DAATH

Az, akinek van miért élnie, csaknem mindent képes elviselni a „hogyant” illetően.

Friedrich Wilhelm Nietzsche

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok


Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


Legfrissebb hozzászólások (1463 - 1562)
 (Témakör: Gomba termesztés)

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. augusztus 24. 18:47
 
 
elszöktetés?

esetleg googlemaps-on bejelolni?

http://maps.google.com/

saját térkép
itt lehet bejelölni helyeket, cimkékkel leírásokkal. aztán meg lehet osztani mással a jobb felső sarokban a "link" re kattinta pl

http://maps.google.com/maps/ms?hl=hu&ie=UTF8&oe=UTF8&msa=0&msid=106841859583473588
007.00045537420cf5dfe77a7&ll=47.76333,20.909729&spn=0.390476,0.870667&z=10
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
1xű2008. augusztus 24. 18:20
 
 
azóta regisztráltam a Myctopia forumra is meg a sroomeryt is átbújtam.

majd egyszer teszek ki gps koordinátákat hogy hogy hol is lehet keresgélni hathatós élmények után kutatva. mondjuk a végcél az elszöktetés ahogy az osztrák szomszédnál ment.

kipróbálom most a panaeolus fajtákat, meglátjuk.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
precíz2008. augusztus 24. 16:03
 
 
1xű:
Itt van egy szerintem egész korrekt leírás, ugyan azurescens-re, de az alapelv szerintem megegyezhet, max a táptalaj, ilyesmi különbözik, de információnak mindenképpen jó.
http://www.magic-mushrooms.net/growing-psilocybe-azurescens.pdf
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. augusztus 24. 14:16
 
 
Csapvíz hidegen, esetleg a hűtőbe is berakhatod sütistől amíg de nem szükséges.
Hűtve talán kevesebb esélye van a fertőzéseknek, és a hideg sokk is hatással van a micire de vitatott hogy hátráltatja vagy segíti e a termőre fordulást.

Rollnál a vermit sterilizálhatod mert ártani nem fog, bár lehet hogy használni sem.
Sütőbe téve közepes hőfokon, csak úgy szárazon , szerintem egy óra bőven elég kell hogy legyen neki.
De vermivel nem sok dolgom volt még úgyhogy inkább nem osztogatok tanácsokat.

A pinek a kis gombakezdemények, barna a kalapjuk, ezek vagy gombává fejlődnek vagy "abortálnak" azaz meghalnak, kalapjuk színe ekkor elsötétedik megfeketedik, innen lehet megismerni őket.
Ők azok a gombakezdemények amiket a kolónia nem táplál tovább.

Egy termőre fordult sütin pinek, "gombák", és abortok is vannak egyszerre, a pinek bármikor termőtestté fejlődhetnek.
Te döntöd el szüret után hogy lecsupaszítod e az egész sütit, dunkkolsz és megint termőre forítod az egészet, vagy hagyod a már kifejődött pineket továbbfejlődni.

Egy kiadós dunk után a sütin hagyott pinek el fognak halni, ugyhogy célszerű még dunk előtt eltávolítani őket vagy csak ott dunkolni ahol nincs pin.

Szüretkor nem muszáj egyszerre az összes gombát leszedni, simán jó ha csak azt szeded le ami szerinted megérett rá bár van aki szerint célszerű
pl azért mert a gomba életciklusa így az egész sütin ugyanabba a stádiumba kerül (kolónia egész terulete regenerálódhat, míg részleges szüretnél néhol pin növesztés néhol regenerálódás fog folyni), és ez lehet hogy jobb a kolónia számára,
meg pl teljes csupaszítás után a fertőzésnek sincs akkora esélye főleg ha a sütit(kolóniát) le is mossák utánna, mint a kitépett gombák helyein keletkező védtelen helyeken.

Ha minden hullám (flush) után dunk&rollozni akarsz akkor ugyis le kell szedni az előző vermi réteget az új felgörgetése előtt.

Ha meg éppen sok az egészséges pin és a süti sem tűnik csont száraznak akkor dönthetsz úgy hogy dunkolás/rollozás nélkül várod meg a következő flusht így esetleg időt és energiát is nyerhetsz.

Az abortok és a pinek is potensek, néha potensebbek mint a kifejlett társaik.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
ViLó2008. augusztus 24. 12:49
 
 
wow:) ekkorák nöhetnének nálam is:)
tegnap kibujtak a pinek az equador sütikböl a stropharia még várat magára ... ma már egész szép kis mini gombiká fejlödtek, eddig minden ok.
Dunk & roll nál csapvizet vagy desztillált vizet kell használni? vagy mondjuk forraljak hozzá vizet és lezárva hagyjam kihülni? ez a kérdés a verminél is... kell e sterilizálni mielött belehempergetem a sütit?
Egy videoban a forma szimplán csapvizzel csinálja és a vermi sincs sterilizálva.

Tester a képeid közt van amelyiken a rengeteg pin van és csak két gombi nött meg amik a lyuk mellet voltak ilyen esetben amik kicsik maradtak pinek ezek az abortok? szal ezek már ekkorák maradnak ugye? ezzel az abort dologgal nem vagyopk tisztában... az se tiszta h pl adott flushnál szüretkor minden gombit le kell e szedni? h kezdödhessen a második termötest képzés... vagy józan paraszti ésszel elképzelve a kicsiket meghagyni következö szöüretre azok is megnönek? ezt elmagyarázhatnád nekem :) elöre is köszi:)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. augusztus 23. 15:39
 
 
http://files.shroomery.org/files/08-29/631669577-IMG_0034.jpg

ehhez meg jo etvagyat
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. augusztus 23. 14:31
 
 
par uj kep
http://www.weedfarmer.com/pictures/v/tester1/mush/
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. augusztus 23. 14:14
 
 
a sutikkel esetleg be lehet oltani ketszer-haromszor annyi taptalajt is (10szer annyit is, de minel nagyobb a suti-taptalaj arany a suti javara, annal hamarabb tortenik meg az atszoves, es annal kevesebb a megfertozheto taptalaj)

ez nagyot dobhat a hozamon de az elfertőződés kockázatan is.
meg mindig a sima suti a legbiztonsagosabb.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. augusztus 23. 12:53
 
 
igazabol a korulmenyeidtol meg az elvarasaidtol fugg hogy melyik a hasznosabb.
sok sikert
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
ViLó2008. augusztus 23. 01:05
 
 
Ejjha :) szépek
Igazándiból csak arra voltam kiváncsi hogy mennyivel gyorsabban szövi be a mici, mert arra gondoltam h csinálok egy casinget és ha végülis összetöröm a sütit akkor mind1 h mekkora igy viszont az inkubációs idő a felére csökken... arra is gondoltam még hogy szét se kéne törni hanem ilyenböl egy párat egymás mellé rakni vermire és ezt befedni kokusz/vermi casingel.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. augusztus 23. 00:34
 
 
abbol eleg pici gombak lesznek!:)

http://www.weedfarmer.com/pictures/v/tester1/mush/

ez kb 1-1.5 deci buzan nott,
es ha minden igaz ok mentik meg a fajtajukat.

9 klonozasi kiserletbol 8 mar biztosan nem sikerult, valoszinuleg a glovebox silanysaga miatt.
eddig minden elfertozodott ami benne keszult:)
szerintem utalatos egy dolog amugy.

oltashoz szerintem nem is szukseges, a suti egyebkent sem erintkezne levegovel, az alufoliat le kell torolni alkohollal, egy sterilizalt tuvel atdofni, oltani, a tu kihuzasakor egy alkohollal atitatott vattat, ugy ahogy az orvosok szoktak banni egy vattaval vervetel utan, mar a kihuzaskor szorosan a tuhoz es az alufoliahoz tartva a tu kihuzasa utan a lyukra teve azt eltakarni.
csak ne tocsogjon az alkohotol.

ettol joval kissebb elovigyazatossaggal sem volt problemam oltasnal nyilt levegon sem.
foleg ha van felso szaraz vermikulit reteg.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
ViLó2008. augusztus 22. 20:21
 
 
Hát ezt a sütit pont nem abból... ez már a második oltás postán érkezett fecsiböl , de a tavalyi spórából tavaly nem jáértunk sikerrel és pihentettük a dolgok kül. okok miatt... és juli elején oltottunk a maradékból idén... 6 poharat akormég nem volt glove box 6 pohárból 3 be se indult a maradék 3 ból 2 elfertözödött viszont egy nem rég került perlitre... elég lassu szövés volt de nagyon massziv a süti amikor a végét szötte láccot h mici belülrö terjed kifelé szépen bebolyhosodott lassan pinelhetne az is:) amugy nem nyultam a pinelös sütihez már 2-3 centis gombik kandikálnak ki alóla ... és ebben az a durva h ez csak egy próba süti volt és feles pohár méretű...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. augusztus 22. 16:54
 
 
VILÓ ezt a sutit meg a 2007es sporalenyomatbol csinaltad?
gondolom azota neked is leesett hogy nem kell a sutivel semmit csinalni
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. augusztus 22. 16:46
 
 
tapasztalatom nincs de szorgalmasan dobalom ki a kornyezo erdokbe a lenott vagy befertozodott sutiket.
bar meg ha ki is nonek nem valszinu hogy epp arra jarok de meg mindig jobb igy mintha a kukaba mennenek.

a legtobbnek agyat sincs, van egy macskaalmos szalmas tragyas agyas amit osszekevertem kerdeses spawn-nal aztan letakartam szalmaval, folddel meg ujsagpapirral.
neha locsolgatom.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
futrinka2008. augusztus 22. 10:58
 
 
én azt olvastam, hogy tavasszal érdemes telepíteni az outdoor fajtákat

itt van egy rövid faq a tekről, linkekkel a részletesebb leírásokhoz
http://www.fungifun.org/English/Psilocybe-Azurescens-Outdoor-Cultivation
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
1xű2008. augusztus 21. 19:20
 
 
van valakinek tapasztalata outdoor gomba fajok nevelését illetően?
nem sokára itt az ősz és jó lenne egy-két gomba ágyást kitelepíteni a környező erdőkbe.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
ViLó2008. augusztus 20. 00:03
 
 
http://kepfeltoltes.hu/view/080819/pin_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

itt a kép linkje , az elözö post ért sry lekéne törölni :S
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
ViLó2008. augusztus 19. 23:37
 
 
Sziasztok!
Nem régiben beoltottam pár barnarizslisztes vermis sütit szépen be is szötte a mici, fertözés nem volt valószínüleg mert gloveboxot használtam mindenkinek javaslom...
az egyik sütim elkezdett pinelni 9 nappal a terráriumba helyezés után.
Eddig ok...
Viszont a pinek a süti alján levő vermi rétegen nőnek át és bújnak ki a süti alól a fólia és a süti közül mivel a süti közepe domború ott van egy kis rés. kicsit a fedö vermi rétegbe is beleszött a mici valszeg és a vermi réteget casingnek használja. a kérdés hogy ilyenkor igy kell e hagyni , esetleg oldalára vagy tetejére fordítani a sütit?
Elöre is kösz a választ. Amugy a tek elsajátitásához és minden máshoz sokat segített a forum végig olvasása ezt is a glovebox mellé tenném az ajánlóba...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. augusztus 16. 21:01
 
 
hat akkor jobb hijjan... hajra!

Esetleg vehetsz/csinalhatsz barnarizs lisztes (vagy rozslisztes vagy akarmilyen lisztes ) sutiket is parat, mellette meg kiprobalhatod a sima rizslisztet is, ha bejon akkor nem kell mindet megenned.

en is jartam igy, a suti szepen befonodott de a termotest novesztesre mas okokbol nem maradt ido, a maradek rizslisztet megettem:)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MAKET2008. augusztus 16. 19:10
 
 
Igen. Vermikulithoz nagyon könnyen jutottam hozzá...
Konkrétan besétáltam egy kertész szaküzletbe és vettem:D
de akinek nincs ijen lehetőség annak egy kis segítség
http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=8&kategoria=109&reszletestermek_id=1795&
TermekLimit=0&TermekOrder=nev
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. augusztus 16. 16:16
 
 
A szavatossaga a frissen leszedett, szaritas nelkul hutoben tarolt gombanak nem lehet tobb egy hetnel, de ennel is inkabb kevesebb.

Szaritva lasd ugyanezen oldal 4495. hozzaszolasat, ropi szarazon evekig, kevesbe szarazon honapok.

Ennel pontosabban nem igazan lehet tudni.

MAkET feher rizs lisztjevel kapcsolatban:

"White rice flour can be substituted for brown rice flour, but healthier and faster growth has been observed with brown rice flour."

forras: http://www.shroomery.org/5156/Can-I-use-a-non-organic-brown-rice-flour-or-white-ri
ce-flour-for-the-substrate



Eszerint lehet, de egeszsegesebb es gyorsabb novekedest figyeltek meg barnarizslisztnel.


http://www.shroomery.org/forums/showflat.php/Cat/0/Number/3576624/an/0/page/0

Itt uncle bens tasakos rizst hasznaltak, a gombak nottek, de a srac (szerintem lehet hogy elhamarkodottan) arra a kovetkeztetesre jutott hogy pszilocibint nem tartalmaznak (nem hatottak)

Ha mar rajtad ragadt megerne egy ket probat tenni szerintem.
Barna rizs lisztet magad is csinalhatsz barnarizs es kavedaralo segitsegevel.


Egyebkent mindenfel liszt jo ami teljes kiorlesu, rozs lisztet eleg sok helyen lehet kapni, a buzalisztbe meg ha teljes kiorlesu is van rairva nem lennek biztos.

en egyebkent buzat hasznalok igaz hogy egesz szemeket, de mukodnek.

vermikulitod van?
honnan szerezted?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Verzamelmister2008. augusztus 16. 15:07
 
 
köszi,ja és kb mennyi ideig tárolható el úgy hogy megmaradjon benne a hatóanyag?frissen leszedve,jól becsomagolva,hűtőben?
peace
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MAKET2008. augusztus 16. 14:14
 
 
Na Hali!
nem akarok senkit sem hülyeségekkel traktálni de lenne egy kérdésem...

Kb. 2 hete találtam ki hogy belekezdek a dolgokba. Meg is vettem minden hozzávalót, szépen megépítettem a kis kalapos dögöknek az inkubátort, és pár napja rendeltem meg a spórafecskendőket, de van egy kis gond... bementem vmelyik nap egy bioboltba és vettem jo sok kiló barnarizslisztet(legalábbis azt hittem). mint késöbb kiderült a nyakamon maradt igencsak sok sima, fehérrizsliszt... nah most az lenne a kérdésem hogy a fehérrizsliszt ugyan úgy faszás a táptalajhoz vagy pedig muszáj hogy barna legyen????
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. augusztus 16. 13:34
 
 
valamivel tobb mint 1 honap
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Verzamelmister2008. augusztus 16. 12:01
 
 
mennyi idő kell a gombának a földbespórázástól az aratásig?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. augusztus 15. 22:02
 
 
just for the records: tobb kis gomba adta ki a 1.5 grammot, ekkora gombam meg csak almomban volt:)

mas

most derult ki, persze lehet hogy csak szamomra, hogy ezek a "fantazia nevek" mint B+, Amazon, Equador stb szoval ezek ala a "fajtak" ala tartozo egyedek nem megkulonboztethetoek.

Tehat a Psilocybin Cubensis "amazon"-t es a Psilocybin Cubensis "B+"-t senki sem tudja megkulonboztetni.
Nincsennek sem alaktani sem hatasbeli kulonbsegek.

Van nehany a tobbi kozul kituno "fajta" pl a Penis Envy ami meglepo modon a legtobb sporakuldo cegnel out of stock.

Nah..mindegy azt hittem a gomba bizniszbe meg nem ette be magat az ami a weed bizniszbe.

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shine2008. augusztus 15. 09:05
 
 
Annyira nincs persze ...tizedgrammokról sem igazán beszélhetünk már egy 1,5grammos száradt gombánál..amugy szerintem aki csak teheti az egye nyersen és nem szárítva, úgy teljesen más a hatása szerintem..az igaz hogy többet...jóval többet kell enni és rágni és nyelni és a többi de megéri szerintem ha már egyszer arra adtad a fejed hogy kalapúrhoz fordulsz...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. augusztus 14. 20:13
 
 
1.5g ujraszaritas utan ropisan is 1.5 grammot nyomott ugyhogy a kulonbseg megsem lehet akkora...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. augusztus 12. 12:24
 
 
azert kerdeztem mert ezek szerint sokkal kevesebb gombat ettem egyszerre mint gondoltam volna.

1g nem csont szaraz = kb 0.6-0.7g csontszaraz.

kulfoldi forumokon azt irjak a nem csont szaraz is ellall honapokig, a csontszaraz meg evekig.

egy ket eves kopp szaraz gomba eletrekeltesere-klonozasara is volt mar pelda.
azer nem semmi.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shine2008. augusztus 12. 10:58
 
 
Az attól függ, hogy meddig és milyen hirtelen szárad ki a gomba! Ha heteken át szárad akkor törni fog, nyilván 4nap aszalódás után még van némi nedvesség benne ezért képes elhajlani...de ha teljesen kiszárad nincs az a mentalista uri geller aki elhajlítja mert menten elpattan! Egyébként nem is kell szerintem komolyabb rendszer neki, az ujságpapír és a fiók teljesen jó módszer csak kicsit időigényesebb mint a kalciumkloridos megoldás.. a fa ugyis elszívja a párát a gombából..
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
futrinka2008. augusztus 11. 23:02
 
 
nekem inkább hajlik

mondjuk azt hozzátenném, hogy eléggé basic még a szárítási technikám, újságpapírra teszem, azt be a fiókba
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. augusztus 11. 19:43
 
 
nalatok a szaritott gomba torik (mint a ropi) vagy hajlik?

meglepodtem amikor egy talcanyi gombabol szaritas utan csak egy mareknyi lett, sulyra pedig egyenlo a nala mennyiseget tekintve kb harmad annyi gombaval, utobbiak szara nem tort mint a ropi, szemben az elobbiekkel.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
1xű2008. július 27. 18:04
 
 
meglepő milyen fogyékony a termés. de a madárpók feliratú doboz még sokáig őrzi a szárított gomba illatát:D

beleszagoltam az lc-be nagyon óvatosan és a szaga érdekes volt.
nem kifejezettem kelletlen, de kicsit savanykás/édeskés/mézes illata volt.
de ha be is van fertőződve akkor is lehet neki esélyt adni hűtővel és H2O2 oldattal. az az idővel és törődéssel.
az lesz a szép hogy ezt nem is magamnak csinálom már, hanem ajándékba. ezért is kell nagyobb körül tekintés és figyelem.

a PF tek casingelve megfelelő lesz a barátaimnak.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. július 27. 18:03
 
 
valoszinuleg ez mas fajta elesztogomba lehet, nem sor meg kenyereleszto.lehet hogy van annyira hig alkohol oldat ami a gombat meg nem de a fertozesedet meg pusztitja, de ezt inkabb hipoval vagy H2O2 vel szoktak csinalni.
ezt a kettot is csak cobwebnél meg penesznel olvastam meg.

hig H2O2 hasznalata eleg elterjedt 0.5% tol 3 % os oldatot hasznalnak, ha jol emlekszem, a tomenyebb oldat mar a miceleumot is karositana.
ezzel a cobwebbel fertozott reszeket szoktak permetezni.

hippoval meg kb hasonlo higitasban, bar 10%os oldatot is irtak mar,, raadasul az sem egyertelmu hogy tomeny hipporol vagy a boltokban kaphato mar higitottrol van e szo.

amugy azt honnan tudod hogy eleszto?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
futrinka2008. július 27. 17:12
 
 
hm, elég jelentős a különbség a kétdecis és a háromdecis sütik hozama között, több mint a duplája a termés sütinként

ugyanaz a spóra, ugyanaz a mix, mégis sokkal nagyobb a flush, még annyi, hogy ezen a terráriumon nincsenek lyukauk, bár az nem hiszem hogy számítana ebből a szempontból
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
pilu2008. július 27. 14:15
 
 
egy igen érdekes gondom akadt: kukoricát és rizset használok táptalajnak a gombafonalak is szépen nőnek de a telep megfertőződőtt élesztőgombával na most a kérdéseim:
1. az alkohol károsítja a gombát?
2. mivel a sörben kenyérben stb. ben is van élesztőgomba ezért úgy gondolom megehető de azért kikérem a veleményeteket
előre is köszi
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. július 25. 13:49
 
 
ja ha uszkalnak benne a feher cuccok akkor mar kesz.

magnetic stirrerrel vagy valahogy mashogy osszerazod hogy sok kis micidarabod legyen es ezzel oltassz.
kb 3 nappal hamarabb megvan mintha sporaoldattal oltanal.

Ha egyszer csinalnal egy magneses keverot, nem nehez, (kell hozza egy venti, pl ai a szamitogep tapokon van, meg egy eros magnes pl ami a vinyokban van pl http://www.instructables.com/id/Magnetic-Stirrer/ )
ehhez kell majd egy stirr rod is, lehet keszen kapni is, ez altalaban egy keramiaval bevont magnes.
En elosszor szoget hasznaltam de nagyon hamar berozsdalt
aztan csavart de idovel ez is
a feher bevonatu csavar kicsit tovabb irta

a legujjabb egy villa levagott foga, ez elmeletileg rozsdalni sem fog, teszteld le a villat mielott levagdosnad a fogait hogy mennyire vonza a magnes mert van amelyikkel nem mukodik.

a tescos villa nallam jol megy, kb 300 ft 4 vagy 5 villa, a fogakat kette is kell tornom hogy elferjenek egy 150 milis befottes uveg aljan, igy remelhetoleg jo sok mukodo stirr rodra lehet tettem szert.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. július 25. 13:36
 
 

az egeszseges lc bolyhos, kis golyocskak, olyan kis zsele golyo szeruk a fertozott meg fatyolos, vagy zavaros, esetleg budos, vagy sotet penesszeru uszkalo dolgok de az ilyesmi mar egyertelmubb eset.

ha mindegyik belott suti elfertozodik akkor az lc lesz a ludas, ez a legbiztosabb teszt, epkezlab sutik eseteben.

ha kikel a spora azt latni fogod, kis uszkalo micigombok formajaban, ha nem kel ki akkor is lehet vele oltani de valszinuleg oka volt h nem kelt ki, pl tul tomeny mezesviz vagy fertozes.
probat meger ha nincs jobb megoldas.

na meg ha elfertozodne az lc pedig szukseg lenne ra (tehat nem lehet ujjat csinalni, nem kell a hely stb, szoval van ra keret)
akkor erdemes berakni a hutobe, nekem par het alatt tulnotte es bekebelezte az egesseges mici a betolakodot.

az utobbi idoben inkabb grain to grain transfert csinalok, sokkal gyorsabb mint az lc.
egy 7 decis befottesuvegnyi mar beszott buza meg kb het masik 7decis beoltasara eleg minimum.
persze minnel tobb az oltoanyag annal gyorsabb lesz.

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
1xű2008. július 25. 12:22
 
 
tester hogy néz ki az elfertőződött LC?
én is ilyet csináltam és szépen úszkálnak benne a fehér cuccok.

mikor lehet kezdeni az oltást vele?
mert ha nem készül akkor is oltanom kell majd.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. július 24. 23:19
 
 
azt lehet hogy nem irtam hogy a terrariumbol monotub lett, 26 literes muanyag doboz aljaba fele fele aranyban kerult buza spawn meg kokuszrost egy leheletnyi szarral.

kokuszrosttal nem fogok meg egyszer casingelni mert orokke becobwebesedik, lehet hogy macskaalom lesz a vege de azzal sem ertem meg el sikert eddig legalabbis.

pedig jo lenne.

Klonoznom legabb sikeralt, ha minden igaz bar oltani meg nem oltottam az LCvel.

Az osszes lc kozul eddig csak a szimpla mezes viz sikerult, kb egy csapott teaskanal mez kb 1 deci forralt vizhez.
A vizet mikroban forraltam par percig, hozzakevertem a mezet aztan egy labasban, aljan vizzel tovabb melegitetetm oket kb fel oran at sterilizalas vegett.
erdekes hogy amikor a vizet nem forraltam elo az osszes lc elfertozodott.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
sleepwalker2008. július 24. 03:38
 
 
Ja, és ha már kilyuggatad a terráriumot ne szellőztess olyan gyakran mint egyébként, mert könnyen kiszáríthatod a sütiket. Sok sikert!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
sleepwalker2008. július 24. 03:34
 
 
Türelem Tester, nálam is idő volt még helyrerázódtak a régebbi sütik, az újabbak indultak be először, amiket közvetlenül furkálás után tettem terráriumba. Mellesleg nekem ugy tűnt hogy jobbban műxik a szellőzés ha a fedőre is csinálsz 1-2 lyukat.
Én is próbálkoztam mindenféle kisebb nagyobb trükkel amiket olvastam. Volt dunk'n'roll simán dunk, volt süti amit a pohárról leszedett lyukas alufóliára tettem és úgy perlitre, hogy tudjon felszívni vizet, de azért ne 1az1ben a perliten legyen, volt amit picit magasabbra(befőttes üvegre) mert kíváncsi voltam hogy hogy alakul a CO2 szint kicsit magasabban és erre hogy reagálnak a cicák. Az eddigi tanulság, hogy a dunk'n' roll már első flush előtt is számít, cold shockkal sikerült előrébb hozni a 2. flusht, a dunk n rollozott + cold shockolt és lyukas alufóliára helyezett süti meg annyi pint hozott, hogy összes flush alatt nem számítottam ennyire. A magasabban lévő süti is jobban virgonckodik a többinél, nemtom lehet-e összegfüggés. Szal szerintem megéri kísérletezni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
futrinka2008. július 23. 17:12
 
 
talán még annyi, hogy volt egy esős éjszaka amikor direkt nyitva hagytam a szobám ablakait, így kaptak egy kis cold shockot, a kétdecis poharak másnap kezdtek beindulni

nemtudom van-e összefüggés, vagy csak véletlen
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
futrinka2008. július 23. 17:02
 
 
hát, igazából nem változtattam semmit, páratartalom 99% (perlit tek), kicsit többet legyezgettem naponta min. 5X

jun 24. én oltottam be 10 poharat, 5 kétdecist és 5 háromdecist
jul10.én kerültek a kétdecis poharak a terráriumba, és mostanra értek be

a háromdecisek most kezdenek el pinelni, ők jul 15.én kerültek perlitre

viszont, két terráriumom van, a kétdecisen van 4 lyuk, a másikon nincs egy se, kiváncsi vagyok mennyit számít a lyukasztás, lehet sok legyezgetésnél nem olyan sokat

mindenesetre a flushok után tuti dunk&rollozok, azt olvastam az sokat számít

igazából mindenféle teket ki akarok próbálni hamarosan, eléggé megtetszett ez a hobbi :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. július 23. 16:18
 
 
futrinka vegul mi segitett a sutiken?
csinaltal veluk egyaltalan valamit vagy csak ugy beertek
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
futrinka2008. július 23. 15:17
 
 
igen, ami cubensis az jó lesz

más:
Nos, lassan lemegy my first flush ever, igaz annyira nem vagyok elégedett az eredménnyel, de mégis örülök mert végülis sikerült :)

az 5 sütiből mindössze hármon nőtt 4-5 db gombi, a maradék kettőn mindössze egy-egy darab árválkodik, ráadásul eléggé kicsik, bár lehet ez ilyen fajta

mindenesetre szüret után kapnak egy dunk&roll-t, remélem az jól felturbózza őket
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
pharmaecopia2008. július 23. 14:04
 
 
Sziasztok!!

szerintetek ezt érdemes beszerezni?----Spore Syringe Cubensis Mexico (Dutch King) spóra
Szóval ez "az" a Cubensis lehet? azért kérdem, mert még nem vagyok túl hozzértő e dologhoz:D


 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. július 23. 00:48
 
 
Tescoban most 125 forint az 500 grammos barnarizs legalabbis errefele.

Dobozomat kifurkaltam, 2 kb 0.5cmes lyuk fent ketto lent mind a 4 oldalon de eddig latszolag nem segitett, mindezt harom nap alatt tette.
Ettol hidegebbre mar nem tudom rakni, ha a kovetkezo egy ket napban nem lesz valtozas casing lesz a vege pedig nem akartam, mindig cobweb lesz belole, azzal meg küzdhetek holtomiglan.

pedig ram ferne mar egy nagy flush.
egy royal flush

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
sleepwalker2008. július 21. 11:33
 
 
Én is olvastam ezt, de ennyi erővel a gonosz bacik és spórák a napi több szellőztetésnél, legyezésnél is ugyan úgy bejuthatnak a terráriumba. Ha szűrőt használsz az persze más tészta. Véleményem szerint viszont minél kevesebbszer kell nyitogatni a terráriumot annál biztonságosabb az eljárás. Arról nem is beszélve, hogy pl nálam egyébként pinelni sem akartak szal nem igen volt választásom és igazság szerint ha lesz még legalább egy ilyen flush akkor azzal már elégedett leszek.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. július 21. 10:47
 
 
Pont ez az ember irta hogy keveredik a CO2 a levegovel:)

Azt olvastam hogy a szuretlen levego, meg a nagy szamban jelenlevo gonosz sporak es bacilusok az elso esetleg masodik flushnal nem okoznak nagy problemat, a mici eleg eros meg ahhoz hogy hatekonyan vedekezen, a harmadiknal a kimerult miceleum mar nem tudja kordaban tartani oket es elterjednek.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
sleepwalker2008. július 21. 10:20
 
 
Szerintem nem para a furkálás, max ha túl sok lesz a lyuk leragasztasz párat szigszallaggal. Nálam tökéletesen műxik így a szellőzés és ugyan úgy párásodik is a terrárium. Úgy tudom, hogy mivel a CO2 nehezebb az O2nél az alsó lyukakon kicsordogál, és a helyére friss levegő kerül. Na most ha filtereket használsz az biztos hogy jó alaposan visszafogja a légcserét, én pl nem használok semmit, a lyukak teljesen szabadon vannak hagyva, mégsem lett a cicusoknak semmi bajuk. Majd ha lesz időm teszek fel pár fotót, addig is lásd youtube: http://www.youtube.com/watch?v=zGQok-UnyJE
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. július 21. 01:23
 
 
raadasul abban a terrariumban ahol a bolyhos suti volt, eleinte egesz nap, aztan csak ket orankent ket orara egy akvarium levegozteto bugyborekolt.
Ennek az en elgondolasom szerint ki kellett volna nyomnia a terrariumban levo levegot, de ezekszerint nem tette.

mono tub/double tub-nal nagyobb lyukakat is hasznalnak: ket 3-4 centis lyuk minden oldalra alulra( a casin szintje fele egy kicsivel) es ketto felulre, polifillel vagy tyvekkel persze.
es, egyaltalan nem kell legyezni, bar azt irjak hogy a helysegben ahol a tub-ok vannak erdemes keringetni a levegot.

Polifilen meg csak csak atmegy a levego, de tyveken... regebben ebbol csinaltak a sarkanyokat, az anyag majdnem olyan mit egy szatyor.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. július 21. 01:12
 
 
na igen:)
en meg mindig sajnalom megfurkalni a terrariumot, ha nem mukodne csak egy lyukas dobozom maradna, meg gloveboxnak se lenne jo.

azt sem erem fel esszel hogy ezek a lyukak,
akar sok kicsi, akar par nagy,
filterrel felszerelve,
akar polifil(vatelinnek hivjak itt, mint kiderult) akar tyvek(amin igazan nem szaladozik at a lég)
hogy jarulnak hozza a legcserehez.

Az egyik nezopont szerint a CO2 mivel nehezebb a levegonel a terrarium aljan gyulik ossze, a masik nezopont szerint meg mivel a terrariumban eleg markans homersekletkulonbsegek vannak (pl az elo myceleum szovet melege es a perlit hidege kozt), az emiatt kialakult legmozgas miatta CO2 keveredik a levegovel es a egesz legter CO2 szintje novekszik.

De ezeken a lyukakon, foleg a brutal szures miatt nem haladhaat at annyi levego hogy nagyobb CO2 csokkenest okozzon, vagy ha igen akkor a paratartalomnak is csokkeni kene.

Na mindegy asszem legkozelebb furkalok.
Foleg h egyfolytaban ellep a cobweb.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
sleepwalker2008. július 20. 23:17
 
 
Kicsit pontosítok. A hosszabb oldalakon 3 lyuk középtájt egymás mellett, ugyan így 3 a perlit fölött kb 1 centire. A rövidebb oldalakon 2-2. Felül 4. Először paráztam hogy betesz a páratartalomnak, de nem lett belőle gond. Ja és az utólag betelepített sülik 2nap múlva mikor néztem már pineltek rá két napra már szüreteltem is egy keveset:) Ehhez képest legyezgetéssel és kevesebb lyukkal a 2süti összesen 4abortot tudott produkálni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
sleepwalker2008. július 20. 23:05
 
 
Nálam is ez volt és sikerült helyrehozni, méghozzá a következő módon:
A sütik nálam kb 60 literes fedeles, átlátszó műanyag dobozban vannak, méghozzá összesen 7db, hőmérséklet pár fokkal több, mint kéne. Először kettőt tettem bele és ugyan így bolyhosodni kezdtek, és egy kis kísérletezés meg böngészés után a magas CO2-re kezdtem gyanakodni. Tehát mielőtt a maradék 5sütit a dobozba tettem fúrtam plusz néhány lyukat a dobozra. Összesen oldalanként 4-5 dbot, kb. fél cm átmérőjűt, az oldalak közepére és a perlit fölé egy kicsivel plusz még 4et a doboz fedelére. 3lityó jó nedves perlit van a doboz alján, alatta pár mm víz. Most hogy ezt így sikerült összehozni úgy beindultak a cicák, hogy öröm nézni! Az eredmény 6-8 gombinnyó egy sütin, semmi bolyhosodás. Ráadásul csak két naponta tudom látogatni őket és még ennyi szellőztetés is elég(2 naponta EGY!!!), nem kell naponta szenvedni vele. Remélem segítettem valamicskét.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. július 20. 00:13
 
 
jo kerdes, en nem tudom.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
futrinka2008. július 19. 18:44
 
 
hm, én eddig abszolút nem permeteztem, az mire jó?

mert gondolom a páratartalom miatt, viszont a vizes perlitem már így is 100% RH-t biztosít, vagy van valami extra jótékony hatása?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. július 19. 18:12
 
 
nekem is volt ilyen, a megoldasnak vegul a gyakoribb es hosszabb legyezes, es permetezes bizonyult.

mostmar csomosodast/pinesedest hamarabb sikerul elernem ugy hogy az atszovetest kb 28-30 fokon megy (legfelso polcon nalam ennyi a homerseklet ugyhogy nem kellett sokat varialni), miutan teljesen be lettek szove elkerulnek a lakas leghidegebb pontjara (23 fok), rengeteget legyezem (10-15 alkalom) es permetezem oket. A terrarium fedele kicsit felre van csusztatva igy az RH is csak 90% korul mozog.

igy megvannak a pin kepzodes feltetelei, a homerseklet eses, szellozes, nekem ugy tunt a permetezes is segit, es persze fenyt is kapnak.

Szoval amikor pinesedest akarsz szerintem tedd huvosebb helyre mint ahol eddig volt, legyezd es permetezd sokszor.
En ugy tudom RH-t eleg akkor csokkenteni amikor a mar a pinset felepul es megkezdodik a termotest kepzodes.

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
futrinka2008. július 19. 12:55
 
 
sziasztok

http://www.shroomery.org/forums/showflat.php/Cat/0/Number/8645715/an/0/page/0

valami ötlet innen is?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
1xű2008. július 15. 17:44
 
 
megpróbálhatod, de ha tápanyag már kevés akkor casing se ér sokat.

próbáld ki a dunk n roll-t.
beteszed vízbe16-24 órára, hogy ellepje. ez nem is olyan könnyű hiszen úszik rajta. hűtőben tárolod. ja és vizet azt hiszem ki is kell forralni előtte. tipp: a víz ne legyen melegebb 35 foknál mert megdöglik a micélium.
beforgatod vermibe kókuszrostba stb és egy flust kicsikarhatsz belőle.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cksa2008. július 11. 16:13
 
 
Sziasztok!

Casinghez használhatok sütit ami már letermett?
Mennyiben különbözik az eredmény attól ha teljesen frissel készítem el?

köszi
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
miki140002008. július 10. 11:18
 
 
[beszerzés]
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Vogue2008. július 8. 22:00
 
 
én a 30 fok miatt nem aggódnék havernál is akörül volt pár hete amikor melegebb volt és nem lett gáz
vagy rakj a terráriumba jégakkut.. :D
csak nehogy túlságosan lehűtse ;)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
futrinka2008. július 8. 18:18
 
 
Vogue: az szép eredmény:) én épp a legelső pftekemet nevelgetem, de a következő eresztésnél tuti kibróbálom a casinget

más:

a poharaimat már benőtte teljesen a mici, így egykét nap múlva perlitre rakom, addig hadd erősődjenek

viszont a beharangozott nagy meleg miatt aggódok(34-37fok) , hogyan tudnám kicsit lehűteni vajon a terráriumot?
valszeg a lakás nagy részén 30fok körüli lesz a hőmérséklet a brutál kánikulában... el is pusztulhatnak a drágaságok a melegtől?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Vogue2008. július 8. 15:43
 
 
halljátok aki nem casingezik az próbálja meg....
eddig én is pftekkeztem de ez a casing...
első szüretre a 2 dobozból 300g nyers kalapos jött le, pedig nem növesztettem őket túl, nem is tudom mikorra fogjuk ezt mind bezabálni :D
érdekes monjuk hogy az egyik doboz alapja zab, a másiknak PFtek sütik, és a Pf tekk-es ből jött több kb 2/3-a, zabos meg 1/3, lehet a süti alapanyagnak több tápértéke van, vagy ez pusztán véletlen?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. július 5. 10:39
 
 
nem gondd

lasd meg : http://www.shroomery.org/5167/Is-condensation-inside-the-incubating-jars-harmful
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
futrinka2008. július 4. 14:35
 
 
sziasztok

szépen fejlődnek a kiscicák a poharakban(PFtek), viszont azt vettem észre, hogy néhány pohárnak vízcseppek csapódtak ki a falára

ez gond lehet? adjak nekik egy kis levegőt, hogy tudjon szellőzni, de akkor mi van a fertőzésveszéllyel?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. július 3. 13:46
 
 
sztem nyugodtan varhatnal meg par napot, 3 nap meg nagyon keves ahhoz h pineket lass, ha meg megbolygatod oket lehet hogy többet artasz vele.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
sleepwalker2008. július 3. 12:04
 
 
3 napja vannak a perliten. Meg még van pár db pohárban, azokat majd megpróbálom cold shockkal, és kevésbé párás terráriumba teszem. Az hogy nálad beindultak mindenesetre elég biztató. Sajna nekem mindenképp kimarad a hegyalja, remélem a pinek azért nem. Jó szüretelést. Písz
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. július 2. 21:04
 
 
na itt megjelentek az elso pinkezdemenyek
remelem hegyaljaig kinonek!:)

tieid miota vannak a perliten?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
sleepwalker2008. július 2. 17:34
 
 
Na nekem is ugyanez a helyzet csak kevesebb pamacs, szintén 25-27C körül, GT. Shroomeryn azt irták ha nem akar igy pinelni akkor coldshock segíthet, de igy, hogy már kiszedtem a pohárból hogy tegyem hűtőbe? Esetleg dunkoljam és ugy? Ha tudnám már most hűvösebb helyre tenném csak sajna nincs rá mód.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. július 2. 16:42
 
 
http://i244.photobucket.com/albums/gg2/fubazmeg/Picture034.jpg

nekem is ilyen allapotban van mar vagy 1 hete, a magas homerseketre gyanakszom(28 C ), de amugy azt mondjak hogy az ilyen bolyhos mici az jo, bar en inkabb pineket szeretnek latni mar.
az egesz suti olyan mint egy nagy lelegzo gomb.

naponta 1-2 orankent kap 15 perc előszűrt levegőt akvariumlevegözteton keresztul.

Casingelt sutiket ugyan ebben a terrariumban meg annyira belepte a lecsapodott para hogy ki kellett venni oket.
en meg turelmesen varok hetvegeig, ha semmi nem tortenik akkor lekerulnek a foldszintre, igy most eleg magasan raadasul egy lampa mellett van az egesz doboz therefore the high temperature

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
sleepwalker2008. július 2. 16:14
 
 
Az utólag víz beoltással hidratált sütik olyannyira helyre jöttek, hogy 2hét alatt be is hozták a korábbiakat. Most viszont felmerült másik probléma is. Három napja áttettem 2 sütit terráriumba. Azóta fehér vattaszerű kis pamacsok nőttek ki belőlük, nem kis parát okozva. A szinük nem üt el a miciétől, inkább olyan mintha az burjánzana túl. Első próbálkozás, de pinnek nekem túl nagynak tűnnek. Magas páratartalomra gyanakszom, ezért kiöntöttem egy kevés perlitet a terráriumból és most várok, remélem nem fertőzéssel van dolgom. Egyébként az is gond lehet, hogy a lakásban elég meleg van -- de azért 30C alatt -- ezzel sajna nem nagyon tudok mit kezdeni. http://www.shroomery.org/images/23405/3712-Cake-pinning.jpg
Kb igy néznek ki, leszámítva a gombikat, azok még nincsenek + a bolyhok még nem ilyen összefüggőek mint a képen. Szerintetek mi lehet a gond? Fertőzés, vagy túl sok pára?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
crashee2008. június 27. 12:56
 
 
5. Ki lehet e tenni a szabadba.: nem tudom.Én raktam ki, volt ami tényeg rendbe jött, de konkrétumot nem tudok mondani mert én is ettem belőle de ahogy elnéztem a kutya is rájárt... És hogy mitől jönne rendbe???Amit olvastam aszerint attól hogy a nincs bezárva és van hova kilökni magából a szennyeződést.

6.Szárítás.Sötét hűvős helyen a legpraktikusabb tapasztalataim szerint.Én a szürő cucco beömlökamrájában találtam meg a legideálisabb helyet.

7.ható anyag mennyiség: a szakirodalom úgy tartja hogy a a hatóanyag mennyisége nagyjábol addig növexik amig nem kezd szélesedni a kalap karimája.Ergo a kicsi skacok ugyan annyi hatóanyaggal rendelkeznek mint a társaik.Ezt é konkrétan nem vettem észre mert sosem mértem menyi és és nem számoltam hogy hány teremtményemmel váltam eggyé...Ha magadnak csinálod nyugodtan megeheted amikor még kicsi ugy is türelmetlen vagy, ha meg keresekedelmi céllal akkor meg ha elviszel egy kurva nagy gombit mint egy g akkor tuti visszajáró vendégeket szereztél.(és még nyertél is rajta mert mert nagyon nagyra kell nőveszteni hogy szárítva is egy g legyen) .-D

8.Szak irodalom. : Én szakirodalom alatt a mikrobiologiai, természet tudományi, szakoldalakat lexikonokat szaklapokat értem.(sorry ha nem pontos a tudomány ágnak a megnevezése de szeritem mindneki érti mire gondolok)

9. Kutyi. nekem képes volt lelegelni a amit talált.és után verte a palávert hogy még... Ennyit a lelki békéjéről.

2007 szept. 10-ig jutottam és kifolyika szemem majd folytatom.
Igyexem meghálálni azt a segítséget amit én is kaptam ugy hogy ha valaki akar kérdezni csak bátran.

Piiisz
By HmmO
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
crashee2008. június 27. 10:47
 
 
Na szó olvasom a fórumot onnantól ahol nem szerettem volna hirt adni magamról a világnak, és a felmerült kérdésekre folyamatosan írom a válaszokat.

Az 1. Miből csinálj sütit. : Nekem szinte bármilyen mag megvelelt csak mindegyiket kicsit másképp kell előkészíteni.Én bementem a pizsamás hipermarketbe vagy amelyik éppen közel volt, és ami bio cuccos magot találtam azzal próbáltam.Kicsit nehéz mert minden magnak más mennyiségű víz kell, és más a sterilizálási idő.(Nem kevés kisérletezgetés volt, de megsemmísítettünk mindent ugy hogy konkrét adatokkal nem tudok szolgálni.)Szó akár rizs rozs madár eledel nyúl kaja vagy bármi, alapvetően igénytelenek ilyen téren a kicsik, csak nem mindegy az előkészület.
2. kessing: a vermi tökéletesen jó de kicsit macerás a kezelése az állaga miatt, és állandóan tiszta dzsuva tőle minden.Ha meg zsákban veszed akkor óhatatlan hogy szennyeződés kerüljön bele...no komment. Találtam ezvel kapcsolatban olyat hogy pamut...Igen ez is működő képes ha spéci anti reagens orvosi cumóról van szó, de ezt megfelelő technikai háttér nélkül majdhogy nem lehetetlen sterilizálni.(autokláv, gö kamra kell hozzá hogy rendesen átlehessen mosni.)
Én a kókusz rostra tetem a voksom mert nagyon könnyű kezelni és jobban tárolja a vizet mint a vermi, és nedvesen is kitűnően kezelhető, és kb 1.5 akkorára nőttek tőle a srácok mint a vermitől.

3.Amikor rozsból ilyen barnás fehéres lé folyik akkor túl szívta magát. Amíg csak a rozson van a folyadék addig van esély hogy lészen belőle vmi de ha már annyi van hogy megfolyik akkor tapasztalatim szerint esélytelen.(meg erjed az egész és ilyen csipős szúrós szaga lesz)=>KUKA

4.Ismét kessing: Mekkora darabokra érdemes darabolni.Nem tudom én pár próbálkozás után feladtam a dolgot mert ahogy szétkaptam elfertőződött pedig egy 8-as besorolású helységben műveltem a dolgot nem kis technikai háttérrel,minden 100%steril cucc volt még se sikerült.Igy úgy döntöttem hogy amit kessingelni szántam azt beleraktam egy edénybe és mint egy vakondtúrás befedtem nedves kókuszrosttal (vermivel pamuttal steril kendővel stb stb.)
Tapasztalataim azt mutatták hogy nem a szétszedésen volt a hangsúly hanem a lazább közegen mert ha letömörítettem akkor ugyan úgy csak befonta de nem növesztett testet.Amikor csak rászórtam és finoman megnyomkodtam akkor meg nőttek mint a bolond gomba.És azzal tudtam szabályozni a méretüket hogy milyen vastagon volt rajta a fedőréteg.(ez véleményem szerint a nedvesség felvétel miatt volt.

Egy kommentbe ennyit. Írom tovább.

:-D igen megcsináltam de nam csak szűrést hanem egy elég komoly helységet, és elég komolyan beindultak a dolgok.

:-D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. június 27. 10:20
 
 
miert mi volt ami ennyire para es egyben kurva jo volt?
Hepa szurest megcsinaltad vegul?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
crashee2008. június 27. 09:35
 
 
Hey all!
Re...
Kicsit nagy szünet volt, de hát szerintem mindenki üldözési mánjiás lett volna a helyemben.Nem megyek bele mi volt hogy volt csak annyi hogy KURVA JÓÓÓÓ VOLT.
Lehet engem is újra ostromolni a kérdésekkel.Rengeteg Új tapasztalatot szereztem ez idő alatt és szívesen segítek minden feltörekvő titán harcosnak amiben tok...
Nya piiiiiisz
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
1xű2008. június 25. 16:50
 
 
vannak olyan sütijeim amik befonódtak, terráriumba mentek de nem teremnek. sajnos, ez van. a mellete lévő casingelt meg most is terem.
ezeket lehet spawnoláshoz használni?
a szalma teket akarom megvalósítani. az a fricska hogy ezt csak pasztőrizálni kell és akkor szerintem nem fogja befertőzni semmi.

voltak befertőződött sütik, azokat kidobtam a sövény alá.
múltkor megnéztem és bogarak eszik. majdnem a fele bizonyítékot eltüntették!
megpiszkáltam őket, de rá se hederítettek hogy mit csinálok velük.
ezek szerint betépett bogarak vannak a kertemben!!!
remélem találkozok majd a pszichedelikus hernyóból lett fraktálos pillangóval:D

pshyfarmer működik a módszer?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Vogue2008. június 25. 14:37
 
 
én hülye meg 1 hete kivettem a sütik alól az alufóliát hátha segit hogy tud több vizet szivni....
mostmár mind1 :D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. június 24. 22:35
 
 
lehet hogy nem hasznalna mar semmi de probalkozni mindenkepp megeri, tanulni meg biztos lehet az esetbol csak ki kell hozni belole.

sali
vagy a suti osszetetele/nedvessegtartalma, kevesebb eselyel a legcsere hianya vagy a tul magas/alacsony hőmerseklet, vagy minden egyutt.
ha nincs mas lehetoseg, egy casingel lehet hogy kihoz belole valamit.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Vogue2008. június 24. 21:38
 
 
tester asszem megtaláltuk akkor a problémát :)
valahogy ez ésszerűnek tűnik
megprószálom kicsit nyitva hagyni doboz tetőt hátha elpárolog belőle valamennyi
szerinted lehet ez megoldás vagy már csoki van nekeik?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Sali2008. június 24. 19:53
 
 
tester

Nem hiszem hogy az idő volt kevés mert már lassan 1,5-2 hónapja gubbasztottak az üvegbe.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. június 24. 12:39
 
 
lehet hogy tul nedves a suti, a dunkolas meg vegkepp betett neki. ez megmagyarazna a casingest is, lehet hogy maga a casing is tul vizes volt...

legkozelebb merj meg egy kanalnyit kesz suti-alapanyagbol, tedd be sutobe alacsony hofokon vagy 1-2 orara mig teljesen ki nem szarad, merd le megint, ha pl 10 grammot tettel be es4 grammot vettel ki akkor 60% os a viztartalma, ami jonak szamit.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Vogue2008. június 23. 11:44
 
 
tudod mi a fura, hogy mi haverral 2-en nyomjuk ezt, nála is vannak totál ugyanezekből a sütikből és amiket nem dunkolt be azokon neki nő frankón... bár ez a casinget nem kéne befolyásolja az nem volt dunkolva ugyebár... nem tudom mit kéne csinálni, meg kéne menteni őket de igy nem tudom a probléma okát...

a mici meg szálas volt, nem bolyhos, oltottunk akkor zabot is ugyanabból a spóra oldatból azt úgy kellet szétverni annyira összefogta, a poharakat is hamarabb benőtte mint azelött, minden jól indult, azt nesze neked benyaltuk
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. június 22. 22:42
 
 
azért jottem elo ezzel mert ugy gondoltam valami hasonloval allok szemben es nem tudtam meg mire velni.
3 honapos LC (printrol keszitve) szemes buzara oltva olyan homogen volt hogy inkabb feher penesznek nezett ki, gyenge bolyhos kis szalak, semmi tartas. de most hogy kapott casinget beindult, es ujra ugyanazokat a tulajdonsagokat latom mint amit vartam.

en meg mindig a sutire tippelek, ha a korulmenyek ugyanazok mint az elozo esetben.
valami biztos van...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Vogue2008. június 21. 09:36
 
 
van benne valami amit mondasz tester halottam már erről én is, de ennek szerintem hosszabb folyamatnak kéne lennie nem?
furcsa lenne igy egyik oltásról a másikra ennyire elavétosodna
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. június 21. 01:17
 
 
Az a kis feny nemhiszem hogy ekkora szerepet jatszana, lehet hogy a sutivel van inkabb baj, de az is lehet hogy a gomba genetikailag faradt ki, olvastam hogy elofordul hogy ha sokaig nem teljesiti a gombi az eletciklusat ergo sporabol megint sporaig, peldaul soakig lc-kent van tartva vagy miceleumrol van tovabbszaportva (pl grain to grain) akkor a DNS masolas egyre rosszabbul mukodik es az ily modon tulszaporitott gombak elcsokevenyesednek, belassulnak, a mici inkabb bolyhos lesz mint szalas, a termotestek nyomik es sok az abort.

Valami hasonlo lehet regi sporanal, regi LCnel is

sali nalad meg vagy nem sikerult a sterilizalas, es csak a suti kulseje lett annyira versenytars menteshogy a gomba beszoje vagy lehet hogy a nedvessegtartalom volt keves, vagy, mivel gondolom te is az uveg es a suti koze oltottal ott szotte be elosszor de a rosz korulmenyek vagy a keves ido miatt nem tudta beszoni a belso reszt.
mennyi ideje lettek oltva?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Sali2008. június 20. 21:43
 
 
Üdv mindenkinek!

Ma este már nem bírtam tovább és az egyik majden beszött sütit casingelni akartam.(Már vagy 2hete nem terebélyesedtek és már csak egy kis rész volt hátra.)Előkészültem de amikor kivettem az üvegből az a látvány fogadott hogy csak a felülete van beszőve és az is csak kb 1mm vastagon:(Na már most van még egy sütim igaz az látszólag erősebben van beszőve de nem tudom hohy annak is csak a széle vagy teljesen de ott is van egy kis folt ami még szűz.

Mi lehet a baj?Mehet a kukába?Valaki segítsen.Thx
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Vogue2008. június 20. 18:15
 
 
no 4-edszer is elabortoltak a gombik a sütiken....
ami más az az hogy előző adagnál nem dunkoltam átültetésnél most igen, de lehet hogy tényleg a sütikkel lesz gáz, mert a casing is abból van és az is ezt csinálja

lehet az baja a casingesnek, hogy nem volt teljesen sötétben amikor a termőföldet kell átnőnie a micéliumnak? minimális fényt kapott a szekrény illesztésénél, csak későn vettem észre...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. június 19. 00:35
 
 
hat ha a casingnek ugyanaz a sutialapja mint a sutiknek, es masik dobozban, tehat mas körulmenyek között van akkor a sutivel lehet a baj, esetleg valamien fertőzés is lehetséges.

akkor mi az ami vátozott az előző körhöz képest?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Stanley2008. június 18. 21:51
 
 
Tester Tudnál küldeni nekem egy e-mailt 1-2 cimmel ahonnan tuti átjön? Milyen fizetési módok vannak? Köszi
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Vogue2008. június 18. 14:52
 
 
lehet előzőnél kicsit melegebb volt, bár most is 23+ van, lehet ez ennyire befolyásolja?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Vogue2008. június 18. 14:48
 
 
az az érdekes tester, hogy ez már nem az első dobozom, hanem a 2. és az elsőnél ugyanigy csináltam mindent ugyanebból a spórából, ugyanilyen arányokkal meg minden ugyanez volt, még a doboz is....
ezért nem vágom hogy mi lehet a baj
viztartalom nem hiszem hogy gáz, mert egyből dunkoltam mielött átraktam volna őket, 23-25 fok van bennt nekik és 5 centi vizes perlit alul szal párának is elégnek kell lennie
casing másik dobozban van, de nem igazán nő az az "erdő" aminek kéne... na majd rakok el valahova képet hátha úgy jobban látszik mi a helyzet
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. június 18. 14:44
 
 
hollandiabol érkező levelben en se kapnék ilyesmit, de angol vagy amcsi levelben mar nyugodtabban.
ha printet rendelsz nem fecskendőt még nyugodtabb lehetnél mint én.

amcsiból egy het alatt ideer
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Stanley2008. június 18. 10:39
 
 
Tester rendelnék a netröl, de mindig azt olvasom itt a fórumba hogy lebukós mert ellenörzik a hollandiábol érkező csomagokat. Azt tervezem hogy kimegyek Bécsbe és mégegyszer átjárom a smartshopokat.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. június 18. 01:03
 
 
milyen fajta?
lehet hogy a fajta sajatossága is hozzájárul, de biztos hogy valamelyik környezeti tényező az oka, gondolom a tápanyaghiány/vízhiány okozhatja, esetleg az alacsony páratartalom, vagy túl sok H2O2 vagy hippo, ki tudja.

ha a casinges is abortall -felteve hogy nem ugyanabban a terráriumban van mint a sutik,- akkor lehet hogy a sutivel van a baj, pl tul szaraz vagy keves a tapanyag pl a rossz aranyok vagy keves víz miatt.
ha legkozelebb megnezed a sutialapanyag készítés után hogy mekkora lett a nedvességtartalma, legalább ezt az okot kizárhatod.
A neten talalható receptek nem mindig vezetnek jóra, lehet hogy a vermikulit vagy a liszt nem volt képes magaba szívni annyi nedvességet amennyit kellett volna.
stb


stanley az a gondd hogy nem ismersz megbízható helyet ahonnan rendelhetnél vagy a posta a gáz vagy..?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Vogue2008. június 17. 18:57
 
 
szegasztok,
a sok abortnak mik lehetnek az okia?
minden sütimből csak nő egy rakás gombusz de elabortolnak....
már 3-adszorra takritom csuma tisztára őket
meg a casingesből is most kezdtek el nőni, de azok is abortolnka?
valamni ötletet tudtok mondani?
rohadt idegesitő...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Stanley2008. június 17. 14:20
 
 
Tester köszi a tippet, megpróbálom az agar-modszert. Egyébként csak azért próbálkozok ezzel, mert a bécsi szigoritás óta nem tudok spórát spórát szerezni, és ez maradt utolsó reményként...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
1xű2008. június 17. 08:48
 
 
úgy néz ki nem okozott problémát hogy mette is nő. szereztem görbe ollót.
a másik meg hogy azok a legnagyobak amik mellőle nőnek:)

ahogy számoltam ez az egész termesztéses dolog 7-8ezer foncsimba került és kb 5 tel lehett volna olcsóbb ha jobban rákeresek a spóra rendelés mikéntjére.
sebaj a köv körhöz már csak kókuszrost kell vennem meg fél kiló perlitet, mert rízs van és trágyát vagy szalmát meg tudok szerezni:)

hétvégén fogyasztás lesz és napforduló:)

köszönöm a sok segítséget, nélkületek nem ment volna.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. június 17. 00:52
 
 
stanley ezt ugy szoktak hogy a sporaoldatot agar-agarral toltott petricsészékre csepegtetik, amikor lathatóvá válik a mici akkor a legegészségesebb/fertőzéstől legtávolabb eső részeket ültetik át egy újabb agar agaros csészébe és így tovább, amíg teljesen fertőzésmentes nem lesz.
van még a szendvicses módszer (hó elkezdtem ékezeteket használni ez már jó jel) ahol az agaragaros csészében láthatóvá vált micéleumot befedik egy szelet H2O2-s agar agarral, a gomba lassan de át tud nőni rajta, a penész viszont nem.

H2O2vel szoktak szórakozni vagy hippóval(bleach), ezek nagy higitásban a gomba micéleumának nem ártanak, a fertőzéseknek es a spóráknak(!) viszont igen.
http://www.shroomery.org/forums/showflat.php/Cat/0/Number/611022/page/0/fpart/1/vc
/1


1xu
nem kap veletlenul fenyt a casing oldalrol? pl ha atlatszo dobozban van a casing felszine ala is bejuthat feny a doboz oldalan keresztul, termotest novesztesre kesztetve azt.
 

Korábbi 10 20 50 100 hozzászólás (összesen: 5690)


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!