|
Legfrissebb hozzászólások (2043 - 2142) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | Olvastam az aquváriumlevegőztetős párásitási módszerről..ez hogy is működik tulajdonképpen? És ez megoldható ha nincs perlit? Egy vizzel teli tartályt bugyborékoltatnak a terráriumban ,csak azt nem értem h attól hogy lesz pára,h bugyborékoltatom a vizet????
http://www.lycaeum.org/languages/hungarian/term.html#TERRARIUM itt van leirva...de nem értem...elmagyarázná valaki? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Van egy kis problemem...a poharak amibe sütiket csináltam festettek, mert nem volt másmilyen..nem látom teljesen a poharat ,hogy hol fonta már be és hol nem, az egyikből pl csak az alsó 2cm-t látom...ki mit gondol honnan fogom tudni ha kész a süti? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Én is kíváncsi vagyok mi lesz belőlük. Nemtudom most a fsre működik-e, de szerintem nem. Ha valaki kapott tőlük mostanában az megírhatná. |
| | | | |
| | | | | | | | | | ez jókérdés....de sztem para oldalról bármit rendelsz az feltűnő |
| | | | |
| | | | | | | | | | Én is kiváncsi vok az eredményre mert verkiliumot nem tudtam beszerezni:( Ja és azt szeretném megkérdezni,hogy lenyomatot is fogtak már el a vámosok, vagy csak fecsit? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Van amiben kókuszrost + barna rizsliszt van 1/4-ed liszt 3/4-ed nedves rost és van amiben kókuszrost + árpa (rozs helyett) az arányok 1l-es edényhez 250ml árpa és 180ml víz, mert egy kicsit megfog dagadni a szem. És ehhez tettem egy kis nedves rostot, hogy ne áljon annyira össze, ez csak találomra. Azért fontos, hogy vizes legyen a rost, mert szárazon nem is lehet szétszedni a kockát úgy össze van préselve, meg hogy több nedvessédet ne vonjon el semmitől és így meglehet tartani az arányokat. A rost úgyis csak adakék anyag mint a vermi és csak a víz és levegő megtartásáért fontos. Bár szerintem jobb a rost, azért az is mert szerves anyag és azt is betudja fonni a mici. Na ez van. Meglátjuk. |
| | | | |
| | | | | | | | | | GAS ...majd leirhatnád a sikereidet a kókuszrostos módszerrel! Miből áll a táptalajod? Kókuszrost + ??? és mi milyen arányban? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Természetesen vermikulit nélkül is lehet sikereket elérni,sokan csináltak már sütit kókuszrosttal,pamuttal,volt aki perlittel helyettesitette a 2cm vermit a tetején, de ezekhez a módszerekhez nagyobb tapasztalat kell, és akik már tapasztatltak azok is inkább a vermit ajánlják.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem akarok okoskodni,de.....a vermikulitot beáztatod,elkevered lisztel ami megköti cseppet,onnan max a kuktázás során keletkező belső gőzből tud magába szivni a felső sima száraz réteg. De akkor is max az alsó réteg,ami végül is már mindegy ,mert sterilizálva van az egész,szóval az alsó réteg is steril gőzt sziv magába,a fontos az az ,hogy a teret,a levegőt kitölti ahol megtelepedhetnek a bacik,és a sima vermi nem tartalmaz nekik tápanyagot,nem nyujt "leszállópályát" a megtelepedéshez..mindemellett nagyon fontos olyan tekintetben is h folyamatos oxigénáramlást segit elő a táptalajban, miközben a mici szövi,utolsó sorban jó viztároló.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hy. Nem tudom, de szerintem az a 2 cm-es vermi réteg az nem marad száraz a süti tetején, mert amikor megkuktázod a lezárt poharat, ugyan olyan nedves lesz mint a többi rész a pohárban és ha az nedves, akkor nem is tudja távoltartani a kórokozókat (szerintem). Én vermi helyett kókuszrostot használtam, még csak 2 naposak, úgyhogy eredményről még nemtudok beszámolni. De ha lesz megírom. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Valakinek van tapasztalata a párolt rozsos módszerrel? Érdemes vermi helyett ezzel próbálkozni, vagy ez már advanced? |
| | | | |
| | | | | | | | | | A phárban a sütit szépen szövi,de egy helyen olyan fura...kicsit sötétes a be nem szőtt rész,és ugy látszik, mintha ott összelenne préselve a talaj, v nemtom,ott is fonogatta a mici ,de ugy össze van lapulva,olyasmi mintha összenyomták volna,átüt a vermi szine imitt - amott a lapitott ,gyenge szövésen..ez mi? Tömör ott a talaj,és azért ilyen(ha igen azt mikor szövi be,beszövi egyáltalán?),vagy fertőzés lehet? |
| | | | |
| | | | | | | | | | A vermikulit egy talajkondicionálló, segit megőrizni a nedvességet a táptalajban és elősegiti az oxigén áramlását a talajban, miközben a mici szövi,2cm száraz vermi meg kitölti a teret és nem engedi afertőzést bejutni a talajba. Kókuszrozs és a többi ,hogy nedvességet tárolj, de az oxigént nem tárolja,keringeti ugy a talajban, mint a vermi, ezért ajánlatos azt használni, páran csináltak már vermi nélkül ,de hát nemtudom....próba - cseresznye... amugy a kérdésedre a válasz, fertőzést is könnyeben kap, mert nincs a tetején az emlitett 2cm száraz réteg, és mondjuk lehet h nem nö olyan erősen és gyorsan a mici.....pisz |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszönöm a gyors választ, azt hogy ezek nem annyira jók, azt takarja hogy mondjuk nagyobb a fertőzés veszély vagy a fejlődésben jelent problémát? Használ itt közületek valaki ezek közül? és ha igen milyen sikerrel? A kókusz rozs-t hol tudom beszerezni?bocsánat a sok kérdés miatt! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kókuszrost,de az közel sem olyan jó mint a vermi....esetleg pamuttal,vagy kender-napraforgóbél.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Na, olvastam, hogy vermikulit csak nagy kiszerelésben kapható, ezért azt szeretném megkérdezni, hogy az anyag helyettesíthető-e valamivel? Már mint pl.: más gombatáptalajjal amit ua. eljárással hőkezelek ?Ja és mivel spóralenyomatot fogok rendelni, ezért nagyon félek, remélem nem kapok beidézést! :) És nagyon örülök, hogy megtaláltam a fórumot Ja és ha hülyeségeket kérdeznék nyugodtan szóljatok!
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Feltettem most a témakör tetejére, hogy kereskedelmi jellegüt nem lehet.
+ 2 új kérdés került a belépési tesztbe: "Írhatsz-e kendermag beszerzési hozzászólást?" "Miért NE írd be az email-címedet a fórumhozzászólásodba?"
Amúgy meg tényleg eléggé esélytelen lehet, hogy egy termesztö (vagy termesztöközeli személy) csak így ismeretlennek felajánlana spórát. |
| | | | |
| | | | | | | | | | isten hozott körünkben...tudna valaki definiciokat adni az alább leirt dolgokra? (flush,pinelés stb) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Na végre beregisztráltam! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hát szerintem ezt a hozzászólást törölni fogja Gén :) amugy nemtudom, h mennyire előnyös ezt irni,....ugyse fog senki segiteni ilyen témában....sajnos saját tapasztalat :( |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ok..nekem sok kifejezés nem stimmel, feltenném ezeket, remélem valaki elmagyarázza.. 1. primordia form = termőtest növekedési fázis eleje 2.flush = ? Flush mikor egy érettet leveszek ,vagy mikor az érettel az összeset leszedem. 3.pinel a süti = ? mikor megjelennek a termőtest kezdeményei,a kis kalapok? |
| | | | |
| | | | | | | | | | amikor a gomatest fejlődése a legelső szakaszban van.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kérdezném én ,hogy mi az a :"primordia form "...az a pókhálószerű fertőzés? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sámán te mics csinálnál casinges rozsos sütivel ha balfasz módon tulságosan belocsoltad a terráriumot és kicsapódott a micre a pára..az egyik süti kint van most 9 napja kb 3 napja elkezdődött rajta a primordia form de megállt és 3 napja semmi változás ..gondolom halott mind.aamúgy nem tul drmatikus a párakicsapódás de gondolom ez is elég volt hogy megölje mindet..viszont nemértem amiket most tettem ki azokon is észrevettem párát persze nagyon kis mennyiségben ..ja fontos hogy perlitet használok +permetezem a terrárium tetejét ami ferde szóval le nem csöpög a micre..azon filozok hogy lecasingolom a halottnak hitt cuccokat úgy hoyg kiveszem a dobozukból és dubble end casinget használok hátha máshol még keletkezik rajta vmi szép:) mennyi energiát von el a táptalajtól egy ilyen besült oldalú casing ?megölni nem öli meg a micet az tuti sztem...nemértem mindig mindenre figyelek de ez a párásodás betett:)lehe hogy perilttel is tul lehet párásítani? ja még egy kérdés casingnál coir+vermi átnövi a casinget a mic mikor megjelenik rajta a pinhead?mert nekem nagyonszép rhizo micem va rajta viszont teljesen átnőtte a talajt szal full fehér a teteje kiálló miceliummal :)ja és mégegy :)milyen hőmérsékleten áll meg a fejlődésben a primordia ugy tudom 78 F=25.5 C psylocibe cubensisnel.. köszi előre is válaszod ,válaszotok
|
| | | | |
| | | | | | | | | | ez jó ötlet, de már megtettem és 24h alatt semmi.... még egy kérdés, ha esetleg megáll a növésben mit lehet kezdeni vele azon felül h fejjel lefele forditom őket? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Rajzold körbe firc tollal a micélium körvonalait és látni fogod a különbséget. Ha oltasz táptalajt akkor tartsd sötét helyen és felejtsd el 2 hétre. Naponta pár percet kibir fénnyel de nem kell nézegetni mindig. |
| | | | |
| | | | | | | | | | ja és még kérdezném, hogy azt tudom ,hogy nem nagyon szabad fényt kapnia, de mégis mennyi az a fény amit kibir minden nagativ hatás nélkül, mennyit nézegethetem, ha naponta kap 5-10perc fényt ahogy este megnézem az nem baj? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Na most nem tuti hogy megállt de 24óra alatt nem vettem észre változást......ez most azt jelenti h megállt, vagy 24óra alatt nem is lehet szemmel észrevenni igazán a növekedést.....??? és mit kell tenni ha megáll? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Működne a micélium áthelyezés de nagyon steil körülmények között kell elvégezni amit egy kezdő nem biztos hogy végre tud hajtani. Ha megállt a micélium fejlődés több oka lehet.
1. Túl szorosan van meg pakolva a táptalaj 2. Kiszáradt vagy túl vizes a táptalaj 3. Hőmérséklet nem megfelelő 4. Fertőzött 5. Nincs elegendő tápanyag a micéliumnak
Valószinű hogy túl szorosan lett megpakolva a táptalaj és azért állt meg. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Van egy gondolatom...hozzáértő hozzáfűzheté a véleményét.. Mi van pl ha megáll a növekedésben a milécium amig a pohárban van? Egy olyan gondolat jutott eszembe, hogy pl lehetne e azt megcsinálni, hogy sterilizálni új talajt, és amit már befont egy darabig a mici abból kivenni és beletenni az új talajba,mondjuk áttolni a 2cm száraz vermin, ez működőképes ötlet? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nos tudna nekem valaki válaszolni? Ugy 7-9 napig nem nézegettem a poharakat, 10nap alatt befonta majdnem a felét,de mivel nem nézegettem nem tudom egy nap alatt mennyit haladt..megnéztem,majd 24óra mulva semmi változást ,semmi növekedést nem láttam rajta...ez normális, hogy nincs 1nap alatt szemmellátható növés vagy esetleg megállt a növésben??Ha megáll mit kell tenni? 1-trükköt tudok, hogy fejjel lefelé forditják a poharat,de az csak az oxigén keringetésére jó... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Soproni irtam mailt neked!! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hát magyarországon nem is fogsz tudni sehonnan szerezni,mivel egyetlen cég sem foglalkozik ilyen gombák árusitásával tudtommal. Fecsi az azért para,mert a vámokon már eléggé észnél vannak, figyelnek a gyanús levelekre, és a fecsit azt könnyen kitapogatják,könnyen feltűnő lehet, átvilágitás esetén azonnal rájönnek ,hogy mi a helyko és kész is a baj... Szal ha rendel is bárki bármit külföldről az csakis lenyomat legyen!!!Se grow-kit, se fecsi, max lenyomat... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Úgy néz ki, hogy mégis csak muszály lesz rendelnem spórákat. Magyarországon sehonnan sem sikerül szereznem. Ráadásol az egyetlen hely ahonnan tudok chassért rendelni bármit is csak spóra fecsit árusít... Szerintetek mi legyen? Imátkozzak? |
| | | | |
| | | | | | | | | | A pohárban egy nap alatt kell szemmellátható növekedésnek lennie? Ha nincs az esetleg azt jelentheti ,hogy megállta a növekedésben? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Olvastam, hogy Hollandiában talán betiltják a mugic shroom-okat, mert mostanság nagyon sok haláleset történt, és mindegyikért a shroomy-t hibáztatják.(Leesett egy 16éves csaj a tetőről,Fazon szállodában nekirontott az üvegajtónak és szarrávágta magát, persze mindezt nem józanul)...erről ki mit hallott? Érdekes cikk volt.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hát de a második réteget is ráragasztottam keményen légmentesen celluxal...akkor azt szedjem fel óvatba és szagoljam meg?? De csak akkor ha parát látok a pohárban ugye?? Ha csak szép fehér minden akkor nem érdemes szaglászni? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Óvatosan le emeled a fóliát róla mert ugye 2 réteget használtál. Az egyik rétegen átszurtad a fecsit a másikkal meg takartad. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Igen!! Ezt az oldalt ismerem, iszonyat sok minden van rajta, sok okos dolgot tanultam én is innen...Ha a felét már befonta akkor csak nem fog megállni a növésben, most hogy átraktam hűvösbe.26fokot mutat a hőmérő,az üvegben ugyis van 27-28...szép nedves a talaj, a pohár falán vannak vizcseppek.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Na most várjunk....hogy szagoljam meg???? Ha leveszem a légmentesen lezárt alufoliát a tetejéről akkor máris para mert fertőzést kaphat nem??? |
| | | | |
| | | | | | | | | | A hőmérséklet változást nem szereti a micélium de nem hinném hogy ez változtatni fog a dolgokon. Ha kész a süti akkor 1 hetet mindig várni kell hogy teljesen befonja a belsejét is. 9 nap az reális. Általában 6-30 nap alatt készen van. A fertőzés kiszámíthatatlan mert még ha nem is látod akkor is lehetséges hogy fertőzött. Az elmondotjaid alapján szerintem minden okés. Szagold meg időnként ha látsz valami gyanúsat. 27 fok az ideális inkubátor hőmérséklet.
http://www.shroomery.org/5159/What-is-too-hot-for-incubation-and-what-happens-to-t he-jars
41 foknál hal meg a micélium. Ez egy jó oldal és sok kezdőknek ezt ajálnám sok mindent meglehet tudni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Bye: az sem para ha 2 hétig marad +ban az inkubátorodban, csak legyen sötét meg minimum 25 fok |
| | | | |
| | | | | | | | | | Már csak egy kérdésem lenne... |
| | | | |
| | | | | | | | | | :) tényleg jó a film! Egy röpke óra alatt elmond mindent, ami csak kérdésként felmerülhet bárkiben..(nagyjából)!!:) Elég szájbarágósan mutogatja, mit hogyan... =) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Azt hiszem nincs több kérdésem a termesztéssel kapcsolatban. Ezt a filmet komponálták :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | ugyértem az alja lesz kész a leghamarabb mindenki szerint :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Megnéztem a sütiket...hát ezekszerint mégsem 40fokban döglenek meg a spórák ,vagy nem volt 40fok neki, az tény, hogy több volt jóval mint 27fok (radiátor felett :P becsomagolva rongyba - alufóliába)....már szépen fonja a mici a talajt, de még nincs kész..átraktam 27-29fokra..ez jó vagy hagyjam a melegben ha eddig abban volt??? nem para neki a hőmérsékletcsökkenés? Hozzáértőtől kérdezném, hogy 9napja van beoltva a süti, és még kb ugy a fele van kész..ez normális?? Mindenki azt dúdolja h az alja lesz kész a leghamarabb (a belsejét leszámitva) nekem mégis az alja már teljesen kész...ez nem fura ?:) Másik kérdés... semmi fertőzést nem látok, csak a hófehér gombaterjeszkedést..mekkora az esély rá hogy ezután elszineződik, ha félig már jól befonta erősen ahogy kell és semmi penész-zöld-piros-lila szin akkor esély van még rá ha nem nyitom ki akkor még elfertőződhet?? Másik kérdés...meddig kell igy tartani..kész van teljesen utána egy hét még h a belseje is kész legyen, de ha nem áll módomban átrakni az terráriumba és még áll benne egy hetet az para lehet neki??? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hm....! Ez nagyon kemény volt. Köszönöm, hogy feltetted. Egészen más megvilágításba került az egész termesztés. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sámán......küldtem mailt....válaszolj!! plííííííííz.....pííííííííííísz |
| | | | |
| | | | | | | | | | Na akkor leírom szépen elejétől a végéig :) Szépen kitisztitasz egy minél kissebb helységet, lehetőleg mindent vigyél ki ami felesleges(kuka,szék,stb.).Domestossal vagy hipóval felmosod a követ, letörölsz mindent amit csak lehet!!! Faszául kiszellőztetsz úgy ,hogy közben az ajtót bezárod és magára hagyod a helységet. Közben-mellette megcsinálod a táptalajt, ezt te választod ki ,hogy miből legyen, én a vermikulit + biobarnarizslisztel szimpatizálok inkább. A vermikulitot kiméred egy tálba ,egy másikba a lisztet. A vermit beáztatot,majd lecsorgatod róla a vizet úgy hogy már ne csöpögjön, esetleg kinyomkodod. Ezután összekevered a lisztel és jóóóól elkevergeted. Fogod a pohárkákat amiket előtte elmostál, de ugy ,hogy vegyszer ne maradjon rajta(!!!),és beletöltöd a táptalajt minél levegősebben! Hagysz 2cm vastag részt a tetejétől, ezt nagyon - nagyon megtisztitod nedvesrongyal majd szárazzal, hogy ne maradjon egy csepp piszok-liszt-vermi a pohár falán! Ezt a 2cm részt feltöltöd száraz vermivel totál a tetejéig! Ezután alufóliával jól lezárod, minimum 2rétegben ,de ha több az nem árt,celluxal jól rögzíted légmentesen,a tuti kedvéért gumival is lehet.Kukta-sterilizálás.Közben megcsinálod a glow-boxot...(nem muszály de jó ha van).Kihültek a poharak szobahőmérsékletre...bemész a helységbe és berakod a glowboxba a poharakat-fecsiket.Befujod a glowbox belsejét alkohollal,majd az egész helységet is, levegőt stb.(azt mondani se kell gondolom h kezed betadinnal sterilizálni kell,ruhád alkohollal lefujni,szád elé ruha-műtősmaszk,fejedre kendő hajszál ellen)Ezután vársz egy kis időt ,hogy az alkohol hasson, majd beoltod szépen a poharakt:leveszed az egyik réteg alut ,befecskendezed majd gyorsan vissza a tetejére..Na ha beoltottad, utána... BEOLTÁS UTÁN: Ugye jól lezártad alufóliával,és egy 27fokos sötét helyre teszed,esetleg inkubátorba(nem egyenlő a terráriummal)! Megvárod ,míg az egész talajt befonja a milécium (EBBEN A 27 FOKOS SÖTÉT INKUBÁTORBAN-HELYEN-FIÓKBAN-SZEKRÉNYBEN ECT..ezt én is elbasztam :( LOL ),az aljától a tetejéig!!Ezután kinyitod(persze lehető legtisztább-sterilebb környezetben ,bár már ellenálló azért fő az elővigyázatosság)és a 2cm száraz vermit lepergeted.(elméletileg azt nem szabad befonnia)Majd szépen kitessékeled belőle az egészberagadt miléciumos sütit. Ezt pedig elhelyezed egy terráriumba aminek már 22-25 fokos a levegője és jó párás, majd naponta szellőzteted(hacsak nincs automata rendszered)...amugy küldtem mailt neked!!! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Lehet én vagyok nehéz felfogású. Tehát kész van minden, beoltom. Sötét helyre teszem (itt a hőm. mindegy?), befonja a mici rendesen, akkor kiveszem a pohárból és inkubátoba teszem 25-27C fokra. Majd mikor teszem terráriumba és csökkentem a hőmérsékletet, ha már látszik rajta valami kis gomba? Az inkubátor és a terrárium lehet ugyan az? Akkor nem rakni sehova csak csökkenteni a hőt. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hát a vizmennyiséget ugy tudod a legjobban kiszámítani sztem, hogy a vermikulitot beáztatod egy röcid időre,az gyorsan megszívja magát vízzel,aztán mondjuk tésztaszűrővel jól kicsöpögteted, ugy ,hogy már ne csöpögjön belőle a víz egyáltalán, kicsit akár még meg is lehet nyomkodni..(ez a módszer igazán sztem a vermi+liszt sütihez jó, a liszt is szív magába a vizből miután összekeverted a vermivel és ilyen nedves-tapintásu lesz a talaj)... Beoltás után hagyni kell, hogy befonja a talajt a milécium, addig ki se tudod normálisan szedni, mert széthull az egész és könnyen elfertőződik. Miután az egészet szépen befonta vársz kb. 1hetet h a belseje is tuti befonódjon ,majd kilehet ütögetni belőle (szépen kicsúsik egybe) Míg nem fonta be a sütit a poharakban addig sötét helyen kell tartani, a vége fele max napi fél óra fény sokak szerint jó neki. 25-27 fokos környezet...(vagy inkubátor) Mikor átrakod a terráriumba 22-25fok... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hy Sámán, vagy mindenki. Azt szeretném tőletek megkérdezni, hogy milyen nedvességű legyen az összeállított talaj(mihez tudnátok hasonlítani a nedvességét)? A megkuktázott, lehült, beoltott poharakat egyből lehet terráriumba tenni vagy várni kell vele egy pár napot? Ha várni kell hány fokon legyen, ha nem akkor a terráriumban milyen legyen a hőmérséklet? Előre is köszi. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Tényleg kinek mi a véleménye, ez mennyire tűnik safe-nek? (nem para?) Fsre hogy mondja, az is para már? |
| | | | |
| | | | | | | | | | ide cégnév kell, az meg nincs |
| | | | |
| | | | | | | | | | aha megnéztem átfutom mielőtt döntenék |
| | | | |
| | | | | | | | | | mi az a golden teacher? csak mert kb 10 percnyire van a szomszéd a finish gombtól. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nekem kezdésnek a Golden Teachert ajánlották itt a fórumon.Biztonságos fizetési mód: átutalás, vagy ajánlott levélben a zsé, bélelt borítékban. |
| | | | |
| | | | | | | | | | ok, ez lesz. a fizetési módokról mi a véleményetek? mi biztonságos? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Túlbonyolítod.Bökj rá az egyik névre,amit itt sűrűn olvastál és kész.SZERINTEM túl kicsi az eltérés a fajták között ahhoz,hogy érdemes legyen első próbálkozásra ezen filózni.Valószínűleg hibát hibára fogsz halmozni,mint a legtöbb kezdő(az én szomszédom kutyája pl most rohasztott be 3 üvegcsét:teljesen mind1 meik fajta spóra rohadt meg benne-első próbálkozás,nem is rágom rajta a kutyust).
Más:láttam egy videóban egy okos megoldást,nagyon egyszerűnek tűnik.Petricsésze,bele agar.Pár napig állni hagyjuk,hogy ha fertőzött lett akkor tisztogatás és ujra.Miután frankó az agar,1 csepp spóraoldat a közepére,vár pár nap,ott a micélium amiből steril szike/kés/penge/balta segítségével kivehetünk egy darabkát(akár sokat is) és beledobhatjuk egy előzőleg sterilizált,lehűtött üvegcse főtt rozsba.Miután elelt 3-4 nap,össze lehet rázni,mert a rozs az valamiért bírja,majd miután teljesen kész[innentől saját költemény] hozzálehet keverni a trágyás tekhez.Kis kókuszrost a tetejére miután beszőtte és mehet aminek mennie kell.Pár szedegetés után ujabb adag trágyás szalmával keverhetjük el a felét majd miután befonta,ki lehet találni mi következik :)
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok
hosszan böngésztem a fóromot (rohatt hosszú). Szóval felkészültnek érzem a nagymamát, hogy berendezzen egy akváriumot, vagy terráriumot. Egyedül a fajtákkal vagyok bajban, elveszek a sok név között. Szeretnék kérni valakit, akinek a szomszédja már sikeresen termesztett, hogy privát mailben adjon tanácsot. Vannak dolgok amit itt nem kérdezhetek meg... köszönöm a segítséget. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Gondolom elég egyértelmű, de ezek engem is érdekelnének, főleg az hogy 40fokban esély nincs a túlélésre? És azt a talajt belehet ujra oltani? Vagy érdemesebb egy ujat sterilizálni stb.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | ....valaki válaszolhatna :( szóval ha megfagy az oldat lőttek a spóráknak? És 40 fokban minden esetben elpusztulnak?? Nem lehet h esetleg túlélik csak nagyobb eséllyel fertőződik el a téma?? |
| | | | |
| | | | | | | | | | és mi van pl ha a fecsi és a benne lévő oldat megfagy??? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hmm..ezt én se tudtam...40fokban tuti meghal?? Minden esetben? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az elég nagy gond ha a spórát nem steril vizbe kapartad. Rengeteg baktérium van a sima csap vízben. 50% esély van rá hogy nem fertőzödött el. Az inkubátor hőmérséklete ne legyen nagyobb mint 27. A pohár/üvegbe eleve 2-3 fokkal több a hőmérséklet. 40 foknál hal meg a spóra. |
| | | | |
| | | | | | | | | | ja és még valami,nincs hőmérő de lehet h melegebb van 27foknál....lehet jóval melegebb...ez nagy gond? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szóval a helyzet, hogy a vizet sterilizáltam, kifőztem,felszivtam a fecsibe ,majd hagytam lehűlni...nekikészültem mindennek ,csak a glow-boxban felborult a tégely és az összes sterilizált viz kiborult..igy sima csapvizet löttyintettem a helyére, ami már nem volt se kifőzve se desztillálva se semmi..valamint a spórák is a vizben nem ugy festettek ,ahogy én azt elképzeltem, szépen homályos lenne a viz, hanem kissebb-nagyobb darabokban voltak akárhogy is rázogattam én azt...szóval valaki tudna egy sacc/kb.-t mondani hogy mire számítsak?(sütik faszák,kukta 80-100perc,vermi+biobarnarizsliszt) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hát azt tudom, csak az a gond ,hogy a sterilizált viz ömlött ki igy gyorsan csapvizet töltöttem a helyére ,viszont az már nem volt kifőzve...szóval az olyan viz ahogy a csapból kifolyik és én vagy bárki megissza...szóval SÁMÁN szerinted igy hány % esély van rá h meguszom csúnya elszineződés nélkül?? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Teljesen mindegy miylen víz. Ha sterilizálva van akkor nincsen benne baktérium. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Én olvastam az egyik oldalon, hogy nem annyira para a csapviz,de a tuti kedvéért ajánlatos kifőzni v destillált vizet használni..ok akkor most mekkora az esély h elbasztam az egészet?? (remélem 80% alatt van) |
| | | | |
| | | | | | | | | | csapvíz maga fertő,baktériumok melegágya |
| | | | |
| | | | | | | | | | A lenyomatból kb mekkora részt vágjak le és kaparjak le 1 fecsifez és az mennyi süti szúrására jó? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Spórafecsizés közben kilöttyent a steril viz,és csapvizzel rögtönöztem...gondolom ,hogy az para lehet de mégis mennyire nagy a veszély? Gondolom a csapviz nincs azé tele spórákkal-bacikkal (csak azt isszuk mi is) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszönöm Sámán.Majd tudósítok,hogy mi az ábra :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | annyi ideig várta ismerősöm kisöccse a választ a rozsos üvegek rázásával kapcsolatban, hogy már nem lehet rázni :D na mind1 :D |
| | | | |
| | | | | | | | | | bocs, nem: ! hanem: ?
thanks & peace
live & learn
Cucen |
| | | | |
| | | | | | | | | | hi S á m á n!
küldenél egy rövid leírást a gomba kultiválásáról az új freemail címemre!
előre is köszönet, mr.cucen@freemail.hu |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha egy pár nap mulva nem jelenik meg akkor kuka. Általábban 3-6 nap amikor megjelenik de van oylan is hogy a süti teljesen kész a 6-dik napon. Fajtól és spóra mennyiségtöl függ. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok A barátom ismerősének egyik kutyája talált egy fecsit a postaláda környékén,amiből varázsolt pár süteményt.Beoltotta és azóta is rajta ül,hogy melegen tartsa őket,a fenekébe épített hőmérő szerint 27fokon,alufóliába csomagolva.Ez a 3.napja így történik,de mivel kicsit aggódó típusú a "dög",fél,hogy valamit elrontott,mert semmi jele a miciélium fejlődésének.A "csomagoláson" át nagyon kellemes illat jön,szóval biztos hogy nem rohadt meg semmisem(vagy erre is többet kellene várni?).Abban kérném segítségeteket,hogy írjátok le,mennyi időn belül kell jelentkeznie láthatóan az élet alakulásának.A kutyus ugyanis már ilyesmivel álmodik,szegényt picit megviseli a várakozás :) Rengeteg képet nézegetett a neten,de sajnos nem talált olyat,ahol ráközelítve az üvegre icipici foltocska lenne,megjelölve hogy hanyadik nap is ez.Amúgy "állítólag" de sjamaanos B+ strain,a sütinek 2decis pohár ad otthont,rizs,barnarizs,kölesből áll,amik a sterilizálás során nagyon gusztán megdagadtak,megfőttek,jo sok a levegő benne és nedves(plusz oylan jo az illata hogy legszivesebben kinyalná a kutyus is).A későbbiekben még perlittel is szeretné fokozni a páratartalmat,persze miután kihelyezhetőek az akváriumba. Remélem nem sokkoltam le a tisztelt fórumozó közösséget már így az első hozzászólásom alkalmával :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Huuu... kiakadtam, erre az oldalra vártam eddig... Tök frankó. Figyelek:) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha még nem fejlődött i amici és leveszed a fóliát, azzal szerintem elég nagy fertőzés veszélynek teszed ki a sütiket. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Na helo helo. Volna egy kerdesem: Megcsinaltam a sutiket ( biorozsos megoldas) mar ott ulnek mindjart 1 hete es meg sehogy semmi, meg a elmikroszkopikusabb feher foltot sem latom. Valami tanacs pls? szerintem, legalabbis igy kivulrol nezve az uvegeket en szaraznak talalom, vajon amiatt nem halad elore? Az megoldast jelentene hogy leveszem az alufoliat, felvagok egy par 2l palackot, aljukba nemi viz, bele a suti mindenestol, es vissza szikszalagozom a palackot es persze bedugom, ezzel szerintem elernek nemi paratartalmat. Mit szoltok hozza>? vagy ha van vkinek vmijen tanacsa az lecci irjon. Elore is thx. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Mitől lehet az, hogy a mici szépen befonta az üvegpoharakat, majd a terráriumba helyezés után 2 héttel penészedett be a süti? Sőt, már volt egy kis szüret is, de a kész egyedek is bepenészedtek leszedés után. :-( |
| | | | |
| | | | | | | | | | a kinti fajokat lehet bent is, ha tudod biztosítani neki a körülményeket... pl. olyan fajt nem célszerű szobában nevelgetni, aminek 10c° alatt indul be a termőtestképződése.. max hűtőbe
arra még mindig nem kaptam választ, hogy kell-e rázni a rozsos üvegeket, vagy sem |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kinti fajokat lehet bent is..? |
| | | | |
| | | | | | | | | | És hogy csinálják a holland cégek pl hogy a papiron rajta van szépen a lenyomat?? Mintha tintával lenne rányomva egy pecsét....? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Itt a lenyomat készítés. Ezt én is úgy kaptam. Teletabi, lenyomatot akkor kell szedni, amikor a gombi kalapja épp ledobta a spóralemezeket fedő hártyáját. Lenyomatot én személy szerint így vettem: Kinéztem magamnak a legnagyobb kalapú gombát. Amint a hártyája leszakadt, lecsippantottam a szárát steril ollóval. (Minél közelebb a kalaphoz.) Ezután kiterítettem egy alufóliát, amire lemezekkel lefelé, rátettem a gombakalapot. Erre szórja később a spóráit. A kalapot lefedtem egy erre a célra kialakított fedővel. A fedő egy lapos kis műanyag doboz. (Asszem saláta volt benne, de mindegy.) A tetejére vágtam egy kb. 50 Forintos nagyságú lyukat. Ezt a lyukat lefedtem tyvekkkel és jól leszigszalagoztam, hogy a gombakalap csak ezen keresztül tudjon levegőzni. Vársz két-három napot, majd amikor a kalap kiszárad kapsz egy szép spóralenyomatot az alufóliára. Összehajtogatod az alufóliát és elteszed védett helyre, megőrizvén az utókornak. A cuccok amiket használok természetesen teljesen sterilek. (Elmosva és 90%-os alkohollal letörölgetve.) Tyveket mindenki könnyedén szerezhet. A manapság kapható CD tartók anyaga pl. tyvek. (Lapozgatható kis táskaszerűségek, tudjátok.) Aki béna és nem tud elmenni vmelyik shoping centerbe venni tyveket az használhat vattát is. A lényeg, hogy a kalap tudjon levegőzni, mert ha nem tud akkor bepállik és berohad. Ellenben így szépen kiszárad.
|
| | | | |
|