|
Legfrissebb hozzászólások (1703 - 1722) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | Étkezési célú gombatermesztésre sztem a legjobbak a gazdaboltban kapható, vagy netről rendelhető spórák. Én is termesztek csiperkét és laskát. Egyszerű, csak nem szabad, hogy kiszárajon. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Én igazság szerint azért nem raktam még rá a perlitre, mert proxidos vízzel spricceltem a nedvességet pótlandó (ill h ne telepedjen meg rajta semmi baci) és ez nem biztos h jót tenne a gombáknak. Viszont érdekes dolgot vettem észre: Az első és a második flush gombái között marha nagy különbségek vannak. Tisztára mintha nem is ugyanaz a fajta lenne, ez mitől lehet? Feltöltöttem ide pár képet, hasonlítsátok össze: http://picasaweb.google.hu/shroomy00/Shrooms
Más kérdés: nem tud vki étkezési célra termeszthető gombából steril spóralenyomatot? Külföldi oldalakon néztem, és csak agaros módszerrel működővel dolgoznak, az nekem meg túl bonyolult lenne még szerintem. De mivel tovább szeretném folytatni a termesztést, azok a fajták azért nagyobb mennyiségben fogynának a vasárnapi ebédnél :-)
|
| | | | |
| | | | | | | | | | szasztok,
lassan a termődoboz berendzésnél járok én is (még kb 1 hét) és lenne 1-2 dolog ami nem áll össze annak ellenére hogy olvastam valahol, hogy nem szabad a sütiket közvetlenül perlitre rakni, itt sokan ezt ajánljátok, akkor ettől nem lehet semmi baja? más: ha közvetlen perlitre rakom őket, egyből "átültetésnél", az tud annyi vizet adni nekik plusszba, mintha dunk and rolloztam volna? esetleg dunkolás és aztán perlitre? vagy ez már túl sok nekik?
sry a sok hülye kédésért de szeretnék minnél többet kicsafarni a sütikből :), és főleg nem akarom elcseszni, ha már eddig ennyire jól haladtam |
| | | | |
| | | | | | | | | | Általában az ilyen torzulások a magas Co2 szint (széndioxid) miatt szoktak keletkezni, lehet keveset szellőztetsz! Egyébként a nedves perlitre rakni a sütiket nyereséges lehet ,sokkal több és nagyobb egyedeket hoz, mint ha nem érintkezne vele...a gombák fejlődése rengeteg vizet von el a teleptől (példa erre hogy a gomba 80-90%-a viz, tehát egy 20grammos gombából száradás után max 2-3grammos lesz, igy el lehet képzelni ,hogy mennyi vizet veszit a telep 1-2 flush után), de a perlitre rakva ezt a vizet tudja pótolni... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem, egyelőre még nincsenek közvetlenül a perlitre rakva, mert mikor láttam valami kezdeményt úgy döntöttem kap még egy kis időt. Most a másik 3 sütiből kettőn már nőnek a ciciák, de 1-2 db összesen. Lehetséges h alacsony a páratartalom, bár 2-3 ujjnyi nedves perlit van benne. Itt egy kép a monsztre gombáról :-) http://picasaweb.google.hu/shroomy00/Shrooms Érdekes h kicsit torz, nem hasonlít az első flushos példányokra.. Vmi mutáció lehet, vagy csak a süti alatt szűk helyen volt és ezért deformálódott? (ígérem ma már több hülyeséget nem kérdezek :)) |
| | | | |
| | | | | | | | | | akkor most vegulis raraktad egy reteg nedves vermire? ha a suti aljabol no ki a gombi az valszinuleg azt jelenti hogy alacsony a paratartalom a dobozodban. az enyemben is. neked milyen vastagon all a perlit a doboz aljan? 1so flushrol hany g lett szarazon? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Úgy néz ki végre megnyugodhatok :) Ugyan nagyon lassan, de nőtt egy gigantikus méretű gombim, meg a többi sütin is van 1-2 kezdemény. Ha nem is sok, de legalább élnek! Viszont amit leszedtem, az teljesen a süti aljából nőtt ki, és a vermikulit bele volt ragadva a szárába(roll miatt). Próbáltam eltávolítani, de maradt még rajta. Szerintetek érdemes vele vesződni, vagy egy két darabkától nem fordul fel az ember? :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nézd végig a körülményeket...hőmérséklet 21-26 celsius között...páratartalom 70-100% között, fény legalább napi minimum 4 óra ,de nem közvetlen napsütés...napi minimum 2-3alkalmi oxigénbevitel (szellőztetéssel!!)...ha ezek a feltételek mind megvannak és még úgysem akar fejlődni akkor a sütiben van a hiba...a nedves perlitre rakni jó ötlet ,sokszor segít, felszív a perlitből nedvességet a mici így növésre serkenti...good luck |
| | | | |
| | | | | | | | | | Tester:
Lehet h megpróbálom a perlitre rakni őket, de nemhinném h a nedvesség hiánya a baj. Párás rendesen, még mindig tiszta gomba illata van, de már lassan egy hét tellt el a dunk/roll óta, több mint 2 hét az első flush óta és még mindig semmi :( Najo, az egyik sütin nő 1 (azaz egyetlen) darab szép gombi, és ennyi.. Egyszerűen nem értem, ha egyszer már termett mitől állhat így meg?!?
A szárított gomba (ha tényleg jól ki van szárítva) állítólag eláll évekig, de egy évig biztosan. Annyi idő alatt meg csak csinálsz egy gombapaprikást ;) |
| | | | |
| | | | | | | | | | sziasztok az után érdeklödnék hogy a kész száritott gomba menyi ideig áll el szobahőmérsékleten!???Lécci valaki irja meg!Köszi |
| | | | |
| | | | | | | | | | hol lehet olcsón kölest kapni? |
| | | | |
| | | | | | | | | | lehet hogy a 2.5 decis poharakba nem olyan jo az oxigén ellátás ezért nem indulbe vagy kevés viz van benne nézd meg ha sok a viz akkor szellöztesd ki öket valami steril helyen ha kevés akkor potold én patikába kaphato tisztitot vizet használok. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Még mindig nem kezdődött el a 2,5 decis poharakban semmi, a fél literesekben már a második beoltás után szépen nő a micélium, igaz a hőmérséklet csak 21 fok de szövi rendesen :D viszont ezek a 2,5 decisek február 15.én lettek egyszer beoltva utána 25.én megint, de semmi jele a micinek :S :( vannak lyukak is meg minden, egyedül a hőmérséklet nem fasza , de hát ha a fél literes poharaknak jó akkor a 2,5 deciseknek mér nem? :D:D:D Most vehet új pohárkészletet nagyfater ... :)
na minden jót
béke. ... |
| | | | |
| | | | | | | | | | shroomy : asszem te vagy az akivel egyszerre inditottunk egy sutit (vagy nem)
probald ki hogy mi lesz ha rateszed egy reteg nedves vermikulitra, vagy kozvetlenul a nedves perlitre, ha ilyen tek-et hasznalsz. nekem ez segitett.
amugy nalam feb19.-en volt az 1. flush szurete
feb27.-en egy napos aztatas meg (roll nelkul) utan kerult a terrariumba. (kozben azt a 6-7 napot a hutoben veszelte at egy dobozban)
mar4.-en primordia kezdemenyek mar vannak, holnapra talan pinek is lesznek. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az vajon mitől lehet, hogy már több mint két hét tellt el az első flush óta, és semmi jelét nem adja a süti h újra teremne. Pedig kb 4 napja dunk and rolloztam is, hátha segít, de még mindig semmi. Amúgy a dobozban gomba illat van, nem büdös, viszont a "'roll" miatt most nem látom h milyen a sütik felszíne, h fertőzött-e vagy sem. Azthiszem adok még egy hetet nekik, aztán kuka ha nem történik változás. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Tiszta mikrobiológia, alkoholos égetés, autokláv, inkubálás, annyi különbséggel, hogy mi savanyítottuk a tápagart így biztosítva a gombák dominanciáját. Én muscariaval fogok próbálkozni, de szerintem halott ügy, nem tudok őszt csinálni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | marky: ha csak egy-ket sutid van felteheted oket a monitor tetejere mint en is tettem vagy mas egyebb meleg helyre, egy dobozba.
ha tobb, akkor az itt talalhato kepekbol hamar rajosz. http://www.fungifun.org/English/Pftek#a5
eMa9net:
ha teljesen zart, legzonyilas nelkuli befottesuvegekrol van szo akkor lehet hogy a levego hiany miatt, ha nem akor nemtudom, de engem is erdekelne.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | emagen vmi mohojojo gombákat termesztöl :D
nanekem az lenne még a sokadig kérdésem, h a höfokot ti hogyan tuggyátok adagolni? szal a lakásban azért nincs 27-8 fok, és vhogy elökéne teremteni :\ |
| | | | |
|