|
Legfrissebb hozzászólások (213 - 262) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | ...inkább légbefújó.
Az az eszköz egy ún. lamináris box, ami HEPA szűrőn keresztül fúja át a levegőt úgy, hogy a levegő áramlása ne legyen turbulens (ez nagyon-nagyon fontos).
Ennek következtében a kifújt levegő nagyon tiszta, gyakorlatilag steril, és mivel nem turbulens, nem kever-kavar kórokozókat ösze a környező levegőből.
Az ózongenerátor nem javasolt, mert ha annyi ózonod van, hogy mindent kinyírjon, akkor az ugye mindent kinyír, beleértve a tüdődet is (de legalábbis kellemetlen lesz.
UV C lámpákkal szoktak még kísérletezni emberek, de nagyon-nagyon-nagyon nem éri meg, mert iszonyat súlyos szemkárosodást képes okozni percek alatt egy ilyen.
Egy sima kihipózott still air box tyvek mandzsettával (vagy akár anélkül) csodákra képes, olcsó, egyszerű. ;)
Na meg tisztaság, tisztaság, tisztaság. Elpakolni, feltörölni, elmosogatni, penészteleíteni, levinni a szemetet mindig időben, csukni az ablakokat, megfürödni, tisztapóló, tisztanadrág, betadinos szappan, peace. |
| | | | |
| | | | | | | | | | És szerinted működne ózongenerátorral? Persze megfelelő védőfelszereléssel. Vagy megölné a spórát vagy a miciéliumot is? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha arra a függőleges rácsos valamire gondolsz, akkor az nem ózongenerátor :D hanem egy légelszívó.
Működésének alapja, hogy a munkafelület és az elszívó között nem lehet blokkoló tárgy, és így a folyamatos légáramlat nem engedi hogy idegen kórokozó szaporítóanyag belekerüljön az akármibe... :P |
| | | | |
| | | | | | | | | | A let's grow mushrooms-os videóban, ami előtt az izolálást csinálja az egy ózongenerátor? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ez a cordyceps nagyon felkeltette az érdeklődésemet... :)) Meséltek már róla de elsiklott a fülem mellett... most célba talált :D |
| | | | |
| | | | | | | | | | A gombák és a hangyák közti kapcsolat igen érdekes formákat ölt, érdemes beírni a keresőbe hogy "agyirányító gomba" vagy "hangya gomba". Én nem lennék meglepve azon hogy a cubensis is képes megdolgozni a kiskatonákat... :DDD Viccelődtök itt sci-fi horror storykkal meg fantazmagóriákkal aztán kihívjuk a gombaszellemek haragját... :DD |
| | | | |
| | | | | | | | | | Tedd ki a kertbe, rájuk ragad a myc és széthordják :) Aztán csak egy jó esős augusztus kell :D
Nálam a déli tőkére jöttek a legyek és a muslincák, szúnogok, mint az atom, már vagy 100 lógos légycsapda van kinn. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Addig eszik a gombát a "drogos állatok", amíg megnö az agyuk és 50000 év múlva ök fogják uralni a bolygót, és a hangya-McKenna majd jól megírja, hogy egy idegen faj hozta el nekik a gombát évezredekkel korábban :D |
| | | | |
| | | | | | | | | | És mi van ha a gombatelep adott le vészjelzést és a hangyák mentőakciót indítottak a gomba kimenekítésére?! :O |
| | | | |
| | | | | | | | | | Naná, tönkre is tették... :) Hangyafalut akartak létrehozni és már kezdték feltölteni mindennel amit összeszedegettek... :DD |
| | | | |
| | | | | | | | | | Lehet olyanok mint azok a levélvágó hangyák, akik gombát termesztenek. Hátha táplálni fogják a gombáid, csak aztán vigyázz ne ők arassák le a termést :))
Egyébként biztos, hogy sok fertőző dolgot visznek be magukon a hangyák.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Amikor kis hangyák befoglalják a sütit a szellőzőnyílásokon bemászva, az egy nagyon vicces dolog... :D Nem tudom volt e már valakinek... 1 nap alatt a kis gecik 2 poharat is elfoglaltak :DDD |
| | | | |
| | | | | | | | | | "bio-gomba" LOL :DD Mindenesetre ha majd itt azerbajdzsánban hozzájutok bio-termékekhez meglesem mi a különbség :)) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintem azert mert ami bio, az nem tartalmazhat pl tartositoszert. Neked mindegy (hat vagy nem) de a gomba nem no tole.
Ha van a boltban bio* akkor azt veszem. Ha nincs, akkor a normalt. |
| | | | |
| | | | | | | | | | :D :D
Jaja mindegy nekik (gombák, fogyasztók)
Lehet placebó, de reagen a legjobb kubitrippem biobarnarizses magtakarásból volt. |
| | | | |
| | | | | | | | | | "Csak" annyi, hogy nem biogombád lesz... (Nem EU szabvány!)
Te most komolyan nem biogombát termeltél idáig? Remélem erről a fogyasztók is tájékoztatva voltak rendesen!
Hol van ilyenkor a fogyasztóvédelem!? Botrány! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Egyébként ezeknek a bio cuccoknak mi az értelme, végeredményben számít valamit? bio-barnarizs, bio-nádcukor... stb. :D Nekem mindig lemarad a bio de no problem. |
| | | | |
| | | | | | | | | | 580-as az a szabvány üveg nálam (az a mézes, alul felül kockás) :) Elég nagy és 14 db befér a kuktámba.
Ha azt a löttyöt beszövi szépen, akkor az kb 100 pohárra is elegendő, bár én már csak ehetőkkel foglalkozom.
A GT az nagyon jó. Extra erős lesz ha takart magon csinálod ;)
Az LC meg állhat is, leginkább a hülés miatt érdemes, meg esetleg feloldódik a karamelles cukor. Nekem is a barnanádcuki vált be. Egyébként nem kell aggódni, ha kicsit darabos lesz, akkor is beszövi. Inkább a fertőzés a para, sajna nagyon jó oldat másnak is :)
A PF-hez meg még annyit, hogy inkább szárazabbra csináld, úgyis áztatod. Vagyis ha elkeverted az anyagot még víz nélkül, akkor lassan adj vizet hozzá. Akkor jó ha olyan mint a gyerekkori homokozás közbeni nedves homok :) Ha beleteszel egy kanálnyit a pohárba, akkor az alján nem lehet masszás, ha az akkor keverj hozzá még száraz keveréket.
Sok sikert! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszönöm a válaszod. Miért épp 580ml-est mondasz?
Még nem használom fel a vésztartalékot de lehet sor kerül rá. A cicus aranyos tanár, remélem sokmindenre megtanít. ;)
Kuktában csináltam pár LC-nek valót barna nádcukorral, ez ugye barnára színezi a vizet is, remélem nem karamellizálódott meg. Mindenhol írják, hogy hagyni kell állni egy estét. Nem értem mi változik ez idő alatt (a kihülésen kívül) de akkor most pihennek. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szia, ha van kedved és nem para ha elromlik és van still air box, vagy kesztyűsdoboz, akkor:
Csinálj egy 580 ml-es beföttesből LC-s üveget (FBS szilikon+légzőnyílás a kupakon) Sterilizáld kuktában vagy főzd 2 szer a dobozban nyisd ki a tetejét és "fertőzd meg a kis cicaszőrökkel majd zárd vissza
működött már, de ez csak amolyan végszükség
a helyedben megvárnám, amíg lesz egy két-öt friss nyomatod, mert ez eláll akár 7 évig is, és így ez lesz a vésztartalék.
ps.: milyen márkájúak a macskák ? :D |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok!
Van egy printem, amiről lekapirgáltam amit tudtam de szerintem van rajta még használható cicaszőr. Arra gondoltam, hogy kinyitok egy nagyobb fecsit és beleteszem a printet és szívok hozzá ioncserélt vizet (forraltat, kihültet) és eztán ezt egy LC cukros oldathoz fecskendezem az úgy nem biztos hogy rossz lesz.
Vagy már eredetileg a facskendőbe is cukros oldatot szippantsak? Vagy az lc-be dobjam a printet? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az lesz, igazándiból nincs olyan részlete a műveletnek amibe ne lehetne belekötni. Következő próbálkozás reméljük több sikerrel jár. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hátja ez érdekes, mintha szétfőtt volna. Ha az arányok tuti stimmelnek, akk én még annyit próbálnék meg h egy kuktában sterilizálnám. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Koszonom szepen mindannyiotok segitseget. Orakon belul korvonalazodni fog, hogy mit alkottam az elso kiserlettel. :D |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok, Persze én is bele pofátlankodok kicsit :)
Darth Véder szerint:
Ha nincs kukta akkor is működik de kétszer főzném 24 óra elteltével (biztos ami biztos)
- Használj (bio)barnarizst, daráld le, és azt keverd 2:1 arányban 2 vermi 1 liszt, szárazon, majd nedvesíts igény szerint :) Bármi mással csinálta , gyengébb lett a macska (próbálva mindenféle barna és fehér liszt, korpa)
- pohártartalom: keverék -1cm, a megmarad rész száraz vermi :) főzéskor persze nedves lesz és elvileg utánna is az marad, hiszen a vermi szívja a vizet, de ez bentről jön kifelé. Amikor hűl visszaszívná, ezért hagy a kuktában/forró lábasban lehetőleg fedővel. De működött már simán csak úgy hogy főzés vége után forrón kivéve tiszta ronggyal letakartuk. Sőt még annyi sem volt.
- zárhatod befőttesgumival az alsó réteget, és púposodni is fog, majd vissza is húzódik, persze még be is süpped hiszen valamennyi vizet kinyomott magából. Főzés előtt tegyél rá csak simítva még egy réteget, ez lesz a "fedő" ezt még gumizni sem kell. Csubakka azért szokott rá erre, mert utálta vakarni a ragacsot a pohárról :)
- Oltás tiszta helyen, kesztyűs dobozban, kartondobozban hipós spricceléssel. Na most sikerült már úgy is hogy mezei konyha és csak ala natur. A felső, rögzítetlen réteget leveszi az alsót törli alkesszal/hipóval, majd forrósított tűt gyorsan átszúrja, nyom, forgat szúr nyom forgat szúr, nyom forgat szúr nyom, felső vissza. Középre nem szokott, úgyis összeér a fonálzat.
- FONTOS, hogyha már van legalább 4-5 centis fonás, vedd le a felső fóliát, mert akkor már kellhet a levegő neki. esetleg gumizz rá egy tiszta papírlapot. Az oltólukakon majd elég gázcsere zajlik.
Üdv HMMO
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Jaja ragaszd körbe szigszalaggal úgy, hogy sehol se legyen rés. Nem tudom konyharuhát szoktál e a poharak alá rakni, bár ha eddig nem sült meg akkor gondolom igen. Így már biztos jó lesz ! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az alufoliat ragasszam a poharhoz? Milyen ragasztoval? Vegig korbe? Es aztan a kulonbozo foliaretegeket is egymashoz?
Koszi megegyszer! :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az alu azt a célt szolgálja, hogy a forrásban lévő víz -mikor felcsap a pohár tetejére- ne áztassa el a sütit. A süti saját nedvességtartalma kicsapódhat az üveg falára (kondenzáció miatt) de a száraz vermit semmi esetre se tudná eláztatni. Szerintem a befőttes gumi a ludas, ragasztóval 100% hogy nem megy be a víz! ;)
Ja és egykalapalatt-ra ne alapozz, sajnos nagyon sok outdated infó van ott, én is megjártam párszor. Ha biztos forrás kell akkor shroomery.org! :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Igen. Csak nem barna. De rizsliszt. A puposodas szerintem a parolgo viz miatt van, ezt nem is talaltam furcsanak. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Érdekes hogy felpúposodik... Mi a szubsztrát a mixben? Recept szerint, rizsliszt? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Koszonom szepen a valaszod! Az a para, ami felnyomja az alufoliat szuksegszeruen atmegy a szaraz retegen ezaltal benedvesiti azt nem? Meg ahogy lehul, az a szaraz vermikulitra csapodik le nem?
Vagy kellene lyuk az alufoliara, hogy tavozhasson a nedvesseg a "fozeskor"? Hogy erted azt hogy oda van ragasztva? Az egykalapalatton levo leirasban nincs szo ragasztasrol, en befottesgumival erositettem oda a foliakat.
Koszi a valaszt! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az, hogy az alu felpúposodik sztem nem gáz, úgyis odavan ragasztva. Viszont az, hogy száraz vermi nedvesedik elég érdekes. Nekem kuktában (ahol azért durvább körülmények vannak mint egy edényben forraláskor) sose nedvesedett át. Szerintem vhol beszivárog a víz. Ezt a lépést egyébként nem érdemes skippelni, mert ez véd a fertőzésektől. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok!
PF tekkel próbálkozom de alufóliás pohárral, nem befőttesüveggel. Az a problémám, hogy ahogy forralom, a pohában lévő víz is elkezd párologni és felpúpozza az alufóliát valamint a száraz vermikulit is nedvessé válik.
Hogy tudnám ezt kivédeni?
(Mennyi az esélye, hogy száraz vermikulit nélkül eredményes lesz a termesztés?)
Köszi! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az égős megoldás azért sem jó, mert megemeli a CO2 szintet, és talán a hőmérsékletet is annyira, ami már nem lenne a jó a gombáknak.
A perlit tényleg működik :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szuzi: nedves perlit elég jól megoldja a párát... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok! Terráriumba csak elektromos párologtató jó? A sima, gyertyával működő nem megfelelő? Esetleg egy vizestál elhelyezése? :D Ha hülyeséget írtam, javítsatok. :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hopszi, tényleg benéztem a topicot :D Köszi a hozzászólást moricz ;) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Én időhiány miatt egyszer 1 hónappal kuktázás után oltottam 6 poharat, mindegyik jó lett. (nem volt se víz hozzáadása, se újbóli sterilizálás) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Be nem oltott de már sterilizált egy hetes sütiket lehet még használni? víz hozzáadása+ újboli sterillizálás? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Felesleges, legalábbis én skippeltem. Inkább fedd le még egy réteg kávéfilterrel v. ahhoz hasonló anyaggal. |
| | | | |
| | | | | | | | | | polifillel tömködné egy ismerős az oltási lyukakat, érdemes vajon neki előtte alkoholba/hipóba áztatnia a polifilt? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Igen, működik, csak ritkán nézem! :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Assamoa, műxik még az e-mailcímed?:) proZac vagyok, csak elfelejtettem az előző accomat -_- |
| | | | |
| | | | | | | | | | hahó, fecskendö sötét kb 21 fokos helyen tárolva meddig áll el úgy hogy használható legyen ? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Jaja zacskónál minimum két óra :D de jobb a 2,5h, dúsított fűrészpor+fadarabkáknál 2 órával is gyakran fertőződött belülről. Mellesleg nem szabad 24 °C felé menni, mert befülled. A sütiknél nincs akkora felület odabenn, azok azért nem füllednek. Mértem ha kint 22 van a zsák körül, akkor a belseje gyakran 27-28 is az oltás utáni 3. napon.
Apropó hogy oltasz be egy zacsit? Hogy van előkészítve és kuktázva. Ha leírnád a procedúrát megköszönném. :)
Üdv M |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az olyan módszer ahol mindig ugyanaz lesz a fertőzés, általában nem a sterilizálás/pasztőrözés után fertőződik meg, hanem előtte a kiindulási szubsztrátban már eleve benne van.
Ergó a sterilizálás/pasztőrözés nem megfelelő módszerrel történik. Lehet hogy a autoklávos módszernél a hőátadás nem megfelelő és/vagy nem elég hosszú idejű.
Próbálkozhatnál kisebb tömegű zacskókkal vagy hosszabb sterilizálási idővel. Esetleg szakaszos sterilizálás? (endospóra?) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Vajon mi lehet az oka annak, hogy ugyanolyan összetételű táptalaj, ami sütiben jól működik, autokláv zacskóban rendre berohad? Baktériumos fertőzés jeleit mutatja: irgalmatlan bűz és nyálkás folyadék jelenik meg 2-3 nap után. |
| | | | |
|