|
Legfrissebb hozzászólások (243 - 292) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | Igen. Csak nem barna. De rizsliszt. A puposodas szerintem a parolgo viz miatt van, ezt nem is talaltam furcsanak. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Érdekes hogy felpúposodik... Mi a szubsztrát a mixben? Recept szerint, rizsliszt? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Koszonom szepen a valaszod! Az a para, ami felnyomja az alufoliat szuksegszeruen atmegy a szaraz retegen ezaltal benedvesiti azt nem? Meg ahogy lehul, az a szaraz vermikulitra csapodik le nem?
Vagy kellene lyuk az alufoliara, hogy tavozhasson a nedvesseg a "fozeskor"? Hogy erted azt hogy oda van ragasztva? Az egykalapalatton levo leirasban nincs szo ragasztasrol, en befottesgumival erositettem oda a foliakat.
Koszi a valaszt! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az, hogy az alu felpúposodik sztem nem gáz, úgyis odavan ragasztva. Viszont az, hogy száraz vermi nedvesedik elég érdekes. Nekem kuktában (ahol azért durvább körülmények vannak mint egy edényben forraláskor) sose nedvesedett át. Szerintem vhol beszivárog a víz. Ezt a lépést egyébként nem érdemes skippelni, mert ez véd a fertőzésektől. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok!
PF tekkel próbálkozom de alufóliás pohárral, nem befőttesüveggel. Az a problémám, hogy ahogy forralom, a pohában lévő víz is elkezd párologni és felpúpozza az alufóliát valamint a száraz vermikulit is nedvessé válik.
Hogy tudnám ezt kivédeni?
(Mennyi az esélye, hogy száraz vermikulit nélkül eredményes lesz a termesztés?)
Köszi! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az égős megoldás azért sem jó, mert megemeli a CO2 szintet, és talán a hőmérsékletet is annyira, ami már nem lenne a jó a gombáknak.
A perlit tényleg működik :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szuzi: nedves perlit elég jól megoldja a párát... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok! Terráriumba csak elektromos párologtató jó? A sima, gyertyával működő nem megfelelő? Esetleg egy vizestál elhelyezése? :D Ha hülyeséget írtam, javítsatok. :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hopszi, tényleg benéztem a topicot :D Köszi a hozzászólást moricz ;) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Én időhiány miatt egyszer 1 hónappal kuktázás után oltottam 6 poharat, mindegyik jó lett. (nem volt se víz hozzáadása, se újbóli sterilizálás) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Be nem oltott de már sterilizált egy hetes sütiket lehet még használni? víz hozzáadása+ újboli sterillizálás? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Felesleges, legalábbis én skippeltem. Inkább fedd le még egy réteg kávéfilterrel v. ahhoz hasonló anyaggal. |
| | | | |
| | | | | | | | | | polifillel tömködné egy ismerős az oltási lyukakat, érdemes vajon neki előtte alkoholba/hipóba áztatnia a polifilt? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Igen, működik, csak ritkán nézem! :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Assamoa, műxik még az e-mailcímed?:) proZac vagyok, csak elfelejtettem az előző accomat -_- |
| | | | |
| | | | | | | | | | hahó, fecskendö sötét kb 21 fokos helyen tárolva meddig áll el úgy hogy használható legyen ? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Jaja zacskónál minimum két óra :D de jobb a 2,5h, dúsított fűrészpor+fadarabkáknál 2 órával is gyakran fertőződött belülről. Mellesleg nem szabad 24 °C felé menni, mert befülled. A sütiknél nincs akkora felület odabenn, azok azért nem füllednek. Mértem ha kint 22 van a zsák körül, akkor a belseje gyakran 27-28 is az oltás utáni 3. napon.
Apropó hogy oltasz be egy zacsit? Hogy van előkészítve és kuktázva. Ha leírnád a procedúrát megköszönném. :)
Üdv M |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az olyan módszer ahol mindig ugyanaz lesz a fertőzés, általában nem a sterilizálás/pasztőrözés után fertőződik meg, hanem előtte a kiindulási szubsztrátban már eleve benne van.
Ergó a sterilizálás/pasztőrözés nem megfelelő módszerrel történik. Lehet hogy a autoklávos módszernél a hőátadás nem megfelelő és/vagy nem elég hosszú idejű.
Próbálkozhatnál kisebb tömegű zacskókkal vagy hosszabb sterilizálási idővel. Esetleg szakaszos sterilizálás? (endospóra?) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Vajon mi lehet az oka annak, hogy ugyanolyan összetételű táptalaj, ami sütiben jól működik, autokláv zacskóban rendre berohad? Baktériumos fertőzés jeleit mutatja: irgalmatlan bűz és nyálkás folyadék jelenik meg 2-3 nap után. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hmm, az utolsó gondolat jó ötlet! :D |
| | | | |
| | | | | | | | | | Jaja, relatíve vastag, jó szellős takaróréteg napi több kis permet, úgy hogy meg se mozduljanak a takaróréteg kis szemcséi sem. Jó messziről, mintha a pára csapódott volna rá. Ha jól csinálod nem éri el a szubsztrátot a víz, csak a takaróréteget nedvesíti. A gomba leszívja a vizet onnan magának. Csiperkéknél' bevált, hogyha csak a magokat takarom, hogy a magok alá tiszta, alignedves vermikulitréteg kerüljön, ezzel felfogva az esetleges több vizet, így nem baktériumosodott el.
HMMO
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Ön nyert :D sárgásbarna és kemény, ha félbevágod, belül fehér - akkor szklerócia.
TT képzéshez kell egy takarás és rendszeres vizezés. A kucsmagombákhoz hasonlóan a szkleróciumból nő majd a gomba ami a takarás alatt van. Ha megfelelő vizet kap, meg légcserét (jóval több mint a kubiknál) akkor elindul a TT képzés. Jó lassú lesz. Türelem.
Ha nem érdekel csinálj oltóanyagot LC-ben sokat, aztán kb 100 üvegben termelhetsz fűmagon szkleróciumot.
De természetesen ez csak srúméris infó.
http://www.shroomery.org/forums/showflat.php/Number/9460552 Innen indulhatsz :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szia, csak az itteni címem él. (névre katt, bejelentkezés) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Moricz, él a gmailes címed, amit egy korábbi hozzászólásodban adtál meg? Ha igen, nézd meg :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szia, remélem maradt egy kis mycelium, ha igen próbáld ki ezt.
https://azurescenssociety.wordpress.com/2008/12/15/mch-generator-tek/
"Azt mondják" az Azunál nagyon beválik.
Először csak 1:1 arányban aztán mikor már van 5 liter spawn akkor lehet 1:4 -ben is, szobahőmérséklet és 2-3 hét alatt végez.
"Hallottam" olyat, hogy kartonlapra dobott magdarab, rászórtak bükkfaaprítékot, beszőtt egy egész ételhordónyit, aztán duplázás, duplázás, végül 1:4 ben lett 2 db 15 lityós veder.
Ilyen környezetben még a penészt is felzabálják.
Üdv
|
| | | | |
| | | | | | | | | | P. cubensis- z-strain
Sajnos a serbica oltás sikertelen lett. Egyik elkezdett nőni marha lassan a cubensisekhez képest, de izolálás után az is elfertőződött.. Remélem lesz még lehetőség próbálkozni vele jövőre :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Mycelium:
Az szép, melyik faj(ta).
PS. Serbica - lett valami? :)
Üdv |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kiegészítések: -Szúrás előtt a szilikon portot alkohollal fertőtlenítsd. -Ha lehet, fedővel lefedve forrald az üvegeket. -Az oltás és a vákuum megszüntetése felcserélhető... sőt úgy jóval egyszerűbb. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Látom LC a téma... leírom megboldogult dédnagyapám receptjét, neki szinte mindig sikerült:
1, Végy néhány befőttes üveget, melyek jó állapotú kupakkal rendelkeznek. A kupakra készíts szilikon portot. 2, Tedd őket üresen a kuktába (a kupakokat is, külön), és önts rájuk megfelelő mennyiségű ENYHÉN domestosos (vagy valami hasonló) vizet. 3, 15-20 percig kuktázd (értelemszerűen a sípolastól kezdve). 4, Ha kezelhető hőmérsékletűre hűlt, öblitsd el (sima csapvízzel). Lehet, hogy kissé opálos lesz az üveg, ez nem gond. 5, Töltsd meg az üvegeket megfelelő mennyiségű vízzel. 6, Mikrohullámú sütőben forrald kb 5 percig. Ha nagyon nem akar felforrni, lehet, hogy túlhevült. Ez veszélyes lehet, mert ha ilyenkor megmozdítod, egy pillanat alatt felforr és gejzírként tör ki az üvegből. Erre vigyázz, mert ez valós veszély. 7, Keverd bele, amit szeretnél. 8, Csavard rá a kupakot. Teljesen. 9, Tedd őket egy-másfél órára forrásban lévő vízbe. 10, Ha TELJESEN kihűlt, oltsd be. Vigyazz: erős vákuum van az üvegekben, könnyedén beszippanthat mindent a fecsiből. 11, Fogj egy fecsit (nem fontos, hogy bontatlan legyen, ha kiürült, az is megteszi, amivel épp oltottál, de semmiképp se régi, állott legyen). Húzd ki belőle azt a részt amivel kinyomod/felszívod a cuccot, és legalabb félig tömd meg vattával. Sterilizáld a tűt lángban. 12, Szúrd a fecsit a szilikon portba. A vattán keresztül levegő áramlik be, ami elengedhetetlen a micélium növekedéséhez. Az ideális az, ha az üvegben egy picivel kisebb marad a nyomás, mint kint, így a kupak továbbra is légmentesen zár, viszont lesz bent elég levegő a micélium számára.
A tapasztalatok szerint ez a módszer kb 80-90 százalékban sikeres. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintem nem, legfeljebb bizonyonyos erkölcsi-jogi problémák akadhatnak vele. No nem mintha nem torrenteznék, "Miaz hogy! Nagyon is!" :)
De ha valami különösen hasznos, azért szeretek(!) fizetni.
Roger Rabbit sokat tett a varázsgombás meg minden más gombás otthontermesztésért, osztja az észt a Shroomery-n, meg minden.
A videó letölthető a legális forrásból is $8.99-ért (most kb. 1964 huf):
http://www.mushroomvideos.com/ |
| | | | |
| | | | | | | | | | Egyik sem. Egy bizonyos ponton az útjaink elváltak egymástól. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem kedvez nekik a tel es nincs futes arrafele, vagy csak idohiany? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Még nem. Addig is, ne offoljunk, mesélj, hogy vannak a kis teremtmények? :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sup? (Nem kaptam mail-t ha esetleg...) |
| | | | |
| | | | | | | | | | mycelium!
Furcsa állag alatt azt érted, hogy ilyen barna úszkáló búvárok lepik el a folyadékot? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Autoklávot bírja, akkor gondolom a kuktát is. Dextróznak furcsa állaga lett klávozás után, de ettől függetlenül jónak bizonyult. |
| | | | |
| | | | | | | | | | És ezt a kombót akkor már lehet kuktázni? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Thom, 2 dl vízhez 4g maláta kivonat + 4g dextróz a jó arány (4 %-os oldat). Ezen minden beindul gyorsan :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sima befőttes üveg, tetején kb 1 mm X 1mm lyuk, hogy a tű beférjen. Leragasztva arctörlős vattával. Oltás előtt egy egy csepp alkesz a vattára, lyukon elhúzom, majd oltom. A lángolt tű hegyét rakd csak bele, úgy hogy az alkesz vatta felette legyen annyira nyitva, hogy épp elférj. Visszaragasztod, majd kicsit meglögybölöd :) Inkubátor, vagy 24 C° felett.
Ha bolyhos fehér = Micélium, még nemtudni milyen :D Ha gyorsan nő és nyúlik = penészfajták Ha úszik és fekete a teteje = penészfajták Ha opálosodik = baktérium - olthatsz vele de én nem tenném :D Kristály tiszta de semmi sem indul - rossz oltóanyag.
A havernak van már egy két hónapos LC, amibe nem indult meg semmi de még mindig gyönyörű, szép tiszta.
Üdv
ps.: az első LC sosem sikerül :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nekem a mézes LC-ből egy se jött össze sajna, a dextrózos azért jobb mert teljesen átlátszó marad a lötty (jó ez se garancia semmire). A szellőző nyílást én elhagytam és nem történt semmi, szóval én kihagynám az is csak egy plusz hibaforrás. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Azzal már 1X próbálkoztam, akkor nem jött be, de lehet,hogy én rontottam el valamit, mert nekem csak sima nádcukor volt, nem bionádcukor. Most olvastam még olyat, hogy maláta+dexes, vagy csak malátakivonat, de ezzel nem tudom az arányokat. Shroom-on valami 1.5tea/1.5tea-t írtak, de hogy ez mi azt nemtoom.
Nézegettem még ilyen BIO KUKORICA MALÁTA SZIRUP-ot. Ezzel valakinek tapasztalata van?
Az meg nem egészen tiszta, hogy az lc-s üvegre kell-e szellőző. Úgy csináltam, hogy 1 szilikonport, és még pluszba 1 levegőcsövet ragasztottam bele, amit kitömtem vatelinnel.
béke. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Thom: Mézes LC Kuktázva?...
Állítólag nem, sajna nem próbálta semmi ismi csak főzve ott nem nyert. Amit ajánlanak és bevált, az Nádcukor (Biobolt) és 4% desztív. Kavarás után kávéfilteren szűrve és kukta 1 órára
Kubi: 3-4 nap a bolyhosodás. Egy ehetőnél több (kb 5-7 nap) Ráadásul gyönyörű sárga, ha meg már kifakul mehet a hűtőbe, mert elfogyott a kaja. Legalábbis náluk:
De érdekelne, ha esetleg főzöl (csinálj ilyet, olyat), oszd meg a tapasztalatokat :)
Peace
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Hi!
Mézes lc-t lehet kuktázni? |
| | | | |
|