DAATH

Furcsa, hogy az igazság ott kopog az ajtódon, te meg kiszólsz: „Most kell jönnöd neked is, amikor az igazságot keresem?” S mit tehet az igazság, áll odébb. Furcsa.

Robert M. Pirsig

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok


Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


Legfrissebb hozzászólások (1693 - 1792)
 (Témakör: Gomba termesztés)

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Bye2008. március 14. 08:30
 
 
A válasz: NEM...
Rengeteg helyen le van írva a topicban, hogy nem lehet, vagyis nem ajánlatos mivel a be nem szőtt rész ki van téve a fertőzésveszélynek ,mert nincs fonál aminek az immunrendszere megvédené..
Próbálkozni lehet, hátha beszövi a terráriumban, de mindenképp elkülönítve külön dobozban...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Vogue2008. március 13. 18:00
 
 
amanita
mi egy kb 1x1 cm-es részből oltottunk be 18 poharat
neked elméletileg 0,5x0,5 cm-nyi spóra elég kell legyen 6 pohárhoz, csak keverd/rázd össze jól, hogy jusson mindenhova spóra, vagy úgy jársz mint én

eMa9net
ha 2 és fél hét alatt nem kezdett el nőni a többi helyen akkor szerintem már nem is fog, azért remélem az-az egy körbe szövi!
de tegyük fel nem, és mondjuk csak a felét szövi be és megáll, akkor is át lehet ültetni termődobozba? valaki csinált már ilyet?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
amaníta2008. március 13. 16:02
 
 
még azt kérdezném,h egy printből hány poharat lehet beoltani?
szóval amikor bele kaparpm a vízbe h majd a fecskendőbe szurizhassam,és tegyük fel van hat poharam,akkor az egészet lekaparjam,vagy az sok??:)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
eMa9net2008. március 13. 13:09
 
 
van rá esély ... nálam sem mindig indul el mind a 4 helyen egyszerre, lehet h később máshol is megjelenik, vagy az az egy terjed szét az egész üvegre :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Vogue2008. március 13. 12:32
 
 
oksa köszi,
lenne még egy kérdésem:
az összes sütit már majdnem teljesen benőtte a mici, viszont van egy pár (amiket ugyanúgy 4 helyen oltottam be mint a többit) de csak 1 oltási helyen kezdett fejlődni, ezekben úgy 3x3 cm-es részen van most, szóval eléggé le vannak maradva a többihez képest.
a kérdés az, van-e ezeknek a sütiknek esélye hogy idővel teljesen behálózza? vagy ne is számitsak rá?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
zeep2008. március 13. 11:39
 
 
Kimerült - letermett sütikre nem nagyon van megoldás...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Bye2008. március 13. 09:53
 
 
Kis Teki
Terrarisztikai Szakkereskedés

Cím: Budapest, VII. ker. Dohány utca 3.
(A Deák tér és az Astoria között, a zsinagógával szemben)
Telefon: 269-66-18

Itt van 2 ill. 5 literes kiszerelésben vermikulit...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
amaníta2008. március 12. 18:24
 
 
sziasztok
több helyről hallottam h a letermett sütit újból fel lehet használni,
érdekelne h ki mit tud erről!hányszor,meg h kell e még plusz spórát fecskendezni bele sötöbö.
és ha vknek akad feleslege vermikulitja szívesen segítenék neki elhasználni,elég sürgős lenne..
eddig csak perlitet vettem,mert a vermit óriáshatalmas adagban találtam csak..
várom a segítséget,mindkét témával kapcs.köszi
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2008. március 12. 09:58
 
 
Köszi a tippeket! Nem is tudtam h gazdaboltokban kaphatók spórák, de meg fogom nézni.

tester:

Én mindenképpen spórákkal szeretnék "szenvedni", csak nem tudom hogy mi az ami honos pl hazánkban, és indoor is megteremne. Lehetne szerintetek például rókagombát, vagy más vadon termő gombát hasonló sütis vagy casinges módszerrel termeszteni? Persze ha lehetne is, még mindig ott a probléma, hogy ilyen spórát nem kapok sehol, klónozni meg nagyon nehéz a fertőzésveszély miatt. Btw, van itt valaki aki már klónozott sikeresen? Petri csészéket már beszereztem, de még nem ástam bele magam elég mélyen a dologba h belekezdjek.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. március 11. 21:26
 
 
vogue, shroomy:

tudtommal azert nem ajanlatos kozvetlenul a terrarium perlitjere rakni mert igy kozvetlenul erintkezhet fertozesekkel is, de ha emiatt aggodsz, csinald ugy mint shroomy kepen is latszik, egy alufoliadarabra onthetsz perlitet (inkabb vermit mert jobb a viztartasa) es erre rakhatod a sutit.

sutiket amugy mindenkepp erdemes valamilyen vizpotlassal ellatni, es elmeletileg a 95-100 %os paratartalom is csak a sutik miatt kell kiszaradas megakadalyozasa vegett. Termotestek fejleszetesenel elonyosebb az ennel alacsonyabb paratartalom.
lasd a casingnel, ahol a (az egyszeruseg kedveert) mar beszott suti egy nedves taptalaj vagy csak takaroreteg alatt van, ami megvedi a kiszaradastol es a termotestek kifejlodesehez szukseges anyagokat is tartalmazza. Ebben az esetben mar elonyosebb ha a takaroreteg felett nem 90-100%os a paratartalom.

mi van etkezesi gombakkal?
lenyomatot akarsz venni egyrol es tovabb termeszteni?
ha nem akarsz a sporakkal szenvedni, amit amugy tobb helyrol rendelhetsz is, hungaryban is, sok felet, akkor klonozni probald meg.
ha megvan a megfelelo klonalany tord kette, vagj ki a szar also, vagy kozvetlenul a kalap alatti reszebol egy kis darabkat es azt rakhatod pl:
-rizs/rozs/buza/tudodmit: gabonara (sterilre persze)
-kartonpapirra(sterilre)
itt egy jo link
http://www.shroomery.org/forums/showflat.php?Cat=&Number=2726491&page=2&view=colla
psed&sb=5&o=&fpart=1

meg ilyesmi

de lehet h nem!:)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
precíz2008. március 11. 21:09
 
 
Étkezési célú gombatermesztésre sztem a legjobbak a gazdaboltban kapható, vagy netről rendelhető spórák. Én is termesztek csiperkét és laskát. Egyszerű, csak nem szabad, hogy kiszárajon.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2008. március 11. 20:09
 
 
Én igazság szerint azért nem raktam még rá a perlitre, mert proxidos vízzel spricceltem a nedvességet pótlandó (ill h ne telepedjen meg rajta semmi baci) és ez nem biztos h jót tenne a gombáknak.
Viszont érdekes dolgot vettem észre: Az első és a második flush gombái között marha nagy különbségek vannak. Tisztára mintha nem is ugyanaz a fajta lenne, ez mitől lehet? Feltöltöttem ide pár képet, hasonlítsátok össze:
http://picasaweb.google.hu/shroomy00/Shrooms

Más kérdés: nem tud vki étkezési célra termeszthető gombából steril spóralenyomatot? Külföldi oldalakon néztem, és csak agaros módszerrel működővel dolgoznak, az nekem meg túl bonyolult lenne még szerintem. De mivel tovább szeretném folytatni a termesztést, azok a fajták azért nagyobb mennyiségben fogynának a vasárnapi ebédnél :-)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Vogue2008. március 11. 11:23
 
 
szasztok,

lassan a termődoboz berendzésnél járok én is (még kb 1 hét) és lenne 1-2 dolog ami nem áll össze
annak ellenére hogy olvastam valahol, hogy nem szabad a sütiket közvetlenül perlitre rakni, itt sokan ezt ajánljátok, akkor ettől nem lehet semmi baja?
más: ha közvetlen perlitre rakom őket, egyből "átültetésnél", az tud annyi vizet adni nekik plusszba, mintha dunk and rolloztam volna?
esetleg dunkolás és aztán perlitre? vagy ez már túl sok nekik?

sry a sok hülye kédésért de szeretnék minnél többet kicsafarni a sütikből :), és főleg nem akarom elcseszni, ha már eddig ennyire jól haladtam
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. március 10. 21:31
 
 
shroomy :
1so flushrol hany g lett szarazon?

az a ket harom ujj keves aszongyak az oregek. 4-5 ujjra upgradeeltem en is.

1so flushrol kepek
http://i244.photobucket.com/albums/gg2/fubazmeg/pc/100_3794Medium.jpg
http://i244.photobucket.com/albums/gg2/fubazmeg/pc/100_3803Medium.jpg

kemeny 2g lett szarazon
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Bye2008. március 10. 10:57
 
 
Általában az ilyen torzulások a magas Co2 szint (széndioxid) miatt szoktak keletkezni, lehet keveset szellőztetsz! Egyébként a nedves perlitre rakni a sütiket nyereséges lehet ,sokkal több és nagyobb egyedeket hoz, mint ha nem érintkezne vele...a gombák fejlődése rengeteg vizet von el a teleptől (példa erre hogy a gomba 80-90%-a viz, tehát egy 20grammos gombából száradás után max 2-3grammos lesz, igy el lehet képzelni ,hogy mennyi vizet veszit a telep 1-2 flush után), de a perlitre rakva ezt a vizet tudja pótolni...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2008. március 9. 17:13
 
 
Nem, egyelőre még nincsenek közvetlenül a perlitre rakva, mert mikor láttam valami kezdeményt úgy döntöttem kap még egy kis időt. Most a másik 3 sütiből kettőn már nőnek a ciciák, de 1-2 db összesen. Lehetséges h alacsony a páratartalom, bár 2-3 ujjnyi nedves perlit van benne.
Itt egy kép a monsztre gombáról :-)
http://picasaweb.google.hu/shroomy00/Shrooms
Érdekes h kicsit torz, nem hasonlít az első flushos példányokra.. Vmi mutáció lehet, vagy csak a süti alatt szűk helyen volt és ezért deformálódott? (ígérem ma már több hülyeséget nem kérdezek :))
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. március 9. 13:13
 
 
akkor most vegulis raraktad egy reteg nedves vermire?
ha a suti aljabol no ki a gombi az valszinuleg azt jelenti hogy alacsony a paratartalom a dobozodban.
az enyemben is.
neked milyen vastagon all a perlit a doboz aljan?
1so flushrol hany g lett szarazon?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2008. március 9. 08:35
 
 
Úgy néz ki végre megnyugodhatok :) Ugyan nagyon lassan, de nőtt egy gigantikus méretű gombim, meg a többi sütin is van 1-2 kezdemény. Ha nem is sok, de legalább élnek!
Viszont amit leszedtem, az teljesen a süti aljából nőtt ki, és a vermikulit bele volt ragadva a szárába(roll miatt). Próbáltam eltávolítani, de maradt még rajta. Szerintetek érdemes vele vesződni, vagy egy két darabkától nem fordul fel az ember? :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
zeep2008. március 7. 08:11
 
 
Nézd végig a körülményeket...hőmérséklet 21-26 celsius között...páratartalom 70-100% között, fény legalább napi minimum 4 óra ,de nem közvetlen napsütés...napi minimum 2-3alkalmi oxigénbevitel (szellőztetéssel!!)...ha ezek a feltételek mind megvannak és még úgysem akar fejlődni akkor a sütiben van a hiba...a nedves perlitre rakni jó ötlet ,sokszor segít, felszív a perlitből nedvességet a mici így növésre serkenti...good luck
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2008. március 6. 19:55
 
 
Tester:

Lehet h megpróbálom a perlitre rakni őket, de nemhinném h a nedvesség hiánya a baj. Párás rendesen, még mindig tiszta gomba illata van, de már lassan egy hét tellt el a dunk/roll óta, több mint 2 hét az első flush óta és még mindig semmi :( Najo, az egyik sütin nő 1 (azaz egyetlen) darab szép gombi, és ennyi.. Egyszerűen nem értem, ha egyszer már termett mitől állhat így meg?!?

A szárított gomba (ha tényleg jól ki van szárítva) állítólag eláll évekig, de egy évig biztosan. Annyi idő alatt meg csak csinálsz egy gombapaprikást ;)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tália2008. március 6. 16:33
 
 
sziasztok az után érdeklödnék hogy a kész száritott gomba menyi ideig áll el szobahőmérsékleten!???Lécci valaki irja meg!Köszi
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
csáócsáó2008. március 6. 01:25
 
 
hol lehet olcsón kölest kapni?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
peyote0072008. március 5. 17:15
 
 
lehet hogy a 2.5 decis poharakba nem olyan jo az oxigén ellátás ezért nem indulbe vagy kevés viz van benne nézd meg ha sok a viz akkor szellöztesd ki öket valami steril helyen ha kevés akkor potold én patikába kaphato tisztitot vizet használok.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
eMa9net2008. március 5. 13:26
 
 
Még mindig nem kezdődött el a 2,5 decis poharakban semmi, a fél literesekben már a második beoltás után szépen nő a micélium, igaz a hőmérséklet csak 21 fok de szövi rendesen :D viszont ezek a 2,5 decisek február 15.én lettek egyszer beoltva utána 25.én megint, de semmi jele a micinek :S :( vannak lyukak is meg minden, egyedül a hőmérséklet nem fasza , de hát ha a fél literes poharaknak jó akkor a 2,5 deciseknek mér nem? :D:D:D Most vehet új pohárkészletet nagyfater ... :)

na minden jót

béke. ...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. március 4. 23:59
 
 
shroomy :
asszem te vagy az akivel egyszerre inditottunk egy sutit (vagy nem)

probald ki hogy mi lesz ha rateszed egy reteg nedves vermikulitra, vagy kozvetlenul a nedves perlitre, ha ilyen tek-et hasznalsz. nekem ez segitett.

amugy nalam
feb19.-en volt az 1. flush szurete

feb27.-en egy napos aztatas meg (roll nelkul) utan kerult a terrariumba. (kozben azt a 6-7 napot a hutoben veszelte at egy dobozban)

mar4.-en primordia kezdemenyek mar vannak, holnapra talan pinek is lesznek.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2008. március 4. 08:19
 
 
Az vajon mitől lehet, hogy már több mint két hét tellt el az első flush óta, és semmi jelét nem adja a süti h újra teremne. Pedig kb 4 napja dunk and rolloztam is, hátha segít, de még mindig semmi. Amúgy a dobozban gomba illat van, nem büdös, viszont a "'roll" miatt most nem látom h milyen a sütik felszíne, h fertőzött-e vagy sem. Azthiszem adok még egy hetet nekik, aztán kuka ha nem történik változás.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. március 3. 21:11
 
 
fat tudsz?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Atropos02008. március 3. 00:03
 
 
Tiszta mikrobiológia, alkoholos égetés, autokláv, inkubálás, annyi különbséggel, hogy mi savanyítottuk a tápagart így biztosítva a gombák dominanciáját. Én muscariaval fogok próbálkozni, de szerintem halott ügy, nem tudok őszt csinálni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. február 29. 20:52
 
 
marky:
ha csak egy-ket sutid van felteheted oket a monitor tetejere mint en is tettem vagy mas egyebb meleg helyre, egy dobozba.

ha tobb, akkor az itt talalhato kepekbol hamar rajosz.
http://www.fungifun.org/English/Pftek#a5


eMa9net:

ha teljesen zart, legzonyilas nelkuli befottesuvegekrol van szo akkor lehet hogy a levego hiany miatt, ha nem akor nemtudom, de engem is erdekelne.

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
marky2008. február 29. 15:45
 
 
emagen vmi mohojojo gombákat termesztöl :D

nanekem az lenne még a sokadig kérdésem, h a höfokot ti hogyan tuggyátok adagolni? szal a lakásban azért nincs 27-8 fok, és vhogy elökéne teremteni :\
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
eMa9net2008. február 29. 14:12
 
 
vajon a 2,5 decis poharakban miért nem nő a micélium? fél literesekbe meg miért kezdett el nőni? :D:D a körülmények ugyanazok mindegyiknél...


peace...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Vogue2008. február 29. 12:05
 
 
EZAZZZZZ!!!!! 5. nap és már elkezdtek nőni a skacok :D
csak 2 pohár fulladt be, úgy néz ki azokban túl sok a viz, olyan mintha beposhadt volna vagy mi fene, de van amelyikben már a negyed poharat behálózta, és full fehér (kopp-kopp), nem tűnnek fertőzöttnek. bazi bódog vagyok ;)
mennyi is a micélium teljes kifejlődése 4 hét körül?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shine2008. február 27. 08:10
 
 
Köles-zabos sütit hogy készítitek? Víz meg a gabona és ennyi vagy tesztek még hozzá valamit? Arányok? Áztatjátok előtte vízben vagy rögtön pohár és kukta?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
pshyFarmer2008. február 26. 19:26
 
 
SZerencsére 1 hónaPJA nincs szükségünk vermire mivel van köles vagy zab ami 4 nap alatt kész a süti és ha erös a fonás a straw tek 4 nap alatt kész..A mag elég flesss 300ft 20 süti=aggya :D béke
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
peyote0072008. február 26. 18:37
 
 
ma kétnapos nem tudom ki-e fognak nöni vermikulit nem volt agyag granulátum ezt raktam majd meg látjuk.Hol lehet vermit szerezni?halom lehet nl-böl szerezni gomba spora fecsit az ilyen meg rendelésbe én nem bizom van valakinek tapasztalata rendelésröl?ja gomba spora 7 év papir közt menyi esélye van?hiább steril minden ha a spora nem ...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2008. február 26. 16:38
 
 
Sámán

Köszönöm, szike jó 5let, legközelebb biztos azzal csinálom. Korábban azt olvastam le kell törni őket úgy a jó, de nagyon össze kellett hozzá taperolnom a sütiket sajnos. A szüret után lett csak ilyen, előtte tuti fertőzés mentes volt. Csak félek hogy megsérült és ott telepedett meg vmi aminek nem kellett volna.
Azért még bízom benne hogy megindul a második flush is hamarosan, már egy hete szüreteltem kb..
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
S á M á N2008. február 26. 14:05
 
 
eMa9net: Általábban 3-20 nap alatt kell megjelennie a micéliumnak. Legtöbb esetben 6-7ik napon már jelen van a micélium. 27 fok az inkubátor hőmérséklet.

Soproni: A köles működhet 20/80 % arányban.

Vogue: Elsőre is sikerülhet. Sterilen kell dolgozni az nagyon fontos.

shroomy: Szikével vág el a gomba szárát. Szüret után lett ilyen színe? Mert ha igen akkor az csak a hatóanyag oxidálok a sütin. Ha megfogod a sütit akkor befog kékülni

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Vogue2008. február 26. 08:52
 
 
én is azt mondom valami penész/fertőzés, csakmert ugye halványsárga és sötétkék szinek még esetenként elfogadhatóak, de ez kajak züd :(
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2008. február 25. 22:16
 
 
Amennyire tudom Soproninak és nekem is sikerült elsőre, szóval hajrá!
Viszont aggódom a sütik miatt. Az első szüret óta nagyon gyanúsak. Feltöltöttem pár képet, az utolsó 4 képen ez szerintetek is penész?
http://picasaweb.google.hu/shroomy00/Gombik
Ha vki biztosan tudja szóljon plz, mert akor iktatom őket a kukába :-(
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Vogue2008. február 25. 22:09
 
 
Na, poharak kifőzve, beoltva, szurkoljatok hogy legyen valami :), remélem azért 18 adagból lelegalább egy párban fejlődik fertőzésmentes micélium,
mellesleg volt már olyan hogy valakinek elsőre sikerült?
csak hogy mennyire reménykedhetek? :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
peyote0072008. február 25. 17:40
 
 
most csinálom az elsö telepem ez ugy néz ki hogy kb 7-8 éves spora le nyomatbol ill vermikulit helyet anyag granulátum van a többi dolog meg egyezik az álltalába irtakal szerintetek van esélye ki nöni?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2008. február 24. 20:00
 
 
Kipróbálok valamit. Kölest kevertem vermivel a levegőellátást elősegítendő, 3* kifőztem és száraz de nem régi spótával oltottam be. Meglátjuk mi lesz. Vélemény? működhet?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
lacicybin012008. február 23. 12:23
 
 
cáócsáó a film címe: Mushroom growing made easy
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2008. február 23. 07:43
 
 
Hogyan lehet úgy leszüretelni a termést, hogy ne nagyon fogdossa az ember össze, meg nyomkodja a sütiket? Nekem nagyon "csúnyán" néznek ki, ráadásul nem csak a kék zúzódás, hanem egy helyen ahol letörtem a tönköt pl mintha pici penész folt jelent volna meg :-/ De nehéz volt leszedni őket, elég ragaszkodóak voltak és muszáj volt megfognom a sütiket két ujjal.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Vogue2008. február 21. 22:16
 
 
http://youtube.com/watch?v=ZHJQrsZFQdE
PF tek módszert elég jól elmagyarázza csávókám 4 részben
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
csáócsáó2008. február 21. 17:15
 
 
nem tudjátok mi volt annak a filmnek a címe ahol bemutatták lépésről lépésre a termesztés menetét? Két év alatt majdnem mindendt elfelejtettem:)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Vogue2008. február 21. 08:52
 
 
még nem termesztettem sose, de az elhangzottak alapján 5 nap alatt ne várj sokat, próbáljatok meg bedurrantani kicsit mert a micélium fejlődéshez asszem kicsit magasabb hő kell (26-29)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
eMa9net2008. február 20. 09:06
 
 
5 napja oltott be haverom 9 poharat, nem kevés spórával, de valahogy nem akar történni semmi, nem kezdett el növekedni a micélium. :(
http://www.fsre.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=50&Itemid=52 Erről a fajtáról lenne szó. 5 nap után már mindig elkezdte beszőni de most semmi, egyik pohárnál sem ... Szerintetek mi lehet a probléma,esetleg beoltsa újra, vagy ezeket már ki kellene dobni?

kössz a válaszokat.

peace ...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Én+te+ö=gén2008. február 20. 01:13
 
 
Jól jönnek a biológusok a Daath-családban!
Respect Hopax & mahadeva! :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Vogue2008. február 19. 20:41
 
 
huh kösz az épitő jellegű hozzászólásokat, de nem igazán biológiai órára számitottam.... :D bár ezekkel a dolgokkal tisztába lenni
a kérdésem arra irányult, hogy esetleg melyik "fantázia nevű" P. c. -nek jobb a hatóanyag/súly aránya illetve melyik - ha szabad ilyet mondani - "igénytelenebb" vagyis tágtűrésűbb a környezeti viszonyokhoz nézve,
magyarul kinek melyik jött be termesztésre zabálásra na? XD
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mahadeva2008. február 19. 16:38
 
 
"...a lényeg annyi, hogy a P.C. nem egy egyedi gombafajnév"
A fajnév azért fajnév, mert egyedi!
Akkor egy kis taxonómiai gyorstalpaló: a kettős nevezéktan szerint nevezzük el a fajokat. Az első neve a nagybetűvel írandó genus (nemzetség) név, ami jelen esetben Psilocybe. Ezt követi a kisbetűvel írandó fajnév (species): cubensis vagy cyanescens stb. (mint amiket írtál alul, bár a sorrend és taxonómiai logika követhetetlen és innen-onnan van). Az alfaj és a variáns név mindig ezt követi, ha követi spp. vagy var. jelzéssel általában, és konkrétan utal egy bizonyos alfajra. Tehát olyan nincs, hogy Psilocybe cubensis Costa Rica (new) spp vagy P. cubensis var. Penis envy XD
És attól még nem feltétlenül jár ki neki a varietas kategória, hogy nem úgy néz ki, mint a többi, hiszen a gomba roppantul egyedi szerveződésű élőlény, pl mi csak a termőtestét, a szaporítóképletét látjuk és esszük meg... Ez pedig a táptalajától és szubsztrátumaitól függően lehet teljesen eltérő is lehet... Lehet hogy a B+ és az F+ genetikai állományában tökéletesen megegyezik, csupán az egyik más összetételű táptalajon nő és ezért máshogy néz ki, pl világosabb. Másrészt bizonyos ilyen tenyésztett változatok a felturbózott szelekciós hatások miatt némileg módosult genetikai állományt alakítanak ki egy idő elteltével, de ez gombáknál teljesen természetes (eleve egy idő után megfelelő beavatkozások nélkül a termesztett telep elmorfolódik és használhatatlan lesz)... Remélem segítettemgy kicsit.

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Hopax2008. február 19. 16:23
 
 
Sőt, nem variánsai, mert egy ismerősöm elmondása szerint nem is nagyon beszélnek variánsokról gombataxonómiában, hanem inkább fantázianevek a különböző szubsztrátokkal máshogy kezelt/gondozott gombáknak, amik valamilyen szinten eltérnek egymástól. Természetesen a fő irányvonal biztos a hatóanyag mennyisége.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Bye2008. február 19. 16:22
 
 
Jó Hopax......végül is igazad van...a lényeg annyi, hogy a P.C. nem egy egyedi gombafajnév, annak sok alfaja létezik,változata,variánsa stb.....
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Hopax2008. február 19. 16:11
 
 
A P. Cubensis nem törzsnév, hanem teljesen konkrét fajnév. A listádba sorolt fajok meg a P.c. variánsai. (varietas)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2008. február 19. 15:25
 
 
Igazság szerint azért kérdeztem, mert a spórára "mexico" meg vmi olvashatatlan dolog volt ráírva, és ez nőtt ki belőle.
Pedig vmi ilyesmire számítottam:
http://www.fsre.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=156&Itemid=57

Ja, de shroomeryn közben láttam ilyet is mexican névvel futni:
http://www.shroomery.org/6026/oldimages-3381-27963-jpg

A második az esélyesebb h ugyanaz az alfaj szerintem :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Bye2008. február 19. 15:13
 
 
Egyébként az szerintem vagy Thai vagy golden teacher...de nem biztos, sokszor csalóka lehet..
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Bye2008. február 19. 15:07
 
 
A Psilocybe Cubensis csak egy törzsnév, amibe rengeteg alfaj tartozik. De ezen a törzsneven kivül van még számtalan fő és alfaj, amik szintén tartalmaznak psilocybin és más pszichoaktiv anyagokat, csak esetleg más égtájon honosak, más családba tartoznak igy a termesztésük, igényeik is másak és más a hatóanyag mennyiség\kombináció...
Itt van egy rövidebb faji besorolás az érdeklődők kedvéért..

Psilocybe Cubensis:

Acadian Coast
Amazonian
Argentina
Australian & Wild prints
B+
Blue Meanie
Brasil
Burma
Cambodian
Columbian
Costa Rica (new)
Cuba
Chitwan/Nepal
Dancing Tiger
Elephant Gate
Equador
Equador 'Yosterizzii'
Ereal
F+
Fatass
Golden Teacher
Gulfcoast
Hill Billy
Huatla
Keepers Creeper
Large Fruits
Lizard King
Malabar
Matias Romero
Mazatapec
Mestizo
Mexican
Mexican Albino
Mexican "Dutch King"
Mexican Palenque
Mexican Tapalpa
Mexican Tulum
Mystery Fatass
Namero
Oak Ridge
Orissa
Penis Envy
PESA
PESHawaï
PF Classic
Plantasia Mystery
Puerto Rican
Redboy
Rummelsdorf (from the labs of)
San Bernadino (new)
South African
South American
Stropharia
Syzygy
Tasmanian
Texas
Thai
Thai Ban Hua Thanon
Thai Ban Pang Ka
Thai Koh Samui
Thai KS T3
Thai Lipa Yai
Thai Pink Buffalo KS
The Star Gazer
Transkei
Treasure Coast
US Vrigin Islands
Vietnam
Z-Strain

Panaeolus:

Australia
Cambodian
cyanescens
florentine
Florida
Goliath
Hawaï
Lipa Noi
"Ma Sol" Burma
"Phi"
Subbalteatus
Ban Thurian
Tropicalis
Tropicalis sandose
Vietnam

Psilocybe:

azurescens
baeocyctis
bohemica
cyanescens
mexicana jalisco
mexicana a
semilanceata (from Poland)
subaeruginosa
tampanensis

Gymnoplilus:

Gymnoplilus luteofolius
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2008. február 19. 11:51
 
 
Üdv!
Be tudná vki hozzáértő azonosítani a haverom gombáit?
http://picasaweb.google.hu/shroomy00/Gombik
Szerintetek ez melyik fajta?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
teletabi2008. február 19. 10:27
 
 
thai,pink buffalo, b+, goldenteacher amit kóstoltam, szerintem mind tuti, de a golden volt a legfaszább szerintem.
A thai nekem elég ellenállónak bizonyúlt.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Vogue2008. február 19. 08:59
 
 
Köszi mindenkinek az ötleteket, megvan A bolt :)
viszont, most jöttem rá - arra amit eddig is tudtam csak nem foglalkoztam vele - hogy bazi sokféle P.C. van, thai, b+, mexico, stbstbstb, erről tudtuk valamit mondani? kinek milyen van? tapasztalotok? vagy full mindegy milyen alfajú spórát rendelek?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
hola2008. február 19. 02:08
 
 
Vogue: Pedig ha ragaszkodsz az elhatározásodhoz, hogy te gombát fogsz termeszteni, akkor kénytelen leszel rendelni, mert egy ausztriai smart shop ahol régen árultak spórát, már csak felszereléseket árul termesztéshez (vízmelegíző, dobozok stb.) Tudtom szerint ez az egy osztrák cég volt akiktől lehetett spórát rendelni úgyhogy szerintem marad az öreg NL :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Vogue2008. február 17. 09:46
 
 
na igen, de nem szeretnék rendelni, azért mondtam hogy kb Bécsig (állitólag ott van valamiféle bolt, csak neten nem találtam meg), odáig kimennék vonattal vagy valahogy, szóval várom az ötleteket
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. február 16. 23:55
 
 
latod vaze nekem legalabb sporam az van:)

en a helyedben rendelnek... ha mashonnan nem akkor az ujra indult szabad spora kor europa tol, aztan megoszthatnad velem hogy rendben megjott e mer legkozelebb en is onnan fogok.

amugy a sutim kipinesedett, miutan tobb nedves perlit kerult ala, es valoszinuleg az ido is kozrejatszott, eleg fiatal volt meg a miceleum, 3 het inkubalas utan raktam at a fruiting chamberbe, +egy nap hideg sokk, szoval kellett neki ido, mig ossze szedi magat.

mindenesetre osszeszedte, de mivel harom nap mulva elutazok majdnem egy hetre, nemtom mit tegyek. addigra valszinuleg beernek a pinek, szuretelek, beteszem egy tal vizbe, hutobe, jobb nem jut eszembe de a shroomeryn meg rakerdezek.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Vogue2008. február 16. 19:39
 
 
Uhh halljátok benyaltam a spórát... gyerek azt mondja "már odaadta valakinek" na persze....
Nem tudjátok hogy a közelben (Pest) hol lehet szerezni? Természetesen kizárólag mikrószkópi vizsgálatra érdekel... :P
mondjuk Bécsig bezárólag? persze mindezt priviben mailen, ha valakinek van ötlet pls jelezze
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. február 15. 22:01
 
 
az valoban nem artana...
mos viszont anelkulis meg tudom mondani h keves a paratartalom, meg lassan beposhad az egesz doboz.
eddig nem akartam kifurkalni a terrariumot de ha nem lesz epkezlab gombam akkor a kovetkezo sutihez kifogom, es televagom perlittel.
ez igy bizony nem allapot.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Vogue2008. február 15. 01:00
 
 
tester papa, pára tartalommérő? 2000 huf és pl akármelyik praktikerben is lehet kapni, én azt mondom ezen már ne múljon - csak egy ötlet
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. február 14. 21:27
 
 
masodszor is befurodtem:(
elosszor egy oysterrel beoltott "gyari" vermi-brf suti nem akarta beerlelni a pineket, valszinuleg a CO2 tulzott jelenlete miatt mivel egy zacsiban volt szinte teljesen lezarva az oyster meg erzekeny a CO2re

most amazon van szinten bolti sutibe, 24 oras hidegsokkos aztatas es vermis panirozas utan bekerult a hatvan literes muanyagdobozba ket ujnyi perlitre, a fedel negyedig nyitva.
egy het multan sem tortent semmi, mire raebredtem hogy keves a paratartalom, ekkor atkerult egy zacsiba, sok perlittel, aztan meg vissza a dobozba 5 ujnyi perlitre.
meg mindig semmi. bolyhosodni is alig..
:(
na majd legkozelebb
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
pshyFarmer2008. február 14. 11:35
 
 
Háát ha nem abortoltak be várj mííg megnőőő,de nyugottan leszedheted...mi is nemrég szettük le a cicákat kb 80 g volt..::)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2008. február 13. 18:52
 
 
Köszönet Bye!
Egyébként ma jelent emg az első barna színű pin a sütin, e öröm, e bódottá! :-)
Egyébként egyszerre szoktatok szüretelni? Ha az egyik kalap már jónak tűnik, kezd leválni a lemez, de mondjuk vannak kisebbek is a sütin, akkor mindet le kell szedni, vagy egyesével csak ha azok is megnőttek?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2008. február 13. 17:39
 
 
Köszönöm, azt hiszem megvan ami kell. Ez után újra próbálkozom és meglátjuk. Ha ráérzek menni fog.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Bye2008. február 13. 08:30
 
 
Nos az hogy 2éves a spóralenyomat az magában nem elég sem ahoz, hogy életképes legyen ,sem ahoz, hogy nem...ez sok mindentől függ..attól pl hogy milyen hőmérsékleten volt tárolva, mennyire sterilen lett levéve a kalapról, mennyi fény érte a 2év alatt...szerintem még érdemes lehet megpróbálni, végül is veszteni nem vesztesz vele semmit....készíts szuszpenziót belőle a lehető legsterilebb körülmények között, ugyanis 2év alatt bőven gyengültek a spórák élni akarási vágyai, és hagyd regenerálódni az oldatot 24órán át a fecskendőben...

Egészmagvas megoldások: Érdemes a 24órás áztatás a tokozódott baktériumok miatt, ugyanis a 1,5órás kuktázás ezeket nem öli meg, áztatás nélkül még 50% esély sincs a sikerre...áztatás után érdemes tökéletesen kiszárítani a vízarány miatt és aztán sterilizálni...az üveg aljára megy az egészmagvas gabona úgy negyedig-félig és annyi vizet kell adni hozzá, hogy éppen ellepje, de lehet egy kicsit kevesebbet is, ha nagyon félsz a fertőzéstől (minél több a víz annál jobban szaporodik a baktérium-penészgomba)..így sterilizálva a gabona szépen felszívja a vizet és megdagad az üvegben...

Flushok: Ez is bonyolult kérdés ,mert nem lehet ráhúzni egy sablont ,hogy a pf-tekek X ,az egészmagvas cake-k Y alkalommal teremnek...ez is sok mindentől függ...leginkább a süti adottságaitól, tápanyag és nedvességtartalom illetve azok aránya, a telep ereje stb..vannak sütik amik 3X is alig akarnak teremni ,de vannak olyanok is amik akár 6-8flush-t is kihoznak magukból ,persze fokozatos termésmennyiséghanyatlással (nehéz szó)..minél jobban eltalálod a megfelelő arányt a táptalaj készítésekor annál nagyobb az esély a sorozatos flushokra...egyébként vannak módszerek erőltetett termésre, ilyen a már leírt dunk-and-roll módszer sokkolással vegyítve(vizbe be aztán 24órás áztatás hűtőben), ha ezt megcsináltad és már ez is kevés rálehet közvetlenül rakni a nedves perlitre, hogy vizet szívjon fel a fonál...ez 80%-ban segíthet még 1-2flush erejéig..de hogy mégis némiképp kielégítő választ adjak a kérdésre átlagosan 4-6flushra lehet számítani ,1-1flush között azonban eltelhet 1hét is ,mig ujra pinnel, rendszerint inkább akkor ha a hőmérséklet nem a legmegfelelőbb..
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2008. február 13. 07:57
 
 
Akkor már beszúrom ide ezt a linket is, ez a másik videó ami nagyon sokat segíthet egy kezdőnek (mint pl nekem is).
http://isohunt.com/torrents/?ihq=let%27s+grow+mushrooms
1,5G-ás videogyűjtemény, de érdemes leszedni aki még nem ismerné, sok kérdésre választ ad.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2008. február 12. 23:55
 
 
sziasztok, rozsos módserrel kísérletezek, de mindig kudarcot vallottam. Kérdésem az lenne, hogy:

1. 0,5l-es befőttes üvegben főzve mennyi rozst és mennyi vizet kell kevernem?

2. Mennyi ideig főzzem? Nem főhet szét teljessen? (alább kaptam már egy tanácsot, hogy áztassam be egy napra aztán szárítsam ki a betokosodott bacik miatt és úgy főzzem ki)

Belinkelem ide újra ezt a videót, pusztán azért, hogy kéznél legyen és ne keljen sokat keresni azoknak akik most kezdik és azt sem tudják hogyan álljanak neki. Párszor már megjelent ezen az oldalon, de nekem sokat segített a vermis módszerrel kapcsolatban.
http://video.google.com/videoplay?docid=3286686859329905674&q=mushroom+growing+mad
e+easy&total=5&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=0
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2008. február 12. 16:32
 
 
Bye, köszi a válaszokat. Igyekszem olyat kérdezni csak ami se a leírásokban, se a fórumon nem szerepel, de tényleg sok az anyag, ésnéha kell egy kis megerősítés :)

Azt pl meg tudná valaki mondani, mennyi egy pftek-es sütinek az átlagos életciklusa? Hány flush után szárad ki annyira, hogy ki kell dobni? Csak mert úgy szeretném beoltani a következő adagot, mielőtt ezek "leérnek", ha minden jól megy.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Vogue2008. február 12. 16:06
 
 
és Bye egy közel 2 éves spóra lenyomat még életképes lehet?

amúgy kössz a leirást, tudom hogy fennt voltak már ezek a dolgok de 4K hszből elég nehéz megtalálni azt a 2 mondatot ami nekem kéne
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Bye2008. február 12. 14:50
 
 
Az erjedő illetve alkoholos szagok nagyon nem utalnak jóra..ezek a szagok mindig a fertőzés jelei, a baktériumok jelenlétét jelzik nekünk, halandó embereknek..az alkoholos szag általában baktérium és más lebontó organizmusoktól származnak, többnyire egészmagvas sütikben fordulnak elő, míg a vermikulitos sütikben a penészgombák a jellemzőbbek amiknek szúros, kesernyés undorító szaguk van..
Ha fertőzésmentes egy süti ott mást nem lehet érezni, csak a tömény édeskés gombaszagot, ami lehet kicsit csípős...ha több ilyen sütid van és hajlandó vagy feláldozni egyet a biztonság oltárán vágd az egyiket ketté és győződj meg róla, hogy nincs fertőzés...előfordulhat, hogy a süti belsejében van a fertőzés, és csak idővel bukkanna a felszínre..
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
eMa9net2008. február 12. 14:00
 
 
Üdv!


Kivettem a sütiket a poharakból átraktam a terráriumba de még mindig érdekel h miért van olyan szaguk mintha valami erjedne :D elég émelítő ez a szag , nem is tudom mihez hasonlíthatom , kb olyan mint a rumos meggy :D:D terráriumba 94% páratartalom és 24,3 fok. de ez a szag ez elég gáz :D

Ha valaki tud valami okosat az írjon pls :)

béke...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Bye2008. február 12. 09:25
 
 
Már egy ideje csak olvasgatom a forumot, de nem igazán szólok hozzá, mert nem sok értelmét találom, ám most mégis úgy gondoltam jól jön egy kis segítség pár embernek (pedig a kérdések zöme mind megtalálható a fórumon illetve a http://www.shroomery.org weboldalon)
Vogue: Az az áztatás ahogy te nevezed az a "dunkolás"....
Sima vagy desztillált ill. ioncserélt vizbe mártják a készre szőtt sütit ,majd hűtőbe rakva áztatják 6-12-vagy 24órán keresztül..ez segít beindítani a pinnelést, illetve 2-3flush után mikor már kimerült a vízkészlete a telepnek ez még ad egy - két végső lehetőséget a vízpótlás révén. Szétázni végképp nem ázik szét, még kézzel is igen kemény meló lenne egy készre szőtt sütit szétszedni! Van egy másik változata is ,mikor áztatás után száraz vermikulitba forgatják a sütit, talán ez a verzió némiképp célravezetőbb.
Casingról...PF-tek a sima viz+vermikulit+biorizsliszt keverékéből készült táptalaj amit beoltanak gombakultúrával..kezdőknek ez az ajánlatos, mivel itt kevesebb a termőtestképzési fázisnál előforduló fertőzések előfordulási veszélye...ezen felül még számos talajkombináció ismeretes pl. rozs,búza egészben vagy őrölve összekeverve vermikulittal esetleg kókuszrosttal stb...ezeket a sütiket nem törik szét....a casingnál a sütit széttörik steril körülmények között és nedves vermikulitrétegre helyezik a darabokat, majd az egészet befedik egy réteg táptalajjal ami lehet kókuszrost,trágya,búza,árpa,biobuláta stb...a lényege hogy tápanyagot,nedvességet és védelmet nyújt a telepnek, ám hátránya ,hogy könnyen elfertőződik, előnye hogy 2-3szor annyi fog teremni róla, ám sokkal több odafigyelést igényel ez az eljárás.
Lentebb kérdezték, hogy 5nap alatt van e változás...nos a válasz NEM...a kész sütinek 1-2 ,de rosszabb körülmények között akár 3hét is kell ,hogy pinneljen, ez függ a hőmérséklettől ,páratartalomtól és a süti adottságaitól (víz,tápanyagtartalom stb.)
Ha végképp nem indul meg a pinnelés segíthet a már fent említett dunk vagy a dunk and roll módszer...
Kérdés volt még, hogy elég e a 80%-os páratartalom..nos a psilocybe cubensis legtöbb fajtájánál elég kell ,hogy legyen...nem kell ragaszkodni mindenáron a 100%-os páratartalomhoz, ha a terrárium fala szemmel láthatóan párásodik az már elég...egyébként kétlem, hogy perlites megoldással kevés lehet a pára (2-3centi vastag perlitréteg jól meglocsolva a doboz alján ontja a vizet magából)..esetleg a párán még lehet segíteni a lentebb emlegetett aquváriumlevegőztetős megoldással is, ami némiképp 5-10%-al növeli a páratartalmat..

Béka..
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Vogue2008. február 12. 08:59
 
 
jaaa értem, akkor maradok a PF TEK-nél, viszont egy dolgot nem vágok benne, youtube-on van egy "let's grow mushroom" nevű videósorozat és abban a csávesz amikor kiszedi a sütiket a befőttesüvegekből, berakja őket 1 napra vizbe. Az mire jó? nem áznak szét?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2008. február 12. 06:48
 
 
Vogue:

A vermi+rizslisztes módszer az az ún "PF tek", ezeket a sütiket kell a perlitre rakni. A zabos trágyás stb módszer pedig casingelés, kicisi más mint az előző. Szerintem csináld azzal amit olvastál, aztán ha úgy sikerül és több termést szeretnél lehet próbálkozni a casingeléssel is.

Apropo: 5 napja vannak perliten a sütijeim, kellene már vmit cisnálniuk? Sok változást nem észlelek rajtuk.. A hőmérséklet már viszonylag stabil, de a páratartalmat a mérő szerint nem tudom 80% fölé tornászni. Lehetséges h téved? mert a doboz falán van párásság végülis, csak nem annyi h lecsöpögjön.
Töltenék fel képet is ha tudnám hova..
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Vogue2008. február 11. 22:00
 
 
ajajj gáz van, szerintetek egy közel 2 éves spóra lenyomat még életképes???

Pshyfarmer, nem vágom Te perlitre rárakod a micéliumos zabot arra meg trágya? nem gáz az neki hogy a perlittel érintkezik? meg hogy-hogy zab és nem rizsliszt-vermi keveréke? hálás lennék egy kicsi hosszabb hosszabb magyarázatért. ty
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2008. február 11. 21:48
 
 
Az a cím engem is érdekelne. Köszönöm előre is.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
marky2008. február 11. 18:23
 
 
Vogue!
Ha a süttyő beszerzéséröl tudnál dobni egy mélt azt megköszönném vagy msn vagy vmi ijesmi, mert énis mostanában szeretnék nekilátni a kertészkedésnek :)
elöre is kösszenet és sok sikert!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
pshyFarmer2008. február 11. 17:23
 
 
Nahh..



Felül: lótágya kb 2 centi
középen: a micéliummal beszött zabszemek kb 250 ml
alul PERLIT(vermi helyett)kb 2centis


békee
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Vogue2008. február 11. 17:05
 
 
hy megint én
a vermikulitos rész sztornó, megvan honnan lehet szerezni belföldön is, hála égnek

pszfarmer mi ez a mix amit csinálsz? rétegekben perlit, zab, trágya és erre küldöd fel a sütiket? mindet beáztatod vagy csak a perlit réteget? és milyen vastagok a rétegek? kb ennyi mára :D, sry de szeretnék tisztában lenni minden lehetőséggel
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
pshyFarmer2008. február 11. 14:42
 
 
ÁÁÁÁ hihetetlen, eddigi GT legjobb casingunk: alulra:perlit középre:zab
felülre trágya...fullos!!! mindenhonnan nőő kb :D:D:D vettem is gyorsan 8 kiló zabot :P
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2008. február 10. 21:56
 
 
Akkor lehet tegnap azért voltam ennyire késsz???? Pedig alig ettem 6-8 kalapot.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Vogue2008. február 10. 21:27
 
 
Szevasztok népek!

Pár napja találtam rá a erre az oldalra, hát mit mondjak nagy gratula a szerkesztőknek/kitalálóknak stb, tényleg jó nagyon a lap.

Viszont szeretnék kis infót kérni termesztésről, olvastam a kb 20 oldalas ismertetőt (ja full kezdő lennék) és abban a rizsliszthez vermikulitot ir, de kieg-jében olvastam hogy Mo.-n szinte lehetetlen beszerezni. Na már most én nem szeretnék külföldről rendelni, van valami alternativája a vermikulitnak? ti miből csináljátok a tápanyagtalajt?
Más: olvastam a "terráriumos-önszellőztetős-ultrahangos párologtatós" és a "perlites-vödrös" módszerről is, a perlites a maga egyszerűségében tényleg jobban, de minimum úgy működik mint a másik? (amit nem vágok pl hogy szabályozod benne a páratartalmat?)

Remélem nem kaptok hülyét a "lerágott csont" kérdéseimtől, de nekem ez mnind újdonság, előre is thx a válaszokért.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
deeptrip2008. február 9. 22:23
 
 
Soproni inkább örülj neki, hogy a következő flush még erősebb lesz! ;)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2008. február 9. 21:55
 
 
gyerekek köszönöm, köszönöm, köszönöm. Kicsit bassza a csőröm, hogy kétt flush lement, és teljesen kinyílva!!! Marha vagyok, hogy nem kérdeztem rá előbb.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
lacicybin012008. február 8. 23:13
 
 
Aloha!

Ezt csak megerősíteni tudom ;)

"The secret to potent mushrooms is in their age when picked."
Akkor a legerősebb tudomásom szerint mikor a gallér felreped.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. február 8. 22:52
 
 
soproni:

"The secret to potent mushrooms is in their age when picked. It has been scientifically proven that the small immature specimens are significantly more potent than the larger mature specimens. Over half of the small primordia that first form will abort (cease growing, convolute and deform). Pick these before their heads turn black. A pointed knife blade works well for removing these high potency primodia. These are among the most potent. The abortive mushrooms are also high potency. Harvest them when they are young and before their heads turn black. When the fruitbodies are normal, harvest them before the veil under the cap breaks. The mushrooms will be smaller and their heads will be roundish. It is important to note that the mushroom cakes pictured in this book are all mostly well matured. While these mature specimens are beautiful and perfect, they are not as potent as the diminutive specimens. The mature specimens are good for spore collecting and showcasing but are weak in psychedelic potency."

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. február 8. 20:50
 
 
En is ugyanigy perlites dobozzal nyomom csak lyukak nelkul, a paratartalomrol sajnos fogalmam sincs.
a homerseklet nekem is detto bar eleinte 18ig is lement, 3 napja van bent kemeny egy darab vermi/brf suti amazonnal beszove.
hat nem nagyon sieti el, azt a par szem vermit ami dunk and roll utan raragadt meg mindig nem szotte be rendesen.
a gombidnak szerintem meg se kottyant az a par ora napfeny.

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2008. február 8. 20:32
 
 
Tegnap beraktam a kész poharaimat a növesztő dobozomba. Érdekes tapasztalat: 5 pohárból 2-t alufóliával fedtem, tehát ebbe csak a benne lévő oxigént használhatta a mici, 3at pedig tyvekkel takartam le beoltás után. Amelyiken tyvek volt legalább egy héttel hamarabb befonta, gondolom a több oxigén miatt. És mindegyiknek igen fincsi gombi illata volt mikor kiszedtem a poharakból :)

A parám most a következő:
Egyrészt a perlites műanyag dobozban max 85%os páratartalmat érek el. Ez kevés? Vagy még éppen működhet? Most próbálkozom azzal, hogy leragasztottam pár lyukat a dobozon, hátha segít..
A másik (és nagyobb) problémám a hőmérséklet. 21 és 24 közt ingadozik, de nem nagyon tudom állandósítani. Nagyobb gond viszont, hogy ma olyan helyen hagytam reggel a dobozt (én idióta), ahol rásütött a nap délelőtt órákon át. Mivel nem voltam otthon nem tudom mennyire melegedhetett fel, de szerintetek van esélye, hogy túlélték? Látszani még semmi nem látszik rajtuk, de nagyon remélem hogy ezek a mexikói fajta csiperkék strapabíróak..

Kérem a nagy tapasztalatú termelők ha tudnak nyugtassanak meg pár szóval, nagyon aggódom a kis csemetékért!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Elma_MAn2008. február 8. 13:00
 
 
Az édeskés szag nempara, főleg ha nincs rajta penészfolt :).
Ha kiszeded a pohárból a sütit, és gomba illata lesz akkor nem kell aggódnod.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
eMa9net2008. február 8. 09:53
 
 
Üdv all!

Kérdésem az lenne h ha a poharak ilyen édeskés szagot árasztanak , az para vagy nem?Rendesen szövi be a fehér cucc :D Semmi elszíneződés nincs, egyenlőre.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2008. február 8. 00:41
 
 
A saját kreativitásomból fakadt, mint az általad említett mondat :) Amógy arra próbáltam utalni, hogy ahol macska van, ott macskaszőr is van, méghozzá mindenhol... A sterilitás miatt okoz gondot. Még egy kérdés: Hogyan áljak neki a rozsos módszernek, abba eddig mindig beletört a bicskám. Lassan csak kanállal tudok enni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. február 7. 23:40
 
 
"En igy csinálom, még egy sütit sem vesztettem (illetve egyet de azt hülyeségből, spórás lett az érett kalaptól én meg kidobtam) pedig macskám van."

Ez a mondat nagyon jo :)))

Ezt a vizes szuros szelloztetesmodszert olvastad valahol(hol?) vagy te talaltad ki?
van a terrariumon kimeneti nyilas es ha van akkor hol?

Liquid culture-el probalkozott mar valaki sikerrel?
Nekem az elso nem jott ossze, mezes mikros tek, egy darabig mukodott, a micidarab szepen kibolyhosodott, kb egy hetig mintha uszkaltak is volna bolyhok.
Aztan a cukor leult az uveg aljara, mivel nem kevergettem, igy ott gondolom surubb trutyiban mar nem ment neki a virgonckodas.
kb ketto ketesfelfel het utan kibontottam, poshadt volt, discardoltam.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2008. február 7. 19:52
 
 
Én igy csinálom, még egy sütit sem vesztettem (illetve egyet de azt hülyeségből, spórás lett az érett kalaptól én meg kidobtam) pedig macskám van.

MÁS
Van különbség hatásban attól függően, hogy mennyire hagyom kinyílni a termőtestet? Csak mert az első flush fogyasztásánál kicsit talán előbb leszedtem a témát. Jó volt, de csak kellemes jó érzést biztosított vizualizáció, röhögőgörcs semmi. Viszont egy nagyon kedves barátom még növekedési fázisban kiválasztott magának 3 nagynak igérkező kalapot (15-20cm lett mindegyik) ő azt ette, én kb a háromszorosát a többiből. Az övét fönt hagytam tovább. Ő annyira késszen lett, hogy fojton azt kérdezgette, hogy létezik e, én meg csak az alap jókedvet tapasztaltam. Ezért kérdem, hogy a korai szedés jelent e minőségbeli romlást vagy javulást?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
deeptrip2008. február 5. 17:09
 
 
Tester igen ilyesmi, ez elég jónak néz ki köszi.

Soproni jól hangzik a dolog!
 

Korábbi 10 20 50 100 hozzászólás (összesen: 5690)


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!