|
Legfrissebb hozzászólások (143 - 152) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | Sziasztok!
Közben eldőlt a 2 süti sorsa, az 1ik kuka lett, mert egyértelmű zöld penész, a másik meg olyan volt, mint ahogy moricz jellemezte, hogy azthinné az ember, hogy penész. halovány, fátyolos fonál. Mivel nem volt még e félém, ezért megpróbáltam ráoltani tisztán trágyára (lótrágya pellet ledarálva, 1 napig hypos-mészkőporos vízben ázva, átmosva, és víz kipréselve, majd fazékban klávozva) kb. 1/1-es ratio. doboz oldalán/alján itt-ott halvány foltok, viszont a teteje full fehér, és sztem penész. Szag alapján enyhén dohos pince szag, semmi jellegzetes. Szerintetek? Előre is köszi minden segítséget!
http://s27.postimg.org/ob46ltj83/IMAG0048.jpg |
| | | | |
| | | | | | | | | | moricz:
Köszi szépen az infókat.
Ugyanazzal a spórával oltottam 2 trágyás, rizslisztes sütit, amik beszövődtek nagyrészt. A terv az lenne, hogy összetörve trágyás szalmát oltanék vele, viszont azt olvastam, hogy a pan. sütit nem szerencsés szétzúzni a törékeny micélium miatt, mert esélyes, hogy nem regenerálódik. Megér egy próbát, vagy csak simán rakjam ki szerintetek? :-/ |
| | | | |
| | | | | | | | | | Assamoa ur, irok majd mailt, figyelgesse, van par erdekes, uj meselnivalom kicsit mas temaban :D. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Én megpróbálnám still-air-boxként használni a szeszelés után. Technikailag a párolgó alkohol miatt enyhe túlnyomás jön létre a dobozban, így levegő nem fog a kesztyűk mellett beáramolni.
Ha azért akartad kiszellőztetni, mert utána nyílt lángot használnál benne, akkor tárgytalan.
Ha van rá lehetőséged, érdemes egyszer modellezni egy glovebox használatot sterilesség tekintetében (pont ugyanúgy mintha élesben használnád). Így lenne képed róla hogy mennyire sterilen működik a rendszered/gyakorlatod.
Kb. abból állna hogy pont annyi időre nyítisz ki egy agaros lemezt, mint amennyi ideig "fertőződhet" az oltó/oltandó felületed a dobozban. Inkubálod a lemezeket... visszaszámolhatsz a fertőzési rátára, adott körülmények között. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintetek mennyire biztonságos mind ember mind spóra szempontjából a gloveboxba denaturált szeszt önteni majd kiszellőztetni és kitörölni? Nem igényel további sterilizálást a légmozgás miatt? |
| | | | |
| | | | | | | | | | grisa:
Szia, jól néz ki, tesztoltás következhet.
Nem volt vele dolgom, de sokat hallottam és láttam róla, ha 22-28 fok között tartod olyan gyors, hogy azt hinnéd penész :)
Nem lesz rizomorph, hanem inkább olyan vattásfehér, mint a laskák.
Thom: Jó lesz a sz.m. trágya is, a kókuszrosthozt kevered miután már szétesett de általában akkor pasztőrözni kell, mondjuk sütőben.
Peace |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az LC 4%-os barna nádcukor/maláta kivonat por, fele/fele. A víz sima üveges mentes ásványvíz. Viszont eddig nem dekantáltam az összekevert tápoldatot sterilizálás előtt, és így kicsit zavarosabb a maláta miatt. Ma vettem kávéfilter papírt, mostantól átszűröm miután összekeverem. A másik amit csak utólag olvastam, hogy érdemes ilyen mágneses keverővel folyamatosan kevergettetni a panaeolus LC-t, nálam ez kimaradt, csak kézzel lögyböltem naponta 1x. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Laikus kérdés. Az lc más összetétellel készült, mint egyébként? |
| | | | |
|