DAATH

A rosszul gombolt mellényt újra ki kell gombolni.

Deák Ferenc

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok


Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


Legfrissebb hozzászólások (193 - 292)
 (Témakör: Gomba termesztés)

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mbulgakov022014. szeptember 19. 13:34
 
 
1 órája túrom a netet, de nem találok választ. lehet, hogy már megválaszolták a kérdést, de képtelen voltam megtalálni, ezért előre is bocsánatot kérek :S
Kérdésem a következő lenne: Mézoldatból LC-t készítek, de csak nagyon nagy macerával tudnám 22-fok felé vinni a hőmérsékletet (szeretném elkerülni, hogy akikkel lakom tudjanak a kis projektemről) Lehetséges ezen a hőfokon a növekedés? Ha igen, milyen időn belül? Vagy nem megkerülhető a hőfok problémám?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2014. augusztus 9. 11:36
 
 
Ja, erről a dextrózos agar keverékről én is olvastam valamit shroomeryn. Kösz a helpet, valamit megpróbálok összehozni. :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2014. augusztus 8. 14:49
 
 
Utánna olvastam és igaz lehet:

- Az első petri ugyebár a spóráknak van. 4% dextrózos PDYA
Azon lehet baktérium/ penész stb., bár rendszerint nem lesz.
- A második petri amibe átoltasz az lehet 2%-os dextrózis PDYA
De én a fanyűvőkkel csináltam azt, hogy semmi cukrot nem tettem bele, hanem a fűrészpor pasztőrös vizéhez tettem agart és ún. wateragar-t kaptam, ebben az a jó, hogy a szép mycélium simán lenövi a baktériumot és a penész. Kubik estében talán egy kis kakis agart kellene csinálni.
- a harmadik transzfernél már 2%-os dextróz agar kell, ez azért jó hogy kevesebb a kaja benne, jobban kihozza a rhizomorph mycéliumot, és általában azok a jó törzsek.
- a negyedik agar körnél már csak a szektorosodást kell nézni és a szektorok széléből oltasz át, ha jó szemed van, akkor egy kis rizo szálat ;) de még ez sem lesz 1 génállomány, csak nagyon kompatibilis törzsek.

Ehhez kell vagy 100 petri :D Ezért szeretem a kitermelős klónozóst.
A bacikkal meg az a tapasztalat, hogy rendszerint sterilizálási probléma.
Az eljárásom ha megengeded: :D
1. nap felfőzöm a búzát megfelelő víztartalomra, beüvegezem és állni hagyom legkevesebb 16 órát, rendszerint több mint 24 órát :) de ne legyen több 48-nál
2. nap sterilizálás kuktafújástól kezdve 1,5 órán át, nincs mese.
3. nap oltás, csak a gloveboxba helyezés előtt veszem ki a kuktából és még körbe is fújom hipós spriccelővel, bent meg leveszem a tetején lévő alufóliát, és mikor kiveszem a kezem befújom a dobozt is, majd 20 perc szünet.
Oltásnál 1-2 csepp alkeszt teszek a befőttesüveg tetején lévő lyukra. és azon oltok.
G2G-nél meg mindent meglazítok és oltóanyagról veszem le a tetőt, rá a tisztára,azzal együtt a tisztáról le, majd gurítás, vissza és vissza. eddig 100% volt pedig féltem tőle, mint a tűztől, de ha egy ültetvény laskát akarsz megcsinálni 7 decis üvegekkel, akkor rá kell szokni.

Huhh na mára elég az okoskodásomból.
Játszatok gyerekek :P
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2014. augusztus 8. 13:29
 
 
Köszi, ez kimerítő válasz volt. :D Sajna nálam az MS fecsivel búza oltás eléggé besült, ezért erőltetném az izolálást. A bactéria akárhogy csináltam, mindig megjelent. Volt, hogy 2 üveggel G2Gztem /a master jaroknak finom gomba szaguk volt/ és mégis 20üvegből 20 bactériás lett, ami kb 80%os szövődésig nem látszott egyiknél se. Bár most kaptam friss printeket, lehet teszek megint egy próbát. MS print izolálás hátránya gondolom az, h nem lehet tudni h az adott szektor hoz e egyáltalán termőtestet, és ha igen, milyet és mennyit.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2014. augusztus 8. 11:42
 
 
Klónozz :D

Magyarul:
MS fecsi ből 8 darab búzásüveg
G2G 1-4 azaz 8-32 üveg
Spawn monotubba 32 üveg + 16 kókuszrostkocka + verm =8 tub
A legjobb klaszteres és szép termőtestekből kell csinálnod klónt.

Az izolálás lassabb és kihagyott idő.

Szempontok:
- Gyors pin (lehet az első pinből is)
- Szép termőtest, arányos, nagy kalap, kékül rendesen.
- Kis termet, ebből lesznek a nagy erdők, meg potensebb is.

Hozzá kell tennem, hogy amikor még foglalkoztam Cubikkal akkor nekem egy 6 éves multispórás oldatból kikelt jó klaszteres törzsből volt a mentett klón, amit agaron még 2 szer transzfereltem.

Na most ha megvan a klón akkor teszttermesztés ugyanazon körülmények között és ha bevált a kiinduló petriből mented el és teszed hűtőbe. Javaslom a 2%-os nádcukros oldatot, jó sokáig inkubálni, amíg majdnem víztiszta lesz az oldat, aztán hűtő, ez lesz a master, de érdemes egy petriben is megtartani.

Ha mindenképp izolálni akarsz akkor nézz körbe shroomery-n mert én csak laska és déli tőkegomba ügyben tudok némileg segíteni :) De gyakorlatilag ott is a multi termesztés/klónozást választom.

Ja meg javaslom a gloveboxot, biztos ami biztos, lenyomatokból még így is volt penészfertőzés az első petriknél néha, bár gyanús, hogy a print volt vicces.

Üdv
Móricz.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2014. augusztus 7. 16:10
 
 
Üdv!

Az elkövetkező pár napban belekóstolok az izolálás/klónozás művészetébe. Műanyag petri csészét, agaragart fogok használni, és MS spore+termőtest lesz az alany. Van még SAB amit áttudok alakítani gloveboxra is, ha szükséges. Valakinek van ezzel tapasztalata? Valami tipp/tanács? :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2014. július 23. 12:49
 
 
Szia.

1. Casing (takarás) sütiből történhet morzsolással majd takarással, mondjuk nejlonzacsiban morzsold ;)
2. casing ne legyen tápos mert penészes lehet :S még a nem tápos is, de van aki kókuszrosttal takar és jó neki, az ugyebár tápos.
3. Olyan klónozást, amiről beszélsz azt csak fanyűvőknél láttam, ott működik, mondjuk harmatgomba: Spóraoldat -> magok -> pasztőrös faapríték -> kinti ágyás. Az ágyást rendszeresen öntözni kell ha jön feljebb a micélium adni kell egy réteget a tetejére, majd megint feljebb jön és így tova.

Trágyakedvelőknél nem láttam ilyet, kísérletezni kell vele. Elméletileg nem lehetetlen, csak macerás és szerintem fertőzésmentesen csak az első termésig lehet játszani vele, azután már nagy a rizikó.

Csiperketermesztőt kérdezz :D
Üdv
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
PostMan2014. július 21. 19:07
 
 
Köszi moricz,

Mostanra úgy néz ki a szituáció a beteg sütivel hogy van egy 2-3cm átmérőjű körben a micélium és azt körbenőtte a penész a többi oltási ponton hasonló a helyzet, de érdekes mert ott kisebbek a gombakarikák viszont a penész is kevésbé nőtt oda. Az lett a megoldás, hogy a sütit kiraktam az erdőbe egy fenyőfa alá próbáltam a gombás részeket elkülöníteni a penészestöl (az is fura volt h ahol penész volt ott simán széttudtam morzsolni a sütit ahol a gomba szőtte be ott viszont sokkal keményebben össze volt állva) ástam neki egy kb 5centis gödröt aztán betakartam egy vékony réteg földdel meg avarral és öntöttem rá egy kis vizet a végén. Remélem összejön abból is valami. A többiek ~25 fokon kolonizálódnak 50-60% ra vannak kész (már amennyire megtudom saccolni). Elég ráérősek, mondjuk én is.

Egy csomószor olvastam hogy a sütit nem szabad szétvágni/széttörni mert megsérül a micélium, viszont a készingeléshez meg azt írtátok, hogy szét kell morzsolni. Most akkor egybe takarjam be vagy morzsoljam szét?

Ha a készingelésnél olyan cuccot használok amiben van tápanyag akkor tulajdonképpen az egy fajtája a klónozásnak, mmint készingelek földdel, beszövi, aztán leterem, aztán megint készingelek földdel és akkor az öreg micéliumok meghalnak, de nőnek újak, szóval ez így fent tartható akármeddig?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2014. július 16. 10:12
 
 
Szia, a folt gyanús, hogy penész.

A penész elleni küzdelem fő eleme a 24 (23) C° alatti hőmérséklet. Friss levegő, kiváló páratartalom.
Én 20-21 körül tartottam a sütiket is. Kicsit lassabbak, de husibbak lesznek.
Sőt a kolonizálás alatt is 24 vagy alatta tartottam, ráértem :)
Szóval a hőmérséklet a hármas kombó közül a legfontosabb. Minden más hanyagolásával is érhető el eredmény.

Viszont ha mondjuk nyár van ;) és akár 2 percre is (tényleg) 25 vagy felé megy a hőmérséklet már el lehet temetni a telepet.

Van olyan megközelítés, hogy a 15-18 fokos inkubálás is jó, ott gyakorlatilag állnak a gyorspenészek (fehér, zöld, pókhálós) viszont vannak hidegkedvelők, de azokat sokszor legyőzi a kultúrgomba.

Saját tapasztalat:
Búzamagos üvegek max 27C°
Sütik 27/22 C°
Takart magok 20-21 C° - nagyon érzékeny a párára
Monotub 20-21 C°

Odakinn meg mindegy :D megoldják.

Üdv
M
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
PostMan2014. július 15. 17:18
 
 
A klórral, alkohollal és purgatórium tüzével sterilizált kolonizálás idejére majdnem légmentesen lezárt (van egy szellőzőnyilás vattával eltömítve) terráriumomban így a hetedik nap fele megjelent egy muslinca(érthetetlen.).
Hagyjam szegényt éhen dögleni vagy kiengedjem, ezzel kockáztatva h be megy valami más is? Nem akarok rossz karmát a dobozban lol. A vermikulit réteg a süti tetején azért van hogy seki sebe semmi ne tudjon menni, igaz?
Az egyik sütin megjelent egy szürkés halvány folt a szép fehér mi cél ium mellett és ott van ugye a többi süti is (azok tiszták bébi ú, je), kidobjam, megfertőzheti a többieket, vagy a vermi réteg miatt nem kell aggódni és nézhetem ahogy küzdenek? a h2o2ős betolakodó irtást belehet játszani alkohollal is?
De egyébként nem teljesen értem ezt a szürkés halvány foltot, mert egy kis bekevert sütianyagot kint hagytam az asztalon sterilizálás nélkül, megnézni hogy mivel kell majd leginkább küzdeni és kb 20 perc alatt beszőtte vmi fehér cucc (fehérebb színe volt egy kicsit, mint ennek a szürke foltnak és sokkal sokkal gyorsabban ette a cuccot)
Szóval ez ilyen lassúfajta pókpenészizé vagy lehetséges hogy ott nedvesebb a süti és azért tünik úgy vagy valami hasonlo magyarázat van? :D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2014. július 11. 07:18
 
 
Coop, penny tesco mindenhol lehet csak nemmindig van :) érdemes venni vagy20-at ilyen 69 ft/db
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Thom2014. július 10. 17:04
 
 
Ez nagyon jó köszönöm!

A krumplicukornál kicsit leragadtam, hogy honnan szerzek olyat, de rá kellet jönnöm, hogy ugyan az mint a szőlőcukor.

Kicsit utánanéztem mi is lehet ez, és ha jól értelmeztem akkor a krumplicukrot a krumpliban (meg gabonákban)található keményítőből állítják elő, míg amit szőlőcukrot kukoricából.

Elvileg a krumplicukor otthon is megcsinálható, csak keményítőre van szükségünk ami ott van a konyhában, csak valaki eldugta a krumpliba.
Nos ha jól emlékszem öreganyám mondta régebben, hogy ők ezt a keményítőt kifőzték, ami ilyen fehér porszerű állagban úszkált a vízben, amivel a nadrágjukat....őőő a többire nem emlékszem.

Majd megpróbálom megcsinálni a krumplicukrot, de szerintem egyszerűbb lenne venni, csak nem találtam nagy hirtelen sehol.

Ha sikerül vagy találok akkor holnap megfőzöm.

köszi
Peace.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2014. július 10. 13:16
 
 
A MEA (malt extract agar) nekem nem jött be, mert, nem volt olyan jól kivehető a micélium, főleg déli tőkegombáknál.
De a recept:
- fél liter víz
- 10 g malátakivonat
- 10 g agar-agar

Ami bejött:
Hivatalos neve Potato Dextroz Yeast Agar (PDYA)
Hozzávalók fél liter agarhoz:
- Fél liter víz
- 150 gramm hámozott vékonyra szeletelt krumpli
- 7 gramm krumplicukor, amire az van írva, hogy dextrózmonohidrát vagy mi :)
- 9 gramm agar-agar
- 1 gramm élesztő (bármilyen bolti)
- 1 kis csipet olyan liszt, amibe majd megy tovább a myc. Pl. ha búzamagra oltod agarról, akkor búzaliszt.

Eljárás:
1. Főzöd (takarékon) a krumplit kb. 30-40 percig, akkor jó, amikor olyasmi állaga lesz, mint a paprikás krumpliban.
2. Leszűröd még forrón egy nagyobb teaszűrővel a leve kell majd. A krumplit megsózod és megeszed:) Forró vízzel felöntöd, hogy megint fél liter legyen. (mert párolgott ugye)
3. A krumplicukrot hozzáadod, javaslom, hogy törd össze, mert hajlamos összeragadni
4. Csak ha már nem látsz K.cukor darabokat, akkor adod hozzá az agart jól elkevered, majd jöhet az élesztő azt is szétoldani. Ebből egy jó barnás löttyöd lesz.
5. mehet bele egy fél literes whiskeysüvegbe, a kupakon legyen 3-4mm lyuk és vattával tömd ki, majd alufolcsi rá.
6. Petri csészéket csomagold be alufóliába patyolat tisztára mosva
7. Kukta aljára rongy, víz és üres pohár, amibe a petriket teszed, hogy ne érje a víz őket. Lehet, hogy 2-4 kisebb packot is csomagolsz majd petrikből.
8. Beteszed az üveget és az esetleges kellékeket, szike, fecskendők stb., természetesen alufóliában.
9. Kuktázás, forrástól kezdve 1 óra.
10. Hagyod kihűlni a kuktában, de csak annyira, hogy már kézzel meg bírd fogni (40-50 fok körül) Én szeretem forróbban, mert ha esetleg az átpakolásnál valami fertő ráesik a csészékre, akkor töltésnél még mindig megpusztul.
11. Mindent gyorsan be a kesztyűsbe és kicsomagolás, töltés, majd várakozás, ha megdermed, már olthatsz is.

Én is azt hittem, hogy egyszer dermed, aztán nem olvad. Mostanában mindig csinálok egy fél litereset, használok belőle amennyit akarok, aztán ha kihűlt, elteszem a hűtőbe.


Üdv
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
greenman2014. július 10. 12:11
 
 
Moricz: Köszi, ez az injekciós dolog tetszik... :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Thom2014. július 10. 09:17
 
 
Közi a választ. Én is sima glowboxot használok légbefúvó nélkül, annyi különbséggel, hogy denaturált szeszt használok, fertőtlenítésre. Nekem bevált, csak vigyázni kell vele. Attól még lehet beszerzek egy oz generátort mert jó helyiségek fertőtlenítésére (elvileg).

Postman. Szerintem se számít, hogy éri-e fény, vagy sem. 2 kört oltottam scletoriumnak, az elsőt hivatalosan inkubáltam, a másodikkal meg abszolult nem foglalkoztam. Beoltottam és feltettem a szekrény tetejére. Ugyan beszőtte mindet, és növekszik szépen.


Valaki mondja már meg nekem, hogy az agarkészítést mégis hogy kell, mert valahol nem stimmel a dolog. Én így próbáltam: 1 dl víz, 2g agar, 4g malátakivonatot főztem 10 percig, utána petribe be és kukta. Ugye? Először kuktába felcsapott a víz és eláztatta az egészet, csináltam másikat 1 hőálló tasakba beletettem amibe meg kiforrt, mikor én meg azt hittem hogyha megdermed nem oldódik fel többet. Találtam elég sok receptet, csak angol tudás hiányában nagyon nehéz.

Köszi. Peace
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2014. július 10. 08:43
 
 
Lehet tápozni, két módszer van:

1. Superspawning.
Vegyünk egy monotubot, mondjuk Kókuszrost+lótrágya+vermikulit+gipsz+bécsifehér mixben (30/50/15/2,5/2,5 arány)

Feltétele, hogy nem takart volt a szubsztrát és nem nagyon hagytad spórázni a macskákat, vagy van steril törzsed ami nem spórázik :)

A menete:
- Lejött a második kör, nagytakarítás a tetején, le is lehet kaparni egy részt, akkor jön az áztatás 6-12 óra le kell súlyozni a telepet
- Mire kész az áztatás még egy monotubnyi szubsztrátot pasztörizáltál
- A régi telepet és az új szubsztrátot kihülés után 1:1 arányban jóóóól elkevered, majd két tubot csinálsz belőle :)
- Teljes kolonizálás után (max 1 hét ;) takarás, de az nem muszály de dob az első flush-ön.
- Nem lesz akkora mint az eredeti flush de két darab lesz :D

Persze fertőzésveszélyesebb, nem is illik 20C° felé menni. Ha letermett az első flush, akkor még egy duplázást csinálsz, aztán mehet a kinti ágyásba :D

A másik az az ÚN: dúsítás, vagy 1000 féle variáció lehet rá. Amit próbáltam de csak ördögszekér laskával az a takarás előtt szórtam lisztet vékonyan a tetejére, nedvesítés és takarás.

Lehet esetleg mézes/dextrózos/malátás/cukros forralt vizet injekciózni a telepbe, de nem próbáltam még, csak hallottam róla.

Láttam olyat aki quiona magos, virágporos történetet pasztőrözik sokáig (órákig) és abba teszi bele a magokat, na egy ilyenbe érdemes lehet szuperspawnolni.

Jó kísérletezgetést!

A jó húsos gombákhoz (amik állítólag potensebbek is) érdemes 20 fokon képeztetni a termőtesteket, persze lassabb lesz de szebb és husibb is :)

Peace
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
greenman2014. július 10. 08:03
 
 
Nem árt ha van rendesen fény, talán kicsit bucibbak lesznek, de morciznak teljesen igaza van. ha minden faszán van belőve az az igazi, pára, levegőztetés, fény.
Amúgy láttam már én is olyan telepet ami kicsit megfertőződött és nem lett nagy probléma végül, olyan teszt is volt hogy a süti fele elfertőződött, ketté lett vágva és ahol ép volt a szett szépen termett probléma mentesen. Ha úgy vesszük a természetben ezek az élőlények egymás mellett élnek és ha nem parazitáról van szó akkor nem fertőzik le a másik egyedet, legalábbis ezt mint laikus állítom nem mint szakértő.
Az ilyen high-tech szellőző rendszerekben nem hiszek, ha szépen kolonizálódott, és alapból steril a "doboz", van takaróréteg és tiszta környezet akkor 2-3-4 kör fertőzés mentesen simán lejön, utána meg már úgyis kimerül a talaj és mehet a kukába. Legalábbis a módszerben amit ismerek abban az első kör szép nagy utána 1/2, 1/4 körök jönnek és majd vége mivel nincs táp.
Viszont egy olyan dolog engem nagyon érdekelne hogy lehetséges e felboostolni a talajt tápanyaggal, hogy a micélium ne legyen kuka, ilyet még nem láttam sehol hogy valaki tesztelt volna... Nem akarom elhinni hogy nem lehet tápozni valami rafinált módon...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2014. július 9. 10:36
 
 
Szerintem :)

Laskás tapasztalat alapján tökmindegy, kubiknál is, a laskacsíráim gyakorlatilag egy 20 fokos helyen vannak ahová nappal beszűrődik fény, szóval nincs jelentősége.

Stamets is mondta, meg RR is, de eddigi tapasztalatok alapján ÉN nem láttam különbséget. (volt sötét inkubátorom is)

Ha a sebesség számít akkor én a második rázás után már hagyom szellőzni, a csírát. Volt olyan GT amit láttam hogy elbaktériumosodott de legyőzte, meg se kottyant neki 20 - 22C° - on egy szellős helyen, kint le is termett.

Láttam olyat is aki az adott gomba természetes termési időszakának megfelelően állítja a megvilágított órák számát, szintén nem láttam semmi hasznát.

Volt aki kubinál 24/24 órás ciklust művel, mégsem volt olyan nagy flush.

A nagy hozam és szép gombák leginkább az ideális környezet elérésével (friss levegő, pára, hőm.) érhető el.
Fénynél szerintem max. a 6500K fokos hideg-fehér (nappali fény) számít igazán, mindegy, hogy LED vagy kompakt fénycső, fénycső. Itt látható különbségek vannak a normál 2700K - s világítótestekkel szemben.
Valamint érdemes egy jó klónt választani.

Üdv.


PS.: TESTER, minden rendben ? :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
PostMan2014. július 9. 01:25
 
 
Shroomerin nagoyn kardoskodnak mellette páran, hogy az inkubálásnál/kolonizálásnál m1 hogy éri e fény a sütiket, sőt még jobb is lehet ha fényben kolonizálódik a cuccos. Valaki ismer valakit akinek van tapasztalata fényen kolonizált sütivel?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2014. július 4. 13:38
 
 
Egyetértek Still Air box elég, nekem is volt egy nagy akvárium az oldalára fektetve, a lyukon meg egy fólia, és hipós permetezéssel fertőtlenítve benne minden.

De ha van kedved csinálhatsz egy gloweboxot is, az még tutibb, elég egyszerű, az egykalapalatton van rá módszer. Gyakorlatilag macskás kutyás kézzel nyúlok bele és csak akkor volt fertőzésem, amikor én rontottam valamit.

Megbízható, egyszerű olcsó. Vegyél egy spricnit meg hipótablettát.
Agarhoz, LC-z-hez, Grain to Grain-hez mindenre alkalmas. Egyedül a steril zsákokat nehézkes oltani a méret miatt, de nem lehetetlen.

http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=T%C3%BAlnyom%C3%A1sos_glovebox

Nekem gyakorlatilag ilyen van, venti nélkül.
Oltás előtt mindent spriccelek, a hozzá érő eszközöket meg majd lángolom bent.
FONTOS!!! nincs alkohol használat a dobozban, robbanásveszélyes.

Peace

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cli_hlt2014. július 2. 10:28
 
 
...inkább légbefújó.

Az az eszköz egy ún. lamináris box, ami HEPA szűrőn keresztül fúja át a levegőt úgy, hogy a levegő áramlása ne legyen turbulens (ez nagyon-nagyon fontos).

Ennek következtében a kifújt levegő nagyon tiszta, gyakorlatilag steril, és mivel nem turbulens, nem kever-kavar kórokozókat ösze a környező levegőből.

Az ózongenerátor nem javasolt, mert ha annyi ózonod van, hogy mindent kinyírjon, akkor az ugye mindent kinyír, beleértve a tüdődet is (de legalábbis kellemetlen lesz.

UV C lámpákkal szoktak még kísérletezni emberek, de nagyon-nagyon-nagyon nem éri meg, mert iszonyat súlyos szemkárosodást képes okozni percek alatt egy ilyen.

Egy sima kihipózott still air box tyvek mandzsettával (vagy akár anélkül) csodákra képes, olcsó, egyszerű. ;)

Na meg tisztaság, tisztaság, tisztaság. Elpakolni, feltörölni, elmosogatni, penészteleíteni, levinni a szemetet mindig időben, csukni az ablakokat, megfürödni, tisztapóló, tisztanadrág, betadinos szappan, peace.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Thom2014. július 1. 13:02
 
 
És szerinted működne ózongenerátorral? Persze megfelelő védőfelszereléssel. Vagy megölné a spórát vagy a miciéliumot is?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2014. június 27. 13:02
 
 
Ha arra a függőleges rácsos valamire gondolsz, akkor az nem ózongenerátor :D hanem egy légelszívó.

Működésének alapja, hogy a munkafelület és az elszívó között nem lehet blokkoló tárgy, és így a folyamatos légáramlat nem engedi hogy idegen kórokozó szaporítóanyag belekerüljön az akármibe... :P
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Thom2014. június 25. 12:06
 
 
A let's grow mushrooms-os videóban, ami előtt az izolálást csinálja az egy ózongenerátor?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
greenman2014. május 30. 08:08
 
 
Ez a cordyceps nagyon felkeltette az érdeklődésemet... :)) Meséltek már róla de elsiklott a fülem mellett... most célba talált :D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2014. május 29. 06:38
 
 
http://www.youtube.com/watch?v=Mjv8Zj1ABAc

4 perctől, ha megy az angol :D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
greenman2014. május 28. 18:19
 
 
A gombák és a hangyák közti kapcsolat igen érdekes formákat ölt, érdemes beírni a keresőbe hogy "agyirányító gomba" vagy "hangya gomba". Én nem lennék meglepve azon hogy a cubensis is képes megdolgozni a kiskatonákat... :DDD Viccelődtök itt sci-fi horror storykkal meg fantazmagóriákkal aztán kihívjuk a gombaszellemek haragját... :DD
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2014. május 28. 11:25
 
 
Tedd ki a kertbe, rájuk ragad a myc és széthordják :) Aztán csak egy jó esős augusztus kell :D

Nálam a déli tőkére jöttek a legyek és a muslincák, szúnogok, mint az atom, már vagy 100 lógos légycsapda van kinn.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Én+te+ö=gén2014. május 27. 18:38
 
 
Addig eszik a gombát a "drogos állatok", amíg megnö az agyuk és 50000 év múlva ök fogják uralni a bolygót, és a hangya-McKenna majd jól megírja, hogy egy idegen faj hozta el nekik a gombát évezredekkel korábban :D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2014. május 27. 14:21
 
 
És mi van ha a gombatelep adott le vészjelzést és a hangyák mentőakciót indítottak a gomba kimenekítésére?! :O
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
greenman2014. május 27. 14:12
 
 
Naná, tönkre is tették... :) Hangyafalut akartak létrehozni és már kezdték feltölteni mindennel amit összeszedegettek... :DD
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mycelium2014. május 27. 11:39
 
 
Lehet olyanok mint azok a levélvágó hangyák, akik gombát termesztenek. Hátha táplálni fogják a gombáid, csak aztán vigyázz ne ők arassák le a termést :))

Egyébként biztos, hogy sok fertőző dolgot visznek be magukon a hangyák..
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
greenman2014. május 27. 09:45
 
 
Amikor kis hangyák befoglalják a sütit a szellőzőnyílásokon bemászva, az egy nagyon vicces dolog... :D Nem tudom volt e már valakinek... 1 nap alatt a kis gecik 2 poharat is elfoglaltak :DDD
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
greenman2014. május 24. 07:11
 
 
"bio-gomba" LOL :DD
Mindenesetre ha majd itt azerbajdzsánban hozzájutok bio-termékekhez meglesem mi a különbség :))
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
bigacsiga2014. május 23. 18:57
 
 
Szerintem azert mert ami bio, az nem tartalmazhat pl tartositoszert. Neked mindegy (hat vagy nem) de a gomba nem no tole.

Ha van a boltban bio* akkor azt veszem. Ha nincs, akkor a normalt.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2014. május 23. 14:42
 
 
:D :D

Jaja mindegy nekik (gombák, fogyasztók)

Lehet placebó, de reagen a legjobb kubitrippem biobarnarizses magtakarásból volt.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2014. május 23. 12:30
 
 
"Csak" annyi, hogy nem biogombád lesz... (Nem EU szabvány!)

Te most komolyan nem biogombát termeltél idáig? Remélem erről a fogyasztók is tájékoztatva voltak rendesen!

Hol van ilyenkor a fogyasztóvédelem!? Botrány!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
greenman2014. május 23. 06:32
 
 
Egyébként ezeknek a bio cuccoknak mi az értelme, végeredményben számít valamit? bio-barnarizs, bio-nádcukor... stb. :D Nekem mindig lemarad a bio de no problem.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2014. május 22. 09:07
 
 
580-as az a szabvány üveg nálam (az a mézes, alul felül kockás) :) Elég nagy és 14 db befér a kuktámba.

Ha azt a löttyöt beszövi szépen, akkor az kb 100 pohárra is elegendő, bár én már csak ehetőkkel foglalkozom.

A GT az nagyon jó. Extra erős lesz ha takart magon csinálod ;)

Az LC meg állhat is, leginkább a hülés miatt érdemes, meg esetleg feloldódik a karamelles cukor. Nekem is a barnanádcuki vált be. Egyébként nem kell aggódni, ha kicsit darabos lesz, akkor is beszövi. Inkább a fertőzés a para, sajna nagyon jó oldat másnak is :)

A PF-hez meg még annyit, hogy inkább szárazabbra csináld, úgyis áztatod. Vagyis ha elkeverted az anyagot még víz nélkül, akkor lassan adj vizet hozzá. Akkor jó ha olyan mint a gyerekkori homokozás közbeni nedves homok :) Ha beleteszel egy kanálnyit a pohárba, akkor az alján nem lehet masszás, ha az akkor keverj hozzá még száraz keveréket.

Sok sikert!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
bigacsiga2014. május 21. 15:50
 
 
Köszönöm a válaszod. Miért épp 580ml-est mondasz?

Még nem használom fel a vésztartalékot de lehet sor kerül rá. A cicus aranyos tanár, remélem sokmindenre megtanít. ;)

Kuktában csináltam pár LC-nek valót barna nádcukorral, ez ugye barnára színezi a vizet is, remélem nem karamellizálódott meg. Mindenhol írják, hogy hagyni kell állni egy estét. Nem értem mi változik ez idő alatt (a kihülésen kívül) de akkor most pihennek.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2014. május 21. 08:31
 
 
Szia, ha van kedved és nem para ha elromlik és van still air box, vagy kesztyűsdoboz, akkor:

Csinálj egy 580 ml-es beföttesből LC-s üveget (FBS szilikon+légzőnyílás a kupakon)
Sterilizáld kuktában vagy főzd 2 szer
a dobozban nyisd ki a tetejét és "fertőzd meg a kis cicaszőrökkel
majd zárd vissza

működött már, de ez csak amolyan végszükség

a helyedben megvárnám, amíg lesz egy két-öt friss nyomatod, mert ez eláll akár 7 évig is, és így ez lesz a vésztartalék.

ps.: milyen márkájúak a macskák ? :D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
bigacsiga2014. május 20. 19:25
 
 
Sziasztok!

Van egy printem, amiről lekapirgáltam amit tudtam de szerintem van rajta még használható cicaszőr. Arra gondoltam, hogy kinyitok egy nagyobb fecsit és beleteszem a printet és szívok hozzá ioncserélt vizet (forraltat, kihültet) és eztán ezt egy LC cukros oldathoz fecskendezem az úgy nem biztos hogy rossz lesz.

Vagy már eredetileg a facskendőbe is cukros oldatot szippantsak? Vagy az lc-be dobjam a printet?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
bigacsiga2014. május 12. 13:28
 
 
Az lesz, igazándiból nincs olyan részlete a műveletnek amibe ne lehetne belekötni.
Következő próbálkozás reméljük több sikerrel jár.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2014. május 12. 13:00
 
 
Hátja ez érdekes, mintha szétfőtt volna. Ha az arányok tuti stimmelnek, akk én még annyit próbálnék meg h egy kuktában sterilizálnám.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
bigacsiga2014. május 9. 23:56
 
 
Hat ez ugy nez ki, nem jott ossze... Feheres de nem ugy ahogy a kepeken: http://imgur.com/KO5u2yv

:(
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
bigacsiga2014. május 9. 19:35
 
 
Koszonom szepen mindannyiotok segitseget. Orakon belul korvonalazodni fog, hogy mit alkottam az elso kiserlettel. :D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2014. május 8. 12:13
 
 
Sziasztok, Persze én is bele pofátlankodok „kicsit” :)

Darth Véder szerint:

Ha nincs kukta akkor is működik de kétszer főzném 24 óra elteltével (biztos ami biztos)

- Használj (bio)barnarizst, daráld le, és azt keverd 2:1 arányban 2 vermi 1 liszt, szárazon, majd nedvesíts igény szerint :)
Bármi mással csinálta , gyengébb lett a macska (próbálva mindenféle barna és fehér liszt, korpa)

- pohártartalom: keverék -1cm, a megmarad rész száraz vermi :)
főzéskor persze nedves lesz és elvileg utánna is az marad, hiszen a vermi szívja a vizet, de ez bentről jön kifelé. Amikor hűl visszaszívná, ezért hagy a kuktában/forró lábasban lehetőleg fedővel. De működött már simán csak úgy hogy főzés vége után forrón kivéve tiszta ronggyal letakartuk. Sőt még annyi sem volt.

- zárhatod befőttesgumival az alsó réteget, és púposodni is fog, majd vissza is húzódik, persze még be is süpped hiszen valamennyi vizet kinyomott magából. Főzés előtt tegyél rá csak simítva még egy réteget, ez lesz a "fedő" ezt még gumizni sem kell. Csubakka azért szokott rá erre, mert utálta vakarni a ragacsot a pohárról :)

- Oltás tiszta helyen, kesztyűs dobozban, kartondobozban hipós spricceléssel. Na most sikerült már úgy is hogy mezei konyha és csak ala natur. A felső, rögzítetlen réteget leveszi az alsót törli alkesszal/hipóval, majd forrósított tűt gyorsan átszúrja, nyom, forgat szúr nyom forgat szúr, nyom forgat szúr nyom, felső vissza. Középre nem szokott, úgyis összeér a fonálzat.

- FONTOS, hogyha már van legalább 4-5 centis fonás, vedd le a felső fóliát, mert akkor már kellhet a levegő neki. esetleg gumizz rá egy tiszta papírlapot. Az oltólukakon majd elég gázcsere zajlik.

Üdv
HMMO
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2014. május 7. 22:18
 
 
Jaja ragaszd körbe szigszalaggal úgy, hogy sehol se legyen rés. Nem tudom konyharuhát szoktál e a poharak alá rakni, bár ha eddig nem sült meg akkor gondolom igen. Így már biztos jó lesz !
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
bigacsiga2014. május 7. 17:56
 
 
Az alufoliat ragasszam a poharhoz? Milyen ragasztoval? Vegig korbe?
Es aztan a kulonbozo foliaretegeket is egymashoz?

Koszi megegyszer! :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2014. május 7. 16:16
 
 
Az alu azt a célt szolgálja, hogy a forrásban lévő víz -mikor felcsap a pohár tetejére- ne áztassa el a sütit. A süti saját nedvességtartalma kicsapódhat az üveg falára (kondenzáció miatt) de a száraz vermit semmi esetre se tudná eláztatni. Szerintem a befőttes gumi a ludas, ragasztóval 100% hogy nem megy be a víz! ;)

Ja és egykalapalatt-ra ne alapozz, sajnos nagyon sok outdated infó van ott, én is megjártam párszor. Ha biztos forrás kell akkor shroomery.org! :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
bigacsiga2014. május 7. 12:35
 
 
Igen. Csak nem barna. De rizsliszt.
A puposodas szerintem a parolgo viz miatt van, ezt nem is talaltam furcsanak.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2014. május 7. 12:02
 
 
Érdekes hogy felpúposodik...
Mi a szubsztrát a mixben? Recept szerint, rizsliszt?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
bigacsiga2014. május 7. 11:42
 
 
Koszonom szepen a valaszod!
Az a para, ami felnyomja az alufoliat szuksegszeruen atmegy a szaraz retegen ezaltal benedvesiti azt nem?
Meg ahogy lehul, az a szaraz vermikulitra csapodik le nem?

Vagy kellene lyuk az alufoliara, hogy tavozhasson a nedvesseg a "fozeskor"?
Hogy erted azt hogy oda van ragasztva? Az egykalapalatton levo leirasban nincs szo ragasztasrol, en befottesgumival erositettem oda a foliakat.

Koszi a valaszt!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2014. május 6. 23:30
 
 
Az, hogy az alu felpúposodik sztem nem gáz, úgyis odavan ragasztva. Viszont az, hogy száraz vermi nedvesedik elég érdekes. Nekem kuktában (ahol azért durvább körülmények vannak mint egy edényben forraláskor) sose nedvesedett át. Szerintem vhol beszivárog a víz. Ezt a lépést egyébként nem érdemes skippelni, mert ez véd a fertőzésektől.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
bigacsiga2014. május 6. 12:49
 
 
Sziasztok!

PF tekkel próbálkozom de alufóliás pohárral, nem befőttesüveggel. Az a problémám, hogy ahogy forralom, a pohában lévő víz is elkezd párologni és felpúpozza az alufóliát valamint a száraz vermikulit is nedvessé válik.

Hogy tudnám ezt kivédeni?

(Mennyi az esélye, hogy száraz vermikulit nélkül eredményes lesz a termesztés?)

Köszi!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cli_hlt2014. április 30. 07:20
 
 
Az égős megoldás azért sem jó, mert megemeli a CO2 szintet, és talán a hőmérsékletet is annyira, ami már nem lenne a jó a gombáknak.

A perlit tényleg működik :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
szuzi6662014. április 27. 11:06
 
 
Köszönöm!! :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
greenman2014. április 25. 06:46
 
 
Szuzi: nedves perlit elég jól megoldja a párát...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
szuzi6662014. április 23. 22:33
 
 
Sziasztok!
Terráriumba csak elektromos párologtató jó? A sima, gyertyával működő nem megfelelő? Esetleg egy vizestál elhelyezése? :D
Ha hülyeséget írtam, javítsatok. :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
hknot2014. április 10. 08:39
 
 
Hopszi, tényleg benéztem a topicot :D
Köszi a hozzászólást moricz ;)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2014. április 8. 18:07
 
 
Én időhiány miatt egyszer 1 hónappal kuktázás után oltottam 6 poharat, mindegyik jó lett. (nem volt se víz hozzáadása, se újbóli sterilizálás)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Vuk.2014. április 8. 14:11
 
 
Be nem oltott de már sterilizált egy hetes sütiket lehet még használni? víz hozzáadása+ újboli sterillizálás?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2014. április 2. 16:53
 
 
Felesleges, legalábbis én skippeltem. Inkább fedd le még egy réteg kávéfilterrel v. ahhoz hasonló anyaggal.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Vuk.2014. április 2. 16:27
 
 
polifillel tömködné egy ismerős az oltási lyukakat, érdemes vajon neki előtte alkoholba/hipóba áztatnia a polifilt?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2014. március 10. 17:43
 
 
Igen, működik, csak ritkán nézem! :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
hknot2014. március 9. 19:47
 
 
Assamoa, műxik még az e-mailcímed?:) proZac vagyok, csak elfelejtettem az előző accomat -_-
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
weeed2014. március 6. 23:59
 
 
hahó, fecskendö sötét kb 21 fokos helyen tárolva meddig áll el úgy hogy használható legyen ?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2014. március 5. 11:40
 
 
Jaja zacskónál minimum két óra :D de jobb a 2,5h, dúsított fűrészpor+fadarabkáknál 2 órával is gyakran fertőződött belülről.
Mellesleg nem szabad 24 °C felé menni, mert befülled. A sütiknél nincs akkora felület odabenn, azok azért nem füllednek.
Mértem ha kint 22 van a zsák körül, akkor a belseje gyakran 27-28 is az oltás utáni 3. napon.

Apropó hogy oltasz be egy zacsit? Hogy van előkészítve és kuktázva.
Ha leírnád a procedúrát megköszönném. :)

Üdv
M
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2014. március 5. 02:20
 
 
Az olyan módszer ahol mindig ugyanaz lesz a fertőzés, általában nem a sterilizálás/pasztőrözés után fertőződik meg, hanem előtte a kiindulási szubsztrátban már eleve benne van.

Ergó a sterilizálás/pasztőrözés nem megfelelő módszerrel történik.
Lehet hogy a autoklávos módszernél a hőátadás nem megfelelő és/vagy nem elég hosszú idejű.

Próbálkozhatnál kisebb tömegű zacskókkal vagy hosszabb sterilizálási idővel. Esetleg szakaszos sterilizálás? (endospóra?)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2014. március 4. 19:09
 
 
Vajon mi lehet az oka annak, hogy ugyanolyan összetételű táptalaj, ami sütiben jól működik, autokláv zacskóban rendre berohad? Baktériumos fertőzés jeleit mutatja: irgalmatlan bűz és nyálkás folyadék jelenik meg 2-3 nap után.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2014. február 6. 22:19
 
 
Hmm, az utolsó gondolat jó ötlet! :D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2014. február 6. 09:54
 
 
Jaja, relatíve vastag, jó szellős takaróréteg napi több kis permet, úgy hogy meg se mozduljanak a takaróréteg kis szemcséi sem. Jó messziről, mintha a pára csapódott volna rá. Ha jól csinálod nem éri el a szubsztrátot a víz, csak a takaróréteget nedvesíti. A gomba leszívja a vizet onnan magának.
Csiperkéknél' bevált, hogyha csak a magokat takarom, hogy a magok alá tiszta, alignedves vermikulitréteg kerüljön, ezzel felfogva az esetleges több vizet, így nem baktériumosodott el.

HMMO
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2014. január 31. 08:31
 
 
Ön nyert :D sárgásbarna és kemény, ha félbevágod, belül fehér - akkor szklerócia.

TT képzéshez kell egy takarás és rendszeres vizezés. A kucsmagombákhoz hasonlóan a szkleróciumból nő majd a gomba ami a takarás alatt van. Ha megfelelő vizet kap, meg légcserét (jóval több mint a kubiknál) akkor elindul a TT képzés. Jó lassú lesz. Türelem.

Ha nem érdekel csinálj oltóanyagot LC-ben sokat, aztán kb 100 üvegben termelhetsz fűmagon szkleróciumot.

De természetesen ez csak srúméris infó.

http://www.shroomery.org/forums/showflat.php/Number/9460552
Innen indulhatsz :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2014. január 21. 09:53
 
 
Szia, csak az itteni címem él. (névre katt, bejelentkezés)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mycelium2014. január 20. 15:58
 
 
Moricz, él a gmailes címed, amit egy korábbi hozzászólásodban adtál meg? Ha igen, nézd meg :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2014. január 20. 08:55
 
 
Szia, remélem maradt egy kis mycelium, ha igen próbáld ki ezt.

https://azurescenssociety.wordpress.com/2008/12/15/mch-generator-tek/

"Azt mondják" az Azunál nagyon beválik.

Először csak 1:1 arányban aztán mikor már van 5 liter spawn akkor lehet 1:4 -ben is, szobahőmérséklet és 2-3 hét alatt végez.

"Hallottam" olyat, hogy kartonlapra dobott magdarab, rászórtak bükkfaaprítékot, beszőtt egy egész ételhordónyit, aztán duplázás, duplázás, végül 1:4 ben lett 2 db 15 lityós veder.

Ilyen környezetben még a penészt is felzabálják.

Üdv
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mycelium2014. január 19. 12:15
 
 
Azaz már idén :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mycelium2014. január 19. 12:12
 
 
P. cubensis- z-strain

Sajnos a serbica oltás sikertelen lett. Egyik elkezdett nőni marha lassan a cubensisekhez képest, de izolálás után az is elfertőződött.. Remélem lesz még lehetőség próbálkozni vele jövőre :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2014. január 18. 13:29
 
 
Mycelium:

Az szép, melyik faj(ta).

PS. Serbica - lett valami? :)

Üdv
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mycelium2014. január 17. 12:10
 
 
Magára hagyott PDA táptalajon ez várt . Nem semmi kis krapekok :D

http://kepfeltoltes.hu/view/140117/P1150007_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2014. január 11. 11:40
 
 
Kiegészítések:
-Szúrás előtt a szilikon portot alkohollal fertőtlenítsd.
-Ha lehet, fedővel lefedve forrald az üvegeket.
-Az oltás és a vákuum megszüntetése felcserélhető... sőt úgy jóval egyszerűbb.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2014. január 11. 11:25
 
 
Látom LC a téma... leírom megboldogult dédnagyapám receptjét, neki szinte mindig sikerült:

1, Végy néhány befőttes üveget, melyek jó állapotú kupakkal rendelkeznek. A kupakra készíts szilikon portot.
2, Tedd őket üresen a kuktába (a kupakokat is, külön), és önts rájuk megfelelő mennyiségű ENYHÉN domestosos (vagy valami hasonló) vizet.
3, 15-20 percig kuktázd (értelemszerűen a sípolastól kezdve).
4, Ha kezelhető hőmérsékletűre hűlt, öblitsd el (sima csapvízzel). Lehet, hogy kissé opálos lesz az üveg, ez nem gond.
5, Töltsd meg az üvegeket megfelelő mennyiségű vízzel.
6, Mikrohullámú sütőben forrald kb 5 percig. Ha nagyon nem akar felforrni, lehet, hogy túlhevült. Ez veszélyes lehet, mert ha ilyenkor megmozdítod, egy pillanat alatt felforr és gejzírként tör ki az üvegből. Erre vigyázz, mert ez valós veszély.
7, Keverd bele, amit szeretnél.
8, Csavard rá a kupakot. Teljesen.
9, Tedd őket egy-másfél órára forrásban lévő vízbe.
10, Ha TELJESEN kihűlt, oltsd be. Vigyazz: erős vákuum van az üvegekben, könnyedén beszippanthat mindent a fecsiből.
11, Fogj egy fecsit (nem fontos, hogy bontatlan legyen, ha kiürült, az is megteszi, amivel épp oltottál, de semmiképp se régi, állott legyen). Húzd ki belőle azt a részt amivel kinyomod/felszívod a cuccot, és legalabb félig tömd meg vattával. Sterilizáld a tűt lángban.
12, Szúrd a fecsit a szilikon portba. A vattán keresztül levegő áramlik be, ami elengedhetetlen a micélium növekedéséhez. Az ideális az, ha az üvegben egy picivel kisebb marad a nyomás, mint kint, így a kupak továbbra is légmentesen zár, viszont lesz bent elég levegő a micélium számára.

A tapasztalatok szerint ez a módszer kb 80-90 százalékban sikeres.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cli_hlt2014. január 11. 09:20
 
 
Szerintem nem, legfeljebb bizonyonyos erkölcsi-jogi problémák akadhatnak vele. No nem mintha nem torrenteznék, "Miaz hogy! Nagyon is!" :)

De ha valami különösen hasznos, azért szeretek(!) fizetni.

Roger Rabbit sokat tett a varázsgombás meg minden más gombás otthontermesztésért, osztja az észt a Shroomery-n, meg minden.

A videó letölthető a legális forrásból is $8.99-ért (most kb. 1964 huf):

http://www.mushroomvideos.com/
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Thom2014. január 9. 14:49
 
 
Fent van piratebayon a Let's Grow Mushrooms 2 dvd-je!

http://thepiratebay.se/torrent/3887143/Let_s_Grow_Mushrooms_

Habár nemtoom, hogy ez ütközik-e valamilyen fórumszabályba.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2013. december 29. 13:40
 
 
Egyik sem. Egy bizonyos ponton az útjaink elváltak egymástól.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
ppnqdd2013. december 29. 12:24
 
 
Nem kedvez nekik a tel es nincs futes arrafele, vagy csak idohiany?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2013. december 29. 11:07
 
 
Hibernálva... :( :D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
ppnqdd2013. december 29. 06:53
 
 
Még nem. Addig is, ne offoljunk, mesélj, hogy vannak a kis teremtmények? :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2013. december 28. 17:39
 
 
Sup? (Nem kaptam mail-t ha esetleg...)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
ppnqdd2013. december 28. 13:52
 
 
Assamoa!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mycelium2013. december 27. 23:05
 
 
Igen, a barna búvárok :D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Thom2013. december 24. 23:33
 
 
mycelium!

Furcsa állag alatt azt érted, hogy ilyen barna úszkáló búvárok lepik el a folyadékot?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mycelium2013. december 17. 19:09
 
 
Autoklávot bírja, akkor gondolom a kuktát is. Dextróznak furcsa állaga lett klávozás után, de ettől függetlenül jónak bizonyult.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Thom2013. december 10. 09:26
 
 
És ezt a kombót akkor már lehet kuktázni?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mycelium2013. december 9. 18:22
 
 
Thom, 2 dl vízhez 4g maláta kivonat + 4g dextróz a jó arány (4 %-os oldat). Ezen minden beindul gyorsan :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2013. december 9. 15:44
 
 
Sima befőttes üveg, tetején kb 1 mm X 1mm lyuk, hogy a tű beférjen. Leragasztva arctörlős vattával. Oltás előtt egy egy csepp alkesz a vattára, lyukon elhúzom, majd oltom.
A lángolt tű hegyét rakd csak bele, úgy hogy az alkesz vatta felette legyen annyira nyitva, hogy épp elférj.
Visszaragasztod, majd kicsit meglögybölöd :)
Inkubátor, vagy 24 C° felett.

Ha bolyhos fehér = Micélium, még nemtudni milyen :D
Ha gyorsan nő és nyúlik = penészfajták
Ha úszik és fekete a teteje = penészfajták
Ha opálosodik = baktérium - olthatsz vele de én nem tenném :D
Kristály tiszta de semmi sem indul - rossz oltóanyag.

A havernak van már egy két hónapos LC, amibe nem indult meg semmi de még mindig gyönyörű, szép tiszta.


Üdv

ps.: az első LC sosem sikerül :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2013. december 9. 14:43
 
 
Nekem a mézes LC-ből egy se jött össze sajna, a dextrózos azért jobb mert teljesen átlátszó marad a lötty (jó ez se garancia semmire). A szellőző nyílást én elhagytam és nem történt semmi, szóval én kihagynám az is csak egy plusz hibaforrás.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Thom2013. december 9. 10:20
 
 
Azzal már 1X próbálkoztam, akkor nem jött be, de lehet,hogy én rontottam el valamit, mert nekem csak sima nádcukor volt, nem bionádcukor.
Most olvastam még olyat, hogy maláta+dexes, vagy csak malátakivonat, de ezzel nem tudom az arányokat. Shroom-on valami 1.5tea/1.5tea-t írtak, de hogy ez mi azt nemtoom.

Nézegettem még ilyen BIO KUKORICA MALÁTA SZIRUP-ot. Ezzel valakinek tapasztalata van?

Az meg nem egészen tiszta, hogy az lc-s üvegre kell-e szellőző. Úgy csináltam, hogy 1 szilikonport, és még pluszba 1 levegőcsövet ragasztottam bele, amit kitömtem vatelinnel.


béke.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2013. december 8. 19:22
 
 
Thom: Mézes LC Kuktázva?...

Állítólag nem, sajna nem próbálta semmi ismi csak főzve ott nem nyert.
Amit ajánlanak és bevált, az Nádcukor (Biobolt) és 4% desztív. Kavarás után kávéfilteren szűrve és kukta 1 órára

Kubi: 3-4 nap a bolyhosodás.
Egy ehetőnél több (kb 5-7 nap)
Ráadásul gyönyörű sárga, ha meg már kifakul mehet a hűtőbe, mert elfogyott a kaja.
Legalábbis náluk:

De érdekelne, ha esetleg főzöl (csinálj ilyet, olyat), oszd meg a tapasztalatokat :)

Peace
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Thom2013. december 7. 19:20
 
 
Hi!

Mézes lc-t lehet kuktázni?
 

Korábbi 10 20 50 100 hozzászólás (összesen: 5690)


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!