|
Legfrissebb hozzászólások (2093 - 2142) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | Azt hiszem nincs több kérdésem a termesztéssel kapcsolatban. Ezt a filmet komponálták :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | ugyértem az alja lesz kész a leghamarabb mindenki szerint :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Megnéztem a sütiket...hát ezekszerint mégsem 40fokban döglenek meg a spórák ,vagy nem volt 40fok neki, az tény, hogy több volt jóval mint 27fok (radiátor felett :P becsomagolva rongyba - alufóliába)....már szépen fonja a mici a talajt, de még nincs kész..átraktam 27-29fokra..ez jó vagy hagyjam a melegben ha eddig abban volt??? nem para neki a hőmérsékletcsökkenés? Hozzáértőtől kérdezném, hogy 9napja van beoltva a süti, és még kb ugy a fele van kész..ez normális?? Mindenki azt dúdolja h az alja lesz kész a leghamarabb (a belsejét leszámitva) nekem mégis az alja már teljesen kész...ez nem fura ?:) Másik kérdés... semmi fertőzést nem látok, csak a hófehér gombaterjeszkedést..mekkora az esély rá hogy ezután elszineződik, ha félig már jól befonta erősen ahogy kell és semmi penész-zöld-piros-lila szin akkor esély van még rá ha nem nyitom ki akkor még elfertőződhet?? Másik kérdés...meddig kell igy tartani..kész van teljesen utána egy hét még h a belseje is kész legyen, de ha nem áll módomban átrakni az terráriumba és még áll benne egy hetet az para lehet neki??? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hm....! Ez nagyon kemény volt. Köszönöm, hogy feltetted. Egészen más megvilágításba került az egész termesztés. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sámán......küldtem mailt....válaszolj!! plííííííííz.....pííííííííííísz |
| | | | |
| | | | | | | | | | Na akkor leírom szépen elejétől a végéig :) Szépen kitisztitasz egy minél kissebb helységet, lehetőleg mindent vigyél ki ami felesleges(kuka,szék,stb.).Domestossal vagy hipóval felmosod a követ, letörölsz mindent amit csak lehet!!! Faszául kiszellőztetsz úgy ,hogy közben az ajtót bezárod és magára hagyod a helységet. Közben-mellette megcsinálod a táptalajt, ezt te választod ki ,hogy miből legyen, én a vermikulit + biobarnarizslisztel szimpatizálok inkább. A vermikulitot kiméred egy tálba ,egy másikba a lisztet. A vermit beáztatot,majd lecsorgatod róla a vizet úgy hogy már ne csöpögjön, esetleg kinyomkodod. Ezután összekevered a lisztel és jóóóól elkevergeted. Fogod a pohárkákat amiket előtte elmostál, de ugy ,hogy vegyszer ne maradjon rajta(!!!),és beletöltöd a táptalajt minél levegősebben! Hagysz 2cm vastag részt a tetejétől, ezt nagyon - nagyon megtisztitod nedvesrongyal majd szárazzal, hogy ne maradjon egy csepp piszok-liszt-vermi a pohár falán! Ezt a 2cm részt feltöltöd száraz vermivel totál a tetejéig! Ezután alufóliával jól lezárod, minimum 2rétegben ,de ha több az nem árt,celluxal jól rögzíted légmentesen,a tuti kedvéért gumival is lehet.Kukta-sterilizálás.Közben megcsinálod a glow-boxot...(nem muszály de jó ha van).Kihültek a poharak szobahőmérsékletre...bemész a helységbe és berakod a glowboxba a poharakat-fecsiket.Befujod a glowbox belsejét alkohollal,majd az egész helységet is, levegőt stb.(azt mondani se kell gondolom h kezed betadinnal sterilizálni kell,ruhád alkohollal lefujni,szád elé ruha-műtősmaszk,fejedre kendő hajszál ellen)Ezután vársz egy kis időt ,hogy az alkohol hasson, majd beoltod szépen a poharakt:leveszed az egyik réteg alut ,befecskendezed majd gyorsan vissza a tetejére..Na ha beoltottad, utána... BEOLTÁS UTÁN: Ugye jól lezártad alufóliával,és egy 27fokos sötét helyre teszed,esetleg inkubátorba(nem egyenlő a terráriummal)! Megvárod ,míg az egész talajt befonja a milécium (EBBEN A 27 FOKOS SÖTÉT INKUBÁTORBAN-HELYEN-FIÓKBAN-SZEKRÉNYBEN ECT..ezt én is elbasztam :( LOL ),az aljától a tetejéig!!Ezután kinyitod(persze lehető legtisztább-sterilebb környezetben ,bár már ellenálló azért fő az elővigyázatosság)és a 2cm száraz vermit lepergeted.(elméletileg azt nem szabad befonnia)Majd szépen kitessékeled belőle az egészberagadt miléciumos sütit. Ezt pedig elhelyezed egy terráriumba aminek már 22-25 fokos a levegője és jó párás, majd naponta szellőzteted(hacsak nincs automata rendszered)...amugy küldtem mailt neked!!! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Lehet én vagyok nehéz felfogású. Tehát kész van minden, beoltom. Sötét helyre teszem (itt a hőm. mindegy?), befonja a mici rendesen, akkor kiveszem a pohárból és inkubátoba teszem 25-27C fokra. Majd mikor teszem terráriumba és csökkentem a hőmérsékletet, ha már látszik rajta valami kis gomba? Az inkubátor és a terrárium lehet ugyan az? Akkor nem rakni sehova csak csökkenteni a hőt. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hát a vizmennyiséget ugy tudod a legjobban kiszámítani sztem, hogy a vermikulitot beáztatod egy röcid időre,az gyorsan megszívja magát vízzel,aztán mondjuk tésztaszűrővel jól kicsöpögteted, ugy ,hogy már ne csöpögjön belőle a víz egyáltalán, kicsit akár még meg is lehet nyomkodni..(ez a módszer igazán sztem a vermi+liszt sütihez jó, a liszt is szív magába a vizből miután összekeverted a vermivel és ilyen nedves-tapintásu lesz a talaj)... Beoltás után hagyni kell, hogy befonja a talajt a milécium, addig ki se tudod normálisan szedni, mert széthull az egész és könnyen elfertőződik. Miután az egészet szépen befonta vársz kb. 1hetet h a belseje is tuti befonódjon ,majd kilehet ütögetni belőle (szépen kicsúsik egybe) Míg nem fonta be a sütit a poharakban addig sötét helyen kell tartani, a vége fele max napi fél óra fény sokak szerint jó neki. 25-27 fokos környezet...(vagy inkubátor) Mikor átrakod a terráriumba 22-25fok... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hy Sámán, vagy mindenki. Azt szeretném tőletek megkérdezni, hogy milyen nedvességű legyen az összeállított talaj(mihez tudnátok hasonlítani a nedvességét)? A megkuktázott, lehült, beoltott poharakat egyből lehet terráriumba tenni vagy várni kell vele egy pár napot? Ha várni kell hány fokon legyen, ha nem akkor a terráriumban milyen legyen a hőmérséklet? Előre is köszi. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Tényleg kinek mi a véleménye, ez mennyire tűnik safe-nek? (nem para?) Fsre hogy mondja, az is para már? |
| | | | |
| | | | | | | | | | ide cégnév kell, az meg nincs |
| | | | |
| | | | | | | | | | aha megnéztem átfutom mielőtt döntenék |
| | | | |
| | | | | | | | | | mi az a golden teacher? csak mert kb 10 percnyire van a szomszéd a finish gombtól. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nekem kezdésnek a Golden Teachert ajánlották itt a fórumon.Biztonságos fizetési mód: átutalás, vagy ajánlott levélben a zsé, bélelt borítékban. |
| | | | |
| | | | | | | | | | ok, ez lesz. a fizetési módokról mi a véleményetek? mi biztonságos? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Túlbonyolítod.Bökj rá az egyik névre,amit itt sűrűn olvastál és kész.SZERINTEM túl kicsi az eltérés a fajták között ahhoz,hogy érdemes legyen első próbálkozásra ezen filózni.Valószínűleg hibát hibára fogsz halmozni,mint a legtöbb kezdő(az én szomszédom kutyája pl most rohasztott be 3 üvegcsét:teljesen mind1 meik fajta spóra rohadt meg benne-első próbálkozás,nem is rágom rajta a kutyust).
Más:láttam egy videóban egy okos megoldást,nagyon egyszerűnek tűnik.Petricsésze,bele agar.Pár napig állni hagyjuk,hogy ha fertőzött lett akkor tisztogatás és ujra.Miután frankó az agar,1 csepp spóraoldat a közepére,vár pár nap,ott a micélium amiből steril szike/kés/penge/balta segítségével kivehetünk egy darabkát(akár sokat is) és beledobhatjuk egy előzőleg sterilizált,lehűtött üvegcse főtt rozsba.Miután elelt 3-4 nap,össze lehet rázni,mert a rozs az valamiért bírja,majd miután teljesen kész[innentől saját költemény] hozzálehet keverni a trágyás tekhez.Kis kókuszrost a tetejére miután beszőtte és mehet aminek mennie kell.Pár szedegetés után ujabb adag trágyás szalmával keverhetjük el a felét majd miután befonta,ki lehet találni mi következik :)
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok
hosszan böngésztem a fóromot (rohatt hosszú). Szóval felkészültnek érzem a nagymamát, hogy berendezzen egy akváriumot, vagy terráriumot. Egyedül a fajtákkal vagyok bajban, elveszek a sok név között. Szeretnék kérni valakit, akinek a szomszédja már sikeresen termesztett, hogy privát mailben adjon tanácsot. Vannak dolgok amit itt nem kérdezhetek meg... köszönöm a segítséget. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Gondolom elég egyértelmű, de ezek engem is érdekelnének, főleg az hogy 40fokban esély nincs a túlélésre? És azt a talajt belehet ujra oltani? Vagy érdemesebb egy ujat sterilizálni stb.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | ....valaki válaszolhatna :( szóval ha megfagy az oldat lőttek a spóráknak? És 40 fokban minden esetben elpusztulnak?? Nem lehet h esetleg túlélik csak nagyobb eséllyel fertőződik el a téma?? |
| | | | |
| | | | | | | | | | és mi van pl ha a fecsi és a benne lévő oldat megfagy??? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hmm..ezt én se tudtam...40fokban tuti meghal?? Minden esetben? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az elég nagy gond ha a spórát nem steril vizbe kapartad. Rengeteg baktérium van a sima csap vízben. 50% esély van rá hogy nem fertőzödött el. Az inkubátor hőmérséklete ne legyen nagyobb mint 27. A pohár/üvegbe eleve 2-3 fokkal több a hőmérséklet. 40 foknál hal meg a spóra. |
| | | | |
| | | | | | | | | | ja és még valami,nincs hőmérő de lehet h melegebb van 27foknál....lehet jóval melegebb...ez nagy gond? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szóval a helyzet, hogy a vizet sterilizáltam, kifőztem,felszivtam a fecsibe ,majd hagytam lehűlni...nekikészültem mindennek ,csak a glow-boxban felborult a tégely és az összes sterilizált viz kiborult..igy sima csapvizet löttyintettem a helyére, ami már nem volt se kifőzve se desztillálva se semmi..valamint a spórák is a vizben nem ugy festettek ,ahogy én azt elképzeltem, szépen homályos lenne a viz, hanem kissebb-nagyobb darabokban voltak akárhogy is rázogattam én azt...szóval valaki tudna egy sacc/kb.-t mondani hogy mire számítsak?(sütik faszák,kukta 80-100perc,vermi+biobarnarizsliszt) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hát azt tudom, csak az a gond ,hogy a sterilizált viz ömlött ki igy gyorsan csapvizet töltöttem a helyére ,viszont az már nem volt kifőzve...szóval az olyan viz ahogy a csapból kifolyik és én vagy bárki megissza...szóval SÁMÁN szerinted igy hány % esély van rá h meguszom csúnya elszineződés nélkül?? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Teljesen mindegy miylen víz. Ha sterilizálva van akkor nincsen benne baktérium. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Én olvastam az egyik oldalon, hogy nem annyira para a csapviz,de a tuti kedvéért ajánlatos kifőzni v destillált vizet használni..ok akkor most mekkora az esély h elbasztam az egészet?? (remélem 80% alatt van) |
| | | | |
| | | | | | | | | | csapvíz maga fertő,baktériumok melegágya |
| | | | |
| | | | | | | | | | A lenyomatból kb mekkora részt vágjak le és kaparjak le 1 fecsifez és az mennyi süti szúrására jó? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Spórafecsizés közben kilöttyent a steril viz,és csapvizzel rögtönöztem...gondolom ,hogy az para lehet de mégis mennyire nagy a veszély? Gondolom a csapviz nincs azé tele spórákkal-bacikkal (csak azt isszuk mi is) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszönöm Sámán.Majd tudósítok,hogy mi az ábra :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | annyi ideig várta ismerősöm kisöccse a választ a rozsos üvegek rázásával kapcsolatban, hogy már nem lehet rázni :D na mind1 :D |
| | | | |
| | | | | | | | | | bocs, nem: ! hanem: ?
thanks & peace
live & learn
Cucen |
| | | | |
| | | | | | | | | | hi S á m á n!
küldenél egy rövid leírást a gomba kultiválásáról az új freemail címemre!
előre is köszönet, mr.cucen@freemail.hu |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha egy pár nap mulva nem jelenik meg akkor kuka. Általábban 3-6 nap amikor megjelenik de van oylan is hogy a süti teljesen kész a 6-dik napon. Fajtól és spóra mennyiségtöl függ. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok A barátom ismerősének egyik kutyája talált egy fecsit a postaláda környékén,amiből varázsolt pár süteményt.Beoltotta és azóta is rajta ül,hogy melegen tartsa őket,a fenekébe épített hőmérő szerint 27fokon,alufóliába csomagolva.Ez a 3.napja így történik,de mivel kicsit aggódó típusú a "dög",fél,hogy valamit elrontott,mert semmi jele a miciélium fejlődésének.A "csomagoláson" át nagyon kellemes illat jön,szóval biztos hogy nem rohadt meg semmisem(vagy erre is többet kellene várni?).Abban kérném segítségeteket,hogy írjátok le,mennyi időn belül kell jelentkeznie láthatóan az élet alakulásának.A kutyus ugyanis már ilyesmivel álmodik,szegényt picit megviseli a várakozás :) Rengeteg képet nézegetett a neten,de sajnos nem talált olyat,ahol ráközelítve az üvegre icipici foltocska lenne,megjelölve hogy hanyadik nap is ez.Amúgy "állítólag" de sjamaanos B+ strain,a sütinek 2decis pohár ad otthont,rizs,barnarizs,kölesből áll,amik a sterilizálás során nagyon gusztán megdagadtak,megfőttek,jo sok a levegő benne és nedves(plusz oylan jo az illata hogy legszivesebben kinyalná a kutyus is).A későbbiekben még perlittel is szeretné fokozni a páratartalmat,persze miután kihelyezhetőek az akváriumba. Remélem nem sokkoltam le a tisztelt fórumozó közösséget már így az első hozzászólásom alkalmával :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Huuu... kiakadtam, erre az oldalra vártam eddig... Tök frankó. Figyelek:) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha még nem fejlődött i amici és leveszed a fóliát, azzal szerintem elég nagy fertőzés veszélynek teszed ki a sütiket. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Na helo helo. Volna egy kerdesem: Megcsinaltam a sutiket ( biorozsos megoldas) mar ott ulnek mindjart 1 hete es meg sehogy semmi, meg a elmikroszkopikusabb feher foltot sem latom. Valami tanacs pls? szerintem, legalabbis igy kivulrol nezve az uvegeket en szaraznak talalom, vajon amiatt nem halad elore? Az megoldast jelentene hogy leveszem az alufoliat, felvagok egy par 2l palackot, aljukba nemi viz, bele a suti mindenestol, es vissza szikszalagozom a palackot es persze bedugom, ezzel szerintem elernek nemi paratartalmat. Mit szoltok hozza>? vagy ha van vkinek vmijen tanacsa az lecci irjon. Elore is thx. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Mitől lehet az, hogy a mici szépen befonta az üvegpoharakat, majd a terráriumba helyezés után 2 héttel penészedett be a süti? Sőt, már volt egy kis szüret is, de a kész egyedek is bepenészedtek leszedés után. :-( |
| | | | |
| | | | | | | | | | a kinti fajokat lehet bent is, ha tudod biztosítani neki a körülményeket... pl. olyan fajt nem célszerű szobában nevelgetni, aminek 10c° alatt indul be a termőtestképződése.. max hűtőbe
arra még mindig nem kaptam választ, hogy kell-e rázni a rozsos üvegeket, vagy sem |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kinti fajokat lehet bent is..? |
| | | | |
| | | | | | | | | | És hogy csinálják a holland cégek pl hogy a papiron rajta van szépen a lenyomat?? Mintha tintával lenne rányomva egy pecsét....? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Itt a lenyomat készítés. Ezt én is úgy kaptam. Teletabi, lenyomatot akkor kell szedni, amikor a gombi kalapja épp ledobta a spóralemezeket fedő hártyáját. Lenyomatot én személy szerint így vettem: Kinéztem magamnak a legnagyobb kalapú gombát. Amint a hártyája leszakadt, lecsippantottam a szárát steril ollóval. (Minél közelebb a kalaphoz.) Ezután kiterítettem egy alufóliát, amire lemezekkel lefelé, rátettem a gombakalapot. Erre szórja később a spóráit. A kalapot lefedtem egy erre a célra kialakított fedővel. A fedő egy lapos kis műanyag doboz. (Asszem saláta volt benne, de mindegy.) A tetejére vágtam egy kb. 50 Forintos nagyságú lyukat. Ezt a lyukat lefedtem tyvekkkel és jól leszigszalagoztam, hogy a gombakalap csak ezen keresztül tudjon levegőzni. Vársz két-három napot, majd amikor a kalap kiszárad kapsz egy szép spóralenyomatot az alufóliára. Összehajtogatod az alufóliát és elteszed védett helyre, megőrizvén az utókornak. A cuccok amiket használok természetesen teljesen sterilek. (Elmosva és 90%-os alkohollal letörölgetve.) Tyveket mindenki könnyedén szerezhet. A manapság kapható CD tartók anyaga pl. tyvek. (Lapozgatható kis táskaszerűségek, tudjátok.) Aki béna és nem tud elmenni vmelyik shoping centerbe venni tyveket az használhat vattát is. A lényeg, hogy a kalap tudjon levegőzni, mert ha nem tud akkor bepállik és berohad. Ellenben így szépen kiszárad.
|
| | | | |
|