DAATH

A bátorságban az a paradox, hogy az embernek kicsit könnyelműen kell kezelnie az életét, hogy ne veszítse el.

Gilbert Keith Chesterton

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok


Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


Legfrissebb hozzászólások (1233 - 1332)
 (Témakör: Gomba termesztés)

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
durbints2008. november 10. 11:14
 
 
nagyon király az oldal (egykalapalatt) gratula! kicsit tán lehetne szinesebb vagy dizájnosabb, bár tom nem ez a lényeg, ez csak vélemény. amugymeg jókvagytok! köszönet érte...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2008. november 9. 19:47
 
 
Gén, vagy aki meg tudja oldani: javasolnám tester oldalát kitenni vhova a fórum tetejére, vagy vmi könnyen fellelhető helyre! Így sok kérdésnek elejét lehetne venni, elég jól összeszedett kis oldal.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2008. november 9. 12:50
 
 
Kösz!

Hogy mi király oldalak léteznek :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. november 9. 09:26
 
 
http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=LC

Ha gondod lenne a sterilitással felforrás után főzd még 2-3 percig direkte (mikróban), aztán tedd a befőttesüveget egy lábasba amiben van egy kis víz, és úgy tovább 15 percig.

Több kis LC-s üveggel megtöbbszörözöd a siker esélyét, ha csak egy is bejön azt tovább olthatod majd több LC-be.

Mézzel nekem több szerencsém volt mint dextrózzal, a glükóz is biztos jó de magában nem igazán ezért keverni kell valamivel.

Amerikaiaknál már divat az ízesített ásványvíz használata kibontás és sterilizálás nélkül, két pötty szilikon a palack aljára meg tetejére, ezeken keresztül lehet beoltani, ha kész akkor meg kiszívni.

Leteszteltek több márkát, az egyik bejött azt ennyi, itt is ezt kell ha érdekel.

4% körüli cukortartalmú üdítő kell, lehetőleg citromsav és persze szénsav nélkül, de próba szerencse.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2008. november 9. 02:05
 
 
Üdv Mindenkinek!

Próbálkozott már valaki myc-t növeszteni glukóz infúzióban. Egyszer próbáltam mézes vagy cukros vízben, de nem bízok a sterilitásában (a főzés ellenére), pedig valami elindult. Amit gyógyszergyárban állítanak elő az csak steril. Utána csak szivogatni kellene a szaporításhoz. Remélem nem csak vényre kapható :)
Akinek van tapasztalata írjon, vagy próbálja ki, és ossza meg a tapasztalatokat.
Egyszer már felvetettem hasonló témát almalével, de azt mondták az okosok, hogy a ph nem lenne okés.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. november 8. 23:53
 
 
Elméletileg igaz lehet, de ez is biztos sok mindentől függ.

Vannak képek amin csak a süti tetején nő, vannak aminek csak az alján, van amin mindenhol, biztos hogy sok mindentől függ még ez.

Nem érdemes ilyen dolgokon sokáig forogni, ha megcsinálod majd kiderül, aztán levonhatod a következtetéseidet.

Bár ilyenkor még minden süti aranyból van tudom, nem holmi kísérleti alanyok.
:)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kajszi2008. november 8. 21:45
 
 
Akkor kipróbálom csak 1 sütin teszt képpen. Az igaz hogy a sima sütin csak a vermis oldalán nőnek a gombik?

Köszönöm a segítséget tester!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. november 8. 21:24
 
 
Van aki szerint nem is dob a hozamon, van aki esküszik rá.
Nem lehet előre megmondani, ki kell próbálnod hogy megtudd nálad hogy válik be.

Mivel egy kicsit több abajgatással jár mintha csak hagynád ahogy van, lehet hogy hajszálnyival jobb az esélyed ha nem használsz casinget.

a második vagy harmadik hullámnál már lehet jobban bele fog férni egy ilyen procedúra.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kajszi2008. november 8. 20:34
 
 
Üdv!
Arra lennék kiváncsi hogy ha dunk & rollozom a sütiket még mielött betenémm a terráriumba, kb. mennyivel növeli meg a hozamot, nem lesz e érzékenyebb a fertőzésekre? Egyébként már szépen fejlődnek a Cambodian telepek, van amelyik 70%-ot beszőtt már, 10/10 pohár fertőzésmentes. :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. november 7. 20:08
 
 
Egy cikk erről:

http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=P%C3%A1ratartalom_m%C3%A9r%C5%91%2C_
h%C5%91m%C3%A9r%C5%91
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
deeptrip2008. november 7. 18:15
 
 
Ilyen hő meg nedvességmérőt mennyiért lehet venni meg hol? És egyáltalán mi a bolti neve? Ti használtok vagy nem olyan fontos?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2008. november 7. 08:28
 
 
Nagyon hasznos és hiánypótló az oldal, látszik h munka is van benne rendesen, csak gratulálni tudok!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. november 6. 16:50
 
 
Tényleg jobb ötlet lesz regisztrációhoz kötni a szerkesztést, a spammerek is előbb utóbb megtalálják majd a lapot.

Ha valakinek volna még ötlete, észrevétele nyugodtan ossza meg akár itt akár ott.

Ha meg valamelyik cikkben nem stimmel -, vagy kiegészítésre szorul valami bárki átírhatja, hozzáírhat, szerkeszthet, vitázhat.

Sajnos nem vagyok sem gomba szakértő, sem web programozó úgyhogy jól jönne mindenféle segítség.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
KarelGott2008. november 6. 15:26
 
 
Tester kemény vagy!
de ne engedd hogy bele lehessen írni,szerkesztés menü megjelenik!!!
én is simán beírtam!FELHÍVÁS VÉGETT,ezér bocs!
gratu
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
futrinka2008. november 6. 13:09
 
 
tester:

belenéztem az gombaoldaladba, elég jónak tűnik

le a "kalappal" ! :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
1xű2008. november 5. 14:59
 
 
MEKKORA VAGY!!!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. november 4. 23:04
 
 
Kérdőív varázsgomba fogyasztással kapcsolatban, jó lenne ha minél többen ki tudnák tölteni.

http://survey.egykalapalatt.info/index.php?sid=87117&lang=hu


Nem sok kérdés, pár perc az egész.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. november 4. 23:01
 
 
http://www.egykalapalatt.info/

Itt már meg lehet találni néhány dolgot gombatermesztéssel kapcsolatban.

-Termesztéshez szükséges kellékek leírása, beszerzési helyek
-Gombatermesztés alapjai, PF Tek
-Spóralenyomat(klasszik, üvegbe,vízre), Lenyomatból fecsi
-LC készítés, szilikon port, biopszia
-Oltóanyagok közti különbségek (multikultúra, izoláció, klón)
-Kártevők és deformációk leírása és kezelése

-Gomba kvíz javított változata és egy súlytippelős kvíz.

-Néhány lebukás összegyűjtve, főleg rendeléssel kapcsolatosak

-Drogteszthez kapcsolódó infók és GYik.

-stb..


Remélhetőleg még bővülni fog.

A strukturáltság egyenlőre nem az oldal erőssége.

Elnézést azoktól, akiknek nem válaszoltam emailben, az összes kérdés meg lett válaszolva az oldal cikkeiben.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. november 1. 14:48
 
 
Fél év, de ha már sikerült egy biztosan fertőzésmentes LC-t csinálni, célszerű továbboltani vele még több LC-t.

Az sikeres LC lesz a mester kultúra, ebből elég pár mililitert elhasználni néhány teszt sütihez -és ha ezekből kiderül hogy tényleg fertőzésmentes- akkor másik 10 LC-hez.

LC-vel LC-t szilikon porttal ellátva elég biztonságosan lehet oltani, úgyhogy ezt a 10 LC-t nyugogtan lehet további táptalajok beoltására használni, a mesterkultúrát pedig elég csak akkor elővenni, ha a többi LC-fogytán van, akkor is csak egyújabb csapat LC előállításához.

Így az első sikeres LC fertőzés szempontjánól is nagyobb biztonságban lesz a kevés használat miatt, és a sejtosztódások korlátozott száma miatti elöregedés sem történik meg olyan hamar, hiszen az a 10 LC, amihez elég kb 2ml a mesterből, mindig második generácoós lesz.

Ha az első LCvel beoltott második LC-vel beoltott harmadik LC-vel beoltott negyedig LCvel ...stb beoltott kultúrát használná fel valaki az már a számtalan sejtosztódás miatt eléggé degradált kultúrát hozna létre.

Egy mester kultúra fél-egy évig is simán elállhat, hosszabb távra érdemes pár mililiterrel sima desztillált vizet beoltani, és így tárolni.
Így akár évekig is elállhat.

Termőtestből is könnyen lehet LC-t készíteni egyébként, sőt akár micéliumdarabkából is.

Inkubálásnál nem árt néha megrázni hogy több oxigént kaphasson és a micéliumszálak apróbb darabokra szakadva több kis kolóniát hozhassanak létre.

A legjobb erre mágneses keverőket használni, ezeket könnyen össze lehet csapni egy tápventiből, winyó mágnesből, meg egy villa fokából.

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kajszi2008. november 1. 14:14
 
 
És kb. meddig áll el hűtőben? Köszönöm a választ.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. november 1. 11:01
 
 
Keltetéskor sötétben kb 26 fokon (24-28), ha kifejlődött a micélium akkor hűtőben.

A spórák hajlamosak összeállni, ez gyakor jelenség, a fecsit jól össze kell rázni, és lehetőleg desztillált vagy ionizált vizet használni.

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kajszi2008. november 1. 10:42
 
 
És mért van az hogy amikor belekaparom a spórát a vízbe, az nem oldódik fel hanem összeáll kis darabkákká, túl régi a print?? Amikor oltottam a spórák 90%-a a fecsiben maradt, remélem jutott elég a sütikbe is.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kajszi2008. november 1. 10:38
 
 
Csináltam mézes LC-t, hány fokon kell tárolni nem tudja valaki?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. október 30. 20:54
 
 
Ha nyílt lángot használsz bent, például alkoholos égőt vagy hogy hívják ezt jól zárd le mielőtt betennéd gloveboxba.

Ha nincs rajta kupak ami megakadályozná az alkohol párolgását a levegő tele lesz robbanékony gázzal ami ebben lezárt térben nagyot robbanhat miközben te felette állsz a robbanás irányába bámulva.

Van ezekhez kupak, ha jól záródik akkor ok.

És ne égesd egyfolytában mert egy idő után elhasználja bent a levegőt és elkezdi a kintit beszívni.

vagy használj egyszerűen öngyújtót...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kajszi2008. október 30. 18:30
 
 
Köszönöm a választ. PF Tek lesz igen és zárt, kesztyűs gloveboxot használok.
üdv!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. október 30. 16:41
 
 
A hipó eredetileg lúgos, csak valamilyen savval keveredve képez mérgező klórgázt, anélkül konyhasóra (NaCL) és atomi állapotú oxigénre (O) bomlik, csak nagy töménységben okozhat problémát a spóráknak vagy a használójának.

forrás:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Hypo
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. október 30. 16:35
 
 
1:200-nál töményebbel.

1:100-hoz
1:20-hoz
1:10-hez

(1 rész hipó : 10 rész vízhez)

nagyjából mindegy.

Azt hiszem a hipó flakonjára rá van írva a megfelelő hígítási arány, ha lehet akkor azt használd.

Húzz gumikesztyűt és ne lélegezd be a permetet vagy a gázait.

Miután kisikáltad a gloveboxot, tegyél bele mindent (tisztára törölgetve) amit használni fogsz, permetezz be még egy kis hipót, ezzel a bent maradó levegőben lévő kártevők egy részét is kiiktatod, aztán zárd le az egészet és hagyd állni 10-20 percig.
Ennyi idő kell míg a hipó elvégzi a munkáját, de ez is változhat hipóról hipóra,és ez is fel van tüntetve a csomagolásán.

Van olyan is aki nem használ fertőtlenítő szereket, csak sima szappanos vízzel mossa ki a gloveboxot, bepakol mindent, lezárja és állni hagyja pár percig hogy a levegőben úszkáló porszemekre tapadt fertőző dolgok, és a penészspórák a glovebox nedves felületére landoljanak.
Ezután már nem kerülhetnek a légáramba, vagy azzal együtt a táptalajra.

PF tek lesz?

Teljesen zárt (majdnem légmentesen) a glove boxod, vagy a stillair box nak nevezett változatát használod, amihez nincs kesztyű erősítve, csak két lyuk van ahol ki be nyúlkálhatsz?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kajszi2008. október 30. 16:11
 
 
Holnap oltanék csak nem tudom hány százalékos hypooldattal fertőtlenítsem a gloveboxot, és a hipógőz nem árt a spóráknak???
Pls válaszoljon vki. Köszönöm
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cli_hlt2008. október 28. 14:39
 
 
Köszönöm shroomy!

Tudtam, hogy ezek a csövek veszélyesek lehetnek, de azt nem, hogy ennyire.

Olvastam, hogy van aki alkoholpermetet szór a levegőbe fertőtlenítés céljából. Azért az sem veszélytelen. Elég lehet egy szikra egy műszálas ruháról...

Gondoltam, hátha ez biztonságosabb. Ezek szerint nem sokkal.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
csimbok2008. október 28. 14:24
 
 
1*ű
sztem, igen.én is türelmetlen voltam,és kb 95%ban beszőtt sütit casingeltem,de mielőtt beleraktam volna a vermikulit-ágyba,jó vastagon lespricceltem 1%os H2O2-vel.hát a hatás az valami csodálatos. a casingből jóval nagyobb és több gomba nő mint simán a sütiből.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2008. október 28. 10:15
 
 
cli hlt

Korábbi hozzászólás embrio tollából (billentyűzetéből):

"csao .
ha valaki használ UV-C Germicid fénycsövet az NAGYON NAGYON vigyázzon.tegnap kapkodtam és 2 percig rám világított.
olyan éjszakám volt amilyet senkise kivánok.maga a rémálom.azt hittem megvakultam . felkeltem éjjel vizet inni nem birtam kinyitni a szemem a párnámat vizesen találtam nem izzadtság volt hanem könyek.
annyit könyeztem hogy kiszáradtam cseppegtettem Visine-t majd visszafeküdtem.majd 1 óra múlva forgolódás közben ki se tudtam nyitni teljes vakság.csukva olyan volt mintha fürészpor lenne a szemhélyam alatt.szörnyü volt.durva.reggelre szerencsére javult a helyzet de egész napos duzzanat a szemem.komolyan azt hittem a szemenek vége.
azért irtam hogy az okosabb emberek tanukjatok ebböl,ha már én ilyen hülye voltam.
nem tudom mennyire elterjedt köztetek a lámpa de ha valakinek van és használja vigyázzon.gyilkos."

Szerintem ennél vannak egyszerűbb, olcsóbb és veszélytelenebb fertőtlenítési módok is.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
1xű2008. október 28. 08:42
 
 
a 95% osan kolonizált sütiket már érdemes casingelni?
vagy várjak még egy hetet?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cli_hlt2008. október 27. 23:41
 
 
Köszönöm szépen, magam is így tudom, láttam ilyet pl. orvosi rendelőben, váróteremben is.

Hallott-e valaki olyan valakiről, akinek réges-régen egy ismerőse használt ilyen csövet fertőtlenítéshez a csiperketermesztés bizonyos lépéseinél?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
csimbok2008. október 27. 15:30
 
 
igen.pl laborokban,meg levegőszűrőkben.az erős uv fény megöli a csírákat
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cli_hlt2008. október 27. 13:12
 
 
Valaki hallott már olyanról, hogy UV-vel légteret fertőtleníteni? Vélemények?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kajszi2008. október 27. 12:51
 
 
Hány %-os hypooldattal fertőtlenítsem ki a gloveboxot? A hipogőz nem nyírja ki a spórákat?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Ghörbe Kriszti2008. október 27. 08:12
 
 
Igen, én tudom rá a válaszokat. :) A tester-féle flashes tesztbe gondoltam betenni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
costa2008. október 26. 18:49
 
 
Ghörbe Kriszti:

1. nem
2. a szára is
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Ghörbe Kriszti2008. október 26. 10:52
 
 
tester, két könnyű kérdés a teszthez:

1. A gombatermesztés jár-e a kenderhez hasonlóan intenzív szagokkal?
2. Csak a gomba kalapja tartalmaz hatóanyagot, a szára nem. Igaz/hamis
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. október 24. 23:54
 
 
http://www.gombaforum.hu/index.php?c=hirek&tol=&kod=102

"
A szakember azt mondja: már most sok a gomba, de az igazi dömping még ezután várható. A csapadék és a meleg ugyanis kedvez nekik. Az utóbbi években azonban új, csak nehezen azonosítható gombák bukkantak fel.
- Találkoztam tegnap is ilyennel. El is vittem az egyetemre, mert én sem tudtam behatárolni. És az egyetemen, a Pátlán Feri, aki az egyetemen is tanít, ő is csak nézett. Mert az igazi királytinórú nem kékül meg. Ehető, de mégis megkékül, tehát elfajoznak a gombák - magyarázza Fodor István gombaszakértő.
"

:)

Az a furcsa ebben, hogy a tinórú féléknek nincsenek lemezeik (ezért sajna biztosan nem Psilocybe )- , na meg az, hogy eszerint az oldal szerint valóban kékülhetnek a királytinórúk.

http://www.terra.hu/gomba/html/boletus_regius.html
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. október 24. 16:47
 
 
1xű
az sem mindegy hogy hol méred a 28 fokot.

Ha alulról kapja az "inkubátor" a meleget alul jóval melegebbet lehet mérni mint egy felső részen

ha a befőttesüvegek érintkeznek a melegített felülettel akkor jóval melegebbek lehetnek mint a környező levegő hőmérséklete.

Ez egy szokásos alulról melegített inkubátornál jelentheti azt is hogy a belógatott hőmérő, tévedve egy fokot -felé 28 fokot mér
közben a táptalaj hőmérséklete könnyen lehet 31 vagy több is ami hátráltatja vagy megakadályozhatja a mici fejlődését.

Ha 26-28 fok körül maradsz lehet hogy jobban jársz, de ha annyira számít csinálhatsz egy olyan befőttesüveget, amit beoltás nélkül csak arra hasznáhatsz hogy megmérd, hogy mennyire melegszik fel, így megtudhatod hogy milyen hőmérsékletre melegíti az inkubátorod a többi üveget.


 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. október 24. 11:21
 
 
Egy multispóra kultúrából rengeteg alfaj kifejlődhet, különböző megjelenéssel, tulajdonságokkal, igényekkel.

Ha ránézel egy beszőtt sütire láthatod hogy a micélium nem egyforma mindenhol, 2d-ben nézve a egymástól és a kiindulási pontjuktól távolodva szektorokat alkotnak, a különböző megjelenésű micik (pl fonalas vagy bolyhos) mind-mind egy külön alfaj, egy külön kis kolónia, egyedi termőtestekkel.

Ezen belül még táptalaj, és életkörülmények szerint is változik a gombák megjelenése, és az sem mindegy hogy hanyadik terméshullám.

A P. cubensis fajon belül jó ha a piacon lévők "fajták" 10%-át meg lehet különböztetni egymástól, a többi 90% között nincs számottevő különbség, gyakorlatilag csak alfajoknak, vagy családoknak lehet őket tekinteni, amik viszont egy szokványos multikultúrából is származhatnak (pl egy GT spóralenyomatából létrejöhet PESA-ra emlékeztető termőtest)

Ha megnézed a fajták fényképeit szerintem te is osztod majd ezt a véleményt.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
1xű2008. október 23. 17:28
 
 
esetleg a href?

csoda és fantasztikum. nem dobtam ki a régi beoltásokat és a héten egy nagy meglepetés ért!
ugyanis azok a poharak amik nem fejlődtek 28 fokon egy hétig megindultak 18 fokon és beszőtték a sütit 90% ban
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
durbints2008. október 23. 16:04
 
 
http:http://www.flickr.com/photos/17658562@N02/2966246245/">//http://www.flickr.com/photos/17658562@N02/2966246245/

http:http://www.flickr.com/photos/17658562@N02/2966246167/">//http://www.flickr.com/photos/17658562@N02/2966246167/
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
durbints2008. október 23. 15:59
 
 
haller! kérdés az lenne: elképzelhető hogy keveredett a Transkei és a Gt spora a fecsibe és ez lett?( lásd képek). vagy csak a sporátol szinezödött el a kalap teteje?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
precíz2008. október 20. 20:26
 
 
Szépen komótosan növekszik rajta a mici. Fertőzést nem látok egyenlőre, de nem viszi túlzásba a tempót. Tavaszig még van ideje.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. október 20. 17:10
 
 
MAKET:
megjött a lenyomatod?
visszajelezhetnél..

Precíz:
az agar agar-ral mi lett?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
csimbok2008. október 18. 11:02
 
 
itt a fórumon olvastam vkinek a hsz-ában h jó a kölesgondoltam kipróbálom.levágtam egy darab micéliummal átszőtt pftekes vermikulitos sütidarabot steril körülmények között és beledobtam a kuktázott kölesbe.ami befőttes üvegben van és .lyukas a teteje. a lyukat vattával tömtem meg,és bőven áztattam 1 százalékos hidrogénperoxidoldattal .fél literes befőttes üvegbe 125ml köles(hántolatlan!!)és 90 ml mentes ásványvíz.min 1 óra főzés.szal a beoltástól számított második napon megjelentek az első tünetek:)összeráztam és másnapra megint befehéredett egy csomó helyen.akkor 3 napig nem ráztam,és teljesen összeállt.mindez 29 celsiuson történt
azóta beoltottam velre másik három üveget...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
durbints2008. október 16. 09:41
 
 
csimbok:

erről a "köles TEK-ről" irhatnál nagyvonalakban pár sort. mennyi ideig áztattad előtte? mennyi kölest tettél mekkora befőttesüvegbe(ha abba ment) és mennyi vizet adtál hozzá a sterilizálás előtt?

próbálkoztam én is vele de mindig soxorosára dagadt az egész és felszivta sterilizálás közben az összes vizet. nagyon sürü lett, összetapatt, be sem oltottam...

előre is kösz az info-t
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. október 15. 23:49
 
 
A gyökérkapcsolt fajokat meg pláne nem lehet termeszteni, még a természetben is csak alig..
Ellenpéldák vannak de elég gyérek.

Sok olyan hallucinogén gomba is van amit nem sikerült még BENTI körülmények közt termeszteni pl a semilanceata-t pedig gyakori és nem gyökérkapcsolt,
de lehet hogy valamilyen talajban élő organizmussal van kapcsolata, erre amúgy is van sok példa.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
durbints2008. október 15. 19:45
 
 
szerintem eccerüen annyi hogy némely gombafaj más fafajokkal gyökérkapcsolt és csak szimbiózisban tudnak élni. a fától kap oan anyagot ami kell neki, nem a földből...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. október 13. 19:46
 
 
Vannak olyan gombák amiket nehezen vagy sehogy sem lehet termeszteni, de nem tudom hogy mitől függhet ez.

Pont most vágtam beén is egy kis gombás tojást épp most szedett lila pereszkével.

Az őzlábak itt már sajna elöregedtek.


Próbáld meg!
a pereszkével szerintem nem lehet gondd
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
csimbok2008. október 13. 18:46
 
 
biztos lehet.a laskát is rozzsal indítják,és sztem a csiperkét is.de valszeg azért ez a kettő az elterjedtebb mert a többi macerásabb.lehet igényesebbek a talaj összetevőivel szemben,vagy...bármi:)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2008. október 13. 16:17
 
 
Ugyan kicsit off, de a hétvégén nagy őzlábgombákat és gyönyörű lila pereszkéket, szürke tölcsérgombákat szedtem a pilisben.
Szerintetek ha ezekről lenyomatot vennék tudnám itthon termeszteni rozsos módszerrel? Vagy teljesen más klímát és környezetet igényelhetnek?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
csimbok2008. október 12. 22:55
 
 
a köles jó,a köles finom,és gyorsan átszövődik:):)P.C PES Hawaii

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2008. október 8. 11:54
 
 
Igazából nem is klónoznám, hanem egy nem steril lenyomatból szeretnék egy steril, jónak tűnő géntípust elkülöníteni és rozsra oltani. Egyelőre nem érzem magam elég felkészültnek, azért próbálok tájékozódni a lehetőségekről.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. október 7. 22:07
 
 
Klónozáshoz nem kell ilyesmi, ha kölest használsz trutyi helyett még gyorsabb is lesz a szövés.

Vagy LC-t


De ha úgy gondolod akkor csak tessék..

Hátha kialakul belőle valami.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2008. október 7. 19:22
 
 
Egyelőre elméleti síkon mélyedtem bele, de ha meglesznek az eszközeim előbb utóbb átültetem a gyakorlatba is.
A korábbi hsz után sem írta senki h próbálta-e ezt a módszert, úgyhogy majd megteszem én. Sztem petri csészébe töltve ezzel is elérhető a forma és az állag,ami klónozáshoz szükséges.

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
1xű2008. október 6. 23:44
 
 
ez már volt itt az 1027 es hozzászólásban.
a sroomery-n a trackbackek közt megtaláltam:)
http://www.daath.hu/showTopic.php?id=14&only=32116
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. október 6. 21:31
 
 
Én nem próbáltam, de lehet hogy nem lenne feltétlenül szükséges ilyen izéket kotyvasztani.

Agar-agar akkor lehet valóban hasznos ha

-a kultúra fertőzött
-izolálásra (egy gombacsalád elkülönítése a többitől)

mivel agar-agaron a gomba csak 2d-ben tehát síkban nő, így könnyű egy ép micéliumdarabot elkülöníteni például egy fertőzéstől.

Szerintem ez a lötty nem lehet alkalmas ennek a helyettesítésére.
Szoktak kartonpapírt is használni hasonló célra, de az izolálás azon sem lehetséges.

Az ilyen kotyvalékok helyett használható lenne ugyanekkora mennyiségű köles vagy más szemes gabona is, ha nincs gond a fertőzésekkel vagy nem az izoláció a cél, ezt be lehet oltani egy darabka micéliummal vagy termőtesttel.

Belevetetted magad látom:)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2008. október 6. 16:01
 
 
Kérdésem a következő: Tud-e vki (lehetőleg Bp-en) laborfelszerelés boltot, ahol pipettától elkezdve kémcsövekig mindenfélét lehet kapni?

Illetve a másik: Próbálta-e már vki ezt a teket:
http://www.shroomery.org/8514/Agar-substitute
(agar helyett rizslisztes löttyre oltás)

Előre is kösz!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 30. 19:00
 
 
Hát nézd...
Lehet hogy így van, lehet hogy nem.
Mivel lehet hogy így van, tényleg nem érdemes bevállalni egy ekkora kockázatot.

De tényleg jó lenne tudni, hogy ezek a "toxinok" eljutnak-e a micin keresztül a termőtestbe, vagy a mici nem enged be ilyen csúnya anyagokat a saját körforgásába.

Két forrást lehetne ide kapcsolni, az egyik ilyen mérést Stamets csinálta de annál nehézfémekről és olajjal szennyezett táptalajról volt szó, ott a termőtestekben is nagyobb koncentrációban mértek nehézfémeket, de ezeket az eredményeket később megcáfolta, mérési hibákra hivatkozva.

A másikat így ágyazás közben elfelejtettem, de az is legalább ennyire messze van ettől a témától.


De amúgy annyira lényegtelen ez az egész, a végszó akkor is az hogy nem érdemes vállalni ekkora kockázatot.


A "bleach dip" amúgy elég gyakori a mycotópiások körében, nem én találtam ki.

http://archives.mycotopia.net/discus/messages/5/8732.html?1021992838


Itt egy lista az erre vonatkozó archív topikokról:

http://archives.mycotopia.net/discus/messages/5/10346.html?1101756528

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shine2008. szeptember 30. 16:37
 
 
OK..tényleg nem akartam senkit basztatni ezzel én csak azt nem szeretném ha valaki marhaságot csinálna feleslegesen... írást nem tudok neked adni róla sajnos, de fiziológiailag elindulva a dolgon persze hogy a termőtestben is vannak toxinok, mivel a termőtestnek a tápanyagot a micélium szállítja..a mici szövi át a talajt az bontja le és hasznosítja a tápanyagokat amiből aztán a termőtest kifejlődik..a mici szállít nedvességet tápanyagot és oxigént is.. ha a miciben toxinok vannak amit a penész vagy baktérium okozott az kering a gombában és így a termőtestben is.. ha kültéren van nincs baj mert van hova leadnia a gombának,bele a szabad földbe ahol az enzimek ezeket a toxinokat vagy lebontják vagy nem de lényeg h megszabadul a gomba tőle, ellenben terráriumban nincs hova leadnia a toxinokat mert csak egy átszőtt talaj---gombatelep van semmi más így a toxin kering tovább..és lehet hogy még terem is a gomba mert azért küzd a penész ellen de a méreganyag benne van sajnos az egészben... része a termőtest a gombának ahogy a fának a levele...ha a szára beteg beteg a levele is mert egy és ugyan az a növény..így van ez bármivel ami él és mozog
...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
precíz2008. szeptember 29. 20:18
 
 
Shine:
OK. Vettem a lapot. Mikor beírtam, hogy hogyan lehetne megmenteni azt a sütit, akkor se gondoltam, hogy ennék róla, szimplán a fajt akartam továbbmenteni. A pohár úgy nézett ki, hogy két homlokegyenest oldalán egy nagy-erős micélium és egy kis zöldes penész. A legtávolabbi részt levágtam és ráoltottam szalmára. Ha nő valami, csinálok nyomatot és abból dolgozok tovább.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 29. 19:27
 
 
Valami olyasmit keresek, hogy ezek a "toxinok" bejuthatnak-e a fertőzött micéliumon keresztül a termőtestbe.

Ezzel egyértelművé válna egy fertőzés veszélyessége.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shine2008. szeptember 29. 19:22
 
 
http://www.mezohir.hu/2004-02/29.html

Na itt van még egy kis ráadás mire képesek a gombák és azok toxinjai... a kis dédelgetett varázsgombikat sem támadják kevésbé veszélyes gombafajok és ne keverjük össze a zöldülő foltot a kenyér penészével.. nem minden arany ami fénylik ergo nem biztos hogy az a zöld penész ugyan az az ártalmatlan penész ami a kenyéren van,penészgombáknak több 100 faja létezik,a kolibri is zöld és a fű is zöld még sem tud repülni csak te repülsz tőle...
béke
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shine2008. szeptember 29. 19:13
 
 
Meg eleve kinek kell a feltűnés, egy marhaság miatt?? Tv-híradó,rádió minden azzal lenne tele hogy fiatalember saját maga által termesztett varázsgombájától lett rosszul és került kórházba...súlyosbodó droghelyzet Magyarországon, kilátástalan jövő a generációra nézve...nem kell ez szerintem nektek sem,,,egyébként meg ha tényleg minden komolyabb gombatermesztéssel kapcsolatos oldalon felhívják a figyelmet erre akkor csak lehet valami benne és nem csak az ujjukat (pofájukat) koptatják... nem????
Tényleg elnézést kérek azoktól akik ezt sértésnek vették, én nem kioktatni akarok senkit ,és nem megmondani ki mit tegyen, csak egy ideje már nem írtam a forumra, csak olvastam, és szörnyülködve látom hogy olyanokon törik a fejüket az elszántabb botanikusok hogy hogyan mentsek meg egy fertőzött sütit, hogyan kerüljem el a terjedést stb... ahelyett hogy kerülné a bajt és kivágná a fenébe poharastul és kész..pár G gombával kevesebb de nyugodt szívvel vág bele egy tripbe, nem azzal a gondolattal, hogy "hu bazzeg ez a fertőzött sütiről van, fu gecc most vajon lesz bajom? túlélem vagy csak szarul leszek ?? vagy az sem? vagy mi van? fu és mivan ha nem?"..
Tényleg gondolja át mindenki ezt a dolgot szerintem hogy megéri e kockáztatni.. egy ilyen fertőzéstől kórházba jutni az nem lenne szép jövő kezdete azt gondolom sejti mindenki.. (mert ott már kiderülne minden turpisság...) :D na béke mindenkinek és mégegyszer bocsesz ha valaki a szivére vette tényleg nem kioktatás célja volt a dolognak, csak egy cseppet racionálisabb vizekre akartam terelni a modern growereket..
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shine2008. szeptember 29. 19:04
 
 
http://psychedelic.com/contamination_info.htm

erről lenne szó..bár angol és nem mindenhol írja konkrétan a veszélyességi fokot emberre nézve de mindenesetre igen kimerítő tárházat kínál ha fertőzésről van szó.. szó mi szó van a neten kifejezetten psygombákra (konkrétan cubensis) szakosodott oktatófilm, tuti látta már sok daathos arc (magic mushroom grows easy), ott szinte pirosbetűs lenne ha leírná... fokozottan felhívja a figyelmet a fertőzésre!!! Maszkban és kesztyűben nyúl a fertőzött sütihez és azt ecseteli mennyire veszélyes lehet ilyen termést megenni, és szigorúan tiltja a bármi nemű próbálkozást a máj és egyéb károsodások miatt..
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shine2008. szeptember 29. 19:00
 
 
http://www.shroomery.org/9057/Are-contaminated-rotten-wild-mushrooms-safe-for-me-t
o-eat


És itt van egy állati jó oldal elég sokféle lehetséges fertőzést leír ,köztük veszélyteleneket és nagyon károsakat is...igaz sokat meg lehet különböztetni ,de a francnak sem kell az hogy akár csak egyszer is elnézzem a dolgot és game-over...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 29. 17:44
 
 
Ezekről a toxinokról linkelhetnél valamit.

Egyetértek amúgy, tényleg felesleges, és nagy a kockázat, csak ez néha sajna nem érdekel.

Még ha közvetlenül nem is okoznak ezek érezhető, nyílvánvaló problémát, pl. hasmenés,hányás, attól még okozhatnak maradandó károsodásokat, például a májban.
És ez lehet hogy pár év múlva jön ki valami egészen más formában.

Hát ez van.

A figyelmet remélem felhívtam rá, és csak azt írtam le hogy én hogy csinálom.
De ne csinálja utánam senki!
:)



Ha csak egy genetikai állomány megmentése a cél sokkal jobb megoldás lehet egy biopsziát csinálni a süti fertőzésmentes részéből.

Ilyenkor is érdemes bevetni egy gyenge hippós oldatot hogy a penészspórák ne vaduljanak.

Egy üres, vagy steril vízzel, vagy akár tápoldattal töltött fecskendővel pontosabban annak tűjével kell átdöfködni a micéliumot, 18as vagy nagyobb tűvel.
Csak nagyon kis darab, vagy darabok maradnak a tűben, ezt aztán be lehet oltani egy LC-be .

Sütivel még nem próbáltam, gombatesttel működik, sütivel is kell neki.

Csinálhatsz több fecsit, több LC-t is, hogy növeld a fertőzésmentes kultúra létrejöttének esélyeit.
A micéliummal beszőtt, fertőzött sütit mindenképp le kel fertőtleníteni valahogy, szerintem erre a hippós víz a legjobb, alkohollal is működhet, de a micéliumon maradt alkohol nagyobb gondot okozhat mint egy kis maradék hipó.

De a legjobb vagyis legbiztonságosabban kivitelezhető mentőakció az agar-agaros.

Szorítok:)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
precíz2008. szeptember 29. 17:25
 
 
Mind igaz, amit leírtok. Annyi kitétel talán lehetne, hogy ha fertőzött is egy telep, de terem, meg lehet próbálni printet venni róla és azzal megmenteni az állományt. Megenni tényleg nem kéne. Nekem most a panák állnak ebben a stádiumban.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shine2008. szeptember 29. 17:04
 
 
Azért van némi különbség a kenyéren megtelepedő penész és egy élő organizmust támadó penész között... a kenyér pusztán táptalaj a penésznek, míg a gomba VS. gomba dolog kicsivel másabb dolgokat indít el.. a kenyérnél nem termelődnek toxinok míg ha élő dolgot próbál megenni a penész igen.. egyébként persze vannak ártalmatlan penészgombafajok is csak kétlem hogy mi azt meg tudnánk különböztetni 100%os bizonyossággal, másrészt egy nagyüzemi gombatelepen nem egy maréknyi föld van a gomba alatt,amit már amugy is beszőtt a mivélium, hanem rengeteg szabad, beszövetlen talaj van ahova az esetleges toxinokat a fonalak leadják.. így maga a termőtest nem lesz mérgező vagy csak nagyon kis mértékben észlelhető benne káros anyag..viszont a házi kis sütinél amit már beszőtt a gomba és egy tűhegynyi szabad föld sincs hova is adja le a gomba a mérgező anyagokat??
Természetesen mindenki saját maga kontójára csinálja a dolgokat, ez csak az én személyes tapasztalatom, hogy pár g gomba nem ér meg akkora kockázatot hogy baj legyen.. az az 1-2 süti nem nagy kár, viszont ha rámegy az idegrendszered vagy a gyomrod az már igen... nem véletlenül lehet olvasni minden komolyabb oldalon hogy vigyázzunk a fertőzéssel..ha nem lenne ártalmas mindenki szarna rá és szüretelnénk úgy ahogy van..de a különböző penész és élősködő gombáktól és baktériumoktól asztmát,idegrendszeri,gyomor illetve bélbetegségeket lehet elkapni,... nekem ez nem érné meg, még akkor sem ha másnak 99-ből 99-szer bejött, és mi van ha pont a 100-diknál basz rá az ember .....
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 29. 16:08
 
 
Ez így van.

Van aki bevállalja ezt a -felesleges- kockázatot, de aki nem az tényleg jobban teszi.

Én is csak azért vállalom, mert ha egy vekni kenyérnek pár szeletén látszik a penész, attól még - ha éhes vagyok és nincs más-megeszem azt a részt amin nem látszik hogy rossz lenne.

Találkoztam olyan hozzászólásokkal is hogy a nagyüzemi gombatermesztésben is leszüretelik a penészes ágyásról a csiperkéket, mielőtt megszabadulnának a fertőzött táptalajtól.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shine2008. szeptember 29. 15:13
 
 
Elnézést hogy közbeszólok, de nekem erről más a véleményem! A folyamat mindvégig nagyon sebezhető amíg ki nem fejlődött a telep és teljesen beszőtte a sütit a belsejét is beleértve.. a penészspórák mindenhol ott vannak és elég 1 spóra ami landol a táptalajban és növésnek indul máris meg van a baj! Elkezd szépen fejlődni a pohár másik oldalán és ha egyszer a 2fajta gomba találkozik...hát nem sok esélye van a psygombának..ezért kell törekedni a lehető legnagyobb sterilitásra, fokozott figyelmet fordítva a levegőre!!! Porlasztott alkohol és floraszept a levegőbe úgy hogy tömény legyen olyannyira hogy ne kapj levegőt aztán várni fél órát, leülepszik és arcmaszkkal (hogy ne marja szét a hipó a légutadat) steril kesztyűben lealkoholozott ruhában kell mindent csinálni..ha eltörik a fecsi lehet próbálkozni,de tuti hogy lesznek komplikációk!nem mindegyik sütiben de arra számítani kell hogy 1-2 befuccsol... én nem vagyok híve az ilyen kivagdosós "mentsük meg a menthetőt" dolgoknak, 3-4gramm gomba nem ér meg akkora kockázatot hogy véletlenül félholtra fossa magát az ember egy héten keresztül mert összeszed valami frankó gyomormérgezést.. olvastam egy oldalon még régen ,hogy komoly egészségügyi problémákat is okozhat az, ha fertőzött sütiről szüretelt gombát eszünk, mert a természetben neveltekkel ellentétben mesterséges körülmények között nincs hova leadniuk a toxinokat..és ez a termőtestben szépen felgyülemlik még akkor is akár ha szabad szemmel nem épp veszed észre hogy a "megmentett süti"-nek baja lenne... úgyhogy ha bármi gyanús van..kidobni és kész..annyit nem ér az egész hogy magadnak kárt okozz...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
csimbok2008. szeptember 29. 15:02
 
 
a fecskendős spórák nagyon időtállóak.16 napja oltottam be ezeket a sütiket több mint két és fél éves fecsikkel,és a 8 ból 6 szépen fejlődik.Bár az első héten sajna technikai okok miatt csak 21-22 C-on tartottam őket.Aztán kaptak egy melegítőszálat és bedurrantak:)
http://www.weedfarmer.com/pictures/v/csimbok/mushies/
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
precíz2008. szeptember 29. 07:10
 
 
Jólvan na :) Csak, mert ha jól emlékszem valaki írta, hogy az oldat nagyon nem hajlamos az elfertőződésre. (azthiszem pont te voltál).
Mindegy, 3 pohár feltámadt poraiból, minimum egy printre elég lesz a termés ;)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 29. 01:58
 
 
ez olyan... költői kérdésnek hangzott

:)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
precíz2008. szeptember 28. 10:23
 
 
Tegnap történt egy kis baleset :S
Mielőtt oltottam volna, elejtettem a fecsit. Elrepedt és kifolyt valamennyi oldat. Egyből felfogtam az egészet egy steril tálba és átszívtam egy másik fecsibe. Ez az affér okozhat fertőzést?
Az állomány ettől függetlenül védve van, mert a múltkori halottnak hitt sütik közül 3 feltámadt és irtózatos ütemben nőni kezdett.
A pana mentési kísérlet is megvolt, az ép részek egy trágyás, szalmás keverékre kerültek, aztán elválok, mi lesz belőle.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 28. 02:35
 
 
Nemtudom hogy üres fecsik hiányoznak-e, de a fecsiket újra lehet hasznosítani, még az egyszer-használatosakat is, bár megvan a maga kockázata.
Szerintem be lehet vállalni de persze egyáltalán nem szükségesés talán felesleges is.
én mindenesetre ugyanazokat a fecsiket használom egy jó ideje.


Kuktázni lenne a legegyszerűbb de nem biztos hogy kibírnák ezek az egyszer használatos fajták, legközelebb azért is kipróbálom.


Miután kiürültek szétszedem őket, és hipós vízben áznak egy ideig.

A tűket kidobom pedig elméletileg nem lenne akadálya ezeknek az újrahasznosításának sem.

Még darabokban jól leöblítem őket, aztán összerakva várják hogy megteljenek valamivel.

Közvetlenül mielőtt megtelnének ezzel a valamivel, alkohollal szívódnak meg és állnak pár percet míg az oltóanyag készül.

Az alkohol visszakerül eredeti helyére, az üvegébe, szerintem semmi baja nem lesz ettől a kis öblögetéstől.

A fecsi következő tartalma forralt és még mindig forró víz, legalább 3 adag, hogy a maradék alkoholt magával vigye a lefolyóba.

Az utolsó adag forró víz után kerül rá egy steril tű, innentől már nem igényel különleges bánásmódot.


Szerintem a legnagyobb gondot nem is a fertőzések hanem a fecsiben maradó alkohol okozhatja.

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
pshyFarmer2008. szeptember 27. 18:27
 
 
Köszi az infókat Teszter! rakok fel nemsokára! Béke!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 27. 16:50
 
 
Hétfőig nem gondd, ha tényleg teljesen sterilek,de ha meg nem pusztult el teljesen minden csúnyaság akkor sem nagy baj.

Búzával sokszor jártam így, talán egy kicsit nagyobb volt a fertőzés arány de a nagyobb szemű gabonákat állítólaag nem is lehet ennyi idő alatt teljesen sterilre kuktázni.

Tele vannak olyan endospórákkal amik így betokozódva bírják a magas hőmérsékleteket is, és később kikelve gondot okozhatnak. Ezért is szokták előáztatni hogy az endospórák nagy része feléledjen, így már nem védi meg őket a semmi a magas hőmérséklettől, de valamennyi mindig marad belőlük.


Ez a 20 perces főzés jól hangzik, kipróbálom.

Rakhatnál fel képeket Pshyfarmer, weedfarmeren láttam hogy milyen fasza képeket csinálsz.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
pshyFarmer2008. szeptember 27. 13:23
 
 
Tester! Köles--->20 perc fözés---->sütibe töltés--->1-1,5óra kukta--->
beoltás--->és nekem 8 nap alatt az egész beföttes üveget befonta kb ez vagy 50-60x igy volt hogy gyorsan szötte! és volt 1 hihetetlen dolog mert kölessel csináltam straw teket és 4 nap alatt az egészet befonta de nem tom hogy a rákba de még fotóztam is! Jó a köles de az árpával mégjobban sikerültek a dolgok!Békesség
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
pshyFarmer2008. szeptember 27. 13:16
 
 
SZiasztok! Elkeztem sütiket csiálni és lefözés után eszembe jutott hogy basszus nincss fecsim! na jó kiföztem a sütiket és szerintetek nem gáz ha csak hétfőn oltom be? vagy ujra kifözzem másoggyyára a biztonásg kedvé ért?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
precíz2008. szeptember 27. 12:34
 
 
Még sehogy :) Egyenlőre PF sütikkel próbálkozok, aztán ha azt kitapasztaltam valamennyire szeretnék mással is próbálkozni, kísérletezni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 27. 01:57
 
 
jah..kicsit színes volt ott a monitor ahol éppen ezt taglaltad :)

Stillair box ez inkább, a glovebox teljesen zárt.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 27. 01:54
 
 
1xű:

és a kezed hol megy be?


amúgy meglepő, hogy a spórás víz mennyire nem hajlamos a fertőzésekre, egy zárt szobában fertőtlenítés nélkül egy saját készítésű közel sem steril printet, egy alkohollal letörölt késsel egy befőttesüvegbe kaparva oké lett.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 27. 01:39
 
 
Zabbal még nem volt dolgom, csak búzával.
Egy napig áztatom, kb 1 órán keresztül főzöm/párolom, és másfél órán át kuktázom.

A főzés ideje nagyban függ a búza korától, amíg friss volt jóval kevesebb ideig kellett mint most hogy "tavalyi" lett, és nem is szívja meg magát annyira mint szeretném, ráadásul hamarabb fő szét.

Addig szoktam főzni amíg pár szem ki nem pukkan, akkor általában a nagy része már teljesen megduzzadt.

Főzés után -ha tényleg max kapacitáson vannak- le kell csepegtetni/szárítani, mert a szemeken maradó vízcseppek miatt szétfőhetnek kuktázás közben, ugyanúgy , mint ahogy a köles is teszi.

Ezért is teszek hozzá egy kis macskaalmot vagy fogport hogy felszívja a felesleget, meg úgy tapasztaltam hogy ez segít a gyorsabb micélium terjedésben, de ez főleg a macskaalom porított formájára a fogporra igaz, az alomdarabok csak a felesleges víz megkötésében és raktározásában segítenek.

Valaki kipróbálhatná, én csak egyszer teszteltem, három üveg búzához az egyikhez 1, másikhoz 2, harmadikhoz 3 kanál neurosan-t adva, ami ugyan nem fogpor de lényegét tekintve ugyan az.

Szemmel is látható volt a különbség a 3 üveg között, de lehet hogy benne volt az elfogultságom, meg hogy ez a por is fehér mint a micélium.
Mindenesetre mind a 3 gyorsabban kész lett mint azok amik nem kaptak adalékot.


Nem valami jó ez a módszer mert sokáig tart és sok a munka vele,
1 nap áztatás,
egy óra főzés,
csepegtetés, szárítás
másfél óra kuktázás
hűlés
következő adag kuktázás
...

Ezért bízok a kölesben, hátha tényleg elég neki 1 óra áztatás és mehet is a kuktába.



Miért te hogy szoktad?:)

Valaki asszem már írta hogy zabot használ
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
precíz2008. szeptember 26. 21:35
 
 
Nem, csak sima agar-agar. Majd fakok bele valamilyen cukrot, ami a tápanyagot adja. Mondjuk glükóz, fruktóz, vagy maltóz, dextróz. (ezek vannak itthon). Viszont a másik 3 panás pohár nagyon szépen alakul, nincs fertőzés és erős, egészséges mici nötte be. Hétfőn már szerintem mehetnek is terráriumba.
Esetleg le tudnád írni, hogy szemes zabot hogyan kell előkészíteni?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
dagga2008. szeptember 26. 19:54
 
 
ausztriából is működhet a rendelés, azt fogom bepróbálni
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
1xű2008. szeptember 26. 12:27
 
 
hogy csináltam király gloveboxot 10 perc alatt?

megfordítottam egy közepes méretű karton dobozt, kivágtam az alját.

befedtem fóliával és leragasztottam.

a kezemnek meg vágtam két lyukat az asztaltól felfelé félkörben.

mivel alja nincs ezért lefertőtlenítettem az asztalt.

ez azért is jó mert amit be akarok rakni azt kívülről is sterilizálom, alatta is és a dobozt belülről is. rárakom és kész.

még egy dolog ami jól jön hogy a teteje a kartondoboznak az lefelé van, ezért a négy fülből kettőt minimum leragasztok az asztalhoz hogy ne mozogjon.

meglátjuk hogy milyen lesz a sterilitás a spórafecsi készítéshez.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 26. 01:58
 
 
remélem tudod hogy csak a héjas köles a jó, az amit emberi fogyasztásra kaphatsz már hántolt és egy nagy dzsumasz lesz belőle.

Ha nincs fénye akkor az hántolt.

Egyébként is technikás, nekem eddig többször ázott szét mint működött volna, de eddig egyszerűen csak ráöntöttem kb ugyanannyi vizet és úgy kuktáztam, előáztatás nélkül.

Egy nemrég olvasott módszerben az ürge -igaz hogy madáreleséggel, de az főleg köles- forró vízben áztatja, amíg meg nem szívja magát (kb 1 óra), lecsepegteti és úgy kuktázza másfél órát.
Mások hozzáfűzték hogy a víznek tényleg forrónak kell lennie, és ha jól megszívta magát tényleg le kell csepegtetni mert a rajtamaradt víz miatt kuktázás közben szétmálhat.

Még nem próbáltam, de attól amit eddig csináltam biztos hogy jobb.

Sima agar-agart kaptál, vagy ez már a kikevert táptalaj(PDA,MEA...)?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
precíz2008. szeptember 25. 20:31
 
 
Ma sikerült végre agar-agar-t szerezni, holnap kezdődik az akció. Mivel még nem oltottam szemes gabonára ezért kísérletezés lesz. A süti egyik felét bio kölesre, a másikat lótrágyás szalmára oltom. Mindkét edény 7,5dl-es. Szerintem kapnak jó erős másfél órát a kuktában aztán meglátjuk mi lesz belőle.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MAKET2008. szeptember 25. 08:43
 
 
1xű neked mennyi idő volt amég megérkezett elephantostól?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 25. 00:07
 
 
Mégegyszer átgondolva inkább a gabonára oltás hangzik jobb megoldásnak.

Köles búza vagy amit használni szoktál.

Sterilizálni is egyszerűbb,

beoltani is,

gyorsabb is, össze lehet rázogatni hogy hamarabb elterjedjen.

A komposzttal meg a szalmával előfordulhat hogy nem jó, túl nedves, meg mittudomén.

Főleg ha még nem használtad valamelyiket.

kíváncsi vagyok hogy fog menni az agar agar, én még nem mertem belefogni, elég volt már erre az évre kudarcokból.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
precíz2008. szeptember 24. 20:07
 
 
Egy kis segítséget kérnék. Holnap lesz a napja, hogy nekiugrok a mentőakciónak és áttelepítem a pana telepet. Az lenne a kérésem, hogy inkább szalmás trágyára, vagy kerti komposztra oltsam? A tervek szerint 7,5dl-es műanyagdobozokból kettőbe osztom el a 3/4 pohárnyi micit és egy kicsit agarra, a biztonság kedvéért. Vélemény?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
durbints2008. szeptember 24. 11:41
 
 
ami fsre-tol jön majd csak oktoberben érkezik mert 15éig szünet van náluk...nem lesz vele gond, nekem már 2x is küldtek...se rendőrség sem vámhivatal...sima levélként érkezik
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MAKET2008. szeptember 24. 11:00
 
 
mennyi idő alatt jött meg neked? mert én elsején rendeltem....
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
1xű2008. szeptember 23. 18:14
 
 
az elephantostól nekem megjött a fecsi tavasszal. igaz hogy nem siették el a dolgot.

nehezen tudom megkülönböztetni a pana micéliumot a penésztől. se szagról se, kinézetről. sajna ez nem egy bikaerős mici mint a cubensis volt.sebaj az idő és a megfelelő körülmények megteszik majd.

addig is elkezdek egy jegyzőkönyvet írni - persze titkosat - hogy kiderüljön minek mihez van köze és mire hogy s merre.
higro- és termométer kompak eszközként, UH párásító is is beszerzés alatt.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 23. 16:54
 
 
Mivel Hollandiából jön a leveled nagyobb az esélyed, hogy lekapcsolják.
Az ismeretlen, sok domain név alatt futó cégek pedig gyakran kamu cégek.

De ettől még lehet hogy a leveled úton van és nem lesz problem.

Mivel is fizettél?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MAKET2008. szeptember 23. 12:46
 
 
de az elephantosnak valami szarsága.... mér az para vagy mi? lehet hogy lekapcsolják a csomagom???
 

Korábbi 10 20 50 100 hozzászólás (összesen: 5690)


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!