|
Legfrissebb hozzászólások (1873 - 1972) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | agaron tényleg lehet a gombatestről tovább szaporítani egy génvonalat? |
| | | | |
| | | | | | | | | | szerintetek, ha csinalok sporalenyomatot a minalunk szabadban ello psilocybekrol, azokat is lehetne igy otthon tenyesztenni?
lehet hogy jobb volna az ellenallo kepesseguk a mas peneszgombak ellen, mint a cubensisnek? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hát agar-os eljárás elég nehéz szokott lenni, lényege hogy egy micéliumot nevelsz agaron, ami erős és strapabiro, és arról "oltasz"...rendkivül fontos a sterilitás!!!! Agarral meglehet őrizni a géneket és nem lesz belterjes, sokáig fent tudod tartani az állományt mindenféle genetikai mutáció és természetes gyengülés nélkül... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Zeep, köszönöm. Utánnánna olvasok és tökélyre fejlesztem... Pénteken kapok agart 50g-ot. Ahoz van e tipp? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Gondoltam kisérletezgetek egy kicsit, és arra a döntésre jutottam, hogy egy 3flushon túlesett, többnyire kimerült sütit megcsinálok casingnak. A casing: -2cm vastag nedves vermikulit -széttört süti -2-3cm vastag biobuláta + vermikulit
A biobulátát összetörtem és elkevertem nedves vermikulittal, az egészet jól összekevertem és lett belőle egy jó nedves trutymó, amit majd a micire szórok. Valaki lát benne esélyt vagy csak az időmet pocsékolom??
Döntésem alapja a következő volt: A sütik azért képesek csak 2-3 alkalommal teremni tudomásom szerint, mert kiszáradnak és felélik a tápanyagot, de számitásom szerint ha casingba teszem abból tud nyerni magának még nedvességet és tápanyagot igy még szerintem képes lehet teremni, ha átszövi a talajt. Tehát kinek mi a véleménye ez a gondolatmenet helyénvaló és a casing összetevői eredményesek lehetnek vagy elrontom az egészet?? Előre is köszönöm a válaszokat ,remélem lesz minél több... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Egész szemes magvakból sütit csinálni nehezebb, mint vermiből...ennek alapjában véve is több oka van: 1. Mig a PF-tekekben a vermikulit jó gázcserét biztosit addig a sima magvasban nincs olyan anyag ami a levegő szabad áramlását elősegitené a táptalajban. 2. A vermikulit nagyon jól tárolja a vizet, és könnyedén leadja a környezetének, jelen esetben a micéliumnak, a sima magvak nehezebben tárolják és adják le a vizet. 3. A vermikulit+liszt alapú táptalaj jó laza szerkezetű ,levegős, könnyen fonja a mici, mig a magvakat sokkal nehezebben képes beszőni. 4. Sterilizálás sokkal könnyebb vermis módszernél, az egész magvakban vannak betokozódott baktériumok, spórák amik nem biztos h egyszeri kuktázás során elpusztulnak, 100%eredményt többszöri főzéssel lehet elérni, vagy 24órás megelőző áztatással (ekkor vagy ki kell utána száritani vagy belevenni a számitásba a magvak által felszivott viz mennyiségét) 4. Egész magvakat jobban megtámadnak a bacilusok ,mint a vermikulitos sütiket (ennek eredménye a barna büdös elfolyósodás),valamint vermis süti előnye a tetejére szórt 2cm vastag száraz vermiréteg ami kiválóan véd a fertőzések ellen mert kitölti a teret és nincs hol megtelepednie a baciknak, mig az egészszemesnél van pár cm vastag levegőréteg a pohár tetején ami kiváló megtelepedési területet biztosit a különböző élősködő kórokozóknak...
Hogy pontosan mi lehet a kudarcod oka azt sajnos nem lehet biztonsággal kitalálni, több hozzájáruló ok is lehet. Kevés sterilitás, tokozódott spórák, túl szorosra duzzadt magvak stb... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Srácok, a vermis sütik elképesztően szépen fejlődnek, szerintem karácsony után utarok! DE, csinálni szerettem volna rozsos módszerrel is, az viszont áll. Az egyik üvegbe fecsivel nyomtam be a sórákat, a másikba száraz spórákat kapartam mégsem indult el egyik sem. Mi lehet a hiba? Jó lenne tudni, mert a későbbiekben szeretném ezzel a módszerrel termeszteni azt a gén tipust amit majd agaron különítek el.
Más, azt hallottam, hogy a szép gombatestből kivágott darabbal is lehet elkülöníteni egy gén vonalat. Ez igaz? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nekem is lenne egy kérdésem.... 3 süti közül az egyikben jóval több biobarnariszliszt van mint a többiben, és az a süti teljes beszövés után nem lett egyből kivéve, hanem kb. 2hetet még a pohárban volt..észrevétel, hogy ezen a sütin jóval kevesebb termés volt, az 1.flush kb ugyan olyan de a többi jóval szegényesebb a többitől.. kérdésem, hogy ez most mitől lehet? |
| | | | |
| | | | | | | | | | kösz akkor ugye elég egy energiatakarékos is? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Amíg várod hogy a micélium benője a telepet, 27 fok, és sötét. Amikor már áthelyezted a terráriumba, 24 fok és napi egy két óra fény. |
| | | | |
| | | | | | | | | | hello szeretném megkerdezni, hogy mikor elkészítem spórának a poharat és várom hogy beszője, akkor mi az ideális hőmérséklet és fény?
másik, hogy amikor már beszőtte és már nőnek gombák, akkor mi az ideális hőmérséklet és fény (kell e egyátalán, ha kell akkor jo neki a csiga alaku energiatakarákos is?) thnks |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hello!
Olvastam gen hogy szerinted szep dolog lenne a fsr hungary, ebbe persze erdely is belemehet nem?:D es most nem oda akarok kijukadni hogy nekem kellene, hanem ellentete, ugy vettem eszre, hogy nekemm a termesztes nagyobb oromot okoz mindt maga a fogyasztas:) Ha sikeresenn kinonenek vegre a gombaim akkor neki is allnek nagyobb mennyisegbe lenyomatokat kesziteni, szerintem erdemes volna beinditani ezt az egesszet. Remelem nem irtam semmi szabalyba utkozot, ha igen akkor bocsi:P |
| | | | |
| | | | | | | | | | köszönöm a tanácsot! már lesem is :)))) am kb 6x átgondoltam, hogy le merjem-e írni, de nem kereskedelmi jellegűnek szántam. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Fsre-ről egy hét alatt megjött a lenyomatom (erről az egyről asszem szabad írni), míg egy másik rendelős oldal miatt a holland postásoknak lett jobb napjuk (ha van gyetreke, remélem megdöglik a kutyája... na jó nem). Szal fsre-t melegen ajáll9om, csak előrre menj fel az oldalukra, és nézd meg mik közül is tudsz válogatni.
srácok, gyönyörűen fejlődnek a kambodzsai telepeim, eddig 7 pohárból 7 fertőzés mentes és látványosan fejlődik napról napra. Ha így megy továgg kb egy hét múlva át kell telepítenem őket a terráriumba! Időnként permetezem a pohárkákat és az inkubátor falát peroxiddal (tömény), eddig nem ártott.
Káérdésem az lenne, hogy a kambodzsai fajtával kinek mi a tapasztalata? Hatásfok, minőség, miegymás. Ha 10-es skálán ez az 5-ös hatásfokban és termesztési nehézségben, mivel lenne érdemes másodszorra próbálkoznom, mondjuk a 7-8-as szinten? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Csak a _kereskedelmi_jellegü_ gombaspóra beszerzés kerül törlésre. A Free Spore Ring Hungary típusú ajándékozás viszont egy szép gesztus lenne! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Mondjuk ha erebos-nak reagál vki nekem is reagálhatna.:D |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hát ezt a hozzászólást 100%-ig tuti vagyok h törölni fogják, (lásd fent piros betűvel írottak), amugy meg nem igazán...(én is próbáltam anno ,de senki se volt hajlandó segíteni) |
| | | | |
| | | | | | | | | | sziasztok! azzal a kérdéssel álnék elő, hogy nem ajánlana-e fel esetleg valaki spórát cserébe, vagy netán ajándékba, vagy csak tájékoztatni beszerzésről. előre is örök hálám. |
| | | | |
| | | | | | | | | | sztem siman lehetseges.. ugy pl, hogy midnegyikben volt keves baci.. amit rogton felhasznaltal abbol csak az a keves ment a sutikbe.. es azt meg legyozte a myc.. a masik kettoben elburjanzott, elszaporodott, v epp eletre kelt a viz hatasara. persze lehet baromsagot beszelek :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az lehetséges h egyidőben készített fecsik közül az egyik jó és a többi meg elfertőződik? Lenyomatból készült 3fecsi, az elsőt azonnal felhasználtam, semmi fertőzés , a másik kettő hútőben volt 1-2hónapot egyik elfertőződött a beoltás után és a másik is ugy néz ki semmi élet bent...mi lehet a baj? ugyan úgy volt csinálva minden mint először |
| | | | |
| | | | | | | | | | És a bulátát hogy sterilizálod?? Na jó...én nagyon hálás lennék ha leirnád lépésről lépésre ezt a dolgot egészen onnan hogy van egy teljesen betelepitett pohár micéliumod.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nagyon jó, hogy mondod, a vermit és rostot küln kell áztatni. A buláta a víztől széjjelesik, és pont az alényege, hogy a micélium magába építi az egészet. |
| | | | |
| | | | | | | | | | A teljesen összeállított cucc ázott vagy csak a vermi és a rost? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ez casing, maga casingelő anyag, de száraz vermi is ment a tetejére. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Negyed óra áztatás vízben, alapos lecsurgatás, és ment a befőttes üvegbe sterilizálni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Jah, és ezt te canig-elted, vagy csak sima süti? Ha casing, mivel takartad? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszi csokker, még annyi, hogy mennyi vizet tettél hozzá? |
| | | | |
| | | | | | | | | | srácok, kitaláltam valami okosat inkubálásra: a poharak bent vannak egy közepes kartondobozban, a dobozt betettem egy gigantikus reklámszatyorba. A szatyorba betettem közvetlenül a doboz falának nyomva egy egyszerű sólámpát. Ezt az egészet bele még egy szatyorba, és letakartam egy fekete pólóval. 28-29 fok van bent állandóan, nem hangos, keveset fogyaszt és még az ágy mellett sem zavaró, ráadásul kis helyen elfér. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Súlyra értendők. A bulátát kisebb darabokra kell összemorzsolni, de ne teljesen porrá, úgy istenesen el kell verni. A titok az, hogy a felfújt bulátát nagyon jól átjárja a mici, így boncolás után kijelenthetem. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hy csokker. Az 50-30-20-as vermi, buláta, rostos sütihez mennyi vizet adtál. Ezek a százalékok súlyra vagy térfogatra értendő? Köszi. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hali! Már egy jó ideje szeretném elkezdeni a saját telepem nevelgetését ,de sajnos hiányoznak alap dolgok...tettem már kisérleteket ,de valahogy sosem indult be a dolog...ha valaki lenne olyan kedves és pü-ben a segitségemre lenne megköszönném... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nagyon praktikus ez a mérleg...otthon is könnyen előállitható és ha nem is teljes biztonsággal tudsz vele kimérni 2-4-5-10grammot ,de egy elég stabil megközelitést mindenképp ad!
Kerestem sok-sok helyen választ a kérdésemre ,de sehol sem találtam, igy hát felteszem itt. Dunk and roll technikát hányszor lehet alkalmazni egy sütin? (hűtőben áztatás vizben 6-12-24 vagy 48órán át aztán száraz vermiben megforgatni) Ha már egyszer dunk-and-roll-t végeztem a sütin lehet a 3dik flush előtt is??? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Gondolkoztam már egy ideje mérlegkészítő íráson, de ahogy olvasom meg is csinálom. Aki tudja hogy kell, annak annyit mondok, hogy az 1Ft-os tömege 2g, a 2 Ft-os tömege pedig 3g, és ezek nagyon pontosak! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az igazság az, hogy 4000ft-t sajnálok most kiadni egy szaros mérlegre..annyi mindent lehet venni négyezer forintból,plusz nincs is négyezer forintom :S de ami tény az tény,kellemetlen ez a saccolgatás..jolenne tudni mennyit is aratok,eszek stb. |
| | | | |
| | | | | | | | | | mérleget kapsz faszát majdnem ennyiért csak írd be a gugliba h mérleg és az első 10-ben találsz egy direkt mérleg shopot ;) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Akinek jól megy.....:D:D Halottnak hitt telepről 30g, ráadásul mérleg is van.. Apropó mérleg....NAGYON DRÁGÁK!!! Utána néztem pár helyen és a legolcsóbb ilyen prosztó elektromos mérleg ami egész-jegyig mér (tehát 1g,2g,3g...és minusz1g, :D komoly) 4000ft!! Elég drágának találtam, ugyhogy marad a saccolás :S Szüretkor saccolok h mennyi lehet,száradás után saccolás h mennyi lehet...evéskor.......saccolok h mennyi lehet...ez igy elég rossz h nem tudni hány g mushroom hat ugy ahogy hat... |
| | | | |
| | | | | | | | | | az élet apró meglepetései: a halott nak hitt gombatelepemre vetettem ma egy pillantást és 30 g gombát szedtem le róla :D:D |
| | | | |
| | | | | | | | | | Dunk and roll technikánál vermikulit helyett lehet mondjuk perlitbe megforgatni a sütit? Vagy inkább nem is érdemes megforgatni semmibe csak letörölgetni a vizet zsebkentővel?Esetleg azt se?? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Gyerekek fsre-ről egy hét alatt megjött a levelem. Kambodzsai. Majd kiugrom a bőrömből. Alufóliába van csomagolva, tudnom kell valamit a kibontésával és lekaparásával kapcsolatban? |
| | | | |
| | | | | | | | | | zeep: én úgytudom nem érdemes, mert jelentéktelen hatóanyagtartalmú lesz a következő termés állítólag...
tudom hogy gyenge minőségű képek lettek, de ha valaki ki tud ezekböl nézni valamit az legyen szives ossza mg velem:
http://rapidshare.com/files/74011908/mush.rar.html
barna bio rizst oltott be Darth fater GT illetve thai? spórákkal, mitöl pirosodik be a rizs? rothadás szétfővés következménye? a képek 3 üvegröl készültek.
üdv: L |
| | | | |
| | | | | | | | | | Macskaalom ha nagyon benedvesited szinte sárrá válik, azok a nagy darabkák teljesen szétmállnak....(igy kétlem h jó lenne vermi helyett) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hát, a hő az nagyon nem tesz nekik jót! 40-50foknál szerintem lőttek a hatóanyagnak! Szerintem a legegyszerűbb,ha beteszed a szekrénybe,vagy a fiókba egy papirra,és szépen magának kiszárad szobahőmérsékleten..3-5nap alatt csont száraz lesz 23-27fokon is...
Macskaalomtól én tartózkodnék...párásitásra ott van a perlit .egy nagy zsák max 2000ft és rettentő sokáig elég, talajnak meg a legjobb a vermikulit,vagy a pamut,kókuszrost stb..bár kisérletezni se árt..ha sikert érsz el ird ezt ide légyszi!!!
Nos valaki elárulná ,hogy 2x-3x letermett sütiből érdemes e casingot csinálni? és ha nem miért? |
| | | | |
| | | | | | | | | | a macskaalmos zacsiban a zeolit nevu asvany van ha jol tudom, kezeletlenul. de ugyanez az asvany van a fogporban, a mosoporban, nehany allat es ember takarmanyban meg meg sok mindenben. szerkezetileg az aktiv szenhez szoktak hasonlitani a nagy felulete miatt, es sok mindent megkot de nem tisztazott h pontosan miket es mikepp.
amiert gondolom hogy bevallhatna gombatermesztesnel az a viztartokepessege, arra viszont mar nem birtam rajonni hogy vajon parologtatasra jo lehet eee. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hello! Balesetem volt: Elfogyott a CaCl2, így a sütőben szárítottam gombát 30 fokon, ventillátorral. Mivel még nem csináltam ilyet, nem tudtam, hogy a ventillátormotor és a lámpák hője igen jelentékeny:D A gombák kb. 40-50 foknak voltak kitéve, a pszilocin teljesen kipusztult belőle, mélykék a színük. Dobjam ki, vagy a pszilocibin tartalom még jelentékeny maradt? (P. Cubensisről volna szó necsörli) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hát sztem a macskaalomban lehetnek gombaellenes anyagok is,mivel a szagot is megköti,nincs pöcegödörbűz tőle,meg hát a fertőzések ellen is védelmet nyujthat ,h ne legyen az ember beteg a macskaszartól..sztem rizikós bár beválhat..
Kérdés: Egy süti, ha mondjuk 2szer letermett v 3x érdemes belőle casinget csinálni? Mivel a süti kimerült a vizből és a tápanyagokból nem képes több termőtestet produkálni, viszont a casing-réteg ujból nedvességgel és tápanyaggal látja el a micéliumot...(gondolom én) |
| | | | |
| | | | | | | | | | macskaalom mint vermi helyettesito nem jutott meg vkinek az eszebe? zeolitnak hivjak egyebkent. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Bocs felcseréltem tehát 50 vermi-30 buláta-20 rost. |
| | | | |
| | | | | | | | | | 20 vermi-50 buláta-30 rost |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hát dunkoltam...sterilizáltam kuktában vizet, lehűtöttem és egy befőztesüvegnyi vizbe beleraktam a sütit, 4órát hűtőben töltött aztán kivettem és még szobahőmérsékleten kb 2órát, aztán forgatás vermiben...remélem nem teszek kárt benne, csak jót... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hy csokker. Hogy is van ez bio bulátás talaj amit csináltál? Casing lehet kókuszrost+vermi 40:60, vagy csak vermi. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Olvasgattam a casing után ,találtam sok-sok féle részletet ,de nem tiszta a dolog...valaki leirna nekem egy jó módszert lépésről lépésre hogy hogy is van ez? (olcsó és jó) Addig tudom ,hogy sütit összetörtni, a tálba nedves vermikulit rá a sütiréteg és rá a casingréteg....és ez a casing réteg miből is áll? jó pl barnarizs+vermikulit? És ez nedves legyen vagy száraz? Aztán alufóliával lefed és ha felbukkan a mici akkor mehet a tarráriumba? nemértem túl bonyolult..help pliiiz |
| | | | |
| | | | | | | | | | Korábban már írtam a bio buláta nevű izéről, mint termőtalajról, és a tapasztalatok nagyon jók. A casingen lévő termőtestek száma fantasztikus, tele van, és a legtöbb nő. Nagyon bevált. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kisérletezgethetnékem támadt és miután megtörtént az első flush gondoltam kipróbálom a dunkolást ,h lássam mennyivel lesz jobb a másik flush ezután..ám akad egy kis probléma ..utánaolvasgattam a dolognak és igen eltérő leirásokat kaptam erről a dologról.. Valahol azt irják h vizbe kell mártani és be a hűtőbe,van ahol nem irják h hűtőbe kell rakni, van ahol hűtő aztán vermikulit, van ahol hűtő aztán papirtörlővel letörölgetni és vissza a terráriumba, van ahol hűtő nélkül irták és papirtörlő...áááhh most akkor hogy is van ez??? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Vagy túl sok viz van benne ,vagy pedig nagy az eltérés a pohár belsejében lévő hőmérséklet és a poháron kivül lévő hőmérséklet között, de kétlem h ez a párásodás bármi féle gondot okozna.... |
| | | | |
| | | | | | | | | | megkerdezem hatha valaki talalkozott mar, vagy ki tudja talalni hogy mitol lehet az hogy a sutim - amit mar felig meddig beszott a mici- tartoedenye -ami muanyag- enyhen szolva "parasodik" -ami nagy vizcseppekben nyilvanul meg a muanyagdoboz oldalan-
azer furcsa ez nekem mert sok videot meg kepet lattam de hasonlo jelenseget egyet sem.
egyebkent monitor tetejen egy fekete zacsiban pihen eleg nagy homerseklet ingadozassal : 21-28 fok de e csak ujjabban, az elejen meg 26-28on libi kokazott. az elso ilyen paras folt pont a legjobban beszott resz felett kelet kezett. ennyire lelegezne vagy mitol lehet ez? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok.
Valaki megtudna mondani hogy vajon mi tortenik az en sutieimmel? 2 honapja vannak beoltva, 2 honap alatt csak az 1iket fonta be a micelium...1 het kene elmeletleg hogy a termotest kezzek fejlodni, akkor nekem ezekszerint kell vagy meg 3 het amig elkezdi...miert vannak igy lelassulva? |
| | | | |
| | | | | | | | | | köszönöm, és bocsi az irányelvek miatt, ha kicsit elcsúsztam emiatt :( |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hidrogén peroxid kapható a gyógyszertárban 3% oldatban |
| | | | |
| | | | | | | | | | Megtudnátok adni egy érthető spóra rendelő oldal linkjét? amúgy kb mennyi a postaköltség?és mennyi idő alatt ér ide? ha bárki tud segíteni beszerzési jótanácsokkal sötöbö,örülnék ííméleknek. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Azt el is felejtettem, hogy hidrogén-peroxidot honnan lehet beszerezni? Ha ismereteim pontosak [H2O2] és hajszőkítésre használják, tehát elvileg ilyesmivel foglalkozó (kozmetikai stb) boltokban hozzá lehet jutni, nem? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hát sok módja van a párásitásnak:perlit,ultrahangos párásitó,aquváriumlevegőztető,vizmelegitős megoldások de messze a legegyszerűbb a perlit..a befőttesüveghez is tökéletesen működne, lényeg h legyen 2cm vastag nedves perlit az alján rá egy vékony réteg száraz perlit és aránylag jól zárjon a teteje. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszi, hát még nem kezdtem neki, de majd összenézem, mert emlékeim szerint, vannak azok az üvegek akkorák, hogy simán elférnek a gombik, még ha oldalról nőnek akkoris. Úgy fogalmaztál 'ha' perlittel párásítok. Egy ilyen 1 sütis nagy befőttesüveges (szóvel elég tágas) terráriumot készítek, más módon is megoldható a párásítás? Mithogy, a befőttesüveg kiképzése nem kifejezetten hasonlít egy akváriuméhoz/terráriuméhoz, nemtudom, hogyan lehetne még a párát biztosítani, az eddigi hozzászólások és utánaolvasásaim alapján a perlit elég egyszerűen beszerezhetőnek és könnyen használhatónak tűnt :) Mindenesetre az eredeti elképzelés ez a módszer, ha valaki esetleg tud még tanácsot vagy tippet adni szívesen veszem.
köszi stt |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hát nemtudom, elvileg mennie kellene befőttes üveggel is, csak hát nemtudom mekkora a sütihez képest, mert azért a gombáknak hely is kell a növekedéshez ,nem túl nyerő ha az üveghez préselődnek, másrészt a gomba termel nem kevés széndioxidot szóval sűrűn kell szellőztetni...Szellőztetés hőmérséklet szempontjából nem para mert ha 25celsius-os helyen tartod akkor a terráriumban is kb. annyi lesz a hőmérséklet,szal ha szellőztetsz max 1fokot zuhan (pinneléshez 22-27fok elfogadható), ha perlittel párásitasz a szellőztetésnél lefog esni a páratartalom ,de ha lezárod az rövididőn belül visszaáll. Kitelepitett gombócok simán elfertőződhetnek, ilyenkor már leginkább a penészgombák jelentenek nagy veszélyt. Védekezés: 1. Legfontosabb védekezés elle a tisztaság, ahol a terrárium van legyen tiszta, ne a szarkupac tetején legyenek, mikor szellőztetsz előtte a helységet is szellőztesd ki, és legyen tisztaság 2. Hidrogénperoxid: Ezt a perlitre locsolt vizhez adják ,hogy segitsen a sterilitásban...mondanom se kell h minden steril legyen a terrárium stb. |
| | | | |
| | | | | | | | | | sziasztok, sokat olvasgatom a fórumot, de nem túlzottan szoktam írni, most azonban, szeretnék belevágni a gombatermesztésbe (rdekelnek a gombák és a botanika(: ilyen irányban végzem a tanulmányaimat is egyébként) arra vagyok kiváncsi, hogy szerintetek az életképes megoldás, ha a költöztehető gombócokat nem terráriumban neveli az ember(egész egyszerűen mert nem szeretnék venni most éppen..), hanem nagy befőttesüvegekben szal a gombóc készült egy cc. 250ml-es edényben és beteszek 1 gombócot 1 nagy befőttesüvegbe (a nagy nemtom mekkora, mert rég jártam a pincében) de sztem simán lehetnek 2-5 literesek szóval jelentékenyen nagyobb a gombócnál. a párát fenntartani valamivel az alján (perlit pl) a hőm meg nem gond ebben a kéróban. ez elvileg simán működik steril körülmények közt nem? a levegőztetés a probéma, mert ha kinyitom az üveget, sztem sokat esik a hőm és pára, de ha az nemis gond a levegőztetésnél nemkell tartani a fertőzésveszélytől, ha esetleg igen akkor milyen módon lehet ellene védekezni?
üdv stt |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hát azért 24-25 a sokkoláshoz az kevés...a hűtőben eleve jóval hidegebb van, a vizbe mártás (dunkolás) sem árt ,segit a pinnelésben.. Hát feltételek megvannak 24-26celsius fok, elég nagy terrárium,pára perlittel elég magas tartalomban (kicsapódik a falon)..Magasságra nincs is para velük, csak súlyra, mert süntinkén 1-2 elfogadható egyed van, a többi jóval vékonyabb,kissebb kalappal..inkább hasonlit a harmatgombára mint a mexicanra |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszi a választ. Szóval, akkor elég csak a hőmérsékletet levinni olyan 24-25C-ra? Hogy miért nem nőnek meg nálad azt nem tudom, lehet, hogy sok van egy helyen és elszívják egymás elől a tápanyagot. Gondolom a feltételek jók (pár, hő). |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nekem is van egy kérdésem..Miért van az ,hogy nem olyan nagy testűek és vékonykák...miért van az h indul egy rakat pinn és aztán kb. a fele ha megnől..lehet azért kicsitt több, de azért sütinként van legalább 5-10 abort... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hát azt általában sztem akkor szokták ha nem idul meg a pinnelés..Steril vízbe beleteszik egy üvegbe v valamibe h ellepje aztán be a hűtőbe 12-24órára...utána lehet úgy visszarakni a terráriumba, vagy megforgatni száraz vermikulitban vagy csak a tetejére tenni egy réteget..(ez a sütinél).. Casingnál én úgy hallottam, hogy simán beteszik hűtőbe, gondolom előtte azért jól becsomagolják... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Soproni. Nekem kb 1 hónap múlva jött meg a válasz, parrantottam én is de itt van. Egy kérdésem is lenne: valaki próbálta már a hideg sokkolást, hogy beinduljon a kalap képződés? Hogy van az? |
| | | | |
| | | | | | | | | | És ha nem nyomod meg, nem érsz hozzá és mégis bekékül az mitől lehet? (nem túl mély és nem nagy kiterjedésben,de azért látszik) Esetleg kevés páratartalom? És a későbbiekben is fehérnek kell majd lennie a micinek (2.-4. flush körül) vagy az természetes h magától is kékül? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hát Soproni...ez a 14nap ez tényleg gyanúsnak tűnik..hallottam már a szegény holland postásokról ,hogy ha pénzt szimatolnak a borítékban simán felbontják, ez nemtudom mostanában mennyire működik még...(alapból bukó neten rendelni ilyesmit sztem)..sztem várj még egy hetet, ha akkor sem akkor tuti elkabászták és akkor lőttek a pénznek sajnos.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ez az én bajom is. A posta azt mondta, hogy ha nem ajállva adom fel akkor a 10 nap simán normális, de ez már 4 nap plussz. Pénzről itt nem szabad beszélni, de ha azt mondom, hogy 3 lenyomat plussz postaköltség akkor talán tudjátok mennyire fáj ez nekem. Vermikulitot végre sikerül szereznem, erre azon bukik el a dolog amit a legkevésbé gondoltam volna. Ha ne adj isten valaki produktív és OLCSÓ ötlettel tudna előállni, kérem ne habozzon és borítsa már el emailekkel e szerencsétlenül járt szomszéd macskáját.
U.I.: még szerencse, hogy kedvesem itt ül mellettem, hogy kiröhögje az elírásaimat. Így legalább valamiféle értékelhető nyelviséget ki lehetett hozni a hozzászólásomból. Különben vsamjh olasjhatartlanság lenne azt egász. |
| | | | |
| | | | | | | | | | ha tevekaravánnal viszik már akkor is rég ott kellene lennie..szóval.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Srácok küldött már valaki 180ft-os levelet Amsterdamba? Csak mert ma két hete hogy feladtam a kis borítékomat és azóta sem érkezett meg a címzetthez. Sajna nem ajállva adtam föl, gondoltam így nyoma sem lesz, hát igazam lett, mert tényleg nyom nálkül eltűnt. Most már kezdek kicsit aggódni. Mi a véleményetek? Lehet, hogy még oda ér Monicahoz a levelem??? Nyugtassatok meg, hogy ez a késés normális. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az a hatóanyag amikor oxidálódik. Ha hozzáérsz vagy megnyomod akkor ott bekékül. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nos...érdekelne, hogy ez pl most fertőzés vagy csupán a természetes kék...ilyesmi szin nekem is megjelent csak egy kis foltban pinnelés után kb 4nappal..gond ez a szin v nem...természetes az h fruiting közben bekékül a mici? (vagyis ilyesmi szin, h ez kék e vagy zöld..) http://www.shroomery.org/5843/oldimages-3381-26011-jpg |
| | | | |
| | | | | | | | | | ne termesszetek!! gyertek a att skba a karpatokba gyüjtögető eletmodot folytatni, aszt lessz 100, meg 1000 kalapod 4-5 szombat delelott! :))) |
| | | | |
| | | | | | | | | | A perlit mindig elég a párásításhoz? Egy nagy terráriumhoz is? Mondjuk olyan 1x2x1,5metereshez is? Mondjuk ha 3cm vastag perlit áll az alján mittom én 2liter vizzel.... |
| | | | |
| | | | | | | | | | sámán! szerintem ne erőltessük! nem kell a kamu szöveg! csá |
| | | | |
| | | | | | | | | | ok csak egy kérdés volt... |
| | | | |
| | | | | | | | | | nekem mind1 hogyan termeszted a gombáidat, de ha biztosra szeretnél menni akkor deszt víz... persze ez csak az én véleményem |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nos...eddig nem steril vizet használtam,1x volt nedvesités, de hidrogénperoxid 3% oldatból adtam a vizhez...az ugy elég? vagy tényleg destillált viz a kötelező? |
| | | | |
| | | | | | | | | | zeep: kis fehér bogyók amiknek a közepén pici barna pötty van, vagy ha nincs hamarosan várható... igen azok a pinek :) sok sikert
a perlitet nagyon ritkán nem árt felkavarni és kicsit újranedvesíteni, a szellőztetéstöl csökken a víztartalma, csak "steril" vizet használj és ha kimult a süti/casing cseréld le a perlitet újra |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ilyen fehér bolyhok a sütin lehetnek a magas páratartalomtól? Nem tul nagyok és nem néz ki penésznek, rem nem az... |
| | | | |
| | | | | | | | | | A sütiken megjelentek kis bogyók...azok a pinningek? Nem miléciumszövés formája van, tényleg kis bogyó alakú fehér izék, némelyiknek van egy kis sárgás beütése, sok helyen a száraz alsó vermirétegből jön ki amit kissé már átfont a milécium.... |
| | | | |
| | | | | | | | | | A casingem felszínére csak gyenge micifonál jött fel. Ilyet se pipáltam még:D Mi ilyenkor a teendő. Mellesleg már a fényen van. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hát az én kérdésem lent van 1-2 hozzászólással lentebb, hogy kell e perlit mellé még locsolni a terrárium falát, hogy nem elég e az aquváriumlevegőztető nekik és h ha nem pinnel mi lehet az ok ha pára megvan,22-25c fok megvan,fény megvan,fertőzés nincs...bocs a nyaggatásért Sámán de te vagy itt a főguru....you're our teacher :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Mailban beszéltünk, aztán mondtad 1x h elutazol, azóta írtam neked sokszor, soha nem válaszoltál. Ha esetleg mégse tudod miről van szó akkor majd leírom újra.
thx |
| | | | |
| | | | | | | | | | ciao!
S á M á N, válaszolj nekem lécci valamit!
thx |
| | | | |
| | | | | | | | | | Thx:) és a többire is válaszolnál ha szépen megkérlek ? pliiiz:) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Dunk-olásnak mondják. Magyarul áztatás. Amikor le szedik a termőtesteket akkor beáztatják vizbe és berakják a hűtőbe hogy jobban beinduljon a pinnelés. |
| | | | |
| | | | | | | | | | hogy van ez a sokkolás? Hallottam olyat h hűtőbe rakják 24órára (ezt olvastam is a forumban) ,meg olyat is láttam videon(csak nem tudtam normálisan megnézni mert szaggatott), hogy vizbe betették a sütit,áztatták és utána tán száraz vermikulitben megforgatták..hogy is van ez pontosan és érdemes ilyet csinálni? és ha igen mikor hogy? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Vermikulit + biobarnarizsliszt -ből készült kis 2decis sütemények. Aquváriumlevegőztető az nem elég nekik? az kintőr küldi az oxigént. Na most eszembejutott még egy kérdés.Perlittel párásitok,de sok helyen olvastam h attol még öntözni kell a falát a terráriumnak...most akkor öntözzem és ha igen milyen időközönként?Nem lesz ugy tul sok a viz bent mert a perlit is jó nedves...másik..pár nap mulva kezd fejlődni a termőtest,pinelni, vagy másnéven primadora (ha jol tudom) emlitésed szerint ha mindent jol csináltam..kérdés h mi lehet a bökkenő ami miatt véletlenül nem fejlődik? hőmérséklet max25fok de néha kevesebb (ha szellőztetek lemegy 22-23ra),pára van fény van, fertőzésnek nyoma sincs.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Megpróbálok. Süti vagy Casing? Pár nap múlva kis apró pontok fognak megjelenni ha mindent jól csináltál. Pinnelésnek hivjuk azt. A lényeg hogy naponta kétszer kapjon friss tiszta levegőt. |
| | | | |
| | | | | | | | | | leszel a közeljövőben gép előt Sámán? már csak azért mert majd lehet lesz egy - két kérdésem még.egyenlőre most nincs, 3napja van kint ,de semmi változás..(remelem egy hét mulva lesz)..ha nem lesz akkor kérdezek.. |
| | | | |
|