 | 
Legfrissebb hozzászólások (1313 - 1322) (Témakör: Gomba termesztés)
 |  |  | | | |  |  |  | | Nemtudom hogy üres fecsik hiányoznak-e, de a fecsiket újra lehet hasznosítani, még az egyszer-használatosakat is, bár megvan a maga kockázata. Szerintem be lehet vállalni de persze egyáltalán nem szükségesés talán felesleges is. én mindenesetre ugyanazokat a fecsiket használom egy jó ideje.
Kuktázni lenne a legegyszerűbb de nem biztos hogy kibírnák ezek az egyszer használatos fajták, legközelebb azért is kipróbálom.
Miután kiürültek szétszedem őket, és hipós vízben áznak egy ideig.
A tűket kidobom pedig elméletileg nem lenne akadálya ezeknek az újrahasznosításának sem.
Még darabokban jól leöblítem őket, aztán összerakva várják hogy megteljenek valamivel.
Közvetlenül mielőtt megtelnének ezzel a valamivel, alkohollal szívódnak meg és állnak pár percet míg az oltóanyag készül.
Az alkohol visszakerül eredeti helyére, az üvegébe, szerintem semmi baja nem lesz ettől a kis öblögetéstől.
A fecsi következő tartalma forralt és még mindig forró víz, legalább 3 adag, hogy a maradék alkoholt magával vigye a lefolyóba.
Az utolsó adag forró víz után kerül rá egy steril tű, innentől már nem igényel különleges bánásmódot.
Szerintem a legnagyobb gondot nem is a fertőzések hanem a fecsiben maradó alkohol okozhatja.
|
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Köszi az infókat Teszter! rakok fel nemsokára! Béke! |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Hétfőig nem gondd, ha tényleg teljesen sterilek,de ha meg nem pusztult el teljesen minden csúnyaság akkor sem nagy baj.
Búzával sokszor jártam így, talán egy kicsit nagyobb volt a fertőzés arány de a nagyobb szemű gabonákat állítólaag nem is lehet ennyi idő alatt teljesen sterilre kuktázni.
Tele vannak olyan endospórákkal amik így betokozódva bírják a magas hőmérsékleteket is, és később kikelve gondot okozhatnak. Ezért is szokták előáztatni hogy az endospórák nagy része feléledjen, így már nem védi meg őket a semmi a magas hőmérséklettől, de valamennyi mindig marad belőlük.
Ez a 20 perces főzés jól hangzik, kipróbálom.
Rakhatnál fel képeket Pshyfarmer, weedfarmeren láttam hogy milyen fasza képeket csinálsz. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Tester! Köles--->20 perc fözés---->sütibe töltés--->1-1,5óra kukta---> beoltás--->és nekem 8 nap alatt az egész beföttes üveget befonta kb ez vagy 50-60x igy volt hogy gyorsan szötte! és volt 1 hihetetlen dolog mert kölessel csináltam straw teket és 4 nap alatt az egészet befonta de nem tom hogy a rákba de még fotóztam is! Jó a köles de az árpával mégjobban sikerültek a dolgok!Békesség |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | SZiasztok! Elkeztem sütiket csiálni és lefözés után eszembe jutott hogy basszus nincss fecsim! na jó kiföztem a sütiket és szerintetek nem gáz ha csak hétfőn oltom be? vagy ujra kifözzem másoggyyára a biztonásg kedvé ért?
|
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Még sehogy :) Egyenlőre PF sütikkel próbálkozok, aztán ha azt kitapasztaltam valamennyire szeretnék mással is próbálkozni, kísérletezni. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | jah..kicsit színes volt ott a monitor ahol éppen ezt taglaltad :)
Stillair box ez inkább, a glovebox teljesen zárt. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | 1xű:
és a kezed hol megy be?
amúgy meglepő, hogy a spórás víz mennyire nem hajlamos a fertőzésekre, egy zárt szobában fertőtlenítés nélkül egy saját készítésű közel sem steril printet, egy alkohollal letörölt késsel egy befőttesüvegbe kaparva oké lett. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Zabbal még nem volt dolgom, csak búzával. Egy napig áztatom, kb 1 órán keresztül főzöm/párolom, és másfél órán át kuktázom.
A főzés ideje nagyban függ a búza korától, amíg friss volt jóval kevesebb ideig kellett mint most hogy "tavalyi" lett, és nem is szívja meg magát annyira mint szeretném, ráadásul hamarabb fő szét.
Addig szoktam főzni amíg pár szem ki nem pukkan, akkor általában a nagy része már teljesen megduzzadt.
Főzés után -ha tényleg max kapacitáson vannak- le kell csepegtetni/szárítani, mert a szemeken maradó vízcseppek miatt szétfőhetnek kuktázás közben, ugyanúgy , mint ahogy a köles is teszi.
Ezért is teszek hozzá egy kis macskaalmot vagy fogport hogy felszívja a felesleget, meg úgy tapasztaltam hogy ez segít a gyorsabb micélium terjedésben, de ez főleg a macskaalom porított formájára a fogporra igaz, az alomdarabok csak a felesleges víz megkötésében és raktározásában segítenek.
Valaki kipróbálhatná, én csak egyszer teszteltem, három üveg búzához az egyikhez 1, másikhoz 2, harmadikhoz 3 kanál neurosan-t adva, ami ugyan nem fogpor de lényegét tekintve ugyan az.
Szemmel is látható volt a különbség a 3 üveg között, de lehet hogy benne volt az elfogultságom, meg hogy ez a por is fehér mint a micélium. Mindenesetre mind a 3 gyorsabban kész lett mint azok amik nem kaptak adalékot.
Nem valami jó ez a módszer mert sokáig tart és sok a munka vele, 1 nap áztatás, egy óra főzés, csepegtetés, szárítás másfél óra kuktázás hűlés következő adag kuktázás ...
Ezért bízok a kölesben, hátha tényleg elég neki 1 óra áztatás és mehet is a kuktába.
Miért te hogy szoktad?:)
Valaki asszem már írta hogy zabot használ |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Nem, csak sima agar-agar. Majd fakok bele valamilyen cukrot, ami a tápanyagot adja. Mondjuk glükóz, fruktóz, vagy maltóz, dextróz. (ezek vannak itthon). Viszont a másik 3 panás pohár nagyon szépen alakul, nincs fertőzés és erős, egészséges mici nötte be. Hétfőn már szerintem mehetnek is terráriumba. Esetleg le tudnád írni, hogy szemes zabot hogyan kell előkészíteni?
|
| |  |  |  |

|