|
Legfrissebb hozzászólások (1733 - 1782) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | most csinálom az elsö telepem ez ugy néz ki hogy kb 7-8 éves spora le nyomatbol ill vermikulit helyet anyag granulátum van a többi dolog meg egyezik az álltalába irtakal szerintetek van esélye ki nöni? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kipróbálok valamit. Kölest kevertem vermivel a levegőellátást elősegítendő, 3* kifőztem és száraz de nem régi spótával oltottam be. Meglátjuk mi lesz. Vélemény? működhet? |
| | | | |
| | | | | | | | | | cáócsáó a film címe: Mushroom growing made easy |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hogyan lehet úgy leszüretelni a termést, hogy ne nagyon fogdossa az ember össze, meg nyomkodja a sütiket? Nekem nagyon "csúnyán" néznek ki, ráadásul nem csak a kék zúzódás, hanem egy helyen ahol letörtem a tönköt pl mintha pici penész folt jelent volna meg :-/ De nehéz volt leszedni őket, elég ragaszkodóak voltak és muszáj volt megfognom a sütiket két ujjal. |
| | | | |
| | | | | | | | | | nem tudjátok mi volt annak a filmnek a címe ahol bemutatták lépésről lépésre a termesztés menetét? Két év alatt majdnem mindendt elfelejtettem:) |
| | | | |
| | | | | | | | | | még nem termesztettem sose, de az elhangzottak alapján 5 nap alatt ne várj sokat, próbáljatok meg bedurrantani kicsit mert a micélium fejlődéshez asszem kicsit magasabb hő kell (26-29) |
| | | | |
| | | | | | | | | | 5 napja oltott be haverom 9 poharat, nem kevés spórával, de valahogy nem akar történni semmi, nem kezdett el növekedni a micélium. :( http://www.fsre.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=50&Itemid=52 Erről a fajtáról lenne szó. 5 nap után már mindig elkezdte beszőni de most semmi, egyik pohárnál sem ... Szerintetek mi lehet a probléma,esetleg beoltsa újra, vagy ezeket már ki kellene dobni?
kössz a válaszokat.
peace ... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Jól jönnek a biológusok a Daath-családban! Respect Hopax & mahadeva! :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | huh kösz az épitő jellegű hozzászólásokat, de nem igazán biológiai órára számitottam.... :D bár ezekkel a dolgokkal tisztába lenni a kérdésem arra irányult, hogy esetleg melyik "fantázia nevű" P. c. -nek jobb a hatóanyag/súly aránya illetve melyik - ha szabad ilyet mondani - "igénytelenebb" vagyis tágtűrésűbb a környezeti viszonyokhoz nézve, magyarul kinek melyik jött be termesztésre zabálásra na? XD |
| | | | |
| | | | | | | | | | "...a lényeg annyi, hogy a P.C. nem egy egyedi gombafajnév" A fajnév azért fajnév, mert egyedi! Akkor egy kis taxonómiai gyorstalpaló: a kettős nevezéktan szerint nevezzük el a fajokat. Az első neve a nagybetűvel írandó genus (nemzetség) név, ami jelen esetben Psilocybe. Ezt követi a kisbetűvel írandó fajnév (species): cubensis vagy cyanescens stb. (mint amiket írtál alul, bár a sorrend és taxonómiai logika követhetetlen és innen-onnan van). Az alfaj és a variáns név mindig ezt követi, ha követi spp. vagy var. jelzéssel általában, és konkrétan utal egy bizonyos alfajra. Tehát olyan nincs, hogy Psilocybe cubensis Costa Rica (new) spp vagy P. cubensis var. Penis envy XD És attól még nem feltétlenül jár ki neki a varietas kategória, hogy nem úgy néz ki, mint a többi, hiszen a gomba roppantul egyedi szerveződésű élőlény, pl mi csak a termőtestét, a szaporítóképletét látjuk és esszük meg... Ez pedig a táptalajától és szubsztrátumaitól függően lehet teljesen eltérő is lehet... Lehet hogy a B+ és az F+ genetikai állományában tökéletesen megegyezik, csupán az egyik más összetételű táptalajon nő és ezért máshogy néz ki, pl világosabb. Másrészt bizonyos ilyen tenyésztett változatok a felturbózott szelekciós hatások miatt némileg módosult genetikai állományt alakítanak ki egy idő elteltével, de ez gombáknál teljesen természetes (eleve egy idő után megfelelő beavatkozások nélkül a termesztett telep elmorfolódik és használhatatlan lesz)... Remélem segítettemgy kicsit.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Sőt, nem variánsai, mert egy ismerősöm elmondása szerint nem is nagyon beszélnek variánsokról gombataxonómiában, hanem inkább fantázianevek a különböző szubsztrátokkal máshogy kezelt/gondozott gombáknak, amik valamilyen szinten eltérnek egymástól. Természetesen a fő irányvonal biztos a hatóanyag mennyisége. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Jó Hopax......végül is igazad van...a lényeg annyi, hogy a P.C. nem egy egyedi gombafajnév, annak sok alfaja létezik,változata,variánsa stb..... |
| | | | |
| | | | | | | | | | A P. Cubensis nem törzsnév, hanem teljesen konkrét fajnév. A listádba sorolt fajok meg a P.c. variánsai. (varietas) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Egyébként az szerintem vagy Thai vagy golden teacher...de nem biztos, sokszor csalóka lehet.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | A Psilocybe Cubensis csak egy törzsnév, amibe rengeteg alfaj tartozik. De ezen a törzsneven kivül van még számtalan fő és alfaj, amik szintén tartalmaznak psilocybin és más pszichoaktiv anyagokat, csak esetleg más égtájon honosak, más családba tartoznak igy a termesztésük, igényeik is másak és más a hatóanyag mennyiség\kombináció... Itt van egy rövidebb faji besorolás az érdeklődők kedvéért..
Psilocybe Cubensis:
Acadian Coast Amazonian Argentina Australian & Wild prints B+ Blue Meanie Brasil Burma Cambodian Columbian Costa Rica (new) Cuba Chitwan/Nepal Dancing Tiger Elephant Gate Equador Equador 'Yosterizzii' Ereal F+ Fatass Golden Teacher Gulfcoast Hill Billy Huatla Keepers Creeper Large Fruits Lizard King Malabar Matias Romero Mazatapec Mestizo Mexican Mexican Albino Mexican "Dutch King" Mexican Palenque Mexican Tapalpa Mexican Tulum Mystery Fatass Namero Oak Ridge Orissa Penis Envy PESA PESHawaï PF Classic Plantasia Mystery Puerto Rican Redboy Rummelsdorf (from the labs of) San Bernadino (new) South African South American Stropharia Syzygy Tasmanian Texas Thai Thai Ban Hua Thanon Thai Ban Pang Ka Thai Koh Samui Thai KS T3 Thai Lipa Yai Thai Pink Buffalo KS The Star Gazer Transkei Treasure Coast US Vrigin Islands Vietnam Z-Strain
Panaeolus:
Australia Cambodian cyanescens florentine Florida Goliath Hawaï Lipa Noi "Ma Sol" Burma "Phi" Subbalteatus Ban Thurian Tropicalis Tropicalis sandose Vietnam
Psilocybe:
azurescens baeocyctis bohemica cyanescens mexicana jalisco mexicana a semilanceata (from Poland) subaeruginosa tampanensis
Gymnoplilus:
Gymnoplilus luteofolius
|
| | | | |
| | | | | | | | | | thai,pink buffalo, b+, goldenteacher amit kóstoltam, szerintem mind tuti, de a golden volt a legfaszább szerintem. A thai nekem elég ellenállónak bizonyúlt.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszi mindenkinek az ötleteket, megvan A bolt :) viszont, most jöttem rá - arra amit eddig is tudtam csak nem foglalkoztam vele - hogy bazi sokféle P.C. van, thai, b+, mexico, stbstbstb, erről tudtuk valamit mondani? kinek milyen van? tapasztalotok? vagy full mindegy milyen alfajú spórát rendelek? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Vogue: Pedig ha ragaszkodsz az elhatározásodhoz, hogy te gombát fogsz termeszteni, akkor kénytelen leszel rendelni, mert egy ausztriai smart shop ahol régen árultak spórát, már csak felszereléseket árul termesztéshez (vízmelegíző, dobozok stb.) Tudtom szerint ez az egy osztrák cég volt akiktől lehetett spórát rendelni úgyhogy szerintem marad az öreg NL :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | na igen, de nem szeretnék rendelni, azért mondtam hogy kb Bécsig (állitólag ott van valamiféle bolt, csak neten nem találtam meg), odáig kimennék vonattal vagy valahogy, szóval várom az ötleteket |
| | | | |
| | | | | | | | | | latod vaze nekem legalabb sporam az van:)
en a helyedben rendelnek... ha mashonnan nem akkor az ujra indult szabad spora kor europa tol, aztan megoszthatnad velem hogy rendben megjott e mer legkozelebb en is onnan fogok.
amugy a sutim kipinesedett, miutan tobb nedves perlit kerult ala, es valoszinuleg az ido is kozrejatszott, eleg fiatal volt meg a miceleum, 3 het inkubalas utan raktam at a fruiting chamberbe, +egy nap hideg sokk, szoval kellett neki ido, mig ossze szedi magat.
mindenesetre osszeszedte, de mivel harom nap mulva elutazok majdnem egy hetre, nemtom mit tegyek. addigra valszinuleg beernek a pinek, szuretelek, beteszem egy tal vizbe, hutobe, jobb nem jut eszembe de a shroomeryn meg rakerdezek. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Uhh halljátok benyaltam a spórát... gyerek azt mondja "már odaadta valakinek" na persze.... Nem tudjátok hogy a közelben (Pest) hol lehet szerezni? Természetesen kizárólag mikrószkópi vizsgálatra érdekel... :P mondjuk Bécsig bezárólag? persze mindezt priviben mailen, ha valakinek van ötlet pls jelezze |
| | | | |
| | | | | | | | | | az valoban nem artana... mos viszont anelkulis meg tudom mondani h keves a paratartalom, meg lassan beposhad az egesz doboz. eddig nem akartam kifurkalni a terrariumot de ha nem lesz epkezlab gombam akkor a kovetkezo sutihez kifogom, es televagom perlittel. ez igy bizony nem allapot.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | tester papa, pára tartalommérő? 2000 huf és pl akármelyik praktikerben is lehet kapni, én azt mondom ezen már ne múljon - csak egy ötlet |
| | | | |
| | | | | | | | | | masodszor is befurodtem:( elosszor egy oysterrel beoltott "gyari" vermi-brf suti nem akarta beerlelni a pineket, valszinuleg a CO2 tulzott jelenlete miatt mivel egy zacsiban volt szinte teljesen lezarva az oyster meg erzekeny a CO2re
most amazon van szinten bolti sutibe, 24 oras hidegsokkos aztatas es vermis panirozas utan bekerult a hatvan literes muanyagdobozba ket ujnyi perlitre, a fedel negyedig nyitva. egy het multan sem tortent semmi, mire raebredtem hogy keves a paratartalom, ekkor atkerult egy zacsiba, sok perlittel, aztan meg vissza a dobozba 5 ujnyi perlitre. meg mindig semmi. bolyhosodni is alig.. :( na majd legkozelebb |
| | | | |
| | | | | | | | | | Háát ha nem abortoltak be várj mííg megnőőő,de nyugottan leszedheted...mi is nemrég szettük le a cicákat kb 80 g volt..::) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszönet Bye! Egyébként ma jelent emg az első barna színű pin a sütin, e öröm, e bódottá! :-) Egyébként egyszerre szoktatok szüretelni? Ha az egyik kalap már jónak tűnik, kezd leválni a lemez, de mondjuk vannak kisebbek is a sütin, akkor mindet le kell szedni, vagy egyesével csak ha azok is megnőttek? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszönöm, azt hiszem megvan ami kell. Ez után újra próbálkozom és meglátjuk. Ha ráérzek menni fog. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nos az hogy 2éves a spóralenyomat az magában nem elég sem ahoz, hogy életképes legyen ,sem ahoz, hogy nem...ez sok mindentől függ..attól pl hogy milyen hőmérsékleten volt tárolva, mennyire sterilen lett levéve a kalapról, mennyi fény érte a 2év alatt...szerintem még érdemes lehet megpróbálni, végül is veszteni nem vesztesz vele semmit....készíts szuszpenziót belőle a lehető legsterilebb körülmények között, ugyanis 2év alatt bőven gyengültek a spórák élni akarási vágyai, és hagyd regenerálódni az oldatot 24órán át a fecskendőben...
Egészmagvas megoldások: Érdemes a 24órás áztatás a tokozódott baktériumok miatt, ugyanis a 1,5órás kuktázás ezeket nem öli meg, áztatás nélkül még 50% esély sincs a sikerre...áztatás után érdemes tökéletesen kiszárítani a vízarány miatt és aztán sterilizálni...az üveg aljára megy az egészmagvas gabona úgy negyedig-félig és annyi vizet kell adni hozzá, hogy éppen ellepje, de lehet egy kicsit kevesebbet is, ha nagyon félsz a fertőzéstől (minél több a víz annál jobban szaporodik a baktérium-penészgomba)..így sterilizálva a gabona szépen felszívja a vizet és megdagad az üvegben...
Flushok: Ez is bonyolult kérdés ,mert nem lehet ráhúzni egy sablont ,hogy a pf-tekek X ,az egészmagvas cake-k Y alkalommal teremnek...ez is sok mindentől függ...leginkább a süti adottságaitól, tápanyag és nedvességtartalom illetve azok aránya, a telep ereje stb..vannak sütik amik 3X is alig akarnak teremni ,de vannak olyanok is amik akár 6-8flush-t is kihoznak magukból ,persze fokozatos termésmennyiséghanyatlással (nehéz szó)..minél jobban eltalálod a megfelelő arányt a táptalaj készítésekor annál nagyobb az esély a sorozatos flushokra...egyébként vannak módszerek erőltetett termésre, ilyen a már leírt dunk-and-roll módszer sokkolással vegyítve(vizbe be aztán 24órás áztatás hűtőben), ha ezt megcsináltad és már ez is kevés rálehet közvetlenül rakni a nedves perlitre, hogy vizet szívjon fel a fonál...ez 80%-ban segíthet még 1-2flush erejéig..de hogy mégis némiképp kielégítő választ adjak a kérdésre átlagosan 4-6flushra lehet számítani ,1-1flush között azonban eltelhet 1hét is ,mig ujra pinnel, rendszerint inkább akkor ha a hőmérséklet nem a legmegfelelőbb.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | sziasztok, rozsos módserrel kísérletezek, de mindig kudarcot vallottam. Kérdésem az lenne, hogy:
1. 0,5l-es befőttes üvegben főzve mennyi rozst és mennyi vizet kell kevernem?
2. Mennyi ideig főzzem? Nem főhet szét teljessen? (alább kaptam már egy tanácsot, hogy áztassam be egy napra aztán szárítsam ki a betokosodott bacik miatt és úgy főzzem ki)
Belinkelem ide újra ezt a videót, pusztán azért, hogy kéznél legyen és ne keljen sokat keresni azoknak akik most kezdik és azt sem tudják hogyan álljanak neki. Párszor már megjelent ezen az oldalon, de nekem sokat segített a vermis módszerrel kapcsolatban. http://video.google.com/videoplay?docid=3286686859329905674&q=mushroom+growing+mad e+easy&total=5&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=0 |
| | | | |
| | | | | | | | | | Bye, köszi a válaszokat. Igyekszem olyat kérdezni csak ami se a leírásokban, se a fórumon nem szerepel, de tényleg sok az anyag, ésnéha kell egy kis megerősítés :)
Azt pl meg tudná valaki mondani, mennyi egy pftek-es sütinek az átlagos életciklusa? Hány flush után szárad ki annyira, hogy ki kell dobni? Csak mert úgy szeretném beoltani a következő adagot, mielőtt ezek "leérnek", ha minden jól megy. |
| | | | |
| | | | | | | | | | és Bye egy közel 2 éves spóra lenyomat még életképes lehet?
amúgy kössz a leirást, tudom hogy fennt voltak már ezek a dolgok de 4K hszből elég nehéz megtalálni azt a 2 mondatot ami nekem kéne |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az erjedő illetve alkoholos szagok nagyon nem utalnak jóra..ezek a szagok mindig a fertőzés jelei, a baktériumok jelenlétét jelzik nekünk, halandó embereknek..az alkoholos szag általában baktérium és más lebontó organizmusoktól származnak, többnyire egészmagvas sütikben fordulnak elő, míg a vermikulitos sütikben a penészgombák a jellemzőbbek amiknek szúros, kesernyés undorító szaguk van.. Ha fertőzésmentes egy süti ott mást nem lehet érezni, csak a tömény édeskés gombaszagot, ami lehet kicsit csípős...ha több ilyen sütid van és hajlandó vagy feláldozni egyet a biztonság oltárán vágd az egyiket ketté és győződj meg róla, hogy nincs fertőzés...előfordulhat, hogy a süti belsejében van a fertőzés, és csak idővel bukkanna a felszínre.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Üdv!
Kivettem a sütiket a poharakból átraktam a terráriumba de még mindig érdekel h miért van olyan szaguk mintha valami erjedne :D elég émelítő ez a szag , nem is tudom mihez hasonlíthatom , kb olyan mint a rumos meggy :D:D terráriumba 94% páratartalom és 24,3 fok. de ez a szag ez elég gáz :D
Ha valaki tud valami okosat az írjon pls :)
béke... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Már egy ideje csak olvasgatom a forumot, de nem igazán szólok hozzá, mert nem sok értelmét találom, ám most mégis úgy gondoltam jól jön egy kis segítség pár embernek (pedig a kérdések zöme mind megtalálható a fórumon illetve a http://www.shroomery.org weboldalon) Vogue: Az az áztatás ahogy te nevezed az a "dunkolás".... Sima vagy desztillált ill. ioncserélt vizbe mártják a készre szőtt sütit ,majd hűtőbe rakva áztatják 6-12-vagy 24órán keresztül..ez segít beindítani a pinnelést, illetve 2-3flush után mikor már kimerült a vízkészlete a telepnek ez még ad egy - két végső lehetőséget a vízpótlás révén. Szétázni végképp nem ázik szét, még kézzel is igen kemény meló lenne egy készre szőtt sütit szétszedni! Van egy másik változata is ,mikor áztatás után száraz vermikulitba forgatják a sütit, talán ez a verzió némiképp célravezetőbb. Casingról...PF-tek a sima viz+vermikulit+biorizsliszt keverékéből készült táptalaj amit beoltanak gombakultúrával..kezdőknek ez az ajánlatos, mivel itt kevesebb a termőtestképzési fázisnál előforduló fertőzések előfordulási veszélye...ezen felül még számos talajkombináció ismeretes pl. rozs,búza egészben vagy őrölve összekeverve vermikulittal esetleg kókuszrosttal stb...ezeket a sütiket nem törik szét....a casingnál a sütit széttörik steril körülmények között és nedves vermikulitrétegre helyezik a darabokat, majd az egészet befedik egy réteg táptalajjal ami lehet kókuszrost,trágya,búza,árpa,biobuláta stb...a lényege hogy tápanyagot,nedvességet és védelmet nyújt a telepnek, ám hátránya ,hogy könnyen elfertőződik, előnye hogy 2-3szor annyi fog teremni róla, ám sokkal több odafigyelést igényel ez az eljárás. Lentebb kérdezték, hogy 5nap alatt van e változás...nos a válasz NEM...a kész sütinek 1-2 ,de rosszabb körülmények között akár 3hét is kell ,hogy pinneljen, ez függ a hőmérséklettől ,páratartalomtól és a süti adottságaitól (víz,tápanyagtartalom stb.) Ha végképp nem indul meg a pinnelés segíthet a már fent említett dunk vagy a dunk and roll módszer... Kérdés volt még, hogy elég e a 80%-os páratartalom..nos a psilocybe cubensis legtöbb fajtájánál elég kell ,hogy legyen...nem kell ragaszkodni mindenáron a 100%-os páratartalomhoz, ha a terrárium fala szemmel láthatóan párásodik az már elég...egyébként kétlem, hogy perlites megoldással kevés lehet a pára (2-3centi vastag perlitréteg jól meglocsolva a doboz alján ontja a vizet magából)..esetleg a párán még lehet segíteni a lentebb emlegetett aquváriumlevegőztetős megoldással is, ami némiképp 5-10%-al növeli a páratartalmat..
Béka.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | jaaa értem, akkor maradok a PF TEK-nél, viszont egy dolgot nem vágok benne, youtube-on van egy "let's grow mushroom" nevű videósorozat és abban a csávesz amikor kiszedi a sütiket a befőttesüvegekből, berakja őket 1 napra vizbe. Az mire jó? nem áznak szét?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Vogue:
A vermi+rizslisztes módszer az az ún "PF tek", ezeket a sütiket kell a perlitre rakni. A zabos trágyás stb módszer pedig casingelés, kicisi más mint az előző. Szerintem csináld azzal amit olvastál, aztán ha úgy sikerül és több termést szeretnél lehet próbálkozni a casingeléssel is.
Apropo: 5 napja vannak perliten a sütijeim, kellene már vmit cisnálniuk? Sok változást nem észlelek rajtuk.. A hőmérséklet már viszonylag stabil, de a páratartalmat a mérő szerint nem tudom 80% fölé tornászni. Lehetséges h téved? mert a doboz falán van párásság végülis, csak nem annyi h lecsöpögjön. Töltenék fel képet is ha tudnám hova.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | ajajj gáz van, szerintetek egy közel 2 éves spóra lenyomat még életképes???
Pshyfarmer, nem vágom Te perlitre rárakod a micéliumos zabot arra meg trágya? nem gáz az neki hogy a perlittel érintkezik? meg hogy-hogy zab és nem rizsliszt-vermi keveréke? hálás lennék egy kicsi hosszabb hosszabb magyarázatért. ty |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az a cím engem is érdekelne. Köszönöm előre is. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Vogue! Ha a süttyő beszerzéséröl tudnál dobni egy mélt azt megköszönném vagy msn vagy vmi ijesmi, mert énis mostanában szeretnék nekilátni a kertészkedésnek :) elöre is kösszenet és sok sikert! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nahh..
Felül: lótágya kb 2 centi középen: a micéliummal beszött zabszemek kb 250 ml alul PERLIT(vermi helyett)kb 2centis
békee |
| | | | |
| | | | | | | | | | hy megint én a vermikulitos rész sztornó, megvan honnan lehet szerezni belföldön is, hála égnek
pszfarmer mi ez a mix amit csinálsz? rétegekben perlit, zab, trágya és erre küldöd fel a sütiket? mindet beáztatod vagy csak a perlit réteget? és milyen vastagok a rétegek? kb ennyi mára :D, sry de szeretnék tisztában lenni minden lehetőséggel |
| | | | |
| | | | | | | | | | ÁÁÁÁ hihetetlen, eddigi GT legjobb casingunk: alulra:perlit középre:zab felülre trágya...fullos!!! mindenhonnan nőő kb :D:D:D vettem is gyorsan 8 kiló zabot :P |
| | | | |
| | | | | | | | | | Akkor lehet tegnap azért voltam ennyire késsz???? Pedig alig ettem 6-8 kalapot. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szevasztok népek!
Pár napja találtam rá a erre az oldalra, hát mit mondjak nagy gratula a szerkesztőknek/kitalálóknak stb, tényleg jó nagyon a lap.
Viszont szeretnék kis infót kérni termesztésről, olvastam a kb 20 oldalas ismertetőt (ja full kezdő lennék) és abban a rizsliszthez vermikulitot ir, de kieg-jében olvastam hogy Mo.-n szinte lehetetlen beszerezni. Na már most én nem szeretnék külföldről rendelni, van valami alternativája a vermikulitnak? ti miből csináljátok a tápanyagtalajt? Más: olvastam a "terráriumos-önszellőztetős-ultrahangos párologtatós" és a "perlites-vödrös" módszerről is, a perlites a maga egyszerűségében tényleg jobban, de minimum úgy működik mint a másik? (amit nem vágok pl hogy szabályozod benne a páratartalmat?)
Remélem nem kaptok hülyét a "lerágott csont" kérdéseimtől, de nekem ez mnind újdonság, előre is thx a válaszokért. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Soproni inkább örülj neki, hogy a következő flush még erősebb lesz! ;) |
| | | | |
| | | | | | | | | | gyerekek köszönöm, köszönöm, köszönöm. Kicsit bassza a csőröm, hogy kétt flush lement, és teljesen kinyílva!!! Marha vagyok, hogy nem kérdeztem rá előbb. |
| | | | |
|