|
Legfrissebb hozzászólások (1583 - 1592) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | ha úgy gondolod hogy megéri a gyógyszertárba elmenni steril fecsiért, vagy vállalod hogy sterilizálsz magadnak fecsit akkor csak hajrá. az átlagos receptek szerinti 40-50-60% víztartalmat elérheted így is.
de szerintem NINCS VESZVE a dolog, mert lehet hogy belül micelizálódik vagy mintás poharad van mint nekem és minta kitakarja. gügyögj hozzájuk. szeretik:) |
| | | | |
| | | | | | | | | | hi, köszi a biztatást, szerencsére már beindultak a sütik egy hét után 7ből 5, és eddig fertőzésnek sincs nyoma. viszont parázok a másik 2 miatt. A végére már nem maradt elég anyag a sütikhez és az uccsó 2nek a külön kevertem be, és kissé száraznak találtam utólag, de úgy gondoltam, legalább kipróbálom melyik arány a jobb, végül ezeket is beoltottam - gyanítom ezek nem akarnak beindulni sem:( Van valami lehetőség rá hogy megmentsem őket? Mondjuk ha egy kis vizet nyomnék bele fecsivel az segíthet? |
| | | | |
| | | | | | | | | | perlit helyett hasznalhatnal agyaggranulatumot vagy agyaggolyot, Seramis a forgalmazo neve, praktikerben lattam, obiban/baumaxban is biztos van.
Ha nem megy a suti keszites kiprobalhatod a szemes gabonat, annal talan egyszerubb beloni a nedvessegtartalmat es nem kell a vermi/liszt aranyokkal sem jatszani, elo lehet aztatni, vagy inkabb elofozni kis langon. Megszivja magat amennyire tudja ugyhogy mar vizet sem kell hozza rakni egy par cseppen kivul mielott betenned a kuktaba.
Ha sutit csinalsz erdemes megnezni mekkora nedvessegtartalmu lett a kevereked, megmersz egy kis mocsingot nedvesen, kiszaritod sutoben alacsony hofokon, aztan lemered megint, a ketto kulonbsege lesz a viztartalom, a 60% koruli mar jo.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | idén csináltam egy kenderböjtöt és az ajándékutalványból terveztem finanszírozni a perlitet meg tettáriumvödröt és a többit. ott volt a gond hogy a perlitre rá kellett volna fizetnem mert félzacsit(csak25lityit) nem adnak el. sebaj kértem pár cp-t és egy canna tápot. meg egy teljesen bontatlan átlátszó nejlon zacskó csomagot. van vagy 30 használatlan, ki se nyott zacsim.
meg van jópár PF sütim ami lassan egy hónap alatt se akarta teljesen befonni a poharat(alsó pár cm). tegnap szépen kinyitogattam egyesével és át csúsztattam gyársteril zacsiba őket. mellé fecsivel beszúrtam pár köbcenti forralt vizet. nagyon párásodnak nagyon fejlődnek. alkalom adtán rakok fel képet.
a terráriumot tegnap csináltam és ma kapcsoltam be. mivel perlitem nincs ezért vettem egy csomag vattát(200ft) olvasgatom ezt a topicot. olyan 2000.hsz környékén járok amikor olvasom hogy az akvárium melegítő ha nem vízben van akkor szétdurran, rohanás csekkolás bedugni a vatta közé.
már van a terráriumban egy süti. de jövőhéten megy még vagy 5-6. érdemes lenne casingelnem, de csak vermim van és nincs kókuszrostom.
vissza olvasva olyat is találtam hogy dunk-and-roll de nem a sokatdik flush után hanem az összes elött. ezt is kipróbálom.
van kérdésem is: milyen közel lehetnek egy máshoz a pf sütik?
ja és a paraméterek: standard pf tek vermi barnarizsliszt és P.C. cambodian |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szevasztok, rég jártam erre, mi a helyzet? Mindenki sikeresen kertészkedik? :) úgy néz ki összejön a PF tek sütik becasingelése, mert már van 1-2 mici folt a termőföldön, a jó vastag termőföldöm ;), kövi casing már zabbal fog menni
1xű nekem is belasul a végére a mici fejlődés, de simán várok vele 1-2 hetet még azt csoki, eddig bevált, inkább mint hogy megfertőződjön a pohár ha szabadon hagyom a lyukakat
sleepwalker ha egy helyről kaptad és a másik kettő fecsi okésnak tűnt, akkor szerintem a 3.-al se lesz gond, én is csináltam már olyan oldatot amibe nem látszott semmi, pedig jó lett, még jó hogy jó, saját készités... :D
korrupt mici fejlődéshez asszem 23-26 fok az ideális, de 20-23 se lehet gond (nálam sincs több szerintem), max csak lassaban megy kicsivel na bumm, hogy üveg falánál legyen beoltva szerintem csak azért kell, hogy követhető legyen a fejlődés egyből, a lényeg inkább hogy több helyen legyen oltás (4-5), viszont a ketté repedések vizhiányra utalnak, az viszont nemcsak a mici fejlődésnél hanem termőtest képzésnél is visszaüthet, ha be végül be is szövi mindenféleképp dunkolj
ámde, találkoztatok már olyannal hogy az első flush gombái ütősek voltak, a másodiké meg nem annyira? lehetséges ez vagy csak én képzelem be? mert ha igaz akkor a 3. flush-sel már nem is foglakozok tovább |
| | | | |
| | | | | | | | | | sleepwalker: Ha a tobbi fecsiben lattad a sporakat es ugyanonnan szarmaznak akkor szerintem eleg nagy az esely hogy abban is van csak nem latszik, talan jol el van keveredve es egyesevel nem lehet oket annyira eszrevenni mint csomokba tapadva. En az elso lenyomataimon sem lattam a sporakat, nemhogy a fecsibe amit beloluk csinaltam, megis lett beloluk valami.
1xu: a lyukak le vannak fedve valamivel vagy csak vannak ahogy vannak? Lehet jo otlet lenne odarakasztani egy kaveszurot/polifilt/vattat/sebtapaszt hogy vedve legyen az arra szallo szennytol
korrupt: a 20-23 foknak elegnek kellene lennie,viszont lehet hogy azok a repedesek arra utalnak hogy tul szaraz (vagy nedves) a sutid. Ha legkozelebb meg akarod tudni a taptalajod nedvessegtartalmat, merd meg egy kevesnek a tomeget aztan tedd be a sutobe es kozepes/alacsony fokozaton szaritsd ki es merd le megint. Ha 6 gramm volt a kikevert taptalajod nedvesen, es 3 gramm lett szaritas utan akkor 50 szazaleka volt a viz ertelem szeruen. Ugytudom 60 szazalek koruli nedvessegtartalom megfelelonek szamit.
Shroomy: neked kell dontened hogy bevallalod e vagy sem. Vagy nem lesz semmi bajod, vagy gyomor rontas, vagy korhaz, foleg a szerencsen mulik meg azon h mennyire peneszes. meg persze azon hogy mennyire vagy erzekeny ra.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Nemrég hozzájutottam három darab cicaszurihoz, amelyek közül csak kettőben láttam úszkálni spóracsomókat. Szerintetek kaptam 10ml desztillált vizet vagy lehet hogy csak jól el voltak keveredve a spórák? (1-2 db nagyon pici fekete pont úszkált azért benne, de a többihez képest elég gyérnek tűnik) Egyébként elvileg GT van benne és ma be is lett vele oltva a süti, csak szeretném tudni hogy egyáltalán számítsak e valamire, vagy készíthetem a többi. Ja és mindenképp hűtőben kell tartani felhasználásig? THX |
| | | | |
| | | | | | | | | | amikor oltottam be őket sajnos idő elött elfogyott a vakcina és az utolsó sütibe csak 1/4 mili jutott. azt középre lőttem. most jár a szövés felénél.
vannak sütik melyek hamarosan 100%osak lesznek, de nagyon belassult a micélium képződés, ezért levettem a második fóliát.most 4 lyukon át szellőznek. ez elég vagy sok?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok!
Már 10 napja beoltottam a sütiket, de még csak most látok fehér részeket, most kezdte csak el beszőni. Arra gondolok, hogy a hőmérséklet túl alacsony, mert a szobámban vannak, kb 20-23 fok lehet átlagosan, úgyhogy most valamilyen melegítőt próbálok kitalálni vagy szerezni, de nem tudom, hogy kb meddig érdemes még kísérletezni velük, a spóráknak nem e lett valami baja, pl elrohad, elpárolog a víz, elfogy a levegő vagy valami ha nem ideális a hőmérséklet. Van néhány süti, ameliykben kb fél centis vízszintes repedések vannak, majdnem ketté vannak válva, oltás után kb 3-4 nappal vettem ezt észre, elötte nem volt semmi bajuk. Az nem tudom, hogy mennyire fontos, hogy az üveg falánál legyen beoltva, mint az oktato videókban, vagy ha kicsit beljebb sikerül, úgy is jó-e, esetleg legrosszabb esetben, ha a süti közepébe lenne oltva, úgy is kifejlődne-e?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha csak egy helyről kezdi el szőni úgy lassabb, de ha van elég oxigén sikerülnie kell úgyis. Onnan tudod hogy kész, hogy egységes fehér micélium van a sütin körbe. Ha úgy látod jó már, várj vele egy hetet (de 5 napot biztosan) amig megerősödik, és csak utána rakd a terráriumba.
Kérdés:
A casingem már vagy 3szor termett (vmiért nagyon gyorsan követték a flushok egymást), azonban most a gombikkal együtt a tálca egyik oldalán fehér "pamacsok", "gubók" jelentek meg. Szerintem penész lesz sajnos, a kérdés pedig az, hogy ettől még ehetőek-e az amúgy egészségesnek tűnő szép nagy gombák?
Előre is köszi ha van már vkinek tapasztalata ilyen terméssel. |
| | | | |
|