|
Legfrissebb hozzászólások (1313 - 1332) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | Hétfőig nem gondd, ha tényleg teljesen sterilek,de ha meg nem pusztult el teljesen minden csúnyaság akkor sem nagy baj.
Búzával sokszor jártam így, talán egy kicsit nagyobb volt a fertőzés arány de a nagyobb szemű gabonákat állítólaag nem is lehet ennyi idő alatt teljesen sterilre kuktázni.
Tele vannak olyan endospórákkal amik így betokozódva bírják a magas hőmérsékleteket is, és később kikelve gondot okozhatnak. Ezért is szokták előáztatni hogy az endospórák nagy része feléledjen, így már nem védi meg őket a semmi a magas hőmérséklettől, de valamennyi mindig marad belőlük.
Ez a 20 perces főzés jól hangzik, kipróbálom.
Rakhatnál fel képeket Pshyfarmer, weedfarmeren láttam hogy milyen fasza képeket csinálsz. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Tester! Köles--->20 perc fözés---->sütibe töltés--->1-1,5óra kukta---> beoltás--->és nekem 8 nap alatt az egész beföttes üveget befonta kb ez vagy 50-60x igy volt hogy gyorsan szötte! és volt 1 hihetetlen dolog mert kölessel csináltam straw teket és 4 nap alatt az egészet befonta de nem tom hogy a rákba de még fotóztam is! Jó a köles de az árpával mégjobban sikerültek a dolgok!Békesség |
| | | | |
| | | | | | | | | | SZiasztok! Elkeztem sütiket csiálni és lefözés után eszembe jutott hogy basszus nincss fecsim! na jó kiföztem a sütiket és szerintetek nem gáz ha csak hétfőn oltom be? vagy ujra kifözzem másoggyyára a biztonásg kedvé ért?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Még sehogy :) Egyenlőre PF sütikkel próbálkozok, aztán ha azt kitapasztaltam valamennyire szeretnék mással is próbálkozni, kísérletezni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | jah..kicsit színes volt ott a monitor ahol éppen ezt taglaltad :)
Stillair box ez inkább, a glovebox teljesen zárt. |
| | | | |
| | | | | | | | | | 1xű:
és a kezed hol megy be?
amúgy meglepő, hogy a spórás víz mennyire nem hajlamos a fertőzésekre, egy zárt szobában fertőtlenítés nélkül egy saját készítésű közel sem steril printet, egy alkohollal letörölt késsel egy befőttesüvegbe kaparva oké lett. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Zabbal még nem volt dolgom, csak búzával. Egy napig áztatom, kb 1 órán keresztül főzöm/párolom, és másfél órán át kuktázom.
A főzés ideje nagyban függ a búza korától, amíg friss volt jóval kevesebb ideig kellett mint most hogy "tavalyi" lett, és nem is szívja meg magát annyira mint szeretném, ráadásul hamarabb fő szét.
Addig szoktam főzni amíg pár szem ki nem pukkan, akkor általában a nagy része már teljesen megduzzadt.
Főzés után -ha tényleg max kapacitáson vannak- le kell csepegtetni/szárítani, mert a szemeken maradó vízcseppek miatt szétfőhetnek kuktázás közben, ugyanúgy , mint ahogy a köles is teszi.
Ezért is teszek hozzá egy kis macskaalmot vagy fogport hogy felszívja a felesleget, meg úgy tapasztaltam hogy ez segít a gyorsabb micélium terjedésben, de ez főleg a macskaalom porított formájára a fogporra igaz, az alomdarabok csak a felesleges víz megkötésében és raktározásában segítenek.
Valaki kipróbálhatná, én csak egyszer teszteltem, három üveg búzához az egyikhez 1, másikhoz 2, harmadikhoz 3 kanál neurosan-t adva, ami ugyan nem fogpor de lényegét tekintve ugyan az.
Szemmel is látható volt a különbség a 3 üveg között, de lehet hogy benne volt az elfogultságom, meg hogy ez a por is fehér mint a micélium. Mindenesetre mind a 3 gyorsabban kész lett mint azok amik nem kaptak adalékot.
Nem valami jó ez a módszer mert sokáig tart és sok a munka vele, 1 nap áztatás, egy óra főzés, csepegtetés, szárítás másfél óra kuktázás hűlés következő adag kuktázás ...
Ezért bízok a kölesben, hátha tényleg elég neki 1 óra áztatás és mehet is a kuktába.
Miért te hogy szoktad?:)
Valaki asszem már írta hogy zabot használ |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem, csak sima agar-agar. Majd fakok bele valamilyen cukrot, ami a tápanyagot adja. Mondjuk glükóz, fruktóz, vagy maltóz, dextróz. (ezek vannak itthon). Viszont a másik 3 panás pohár nagyon szépen alakul, nincs fertőzés és erős, egészséges mici nötte be. Hétfőn már szerintem mehetnek is terráriumba. Esetleg le tudnád írni, hogy szemes zabot hogyan kell előkészíteni?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | ausztriából is működhet a rendelés, azt fogom bepróbálni |
| | | | |
| | | | | | | | | | hogy csináltam király gloveboxot 10 perc alatt?
megfordítottam egy közepes méretű karton dobozt, kivágtam az alját.
befedtem fóliával és leragasztottam.
a kezemnek meg vágtam két lyukat az asztaltól felfelé félkörben.
mivel alja nincs ezért lefertőtlenítettem az asztalt.
ez azért is jó mert amit be akarok rakni azt kívülről is sterilizálom, alatta is és a dobozt belülről is. rárakom és kész.
még egy dolog ami jól jön hogy a teteje a kartondoboznak az lefelé van, ezért a négy fülből kettőt minimum leragasztok az asztalhoz hogy ne mozogjon.
meglátjuk hogy milyen lesz a sterilitás a spórafecsi készítéshez. |
| | | | |
| | | | | | | | | | remélem tudod hogy csak a héjas köles a jó, az amit emberi fogyasztásra kaphatsz már hántolt és egy nagy dzsumasz lesz belőle.
Ha nincs fénye akkor az hántolt.
Egyébként is technikás, nekem eddig többször ázott szét mint működött volna, de eddig egyszerűen csak ráöntöttem kb ugyanannyi vizet és úgy kuktáztam, előáztatás nélkül.
Egy nemrég olvasott módszerben az ürge -igaz hogy madáreleséggel, de az főleg köles- forró vízben áztatja, amíg meg nem szívja magát (kb 1 óra), lecsepegteti és úgy kuktázza másfél órát. Mások hozzáfűzték hogy a víznek tényleg forrónak kell lennie, és ha jól megszívta magát tényleg le kell csepegtetni mert a rajtamaradt víz miatt kuktázás közben szétmálhat.
Még nem próbáltam, de attól amit eddig csináltam biztos hogy jobb.
Sima agar-agart kaptál, vagy ez már a kikevert táptalaj(PDA,MEA...)? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ma sikerült végre agar-agar-t szerezni, holnap kezdődik az akció. Mivel még nem oltottam szemes gabonára ezért kísérletezés lesz. A süti egyik felét bio kölesre, a másikat lótrágyás szalmára oltom. Mindkét edény 7,5dl-es. Szerintem kapnak jó erős másfél órát a kuktában aztán meglátjuk mi lesz belőle. |
| | | | |
| | | | | | | | | | 1xű neked mennyi idő volt amég megérkezett elephantostól? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Mégegyszer átgondolva inkább a gabonára oltás hangzik jobb megoldásnak.
Köles búza vagy amit használni szoktál.
Sterilizálni is egyszerűbb,
beoltani is,
gyorsabb is, össze lehet rázogatni hogy hamarabb elterjedjen.
A komposzttal meg a szalmával előfordulhat hogy nem jó, túl nedves, meg mittudomén.
Főleg ha még nem használtad valamelyiket.
kíváncsi vagyok hogy fog menni az agar agar, én még nem mertem belefogni, elég volt már erre az évre kudarcokból.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Egy kis segítséget kérnék. Holnap lesz a napja, hogy nekiugrok a mentőakciónak és áttelepítem a pana telepet. Az lenne a kérésem, hogy inkább szalmás trágyára, vagy kerti komposztra oltsam? A tervek szerint 7,5dl-es műanyagdobozokból kettőbe osztom el a 3/4 pohárnyi micit és egy kicsit agarra, a biztonság kedvéért. Vélemény? |
| | | | |
| | | | | | | | | | ami fsre-tol jön majd csak oktoberben érkezik mert 15éig szünet van náluk...nem lesz vele gond, nekem már 2x is küldtek...se rendőrség sem vámhivatal...sima levélként érkezik |
| | | | |
| | | | | | | | | | mennyi idő alatt jött meg neked? mert én elsején rendeltem.... |
| | | | |
| | | | | | | | | | az elephantostól nekem megjött a fecsi tavasszal. igaz hogy nem siették el a dolgot.
nehezen tudom megkülönböztetni a pana micéliumot a penésztől. se szagról se, kinézetről. sajna ez nem egy bikaerős mici mint a cubensis volt.sebaj az idő és a megfelelő körülmények megteszik majd.
addig is elkezdek egy jegyzőkönyvet írni - persze titkosat - hogy kiderüljön minek mihez van köze és mire hogy s merre. higro- és termométer kompak eszközként, UH párásító is is beszerzés alatt.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Mivel Hollandiából jön a leveled nagyobb az esélyed, hogy lekapcsolják. Az ismeretlen, sok domain név alatt futó cégek pedig gyakran kamu cégek.
De ettől még lehet hogy a leveled úton van és nem lesz problem.
Mivel is fizettél? |
| | | | |
| | | | | | | | | | de az elephantosnak valami szarsága.... mér az para vagy mi? lehet hogy lekapcsolják a csomagom??? |
| | | | |
|