|
Legfrissebb hozzászólások (203 - 302) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | Coop, penny tesco mindenhol lehet csak nemmindig van :) érdemes venni vagy20-at ilyen 69 ft/db |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ez nagyon jó köszönöm!
A krumplicukornál kicsit leragadtam, hogy honnan szerzek olyat, de rá kellet jönnöm, hogy ugyan az mint a szőlőcukor.
Kicsit utánanéztem mi is lehet ez, és ha jól értelmeztem akkor a krumplicukrot a krumpliban (meg gabonákban)található keményítőből állítják elő, míg amit szőlőcukrot kukoricából.
Elvileg a krumplicukor otthon is megcsinálható, csak keményítőre van szükségünk ami ott van a konyhában, csak valaki eldugta a krumpliba. Nos ha jól emlékszem öreganyám mondta régebben, hogy ők ezt a keményítőt kifőzték, ami ilyen fehér porszerű állagban úszkált a vízben, amivel a nadrágjukat....őőő a többire nem emlékszem.
Majd megpróbálom megcsinálni a krumplicukrot, de szerintem egyszerűbb lenne venni, csak nem találtam nagy hirtelen sehol.
Ha sikerül vagy találok akkor holnap megfőzöm.
köszi Peace.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | A MEA (malt extract agar) nekem nem jött be, mert, nem volt olyan jól kivehető a micélium, főleg déli tőkegombáknál. De a recept: - fél liter víz - 10 g malátakivonat - 10 g agar-agar
Ami bejött: Hivatalos neve Potato Dextroz Yeast Agar (PDYA) Hozzávalók fél liter agarhoz: - Fél liter víz - 150 gramm hámozott vékonyra szeletelt krumpli - 7 gramm krumplicukor, amire az van írva, hogy dextrózmonohidrát vagy mi :) - 9 gramm agar-agar - 1 gramm élesztő (bármilyen bolti) - 1 kis csipet olyan liszt, amibe majd megy tovább a myc. Pl. ha búzamagra oltod agarról, akkor búzaliszt.
Eljárás: 1. Főzöd (takarékon) a krumplit kb. 30-40 percig, akkor jó, amikor olyasmi állaga lesz, mint a paprikás krumpliban. 2. Leszűröd még forrón egy nagyobb teaszűrővel a leve kell majd. A krumplit megsózod és megeszed:) Forró vízzel felöntöd, hogy megint fél liter legyen. (mert párolgott ugye) 3. A krumplicukrot hozzáadod, javaslom, hogy törd össze, mert hajlamos összeragadni 4. Csak ha már nem látsz K.cukor darabokat, akkor adod hozzá az agart jól elkevered, majd jöhet az élesztő azt is szétoldani. Ebből egy jó barnás löttyöd lesz. 5. mehet bele egy fél literes whiskeysüvegbe, a kupakon legyen 3-4mm lyuk és vattával tömd ki, majd alufolcsi rá. 6. Petri csészéket csomagold be alufóliába patyolat tisztára mosva 7. Kukta aljára rongy, víz és üres pohár, amibe a petriket teszed, hogy ne érje a víz őket. Lehet, hogy 2-4 kisebb packot is csomagolsz majd petrikből. 8. Beteszed az üveget és az esetleges kellékeket, szike, fecskendők stb., természetesen alufóliában. 9. Kuktázás, forrástól kezdve 1 óra. 10. Hagyod kihűlni a kuktában, de csak annyira, hogy már kézzel meg bírd fogni (40-50 fok körül) Én szeretem forróbban, mert ha esetleg az átpakolásnál valami fertő ráesik a csészékre, akkor töltésnél még mindig megpusztul. 11. Mindent gyorsan be a kesztyűsbe és kicsomagolás, töltés, majd várakozás, ha megdermed, már olthatsz is.
Én is azt hittem, hogy egyszer dermed, aztán nem olvad. Mostanában mindig csinálok egy fél litereset, használok belőle amennyit akarok, aztán ha kihűlt, elteszem a hűtőbe.
Üdv
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Moricz: Köszi, ez az injekciós dolog tetszik... :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Közi a választ. Én is sima glowboxot használok légbefúvó nélkül, annyi különbséggel, hogy denaturált szeszt használok, fertőtlenítésre. Nekem bevált, csak vigyázni kell vele. Attól még lehet beszerzek egy oz generátort mert jó helyiségek fertőtlenítésére (elvileg).
Postman. Szerintem se számít, hogy éri-e fény, vagy sem. 2 kört oltottam scletoriumnak, az elsőt hivatalosan inkubáltam, a másodikkal meg abszolult nem foglalkoztam. Beoltottam és feltettem a szekrény tetejére. Ugyan beszőtte mindet, és növekszik szépen.
Valaki mondja már meg nekem, hogy az agarkészítést mégis hogy kell, mert valahol nem stimmel a dolog. Én így próbáltam: 1 dl víz, 2g agar, 4g malátakivonatot főztem 10 percig, utána petribe be és kukta. Ugye? Először kuktába felcsapott a víz és eláztatta az egészet, csináltam másikat 1 hőálló tasakba beletettem amibe meg kiforrt, mikor én meg azt hittem hogyha megdermed nem oldódik fel többet. Találtam elég sok receptet, csak angol tudás hiányában nagyon nehéz.
Köszi. Peace |
| | | | |
| | | | | | | | | | Lehet tápozni, két módszer van:
1. Superspawning. Vegyünk egy monotubot, mondjuk Kókuszrost+lótrágya+vermikulit+gipsz+bécsifehér mixben (30/50/15/2,5/2,5 arány)
Feltétele, hogy nem takart volt a szubsztrát és nem nagyon hagytad spórázni a macskákat, vagy van steril törzsed ami nem spórázik :)
A menete: - Lejött a második kör, nagytakarítás a tetején, le is lehet kaparni egy részt, akkor jön az áztatás 6-12 óra le kell súlyozni a telepet - Mire kész az áztatás még egy monotubnyi szubsztrátot pasztörizáltál - A régi telepet és az új szubsztrátot kihülés után 1:1 arányban jóóóól elkevered, majd két tubot csinálsz belőle :) - Teljes kolonizálás után (max 1 hét ;) takarás, de az nem muszály de dob az első flush-ön. - Nem lesz akkora mint az eredeti flush de két darab lesz :D
Persze fertőzésveszélyesebb, nem is illik 20C° felé menni. Ha letermett az első flush, akkor még egy duplázást csinálsz, aztán mehet a kinti ágyásba :D
A másik az az ÚN: dúsítás, vagy 1000 féle variáció lehet rá. Amit próbáltam de csak ördögszekér laskával az a takarás előtt szórtam lisztet vékonyan a tetejére, nedvesítés és takarás.
Lehet esetleg mézes/dextrózos/malátás/cukros forralt vizet injekciózni a telepbe, de nem próbáltam még, csak hallottam róla.
Láttam olyat aki quiona magos, virágporos történetet pasztőrözik sokáig (órákig) és abba teszi bele a magokat, na egy ilyenbe érdemes lehet szuperspawnolni.
Jó kísérletezgetést!
A jó húsos gombákhoz (amik állítólag potensebbek is) érdemes 20 fokon képeztetni a termőtesteket, persze lassabb lesz de szebb és husibb is :)
Peace |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem árt ha van rendesen fény, talán kicsit bucibbak lesznek, de morciznak teljesen igaza van. ha minden faszán van belőve az az igazi, pára, levegőztetés, fény. Amúgy láttam már én is olyan telepet ami kicsit megfertőződött és nem lett nagy probléma végül, olyan teszt is volt hogy a süti fele elfertőződött, ketté lett vágva és ahol ép volt a szett szépen termett probléma mentesen. Ha úgy vesszük a természetben ezek az élőlények egymás mellett élnek és ha nem parazitáról van szó akkor nem fertőzik le a másik egyedet, legalábbis ezt mint laikus állítom nem mint szakértő. Az ilyen high-tech szellőző rendszerekben nem hiszek, ha szépen kolonizálódott, és alapból steril a "doboz", van takaróréteg és tiszta környezet akkor 2-3-4 kör fertőzés mentesen simán lejön, utána meg már úgyis kimerül a talaj és mehet a kukába. Legalábbis a módszerben amit ismerek abban az első kör szép nagy utána 1/2, 1/4 körök jönnek és majd vége mivel nincs táp. Viszont egy olyan dolog engem nagyon érdekelne hogy lehetséges e felboostolni a talajt tápanyaggal, hogy a micélium ne legyen kuka, ilyet még nem láttam sehol hogy valaki tesztelt volna... Nem akarom elhinni hogy nem lehet tápozni valami rafinált módon... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintem :)
Laskás tapasztalat alapján tökmindegy, kubiknál is, a laskacsíráim gyakorlatilag egy 20 fokos helyen vannak ahová nappal beszűrődik fény, szóval nincs jelentősége.
Stamets is mondta, meg RR is, de eddigi tapasztalatok alapján ÉN nem láttam különbséget. (volt sötét inkubátorom is)
Ha a sebesség számít akkor én a második rázás után már hagyom szellőzni, a csírát. Volt olyan GT amit láttam hogy elbaktériumosodott de legyőzte, meg se kottyant neki 20 - 22C° - on egy szellős helyen, kint le is termett.
Láttam olyat is aki az adott gomba természetes termési időszakának megfelelően állítja a megvilágított órák számát, szintén nem láttam semmi hasznát.
Volt aki kubinál 24/24 órás ciklust művel, mégsem volt olyan nagy flush.
A nagy hozam és szép gombák leginkább az ideális környezet elérésével (friss levegő, pára, hőm.) érhető el. Fénynél szerintem max. a 6500K fokos hideg-fehér (nappali fény) számít igazán, mindegy, hogy LED vagy kompakt fénycső, fénycső. Itt látható különbségek vannak a normál 2700K - s világítótestekkel szemben. Valamint érdemes egy jó klónt választani.
Üdv.
PS.: TESTER, minden rendben ? :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Shroomerin nagoyn kardoskodnak mellette páran, hogy az inkubálásnál/kolonizálásnál m1 hogy éri e fény a sütiket, sőt még jobb is lehet ha fényben kolonizálódik a cuccos. Valaki ismer valakit akinek van tapasztalata fényen kolonizált sütivel? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Egyetértek Still Air box elég, nekem is volt egy nagy akvárium az oldalára fektetve, a lyukon meg egy fólia, és hipós permetezéssel fertőtlenítve benne minden.
De ha van kedved csinálhatsz egy gloweboxot is, az még tutibb, elég egyszerű, az egykalapalatton van rá módszer. Gyakorlatilag macskás kutyás kézzel nyúlok bele és csak akkor volt fertőzésem, amikor én rontottam valamit.
Megbízható, egyszerű olcsó. Vegyél egy spricnit meg hipótablettát. Agarhoz, LC-z-hez, Grain to Grain-hez mindenre alkalmas. Egyedül a steril zsákokat nehézkes oltani a méret miatt, de nem lehetetlen.
http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=T%C3%BAlnyom%C3%A1sos_glovebox
Nekem gyakorlatilag ilyen van, venti nélkül. Oltás előtt mindent spriccelek, a hozzá érő eszközöket meg majd lángolom bent. FONTOS!!! nincs alkohol használat a dobozban, robbanásveszélyes.
Peace
|
| | | | |
| | | | | | | | | | ...inkább légbefújó.
Az az eszköz egy ún. lamináris box, ami HEPA szűrőn keresztül fúja át a levegőt úgy, hogy a levegő áramlása ne legyen turbulens (ez nagyon-nagyon fontos).
Ennek következtében a kifújt levegő nagyon tiszta, gyakorlatilag steril, és mivel nem turbulens, nem kever-kavar kórokozókat ösze a környező levegőből.
Az ózongenerátor nem javasolt, mert ha annyi ózonod van, hogy mindent kinyírjon, akkor az ugye mindent kinyír, beleértve a tüdődet is (de legalábbis kellemetlen lesz.
UV C lámpákkal szoktak még kísérletezni emberek, de nagyon-nagyon-nagyon nem éri meg, mert iszonyat súlyos szemkárosodást képes okozni percek alatt egy ilyen.
Egy sima kihipózott still air box tyvek mandzsettával (vagy akár anélkül) csodákra képes, olcsó, egyszerű. ;)
Na meg tisztaság, tisztaság, tisztaság. Elpakolni, feltörölni, elmosogatni, penészteleíteni, levinni a szemetet mindig időben, csukni az ablakokat, megfürödni, tisztapóló, tisztanadrág, betadinos szappan, peace. |
| | | | |
| | | | | | | | | | És szerinted működne ózongenerátorral? Persze megfelelő védőfelszereléssel. Vagy megölné a spórát vagy a miciéliumot is? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha arra a függőleges rácsos valamire gondolsz, akkor az nem ózongenerátor :D hanem egy légelszívó.
Működésének alapja, hogy a munkafelület és az elszívó között nem lehet blokkoló tárgy, és így a folyamatos légáramlat nem engedi hogy idegen kórokozó szaporítóanyag belekerüljön az akármibe... :P |
| | | | |
| | | | | | | | | | A let's grow mushrooms-os videóban, ami előtt az izolálást csinálja az egy ózongenerátor? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ez a cordyceps nagyon felkeltette az érdeklődésemet... :)) Meséltek már róla de elsiklott a fülem mellett... most célba talált :D |
| | | | |
| | | | | | | | | | A gombák és a hangyák közti kapcsolat igen érdekes formákat ölt, érdemes beírni a keresőbe hogy "agyirányító gomba" vagy "hangya gomba". Én nem lennék meglepve azon hogy a cubensis is képes megdolgozni a kiskatonákat... :DDD Viccelődtök itt sci-fi horror storykkal meg fantazmagóriákkal aztán kihívjuk a gombaszellemek haragját... :DD |
| | | | |
| | | | | | | | | | Tedd ki a kertbe, rájuk ragad a myc és széthordják :) Aztán csak egy jó esős augusztus kell :D
Nálam a déli tőkére jöttek a legyek és a muslincák, szúnogok, mint az atom, már vagy 100 lógos légycsapda van kinn. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Addig eszik a gombát a "drogos állatok", amíg megnö az agyuk és 50000 év múlva ök fogják uralni a bolygót, és a hangya-McKenna majd jól megírja, hogy egy idegen faj hozta el nekik a gombát évezredekkel korábban :D |
| | | | |
| | | | | | | | | | És mi van ha a gombatelep adott le vészjelzést és a hangyák mentőakciót indítottak a gomba kimenekítésére?! :O |
| | | | |
| | | | | | | | | | Naná, tönkre is tették... :) Hangyafalut akartak létrehozni és már kezdték feltölteni mindennel amit összeszedegettek... :DD |
| | | | |
| | | | | | | | | | Lehet olyanok mint azok a levélvágó hangyák, akik gombát termesztenek. Hátha táplálni fogják a gombáid, csak aztán vigyázz ne ők arassák le a termést :))
Egyébként biztos, hogy sok fertőző dolgot visznek be magukon a hangyák.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Amikor kis hangyák befoglalják a sütit a szellőzőnyílásokon bemászva, az egy nagyon vicces dolog... :D Nem tudom volt e már valakinek... 1 nap alatt a kis gecik 2 poharat is elfoglaltak :DDD |
| | | | |
| | | | | | | | | | "bio-gomba" LOL :DD Mindenesetre ha majd itt azerbajdzsánban hozzájutok bio-termékekhez meglesem mi a különbség :)) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintem azert mert ami bio, az nem tartalmazhat pl tartositoszert. Neked mindegy (hat vagy nem) de a gomba nem no tole.
Ha van a boltban bio* akkor azt veszem. Ha nincs, akkor a normalt. |
| | | | |
| | | | | | | | | | :D :D
Jaja mindegy nekik (gombák, fogyasztók)
Lehet placebó, de reagen a legjobb kubitrippem biobarnarizses magtakarásból volt. |
| | | | |
| | | | | | | | | | "Csak" annyi, hogy nem biogombád lesz... (Nem EU szabvány!)
Te most komolyan nem biogombát termeltél idáig? Remélem erről a fogyasztók is tájékoztatva voltak rendesen!
Hol van ilyenkor a fogyasztóvédelem!? Botrány! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Egyébként ezeknek a bio cuccoknak mi az értelme, végeredményben számít valamit? bio-barnarizs, bio-nádcukor... stb. :D Nekem mindig lemarad a bio de no problem. |
| | | | |
| | | | | | | | | | 580-as az a szabvány üveg nálam (az a mézes, alul felül kockás) :) Elég nagy és 14 db befér a kuktámba.
Ha azt a löttyöt beszövi szépen, akkor az kb 100 pohárra is elegendő, bár én már csak ehetőkkel foglalkozom.
A GT az nagyon jó. Extra erős lesz ha takart magon csinálod ;)
Az LC meg állhat is, leginkább a hülés miatt érdemes, meg esetleg feloldódik a karamelles cukor. Nekem is a barnanádcuki vált be. Egyébként nem kell aggódni, ha kicsit darabos lesz, akkor is beszövi. Inkább a fertőzés a para, sajna nagyon jó oldat másnak is :)
A PF-hez meg még annyit, hogy inkább szárazabbra csináld, úgyis áztatod. Vagyis ha elkeverted az anyagot még víz nélkül, akkor lassan adj vizet hozzá. Akkor jó ha olyan mint a gyerekkori homokozás közbeni nedves homok :) Ha beleteszel egy kanálnyit a pohárba, akkor az alján nem lehet masszás, ha az akkor keverj hozzá még száraz keveréket.
Sok sikert! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszönöm a válaszod. Miért épp 580ml-est mondasz?
Még nem használom fel a vésztartalékot de lehet sor kerül rá. A cicus aranyos tanár, remélem sokmindenre megtanít. ;)
Kuktában csináltam pár LC-nek valót barna nádcukorral, ez ugye barnára színezi a vizet is, remélem nem karamellizálódott meg. Mindenhol írják, hogy hagyni kell állni egy estét. Nem értem mi változik ez idő alatt (a kihülésen kívül) de akkor most pihennek. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szia, ha van kedved és nem para ha elromlik és van still air box, vagy kesztyűsdoboz, akkor:
Csinálj egy 580 ml-es beföttesből LC-s üveget (FBS szilikon+légzőnyílás a kupakon) Sterilizáld kuktában vagy főzd 2 szer a dobozban nyisd ki a tetejét és "fertőzd meg a kis cicaszőrökkel majd zárd vissza
működött már, de ez csak amolyan végszükség
a helyedben megvárnám, amíg lesz egy két-öt friss nyomatod, mert ez eláll akár 7 évig is, és így ez lesz a vésztartalék.
ps.: milyen márkájúak a macskák ? :D |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok!
Van egy printem, amiről lekapirgáltam amit tudtam de szerintem van rajta még használható cicaszőr. Arra gondoltam, hogy kinyitok egy nagyobb fecsit és beleteszem a printet és szívok hozzá ioncserélt vizet (forraltat, kihültet) és eztán ezt egy LC cukros oldathoz fecskendezem az úgy nem biztos hogy rossz lesz.
Vagy már eredetileg a facskendőbe is cukros oldatot szippantsak? Vagy az lc-be dobjam a printet? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az lesz, igazándiból nincs olyan részlete a műveletnek amibe ne lehetne belekötni. Következő próbálkozás reméljük több sikerrel jár. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hátja ez érdekes, mintha szétfőtt volna. Ha az arányok tuti stimmelnek, akk én még annyit próbálnék meg h egy kuktában sterilizálnám. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Koszonom szepen mindannyiotok segitseget. Orakon belul korvonalazodni fog, hogy mit alkottam az elso kiserlettel. :D |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok, Persze én is bele pofátlankodok kicsit :)
Darth Véder szerint:
Ha nincs kukta akkor is működik de kétszer főzném 24 óra elteltével (biztos ami biztos)
- Használj (bio)barnarizst, daráld le, és azt keverd 2:1 arányban 2 vermi 1 liszt, szárazon, majd nedvesíts igény szerint :) Bármi mással csinálta , gyengébb lett a macska (próbálva mindenféle barna és fehér liszt, korpa)
- pohártartalom: keverék -1cm, a megmarad rész száraz vermi :) főzéskor persze nedves lesz és elvileg utánna is az marad, hiszen a vermi szívja a vizet, de ez bentről jön kifelé. Amikor hűl visszaszívná, ezért hagy a kuktában/forró lábasban lehetőleg fedővel. De működött már simán csak úgy hogy főzés vége után forrón kivéve tiszta ronggyal letakartuk. Sőt még annyi sem volt.
- zárhatod befőttesgumival az alsó réteget, és púposodni is fog, majd vissza is húzódik, persze még be is süpped hiszen valamennyi vizet kinyomott magából. Főzés előtt tegyél rá csak simítva még egy réteget, ez lesz a "fedő" ezt még gumizni sem kell. Csubakka azért szokott rá erre, mert utálta vakarni a ragacsot a pohárról :)
- Oltás tiszta helyen, kesztyűs dobozban, kartondobozban hipós spricceléssel. Na most sikerült már úgy is hogy mezei konyha és csak ala natur. A felső, rögzítetlen réteget leveszi az alsót törli alkesszal/hipóval, majd forrósított tűt gyorsan átszúrja, nyom, forgat szúr nyom forgat szúr, nyom forgat szúr nyom, felső vissza. Középre nem szokott, úgyis összeér a fonálzat.
- FONTOS, hogyha már van legalább 4-5 centis fonás, vedd le a felső fóliát, mert akkor már kellhet a levegő neki. esetleg gumizz rá egy tiszta papírlapot. Az oltólukakon majd elég gázcsere zajlik.
Üdv HMMO
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Jaja ragaszd körbe szigszalaggal úgy, hogy sehol se legyen rés. Nem tudom konyharuhát szoktál e a poharak alá rakni, bár ha eddig nem sült meg akkor gondolom igen. Így már biztos jó lesz ! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az alufoliat ragasszam a poharhoz? Milyen ragasztoval? Vegig korbe? Es aztan a kulonbozo foliaretegeket is egymashoz?
Koszi megegyszer! :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az alu azt a célt szolgálja, hogy a forrásban lévő víz -mikor felcsap a pohár tetejére- ne áztassa el a sütit. A süti saját nedvességtartalma kicsapódhat az üveg falára (kondenzáció miatt) de a száraz vermit semmi esetre se tudná eláztatni. Szerintem a befőttes gumi a ludas, ragasztóval 100% hogy nem megy be a víz! ;)
Ja és egykalapalatt-ra ne alapozz, sajnos nagyon sok outdated infó van ott, én is megjártam párszor. Ha biztos forrás kell akkor shroomery.org! :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Igen. Csak nem barna. De rizsliszt. A puposodas szerintem a parolgo viz miatt van, ezt nem is talaltam furcsanak. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Érdekes hogy felpúposodik... Mi a szubsztrát a mixben? Recept szerint, rizsliszt? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Koszonom szepen a valaszod! Az a para, ami felnyomja az alufoliat szuksegszeruen atmegy a szaraz retegen ezaltal benedvesiti azt nem? Meg ahogy lehul, az a szaraz vermikulitra csapodik le nem?
Vagy kellene lyuk az alufoliara, hogy tavozhasson a nedvesseg a "fozeskor"? Hogy erted azt hogy oda van ragasztva? Az egykalapalatton levo leirasban nincs szo ragasztasrol, en befottesgumival erositettem oda a foliakat.
Koszi a valaszt! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az, hogy az alu felpúposodik sztem nem gáz, úgyis odavan ragasztva. Viszont az, hogy száraz vermi nedvesedik elég érdekes. Nekem kuktában (ahol azért durvább körülmények vannak mint egy edényben forraláskor) sose nedvesedett át. Szerintem vhol beszivárog a víz. Ezt a lépést egyébként nem érdemes skippelni, mert ez véd a fertőzésektől. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok!
PF tekkel próbálkozom de alufóliás pohárral, nem befőttesüveggel. Az a problémám, hogy ahogy forralom, a pohában lévő víz is elkezd párologni és felpúpozza az alufóliát valamint a száraz vermikulit is nedvessé válik.
Hogy tudnám ezt kivédeni?
(Mennyi az esélye, hogy száraz vermikulit nélkül eredményes lesz a termesztés?)
Köszi! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az égős megoldás azért sem jó, mert megemeli a CO2 szintet, és talán a hőmérsékletet is annyira, ami már nem lenne a jó a gombáknak.
A perlit tényleg működik :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szuzi: nedves perlit elég jól megoldja a párát... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok! Terráriumba csak elektromos párologtató jó? A sima, gyertyával működő nem megfelelő? Esetleg egy vizestál elhelyezése? :D Ha hülyeséget írtam, javítsatok. :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hopszi, tényleg benéztem a topicot :D Köszi a hozzászólást moricz ;) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Én időhiány miatt egyszer 1 hónappal kuktázás után oltottam 6 poharat, mindegyik jó lett. (nem volt se víz hozzáadása, se újbóli sterilizálás) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Be nem oltott de már sterilizált egy hetes sütiket lehet még használni? víz hozzáadása+ újboli sterillizálás? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Felesleges, legalábbis én skippeltem. Inkább fedd le még egy réteg kávéfilterrel v. ahhoz hasonló anyaggal. |
| | | | |
| | | | | | | | | | polifillel tömködné egy ismerős az oltási lyukakat, érdemes vajon neki előtte alkoholba/hipóba áztatnia a polifilt? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Igen, működik, csak ritkán nézem! :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Assamoa, műxik még az e-mailcímed?:) proZac vagyok, csak elfelejtettem az előző accomat -_- |
| | | | |
| | | | | | | | | | hahó, fecskendö sötét kb 21 fokos helyen tárolva meddig áll el úgy hogy használható legyen ? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Jaja zacskónál minimum két óra :D de jobb a 2,5h, dúsított fűrészpor+fadarabkáknál 2 órával is gyakran fertőződött belülről. Mellesleg nem szabad 24 °C felé menni, mert befülled. A sütiknél nincs akkora felület odabenn, azok azért nem füllednek. Mértem ha kint 22 van a zsák körül, akkor a belseje gyakran 27-28 is az oltás utáni 3. napon.
Apropó hogy oltasz be egy zacsit? Hogy van előkészítve és kuktázva. Ha leírnád a procedúrát megköszönném. :)
Üdv M |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az olyan módszer ahol mindig ugyanaz lesz a fertőzés, általában nem a sterilizálás/pasztőrözés után fertőződik meg, hanem előtte a kiindulási szubsztrátban már eleve benne van.
Ergó a sterilizálás/pasztőrözés nem megfelelő módszerrel történik. Lehet hogy a autoklávos módszernél a hőátadás nem megfelelő és/vagy nem elég hosszú idejű.
Próbálkozhatnál kisebb tömegű zacskókkal vagy hosszabb sterilizálási idővel. Esetleg szakaszos sterilizálás? (endospóra?) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Vajon mi lehet az oka annak, hogy ugyanolyan összetételű táptalaj, ami sütiben jól működik, autokláv zacskóban rendre berohad? Baktériumos fertőzés jeleit mutatja: irgalmatlan bűz és nyálkás folyadék jelenik meg 2-3 nap után. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hmm, az utolsó gondolat jó ötlet! :D |
| | | | |
| | | | | | | | | | Jaja, relatíve vastag, jó szellős takaróréteg napi több kis permet, úgy hogy meg se mozduljanak a takaróréteg kis szemcséi sem. Jó messziről, mintha a pára csapódott volna rá. Ha jól csinálod nem éri el a szubsztrátot a víz, csak a takaróréteget nedvesíti. A gomba leszívja a vizet onnan magának. Csiperkéknél' bevált, hogyha csak a magokat takarom, hogy a magok alá tiszta, alignedves vermikulitréteg kerüljön, ezzel felfogva az esetleges több vizet, így nem baktériumosodott el.
HMMO
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Ön nyert :D sárgásbarna és kemény, ha félbevágod, belül fehér - akkor szklerócia.
TT képzéshez kell egy takarás és rendszeres vizezés. A kucsmagombákhoz hasonlóan a szkleróciumból nő majd a gomba ami a takarás alatt van. Ha megfelelő vizet kap, meg légcserét (jóval több mint a kubiknál) akkor elindul a TT képzés. Jó lassú lesz. Türelem.
Ha nem érdekel csinálj oltóanyagot LC-ben sokat, aztán kb 100 üvegben termelhetsz fűmagon szkleróciumot.
De természetesen ez csak srúméris infó.
http://www.shroomery.org/forums/showflat.php/Number/9460552 Innen indulhatsz :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szia, csak az itteni címem él. (névre katt, bejelentkezés) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Moricz, él a gmailes címed, amit egy korábbi hozzászólásodban adtál meg? Ha igen, nézd meg :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szia, remélem maradt egy kis mycelium, ha igen próbáld ki ezt.
https://azurescenssociety.wordpress.com/2008/12/15/mch-generator-tek/
"Azt mondják" az Azunál nagyon beválik.
Először csak 1:1 arányban aztán mikor már van 5 liter spawn akkor lehet 1:4 -ben is, szobahőmérséklet és 2-3 hét alatt végez.
"Hallottam" olyat, hogy kartonlapra dobott magdarab, rászórtak bükkfaaprítékot, beszőtt egy egész ételhordónyit, aztán duplázás, duplázás, végül 1:4 ben lett 2 db 15 lityós veder.
Ilyen környezetben még a penészt is felzabálják.
Üdv
|
| | | | |
| | | | | | | | | | P. cubensis- z-strain
Sajnos a serbica oltás sikertelen lett. Egyik elkezdett nőni marha lassan a cubensisekhez képest, de izolálás után az is elfertőződött.. Remélem lesz még lehetőség próbálkozni vele jövőre :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Mycelium:
Az szép, melyik faj(ta).
PS. Serbica - lett valami? :)
Üdv |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kiegészítések: -Szúrás előtt a szilikon portot alkohollal fertőtlenítsd. -Ha lehet, fedővel lefedve forrald az üvegeket. -Az oltás és a vákuum megszüntetése felcserélhető... sőt úgy jóval egyszerűbb. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Látom LC a téma... leírom megboldogult dédnagyapám receptjét, neki szinte mindig sikerült:
1, Végy néhány befőttes üveget, melyek jó állapotú kupakkal rendelkeznek. A kupakra készíts szilikon portot. 2, Tedd őket üresen a kuktába (a kupakokat is, külön), és önts rájuk megfelelő mennyiségű ENYHÉN domestosos (vagy valami hasonló) vizet. 3, 15-20 percig kuktázd (értelemszerűen a sípolastól kezdve). 4, Ha kezelhető hőmérsékletűre hűlt, öblitsd el (sima csapvízzel). Lehet, hogy kissé opálos lesz az üveg, ez nem gond. 5, Töltsd meg az üvegeket megfelelő mennyiségű vízzel. 6, Mikrohullámú sütőben forrald kb 5 percig. Ha nagyon nem akar felforrni, lehet, hogy túlhevült. Ez veszélyes lehet, mert ha ilyenkor megmozdítod, egy pillanat alatt felforr és gejzírként tör ki az üvegből. Erre vigyázz, mert ez valós veszély. 7, Keverd bele, amit szeretnél. 8, Csavard rá a kupakot. Teljesen. 9, Tedd őket egy-másfél órára forrásban lévő vízbe. 10, Ha TELJESEN kihűlt, oltsd be. Vigyazz: erős vákuum van az üvegekben, könnyedén beszippanthat mindent a fecsiből. 11, Fogj egy fecsit (nem fontos, hogy bontatlan legyen, ha kiürült, az is megteszi, amivel épp oltottál, de semmiképp se régi, állott legyen). Húzd ki belőle azt a részt amivel kinyomod/felszívod a cuccot, és legalabb félig tömd meg vattával. Sterilizáld a tűt lángban. 12, Szúrd a fecsit a szilikon portba. A vattán keresztül levegő áramlik be, ami elengedhetetlen a micélium növekedéséhez. Az ideális az, ha az üvegben egy picivel kisebb marad a nyomás, mint kint, így a kupak továbbra is légmentesen zár, viszont lesz bent elég levegő a micélium számára.
A tapasztalatok szerint ez a módszer kb 80-90 százalékban sikeres. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintem nem, legfeljebb bizonyonyos erkölcsi-jogi problémák akadhatnak vele. No nem mintha nem torrenteznék, "Miaz hogy! Nagyon is!" :)
De ha valami különösen hasznos, azért szeretek(!) fizetni.
Roger Rabbit sokat tett a varázsgombás meg minden más gombás otthontermesztésért, osztja az észt a Shroomery-n, meg minden.
A videó letölthető a legális forrásból is $8.99-ért (most kb. 1964 huf):
http://www.mushroomvideos.com/ |
| | | | |
| | | | | | | | | | Egyik sem. Egy bizonyos ponton az útjaink elváltak egymástól. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem kedvez nekik a tel es nincs futes arrafele, vagy csak idohiany? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Még nem. Addig is, ne offoljunk, mesélj, hogy vannak a kis teremtmények? :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sup? (Nem kaptam mail-t ha esetleg...) |
| | | | |
| | | | | | | | | | mycelium!
Furcsa állag alatt azt érted, hogy ilyen barna úszkáló búvárok lepik el a folyadékot? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Autoklávot bírja, akkor gondolom a kuktát is. Dextróznak furcsa állaga lett klávozás után, de ettől függetlenül jónak bizonyult. |
| | | | |
| | | | | | | | | | És ezt a kombót akkor már lehet kuktázni? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Thom, 2 dl vízhez 4g maláta kivonat + 4g dextróz a jó arány (4 %-os oldat). Ezen minden beindul gyorsan :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sima befőttes üveg, tetején kb 1 mm X 1mm lyuk, hogy a tű beférjen. Leragasztva arctörlős vattával. Oltás előtt egy egy csepp alkesz a vattára, lyukon elhúzom, majd oltom. A lángolt tű hegyét rakd csak bele, úgy hogy az alkesz vatta felette legyen annyira nyitva, hogy épp elférj. Visszaragasztod, majd kicsit meglögybölöd :) Inkubátor, vagy 24 C° felett.
Ha bolyhos fehér = Micélium, még nemtudni milyen :D Ha gyorsan nő és nyúlik = penészfajták Ha úszik és fekete a teteje = penészfajták Ha opálosodik = baktérium - olthatsz vele de én nem tenném :D Kristály tiszta de semmi sem indul - rossz oltóanyag.
A havernak van már egy két hónapos LC, amibe nem indult meg semmi de még mindig gyönyörű, szép tiszta.
Üdv
ps.: az első LC sosem sikerül :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nekem a mézes LC-ből egy se jött össze sajna, a dextrózos azért jobb mert teljesen átlátszó marad a lötty (jó ez se garancia semmire). A szellőző nyílást én elhagytam és nem történt semmi, szóval én kihagynám az is csak egy plusz hibaforrás. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Azzal már 1X próbálkoztam, akkor nem jött be, de lehet,hogy én rontottam el valamit, mert nekem csak sima nádcukor volt, nem bionádcukor. Most olvastam még olyat, hogy maláta+dexes, vagy csak malátakivonat, de ezzel nem tudom az arányokat. Shroom-on valami 1.5tea/1.5tea-t írtak, de hogy ez mi azt nemtoom.
Nézegettem még ilyen BIO KUKORICA MALÁTA SZIRUP-ot. Ezzel valakinek tapasztalata van?
Az meg nem egészen tiszta, hogy az lc-s üvegre kell-e szellőző. Úgy csináltam, hogy 1 szilikonport, és még pluszba 1 levegőcsövet ragasztottam bele, amit kitömtem vatelinnel.
béke. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Thom: Mézes LC Kuktázva?...
Állítólag nem, sajna nem próbálta semmi ismi csak főzve ott nem nyert. Amit ajánlanak és bevált, az Nádcukor (Biobolt) és 4% desztív. Kavarás után kávéfilteren szűrve és kukta 1 órára
Kubi: 3-4 nap a bolyhosodás. Egy ehetőnél több (kb 5-7 nap) Ráadásul gyönyörű sárga, ha meg már kifakul mehet a hűtőbe, mert elfogyott a kaja. Legalábbis náluk:
De érdekelne, ha esetleg főzöl (csinálj ilyet, olyat), oszd meg a tapasztalatokat :)
Peace
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Hi!
Mézes lc-t lehet kuktázni? |
| | | | |
| | | | | | | | | | [Thom: átraktam a kérdésedet a "THC/Drog Kimutatás" témakörbe ide: http://daath.hu/showTopic.php?id=220 Nem kell a "legaktívabb" témakörbe írnod off-topic témát - nyugodtan írd oda, ahová illik, mert a fórum föoldala automatikusan felrakja a legfrissebb hozzászólás témakörét a kategória-lista legtetejére, vagyis jó helyen fog látszani.] |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köles az jó cucc, nagy fajlagos felület így egy két felrázogatással millió oltási pont lesz és szereti a gomba is... Arra kell vigyázni hogy könnyen pattogatottköles lesz belőle a kuktában, ha túlfőzi az ember. Mondjuk ha madáreleségként veszi az ember, nem fúl olcsó, 1000Ft/kg asszem. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok
Először is király az a MT. :D
Ha klónozni szeretnél, pl. Ubul haverom így gyártja:
1. szedd le azt a gombát amit szeretnél. javasolja a nem túl nagyot, hosszú szárral és szép kalappal, klaszter tagjaként, gyorsan kékül, erősen kékül stb... A kalap annyira nem fontos. (Ubul rajong az apróbbakért, az olyan er(d)ősebb. 2. vágd le a kalapot, mosd meg folyó vízben, a langyos jobb. 3. készíts 1 deci 3%-os H2O2- oldatot egy tiszta, széles bögrében, vagy a botmixer üvegében. 4. csinálj tiszta munkaasztalt (hipóspricc, 10 perc, törlés) 5. hámozd meg a gombát mint a banánt a külső leeső részeket edd meg a kalappal! 6. dobd bele a H2O2-be 7. turmixolj, majd várd meg amíg a hab leülepszik 8. szívd fel frissen bontott fecsibe. 9. várj egy napot, tartsd 20 fok felett állítva a fecsit, hogy a képződő oxigén elillanhasson. 10. Másnap mindenképp olts vele valamit, ő LC-t szokott és 4 búzát.
A többi már ugyanaz.
De agarozhatsz is, nekem nem igazán szektorosodott az ilyen klón.
Matias Romero:
http://www.hostfile.nl/fpimages/mgyidtfh6w/16348/MR_CLA.JPG.html
Klónozott kúltúra (ezek vak klónok, vagyis csak gyors mycélium miatt lett agarral leválasztva)
Ideális gomba (Ubul szemének): http://www.hostfile.nl/fpimages/mdab7t225m/16349/TOClone.jpg.html
Érdekes ez a pin kérdés nagyon, még kísérletezem vele picit. A klónoknál jobb az egyszerre pinelési arány. Mondjuk a haveromnál mindig 20-23 °C van és ilyen lesz (fent)
Üdv
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszönöm! Egyébként klónozásról én is hallottam szép történeteket :D Pl. tag a legszebb, legnagyobb gombát klónozta, és az eredmény egy gyenge pinset pár darab gombával, de azok monster méretűek voltak. :D Elvileg csokorba nőtt primordia a legalkalmasabb, de hogy ezt utána még szénné izolálják, míg kapnak 4-5 szektormentes szinte már monokultúrát, majd ezeket külön-külön termőre fordítják és csak így lehet kideríteni, hogy melyiket érdemes megtartani... ehhez azért kellenek kapacitások no meg elég magas contam faktor... de hát ez a szép az egészben, ahogy az ember lassan halad előre a tervezett úton :D Haverod dolgozott már kölessel? Azt olvastam h azzal a legegyszerűbb dolgozni ha spawnt akar csinálni az ember. Shroomeryn mindenki WBSel meg gabonával küldi de gondolom ott az könnyebben hozzáférhető. :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Maniec!
Az a pinset egész jó, annál csak clonnal lesz jobb sztem... A monotube meg tök faszán néz ki, 10/10!
Haverom egyszer klónozott egy 3. flush-os termőtestet (bitang nagy volt és kb. az egyetlen kifejlett) és az volt a durva hogy klónból (->Lc -> grainspawn ->) csinált monobutbeon az 1.&2. flush tök gyér volt és a 3.-ra jött le a nagy bumm! Szóval viccesen működik ez a clone dolog, bár lehet csak fatális véletlen volt... :D
Amúgy jól hangzanak a tervek, hajrá! Egyszer majd talán haverom is fog agarozni, biztos jó buli! :D |
| | | | |
| | | | | | | | | | Jó kis teszt, köszönjük! :) --- Én most próbálok elszakadni a PF TEK-től és átváltani monotubra, egyelőre úgy néz ki működik a dolog. :) A vicc, hogy 1:7es spawn-bulk aránnyal csináltam és szétreszelt pf sütiket használtam oltóanyagnak... 3hét alatt termőre fordult, a pinset nem egységes, még most is felbukkan 1-1 újabb primordia. Szellőztetés,permetezés skippelve van, 2-2 alsó lyuk extrém sok vatelinnel van kitömve, felső 2 lyuk pedig szinte semmi, így elég FAE jön be, viszont mivel alul nem megy ki olyan könnyen, az RH is stabil. A keringetés egy doboz felé irányított PC ventire van bízva. Gyakorlatilag oltástól számítva már csak szüretkor kell kinyitnom. :)
Így állunk most: http://www.hostfile.nl/images/z3lg1iu18v/16308/asd.jpg
Remélem lassan magam mögött tudom hagyni a multikultúrát és tudok klónozni egy szép kis clustert, amit majd tovább izolálok agaron, majd azzal pár 'master-kölest' oltani, onnan G2G és a többi jön magától. :D
Akit érdekelnek a fent említett módszerek:
#1 http://www.shroomery.org/10858/How-to-do-Coir #2 http://www.shroomery.org/forums/showflat.php/Number/17332777#17332777 |
| | | | |
| | | | | | | | | | Egy mérés nem mérés! ;)
Amúgy érdekesen hangzik a kísérlet! Egyik haverom is foglalkozott ilyesmivel, csak Ő alkoholos kivonatból akarta műszeresen (közeli infra) hatóanyag mennyiséget mérni. Sajnos nem lett belőle szakszerű méréssor, így értelmezhető adat sem. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kísérleti eredmény:
Nos egy barátom barátja (Walker, felhőoszlatás :) csinálta meg az alábbi kísérletet:
Vizsgálat célja a potencia változása termesztési eljárás vonatkozásában.
Fajta: Ps Cubensis, Matias Romero, "A" klón (ugyanaz a szövetdarab egy gombából, ugyanazzal az LC-vel oltva)
3 féle eljárás: - PF süti 3,5 dl-es pohár(1 rész barna rizsliszt, bolti, 2 rész vermikulit + csapvíz) - Casing tálcás (biorozs + vermikulit casing) - Casing tálcás (sima búza + vermikulit casing)
Kontroll csoport: - Casing tálcás (búza + vermikulit multispórás oltás, Matias Romero)
Szüret után 5-10 nap szárítás majd fogyasztás, figyelve hogy mindig két hetente vasárnap legyen fogyasztva a tolerancia és a pontos mérés miatt.
Fogyasztási mennyiség 1.1 gram, mindig szárítva és szétrágva.
Szet, Szetting: Nappali természet és mindig jó közérzet/lelkiállapot
Eredmény:
PF sütisek: Halvány bizsergés, minimális időtorzulás, nincs vizuális hatás, maximum egy kis színesedés, hangok normálisak.
Búzás Casing: Erősebb időtorzulás, hamarabb bejött (15-20 perc) erős bizsergés, minimális gyomorémelygés. A vizuális részben erősebb színkiemelődés, kék árnyalat, fényaurák. A csúcs közelében minimális hullámzás a perifériában. Hangok normálisak.
Biorozsos Casing: Nagyon erős idő torzulás (1.1 g hoz képest :), Rendkívül gyors felfutás (15 perc) erős beindulás, szintén leveszi az embert a lábáról. Kifejezetten erős színesedés, jobban "bemásznak a hullámok a perifériából. Erősebb gyomorémelygés. Hangokban minimális Delay effektus érzékelhető a csúcs környékén.
A kontroll csoport megegyezett a Búzás+Casinges erősséggel.
Összegezve "ár"/ teljesítményviszonylatban érdemes a búza+casing verziót választani és 2-3g-t enni, egy igazi trippért.
Természetesen itt két fő vett részt a kísérletben, ami így nem szolgálhat reprezentatív mintaként, de ők már csak búzásat csinálnak :) És mint jól tudjuk minden trip kicsit más, ezek az ő véleményeik.
Üdv
HMMO Research Center 2013 |
| | | | |
| | | | | | | | | | igen, köszi, ez a nagydózisú aszkorbinsavas már rég eljutott, méga kemó előtt be is tolattam magamnak orvos ismivel 6x nagydózis iv plusz ettem keserűmandulát is - b17 vitamin - most gombázgatok, meg örülök.
|
| | | | |
|