kubiknál) akkor elindul a TT képzés. Jó lassú lesz. Türelem.
Ha nem érdekel csinálj oltóanyagot LC-ben sokat, aztán kb 100 üvegben termelhetsz fűmagon szkleróciumot.
De természetesen ez csak srúméris infó.
http://www.shroomery.org/forums/showflat.php/Number/9460552 Innen indulhatsz :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szia, csak az itteni címem él. (névre katt, bejelentkezés) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Moricz, él a gmailes címed, amit egy korábbi hozzászólásodban adtál meg? Ha igen, nézd meg :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szia, remélem maradt egy kis mycelium, ha igen próbáld ki ezt.
https://azurescenssociety.wordpress.com/2008/12/15/mch-generator-tek/
"Azt mondják" az Azunál nagyon beválik.
Először csak 1:1 arányban aztán mikor már van 5 liter spawn akkor lehet 1:4 -ben is, szobahőmérséklet és 2-3 hét alatt végez.
"Hallottam" olyat, hogy kartonlapra dobott magdarab, rászórtak bükkfaaprítékot, beszőtt egy egész ételhordónyit, aztán duplázás, duplázás, végül 1:4 ben lett 2 db 15 lityós veder.
Ilyen környezetben még a penészt is felzabálják.
Üdv
|
| | | | |
| | | | | | | | | | P. cubensis- z-strain
Sajnos a serbica oltás sikertelen lett. Egyik elkezdett nőni marha lassan a cubensisekhez képest, de izolálás után az is elfertőződött.. Remélem lesz még lehetőség próbálkozni vele jövőre :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Mycelium:
Az szép, melyik faj(ta).
PS. Serbica - lett valami? :)
Üdv |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kiegészítések: -Szúrás előtt a szilikon portot alkohollal fertőtlenítsd. -Ha lehet, fedővel lefedve forrald az üvegeket. -Az oltás és a vákuum megszüntetése felcserélhető... sőt úgy jóval egyszerűbb. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Látom LC a téma... leírom megboldogult dédnagyapám receptjét, neki szinte mindig sikerült:
1, Végy néhány befőttes üveget, melyek jó állapotú kupakkal rendelkeznek. A kupakra készíts szilikon portot. 2, Tedd őket üresen a kuktába (a kupakokat is, külön), és önts rájuk megfelelő mennyiségű ENYHÉN domestosos (vagy valami hasonló) vizet. 3, 15-20 percig kuktázd (értelemszerűen a sípolastól kezdve). 4, Ha kezelhető hőmérsékletűre hűlt, öblitsd el (sima csapvízzel). Lehet, hogy kissé opálos lesz az üveg, ez nem gond. 5, Töltsd meg az üvegeket megfelelő mennyiségű vízzel. 6, Mikrohullámú sütőben forrald kb 5 percig. Ha nagyon nem akar felforrni, lehet, hogy túlhevült. Ez veszélyes lehet, mert ha ilyenkor megmozdítod, egy pillanat alatt felforr és gejzírként tör ki az üvegből. Erre vigyázz, mert ez valós veszély. 7, Keverd bele, amit szeretnél. 8, Csavard rá a kupakot. Teljesen. 9, Tedd őket egy-másfél órára forrásban lévő vízbe. 10, Ha TELJESEN kihűlt, oltsd be. Vigyazz: erős vákuum van az üvegekben, könnyedén beszippanthat mindent a fecsiből. 11, Fogj egy fecsit (nem fontos, hogy bontatlan legyen, ha kiürült, az is megteszi, amivel épp oltottál, de semmiképp se régi, állott legyen). Húzd ki belőle azt a részt amivel kinyomod/felszívod a cuccot, és legalabb félig tömd meg vattával. Sterilizáld a tűt lángban. 12, Szúrd a fecsit a szilikon portba. A vattán keresztül levegő áramlik be, ami elengedhetetlen a micélium növekedéséhez. Az ideális az, ha az üvegben egy picivel kisebb marad a nyomás, mint kint, így a kupak továbbra is légmentesen zár, viszont lesz bent elég levegő a micélium számára.
A tapasztalatok szerint ez a módszer kb 80-90 százalékban sikeres. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintem nem, legfeljebb bizonyonyos erkölcsi-jogi problémák akadhatnak vele. No nem mintha nem torrenteznék, "Miaz hogy! Nagyon is!" :)
De ha valami különösen hasznos, azért szeretek(!) fizetni.
Roger Rabbit sokat tett a varázsgombás meg minden más gombás otthontermesztésért, osztja az észt a Shroomery-n, meg minden.
A videó letölthető a legális forrásból is $8.99-ért (most kb. 1964 huf):
http://www.mushroomvideos.com/ |
| | | | |
| | | | | | | | | | Egyik sem. Egy bizonyos ponton az útjaink elváltak egymástól. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem kedvez nekik a tel es nincs futes arrafele, vagy csak idohiany? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Még nem. Addig is, ne offoljunk, mesélj, hogy vannak a kis teremtmények? :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sup? (Nem kaptam mail-t ha esetleg...) |
| | | | |
| | | | | | | | | | mycelium!
Furcsa állag alatt azt érted, hogy ilyen barna úszkáló búvárok lepik el a folyadékot? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Autoklávot bírja, akkor gondolom a kuktát is. Dextróznak furcsa állaga lett klávozás után, de ettől függetlenül jónak bizonyult. |
| | | | |
| | | | | | | | | | És ezt a kombót akkor már lehet kuktázni? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Thom, 2 dl vízhez 4g maláta kivonat + 4g dextróz a jó arány (4 %-os oldat). Ezen minden beindul gyorsan :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sima befőttes üveg, tetején kb 1 mm X 1mm lyuk, hogy a tű beférjen. Leragasztva arctörlős vattával. Oltás előtt egy egy csepp alkesz a vattára, lyukon elhúzom, majd oltom. A lángolt tű hegyét rakd csak bele, úgy hogy az alkesz vatta felette legyen annyira nyitva, hogy épp elférj. Visszaragasztod, majd kicsit meglögybölöd :) Inkubátor, vagy 24 C° felett.
Ha bolyhos fehér = Micélium, még nemtudni milyen :D Ha gyorsan nő és nyúlik = penészfajták Ha úszik és fekete a teteje = penészfajták Ha opálosodik = baktérium - olthatsz vele de én nem tenném :D Kristály tiszta de semmi sem indul - rossz oltóanyag.
A havernak van már egy két hónapos LC, amibe nem indult meg semmi de még mindig gyönyörű, szép tiszta.
Üdv
ps.: az első LC sosem sikerül :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nekem a mézes LC-ből egy se jött össze sajna, a dextrózos azért jobb mert teljesen átlátszó marad a lötty (jó ez se garancia semmire). A szellőző nyílást én elhagytam és nem történt semmi, szóval én kihagynám az is csak egy plusz hibaforrás. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Azzal már 1X próbálkoztam, akkor nem jött be, de lehet,hogy én rontottam el valamit, mert nekem csak sima nádcukor volt, nem bionádcukor. Most olvastam még olyat, hogy maláta+dexes, vagy csak malátakivonat, de ezzel nem tudom az arányokat. Shroom-on valami 1.5tea/1.5tea-t írtak, de hogy ez mi azt nemtoom.
Nézegettem még ilyen BIO KUKORICA MALÁTA SZIRUP-ot. Ezzel valakinek tapasztalata van?
Az meg nem egészen tiszta, hogy az lc-s üvegre kell-e szellőző. Úgy csináltam, hogy 1 szilikonport, és még pluszba 1 levegőcsövet ragasztottam bele, amit kitömtem vatelinnel.
béke. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Thom: Mézes LC Kuktázva?...
Állítólag nem, sajna nem próbálta semmi ismi csak főzve ott nem nyert. Amit ajánlanak és bevált, az Nádcukor (Biobolt) és 4% desztív. Kavarás után kávéfilteren szűrve és kukta 1 órára
Kubi: 3-4 nap a bolyhosodás. Egy ehetőnél több (kb 5-7 nap) Ráadásul gyönyörű sárga, ha meg már kifakul mehet a hűtőbe, mert elfogyott a kaja. Legalábbis náluk:
De érdekelne, ha esetleg főzöl (csinálj ilyet, olyat), oszd meg a tapasztalatokat :)
Peace
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Hi!
Mézes lc-t lehet kuktázni? |
| | | | |
| | | | | | | | | | [Thom: átraktam a kérdésedet a "THC/Drog Kimutatás" témakörbe ide: http://daath.hu/showTopic.php?id=220 Nem kell a "legaktívabb" témakörbe írnod off-topic témát - nyugodtan írd oda, ahová illik, mert a fórum föoldala automatikusan felrakja a legfrissebb hozzászólás témakörét a kategória-lista legtetejére, vagyis jó helyen fog látszani.] |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köles az jó cucc, nagy fajlagos felület így egy két felrázogatással millió oltási pont lesz és szereti a gomba is... Arra kell vigyázni hogy könnyen pattogatottköles lesz belőle a kuktában, ha túlfőzi az ember. Mondjuk ha madáreleségként veszi az ember, nem fúl olcsó, 1000Ft/kg asszem. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok
Először is király az a MT. :D
Ha klónozni szeretnél, pl. Ubul haverom így gyártja:
1. szedd le azt a gombát amit szeretnél. javasolja a nem túl nagyot, hosszú szárral és szép kalappal, klaszter tagjaként, gyorsan kékül, erősen kékül stb... A kalap annyira nem fontos. (Ubul rajong az apróbbakért, az olyan er(d)ősebb. 2. vágd le a kalapot, mosd meg folyó vízben, a langyos jobb. 3. készíts 1 deci 3%-os H2O2- oldatot egy tiszta, széles bögrében, vagy a botmixer üvegében. 4. csinálj tiszta munkaasztalt (hipóspricc, 10 perc, törlés) 5. hámozd meg a gombát mint a banánt a külső leeső részeket edd meg a kalappal! 6. dobd bele a H2O2-be 7. turmixolj, majd várd meg amíg a hab leülepszik 8. szívd fel frissen bontott fecsibe. 9. várj egy napot, tartsd 20 fok felett állítva a fecsit, hogy a képződő oxigén elillanhasson. 10. Másnap mindenképp olts vele valamit, ő LC-t szokott és 4 búzát.
A többi már ugyanaz.
De agarozhatsz is, nekem nem igazán szektorosodott az ilyen klón.
Matias Romero:
http://www.hostfile.nl/fpimages/mgyidtfh6w/16348/MR_CLA.JPG.html
Klónozott kúltúra (ezek vak klónok, vagyis csak gyors mycélium miatt lett agarral leválasztva)
Ideális gomba (Ubul szemének): http://www.hostfile.nl/fpimages/mdab7t225m/16349/TOClone.jpg.html
Érdekes ez a pin kérdés nagyon, még kísérletezem vele picit. A klónoknál jobb az egyszerre pinelési arány. Mondjuk a haveromnál mindig 20-23 °C van és ilyen lesz (fent)
Üdv
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszönöm! Egyébként klónozásról én is hallottam szép történeteket :D Pl. tag a legszebb, legnagyobb gombát klónozta, és az eredmény egy gyenge pinset pár darab gombával, de azok monster méretűek voltak. :D Elvileg csokorba nőtt primordia a legalkalmasabb, de hogy ezt utána még szénné izolálják, míg kapnak 4-5 szektormentes szinte már monokultúrát, majd ezeket külön-külön termőre fordítják és csak így lehet kideríteni, hogy melyiket érdemes megtartani... ehhez azért kellenek kapacitások no meg elég magas contam faktor... de hát ez a szép az egészben, ahogy az ember lassan halad előre a tervezett úton :D Haverod dolgozott már kölessel? Azt olvastam h azzal a legegyszerűbb dolgozni ha spawnt akar csinálni az ember. Shroomeryn mindenki WBSel meg gabonával küldi de gondolom ott az könnyebben hozzáférhető. :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Maniec!
Az a pinset egész jó, annál csak clonnal lesz jobb sztem... A monotube meg tök faszán néz ki, 10/10!
Haverom egyszer klónozott egy 3. flush-os termőtestet (bitang nagy volt és kb. az egyetlen kifejlett) és az volt a durva hogy klónból (->Lc -> grainspawn ->) csinált monobutbeon az 1.&2. flush tök gyér volt és a 3.-ra jött le a nagy bumm! Szóval viccesen működik ez a clone dolog, bár lehet csak fatális véletlen volt... :D
Amúgy jól hangzanak a tervek, hajrá! Egyszer majd talán haverom is fog agarozni, biztos jó buli! :D |
| | | | |
| | | | | | | | | | Jó kis teszt, köszönjük! :) --- Én most próbálok elszakadni a PF TEK-től és átváltani monotubra, egyelőre úgy néz ki működik a dolog. :) A vicc, hogy 1:7es spawn-bulk aránnyal csináltam és szétreszelt pf sütiket használtam oltóanyagnak... 3hét alatt termőre fordult, a pinset nem egységes, még most is felbukkan 1-1 újabb primordia. Szellőztetés,permetezés skippelve van, 2-2 alsó lyuk extrém sok vatelinnel van kitömve, felső 2 lyuk pedig szinte semmi, így elég FAE jön be, viszont mivel alul nem megy ki olyan könnyen, az RH is stabil. A keringetés egy doboz felé irányított PC ventire van bízva. Gyakorlatilag oltástól számítva már csak szüretkor kell kinyitnom. :)
Így állunk most: http://www.hostfile.nl/images/z3lg1iu18v/16308/asd.jpg
Remélem lassan magam mögött tudom hagyni a multikultúrát és tudok klónozni egy szép kis clustert, amit majd tovább izolálok agaron, majd azzal pár 'master-kölest' oltani, onnan G2G és a többi jön magától. :D
Akit érdekelnek a fent említett módszerek:
#1 http://www.shroomery.org/10858/How-to-do-Coir #2 http://www.shroomery.org/forums/showflat.php/Number/17332777#17332777 |
| | | | |
| | | | | | | | | | Egy mérés nem mérés! ;)
Amúgy érdekesen hangzik a kísérlet! Egyik haverom is foglalkozott ilyesmivel, csak Ő alkoholos kivonatból akarta műszeresen (közeli infra) hatóanyag mennyiséget mérni. Sajnos nem lett belőle szakszerű méréssor, így értelmezhető adat sem. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kísérleti eredmény:
Nos egy barátom barátja (Walker, felhőoszlatás :) csinálta meg az alábbi kísérletet:
Vizsgálat célja a potencia változása termesztési eljárás vonatkozásában.
Fajta: Ps Cubensis, Matias Romero, "A" klón (ugyanaz a szövetdarab egy gombából, ugyanazzal az LC-vel oltva)
3 féle eljárás: - PF süti 3,5 dl-es pohár(1 rész barna rizsliszt, bolti, 2 rész vermikulit + csapvíz) - Casing tálcás (biorozs + vermikulit casing) - Casing tálcás (sima búza + vermikulit casing)
Kontroll csoport: - Casing tálcás (búza + vermikulit multispórás oltás, Matias Romero)
Szüret után 5-10 nap szárítás majd fogyasztás, figyelve hogy mindig két hetente vasárnap legyen fogyasztva a tolerancia és a pontos mérés miatt.
Fogyasztási mennyiség 1.1 gram, mindig szárítva és szétrágva.
Szet, Szetting: Nappali természet és mindig jó közérzet/lelkiállapot
Eredmény:
PF sütisek: Halvány bizsergés, minimális időtorzulás, nincs vizuális hatás, maximum egy kis színesedés, hangok normálisak.
Búzás Casing: Erősebb időtorzulás, hamarabb bejött (15-20 perc) erős bizsergés, minimális gyomorémelygés. A vizuális részben erősebb színkiemelődés, kék árnyalat, fényaurák. A csúcs közelében minimális hullámzás a perifériában. Hangok normálisak.
Biorozsos Casing: Nagyon erős idő torzulás (1.1 g hoz képest :), Rendkívül gyors felfutás (15 perc) erős beindulás, szintén leveszi az embert a lábáról. Kifejezetten erős színesedés, jobban "bemásznak a hullámok a perifériából. Erősebb gyomorémelygés. Hangokban minimális Delay effektus érzékelhető a csúcs környékén.
A kontroll csoport megegyezett a Búzás+Casinges erősséggel.
Összegezve "ár"/ teljesítményviszonylatban érdemes a búza+casing verziót választani és 2-3g-t enni, egy igazi trippért.
Természetesen itt két fő vett részt a kísérletben, ami így nem szolgálhat reprezentatív mintaként, de ők már csak búzásat csinálnak :) És mint jól tudjuk minden trip kicsit más, ezek az ő véleményeik.
Üdv
HMMO Research Center 2013 |
| | | | |
| | | | | | | | | | igen, köszi, ez a nagydózisú aszkorbinsavas már rég eljutott, méga kemó előtt be is tolattam magamnak orvos ismivel 6x nagydózis iv plusz ettem keserűmandulát is - b17 vitamin - most gombázgatok, meg örülök.
|
| | | | |
|