|
Legfrissebb hozzászólások (1463 - 1472) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | azóta regisztráltam a Myctopia forumra is meg a sroomeryt is átbújtam.
majd egyszer teszek ki gps koordinátákat hogy hogy hol is lehet keresgélni hathatós élmények után kutatva. mondjuk a végcél az elszöktetés ahogy az osztrák szomszédnál ment.
kipróbálom most a panaeolus fajtákat, meglátjuk. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Csapvíz hidegen, esetleg a hűtőbe is berakhatod sütistől amíg de nem szükséges. Hűtve talán kevesebb esélye van a fertőzéseknek, és a hideg sokk is hatással van a micire de vitatott hogy hátráltatja vagy segíti e a termőre fordulást.
Rollnál a vermit sterilizálhatod mert ártani nem fog, bár lehet hogy használni sem. Sütőbe téve közepes hőfokon, csak úgy szárazon , szerintem egy óra bőven elég kell hogy legyen neki. De vermivel nem sok dolgom volt még úgyhogy inkább nem osztogatok tanácsokat.
A pinek a kis gombakezdemények, barna a kalapjuk, ezek vagy gombává fejlődnek vagy "abortálnak" azaz meghalnak, kalapjuk színe ekkor elsötétedik megfeketedik, innen lehet megismerni őket. Ők azok a gombakezdemények amiket a kolónia nem táplál tovább.
Egy termőre fordult sütin pinek, "gombák", és abortok is vannak egyszerre, a pinek bármikor termőtestté fejlődhetnek. Te döntöd el szüret után hogy lecsupaszítod e az egész sütit, dunkkolsz és megint termőre forítod az egészet, vagy hagyod a már kifejődött pineket továbbfejlődni.
Egy kiadós dunk után a sütin hagyott pinek el fognak halni, ugyhogy célszerű még dunk előtt eltávolítani őket vagy csak ott dunkolni ahol nincs pin.
Szüretkor nem muszáj egyszerre az összes gombát leszedni, simán jó ha csak azt szeded le ami szerinted megérett rá bár van aki szerint célszerű pl azért mert a gomba életciklusa így az egész sütin ugyanabba a stádiumba kerül (kolónia egész terulete regenerálódhat, míg részleges szüretnél néhol pin növesztés néhol regenerálódás fog folyni), és ez lehet hogy jobb a kolónia számára, meg pl teljes csupaszítás után a fertőzésnek sincs akkora esélye főleg ha a sütit(kolóniát) le is mossák utánna, mint a kitépett gombák helyein keletkező védtelen helyeken.
Ha minden hullám (flush) után dunk&rollozni akarsz akkor ugyis le kell szedni az előző vermi réteget az új felgörgetése előtt.
Ha meg éppen sok az egészséges pin és a süti sem tűnik csont száraznak akkor dönthetsz úgy hogy dunkolás/rollozás nélkül várod meg a következő flusht így esetleg időt és energiát is nyerhetsz.
Az abortok és a pinek is potensek, néha potensebbek mint a kifejlett társaik. |
| | | | |
| | | | | | | | | | wow:) ekkorák nöhetnének nálam is:) tegnap kibujtak a pinek az equador sütikböl a stropharia még várat magára ... ma már egész szép kis mini gombiká fejlödtek, eddig minden ok. Dunk & roll nál csapvizet vagy desztillált vizet kell használni? vagy mondjuk forraljak hozzá vizet és lezárva hagyjam kihülni? ez a kérdés a verminél is... kell e sterilizálni mielött belehempergetem a sütit? Egy videoban a forma szimplán csapvizzel csinálja és a vermi sincs sterilizálva.
Tester a képeid közt van amelyiken a rengeteg pin van és csak két gombi nött meg amik a lyuk mellet voltak ilyen esetben amik kicsik maradtak pinek ezek az abortok? szal ezek már ekkorák maradnak ugye? ezzel az abort dologgal nem vagyopk tisztában... az se tiszta h pl adott flushnál szüretkor minden gombit le kell e szedni? h kezdödhessen a második termötest képzés... vagy józan paraszti ésszel elképzelve a kicsiket meghagyni következö szöüretre azok is megnönek? ezt elmagyarázhatnád nekem :) elöre is köszi:) |
| | | | |
| | | | | | | | | | a sutikkel esetleg be lehet oltani ketszer-haromszor annyi taptalajt is (10szer annyit is, de minel nagyobb a suti-taptalaj arany a suti javara, annal hamarabb tortenik meg az atszoves, es annal kevesebb a megfertozheto taptalaj)
ez nagyot dobhat a hozamon de az elfertőződés kockázatan is. meg mindig a sima suti a legbiztonsagosabb. |
| | | | |
| | | | | | | | | | igazabol a korulmenyeidtol meg az elvarasaidtol fugg hogy melyik a hasznosabb. sok sikert |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ejjha :) szépek Igazándiból csak arra voltam kiváncsi hogy mennyivel gyorsabban szövi be a mici, mert arra gondoltam h csinálok egy casinget és ha végülis összetöröm a sütit akkor mind1 h mekkora igy viszont az inkubációs idő a felére csökken... arra is gondoltam még hogy szét se kéne törni hanem ilyenböl egy párat egymás mellé rakni vermire és ezt befedni kokusz/vermi casingel. |
| | | | |
|