|
Legfrissebb hozzászólások (1903 - 2002) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | Hy csokker. Az 50-30-20-as vermi, buláta, rostos sütihez mennyi vizet adtál. Ezek a százalékok súlyra vagy térfogatra értendő? Köszi. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hali! Már egy jó ideje szeretném elkezdeni a saját telepem nevelgetését ,de sajnos hiányoznak alap dolgok...tettem már kisérleteket ,de valahogy sosem indult be a dolog...ha valaki lenne olyan kedves és pü-ben a segitségemre lenne megköszönném... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nagyon praktikus ez a mérleg...otthon is könnyen előállitható és ha nem is teljes biztonsággal tudsz vele kimérni 2-4-5-10grammot ,de egy elég stabil megközelitést mindenképp ad!
Kerestem sok-sok helyen választ a kérdésemre ,de sehol sem találtam, igy hát felteszem itt. Dunk and roll technikát hányszor lehet alkalmazni egy sütin? (hűtőben áztatás vizben 6-12-24 vagy 48órán át aztán száraz vermiben megforgatni) Ha már egyszer dunk-and-roll-t végeztem a sütin lehet a 3dik flush előtt is??? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Gondolkoztam már egy ideje mérlegkészítő íráson, de ahogy olvasom meg is csinálom. Aki tudja hogy kell, annak annyit mondok, hogy az 1Ft-os tömege 2g, a 2 Ft-os tömege pedig 3g, és ezek nagyon pontosak! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az igazság az, hogy 4000ft-t sajnálok most kiadni egy szaros mérlegre..annyi mindent lehet venni négyezer forintból,plusz nincs is négyezer forintom :S de ami tény az tény,kellemetlen ez a saccolgatás..jolenne tudni mennyit is aratok,eszek stb. |
| | | | |
| | | | | | | | | | mérleget kapsz faszát majdnem ennyiért csak írd be a gugliba h mérleg és az első 10-ben találsz egy direkt mérleg shopot ;) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Akinek jól megy.....:D:D Halottnak hitt telepről 30g, ráadásul mérleg is van.. Apropó mérleg....NAGYON DRÁGÁK!!! Utána néztem pár helyen és a legolcsóbb ilyen prosztó elektromos mérleg ami egész-jegyig mér (tehát 1g,2g,3g...és minusz1g, :D komoly) 4000ft!! Elég drágának találtam, ugyhogy marad a saccolás :S Szüretkor saccolok h mennyi lehet,száradás után saccolás h mennyi lehet...evéskor.......saccolok h mennyi lehet...ez igy elég rossz h nem tudni hány g mushroom hat ugy ahogy hat... |
| | | | |
| | | | | | | | | | az élet apró meglepetései: a halott nak hitt gombatelepemre vetettem ma egy pillantást és 30 g gombát szedtem le róla :D:D |
| | | | |
| | | | | | | | | | Dunk and roll technikánál vermikulit helyett lehet mondjuk perlitbe megforgatni a sütit? Vagy inkább nem is érdemes megforgatni semmibe csak letörölgetni a vizet zsebkentővel?Esetleg azt se?? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Gyerekek fsre-ről egy hét alatt megjött a levelem. Kambodzsai. Majd kiugrom a bőrömből. Alufóliába van csomagolva, tudnom kell valamit a kibontésával és lekaparásával kapcsolatban? |
| | | | |
| | | | | | | | | | zeep: én úgytudom nem érdemes, mert jelentéktelen hatóanyagtartalmú lesz a következő termés állítólag...
tudom hogy gyenge minőségű képek lettek, de ha valaki ki tud ezekböl nézni valamit az legyen szives ossza mg velem:
http://rapidshare.com/files/74011908/mush.rar.html
barna bio rizst oltott be Darth fater GT illetve thai? spórákkal, mitöl pirosodik be a rizs? rothadás szétfővés következménye? a képek 3 üvegröl készültek.
üdv: L |
| | | | |
| | | | | | | | | | Macskaalom ha nagyon benedvesited szinte sárrá válik, azok a nagy darabkák teljesen szétmállnak....(igy kétlem h jó lenne vermi helyett) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hát, a hő az nagyon nem tesz nekik jót! 40-50foknál szerintem lőttek a hatóanyagnak! Szerintem a legegyszerűbb,ha beteszed a szekrénybe,vagy a fiókba egy papirra,és szépen magának kiszárad szobahőmérsékleten..3-5nap alatt csont száraz lesz 23-27fokon is...
Macskaalomtól én tartózkodnék...párásitásra ott van a perlit .egy nagy zsák max 2000ft és rettentő sokáig elég, talajnak meg a legjobb a vermikulit,vagy a pamut,kókuszrost stb..bár kisérletezni se árt..ha sikert érsz el ird ezt ide légyszi!!!
Nos valaki elárulná ,hogy 2x-3x letermett sütiből érdemes e casingot csinálni? és ha nem miért? |
| | | | |
| | | | | | | | | | a macskaalmos zacsiban a zeolit nevu asvany van ha jol tudom, kezeletlenul. de ugyanez az asvany van a fogporban, a mosoporban, nehany allat es ember takarmanyban meg meg sok mindenben. szerkezetileg az aktiv szenhez szoktak hasonlitani a nagy felulete miatt, es sok mindent megkot de nem tisztazott h pontosan miket es mikepp.
amiert gondolom hogy bevallhatna gombatermesztesnel az a viztartokepessege, arra viszont mar nem birtam rajonni hogy vajon parologtatasra jo lehet eee. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hello! Balesetem volt: Elfogyott a CaCl2, így a sütőben szárítottam gombát 30 fokon, ventillátorral. Mivel még nem csináltam ilyet, nem tudtam, hogy a ventillátormotor és a lámpák hője igen jelentékeny:D A gombák kb. 40-50 foknak voltak kitéve, a pszilocin teljesen kipusztult belőle, mélykék a színük. Dobjam ki, vagy a pszilocibin tartalom még jelentékeny maradt? (P. Cubensisről volna szó necsörli) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hát sztem a macskaalomban lehetnek gombaellenes anyagok is,mivel a szagot is megköti,nincs pöcegödörbűz tőle,meg hát a fertőzések ellen is védelmet nyujthat ,h ne legyen az ember beteg a macskaszartól..sztem rizikós bár beválhat..
Kérdés: Egy süti, ha mondjuk 2szer letermett v 3x érdemes belőle casinget csinálni? Mivel a süti kimerült a vizből és a tápanyagokból nem képes több termőtestet produkálni, viszont a casing-réteg ujból nedvességgel és tápanyaggal látja el a micéliumot...(gondolom én) |
| | | | |
| | | | | | | | | | macskaalom mint vermi helyettesito nem jutott meg vkinek az eszebe? zeolitnak hivjak egyebkent. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Bocs felcseréltem tehát 50 vermi-30 buláta-20 rost. |
| | | | |
| | | | | | | | | | 20 vermi-50 buláta-30 rost |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hát dunkoltam...sterilizáltam kuktában vizet, lehűtöttem és egy befőztesüvegnyi vizbe beleraktam a sütit, 4órát hűtőben töltött aztán kivettem és még szobahőmérsékleten kb 2órát, aztán forgatás vermiben...remélem nem teszek kárt benne, csak jót... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hy csokker. Hogy is van ez bio bulátás talaj amit csináltál? Casing lehet kókuszrost+vermi 40:60, vagy csak vermi. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Olvasgattam a casing után ,találtam sok-sok féle részletet ,de nem tiszta a dolog...valaki leirna nekem egy jó módszert lépésről lépésre hogy hogy is van ez? (olcsó és jó) Addig tudom ,hogy sütit összetörtni, a tálba nedves vermikulit rá a sütiréteg és rá a casingréteg....és ez a casing réteg miből is áll? jó pl barnarizs+vermikulit? És ez nedves legyen vagy száraz? Aztán alufóliával lefed és ha felbukkan a mici akkor mehet a tarráriumba? nemértem túl bonyolult..help pliiiz |
| | | | |
| | | | | | | | | | Korábban már írtam a bio buláta nevű izéről, mint termőtalajról, és a tapasztalatok nagyon jók. A casingen lévő termőtestek száma fantasztikus, tele van, és a legtöbb nő. Nagyon bevált. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kisérletezgethetnékem támadt és miután megtörtént az első flush gondoltam kipróbálom a dunkolást ,h lássam mennyivel lesz jobb a másik flush ezután..ám akad egy kis probléma ..utánaolvasgattam a dolognak és igen eltérő leirásokat kaptam erről a dologról.. Valahol azt irják h vizbe kell mártani és be a hűtőbe,van ahol nem irják h hűtőbe kell rakni, van ahol hűtő aztán vermikulit, van ahol hűtő aztán papirtörlővel letörölgetni és vissza a terráriumba, van ahol hűtő nélkül irták és papirtörlő...áááhh most akkor hogy is van ez??? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Vagy túl sok viz van benne ,vagy pedig nagy az eltérés a pohár belsejében lévő hőmérséklet és a poháron kivül lévő hőmérséklet között, de kétlem h ez a párásodás bármi féle gondot okozna.... |
| | | | |
| | | | | | | | | | megkerdezem hatha valaki talalkozott mar, vagy ki tudja talalni hogy mitol lehet az hogy a sutim - amit mar felig meddig beszott a mici- tartoedenye -ami muanyag- enyhen szolva "parasodik" -ami nagy vizcseppekben nyilvanul meg a muanyagdoboz oldalan-
azer furcsa ez nekem mert sok videot meg kepet lattam de hasonlo jelenseget egyet sem.
egyebkent monitor tetejen egy fekete zacsiban pihen eleg nagy homerseklet ingadozassal : 21-28 fok de e csak ujjabban, az elejen meg 26-28on libi kokazott. az elso ilyen paras folt pont a legjobban beszott resz felett kelet kezett. ennyire lelegezne vagy mitol lehet ez? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok.
Valaki megtudna mondani hogy vajon mi tortenik az en sutieimmel? 2 honapja vannak beoltva, 2 honap alatt csak az 1iket fonta be a micelium...1 het kene elmeletleg hogy a termotest kezzek fejlodni, akkor nekem ezekszerint kell vagy meg 3 het amig elkezdi...miert vannak igy lelassulva? |
| | | | |
| | | | | | | | | | köszönöm, és bocsi az irányelvek miatt, ha kicsit elcsúsztam emiatt :( |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hidrogén peroxid kapható a gyógyszertárban 3% oldatban |
| | | | |
| | | | | | | | | | Megtudnátok adni egy érthető spóra rendelő oldal linkjét? amúgy kb mennyi a postaköltség?és mennyi idő alatt ér ide? ha bárki tud segíteni beszerzési jótanácsokkal sötöbö,örülnék ííméleknek. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Azt el is felejtettem, hogy hidrogén-peroxidot honnan lehet beszerezni? Ha ismereteim pontosak [H2O2] és hajszőkítésre használják, tehát elvileg ilyesmivel foglalkozó (kozmetikai stb) boltokban hozzá lehet jutni, nem? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hát sok módja van a párásitásnak:perlit,ultrahangos párásitó,aquváriumlevegőztető,vizmelegitős megoldások de messze a legegyszerűbb a perlit..a befőttesüveghez is tökéletesen működne, lényeg h legyen 2cm vastag nedves perlit az alján rá egy vékony réteg száraz perlit és aránylag jól zárjon a teteje. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszi, hát még nem kezdtem neki, de majd összenézem, mert emlékeim szerint, vannak azok az üvegek akkorák, hogy simán elférnek a gombik, még ha oldalról nőnek akkoris. Úgy fogalmaztál 'ha' perlittel párásítok. Egy ilyen 1 sütis nagy befőttesüveges (szóvel elég tágas) terráriumot készítek, más módon is megoldható a párásítás? Mithogy, a befőttesüveg kiképzése nem kifejezetten hasonlít egy akváriuméhoz/terráriuméhoz, nemtudom, hogyan lehetne még a párát biztosítani, az eddigi hozzászólások és utánaolvasásaim alapján a perlit elég egyszerűen beszerezhetőnek és könnyen használhatónak tűnt :) Mindenesetre az eredeti elképzelés ez a módszer, ha valaki esetleg tud még tanácsot vagy tippet adni szívesen veszem.
köszi stt |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hát nemtudom, elvileg mennie kellene befőttes üveggel is, csak hát nemtudom mekkora a sütihez képest, mert azért a gombáknak hely is kell a növekedéshez ,nem túl nyerő ha az üveghez préselődnek, másrészt a gomba termel nem kevés széndioxidot szóval sűrűn kell szellőztetni...Szellőztetés hőmérséklet szempontjából nem para mert ha 25celsius-os helyen tartod akkor a terráriumban is kb. annyi lesz a hőmérséklet,szal ha szellőztetsz max 1fokot zuhan (pinneléshez 22-27fok elfogadható), ha perlittel párásitasz a szellőztetésnél lefog esni a páratartalom ,de ha lezárod az rövididőn belül visszaáll. Kitelepitett gombócok simán elfertőződhetnek, ilyenkor már leginkább a penészgombák jelentenek nagy veszélyt. Védekezés: 1. Legfontosabb védekezés elle a tisztaság, ahol a terrárium van legyen tiszta, ne a szarkupac tetején legyenek, mikor szellőztetsz előtte a helységet is szellőztesd ki, és legyen tisztaság 2. Hidrogénperoxid: Ezt a perlitre locsolt vizhez adják ,hogy segitsen a sterilitásban...mondanom se kell h minden steril legyen a terrárium stb. |
| | | | |
| | | | | | | | | | sziasztok, sokat olvasgatom a fórumot, de nem túlzottan szoktam írni, most azonban, szeretnék belevágni a gombatermesztésbe (rdekelnek a gombák és a botanika(: ilyen irányban végzem a tanulmányaimat is egyébként) arra vagyok kiváncsi, hogy szerintetek az életképes megoldás, ha a költöztehető gombócokat nem terráriumban neveli az ember(egész egyszerűen mert nem szeretnék venni most éppen..), hanem nagy befőttesüvegekben szal a gombóc készült egy cc. 250ml-es edényben és beteszek 1 gombócot 1 nagy befőttesüvegbe (a nagy nemtom mekkora, mert rég jártam a pincében) de sztem simán lehetnek 2-5 literesek szóval jelentékenyen nagyobb a gombócnál. a párát fenntartani valamivel az alján (perlit pl) a hőm meg nem gond ebben a kéróban. ez elvileg simán működik steril körülmények közt nem? a levegőztetés a probéma, mert ha kinyitom az üveget, sztem sokat esik a hőm és pára, de ha az nemis gond a levegőztetésnél nemkell tartani a fertőzésveszélytől, ha esetleg igen akkor milyen módon lehet ellene védekezni?
üdv stt |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hát azért 24-25 a sokkoláshoz az kevés...a hűtőben eleve jóval hidegebb van, a vizbe mártás (dunkolás) sem árt ,segit a pinnelésben.. Hát feltételek megvannak 24-26celsius fok, elég nagy terrárium,pára perlittel elég magas tartalomban (kicsapódik a falon)..Magasságra nincs is para velük, csak súlyra, mert süntinkén 1-2 elfogadható egyed van, a többi jóval vékonyabb,kissebb kalappal..inkább hasonlit a harmatgombára mint a mexicanra |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszi a választ. Szóval, akkor elég csak a hőmérsékletet levinni olyan 24-25C-ra? Hogy miért nem nőnek meg nálad azt nem tudom, lehet, hogy sok van egy helyen és elszívják egymás elől a tápanyagot. Gondolom a feltételek jók (pár, hő). |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nekem is van egy kérdésem..Miért van az ,hogy nem olyan nagy testűek és vékonykák...miért van az h indul egy rakat pinn és aztán kb. a fele ha megnől..lehet azért kicsitt több, de azért sütinként van legalább 5-10 abort... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hát azt általában sztem akkor szokták ha nem idul meg a pinnelés..Steril vízbe beleteszik egy üvegbe v valamibe h ellepje aztán be a hűtőbe 12-24órára...utána lehet úgy visszarakni a terráriumba, vagy megforgatni száraz vermikulitban vagy csak a tetejére tenni egy réteget..(ez a sütinél).. Casingnál én úgy hallottam, hogy simán beteszik hűtőbe, gondolom előtte azért jól becsomagolják... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Soproni. Nekem kb 1 hónap múlva jött meg a válasz, parrantottam én is de itt van. Egy kérdésem is lenne: valaki próbálta már a hideg sokkolást, hogy beinduljon a kalap képződés? Hogy van az? |
| | | | |
| | | | | | | | | | És ha nem nyomod meg, nem érsz hozzá és mégis bekékül az mitől lehet? (nem túl mély és nem nagy kiterjedésben,de azért látszik) Esetleg kevés páratartalom? És a későbbiekben is fehérnek kell majd lennie a micinek (2.-4. flush körül) vagy az természetes h magától is kékül? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hát Soproni...ez a 14nap ez tényleg gyanúsnak tűnik..hallottam már a szegény holland postásokról ,hogy ha pénzt szimatolnak a borítékban simán felbontják, ez nemtudom mostanában mennyire működik még...(alapból bukó neten rendelni ilyesmit sztem)..sztem várj még egy hetet, ha akkor sem akkor tuti elkabászták és akkor lőttek a pénznek sajnos.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ez az én bajom is. A posta azt mondta, hogy ha nem ajállva adom fel akkor a 10 nap simán normális, de ez már 4 nap plussz. Pénzről itt nem szabad beszélni, de ha azt mondom, hogy 3 lenyomat plussz postaköltség akkor talán tudjátok mennyire fáj ez nekem. Vermikulitot végre sikerül szereznem, erre azon bukik el a dolog amit a legkevésbé gondoltam volna. Ha ne adj isten valaki produktív és OLCSÓ ötlettel tudna előállni, kérem ne habozzon és borítsa már el emailekkel e szerencsétlenül járt szomszéd macskáját.
U.I.: még szerencse, hogy kedvesem itt ül mellettem, hogy kiröhögje az elírásaimat. Így legalább valamiféle értékelhető nyelviséget ki lehetett hozni a hozzászólásomból. Különben vsamjh olasjhatartlanság lenne azt egász. |
| | | | |
| | | | | | | | | | ha tevekaravánnal viszik már akkor is rég ott kellene lennie..szóval.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Srácok küldött már valaki 180ft-os levelet Amsterdamba? Csak mert ma két hete hogy feladtam a kis borítékomat és azóta sem érkezett meg a címzetthez. Sajna nem ajállva adtam föl, gondoltam így nyoma sem lesz, hát igazam lett, mert tényleg nyom nálkül eltűnt. Most már kezdek kicsit aggódni. Mi a véleményetek? Lehet, hogy még oda ér Monicahoz a levelem??? Nyugtassatok meg, hogy ez a késés normális. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az a hatóanyag amikor oxidálódik. Ha hozzáérsz vagy megnyomod akkor ott bekékül. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nos...érdekelne, hogy ez pl most fertőzés vagy csupán a természetes kék...ilyesmi szin nekem is megjelent csak egy kis foltban pinnelés után kb 4nappal..gond ez a szin v nem...természetes az h fruiting közben bekékül a mici? (vagyis ilyesmi szin, h ez kék e vagy zöld..) http://www.shroomery.org/5843/oldimages-3381-26011-jpg |
| | | | |
| | | | | | | | | | ne termesszetek!! gyertek a att skba a karpatokba gyüjtögető eletmodot folytatni, aszt lessz 100, meg 1000 kalapod 4-5 szombat delelott! :))) |
| | | | |
| | | | | | | | | | A perlit mindig elég a párásításhoz? Egy nagy terráriumhoz is? Mondjuk olyan 1x2x1,5metereshez is? Mondjuk ha 3cm vastag perlit áll az alján mittom én 2liter vizzel.... |
| | | | |
| | | | | | | | | | sámán! szerintem ne erőltessük! nem kell a kamu szöveg! csá |
| | | | |
| | | | | | | | | | ok csak egy kérdés volt... |
| | | | |
| | | | | | | | | | nekem mind1 hogyan termeszted a gombáidat, de ha biztosra szeretnél menni akkor deszt víz... persze ez csak az én véleményem |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nos...eddig nem steril vizet használtam,1x volt nedvesités, de hidrogénperoxid 3% oldatból adtam a vizhez...az ugy elég? vagy tényleg destillált viz a kötelező? |
| | | | |
| | | | | | | | | | zeep: kis fehér bogyók amiknek a közepén pici barna pötty van, vagy ha nincs hamarosan várható... igen azok a pinek :) sok sikert
a perlitet nagyon ritkán nem árt felkavarni és kicsit újranedvesíteni, a szellőztetéstöl csökken a víztartalma, csak "steril" vizet használj és ha kimult a süti/casing cseréld le a perlitet újra |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ilyen fehér bolyhok a sütin lehetnek a magas páratartalomtól? Nem tul nagyok és nem néz ki penésznek, rem nem az... |
| | | | |
| | | | | | | | | | A sütiken megjelentek kis bogyók...azok a pinningek? Nem miléciumszövés formája van, tényleg kis bogyó alakú fehér izék, némelyiknek van egy kis sárgás beütése, sok helyen a száraz alsó vermirétegből jön ki amit kissé már átfont a milécium.... |
| | | | |
| | | | | | | | | | A casingem felszínére csak gyenge micifonál jött fel. Ilyet se pipáltam még:D Mi ilyenkor a teendő. Mellesleg már a fényen van. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hát az én kérdésem lent van 1-2 hozzászólással lentebb, hogy kell e perlit mellé még locsolni a terrárium falát, hogy nem elég e az aquváriumlevegőztető nekik és h ha nem pinnel mi lehet az ok ha pára megvan,22-25c fok megvan,fény megvan,fertőzés nincs...bocs a nyaggatásért Sámán de te vagy itt a főguru....you're our teacher :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Mailban beszéltünk, aztán mondtad 1x h elutazol, azóta írtam neked sokszor, soha nem válaszoltál. Ha esetleg mégse tudod miről van szó akkor majd leírom újra.
thx |
| | | | |
| | | | | | | | | | ciao!
S á M á N, válaszolj nekem lécci valamit!
thx |
| | | | |
| | | | | | | | | | Thx:) és a többire is válaszolnál ha szépen megkérlek ? pliiiz:) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Dunk-olásnak mondják. Magyarul áztatás. Amikor le szedik a termőtesteket akkor beáztatják vizbe és berakják a hűtőbe hogy jobban beinduljon a pinnelés. |
| | | | |
| | | | | | | | | | hogy van ez a sokkolás? Hallottam olyat h hűtőbe rakják 24órára (ezt olvastam is a forumban) ,meg olyat is láttam videon(csak nem tudtam normálisan megnézni mert szaggatott), hogy vizbe betették a sütit,áztatták és utána tán száraz vermikulitben megforgatták..hogy is van ez pontosan és érdemes ilyet csinálni? és ha igen mikor hogy? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Vermikulit + biobarnarizsliszt -ből készült kis 2decis sütemények. Aquváriumlevegőztető az nem elég nekik? az kintőr küldi az oxigént. Na most eszembejutott még egy kérdés.Perlittel párásitok,de sok helyen olvastam h attol még öntözni kell a falát a terráriumnak...most akkor öntözzem és ha igen milyen időközönként?Nem lesz ugy tul sok a viz bent mert a perlit is jó nedves...másik..pár nap mulva kezd fejlődni a termőtest,pinelni, vagy másnéven primadora (ha jol tudom) emlitésed szerint ha mindent jol csináltam..kérdés h mi lehet a bökkenő ami miatt véletlenül nem fejlődik? hőmérséklet max25fok de néha kevesebb (ha szellőztetek lemegy 22-23ra),pára van fény van, fertőzésnek nyoma sincs.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Megpróbálok. Süti vagy Casing? Pár nap múlva kis apró pontok fognak megjelenni ha mindent jól csináltál. Pinnelésnek hivjuk azt. A lényeg hogy naponta kétszer kapjon friss tiszta levegőt. |
| | | | |
| | | | | | | | | | leszel a közeljövőben gép előt Sámán? már csak azért mert majd lehet lesz egy - két kérdésem még.egyenlőre most nincs, 3napja van kint ,de semmi változás..(remelem egy hét mulva lesz)..ha nem lesz akkor kérdezek.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | 25 fok elfogadható. Azért kell törekedni a hőmérséklet betartásához mert ha túl meleg akkor a micélium továbbra nől és nem terem termőtest. Ha pedig túl hideg akkor nagyon lassan fog nőlni. Ami elfogadható inkubátor hőmérsékletnél: 25-30 fok Terrárium hőmérséklet: 21-26 fok |
| | | | |
| | | | | | | | | | már csak azért ,mert nem épp 25celsiust irnak,(22-23) de nem tudok hidegebbet teremteni....tapasztaltaknak vélemény? Amugy ez a topic atom-kihal...régen ez volt az a topic ahol mindig volt friss hozzászólás,mindig tárgyalták részletekbemenően a témát,most meg .....hetente van egy hozzászólás az is 1-2 ember elkeseredett kérdése választ remélve |
| | | | |
| | | | | | | | | | masterbiker: Szerintem azért akar ez a topik meghalni, mert egyesek képtelenek visszaolvasni, és a tapasztaltabb fórumozóknak kivan a f*uk hogy ezredszerre válaszolják meg ugyanazt a kérdést...peace |
| | | | |
| | | | | | | | | | 25celsius fok elég ahoz h pineljen? A terrárium perlittel párásit peroxidos vizből,elég homályos a fala,aquváriumlevegőztető peroxidos vizen keresztül gondoskodik az oxigénről,plusz kézzel legyezés..ez igy jó lesz neki? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Tud valaki alamit S á M á N-ról? Mármint hogy mi van vele?
Miért akar ez a topic meghalni? (bocsi, tudom hogy nem a témáhóz illő a hozzászólás, de azért ne vegyétek ki) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hú most nem találom azt a hozzászólást, pedig SáMán leírta már párszor. Olvass vissza biztosan meglesz. peace |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok. Hogy kell casing-et csinálni? |
| | | | |
| | | | | | | | | | -Nem kell hozzá befőttes üveg, bármi jó ami nem olvad meg a sterilizálás közben és jól lezárható, üveg, kerámia(zománcos) tálka, műanyag doboz(kajás), pohár,stb. -A levegőztetőt nemtudom, hogy működik-e, de ha van akvárium fűtőd az biztos jó. Egy kis tálkában folyamatosan melegíteg a vizet az mindig elég párát és hőmérsékletet biztosít. |
| | | | |
| | | | | | | | | | lehet, de ha megnézed az enyémet amit legutóbb beírtam 3999. ami fordított 666E. DEVIL!!! Csak meg ne rettenjek magamtól :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Enyém a 4000.-ik komment. Köszi a lehetőséget:D |
| | | | |
| | | | | | | | | | Persze, hát teljesen értelmetlen 100litert megvenni, az életbe se fogy el,azt ugy lenne érdemes ha valakivel osztoszkodnál, mondjuk 4-5 ember megvenné...Kis - teki szerintem tuti h nem fog postázni, de fel kell hivni és megkérdezni... de a rozsos módszernél nem baj ha szűkül, ha más nincs akkor meg rááldozol és veszel vagy 4 savanyúubit és megeszed, ott a befőttes üveg.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Vaze 7500ft ért már ki is hoznak 100l-t. Megfontolandó költség ahoz képest, hogy mennyire volna szükség belőle... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszi shine, tudom. Az a baj, hogy nem szeretnék 6000ft ért Pestere menni. Köszi a linket, megnézem mit tud. A tescoban már néztem (mind a háromban [nem is értem egy ekkora városba minek 3 t.]) de nuku. Nagymamitól biztos lehetne szerezni, de csak szűkülős szájut, meg gyanús is lenne, ha egy egyedül élő fiatal férfi baracklekvárt főzne kora télen... Vajon a tekiseket nem lehet megkérni, hogy postázzanak vermit? |
| | | | |
| | | | | | | | | | bocs h közbeszólok, de ha pesten jársz ott tudsz venni vermit a kis-teki állatboltban az astoria mellett... |
| | | | |
| | | | | | | | | | http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=8&kategoria=148&TermekOrder= Hát rozsoshoz nem jó a pohár mert kicsi neki szerintem,mondjuk attól függ h hogy akarod, ha nem casingolsz akkor jó egy sima befőztes üveg is ,aminek a szája elég széles h kitudjon nőlni rajta a gomba, de ha casingolsz végül is akkor is mindegy mert szétkell törni (már ha az a probléma h szűkül a szája)...ha alapból nem tudsz venni semmilyen befőztes üveget, akkor csórj el otthonról,vagy mamitól.tuti van a spajzban...amugy sztem tescóban lehet venni... Szokták ajánlani vermi helyett a kókuszrozst,bodzabelet,napraforgómagbelet meg hasonlókat, de egyik se az igazi ,mert nem jó az oxigénkeringető tulajdonsága, magyarul nem kondícionálja a talajt... |
| | | | |
| | | | | | | | | | na ja, de ha rozzsal próbálkozok a pohár nem a legjobb választás. Azért beszúrod a címet ahonnan lehet rendelni vermit? Más: casinghez mit lehet még használni vermi helyett? (persze, hogy pont ezt nem értem a videón) Említi a ph semleges talajt, de én kicsi vagyok a ph ,méregetéséhez és beállításához. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hát lehet rendelni netről csak az a para ,hogy 100literes kiszerelésben :D de nem hiszem h kistermelő 100liter-t tárolgatni akarna...kissebb kiszerelésben meg nincs,befőttes üveg helyett meg ott vannak a poharak,amik tökéletesen megfelelnek.... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Na elment a levél! A szomszéd macskája szépen számítógéppel címzett borítékba csomagiolt mindent ami a lenyomat postázásához kell, és most türelmesen dorombol. Úgy néz ki, hogy semmi esélyem nincs, hogy vermikulitot szerezzek, ezért asszem maradok a rozsos megoldásnál. Itt jegyzem meg, hogy manapság befőttes üveget sem egyszerű szerezni (legalábbis Pécsett eddig sehol sem találtam). Ha ne adj isten valaki rájött már, hogy honnan lehet vermit rendelni (ami nem 4 euro/liter) igazán szólhatna. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nincs értelme kérdezni úgysem válaszol rá senki....ez a topic meghalt.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Na jo vettem perlitet, de csak duzzasztott perlit volt...ilyen nagyon aprószemű pogyók(kurva apró) és olyan puha szivacsos ... jó az is vagy csak a sima perlit a jó..?? |
| | | | |
| | | | | | | | | | És valami technikák vannak arra, hogy a terráriumban hogy csökkenjen a hőmérséklet? 28fok az nagyon sok a gombáknak,25kellene.....valakinek valami megoldás, mondjuk ugy h van mikor nem tudok vele foglalkozni... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nos valakinek vélemény?? Merhetem macskaalommal megoldani a párásitást ha nem lesz perlit vagy inkább nem kóser... |
| | | | |
| | | | | | | | | | A perlithez se érhet hozzá mindenhol azt olvastam..nademost ugye aláteszek egy befőttes üveget, vagy alá egy szelet alufoliat,ugy nem lesz baja a gombáknak? Ugyértem a pára ami szivárog folyton belőle nem mérgező a gombáknak? Mert nem akarom h emiatt murgeljanak ki..kissé igy össze is áll a viztől,alja ilyen masszaszerű,szal ha befőztes üveg tetejére rárakom tuti h nem érintkezik vele,csak biztos akarok lenni benne, hogy ez jó módszer e ha nincs perlit, és nem akkor -ugy akarok rájönni h baja lesz a gombáknak a párájától h kinyiffan az egész... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az alom nem érhet a gombákhoz, mivel logikusan baktérium- és gombaölő hatásúak, hogy ne legyen pöcegödörszag a lakásban. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Olvastam itt ezt a megoldast,gyorsan vettem egy macskaalomt h kipróbáljam,egy nagyjából légmentesen zárható dobozban kipróbáltam, hát párásodott tőle a terrárium fala,de nem ugy ahogy azt a videokon is latni h mar lecsurog a falarol a viz.....ez tenyleg jo modszer perlit helyett?A zacsira az van rairva h nem káros a környezetre,és az előlenyekre,szóval nem okoz bajt a gombiknak esetleg? hogy miből készül azt nem irjak.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nos tudja valaki h a perlitet lehet e helyettesiteni macskaalommal? Mert ha jol tudom a macskaalom is zeolitból készül és a perlit is tán az..csak azt nem értem, hogy hogy párásit a macskaalom mikor annak pont az a feladata h magábaszivja a nedvességet és raktározza... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az agarhoz a vizet fekell forralni, hogy steril legyen, Mennyit kell várni, hogy bele lehessen tenni a spórát, hogy ne semmisüljenek meg, de még az agar nem szilárdult meg. Vagy mindegy, hogy megkocsonyásodik-e az agar? 40C-alatt zselé az agar viszont 40C-on annyi a spórának. Segítsetek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
| | | | |
| | | | | | | | | | perlit helyett mit lehet még használni?? mintha hallottam vna olyat h macskaalom,... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szóval arra lennék én kíváncsi, hogy ha én a terráriumba egy levegőpumbával csövön keresztül bevezetem a levegőt egy habkövön keresztül egy pohár steril vizbe az megoldja a páragondokat is? Mert h szellőztetni nem kell azt tudom,de ez a módszer csinál annyi párát h az elég legyen? Nem kell meleg vizet önteni h jobb legyen vagy van valami trükk még? |
| | | | |
|